crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- johntra
#1976 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Bojkot Zastavnih vozila u Hrvatskoj i Sloveniji ima više veze sa borbom protiv srpskog hegemonizma, nego zbog toga što su auta smeće...
neminovno je bilo da je moralo doći do popuštanja prema uvozu auta, ali to, da nije bilo rata, opet ne bi naškodilo Zastavi..i dalje bi bili najprodavanija marka automobila u YU, htio to ti priznati ili ne...
Na Corsicu kao model sam mislio, ne na Corsu...Chevrolet se pojavio krajem 80-ih u YU, ali nisu bili jedini automobili koje si mogao kupiti iz uvoza...meni je normalno da država štiti svoju industriju sa raznim olakšicama i beneficijama, kao što se tad štitila Zastava...to se i danas radi širom svijeta, a ti to želiš predstaviti kao mračnu komunističku urotu...
neminovno je bilo da je moralo doći do popuštanja prema uvozu auta, ali to, da nije bilo rata, opet ne bi naškodilo Zastavi..i dalje bi bili najprodavanija marka automobila u YU, htio to ti priznati ili ne...
Na Corsicu kao model sam mislio, ne na Corsu...Chevrolet se pojavio krajem 80-ih u YU, ali nisu bili jedini automobili koje si mogao kupiti iz uvoza...meni je normalno da država štiti svoju industriju sa raznim olakšicama i beneficijama, kao što se tad štitila Zastava...to se i danas radi širom svijeta, a ti to želiš predstaviti kao mračnu komunističku urotu...
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#1977 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Milojice ubi me....nema me vise... 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1978 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Moje skromno misljenje je da si ti zbog godina na zapadu/Skandinavija,gdje si vec,izgubio pojam za ovdasnje poimanje realnosti.Ommadawn wrote: Ne, nisam bas Jugonostalgican. Mene SFRJ moze asocirati na neke lijepe uspomene ali i mnoge ruzne. Pogotovo bratstvo i jednistvo. Ali ni ovdje ljudi nisu bas objektivni. Ja govorim stvari iz licnog iskustva, pa ispadam subjektivan.
Necu tako ni reci da je BMW lose auto, ali moje licno iskustvo sa istim me kostalo gomilu para i zivaca. A ne kazem da necu nikada vise uzeti BMW.
I nije mi Stojadin mrzak. Eto cak sam i provozao jednog, 2000-te i jos mi je bilo drago. Provozao bih opet. Ali da mi se svidjeo nesto - nije. Mozda mi se svidi drugi put. Ili treci.
Niko ovdje ne pise da je Stojadin cudo tehnike, niti da je bez mana. Vecina o njemu pise kao o simbolu jednog vremena kada si je prosjecan radnik mogao priustiti novo i manje vise solidno auto (jbga na Kilimandzaro ne moze smetlje, a i danas ih se dosta kotrlja).
Eh sad,posto si ti vani i (pretpostavljam) dolazis ovamo samo na odmor sa EU platom, i iz uredjene drzave gdje bojeva municija miruje barem 60 godina, ne mozes da shvatis da je prosjecnom bh radniku koji radi za 500-600 KM, novo auto misaona imenica.
Prvo nit ce mu ko dati kredit, osim lihvarskih mikrokreditnih org. A i ako ga dobije,izbor su mu polovne i ubijene šklopocije.
Toliko.
-
citroen xm
#1979 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
_BataZiv_0809 wrote:
Joj @citros kume, da vidis u Libiji Peugeot 404 pick up-a.Jbt meni je to jedno od najelegantnijih auta,a ima pick up verziju
Vidio sam ja i u BiH jednog 504 pick up-a i to sam ga jedno vrijeme često viđao. I meni je P504 lađa i dizajnerski jedan od najljepših automobila, a što se tiče pežoa u samom vrhu.
@neki drugi, ima vas nekoliko
Što se tiče limarije, da trulile su Dijane, neki drugi Citroeni iz tog perioda, Renoi......, ali i Mercedesi. Sve je trulilo jer do 80-ih nisi imao kvalitetnu zaštitu. O cinkovanju nije bilo govora. od 80-ih sve se preokrenulo. Francuzi od tada imaju vrhunsku limariju, al na žalost Opel i Ford idu na dno po tom pitanju. Imao sam Kadeta starih i po 8 godina koji su bili totalno istruli. To je horor.
Zbog toga ti pomenuh da nije čudo što i Opela ima u Africi jer nisu imali od čega da istrunu.
Nije niko rekao da je Zastava bila kvalitetnija od Opela, ali nije toliko ni koštala. Ali ako si objektivan(a nisi) onda ne možeš istu stvar Zastavi uzimati za zlo, a na opelu hvaliti.
- Ommadawn
#1980 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Mislim da se Chevrolet pojavio pocetkom devedesetih i da ih je prodavao sarajevski Americar.johntra wrote:Bojkot Zastavnih vozila u Hrvatskoj i Sloveniji ima više veze sa borbom protiv srpskog hegemonizma, nego zbog toga što su auta smeće...
Za bojkot si u pravu, i ja nisam nigdje naveo da je to bilo zbog toga sto su auta bila smece (nigdje ni u jednom komentaru nisam napisao da je Zastava smece), nego spominjem to radi mogucnosti i olaksica kupovine uvoznog auta. Nekome se stvori prilika da sad kupis recimo nekog Peugeota koji je tek malo skuplji nego Zastava - on kupi Peugeot, cisto da se razlikuje od ostalih.
Komunisticka urota je to da su u to vrijeme oni koji su nam propagirali da kupujemo Zastavu sami licno vozili Mercedese, BMW-ove, Volvo, Forda. Niko od njih nije vozio Zastavu. E to je vec komunisticka urota i zato mi se taj sistem omrznuo.
Ima drzava koje stite svoju industriju na isti nacin kao SFRJ ali vrlo malo. Trebas nesto i da izvozis da bi ostvario suficitni balans u drzavi.
Danska ima porez na 180% na kupovinu auta, nemaju svoju industriju ali to je vise radi zastite okolisa.
Eto, prosao je rat, skinute su sankcije, obnovljena fabrika u Kragujevcu nakon bombardovanja, narod donekle skontao da im zivot nije bolji sto su pobili-protjerali one druge, Zastava krenula sa proizvodnjom - hajde objasni mi zasto opet nije postala najprodavaniji brend na nasim prostorima?
Da li uopste vise postoji Zastava kao brend? Ja vise od 20 godina ne zivim na tim prostorima, dolazim povremeno, zadrzavam se kratko - de ljudi objasnite mi. Zasto Zastava nije postala bestseller poslije svih ratova? A prodaje se recimo Eurocrem, Plazma-keks i ostali brendovi stari i novi tako da nije do srpskog hegemonizma.
-
esso_sa
#1981 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Stari je prije rata vozio iskljucivo Citroen GS. 7 komada ih je promijenio, tako da sam uz to auto i odrastao... I sa svakim tim GS-om je bilo belaja sa limom. Vjecito trulili pragovi, donji dio vrata i zadnje obrve... Bilo je i vjecitih belaja sa hidraulikom... A pred rat nam u Konjicu otpade zadnja desna lafeta skupa sa tockom - istruhlacitroen xm wrote:
Što se tiče limarije, da trulile su Dijane, neki drugi Citroeni iz tog perioda, Renoi......, ali i Mercedesi. Sve je trulilo jer do 80-ih nisi imao kvalitetnu zaštitu. O cinkovanju nije bilo govora. od 80-ih sve se preokrenulo. Francuzi od tada imaju vrhunsku limariju, al na žalost Opel i Ford idu na dno po tom pitanju. Imao sam Kadeta starih i po 8 godina koji su bili totalno istruli. To je horor.
Zbog toga ti pomenuh da nije čudo što i Opela ima u Africi jer nisu imali od čega da istrunu.
Nije niko rekao da je Zastava bila kvalitetnija od Opela, ali nije toliko ni koštala. Ali ako si objektivan(a nisi) onda ne možeš istu stvar Zastavi uzimati za zlo, a na opelu hvaliti.
I bas zbog tog "kvara" na Citroenu, desio se i moj ozbiljniji susret sa stojadinom - trebali ici na more i posudi stari od jarana jednog "kaka smedjeg" Conforta sa kojim smo obisli kompletnu Jadransku obalu... Imam negdje i sliku gdje stojim pored stojadina a Dubrovnik u pozadini... Par mjeseci kasnije, pale su prve granate na Dubrovnik...
Helem, citav taj izlet sa stojadinom, gusili smo se u isparavanjima benzina u kabini, oci stalno uprte u kazaljku temperature motora (pregrijavao se kod svakog veceg "zora"), na Bradini je i prokuhao, jedva preticali zbog manjka snage... Sjecam se da smo cijeli put komentarisali kako je Citroen space shuttle za njega i 100 puta spomenuli njegovu dobru, jaku, zrakom hladjenu, boxer masinu
Ali, opet sa njim obidjosmo komplet tu Jadransku obalu i vratismo se kuci... I pored tih bubica, stojadin je odradio svoj posao
Mislim da je upravo to i poenta tog auta - mogao se priustiti, imao je te problemcice, ali je i pored svih njih opet uredno prevozio ljude od tacke A do tacke B
*ebiga, ja licno ne volim stojadina, niti bilo koje Zastavino auto... Mislim da je u to vrijeme bilo i boljih alternativa (eto taj Citroen GS na primjer) ali svako je kupovao i vozio ono sto je htio... Danas, cijenim svakog ocuvanog stojadina, citroena, yugu, ladu, golfa.... Cijenim svako auto i svakoga ko se trudi i ko je uspio da ocuva ta auta od zuba vremena, kakva god ona bila i uvijek se obradujem kad ih vidim na cesti
- johntra
#1982 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
možemo ovako do sutra...prvo, SFRJ je 80-ih godina, bila u silaznoj putanji...najviše ekonomskoj i to se najbolje pokazalo nakon Titove smrti...mislim da je suficit u izvozu zadnji put bio 1984. godine...i opet deficit nije bio tako veliki, kako je u današnjim kapitalističkim članicama bivše Juge...Ommadawn wrote:
Mislim da se Chevrolet pojavio pocetkom devedesetih i da ih je prodavao sarajevski Americar.
Za bojkot si u pravu, i ja nisam nigdje naveo da je to bilo zbog toga sto su auta bila smece (nigdje ni u jednom komentaru nisam napisao da je Zastava smece), nego spominjem to radi mogucnosti i olaksica kupovine uvoznog auta. Nekome se stvori prilika da sad kupis recimo nekog Peugeota koji je tek malo skuplji nego Zastava - on kupi Peugeot, cisto da se razlikuje od ostalih.
Komunisticka urota je to da su u to vrijeme oni koji su nam propagirali da kupujemo Zastavu sami licno vozili Mercedese, BMW-ove, Volvo, Forda. Niko od njih nije vozio Zastavu. E to je vec komunisticka urota i zato mi se taj sistem omrznuo.
Ima drzava koje stite svoju industriju na isti nacin kao SFRJ ali vrlo malo. Trebas nesto i da izvozis da bi ostvario suficitni balans u drzavi.
Danska ima porez na 180% na kupovinu auta, nemaju svoju industriju ali to je vise radi zastite okolisa.
Eto, prosao je rat, skinute su sankcije, obnovljena fabrika u Kragujevcu nakon bombardovanja, narod donekle skontao da im zivot nije bolji sto su pobili-protjerali one druge, Zastava krenula sa proizvodnjom - hajde objasni mi zasto opet nije postala najprodavaniji brend na nasim prostorima?
Da li uopste vise postoji Zastava kao brend? Ja vise od 20 godina ne zivim na tim prostorima, dolazim povremeno, zadrzavam se kratko - de ljudi objasnite mi. Zasto Zastava nije postala bestseller poslije svih ratova? A prodaje se recimo Eurocrem, Plazma-keks i ostali brendovi stari i novi tako da nije do srpskog hegemonizma.
to što su rukovodioci i funkcioneri vozili Mercedese i ostale aute, to je bila normalna stvar...prvo, to su bila službena auta, ne privatna, a drugo Zastava ipak nije pravila auta tih klasa...i da, masu funkcioniera, na bilo kom nivou, je u svom životu sigurno posjedovala neki model Zastave...ko je mogao voziti bolje, vozio je...
nema malo država, nego sve države štite domaću proizvodnju na svijetu, aposlutno sve...ima država koji ne daju da se neke uspješne kompanije, kao VW u Njemačkoj, ne privatuzuje, jer su to zlatne koke...
što se tiče obnove Zastave kao fabrike i što to opet nije najprodavanije auto, za tu priču vezano je masu faktora...prvo, u većini bivših država poslije rata nije bila završena sukcesija i nije se znalo šta je čije...svi veliki sistemi su izgubili svoja tržišta, kao i Zastava...oduzeta im imovina, proizvodnja bila nikakva...od nekadašnjih 25 miliona, ostalo im je tržište od možda 10 miliona, SRJ i eventualno Makedonija...
i da, rat i sankcije su definitvno pregazile Zastavu, koja sa tehničkim dostignućima iz 80-ih godina prošlog vijeka nije mogla da se takmiči sa ostalim...tačku je stavio NATO 1999. godine, kada je fabrika skoro potpuno uništena...a malo je i naivno od tebe da porediš proizvodnju eurokrema i auta...
govoreći danas, po toj logici, FIAT-ovi modeli iz KG bi trebali biti najpopularniji, ali nisu...to više nije ista država, nema benficija prilikom prodaje i ostalo...to jedino fercera u Srbiji, gdje tamošnje stanovništvo ima nekih popusta prilikom prodaje, putem akcija staro za novo i slično...ja se iskreno, ne bi bunio da mogu kupiti 500 L po povoljnijoj cijeni od one na bh. tržištu...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#1983 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
I sta je proizvodila Zastava?Ommadawn wrote: Eto, prosao je rat, skinute su sankcije, obnovljena fabrika u Kragujevcu nakon bombardovanja, narod donekle skontao da im zivot nije bolji sto su pobili-protjerali one druge, Zastava krenula sa proizvodnjom - hajde objasni mi zasto opet nije postala najprodavaniji brend na nasim prostorima?
P.S. Mislis li ti da bi ovdje iko kupovao Daciju ili Feliciju da ima adekvatnu "domacu" alternativu?
Prepakovani Yugo i Stojadin to sigurno nisu.
A nije da se nije prodavala, narocito u RS.
-
Kiberluskoni
#1984 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
VW je odavno privatna firma. 20% dionica ima savezna država Donja Saksonija, ostao je u privatnim rukama.johntra wrote:
možemo ovako do sutra...prvo, SFRJ je 80-ih godina, bila u silaznoj putanji...najviše ekonomskoj i to se najbolje pokazalo nakon Titove smrti...mislim da je suficit u izvozu zadnji put bio 1984. godine...i opet deficit nije bio tako veliki, kako je u današnjim kapitalističkim članicama bivše Juge...
to što su rukovodioci i funkcioneri vozili Mercedese i ostale aute, to je bila normalna stvar...prvo, to su bila službena auta, ne privatna, a drugo Zastava ipak nije pravila auta tih klasa...i da, masu funkcioniera, na bilo kom nivou, je u svom životu sigurno posjedovala neki model Zastave...ko je mogao voziti bolje, vozio je...
nema malo država, nego sve države štite domaću proizvodnju na svijetu, aposlutno sve...ima država koji ne daju da se neke uspješne kompanije, kao VW u Njemačkoj, ne privatuzuje, jer su to zlatne koke...
što se tiče obnove Zastave kao fabrike i što to opet nije najprodavanije auto, za tu priču vezano je masu faktora...prvo, u većini bivših država poslije rata nije bila završena sukcesija i nije se znalo šta je čije...svi veliki sistemi su izgubili svoja tržišta, kao i Zastava...oduzeta im imovina, proizvodnja bila nikakva...od nekadašnjih 25 miliona, ostalo im je tržište od možda 10 miliona, SRJ i eventualno Makedonija...
i da, rat i sankcije su definitvno pregazile Zastavu, koja sa tehničkim dostignućima iz 80-ih godina prošlog vijeka nije mogla da se takmiči sa ostalim...tačku je stavio NATO 1999. godine, kada je fabrika skoro potpuno uništena...a malo je i naivno od tebe da porediš proizvodnju eurokrema i auta...
govoreći danas, po toj logici, FIAT-ovi modeli iz KG bi trebali biti najpopularniji, ali nisu...to više nije ista država, nema benficija prilikom prodaje i ostalo...to jedino fercera u Srbiji, gdje tamošnje stanovništvo ima nekih popusta prilikom prodaje, putem akcija staro za novo i slično...ja se iskreno, ne bi bunio da mogu kupiti 500 L po povoljnijoj cijeni od one na bh. tržištu...
Proizvodnja u svijetu se odavno ne štiti carinama i porezima. Na slobodnom tržištu se te stvari rade suptilnije subvencijama i poreznim olakšicama, prije svega da ne bi razmazio vlastitu industriju i time joj dugoročno propisao smrtnu presudu. To se upravo desilo Zastavi. Nato je samo zabio zadnji klin, iako su meta zapravo bili dijelovi Zastave koji proizvode oružje. Cilj svake normalne države je da u ranoj fazi zaštiti svoju proizvodnju dok ne ojača i postane konkurentna na međunarodnom tržištu. Upravo ovo se desilo sa Japanskim i Korejskim proizvođačima.
