Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post Reply
vivaldi

#1976 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by vivaldi »

radostan dan wrote:ja imam puno povjerenje u mila i baketa...oni redovno servisiraju sva moja potraživanja.
i u hrastovinu, on ti je garant :D
radostan dan

#1977 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by radostan dan »

ko u nji dirne, ko da je u me ubo...
vivaldi

#1978 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by vivaldi »

radostan dan wrote:ko u nji dirne, ko da je u me ubo...
cudi me da ga nema danas. konakovic je jutros opet imao izjavu o uplatama pa sam se iznenadio da ga nema ovdje kako galami i pise velike rijeci uz obavezno razjebavanje drzvanih insitutcija kao zakljuckom
GeeTnT

#1979 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by GeeTnT »

Hrastovina je kolateral.... :D
vivaldi

#1980 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by vivaldi »

GeeTnT wrote:Hrastovina je kolateral.... :D
ma garant sabira pdv prijave :lol:
NeenaSa

#1981 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by NeenaSa »

statixx wrote:
Zgoljo wrote:Bez zeze,treba braci arapima rec da nam krpe rupe par godina a da im vratimo kad mognemo a vamo odbijat bilo kakve aranzmane sa MMF-om pa cemo upitamo laktasenka treba li mu drzava i moze li drzava pc da se sama izvuce iz govana.
Druze kada bi OPEC krenuo kreditirati deficite drugih zemalja pojeo bi ih MMF.

MMF mozes izbjeci prodajom JP ili zaduzivanjem na trzistu kapitala. Tu su zemlje u regionu u prednosti zbog emisija na medjunarodnom trzistu, i pored toga uzimaju i od MMF-a, jer su im povoljniji uslovi od onih koje dobivaju na aukcijama. Ali blentiteti to samo mogu na domacim berzama SASE i BL. To je ipak vrlo ograniceno trziste i nedovoljno njihovim apetitima, a i vise kosta u odnosu na MMF. Zar vi stvarno mislite da bi se oni zajebavali sa MMF-ovim uslovljavanjem da ne moraju. :D
E sad, haj' ti to objasni ovim kvazi protestantima i birachima.
Posebno birachima.
Drzhe ih u toru i prihvataju se k'o p'jan plota (svak' se svog hvata a postoje pretenzije hvatati se tudjeg :izet: :D ) sve ove godine shto im proklamuju je naravno , za njihovo dobro.
Da se primjeniti na druge.
radostan dan

#1982 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by radostan dan »

vivaldi wrote:
radostan dan wrote:ko u nji dirne, ko da je u me ubo...
cudi me da ga nema danas. konakovic je jutros opet imao izjavu o uplatama pa sam se iznenadio da ga nema ovdje kako galami i pise velike rijeci uz obavezno razjebavanje drzvanih insitutcija kao zakljuckom
nisam pratio danas, izležavam se i rabim samo teme lakog karaktera... :)
o čemu se radi?
putokaz1

#1983 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by putokaz1 »

opozicija dala gol u gostima
vivaldi

#1984 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by vivaldi »

radostan dan wrote:nisam pratio danas, izležavam se i rabim samo teme lakog karaktera... o čemu se radi?
ma kako nema ukidanja pondera kod raspodjele pdv, kako je sarajevo ekonomska kicma cijele drzave i kako uplacuje pdv-a ko svi ostali zajedno.

ma ista ona prica od prije par mjeseca
NeenaSa

#1985 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by NeenaSa »

Eki radosnog :D a tri posta na jednoj stranici. :D
radostan dan

#1986 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by radostan dan »

vivaldi wrote:
radostan dan wrote:nisam pratio danas, izležavam se i rabim samo teme lakog karaktera... o čemu se radi?
ma kako nema ukidanja pondera kod raspodjele pdv, kako je sarajevo ekonomska kicma cijele drzave i kako uplacuje pdv-a ko svi ostali zajedno.

ma ista ona prica od prije par mjeseca
neka, neka, nek to ide uredno ko i dosad, ma šta to značilo, samo nek i dalje svakog petog u mjesecu stiže poruka na telefon... :D
General War

#1988 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by General War »

vivaldi wrote:
General War wrote:Tako je, laze Vivaldi...sve se da stranskijem kreditom ispeglat...neka para u razvojnoj banci zlu netrebalo za jos kakav trzni centar.
ma ovog delegata ignorisem odavno. zaljepio sam za mene odavno, a valja gluposti na dulume.

sat vremena guglo moje podatke, a onda inapise d derventa ima 60 hiljada ljudi. mora da doboj ima 100 milja.

ili ova druga glupost o nekakvih 6 miliona eura i link iz 2014.

a prosli mjesec tekst na klixu.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/tri-godi ... /160327044

" Do sada je uloženo blizu tri miliona KM u obnovu bolnice", a i ta tri miliona se skupljala sadaka od turaka ceha, undp...

pitaj ga gdje nestadose ti milioni eura iz 2014? da ih austrijanci ne odnesose nazad.

ustvari ne pitaj ga bogati nista.
Ma samo dva klika po forumu politika moze sve nebuloze potvrditi da smo povezani ko guzno crijevo i da smo u vnago do nosa...ali jel Pi SI tema odmah neko upinjane ko Totin jarac eto mi nesto bolji...i ja sam za zajebancije sa preCednikom sto nas svaki dan uveseljava ali kad zatvorim internet vracam se brzo u stvarnost pojedinca u pederaciji gdje ima ona izreka: "od kolijevke pa do groba, najljepse je rovovsko doba"...znas makar odakle najvjerovatnije neprijatelj dolazi :D
prog321

#1989 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by prog321 »

Sad sam mu kriv i što ga ispravljam?
Nemoj izmišljati podatke i neću te komentarisati.

Čuj Goražde i Derventa isti broj stanovnika? :lol:

Fino mu pokažem dokaz da se pederacija zaduživala kod Austrijanaca za Bihaćku bolnicu a on opet po svome? :-)

Tako ti je druže, nemoj mljeti izmišljotine neću te komentarisati. Kada nešto napišeš logično je da se ti podaci provjere.
Last edited by prog321 on 16/05/2016 23:21, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1990 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by _BataZiv_0809 »

Ima li teme na kojoj progija ne cipelare :lol:
prog321

#1991 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by prog321 »

To se ti zaletio mladi junferu. . :-D
Tomahawk11
Globalni moderator

#1992 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by Tomahawk11 »

Tresla se gora, rodio se mish....ukratko...
PreCjednik pjevao.....aferim :roll: :mrgreen:
Onaj kolo igrao....narodno veselje....a trbuh prazan :skoljka:

Image
Drvosjeca iz Dejcica

#1993 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

vivaldi wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Slažem se da su oba entiteta u govnima ali razlika se nazire...ne kažem da je dobro.
nema razlike!

bukva je bukva i u federaciji i u rs, psenica je psenica, cumur je cumur, kilowat je kilowat, mlijeko je mlijeko, june je june...

da bi razlike bilo neko ili nesto mora da je pravi. Ko ili sta pravi razliku???? Nigdje u bosni se ne prave ni avioni, ni kamioni, ni televizori, ni mobiteli, ni kompjuteri...niti bilo kakav jebeni proizvod vise dodane vrijednosti gdje se mrvica mozga moze naplatiti. samo gola i najcrnja grbaca, a njom se ne pravi ni razlika ni napredak!

ekonomija u cijeloj drzavi je primitivna! zato i jeste sve ove godine odnos 1:2 jer dva miliona ljudi u federaciji dnevno pojedene dva miliona hljebova, popije dva miliona litara mlijeka i uplati dva miliona poreza naspram jednog miliona u rs.

sve je to tako, ali fedeacija ipak ima gorazde, visoko, tesanj..., a u rs-u nema nista osim "nesto malo oko banjaluke"?

