Vjeru će pokopati ZNANOST?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
MyTao

#1976 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by MyTao »

HardcoreMX wrote:
MyTao wrote:

The concept of a spherical Earth dates back to around the 6th century BC, when it was mentioned in ancient Greek philosophy,[1][2] but remained a matter of philosophical speculation until the 3rd century BC, when Hellenistic astronomy established the spherical shape of the Earth as a physical given.

Znaci preko 1000 godina prije toga Grci vec pisali o tome kako je zemlja okrugla... Arapski trgovac to nije lijepo opsao ni 1000 godina kasnije :sad:
ja mislio da grci govore grčki kad ono oni engleski :lol:
HAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAH!

Genije... srusi mi argument za sekundu... ma nema najjaci si. Meni je bilo to cudno da pise na engleskom, ali nisam skontao jbg... a vidi stvarno. Pise na engleskom jeziku kada je i ko donio ideju da je zemlja okrugla.

A u upravu si, to je moralo biti na grckom ako vec pise da su grci... nema smisla na da je na engleksom. Jebo majku i ovaj internet sve samo lazu.
HardcoreMX

#1977 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

MyTao wrote:
HardcoreMX wrote:
MyTao wrote:

The concept of a spherical Earth dates back to around the 6th century BC, when it was mentioned in ancient Greek philosophy,[1][2] but remained a matter of philosophical speculation until the 3rd century BC, when Hellenistic astronomy established the spherical shape of the Earth as a physical given.

Znaci preko 1000 godina prije toga Grci vec pisali o tome kako je zemlja okrugla... Arapski trgovac to nije lijepo opsao ni 1000 godina kasnije :sad:
ja mislio da grci govore grčki kad ono oni engleski :lol:
HAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHAHAH!

Genije... srusi mi argument za sekundu... ma nema najjaci si. Meni je bilo to cudno da pise na engleskom, ali nisam skontao jbg... a vidi stvarno. Pise na engleskom jeziku kada je i ko donio ideju da je zemlja okrugla.

A u upravu si, to je moralo biti na grckom ako vec pise da su grci... nema smisla na da je na engleksom. Jebo majku i ovaj internet sve samo lazu.
NIje teško srušiti "historijski dokument" iz vremena p.n.e.,pisan u 20 stoljeću...... :lol:
Nego de mi reci još..jesu li ti stari grci imali i drugih mišljenja o Zemlji?Ili su imali čvrste dokaze da je Zemlja okrugla,pa se tog mišljenja neumoljivo držali?
Last edited by HardcoreMX on 22/08/2016 19:06, edited 1 time in total.
Gojeni H

#1978 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Gojeni H »

MyTao wrote:

Our knowledge of Greek astronomy before the 4th century BCE is very incomplete.
We have just a few surviving writings, and most of what we know are references and comments form Aristotle, mostly opinions he is about to criticize.
Pythagoras is credited as the first Greek to think the earth spherical, but this idea was probably founded on mystic reasons rather than scientific.
Aristotle's book "On the Heavens" summarizes some astronomical notions before his time. He says, for example, that Xenophanes of Colophon claimed the earth below us is infinite, that it has “pushed its roots to infinity”; others believed the earth rested upon water, a claim whose original author seems to be Thales (according to Aristotle); Anaximenes, Anaxagoras, and Democritus believed the earth was flat which “covers like a lid, the earth beneath it”.
Apart for a few exceptions, the general consensus among Greek astronomers was that the universe was earth-centred.

Iako Aristotela ipak ne treba potcjenjivati
Indeed there are some stars seen in Egypt and in the neighbourhood of Cyprus which are not seen in the northerly regions; and stars, which in the north are never beyond the range of observation, in those regions rise and set. All of which goes to show not only that the earth is circular in shape, but also that it is a sphere of no great size: for otherwise the effect of so slight a change of place would not be quickly apparent.

