Zašto je potrebna religija?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Bujrum majstore

#1976 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Bujrum majstore »

Janjicar wrote:
Bujrum majstore wrote:
Janjicar wrote: Ako uradis dobro djelo a nisi ga uradio u ime Allaha dz.s onda ti je ono bezvrijedno.
Sad si vec bezobrazan. :-D
Gdje si troll majstoru :D
Dijete drago, jel ti stvarno mislis da je moje dobro dijelo koje ucinim bilo kome
bezvrijedno jer ne vjerujem u Allaha/Boga?
Mozda i nisi dijete, pricinilo mi se.

Da ti objasnim, ja kad cinim dobro dijelo npr. kad pomazem nekome ja to cinim
jer je tom NEKOME potreba pomoc a ne jer je ALLAHU/BOGU potrebna pomoc ili sta vec.
Dakle, tom NEKOME moja pomoc vrijedi i njemu nije bezvrijedna.
Ako je Allahu/Bogu (pretpostavimo da postoji) bezvrijedna onda nemam komentara za doticnog...
Mozes li ovo svariti?
Last edited by Bujrum majstore on 07/09/2014 20:05, edited 2 times in total.
fatamorgana

#1977 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

Janjicar wrote: Pa ja govorim o svojoj vjeri, o vjeri za koju smatram da je ispravna, ne znam kako ostale to tumace.
Pa i sve ostale tumače da su ispravne.
apsidejzi

#1978 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

Bujrum majstore wrote: Oprosti molim te, o kakvim glupostima pricas?
Ljudi, biljke, zivotinje?
Ili nesto drugo?
Nije tebi upucen post. TI si spomenut onako usput...
sutiitrpi

#1979 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sutiitrpi »

Moj doprinos temi je više nego samoobjašnjiv:

https://www.youtube.com/watch?v=xwhBRJStz7w
IcedMFEarth

#1980 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by IcedMFEarth »

Janjicar wrote:
IcedMFEarth wrote:Ja nigdje nisam naš'o pravedno objašnjenje zbog čega će svi nemuslimani ići u pakao, ma koliko bili dobri. Onda se religija samo svodi na obožavanje boga i ništa više, a ostali će da gore. I ne mogu da shvatim zašto se onda bog naziva najmilostivijim.
Ako uradis dobro djelo a nisi ga uradio u ime Allaha dz.s onda ti je ono bezvrijedno.
Znam to, ali gdje je tu milost ?
apsidejzi

#1981 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by apsidejzi »

harač wrote: pretpostavljaš da postoji samo jedno ispravno tumačenje islama, tvoje, a da svi drugi griješe, odnosno da nisu postali "učeni vjernici". takvo stanovište je neodrživo, naročito u islamu gdje nema živućih autoriteta koji mogu sve moralno obavezivati svojim tumačenjima (a la katoličanstvo, i sl.). stoga kritika o "ljenosti i površnosti", ako se temelji na tome da neko ne dijeli tvoje tumačenje i viđenje stvari, također nije održivo.
Ma ne bih ja to tako bas formulisao. Sama premisa da se Kur'an uputa za sve ljude, a da su svi ljudi razliciti na svoj nacin uslovljava Boga da istu pise u "generalnim terminima" sto podrazumjeva razlicita tumacenja. Ja nemam problem sa tumacenjem Kur'ana ali imam problem sa pretpostavkama prije nego se Kur'an krene tumacit. Evo sva ova prica je pocela od teorije evolucije pa smo dosli do nekih sumnjivih hadisa o Ademu koji je bio 60 metara visok i imao osam zuba pa se sa razvojem covjecanstva spalo na danasnja dva metra i nedostatkom prostora u ljudskoj vilici. Ti kad krenes od te pretpostavke analizirati Kur'an, dolazis u poziciju gdje znacenje prilagodjavas istoj, i to se meni ne svidja. Moguce da ja svoju metodologiju analize smatram "jedino ispravnom" ali svi smo mi subjektivni na ovaj ili onaj nacin.
Dozer

#1982 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by Dozer »

Al ste se raspisali...a ja nemam zivaca sve redom citati..

