Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
petunija

#1976 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by petunija »

piupiu wrote:
medvjed23 wrote:šekspir mi je bio prva asocijacija kad si rekla da dylan pjesmuje :D
Meni je Šekspir bio prva asocijacija na dramu oko Frljića. :D
Taman htjedoh napisati kako su pozorišne predstave i generalno umjetnost u svakom vremenu nailazile na nerazumijevanje i cenzuru zaglupljenih moćnika.
Freske kojima se danas svi divimo u vrijeme nastanka su isto tako izazivale sablažavanje zbog "golih" tijela, što je, jel' sramota. Lijepo opisano u biografiji Mikelanđela.
piupiu

#1977 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

petunija wrote: Taman htjedoh napisati kako su pozorišne predstave i generalno umjetnost u svakom vremenu nailazile na nerazumijevanje i cenzuru zaglupljenih moćnika.
Freske kojima se danas svi divimo u vrijeme nastanka su isto tako izazivale sablažavanje zbog "golih" tijela, što je, jel' sramota. Lijepo opisano u biografiji Mikelanđela.
Ooooo, dobar daaaaaan!

Jesmo te smorili nedostatkom muzike i dvodimenzionalnim forumskim igrokazom "Medvjedić pred sudom"? :D :lol: :kiss:

Mi sve čekamo da nas neko zabrani, ne bi li tema dobila na popularnosti - al' ništa ... :dosadno:

Da citiram Elisa Bektaša: " ... svaka umetnost ima cenzore kakve zaslužuje. Tamo gde umetnost otima vatru, cenzori će joj biti bogovi i demoni, tamo gde se ona bori za sponzorstva i za dopadanje, cenzori će joj biti karikature bogova i demona."

http://www.media.ba/bs/magazin-etika/po-ure-cenzure
petunija

#1978 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by petunija »

Niste :D pokušavam nešto naučiti od vas, davno rekoh da sam neuka za poeziju :D a muzika, vipera :kiss: mi zadala zadaću :D
Čekam rasplet drame... :D
piupiu

#1979 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

petunija wrote:Čekam rasplet drame... :D
Kliz odbija da svjedoči. Kaže 'sutra'. Pa kad dodje sutra, on opet 'sutra'. Jadni medo trune u hapsani i krati vrijeme nekakvim pričicama iz Oslobodjenja.... :cry:

Jah. :(
petunija

#1980 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by petunija »

Pravda za medu :D
https://www.youtube.com/watch?v=1n0IO--9Or8

ne sjećam se da li je već neko ovo postavio? Tako je lijepo da nije na odmet ponoviti :D kako dođoh s mora, samo mi gitara i latinoamerička muzika u glavi :D
medvjed23

#1982 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by medvjed23 »

petunija wrote:Niste :D pokušavam nešto naučiti od vas,
sretno s tim :D

koji redak o poeziji i rock-and-roll-u:
http://www.6yka.com/novost/115148/15-na ... -rokenrola
¤ jelena ¤

#1984 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by ¤ jelena ¤ »

:lol: :srce: :lol:

Eto, tamam da mu zaprijetim degenekom zbog one punđe i on se izvuče s ovom pojezijom...zli međed. :twisted:

No, nebitno...osveta je spora, ali dostižna...isto ko istina i pravda. :D

petunija wrote:
piupiu wrote:
medvjed23 wrote:šekspir mi je bio prva asocijacija kad si rekla da dylan pjesmuje :D
Meni je Šekspir bio prva asocijacija na dramu oko Frljića. :D
Taman htjedoh napisati kako su pozorišne predstave i generalno umjetnost u svakom vremenu nailazile na nerazumijevanje i cenzuru zaglupljenih moćnika.
:thumbup:

Madam Bovari, meni i ona pade na um kao jedna od prokazanih...u svoje vrijeme, a sad u lektirama počiva.
medvjed23

#1985 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by medvjed23 »

žemski stvore, koji svoju zlobu vješto skrivaš ukazujući na tuđu, izmišljenu, šta ti misliš o trenutnom širenju definicije pojezije? kakve su šanse da djeca, jednoga dana, u čitankama čitaju o eksponencijalnom prezasićenju?
Connaisseur Karlin

#1986 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Connaisseur Karlin »

medvjed23 wrote:žemski stvore, koji svoju zlobu vješto skrivaš ukazujući na tuđu, izmišljenu, šta ti misliš o trenutnom širenju definicije pojezije? kakve su šanse da djeca, jednoga dana, u čitankama čitaju o eksponencijalnom prezasićenju?
Dzuzepe Verdi je morao tekst Makbeta promjeniti sa cijem da se prezentira kao opera ,jer muzika dominira iznad teksta ,a to znaci,da je jedna poem predugacak za jednu opersku ariju :D ovaj Bob Dylan se malkice ufurao , hoce do bude poemicar sa gitarom :lol:
piupiu

#1987 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Connaisseur Karlin wrote:
medvjed23 wrote:žemski stvore, koji svoju zlobu vješto skrivaš ukazujući na tuđu, izmišljenu, šta ti misliš o trenutnom širenju definicije pojezije? kakve su šanse da djeca, jednoga dana, u čitankama čitaju o eksponencijalnom prezasićenju?
Dzuzepe Verdi je morao tekst Makbeta promjeniti sa cijem da se prezentira kao opera ,jer muzika dominira iznad teksta ,a to znaci,da je jedna poem predugacak za jednu opersku ariju :D ovaj Bob Dylan se malkice ufurao , hoce do bude poemicar sa gitarom :lol:
Možda je i Bob, jadan, kratio ... pa mu sad govore - ništa ti to ne valja. :D
piupiu

#1988 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

medvjed23 wrote: koji redak o poeziji i rock-and-roll-u:
http://www.6yka.com/novost/115148/15-na ... -rokenrola
Dobar redak, ali mladi naraštaj je prava stvar ... u pripremi za Nobela. :lol:
Connaisseur Karlin

#1989 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

piupiu wrote:
Možda je i Bob, jadan, kratio ... pa mu sad govore - ništa ti to ne valja. :D
ha ha ha moze biti svasta :lol: a tamo na onoj tamo njegovoj temi sma psotavila odlicna link,a u istom pise da je on vec od '96 godine vise puta nominiran za Nobela :) Nisam u toku sto se desava u tim umjetnickim krugovima ,promjene i slicno :kiss:
piupiu

#1990 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

¤ jelena ¤ wrote:Eto, tamam da mu zaprijetim degenekom zbog one punđe i on se izvuče s ovom pojezijom...zli međed. :twisted:
Vako ga, jelo, vako ... :fight:

Pundja pojezija.
Degenek se sprema.
Tamam eto.

Bosanski haiku
piupiu

#1991 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Connaisseur Karlin wrote:ha ha ha moze biti svasta :lol: a tamo na onoj tamo njegovoj temi sma psotavila odlicna link,a u istom pise da je on vec od '96 godine vise puta nominiran za Nobela :) Nisam u toku sto se desava u tim umjetnickim krugovima ,promjene i slicno :kiss:
Prvo ti nama reci - jesi l' za ili protiv? Lako ćemo mi za umjetnika. :D :kiss:
medvjed23

#1992 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by medvjed23 »

piupiu wrote:
¤ jelena ¤ wrote:Eto, tamam da mu zaprijetim degenekom zbog one punđe i on se izvuče s ovom pojezijom...zli međed. :twisted:
Vako ga, jelo, vako ... :fight:

Pundja pojezija.
Degenek se sprema.
Tamam eto.

Bosanski haiku
bring it on :D ja od žemskog jezika bježim kao vampir od sunca, al fizički napad me već ne plaši toliko :D siguran sam da bih, u slučaju istog, izvukao remi ili se, u najgorem slučaju, časno povukao..

šalu (pod uslovom da su gornje prijetnje šala :sad: ) na stranu, al zanimljiv je odnos između muzičkog i pjesničkog stiha.. recimo, meni je ovo prvo puno teže napisati, jer moram paziti da se riječi uklope u melodiju, da rima bude pravilno raspoređena, da neki slog ne zafali ili pretekne.. ipak, smatram da čisti pjesnički stih, koji ponekad nastane za par momenata, bez trunke napora, nosi više umjetničke vrijednosti..
Connaisseur Karlin

#1993 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

piupiu wrote:
Connaisseur Karlin wrote:ha ha ha moze biti svasta :lol: a tamo na onoj tamo njegovoj temi sma psotavila odlicna link,a u istom pise da je on vec od '96 godine vise puta nominiran za Nobela :) Nisam u toku sto se desava u tim umjetnickim krugovima ,promjene i slicno :kiss:
Prvo ti nama reci - jesi l' za ili protiv? Lako ćemo mi za umjetnika. :D :kiss:
ja sma za promjene,ah znas mene,ali iste promjene trebaju postati definirane,da ih svako razumije :lol: Nobleova nagrada znaci treba uvesti u svoje kriterije nove dfinicije o poeziji u sklopu nagrade za literalni rad od strnane strucanjaka,ali ne znam ,dali se tao nesto,desilo,nisma upucena :)
Ali uz nagradu za literaturu im ne bih davala novac,jer novac treba naucnicma :-D
fatamorgana

#1994 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by fatamorgana »

Ma kakav sad Verdi, Makhbeta je prvi opisao Tostojevski!
¤ jelena ¤

#1995 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by ¤ jelena ¤ »

Međede zli...što žrtvom klevete i nepravde se činiš, a navedeno nisi, nego podlac lukavi ti si... vrlo sam liberalna po tom pitanju... daklem...

pojezija ne trpi i ne poznaje granice pa i definicija iste mora pratiti tu neukrotivu slobodu i nepreglednu širinu.

Što se tiče eksponencijalnog prezasićenja, ako bude prihvaćeno od strane publike i mjerodavne kritike.... jednog dana....
ubrzo nakon toga osvanuće i u čitankama, bez ikakve sumnje... a sve ostalo je stvar ukusa i ličnih afiniteta.

Ukinimo čitanke. :D
Connaisseur Karlin

#1996 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

fatamorgana wrote:
ali to su uradili drugacije :kiss: :kiss:
piupiu

#1997 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

medvjed23 wrote:
bring it on :D ja od žemskog jezika bježim kao vampir od sunca, al fizički napad me već ne plaši toliko :D siguran sam da bih, u slučaju istog, izvukao remi ili se, u najgorem slučaju, časno povukao..

šalu (pod uslovom da su gornje prijetnje šala :sad: ) na stranu, al zanimljiv je odnos između muzičkog i pjesničkog stiha.. recimo, meni je ovo prvo puno teže napisati, jer moram paziti da se riječi uklope u melodiju, da rima bude pravilno raspoređena, da neki slog ne zafali ili pretekne.. ipak, smatram da čisti pjesnički stih, koji ponekad nastane za par momenata, bez trunke napora, nosi više umjetničke vrijednosti..
Eis? A haiku 5-7-5? A sonet?

Moj jedini pokušaj muzičkog stihoklepstva desio se u osnovnoj školi, kad smo morali napraviti pjesmicu po uzoru na Šuberta, Mocarta il' Bramsa. Ne mogu vam sada otpjevati, ali stihovi su savršno rasporedjeni - i u isto vrijeme bezvremenski ..... :oops:

:josipalisac:

Paoooooo jeeeeee prviiiiiiiii snijeeeeeeeeeg
Ne čuje seeeeeeeeee zujanje pčelice
Zabijelioooo se brijeeeeeeeeeeg
Ne pjevajuuuuuuuuu višeee ptiičiiiiiiiceeeeee

Ah, snijeeeeeeeg, ah, snijeeeeeeeg
Ah, taj bijeeeeliiiiii snijeeeeeg
Pravićemo snješka, pravićemo snješka
Ah, snijeeeeeeg, ah, snijeeeeeeg,
Ah, taj bijeeeeeliiiii snijeeeeeg
Pravićemo snješka, neka nam se smješka. :D

2X

Ima još ... ali mislim da je ovo sasvim dovoljno da se shvati kakav je prirodni talenat čučao u malom kanarincu. :diva:

Znači, čista poezija. :oops:
¤ jelena ¤

#1998 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by ¤ jelena ¤ »

:lol: :lol:

Slutim Bramsa u pozadini... :D
piupiu wrote:Ima još ... ali mislim da je ovo sasvim dovoljno....
Nije! :D nači, hoćemo još... :D
fatamorgana

#1999 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by fatamorgana »

fatamorgana wrote:
ali to su uradili drugacije :kiss: :kiss:[/quote]

Pravi Makhbeth je bio škotski patriota iz možda 18 - g vijeka i on je odlično prikazan u onom filmu gdje glumi Mel Đipson samo je film dosta tužan iako hrabar, pa nije ga lako pogledati zbog nepravde ....
medvjed23

#2000 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by medvjed23 »

hoću i ja još.. nači, insistiram :D
Post Reply