PC gamerske konfiguracije

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Averus

#1976 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

Ne vidi se razlika, a-a...

30fps

60fps

:roll:
Qler

#1977 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Qler »

sve preko 30fps-ova je oku prakticno neprimjetno... ja to govorim jos od vremena prvog BF-a kad je furka bila smanjivati rezoluciju i postavke lafo bolje igaju.... *ebo ih ping...
ferratilis

#1978 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by ferratilis »

Ja odgovorno tvrdim da sad kad sam kupio novi računar, bolje se snalazim u teamfightovima u doti gdje sam prije imao 30fps, a sad imam konstantnih 120 :)

Isto je sa pucačinama, danas ću kupit Overwatch pa ću baš vidjeti kako je u toj igri
Averus

#1979 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

Ko ne primjeti razliku u tečnosti pokreta zmeđu 30fps i 60fps, treba provjeriti oči.

Čak i 120fps ima primjetnu razliku...

Eh sad, vjerujem da, tipa, 320fps već ne bi čovjek primjetio razliku...

Ali između 30 i 60 def. postoji i vidljiva je
AmirBaa

#1980 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by AmirBaa »

Da vas cujem, planiram nesto bas fino uzeti i za posla i za igara:
http://www.asrock.com/mb/Intel/Z170%20Extreme7+/
http://ark.intel.com/products/88195/Int ... o-4_20-GHz
http://www.olx.ba/artikal/21480797/ther ... w-kuciste/
RAM DDR 4 16 gb HyperX i za graficku se slomih kontajuci sta cu. Trenutno imam love za GTX970 (mozda i 980) ali 10. juna ce izaci 1070 koja ce vjerovatno smanjiti cijenu gtx 980 za duplo haman. Da cujem vase misljenje :thumbup:
aditon

#1981 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by aditon »

AmirBaa wrote:Da vas cujem, planiram nesto bas fino uzeti i za posla i za igara:
RAM DDR 4 16 gb HyperX i za graficku se slomih kontajuci sta cu. Trenutno imam love za GTX970 (mozda i 980) ali 10. juna ce izaci 1070 koja ce vjerovatno smanjiti cijenu gtx 980 za duplo haman. Da cujem vase misljenje :thumbup:

Sigurno da će cijene biti niže nakon izlaska nove serije, ali sigurno neće biti duplo niže. Obzirom da se približava i zvanični datum izlaska 1070/80 onda je možda bolje da sačekaš jer sigurno češ uštedjeti bar 200 KM u prosjeku.

Ja ovdje ne bi samo ovu ploču uzeo, čisto što nisam ASRock fan.
Averus

#1982 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

AmirBaa wrote:Da vas cujem, planiram nesto bas fino uzeti i za posla i za igara:

Ako ćeš uzeti tu ploču i taj procesor, onda nemoj ni slučajno da štediš na napojnoj. Uzmi kvalitetno, da si siguran. Prečesto raja uzme zvijer, a stave MS napojnu i useru sve... Ganjaj CoolerMaster, Seasonic, Corsair... Nemoj ove naše fušerske uzimati, daš pare a dobiješ tarabu.

AsRock ploče su dobre ako su high-end. Sve one "mid range" i slabije su smeće.
Inače, Asrock radi dijelove za ASUS i Gigabyte.

Definitivno uz procesor uzmi aftemarket cooler, naravno preporuka je CoolerMaster. Ja imam Evo 212+ i ne da sam zadovoljan, nego prepreprezadovoljan.

Sačekaj sa grafičkom.
Neće smanjiti cijenu za 50% sigurno... Koliko sam ja upućen, rekli su do 30%, ali to je opet veliko smanjenje u odnosu na sadašnju cijenu.
aditon

#1983 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by aditon »

Averus wrote:Ko ne primjeti razliku u tečnosti pokreta zmeđu 30fps i 60fps, treba provjeriti oči.

Znaš kad se primjeti razlika, kad uključiš mjerenje FPS pa vidiš da neka igra se vrti na 30 FPS pa ti onda autosugestija kaže kako to nešto kao šteka i sporije ide iako to naravno nikad nije slučaj. Naučno je dokazano i utvrđeno kolike oscilacije u FPS ljudsko oko može vidjeti, bar to lako možeš provjeriti.
Qler

#1984 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Qler »

pa tv ide u 24fps-a :D i sad mi odjednom steka zikina dinastija... nije 60fps
Benq
Moderator

#1985 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Benq »

aditon wrote:
Averus wrote:Ko ne primjeti razliku u tečnosti pokreta zmeđu 30fps i 60fps, treba provjeriti oči.

Znaš kad se primjeti razlika, kad uključiš mjerenje FPS pa vidiš da neka igra se vrti na 30 FPS pa ti onda autosugestija kaže kako to nešto kao šteka i sporije ide iako to naravno nikad nije slučaj. Naučno je dokazano i utvrđeno kolike oscilacije u FPS ljudsko oko može vidjeti, bar to lako možeš provjeriti.
Drug , pogledaj neki video na youtube u 30fps , pa pogledaj onda u 60fps , ako ne vidis koliko fluidnije sve ide , onda ne znam sta da ti kazem.. da ti nisi pomijesao fps i ms (ping) ?

Ja stvarno ne mogu da vjerujem da neko ne vidi razliku izmedju 30 i 60 fps. Kao sto rece kolega , sve preko 120fps je zanemarivo.
Averus

#1986 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

aditon wrote: Znaš kad se primjeti razlika, kad uključiš mjerenje FPS pa vidiš da neka igra se vrti na 30 FPS pa ti onda autosugestija kaže kako to nešto kao šteka i sporije ide iako to naravno nikad nije slučaj. Naučno je dokazano i utvrđeno kolike oscilacije u FPS ljudsko oko može vidjeti, bar to lako možeš provjeriti.

Brate - de uzmi kakav dobar monitor, pa pogledaj film u 60fps
Ne moraš ni porediti sa 30fps jer će ti oko samo primjetiti. Pogotovo ako si gamer, pa ti oko istrenirano da primjeti svaki mini-pokret.

Eh sad, ti si uvjeren da je to sve umišljeno i ja ti ne mogu promijeniti mišljenje, ali nemoj bezveze pričati.
Pa ne bi cijeli svijet drvio o tim razlikama da ne postoje i ne primjete se.
Nisam ni ja snob, imam komp koji košta možda 300KM u vrh glave, ali kad je nešto bijelo - bijelo je jebem ga ja.

Tu priču da oko ne vidi razliku su pukli konzolaš i proizvođači konzola, da bi se smirile šire narodne mase...
Zamisli ti reakcije, kad mali debeli amerikanac kupi PS4, plati ga $600 i neko mu kaže "ali brate, ne može ti preko 30fps"

Sony na to može uraditi dvije stvari:

1. Vratiti djetetu novac
2. Lagati da zamaže oči djetetu, koje će radi svog ega da prihvati Sonyjevu istinu.

Sačekaj sljedeći Playstation, pa kad se budu hvalili sa 60fps, vidjećeš razlike u toj priči oka i frejmova ;-)

Qler wrote:pa tv ide u 24fps-a :D i sad mi odjednom steka zikina dinastija... nije 60fps
:D
aditon

#1987 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by aditon »

Averus wrote:
aditon wrote: Znaš kad se primjeti razlika, kad uključiš mjerenje FPS pa vidiš da neka igra se vrti na 30 FPS pa ti onda autosugestija kaže kako to nešto kao šteka i sporije ide iako to naravno nikad nije slučaj. Naučno je dokazano i utvrđeno kolike oscilacije u FPS ljudsko oko može vidjeti, bar to lako možeš provjeriti.

Brate - de uzmi kakav dobar monitor, pa pogledaj film u 60fps
Ne moraš ni porediti sa 30fps jer će ti oko samo primjetiti. Pogotovo ako si gamer, pa ti oko istrenirano da primjeti svaki mini-pokret.

Eh sad, ti si uvjeren da je to sve umišljeno i ja ti ne mogu promijeniti mišljenje, ali nemoj bezveze pričati.
Pa ne bi cijeli svijet drvio o tim razlikama da ne postoje i ne primjete se.
Nisam ni ja snob, imam komp koji košta možda 300KM u vrh glave, ali kad je nešto bijelo - bijelo je jebem ga ja.

Tu priču da oko ne vidi razliku su pukli konzolaš i proizvođači konzola, da bi se smirile šire narodne mase...
Zamisli ti reakcije, kad mali debeli amerikanac kupi PS4, plati ga $600 i neko mu kaže "ali brate, ne može ti preko 30fps"

Sony na to može uraditi dvije stvari:

1. Vratiti djetetu novac
2. Lagati da zamaže oči djetetu, koje će radi svog ega da prihvati Sonyjevu istinu.

Sačekaj sljedeći Playstation, pa kad se budu hvalili sa 60fps, vidjećeš razlike u toj priči oka i frejmova ;-)

Qler wrote:pa tv ide u 24fps-a :D i sad mi odjednom steka zikina dinastija... nije 60fps
:D
Kao što rekoh, psihološki je to momenat i sve se svodi na kraju dana na to da ti kupiš novu grafičku kartu, izvališ još koju milju na to sve iako ti u principu sve to ne treba.