Dakle, na moju "izjavu" da sam ja bog, kao i na moja "uputstva", odgovor je bio da je to najveci grijeh po islamu, ali i da to "ne ide tako" jer se religija stvarala vijekovima.
Ok. Koliko vijekova je trajalo stvaranje Kur'ana, odnosno islamske religije? Precizan odgovor bi bio cool, uz bar neke dokaze toga, naravno.

A, ipak, niko mi nije dao odgovor - na koji nacin cete dokazati da moja izjava da sam bog nije istinita?

Druga stvar...neko spomenu kerove, instinkte, inteligenciju...
Ja ne znam da li ste vi imali priliku vidjeti nase DODZ-eve (DODZ = Domaca Obicna Dzukela), tj. avlijanere, tj. ove nase ulicne pse na prometnim ulicama, recimo u Titovoj kod BBI-ja, ili kod Narodnog pozorista, itd.
Ja ih vidjam vrlo cesto na ovim mjestima, i uvijek im se divim. Ali zaista. A zasto im se divim - jer uredno stanu/sjednu na semafor i cekaju zeleno. Nisam jednom vidio samog psa kako stoji, nezainteresovano gleda oko sebe, a kad se upali zeleno on krene preko ulice, i to PO PJESACKOM PRELAZU.
Ovo, ipak, nije nikakav instinkt, nego se moze svrstati samo i jedino u inteligenciju.
Za razliku od mase ljudi koji se provlace izmedju vozila u pokretu... i koji, ocito, nemaju ni inteligencije, ni instinkta...
1xyz1

#1983 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by 1xyz1 »

da ima razloga za rat eto zašto…
vatrogasac

#1984 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by vatrogasac »

1xyz1 wrote:da ima razloga za rat eto zašto…
Sefte pa greška.

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_wars_by_death_toll
fatamorgana

#1985 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

vatrogasac wrote:
Sefte pa greška.

A imal' tu i ovaj naš zadnji kleronacionalistički rat?
vatrogasac

#1986 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by vatrogasac »

fatamorgana wrote:
vatrogasac wrote:
Sefte pa greška.

A imal' tu i ovaj naš zadnji kleronacionalistički rat?
Ma jok....to je bio građanski rat. Nije velikodržavna aspiracija. Jooj @fato. Koja ti je po redu?
sigh

#1987 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by sigh »

Problem nastaje kad opstepoznate cinjenice pokusavas objasniti svetom knjigom. Ne uklapa se realni svijet u objasnjenja religija. Zato se evolucija osporava od tvrdokornih vjernika. Evolucija je objasnila fenomen raznolikosti zivota bazirajuci se na cinjenice dok je religija izuzela to sve i protivi se cinjenicama. Razna cuda i natprirodne pojave ne uklapaju se u podatke koje imamo iz naseg svijeta. To nije subjektivno nego je objektivno tako. Evolucija je prihvacena u naucnim krugovima jer odgovara cinjenicama na terenu dok razne navodne natprirodne stvari iz religije jednostavno ne odgovaraju. Kad je to neko vidio ili zabiljezio da se more jednostavno podijeli ? Kad je neko izlijecen jednostavnom intervencijom nekog drugog ljudskog bica ? Kad je neko vidio neka navodna bica koja su svugdje oko nas a intervenisu u nas zivot ? Neces ih nikad ni vidjeti. Niti izmjeriti. :wink:

Problem je sljedeci. Evo u religiji se opcenito tvrdi da je dijete rodjeno sa vjerom medjutim imamo masu nevjernika koji jednostavno ne osjecaju potrebu za vjerom iako im je obecano da ce imati tu potrebu rodjenjem! Oni su anomalija u sistemu po okviru svijeta koji je postavila religija. Medjutim u okviru religije imamo niz ljudskih bica koji su imali natprirodne moci. Zasto onda nemamo tih anomalija i danas te zasto se ne radjaju ljudi sa specijalnim mocima opisanih u religiji, da se rode kao neka vrsta anomalije poput nevjernika koji su rodjeni sa slijepim srcem. Covjek bi racionalno ocekivao da ce se bar jednom u modernim vremenima naletiti na neki dokaz za natprirodno. I ne govorim sad o stvarima koje nisu mjerljive. Vec da se pronadje dokaz za natprirodno na nasoj zemaljskoj kugli, mjerljiv i vidljiv. Nesto se kosi sa realnoscu te sugerise postojanje natprirodnog. Nikad neces moci naci ni najmanji dokaz za natprirodno npr. u nekom muzeju, pa da posjetis i vidis svojim ocima dokaz kao npr. za evoluciju. Eh tu onda dolazimo do problema da neki ljudi baziraju svoj zivotni stil na postojanju tog natprirodnog. Meni to jednostavno nije i ne moze biti razumno. :-D
fatamorgana

#1988 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

vatrogasac wrote:
fatamorgana wrote: A imal' tu i ovaj naš zadnji kleronacionalistički rat?
Ma jok....to je bio građanski rat. Nije velikodržavna aspiracija. Jooj @fato. Koja ti je po redu?
Ma kakav građanski rat, sve go krkadon i to u ime zaštite djedovske vjere! :lol:
vatrogasac

#1989 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by vatrogasac »

fatamorgana wrote:
vatrogasac wrote:
fatamorgana wrote: A imal' tu i ovaj naš zadnji kleronacionalistički rat?
Ma kakav građanski rat, sve go krkadon i to u ime zaštite djedovske vjere! :lol:
Ma jeste. Titovi pioniri, omladinci i generali odlučili vrati se vjeri pradjedovskoj preko salvete. Ili u Karađorđevu uz karađorđevu šniclu.
fatamorgana

#1990 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

"vatrogasac"

Jooj @fato. Koja ti je po redu?
Znam da bi ti radno jedno hladno pivo al' da ti se od želje priviđa to nisam znao. :lol:
fatamorgana

#1991 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

vatrogasac wrote:
fatamorgana wrote:
Ma jeste. Titovi pioniri, omladinci i generali odlučili vrati se vjeri pradjedovskoj preko salvete. Ili u Karađorđevu uz karađorđevu šniclu.
Ma i kod nas, pobacalo prekonoći partijske knjižice u ufatilo se Islama.
vatrogasac

#1992 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by vatrogasac »

fatamorgana wrote:
"vatrogasac"

Jooj @fato. Koja ti je po redu?
Znam da bi ti radno jedno hladno pivo al' da ti se od želje priviđa to nisam znao. :lol:
Ma jok. Piva je bez veze. U vrijeme mog 'džahilijeta' ni žestica me nije mogla uhvatit'. :wink:

fatamorgana wrote:
vatrogasac wrote:
fatamorgana wrote:
Ma i kod nas, pobacalo prekonoći partijske knjižice u ufatilo se Islama.
Haman....samo jedna ostala, samo jedna oooostaaalaa. :wink:
fatamorgana

#1993 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

vatrogasac wrote:
Piva? :lol:
prenosnik

#1994 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by prenosnik »

fatamorgana wrote:
vatrogasac wrote:
nije vajda djuga?
fatamorgana

#1995 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

prenosnik wrote:
fatamorgana wrote:
vatrogasac wrote:
nije vajda djuga?
Ma jok buraz, ovo je sad Kaliyuga! :lol:
prenosnik

#1996 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by prenosnik »

fatamorgana wrote:
ozbiljan si ili to kastile pises?
fatamorgana

#1997 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

prenosnik wrote:
fatamorgana wrote:
ozbiljan si ili to kastile pises?
Ti si ovdje novi? Il' nisi? Nego nam ti odma' reci u kojeg boga vjeruješ i zašto? :lol:
prenosnik

#1998 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by prenosnik »

fatamorgana wrote: Ti si ovdje novi? Il' nisi? :lol:
jesam. nisam. ;)
fatamorgana

#1999 Re: Zašto je potrebna religija?

Post by fatamorgana »

prenosnik wrote:
fatamorgana wrote: Ti si ovdje novi? Il' nisi? :lol:
jesam. nisam. ;)
A bog? :wink: