Dozer wrote:
https://
wikileaks.org/gifiles/docs/37/376282_coastzone-area-51-revisited-.html
Eto jedan...
Hvala. Evo vidis, uopste nije bilo tesko. Wikileaks je definitivno napredak u odnosu na onu sliku aviona. Krenuh malo da analiziram sta tacno pise, posto ti ocito nikead ne prenosis punu informaciju ako ti ne ide u korist. Za pocetak, u prvom paragrafu kaze da wikileaks ovdje objavljuje
preko 5 miliona emailova obavjestajne agencije Stratfor, koja je najvjerovatnije, to ne poricem, upletena u neke mutne, spijunske stvari. To znaci da je neko objavio bukvalno sve moguce mailove pohranjene na nekom serveru, ukljucujuci i poneke banalne, i da treba dobro procesljati i vidjeti da li je neki mail od vaznosti ili nije.
Ok, pa hajde da vidimo o cemu se radi u ovom konkretnom emailu. Bukvalno na samom kraju emaila stoji:
You are receiving this mailing because you signed up for the CoastZone...If you wish to unsubscribe, please follow this link. Kao prvo, valjda ti ne moram objasnjavati pojam "newsletter", mozda si i sam pretplacen na neki. Ako odes na stranicu, koja je navedena u polju posiljaoca, vidis slijedece:
http://www.coasttocoastam.com/. Dakle, radi se o obicnom nocnom sou-programu "
Coast to Coast with George Noory", koji se bavi raznim vijestima i zanimljivostima (pomalo previse "na rubu znanosti" za moj ukus). Dakle, zakljucujemo da je ovaj covjek iz Stratfora, ciji su mailovi objavljeni, pretplacen na Newsletter ovog TV-show-a, i da su u okviru tog newslettera izneseni isjecci vijesti i zanimljivosti iz njihovog programa. Izmedju ostalog, i specijalni program sa nazivom "
CoastZone - Area 51 Revisited" gdje je gostovao i pomenuti Bob Lazar. Ne znam za tebe, ali ja nesto imam osjecaj da taj E-mail i nije nesto od prevelike vaznosti. Da ti docaram, to je kao kad bi neko sumnjao u mene da sam spijun, objavio moje mailove, te izmedju ostalog nasao da primam newsletter od Guardian-a, i iz toga zakljucio da je moja spijunaza nekako povezana sa vijestima koje objavljuje Guardian.
Ipak, bez obzira na to, moram priznati da je barem u samom sadrzaju ovog newslettera adresirano ono sto smo nasli na wikipediji o tom covjeku:
"To that end, Lazar noted that he originally spoke out because he began noticing that parts of his background were "evaporating" and that he was "beginning to get concerned that the next thing to evaporate was going to be me.". Dakle, taj Bob Lazar, na kiritke da ne postoje podaci o njegovoj pozadini, tvrdi da je to rezultat vladinog progona i zataskivanja. Naravno, a sta bi drugo i rekao. Da li je moguce da je to sto taj Bob Lazar govori istina? Itekako! Da li mu treba vjerovati? Kao sto rekoh, ako je tebi samo dovoljna njegova rijec, be my guest, ali meni je potrebno mnogo vise da bi povjerovao u zavjeru takvog opsega. Previse je ublehasa i "kontroverznih" licnosti u svijetu, koji zaradjuju na naivnosti ljudi, kroz kojekakve knjige i tv gostovanja.
Dozer wrote:Pa onda i:
A report by Interfax said debris from the rocket may have fallen the Altai or Amur regions of Russia's Far East.
Cool...
A oni objekti su pali u Kini:
( CNA Taipei 16 (Xinhua) ) CPC Heilongjiang Provincial Committee Propaganda Department confirmed Yian, that three unidentified flying objects (UFOs) fell from the sky today, and has plunged into Yian and Baiquan municipal territory under Qiqihar, Heilongjiang Province.
Da li si mozda, nekom cudnom greskom, pogledao Google mapu i povukao liniju izmedju ovog kosmodroma u Kazakhstanu i ove provincije u Kini? Ne moras se muciti, ja jesam - to je skoro 5.000 km udaljeno jedno od drugog.
Je li tebi cilj samo da kontriras ovdje? Mislim, fakat mi nije jasno. Hajde samo da analiziramo ovo sto si ti napisao ovdje, nikakvih dodatnih linkova i informacija. Za pocetak, prvi citat sa drugacijim naglaskom:
A report by Interfax said debris from the rocket may have fallen in the Altai or Amur regions of Russia's Far East.
Sta ti ovdje nije jasno? Ovdje se radi o pretpostavci, zato jer je ova vijest objavljena
15.maja, znaci prije nego su pronadjeni objekti u Kini. Vijest o pronalasku je objavljena
16.maja. Jel ti uvjek mora da tumacis vijest onako kako ti odgovara?
Dalje, jesi potrazio na mapi sva ova podrucja? Udaljenost izmedju Altai planina (koje se nalaze zapadnije od Mongolije) i Amur oblasti je, onako odokativno, barem cetiri puta veca od udaljenosti izmedju Amur oblasti i ovih kineskih provincija koje si naveo. Stavise, te provincije su
na samom sjeveroistoku Kine, relativno blizu granici koja
upravo granici sa Amur oblasti. Ona preliminarna procjena i nije tako losa, zar ne?
Dozer wrote:
Eto, tebi ostavljam kalkulacije brzine kretanja rakete, ugla pod kojim je letila kada se raspala, Koreolisa, itd.

