Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Tomahawk11
Globalni moderator

#1976 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

512MB wrote: Jebo ga ti pa zar ti moram crtat? U Rajvosa udišeš zrak od 400 AQI svejedno koju platu imao, dok ja radio ne radio udišem 30 AQI. A to je samo jedna sitnica u moru drugih...
Umalo ne rekoh šta udišeš....ti se uhvatio tih 20-ak dana kad dođe do temperaturne razlike i inverzije, pa se sve slegne u sarajevsku kotlinu.
Odeš tih 20 dana gdje ti duša želi kad već imaš 15 000 i eto ga.
Dakle, reklo bi se da pretjeruješ u cilju da argumentuješ svoju tvrdnju.
Osim što zrak ni u kom slučaju nije toliko zagađen (trenutni indeks Indeks kvaliteta zraka: 94), Sarajevo itekako ima povoljne vremenske i klimatske uslove, ljeta su prilično topla sa hladnijim noćima što je za poželjeti, zime isto ok osim pomenutih 20-ak dana kad je pritisak.
512MB

#1977 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by 512MB »

Maraschino wrote:Za ugodan, konforan i sredjen zivot ti ne trebaju pare nego drzavno i drustveno uredjenje.
Naravno da ti trebaju I pare ali one nisu presudne.
A moreš imat i jak želudac pa ti sve svejedno, važno da se ima za ćevapa i fuke, repka se pogleda tu i tsmo, malo fuce rqzbaci, jednom godišnje u Makarsku na more, i to je to, kuš boljeg života? :)
JThomas

#1978 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by JThomas »

a tu stojimo još dosta slabije nego sa parama...
madner

#1979 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by madner »

To je stil za 800KM :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#1980 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

madner wrote:To je stil za 800KM :D
Kažem mu ja da je slabo sve to skonto, on se ljuti :D
AmirBaa

#1981 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by AmirBaa »

Tomahawk11 wrote:
512MB wrote: Jebo ga ti pa zar ti moram crtat? U Rajvosa udišeš zrak od 400 AQI svejedno koju platu imao, dok ja radio ne radio udišem 30 AQI. A to je samo jedna sitnica u moru drugih...
Umalo ne rekoh šta udišeš....ti se uhvatio tih 20-ak dana kad dođe do temperaturne razlike i inverzije, pa se sve slegne u sarajevsku kotlinu.
Osim što zrak ni u kom slučaju nije toliko zagađen (trenutni indeks Indeks kvaliteta zraka: 94), Sarajevo itekako ima povoljne vremenske i klimatske uslove, ljeta su prilično topla sa hladnijim noćima što je za poželjeti, zime isto ok osim pomenutih 20-ak dana kad je pritisak.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/zagadje ... /190816018
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1982 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by _BataZiv_0809 »

Kad se bivsa sirotilja krene kitit tudjim perjem.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1983 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

AmirBaa wrote:
Tomahawk11 wrote:
https://www.klix.ba/vijesti/bih/zagadje ... /190816018
"Za razliku od Sarajeva koje lošiji kvalitet zraka ima tokom zimskog perioda, mi u Zenici zbog kotline imamo loš zrak cijele godine.
Što sam i sam naveo :thumbup:
JThomas

#1984 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by JThomas »

ako se gleda uticaj na svakodnevnu kvalitetu života, zagađenje ne osjetiš dok te ne safata rak :mrgreen: :mrgreen: ali pravna i faktička nesigurnost ubiše iz dana u dan. i uzrokuju svakodnevni, svakosatni stres koji isto tako uzrokuje rak.
512MB

#1985 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by 512MB »

Al nije problem, samo odeš na tridesetak dana na Bjelašnicu i rahat :mrgreen:
Maraschino

#1986 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Maraschino »

mislim da su vam poredjenja glupa ali eto ako ce nekome biti lakse, nastavite.
512MB

#1987 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by 512MB »

Tomahawk11 wrote:
Ma čuj ljutim, znaš kako mi je sve ravno, do Makarske ako ne i dalje :mrgreen:

Ako je vama super, i meni je prijatelju.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1988 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

512MB wrote:Al nije problem, samo odeš na tridesetak dana na Bjelašnicu i rahat :mrgreen:
Pa svakako ideš, štajaznam, na Alpe, Karpate ili gdje već, šta je problem, tu pred nosom :?
Maraschino wrote:mislim da su vam poredjenja glupa ali eto ako ce nekome biti lakse, nastavite.
Glupa je pretpostavka da se ne može živjeti kao lord u Sarajevu sa 15 000 KM mjesečno primanja i da je u tom slučaju bolje prosječnom zapadno-Evropljaninu.
Dalje ne treba ići.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1989 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

512MB wrote:
Tomahawk11 wrote:
Ma čuj ljutim, znaš kako mi je sve ravno, do Makarske ako ne i dalje :mrgreen:

Ako je vama super, i meni je prijatelju.
Pa vidi, nemam baš 15 000, tako da je daleko od super.

Doduše, ne fali mi ništa.
madner

#1990 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by madner »

Covjek se tjesi, a lakse ovdje zaraditi da ostane poslje poreza 15 tisuca nego gore. :D
512MB

#1991 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by 512MB »

madner wrote:Covjek se tjesi, a lakse ovdje zaraditi da ostane poslje poreza 15 tisuca nego gore. :D
Sve stoji, ali ja očigledno ne pričam o lovi, 15k je odokativna cifra. Ja bi radije imao platu od 3 milje i živio u Švici, nego 15 milja i živio u Rajvosa.
Altsa

#1992 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Altsa »

512MB wrote:
madner wrote:Covjek se tjesi, a lakse ovdje zaraditi da ostane poslje poreza 15 tisuca nego gore. :D
Sve stoji, ali ja očigledno ne pričam o lovi, 15k je odokativna cifra. Ja bi radije imao platu od 3 milje i živio u Švici, nego 15 milja i živio u Rajvosa.
e onda ti ne znas sta je 15k ili ih nisi nikad ni vidio. ne zelim ziviti kao sirotinja ni na bahamima a kamoli u svici.a zivot sa 3k u svici je sirotinjski,a 15k u sarajevu je preseravvanje. medutim ocito je da ti imas problem sa Sarajevom a ne parama.
madner

#1993 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by madner »

512MB wrote:
Sa 3 milje ne bih zelio ziviti u Svici, psihologija je dokazala da bi se tada osjecao kao totalni gubitnik jer bi bio ispod svakog prosjeka.

Sve sto navodis kao minuse su minusi samo ako nemas love.
Maraschino

#1994 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Maraschino »

Tomahawk11 wrote:
Maraschino wrote:mislim da su vam poredjenja glupa ali eto ako ce nekome biti lakse, nastavite.
Glupa je pretpostavka da se ne može živjeti kao lord u Sarajevu sa 15 000 KM mjesečno primanja i da je u tom slučaju bolje prosječnom zapadno-Evropljaninu.
Dalje ne treba ići.
Zavisi sta je kome zivot.

Prije 2-3 god. sjedim sa jednim haverom vrlo uspjesnim covjekom koji je uspio na ''sirovinama''. Bukvalno covjek ima sve ali u nekom razgovoru mi rece ''sve bi ovo dao za tvoj status''. Nisam nista odgovorio nego sam se zamislio ''sta je to covjeka natjeralo da tako razmislja''?

Lako se dodje do zakljucka, dzaba sve pare kada je sistem truho. Za sta god uhvatis ono se raspada od skolstva, zdravstva, javne uprave...do namjestenih izbora i korumpirane vlasti.
Tomahawk11
Globalni moderator

#1995 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Tomahawk11 »

Maraschino wrote: Zavisi sta je kome zivot.

Prije 2-3 god. sjedim sa jednim haverom vrlo uspjesnim covjekom koji je uspio na ''sirovinama''. Bukvalno covjek ima sve ali u nekom razgovoru mi rece ''sve bi ovo dao za tvoj status''. Nisam nista odgovorio nego sam se zamislio ''sta je to covjeka natjeralo da tako razmislja''?