to je jos jedna od ubleha koja se godinama provlaci, a ljudi se iz raznih pobuda primaju na njih jer te stereotipe nikad niko nije propitivao. sve sam to uvijek uzimao u obzir kada sam pricao i kada pricam da je to sve kurac po istom standardu, ali ako neko zeli da te standarde raspakuje onda se istih takvih kurceva moze naci i rs-u.

koji su to primjeri?

gorazde ima godisnje 100 miliona uvoza i 135 izvoza. derventa ima isti broj stanovnika ko gorazde, isti broj zaposlenih i 215 miliona uvoza i 240 miliona izvoza. ako je po tim standrardima gorazde cudo, onda je i derventa. kotor varos ima vecu zaposlenost nego prije rata, prnjavor ima 3 puta veci izvoz od uvoza, ali je sve to kurac!!!

ne kontam zasto je kurac?

prvo da ukazem na neke karakteristike koje se zajednicke svim tim nasim "malim ekonomskim cudima".

- sva ova mjesta su poznata u nasoj ekonomskoj mitologiji po visokoj stopi zaposlenosti u odnosu na ostatak entiteta/drzave.
- sva ova mjesta imaju plate manje od prosjeka entiteta/drzave
- sva ova mjesta imaju od 20-50 hiljada suha.

i na kraju najvaznija stvar koja ih sve povezuje - velika radno -intenzivna industrija!

sta je radno-intenzivna industrija?

pojednostavljeno - manualna industrija koja uz mizerna ulaganja zaspoljava ogorman broj ljudi. U svim pomenutim "cudima" vlada najcrnja moguca radno-inetizvna industrija - tekstilna ili ono sto ja zovem gace i carape (tekstil, obuca koza). adaptiraju neku halu, za 100 hiljada maraka kupe 100 polovnih singerica i u 2 smjene zapsole 200 radnika da ispunjavaju normu. vise od polovine svih zaposlenih u industriji u gorazdu krivi kicmu u preventu, vise od polovovine zaposlenih u derventi krivi kicmu ljepeci adidas tene u saninu, a ista je stvar sa sportekom u kotor varosi. jedino je nesto manje ucesce u tesnju gdje je trecina zapsolenih u tekstilu. Sa 11 zaposlenih, 8 hiljada nezaposlenih i prosjecnom platom od 570 maraka, tesanj je ponos nase mornarice. I sta tu prokomentarisati?

zasto je to najcrnja industrija?

zasto sto je najgore deranje koze. zato sto je to industrije u kojoj ako okoncas radni vijek ne ides u penziju vec u reumal. zato sto u njoj nema napredovanja radnika vec samo zaglupljivanja. ne znam kad je singerica izmisljenja, ali jedino se ona i cekic nisu promjenili otkako su izmisljeni. to je posao koji i simpanza moze nauciti, ali simpanza pojede karton banana, a kila 3 marke. mi te poslove dobijamo ne zato sto smo pametni i vjesti vec zato sto ih niko drugi nece sem nas i srba. ali nema srece u tome sto je svaka druga presvlaka u audiju napravljena u preventu i svaka druga adidaska zeljepljena u derventi. to je vise za stida nego za ponosa. da od toga ima hljeba, banglades bi danas vladao svijetom.

a kakve veze imaju gradovi od 20-50 hilajda?

zato sto su troskovi za tako kokuznu industriju previsoki, u velikim gradovima, a u malim sredinama to niko nece jer je isplativije cuvat 2 krave ili 5 ovaca nego trunut za singericom.

dobro, ali rs ima veci dug?

ima, ali to nema veze sa razvojem, ekonomijom i industrijom vec jednostavnijim sistemom i brzim odlukama.

kakvim?

pa u federaciji od dejtona vlada vegetativni mode. pare se nikome i nizasta ne odobravaju iako su potrebne ogromne i svi traze. cega god da se dohvatis, bilo koje oblasti, svugdje su potrebna ogormna ulaganja, ali federacija osim za autoputeve skoro nista ne odobrava.

kasa je prazna u oba entiteta. ako hoces bilo sta da napravis jedini nacin je da uzmes kredit ili nesto prodas. vrijeme donacija je davo proslo.

u rs-u su se odlucili za drugu opciju.

bolnica u bihacu i prije nego je izgorila je trazila 10-ak miliona kredita za opremu. dobila je kitu. u rs-u uzmu kredita miliona i naprave novi blok bolnice u gradiski.

bolnica u zenici trazi 25 miliona iz austrijskog ronog kredita - dobije kitu. u rs uzmu od korejanaca 40 miliona dolara za opremanje kc banjaluka.
vojna bolnica u srajevu trazi 15 miliona za opremu - dobije kitu. u rs-u uzmu 15 miliona za bolnicu u nevesinju.
bolnica u mostaru trazi 35 miliona za pedijatrisjku kliniku - dobije kitu - u rs- uzmu 80 miliona za bolnicu u bijeljini.

na kosevu vec danima vijesti kako bolnica nema para da plati pdv na neki uredjaj koji je cak i doniran. u rs-u u isto vrijeme uzimaju 160 miliona kredita za novi blok u banjaluci.

ista stvar je bila i u drugi oblastima. u sarajevu nema vode i niko nista. nema para, nece se kredit i to je to. srusi se skenderija i enoi daas stoji. nema para ni da se rusevine sklone. prosi se za zicaru na trebevicu, bob stazu, borilista na igmanu i bjelasnici, nijedan fax nije napravljan od dejtona. univerzitet nabijen u kasarnu i to je to. ona akademija na skenderiji stoji nezavrsena vec 100 godina jer nema para, a nece da se uzme kredit...

u rs-u su skrsili 100-200 miliona kredita na fakultete, studenstke domove, jahorinu...

ne mozes se jebat da ti ne udje. nista od ovih stvari ne povecava ni prosjecnu platu ni broj zaposlenih vec povecava dug i povecava kvalitet zivota, ali sve to treba pod navodnike jer kolko para tolko i muzike. sve je to smjesno, ali to nema veze sa nekakvom ekonomskom razlikom.

mah...mogo bi ovako do sutra, ali nema svrhe. kita ostaje kita.

na kraju ti samo mogu reci, zbog tebe, ne zbog mene.

ne vjeruj ni meni ni bilo cemu sto procitas.

koliko god da znas ili ne znas o ekonomiji dovoljno si inteligentan da znas da pare nigdje ne rastu na drvetu niti padaju s neba. napredak ni boljitak ti nece donjeti nicija i nikakva prica.

napretku ces se moci nadati kada upalis tv, a prva vijest "samsung u zivinicima otvorio fabriku baterija. ulozeno 400 miliona maraka i zapospleno 1000 radnika". onda za par dana opet upalis tv, a ono neka xy firma ulozila 250 miliona, pa za par dana neko 100 miliona, pa sljedeci mjesec neko 120 miliona i tako godisnje saberes jedno 1-2 milijarde industrijskih investicija. i tek ako se takav tempo zadrzi jedno 10 godina moces se nadati nekom boljitku.

od ovih investicija u brikete, klaonica pilice, gace i carape, kornisone i maline...necemo dalje od slame maknuti ni za 100 godina,
Ne stigoh ranije odgovoriti pa evo da odgovorim.

Prvo napisao si kilometarski post, moglo je ovo mnogo sažetije, mislim da sam shvatio poentu. :mrgreen: U principu ja se generalno slažem sa tvojim stavom i sam govorim da smo u istim govnima s tom razlikom da je naše govno jednu nijansu svjetlije. :lol:

Ne slažem se sa ovim...
napretku ces se moci nadati kada upalis tv, a prva vijest "samsung u zivinicima otvorio fabriku baterija. ulozeno 400 miliona maraka i zapospleno 1000 radnika". onda za par dana opet upalis tv, a ono neka xy firma ulozila 250 miliona, pa za par dana neko 100 miliona, pa sljedeci mjesec neko 120 miliona i tako godisnje saberes jedno 1-2 milijarde industrijskih investicija. i tek ako se takav tempo zadrzi jedno 10 godina moces se nadati nekom boljitku.
Problem ove konstatacije je što se ovo nikada, pazi NIKADA, neće desiti da Samsung ili bilo koja druga multinacionalna kompanija investira u BiH, ne samo u BiH već ni u Srbiju ni u Hrvatsku pa ni puno ozbiljnije zemlje. Jednostavno trendovi ulaganja zadnje dvije-tri decenije su drugačiji i čekati na multinacionalne kompanije da investiraju u BiH po 250 miliona nečega je utopija. Po meni mnogo je bolje raditi na malim ulaganjima, otvaranju malih proizvodnih pogona iz mnogo razloga kao što se sada dešava sa Turcima. Ne kažem da tu među jima nema mešetara koji pokušavaju na brzinu zaraditi ali ima i ozbiljnih investitora. Jedan od najznačajnijih argumenata moje tvrdnje je taj kada Samsung ili bilo koja velika multinacionalna kompanija padne sa sobom povuče cijelu privredu jedne zemlje ili regije. Onako kada imaš stotine hiljada malih proizvodnih pogona i fabrika mala vjerovatnoća je da će svi u istom trenutku izgubiti tržište i konkurentnost. Redudancija je ključna riječ i ne treba se bazirati samo na te velike, mnogo bitnije malim privrednicima i ulagačima dati prednost i mogućnost. Pa valjda znamo da većinski dio zapadne ekonomije upravo leži na tim malim i srednje velikim firmama i proizvodnji. Eto tu ja vidim da je F.BiH u blagoj prednosti ali imaš pravo da to nije ni blizu dovoljno.

Nisam znao da Derventa ima isti broj stanovnika kao Goražde, podaci govore da opština Derventa ima oko 56.000 stanovnika (podatak 2013) a Goražde općina isto podatak iz 2013. godine oko 22.000 stanovnika.
BHCluster

#1994 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by BHCluster »

Željeznice FBiH izmirile 60 miliona naslijeđenih obaveza
...U protekle dvije godine poslovanja JP Željeznice FBiH, predvođene novim menadžmentom, izmirile su oko 60 miliona KM naslijeđenih obaveza, a kompanija je u poziciji da održava tekuću likvidnost i to bez novih kreditnih zaduženja...
Gubitak Željeznica RS-a za šest mjeseci 4,6 miliona KM
...Treba podsjetiti da je akumulirani gubitak “Željeznica” na kraju prvog polugodišta ove godine iznosio čak 267,9 miliona KM...
Drvosjeca iz Dejcica

#1995 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Nema veze sa protestima ali interesantna vijest u vezi manjeg BH entiteta.

Predsjednik Hrvatskog sabora odbio da se obrati jer u NSRS nije bilo zastave Hrvatske
Ovi Hrvati iz Hrvatske baš znaju kako poniziti Srbe u BiH.
Last edited by Drvosjeca iz Dejcica on 17/05/2016 16:09, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1997 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by _BataZiv_0809 »

Pa jos bi gora bila situacija sa istaknutom zastavom RH. U simbolickom smislu naravno.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1998 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by Chmoljo »

_BataZiv_0809 wrote:Pa jos bi gora bila situacija sa istaknutom zastavom RH. U simbolickom smislu naravno.
da...

ili kako jeste, ili zastave BiH i RH...
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1999 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by _BataZiv_0809 »

Chmoljo wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Pa jos bi gora bila situacija sa istaknutom zastavom RH. U simbolickom smislu naravno.
da...

ili kako jeste, ili zastave BiH i RH...
Upravo.

Kako suverena i nezavisna drzava nije isto kao federalna jedinica unutar druge drzave, tako im ni zastave ne mogu stajati ravnopravno.
Banksy

#2000 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"

Post by Banksy »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Nema veze sa protestima ali interesantna vijest u vezi manjeg BH entiteta.

Predsjednik Hrvatskog sabora odbio da se obrati jer u NSRS nije bilo zastave Hrvatske
Ovi Hrvati iz Hrvatske baš znaju kako poniziti Srbe u BiH.
Ne ponižavaju nikog, drže do sebe. Odlično.
Post Reply