Olaksacu ti kalkulaciju - te vrste raketa klase Proton, koje nose satelite u nisku orbitu, krecu se oko 7.800 m/s, tj. 7,8 km/s.
Ova se raspala nakon "within minutes", kako i sami Ruski zvanicnici kazu. To znaci da je riknula za oko 1, max. 2 min. od polijetanja. Koliku je maksimalnu daljinu mogla dostici za to vrijeme? 936 km. Neka je letila cak i 3 min., a to je 180 sec., mogla je dobaciti do max. 1404 km.

Moram prvo ovdje fakat primjetiti kako je interesantno, prije svega, da si procitao samo naslov vijesti koju sam postavio (sto ne iznenadjuje, jer ti ne citas nikad ono sto se kosi sa tvojim stavovima). Dalje, kako iz konstrukcije "
within minutes" tumacis da to moze biti
max 2 minute nakon polijetanja. Pa stvarno Dozeru
Posto si previse lijen da citas da ti pomognem. Bukvalno u linku koji sam postavio stoji: "
But a problem occurred about 545 seconds, or about 9 minutes, after liftoff, according to a report by the semi-official Itar-Tass news agency. Another report by the Interfax media service said the time of the failure was about 500 seconds after launch. Both of the times reported for the anomaly occurred during the firing of the Proton rocket's third stage, which is powered by an RD-0213 main engine generating 131,000 pounds of thrust" Tesko je doci do preciznih informacija naravno, a ja jos manje se pouzdam u tvoje kalkulacije i informacije o brzini, ali cak i ako uzmemo za potpuno tacne u ovom slucaju, dodjemo da brojke od oko 3x1404 = 4212 km. I ne zvuci bas toliko nevjerovatno, s obzirom da je ipak previse nepoznanica u prici ovdje da bi se moglo izracunati precizno.
Dozer wrote:Naravno, vrlo brzo su zvanicnici izasli sa zakljuccima da se "vjerovatno" radi od komadima te Ruske rakete. Ali, apsolutno nigdje neces naci analizu koja potvrdjuje da je ta raketa uspjesno prevalila 5.000 km na istok i onda svoje dijelove rasula po Kini.
Nego se, po ustaljenom obicaju, zvanicnici oglase i kazu da je to to. I vozdra. Ljudi onda o tome pricaju jos par dana, i hajmo dalje. Zaborave. ILi jednostavno samo provjeruju.
Vi ste ovdje zivi dokaz

Ne vjerujem zasto bi oni tebi bili duzni da ikakvu analizu objave. Jel bilo kakvih zrtava, steta? Jel ima kakvo sokantno otkrice vezano za pojavu tih ostataka rakete? Normalni ljudi zaborave, zato sto je vijest, sa informacijama koje su javno dostupne, totalno nebitna, dosadna i standardna. Ako i ima nesto sto se krije,
ne postoji nista posebno sto ukazuje na to da bi razuman covjek mogao izvesti takav zakljucak, pa je budalasto zamarati se time. Ipak, svijetu ne nedostaje budalastih, ignorantnih i paranoicnih ljudi, pa se takmice ko ce imati sto ludja objasnjenja,
bez ikakvog pokrica.