Lako se dodje do zakljucka, dzaba sve pare kada je sistem truho. Za sta god uhvatis ono se raspada od skolstva, zdravstva, javne uprave...do namjestenih izbora i korumpirane vlasti.
Komentarisao sam konkretnu situaciju.
S 15 000 mjesečno ti sam sebi praviš status.

Ne valja školstvo? Super. Šalješ djecu u inostranstvo da se školuju.

Zdravstvo? Pa ima prvatnih klinika koliko hoćeš.

Vlast? Ne tangira te to toliko ako nisi obični pijun u masi koji se mora boriti za svoje mrvice.

Rekao bih da je najbitnije da li je neko pune duše, sad neko to postigne sa puno manje od tih 15 000, a nekom ne pomaže ni 15 000 000.
SmokingMan

#1996 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by SmokingMan »

Vjerovartno čovjeka svrbi to što mora plaćati reket da bi ostao u poslu....
Last edited by SmokingMan on 17/09/2019 15:20, edited 1 time in total.
Seyfo

#1997 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Seyfo »

Individualno je i to vrlo, da li bi neko bio zadovoljan i sa većim parama u BIH,ili vani.
Kompleksi su čudo, a mnogi su ovdje na forumu samo da bi ih nahranili.
JThomas

#1998 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by JThomas »

ako prihvataš uzuse korupcije, "sređivanja" i kupovine, sa 15 000 ti sebi možeš "srediti" relativnu sigurnost. vrlo relativnu, jer opet kad nema države i pravosuđa, nisi siguran ako zakuhaš sa nekim od 30 000, ili sa nekim iz glavnog odbora stranke.

a tek ako ne prihvataš te uzuse, ako nećeš time da se baviš, tebi može biti i gore nego nekome sa hiljadom ili dvije. jer ti se ima šta uzeti i jer te se ima zašto uzeti na zub. normalna država nema cijenu. i to je vjerovatno glavni razlog što sad idu i oni kojima je materijalno dobro.
Maraschino

#1999 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Maraschino »

Tomo, zapetljao si se. Upravo to hebe Bosnu sto ljudi razmisljaju ''ja imam pare i mogu da radim sta hocu'' dok to na zapadu ne prolazi ili prolazi kao svakom drugom.

Ja imam pare i hocu da moje dijete uci tu i tu skolu. Tesko ako tvoje dijete nema rezultate za takvu skolu a dzaba sto ti imas pare i funkciju. Dozvolit ce ti jednu godinu ali selekcija odradi svoje. Tu smo isti i onaj milioner i onaj sa najmanjim primanjima.
Lijecenje je svakome dostupno jer svako placa obavezno osiguranje. Ja ili onaj milioner smo na istom stim sto on moze da ganja i druge klinike o svom dodatnom trosku.
Trebam novi licni dokumenat, sve funkcionise besprijekorno a prosle godine kada nisam dobio infarkt kada su mi rekli sta mi sve treba za izgubljenu l.k. u BiH.

...da ne nabrajam vise, bitnije od para je drustveno i drzavno uredjenje, sistem koji funkcionise a kada je to sve potaman onda je svakome lahko.
Maraschino

#2000 Re: Koliko je u BIH potrebno za dobar zivot?

Post by Maraschino »

JThomas wrote:ako prihvataš uzuse korupcije, "sređivanja" i kupovine, sa 15 000 ti sebi možeš "srediti" relativnu sigurnost. vrlo relativnu, jer opet kad nema države i pravosuđa, nisi siguran ako zakuhaš sa nekim od 30 000, ili sa nekim iz glavnog odbora stranke.

a tek ako ne prihvataš te uzuse, ako nećeš time da se baviš, tebi može biti i gore nego nekome sa hiljadom ili dvije. jer ti se ima šta uzeti i jer te se ima zašto uzeti na zub. normalna država nema cijenu. i to je vjerovatno glavni razlog što sad idu i oni kojima je materijalno dobro.
eto sustine. :thumbup:
Post Reply