(Aristotle: Book 2, Chapter 14, p. 75)
Sto se "arapskog trgovca" tice, Kur'an nije ni objavljen kao knjiga o astronomiji.
MyTao

#1979 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by MyTao »

Earth centered i flat earth su dvije razlicite stvari. Tacno je da trgovac nije pisao o astronomiji jer o njoj nije imao pojma. Zato je bolje ne traziti "dokaze" kako je to naucna knjiga i kako u njoj postoje stvari koje nauka tek danas otkriva.
MyTao

#1980 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by MyTao »

HardcoreMX wrote: NIje teško srušiti "historijski dokument" iz vremena p.n.e.,pisan u 20 stoljeću...... :lol:
Nego de mi reci još..jesu li ti stari grci imali i drugih mišljenja o Zemlji?Ili su imali čvrste dokaze da je Zemlja okrugla,pa se tog mišljenja neumoljivo držali?
Ja se slazem sa tobom, ja i ti smo na istom :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Ne znamo jesu li imali drugo misljenje kad su pricali na engleskom, a to nema smisla :thumbup:
HardcoreMX

#1981 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

MyTao wrote:
HardcoreMX wrote: NIje teško srušiti "historijski dokument" iz vremena p.n.e.,pisan u 20 stoljeću...... :lol:

Ne znamo jesu li imali drugo misljenje kad su pricali na engleskom, a to nema smisla :thumbup:
Na ćemu istom? Možda pc-u,drugo ne bih rekao..
Kako ne znaš,pa prevedi nam :)
MyTao

#1982 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by MyTao »

HardcoreMX wrote:
MyTao wrote:

Na ćemu istom? Možda pc-u,drugo ne bih rekao..
Kako ne znaš,pa prevedi nam :)
Ne znam... ne znam grcki ba. rekao sam da si u pravu. kako je moguce da su grci pisali na engleskom i postavljali na net? Dobro si to uvidio, ja nisam... ja samo copy/paste ko konj. Nisam ni vidio da je na engleskom. Sram me sad... ali srecom tu si ti.

Za one koji nisu upuceni, na netu postoji tekst koji govori o Grcima i njihovim otkricima u polju astronomije jos iz 6. stoljeca prije nove ere... ali fazon je sto je taj tekst napisam na engleskom, pa je moj drug Hardcore dobro primjetio da se radi pogresnim informacijama jer da je to tacno pisalo bi na grckom a ne na engleskom, jer Aristotle nije ni znao engleski. Sretni smo sto ga imamo... zivio Hardocre. :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
HardcoreMX

#1983 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

Ispašću još i hardrock :) Nego nema potrebe sa tolikim sarkazmom,ti kao ateista bi trebao biti barem bez emocija.
Nego još na tom istom netu piše i da nema autentični dokaza iz tog vremena,pa čak ni o Pitagori koji je obilježio to vrijeme.Historija se prekrajala kako kome paše.Skoro su pisali da su kinezi "možda"nosali "adidaske".Kako je krenulo ispašće da su i internet imali.Takodjer piše da su to bile obične filozofske rasprave,gdje su se mjenjala mišljenja ko godišnja doba.
Znači,ti kao dokaz navodiš historijsko neegzaktno mišljenje,još uz to sami kažu da je to neutemeljeno?!I kako iz toliki rasprava,filozofiranja,nadmudrivanja,Muhamed baš znao šta je tačno,a šta nije?
Gojeni H

#1984 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Gojeni H »

MyTao wrote:Earth centered i flat earth su dvije razlicite stvari. Tacno je da trgovac nije pisao o astronomiji jer o njoj nije imao pojma. Zato je bolje ne traziti "dokaze" kako je to naucna knjiga i kako u njoj postoje stvari koje nauka tek danas otkriva.

Ti tvrdis da je Kur'an djelo covjeka, ja ne.

A meni nece biti mrsko ponovo postaviti ono najvaznije:
Our knowledge of Greek astronomy before the 4th century BCE is very incomplete.
MyTao

#1985 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by MyTao »

HardcoreMX wrote:Ispašću još i hardrock :) Nego nema potrebe sa tolikim sarkazmom,ti kao ateista bi trebao biti barem bez emocija.
Nego još na tom istom netu piše i da nema autentični dokaza iz tog vremena,pa čak ni o Pitagori koji je obilježio to vrijeme.Historija se prekrajala kako kome paše.Skoro su pisali da su kinezi "možda"nosali "adidaske".Kako je krenulo ispašće da su i internet imali.Takodjer piše da su to bile obične filozofske rasprave,gdje su se mjenjala mišljenja ko godišnja doba.
Znači,ti kao dokaz navodiš historijsko neegzaktno mišljenje,još uz to sami kažu da je to neutemeljeno?!I kako iz toliki rasprava,filozofiranja,nadmudrivanja,Muhamed baš znao šta je tačno,a šta nije?
:roll:

Nije on nista znao... imas versova gdje navodi da je zemlja prostrta, svasta nesto... ti sada vadis rijeci, prevodis sa arapskog onako kako tebi odgovara da bi to odgovaralo onom sto danas znamo. Naravno da ne znamo puno o tome sta se pricalo u Atini prije 3000 godina, ali ostali su zapisi i postoje historijski dokazi koji kazu da je bilo ljudi u to vrijeme koji su propagirali ideju da je zemlja okrugla.

Znaci, cak i da je istina da je muhamed rekao kako je zemlja okrugla, ostaje cinjenica da su to ljudi govorili 1000 godina prije njega. Nista specijalno.

Nego nemma ja vremena sa tobom da pricam, jednostavno nismo u istom univerzumu kada pricamo o ovoj temi. Tebi tvoje, meni moje... mozda si ti i u pravu, a ja odem u pakao, ali bolje i to nego s tobom izaci na kraj na forumu.

hajd zivio.
aurora313

#1986 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by aurora313 »

Gojeni H wrote:A meni nece biti mrsko ponovo postaviti ono najvaznije: Our knowledge of Greek astronomy before the 4th century BCE is very incomplete.
Ne znam šta ti to znači 'najvažnije'? Šta to dokazuje? Vjerovatno znaš da su astronomija i astroteizam stariji od navedenih Grčkih 4000 godina. Dakle, mi danas ne možemo da znamo mnogo toga o bilo kome duboko u prošlosti, ali isto tako ne smijemo odbacivati njihova dostignuća za koja predpostavljamo po mnogim pokazateljima da su dostigli, samo zato jer mi nemamo podataka o tome.

Istina po gornjem navodu je sasvim drugačija: mi smo ti koji smo ignoranti oko njihovog poznavanja astronomije.
belfy

#1987 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by belfy »

HardcoreMX wrote:
belfy wrote:
to sto ti kopiras tekst sa wiki samo pokazuje da sam to ne mozes formulisati. nego, de da finaliziramo - da li ti jos uvijek tvrdis da je zemlja kugla ili sfera?

vizualitet sam pretrazio i nisam nasao kao pojam, pogotovo ne onako kako si ga ti "definisao".

ja nigdje nisam nista "naucno objasnjavao", nego sam tebe pitao. ako si se otisao unazad i pogledao gdje sam te pitao i opet ti nije jasno, onda ti ne mogu detaljnije pomoci.

i nemoj opet pocinjati sa ad hominemom. reteriraj malo.
Tekst je moj,a izvor je wiki kao referenca.U suprotnom rekao bi da sam ja izmislio.Osim toga,sam si prvobitno povukao za wikipedijom.Samo sam koristio tvoju metodu.
Ja se slažem sa onim linkovima koje sam ti postao.I tako i ja tvrdim.
Rekao sam ti,šta ćeš da tražiš.Zašto to nisi učinio?Ne trebaju ti navodnici.Čulo vida.Vidna percepcija.
Znam da ti ništa nigdje "naucno objašnjavaš".Zato ja naučno objašnjavam.
Hoće li ti šta pomoći,do tebe je.
Tvoj problem je što ti postavljaš uglavnom tendenciozna pitanja,čije odgovore ne želiš da čuješ.
To što ti tada osjećeš je arogancija.
Nikakav ad hominem.
i ,velis, slazes se sa linkovima koje si postao, ali ne rece mi da li se jos uvijek slazes sa svojim postovima u kojima tvrdis da je zemlja kugla. dakle, da li je?
ja sam wiki iskoristio samo da ti ukazem na gresku.
rekao si sta da trazim i ja ti rekao da sam probao i da nista nisam nasao (eno procitaj moj odgovor prije), nego da me ti uputis na neki link gdje se opisuje taj vizualitet.
i opet govoris o meni i sada jos znas i kako se osjecam. ma ja, nikakav ad hominem...
mango bob

#1988 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mango bob »

