ins wrote:@prog, prpa
Pa ako je to logika, hajmo odmah slaviti!![]()
![]()
![]()
Do sada je inzinjerijski bataljon bio u Derventi, a komanda logistike u Doboju tako da su do sada Bošnjaci bili onemogućeni da brane BiH, i tek sada ovom reformom odbrane su zapravo dobili sposobnost da borbeno djeluju sa jednom svojom pjesadijskom brigadom i sa brigadom taktičke podrske!
Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦
-
archi_a
#1976 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
-
prog321
#1977 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Ne vidis shumu od drveta.
Ti bataljoni nisu mogli dijelovati zajedno bez direktne naredba sa vrha. Sad mogu neovisno dijelovati sa svom opremom i tehnikom.
To je veoma opasno u slucaju ponovnog referenduma kada ce sigurno pjesadijske brigade odmah dijeliti na tri shava.
Daje dodatno sigurnost separatistickim snagama. Ali ti to ne zelis da vidis. Bolje glavu u pijesak.
Ti bataljoni nisu mogli dijelovati zajedno bez direktne naredba sa vrha. Sad mogu neovisno dijelovati sa svom opremom i tehnikom.
To je veoma opasno u slucaju ponovnog referenduma kada ce sigurno pjesadijske brigade odmah dijeliti na tri shava.
Daje dodatno sigurnost separatistickim snagama. Ali ti to ne zelis da vidis. Bolje glavu u pijesak.
-
155_mm
#1978 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
mislim da je ovo suvise ozbiljna tema da bi se sve zavrsilo na medjustranackom prepucavanju. ali tek kad vidimo orginalni dokument onda mozemo vidjeti ko je koga "preveslao". ova tumacenja dokumenta od strane partijskih glasila su nesigurna po pitanju objektivnosti.
jasno je da su srpska i hrvatska politika usle sa ciljem slabljenja OS i po njih povoljnijim rasporedom. bosnjacka politika je za glavni cilj imala da uopste dodje do usvajanja dokumenta jer je to jedan od uslova za aktivaciju MAP-a. i to su morali necim da plate. da li je cijena ok ili je bilo preskupo ostaje da se vidi.
jasno je da su srpska i hrvatska politika usle sa ciljem slabljenja OS i po njih povoljnijim rasporedom. bosnjacka politika je za glavni cilj imala da uopste dodje do usvajanja dokumenta jer je to jedan od uslova za aktivaciju MAP-a. i to su morali necim da plate. da li je cijena ok ili je bilo preskupo ostaje da se vidi.
-
155_mm
#1979 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
pa bilo je prije nekoliko dana po kasarnama sirom BiH. kasnis kolega.DuckZz wrote:Za one koji prate.
Ima li planirana kakva buduca prezentacija ili dan otvorenih vrata u Sarajevu ??
-
155_mm
#1980 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
mislim da prica o jednonacionalnim brigadama nije bas 100% ispravna. vise stoji prica o jednonacionalnim bataljonima unutar pjesadijskih brigada.
dogovoreno je da po jedan bataljon pjesadijske brigade dobije po jednu mehanizovanu cetu. posto ne znamo konkretno dogovoreno tesko je reci koliko je lose ili dobro. na primjer nije isto ako tih 15 tak oklopnjaka 5. brigade budu u tuzli, bjeljini ili kiseljaku.
-
155_mm
#1981 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
na zalost bosnjacka politika nije na vrijeme shvatila da se odbranbena moc moze povecati na razlicite nacine. na primjer nije isto imati 45 ispravnih tenkova kada imas autoput TZ-ZE-SA-MO ili kad ga nemas. sa tim autoputem tih 45 tenkova imaju efekat kao duplo ili troduplo vise.
takodje nije isto za odbranu imati zavrsen put preko igmana od sarajeva do gorazda i nemati taj put.
takodje nije isto za odbranu imati zavrsen put preko igmana od sarajeva do gorazda i nemati taj put.
-
155_mm
#1982 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
a najveci odbranbeni potencijal se je imao u namjenskoj idustriji. tu su bile nevidjene mogucnosti.
samo na osnovu BNT-a se je mogla povecati odbranbena moc do bola.
samo na osnovu BNT-a se je mogla povecati odbranbena moc do bola.
- Streptokok
#1983 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Eno lafo su najavili prelazak na samohodnu artiljeriju. Nadam se da to ima veze sa bnt i njohovom samohotkom koju jos niko nije vidio.
zalosno je sto smo pristali na nepovoljne ystupke samo kako bi se priblizili eu i nato. Neprijatelj strpljiivo naplacuje svaki korak, a jasno je da od eu i nato nema nista. I mi smo se trebali fokusirati iskljucovo na domace snage.
npr milorad potisao odluku o koordinaciji, uzeo pare, i sada tu istu odluku opstruise. Ne dozvoljava formiranje radnih grupa koje su sustina odluke. Bezbeli hoce opet neki ustupak, pitam se dokle cemo popystati i sta ce nama na kraju ostati.
zalosno je sto smo pristali na nepovoljne ystupke samo kako bi se priblizili eu i nato. Neprijatelj strpljiivo naplacuje svaki korak, a jasno je da od eu i nato nema nista. I mi smo se trebali fokusirati iskljucovo na domace snage.
npr milorad potisao odluku o koordinaciji, uzeo pare, i sada tu istu odluku opstruise. Ne dozvoljava formiranje radnih grupa koje su sustina odluke. Bezbeli hoce opet neki ustupak, pitam se dokle cemo popystati i sta ce nama na kraju ostati.
-
ins
#1984 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
@155_mm
Tačno tako, odbrambena moć se gradi na puno mjesta, a ne ovisi o tome da li brigada ima inžinjerijski vod ili ne.
Koncept odbrane BiH počiva na Brigadi taktičke podrške, koja je stacionirana u FBiH, i tek diranje u to bi predstavljalo udar na kapacitete za odbranu.
U ovom pregledu odbrane ima jedna jako loša stvar koja je vjerovatno rezultat kompromisa, ima par 'nako stvari, ima dosta normalnih poput ove o vracanju Mostara u život, i ima dosta odličnih stvari, prije svega nedvosmislena podrška investicijama i podrška velikim ulaganjima u OSBiH.
Ako u ovu zemlju dodju helikopteri, novi oklop, nova protivoklopna i pogotovo nova protivzračna oružja, plus ove navedene samohotke, koga briga za inžinjerijski vod, pa čak na kraju krajeva i za tu jednu jako lošu stvar iz pregleda 2017-2027
Poredeći sa 1992., zar bi Srbija i SDS napali BiH da smo mi u sklopu TO imali ljude i oružje u 3-4 pješadijske brigade, 1 oklopnoj brigadi, imali avijaciju i slično?
Pitanje je da li bi nas napali i da smo imali 10-15000 AK-47 i ručne bombe, jer nas su napali jer nismo imali ni pištolje ni lovačke puške!
Osim toga, ako se desi novi rat, on će se voditi na teritoriju RS, ne na teritoriju FBiH
Tačno tako, odbrambena moć se gradi na puno mjesta, a ne ovisi o tome da li brigada ima inžinjerijski vod ili ne.
Koncept odbrane BiH počiva na Brigadi taktičke podrške, koja je stacionirana u FBiH, i tek diranje u to bi predstavljalo udar na kapacitete za odbranu.
U ovom pregledu odbrane ima jedna jako loša stvar koja je vjerovatno rezultat kompromisa, ima par 'nako stvari, ima dosta normalnih poput ove o vracanju Mostara u život, i ima dosta odličnih stvari, prije svega nedvosmislena podrška investicijama i podrška velikim ulaganjima u OSBiH.