Neću sam sebe da zavaravam stvarima koje su marketiški trik. Ja npr imam komp koji sam platio preko 3 milje, dakle imam sve potrebno da vidim tu fantomsku razliku. I da, gamer sam, već 20 godina, znam sve o igrama, prešao sam 500 igara do sada, i ako moje oko nije istrenirano na sve to, nije ničije. Vidim izuzetno dobro, savršeno. A ovo ti nije konzolaški niti soniyev trik, to su ti naučni fakti i podatak koji znam već 15tak ili više godine. Al nebitno. Dodji brate kod mene i sjedi za komp, pokrenut ću ti igru koju god poželiš i neću uključiti mjerenje FPS. Ako primjetiš iti na jednoj igri neko štekanje, na ultra postavka ja ću ga pojesti. Onda ćemo uključiti mjerenje FPS-a pa češ vidjeti da neke igre idu na 40FPS, neke na 80, neke na 30... ima ne optimiziranih igara koje imaju dropove FPS pa npr propadne s 50-60 na 25 pa se i to u igri ne osjeti ali kad ti je mjerenje uključeno i ti to vidiš onda dolazi do izražaja ona psihologija a koja nam je nametnuta marketingom.

Od cijele ove priče ja aposolutno nemam ništa, samo želim da kažem da je sve to prenapuhavanje. Ne trebaju meni youtube snimci da mi nešto dokazuju kad sve to i sam kod kuće mogu iskusiti i donijeti sud o tome.
Averus

#1988 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Averus »

Brate, ja sam gamer 26 godina ovog ljeta, tako da bi trebalo da su nam oči jednakim intenzitetom oslabile...
Kao što rekoh, nemam neku zvijer od kompa, a grafičke kupujem kad padnu na do 200KM.

Dakle zaista nisam snobovski nastrojen ka novim tehnologijama i trendovima.
Da si jednom u životu uradio rendering 30fps i 60fps videa, priča bi bila druga...

Na kraju krajeva, pusti isti trailer side-by-side na youtube. Jedan stavi na 30fps, drugi na 60fps.
Vidi se razlika s neba. S NEBA.

Za filmove je 60fps (meni) malo bezveze, jer sve nekako djeluje kao da je nedovršeno.
Ali u igrama se itekako primjeti.

Ja marketing-ovca nisam, znam šta vidim. Ne moram mjeriti ništa da bih primjetio razliku.
Al' eto, opet kažem - ako ti ne vidiš razliku i tečnost slike između 30fps i 60fps - tvoj problem. Ne mogu te ja ubijediti da progledaš, niti ti mene možeš ubijediti da zažmirim, tako da je ova rasprava besmislena.

Ali isto tako je besmisleno tvrditi da ljudsko oko ne vidi razliku.
Sad ti radi svog ega bujrum opet nastavi u istom maniru, pa ćemo u nedogled...
GaRGa

#1989 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by GaRGa »

ja sam ove godine 32 godine gejmer i ne vidim razliku preko 30 fps ;)
Raigor Stonehoof

#1990 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Raigor Stonehoof »

jebemu, imate google obojica, ljudsko oko vidi oko 1000 FPS-a (teoretski), a u praksi oko 150.

ono u cemu taj marketing vlada su mitovi da je bitno imas li 60 ili 100 FPS. Zasto? Zato sto 99% danasnjih monitora radi na frekvenciji od 60Hz, odnosno prikazuje maksimalno 60 slicica po sekundi. Sve i da ti masina moze renderat 200, tebi je prikazano samo 60. Zato su sad hit ovi 144Hz monitori, koji, jel, vise nego udvostrucavaju vidljivi FPS.
Qler

#1991 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Qler »

ferratilis

#1992 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by ferratilis »

Ugradio sam još 2 venta na gornji panel, hvala još jednom na savjetime ;)

Image
Image
SanskiBiser

#1993 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by SanskiBiser »

ispada da PRO igraci koji idu na turnire radi cistog elitizma ganjaju stalno sto veci FPS :D

za PC gaming
Kod brzih akcionih igara narocito online pucacina zakucan i konstantno visok FPS je jako bitan, pozeljan je 120 fps ( ko ima adekvatan monitor ali i bez njega se smanjuju latencije a pozeljno je jer se smanji i input lag od misa - naravno iritirajuci video tearing se javlja u tom slucaju), dakle sto veci fps je pozeljan jer video latencije i vrijednost Pinga se sabiraju, veci fps znaci manje latencija po frejmu i vise vizualnih informacija tj. vizualnog fidbeka (narocito ako je igrac u pokretu skoro pa stalno npr. BF3,BF4, COD neki i slicne) sto igracu omogucava brze reakcije.

Dakle:

30 fps = 33 ms latencija ( + ping)

60 fps, 16.6 ms latencija (+ ping)

120 fps, 8 ms latencija ( + ping)

jedan twitch tj.jedno prosjecno okidanje obaraca je od 5-10 ms, dakle narodnim jezikom da imate isti ping vi i protivnik, on igra na 30 fps a vi na 120, i izadjete 1 na 1 dvoboj on na 30 fps ima hendikep tj. vi na 120 imate znacajan advantage. Sto veci FPS i sto manji ping = veca kompetitivnost.

sto se tice toga koliko ljudsko oko moze da primjeti FPS, 25 je dovoljno za iluziju pokreta, a prosjecno ljudsko oko po testovima tj studiji radjenoj na MIT moze da vidi do 77 FPS (13 ms), kod testova radjenih u USAF piloti vide do 220 FPS (studija iz 2002). Znaci individualno postoje razlike medju ljudima nije svaki mozak isti :lol:

http://news.mit.edu/2014/in-the-blink-of-an-eye-0116

i ako se vec porede FPS razlike onda pogledajte pravi sajt za to :

https://frames-per-second.appspot.com/

pa odmah dole kliknite na: 15 vs. 25 vs. 48 vs. 60 frames per second (with motion blur exaggeration)

pa gore na vrhu stranice onda podesite parametre i poredite...

fluidnost 60 fps je neupitna...
jogurt_

#1994 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by jogurt_ »

Akcione PC igre kao što su:
Doom, Battlefleet, Call of Duty, The witcher … zahtjevaju jaku konfiguraciju.
Za visko rezoluciju na primjer 2560 x 1440 (60 FPS i settings sve na ultra high)
je potrebna jaka grafička sa najmanje 8GB video rama. :izet:

Igrice kao -The Sims ili Super-Mario-Bros… na 1920x1080 možeš skoro na svakom kompjuteru igrati sa 60 ili vise FPS.

Konzole su za dijecu (veliku i malu) :thumbup:
jogurt_

#1995 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by jogurt_ »

29. Juna saznat ćemo više detalja za AMD-Polaris Grafičke :?

Image

https://forum.beyond3d.com/threads/amd- ... 19/page-90
jogurt_

#1996 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by jogurt_ »

GEFORCE GTX 1080
Image

2 HDMI 2.0, 2 DisplayPort 1.4 i 1 DVI
Image

8-Pin + 6-Pin 1.936 MHz OC-Modus
Image

4-pinski priključci za ventilatore u kućištu
Image

Vize informacija na http://www.computerbase.de/2016-05/gefo ... nerkarten/
jogurt_

#1997 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by jogurt_ »

Cijene dobivaju formu...
Za sad najjeftinija
Image
TinNBANFL

#1998 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by TinNBANFL »

http://pcpartpicker.com/p/kyFKHN da li sta treba mjenjati ili je to dobro, hoce li sve fercerati :P

LP !
Plavo-bijeli

#1999 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Plavo-bijeli »

TinNBANFL wrote:http://pcpartpicker.com/p/kyFKHN da li sta treba mjenjati ili je to dobro, hoce li sve fercerati :P

LP !
Samo dodaj 10$ i uzmi 380x umjesto gtx 960.
Maharadza

#2000 Re: PC gamerske konfiguracije

Post by Maharadza »

TinNBANFL wrote:http://pcpartpicker.com/p/kyFKHN da li sta treba mjenjati ili je to dobro, hoce li sve fercerati :P

LP !
Ma udure je to, ionako danas samo GTA V i BF4 iole iskoriste jači procesor bolje:

Image

Mada je kod većine ostalih igara i dalje zanemariva razlika...zasad naravno! :mrgreen:
Post Reply