HardcoreMX wrote: Kontradiktornosti ima kolk'o hoćeš,pa i u samom tvom postu...
pa evo...
Niko nije ni rekao da je Izaija autor Izaije?!nego je autor u tom odlomku,kao što je već rečeno, pogrešno opisao Zemlju kao krug,a mogao je reći lopta,jer mu je poznat taj pojam kojeg je ranije u drugom kontekstu upotrebio,i to u istom odlomku.Na osnovu toga,dugo vremena, je smatrano,da je Zemlja okrugla ravna ploča,sve dok od strane nauke nije dokazano drugačije.
Pa ta „logika“o kojoj ti govoriš gdje jedno piše,treće pamtiš,a četvrto čitaš,ti se ubjedjuješ da je nešto skroz suprotno,pa upravo je to logika samoobmane ili laganja ili prevrtanja,kako ti veliš. Sumnjam da bi ti upotrijebio tu „logiku“ i da bi se dao,npr. prevariti za cijenu nečega,pa da platiš više nego što je cijena napisana.. :)
Ti znaš šta je „božija perspektiva“pa je odozgo?!I bezbeli baš krug?! Ili sudiš prema naučnim otkrićima?Nauka pak ne tvrdi da je to ičija druga perspektiva osim perspektive stvorenja,odnosno kako su ljudi,napretkom tehnologije, zabilježili ili kako čovjek vidi.Ali nauka tvrdi da je Zemlja kugla,tj.sferičnog oblika.A ti pak to isto ne tvrdiš?!Takodjer pitanje je gdje u Kur'anu piše da je Zemlja krug,kako tvrdiš?

Zemlja i odozgo u našem trodimenzionalom vizualitetu je kugla,a ne krug.Čovjekov vizualitet opisani krug doživljava kao dvodimenzionalni lik,i u tom slučaju Zemlja bi bila ravna ploča okruglog oblika,a znamo da to nije tačno.Ljudi su i po opisu iz Biblije bili nabjedjeni da je Zemlja ravna okrugla ploča i da se Sunce okreće oko Zemlje,jer nisu raspolagali naučnim dokazima da dokažu suprotno,što je kasnije uradjeno.
Ovo je ustvari već poodavno sve poznato,i dosta ovoga se uči u prvim razredima osnovne.Ali eto nekima se mora crtati...
geometrijski likovi

Kažeš iz perspektive odozgo i baš krug?Evo je ta perspektiva,samo ovaj krug više nije okrugao.Opis se promijenio.
Image
Image
Nema kontra u Bibliji, samo ima nejasno onima koji ne kontaju sadržaj.
Usput, u Kuranu ima kontradikcije, kad več to spominješ.

Je l tebi ovo ne izgleda kao puni krug. Ako ne onda si očoravio :-D :plete:

Image
HardcoreMX

#1989 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

mango bob wrote:
HardcoreMX wrote: Kontradiktornosti ima kolk'o hoćeš,pa i u samom tvom postu...
pa evo...
Niko nije ni rekao da je Izaija autor Izaije?!nego je autor u tom odlomku,kao što je već rečeno, pogrešno opisao Zemlju kao krug,a mogao je reći lopta,jer mu je poznat taj pojam kojeg je ranije u drugom kontekstu upotrebio,i to u istom odlomku.Na osnovu toga,dugo vremena, je smatrano,da je Zemlja okrugla ravna ploča,sve dok od strane nauke nije dokazano drugačije.
Pa ta „logika“o kojoj ti govoriš gdje jedno piše,treće pamtiš,a četvrto čitaš,ti se ubjedjuješ da je nešto skroz suprotno,pa upravo je to logika samoobmane ili laganja ili prevrtanja,kako ti veliš. Sumnjam da bi ti upotrijebio tu „logiku“ i da bi se dao,npr. prevariti za cijenu nečega,pa da platiš više nego što je cijena napisana.. :)
Ti znaš šta je „božija perspektiva“pa je odozgo?!I bezbeli baš krug?! Ili sudiš prema naučnim otkrićima?Nauka pak ne tvrdi da je to ičija druga perspektiva osim perspektive stvorenja,odnosno kako su ljudi,napretkom tehnologije, zabilježili ili kako čovjek vidi.Ali nauka tvrdi da je Zemlja kugla,tj.sferičnog oblika.A ti pak to isto ne tvrdiš?!Takodjer pitanje je gdje u Kur'anu piše da je Zemlja krug,kako tvrdiš?

Zemlja i odozgo u našem trodimenzionalom vizualitetu je kugla,a ne krug.Čovjekov vizualitet opisani krug doživljava kao dvodimenzionalni lik,i u tom slučaju Zemlja bi bila ravna ploča okruglog oblika,a znamo da to nije tačno.Ljudi su i po opisu iz Biblije bili nabjedjeni da je Zemlja ravna okrugla ploča i da se Sunce okreće oko Zemlje,jer nisu raspolagali naučnim dokazima da dokažu suprotno,što je kasnije uradjeno.
Ovo je ustvari već poodavno sve poznato,i dosta ovoga se uči u prvim razredima osnovne.Ali eto nekima se mora crtati...
geometrijski likovi

Kažeš iz perspektive odozgo i baš krug?Evo je ta perspektiva,samo ovaj krug više nije okrugao.Opis se promijenio.
Image
Image
Nema kontra u Bibliji, samo ima nejasno onima koji ne kontaju sadržaj.
Usput, u Kuranu ima kontradikcije, kad več to spominješ.

Je l tebi ovo ne izgleda kao puni krug. Ako ne onda si očoravio

Image
Znao sam ja šta ćeš ti postati,samo si mogao bolju sliku naći,jer je to fotošop za wallpaper.
Ti si rekao da iz perspektive "odozgo" je Zemlja krug,vidio si da to nije uvijek slučaj.Pogledaj opet.
Sljedeće pitanje,iako nisi odgovorio ni na jedno :D ,je Jeli to na toj slici ravna površina ili kugla?
Koje su to kontradikcije u Kur'anu?
Hoćeš li da ti postiram par kontri iz Biblije,nevezano pretežno za neku naučnu činjenicu?
HardcoreMX

#1990 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

belfy wrote:
HardcoreMX wrote: Tekst je moj,a izvor je wiki kao referenca.U suprotnom rekao bi da sam ja izmislio.Osim toga,sam si prvobitno povukao za wikipedijom.Samo sam koristio tvoju metodu.
Rekao sam ti,šta ćeš da tražiš.Zašto to nisi učinio?Ne trebaju ti navodnici.Čulo vida.Vidna percepcija.
Tvoj problem je što ti postavljaš uglavnom tendenciozna pitanja,čije odgovore ne želiš da čuješ.
Nikakav ad hominem.
i ,velis, slazes se sa linkovima koje si postao, ali ne rece mi da li se jos uvijek slazes sa svojim postovima u kojima tvrdis da je zemlja kugla. dakle, da li je?
rekao si sta da trazim i ja ti rekao da sam probao i da nista nisam nasao (eno procitaj moj odgovor prije), nego da me ti uputis na neki link gdje se opisuje taj vizualitet.
i opet govoris o meni i sada jos znas i kako se osjecam. ma ja, nikakav ad hominem...
Da slažem se,a da skontaš sa čim se ja slažem,moraš da pročitaš te linkove.
Ti možeš da iskoristiš wiki samo da samog sebe ispraviš.Nema kod mene greške.
Nisi tražio jer ja sam probao i izlistao je.
Naravno,nema ad hominema.To su samo hardcore argumenti koji ti odzvanjaju u ušima,a ti si bio poželio neki drugi koncert. :D
HardcoreMX

#1991 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by HardcoreMX »

MyTao wrote: Nije on nista znao... imas versova gdje navodi da je zemlja prostrta, svasta nesto... ti sada vadis rijeci, prevodis sa arapskog onako kako tebi odgovara da bi to odgovaralo onom sto danas znamo. Naravno da ne znamo puno o tome sta se pricalo u Atini prije 3000 godina, ali ostali su zapisi i postoje historijski dokazi koji kazu da je bilo ljudi u to vrijeme koji su propagirali ideju da je zemlja okrugla.

Znaci, cak i da je istina da je muhamed rekao kako je zemlja okrugla, ostaje cinjenica da su to ljudi govorili 1000 godina prije njega. Nista specijalno.

Nego nemma ja vremena sa tobom da pricam, jednostavno nismo u istom univerzumu kada pricamo o ovoj temi. Tebi tvoje, meni moje... mozda si ti i u pravu, a ja odem u pakao, ali bolje i to nego s tobom izaci na kraj na forumu.

hajd zivio.
Ti tvrdiš da Muhamed ništa nije znao,pa u smislu nauka,i jesi u pravu.Bio je nepismen.Recimo u Kur'anu na jednom mjestu se kaže:“Ti (Muhamede),prije nje nijednu knjigu nisi čitao, a nisi je ni desnom rukom svojom pisao; inače, posumnjali bi oni što laži govore“(29:48)Jeli ti ovo nešto poznato?
Ali zato ti znaš da se prevodi kako nekome „odgovara“ ,iako govoriš o jeziku Kur'ana o kojem ustvari ništa ne znaš?!Kako to?Naravno,po običaju,nema ni jednog primjera.