Ako u ovu zemlju dodju helikopteri, novi oklop, nova protivoklopna i pogotovo nova protivzračna oružja, plus ove navedene samohotke, koga briga za inžinjerijski vod, pa čak na kraju krajeva i za tu jednu jako lošu stvar iz pregleda 2017-2027
Poredeći sa 1992., zar bi Srbija i SDS napali BiH da smo mi u sklopu TO imali ljude i oružje u 3-4 pješadijske brigade, 1 oklopnoj brigadi, imali avijaciju i slično?
Osim toga, ako se desi novi rat, on će se voditi na teritoriju RS, ne na teritoriju FBiH
- Streptokok
#1985 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Upitna je ta modernuzacija. Oni su dobil sad a mi mozda nekad. Hocu reci, zivi bili pa vidjeli, ali tesko da ce biti usvojen budzet za modernizaciju.
-
archi_a
#1986 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Ko su oni, a ko smo mi? Da li ovdje stvarno pišu ljudi koji misle da su brigade jednonacionalne? Zar ne znate da su u brigadama pripadnici svih nacionalnosti? Ako ništa u bataljonima svake brigade su zastupljeni svi. U artiljerijskoj podršci brigada svi zajedno, u izviđačkim četama brigada svi zajedno, u vodovima veze, inžinjeriji, logistici svi zajedno izmješani. U svakoj brigadi su u komadni i Bošnjaci i Hrvati i Srbi. U svakoj kasarni na području Bosne i Hercegovine su pripadnici svih nacionalnosti. Nema ni jedna kasarna gdje nema Bošnjaka na poziciji po hijerarhiji i obrnuto. I da li ste svjesni da ni jedan pokret vojske i opreme ne može ići mimo komandnog lanca? Znate li šta bi to značilo? Postoji uređen sistem i naebao bi onaj ko bi komandni lanac prekršio. Neuređen sistem je samo u glavama onih koji navijaju od početka da se ovo što imamo uruši, zato i plasiranje pogrešnih i samo najlošijih prepakovanih informacija po režimskim medijima i portalima.
-
155_mm
#1987 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
nije bitno ako si odradio posao jacanjem odbranbene moci na tim mnogim mjestima.ins wrote:@155_mm
- Streptokok
#1988 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Samo ono sto je smjesteno u mjestima gdje su bosnhaci vecina smatram svojim. Sve ostalo he njihovo a ti izvoli pa misli drugacije.
-
belfy
#1989 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
ja imam jedno amatersko pitanje, jer nisam upucen u rad vojske... elem, da li vojska ima te "viskove" osnovnih sredstava da opremi gradjanstvo (dakle u dosta vecem obimu od same vojske). ono - nekada smo imali CZ i uputstva, rezervni sastav milicije... i da li ove stvari uopste spadaju o domen Ministarstva odbrane ili nekog drugog?
na ovo me potaknu ono receno iznad: "da smo imali 10-15k AK-47 i nesto rucnih bombi..."
na ovo me potaknu ono receno iznad: "da smo imali 10-15k AK-47 i nesto rucnih bombi..."
- Streptokok
#1990 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
A to ne smijem ni da pitam. Svako malo nesto doniraju i unistavaju.
-
155_mm
#1991 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
slucajno naletih na ovaj interesantn podatak iz dokumenta
"PREGLED STANJA U OBLASTI POLICIJE U BOSNI I HERCEGOVINI Sarajevo, 2013".:
http://css.ba/wp-content/uploads/2011/0 ... %20bih.pdf

"PREGLED STANJA U OBLASTI POLICIJE U BOSNI I HERCEGOVINI Sarajevo, 2013".:
http://css.ba/wp-content/uploads/2011/0 ... %20bih.pdf
Međutim, ostaje činjenica da Federacija BiH na godišnjem nivou troši
najviše sredstava za rad ministarstava unutrašnjih poslova (10 kantonalnih + FMUP) 331
milion KM za 11.177 uposlenika. Drugi entitet-RS na godišnjem nivou izdvoji 150 miliona
za rad MUP-a, koji upošljava 6.858 uposlenika. Na trećem mjestu je državni nivo koji
izdvaja 147 miliona na godišnjem nivou za 4.255 uposelnika i na kraju je BD BiH koji za
rad Policije izdvoji oko 10 miliona KM.
-
ins
#1992 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Evo kako se suptilno potkopava spremnost za odbranu BiH, ne treba nama nikakav Pregled odbrane za to:
Bombastičan naslov na jučerašnjoj naslovnici Avaza:
Bombastičan naslov na jučerašnjoj naslovnici Avaza:
Da bi se dalje u tekstu ispostavilo da vozila kupuju:
Otkrivamo: Pet institucija za automobile će dati pet miliona maraka
http://www.avaz.ba/clanak/264352/otkriv ... ona-maraka
Dakle, isključivo odbrana i sigurnostKo kupuje automobile
1,6 miliona za specijalizirana vozila MOBiH
1 milion maraka za vozila GPBiH
772.000 KM za vozni park DKPT-a
540.000 KM za vozila SIPA-e
500.000 KM za vozila OSA-e
- Streptokok
#1993 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
vojska ima da opremi ono sto ima vojnika. Sve ostalo je zavrsilo pod nekim tenkom.belfy wrote:ja imam jedno amatersko pitanje, jer nisam upucen u rad vojske... elem, da li vojska ima te "viskove" osnovnih sredstava da opremi gradjanstvo (dakle u dosta vecem obimu od same vojske). ono - nekada smo imali CZ i uputstva, rezervni sastav milicije... i da li ove stvari uopste spadaju o domen Ministarstva odbrane ili nekog drugog?
Pricamo o nekakvim cudesima a mi ustvari ni puski za mobilizaciju nemamo. Gospodo, mi smo razoruzani.
-
belfy
#1994 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
upravo je ovo poenta mog pitanja bila. hvala na odgovoru.Streptokok wrote:vojska ima da opremi ono sto ima vojnika. Sve ostalo je zavrsilo pod nekim tenkom.belfy wrote:ja imam jedno amatersko pitanje, jer nisam upucen u rad vojske... elem, da li vojska ima te "viskove" osnovnih sredstava da opremi gradjanstvo (dakle u dosta vecem obimu od same vojske). ono - nekada smo imali CZ i uputstva, rezervni sastav milicije... i da li ove stvari uopste spadaju o domen Ministarstva odbrane ili nekog drugog?
Pricamo o nekakvim cudesima a mi ustvari ni puski za mobilizaciju nemamo. Gospodo, mi smo razoruzani.
-
archi_a
- dobojlija81
#1996 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
čiji su VBR i rakete
Radi li se to gdje u našim firmama?
hvala na slikama
Radi li se to gdje u našim firmama?
hvala na slikama
-
archi_a
#1997 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
APR-40 Rumunija.
Kalibar 122mm. Pretis proizvodi taj kalibar.
Kalibar 122mm. Pretis proizvodi taj kalibar.
- Streptokok
#1998 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
Znam da je ovo potpuno nebitno i bezazleno al ipak da ponovim.Streptokok wrote:[
vojska ima da opremi ono sto ima vojnika. Sve ostalo je zavrsilo pod nekim tenkom.
-
belfy
#1999 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
meni izgleda jako interesantno ovaj kamion sa VBR-om na trecoj slici odozdo. sta on "pljuje"? i da li i to mozemo da proizvodimo?
-
155_mm
#2000 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine
ah! kao da je to toliko bitno u danasnje vrijeme.Streptokok wrote:Znam da je ovo potpuno nebitno i bezazleno al ipak da ponovim.Streptokok wrote:[
vojska ima da opremi ono sto ima vojnika. Sve ostalo je zavrsilo pod nekim tenkom.