Ne znamo puno o Atini ali eto baš znamo o nekim idejama?!Hmm „Historijski dokazi“,pisani u 21 vijeku?!Pretpostavljam da znaš da je historija neegzaktna disciplina?!Pogotovo pričati o nekim „dokazima“prije 3000 godina?!Pa i sama historija kaže da nema autentični spisa iz tog vremena.To su obična nagadjanja.Ali eto sve ćemo zanemariti i opet te pitam,kakve veze onda imaju te ideje da je Zemlja okrugla sa Muhamedom,ako opet kažeš da on nije ništa znao?!A ako jeste,onda te pitam,kako je znao da to jeste tačno?On nije bio filozof niti matematičar.Osim toga,Stari grci su imali mnoge ideje,ali nisu imali empirijske dokaze,kako je onda Muhamed takodjer bez empirije znao da je to tačno?!

Kako ćeš u pakao kad ne vjeruješ da on postoji?! :-D

Ako je tebi tvoje,meni moje,što moraš uopće sa nekim izlaziti na kraj,i to još na forumu?!?

i reci: “Istina dolazi od Gospodara vašeg, pa ko hoće – neka vjeruje, a ko hoće – neka ne vjeruje!” Kur'an:Al-Kahf 29.
belfy

#1992 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by belfy »

HardcoreMX wrote:
belfy wrote:
HardcoreMX wrote: Tekst je moj,a izvor je wiki kao referenca.U suprotnom rekao bi da sam ja izmislio.Osim toga,sam si prvobitno povukao za wikipedijom.Samo sam koristio tvoju metodu.
Nikakav ad hominem.
Da slažem se,a da skontaš sa čim se ja slažem,moraš da pročitaš te linkove.
Ti možeš da iskoristiš wiki samo da samog sebe ispraviš.Nema kod mene greške.
Nisi tražio jer ja sam probao i izlistao je.
Naravno,nema ad hominema.To su samo hardcore argumenti koji ti odzvanjaju u ušima,a ti si bio poželio neki drugi koncert. :D
jos uvijek preskacemo odgovor dakle. evo da jos vise pojednostavim:
1. da li je Zemlja kugla?
2. ja nisam nasao niti jedan link koji definise rijec "vizualitet", posto ti tvrdis da jesi slobodno ga zalijepi ovdje.
SamoVasGledam

#1993 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by SamoVasGledam »

RNG_25 wrote:...
Prvu sliku je teško rastumačiti na pravi način zbog svih tih metaforičkih simbola u njoj, ali veoma podseća na staro viđenje Zemlje koja 'plovi' po velikoj vodenoj površini.
https://flatearthscienceandbible.files. ... .jpg?w=768

Druga slika potiče s druge polovine 16. veka, nekoliko decenija nakon što je ekspedicija Fernanda Magelana otplovila svet.

Što se tiče al Birunija, on je bio naučnik koji je svoje radove bazirao na ranijim grčkim istraživanjima, a ne na islamskim učenjima.
SamoVasGledam

#1994 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by SamoVasGledam »

HardcoreMX wrote:@samovasgledam
Ova ti se stranica ne otvara.Što se tiče tvojih klipova,to su uglavnom neki zamumuljeni likovi,ili za koje niko nikad nije čuo.A evo dobio si i dobar odgovor od drugog kolege.
Dakle,gdje Kur'an tvrdi da je Zemlja ravna ploča ili ploha,kako hoćeš,i ovaj je tvrdio da je Kur'an prepisao "zemaljski krug".Dakle gdje je i taj pojam u Kur'anu?!
Nemoj lagati, sve stranice rade. Navedeni su ti ajeti koji govore o ravnoj ploči.

Kažeš za onog lika da niko nije čuo za njega, pa je nebitan. A šta kažeš za visoke islamske autoritete u kolevci Islama koji tvrde da se po Kur'anu Sunce rotira oko Zemlje, a ne obrnuto?

SamoVasGledam

#1995 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by SamoVasGledam »

Idemedosumom wrote:Uporno se ateisti hvataju nepreciznog prijevoda kako bi pokušali pobiti Kur'an.

Allah nam je raširio zemlju, učinio je prostranom, nije je učinio ravnom poput tepsije :roll:
A kako ti znaš da je baš tvoje tumačenje ispravno? Zašto bi neko namerno grešio u prevodu i predstavljao Zemlju kao ravnu ploču kada to u Kur'anu ne piše?

Pre će biti da se tumačenje kuranskih ajeta vremenom menjalo, pošto je je vremenom očigledno bilo da prvobitna tumačenja nemaju veze sa činjenicama.

Kao i recimo ajeti koji govore o Zul Karnejnu koji je stizao do izvora u kojem Sunce zallazi i do izvora iz kojeg Sunce izlazi. U početku su se ti ajeti bukvalno tumačili, a tek kasnije se prešlo na metaforu i menjanje značenja.

SamoVasGledam

#1996 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by SamoVasGledam »

Gojeni H wrote: Kakve neistine, a tek gluposti. Cuj, Kur'an naucava da je zemlja ravna. :-)

Tako je. I izneo sam listu ajeta, tefsire i video klipove gde islamski autoriteti i naučnici to potvrđuju.
Gojeni H wrote:I noć i dan Njegovo su djelo, i Sunce i Mjesec, i svi oni u orbitama svojim plove. (21:33)

I ovaj šejh citira isti ajet kako bi dokazao da se Sunce rotira oko Zemlje

Gojeni H wrote:Nit’ Sunce može Mjesec dostići nit’ noć dan prestići, svi oni u svemiru plove. (36:40)

Sunce dostiže i prestiže Mesec.

Gojeni H wrote:Samo da se podsjetimo da je Kur'an objavljen pocetkom 7. vijeka.
Vidimo.
SamoVasGledam

#1997 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by SamoVasGledam »

68:1 - Nun. By the pen and what they inscribe

Ibn Kesir - Kaže se da se pod ن (nunom) podrazumijeva velika riba na talasu velike vode koja nosi sedam zemalja?!!!

And from his narration on the authority of Ibn 'Abbas that he said regarding the interpretation of Allah's saying (Nun): '(Nun) He says: Allah swears by the Nun, which is the whale that carries the earths on its back while in Water, and beneath which is the Bull and under the Bull is the Rock and under the Rock is the Dust and none knows what is under the Dust save Allah. The name of the whale is Liwash, and it is said its name is Lutiaya'; the name of the bull is Bahamut, and some say its name is Talhut or Liyona. The whale is in a sea called 'Adwad, and it is like a small bull in a huge sea. The sea is in a hollowed rock whereby there is 4,000 cracks, and from each crack water springs out to the earth.
http://www.altafsir.com/Tafasir.asp?tMa ... nguageId=2
Gojeni H

#1998 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Gojeni H »

aurora313 wrote:
Gojeni H wrote:A meni nece biti mrsko ponovo postaviti ono najvaznije: Our knowledge of Greek astronomy before the 4th century BCE is very incomplete.
Ne znam šta ti to znači 'najvažnije'? Šta to dokazuje? Vjerovatno znaš da su astronomija i astroteizam stariji od navedenih Grčkih 4000 godina. Dakle, mi danas ne možemo da znamo mnogo toga o bilo kome duboko u prošlosti, ali isto tako ne smijemo odbacivati njihova dostignuća za koja predpostavljamo po mnogim pokazateljima da su dostigli, samo zato jer mi nemamo podataka o tome.

Istina po gornjem navodu je sasvim drugačija: mi smo ti koji smo ignoranti oko njihovog poznavanja astronomije.
To dokazuje da su nasa znanja o onome sto su Grci znali ili nisu znali veoma oskudna. Mislim da se slazemo.
Gojeni H

#1999 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Gojeni H »

raoul duke wrote:
Dzaba sto je iz 7. vijeka kad nam ne rece jel ravno Amare sine
:?
Gojeni H

#2000 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Gojeni H »

SamoVasGledam wrote:
Gojeni H wrote:I noć i dan Njegovo su djelo, i Sunce i Mjesec, i svi oni u orbitama svojim plove. (21:33)

I ovaj šejh citira isti ajet kako bi dokazao da se Sunce rotira oko Zemlje

Dakle, postavis tezu da Kur'an tvrdi da je zemlja ravna. Ja postavim prevode 2 ajeta iz kojih se ne moze ni u najludjim snovima naslutiti tvrdnja da je Zemlja ravna. A ti, ponovo u svom svijetu u kojem je sve definisano i kristalno cisto samo tebi, postavljas klip nekakvog covjeka koji koristis da bi opovrgao ono sto je u Kur'anu. :-)

Kur'an vs. misljenje covjeka ... pohakontas ili da dalje pojednostavljujem?
Locked