Zastava je bila zaštićena skoro 50 godina i u tom periodu, čitavu dodatnu vrijednost koju je stvarala zahvaljujući toj zaštiti, je trošila nerezonski. Ekonomija je bila najslabija karika i totalno zanemarena. A nije da nije bilo prilike. Mogao se pokupiti know how od silnih fabrika koje su radile u Yu (Cimos, Renault, Ida, VW...), ali nije. Mnoge fabrike su radile izvoz dijelova za zapadno tržište, dakle imale su kvalitet, ali se njihovi dijelovi nisu ugrađivali u Zastavu niti se koristilo njihovo iskustvo. Biznis procesi takođe, načini kontrole isl. Jednostavno, samom biznisu se nije posvetilo pažnje, a previše je bilo političke dimenzije. Država je stvarala iluziju ekonomskog blagostanja, umjesto da ga stvarno stvori. Zastava je mogla postati jaka firma i na međunarodnom tržištu, ali nije.
Hyundai danas ima položaj Toyote od prije 20-30 godina, proizvode sve svoje, od dizel motora do bagera, sve u Koreji koja je iz korejskog rata izašla 10 godina poslije izlaska Jugoslavije iz 2. svjetskog rata. Nasuprot tome, Zastava je u 90te ušla bez vozila sa dizel motorom, klimom, sa očajnom završnom obradom i bez ijednog vlastitog modela za 45 godina postojanja. Umjesto kao Hyundai, Zastava je gurala kopije i failed modele kao Hindustan motors. Umjesto da proizvode modele koji iole valjaju, fokusirali su se na proizvodnju jeftinih auta koje su ljudi kupovali samo zbog cijene. I Fiat je tako krenuo poslije rata, Vespa i Topolino su dali mobilnost talijanskoj naciji, ali nisu nastavili da ih štancaju u istom obliku još 50 godina.
Dakle, Zastava kao simbol jednog vremena, subjektivno-emotivni podsjetnik na neke lične doživljaje, apsolutno da.
Kao bitan faktor u autoindistiji, veliko ne. Možda jedino kao primjer grešaka na kojima treba učiti i propuštenih šansi.
Na kraju, i danas postoje jeftini modeli na tržištu. Zašto nam ceste nisu pune Maple-a, Tata Nano-a, Samanda, Cherry-a...? Zato što to tržište ne želi. I danas kupac može kupiti Toyotin kineski knocoff za ispod 10 hiljada, pa opet ne kupuje.
- johntra
#1985 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Kad shvatite da Zastava i nije imala želju biti nekakav faktor u autoindustriji, onda možemo nastaviti pričati...
-
quarterback
#1986 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
esso_sa wrote:Danas, cijenim svakog ocuvanog stojadina, citroena, yugu, ladu, golfa.... Cijenim svako auto i svakoga ko se trudi i ko je uspio da ocuva ta auta od zuba vremena, kakva god ona bila i uvijek se obradujem kad ih vidim na cesti
- Ommadawn
#1987 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
@BataZiv: ukoliko bi Zastava imala adekvatnu ponudu ravnu Dacijinom ili Felicijinom kvalitetu a po otprilike istoj cijeni - tek onda bi imala šanse. Uzmi u obzir da se u BiH Dacia pojavila sa Loganom. Modeli Nova i Solenza nisu imali šanse.
@johntra: Jugoslavija nije ostvarila suficitni balans od 70-ih a 1984-e je bankrotirala.
Pazi, svi veći pozicioneri su do 70- ih vozili Zastavine tristaće koji su u to doba važili za limuzine i to je po meni okej. Ali voziti Mercedesa a običnom narodu srati da uzima auto domaće proizvodnje i time pospješavati domaću industriju je licemjerje.
@johntra: Jugoslavija nije ostvarila suficitni balans od 70-ih a 1984-e je bankrotirala.
Pazi, svi veći pozicioneri su do 70- ih vozili Zastavine tristaće koji su u to doba važili za limuzine i to je po meni okej. Ali voziti Mercedesa a običnom narodu srati da uzima auto domaće proizvodnje i time pospješavati domaću industriju je licemjerje.
- johntra
#1988 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Ommadawn wrote:
SFRJ nikada nije bankrotirala, to za 1983. je laž hrvatskih ekonomista...što ne bi rekao za države nastale raspadom iste...ako ovako nastave...funkcioneri i direktori velikih preduzeća prije rata nisu vozili, nego su bili voženi u tim autima koje si nabrojao...u 1984. je ostvaren suficit od 800 milijuna dolara (uglavnom se to postiglo restrikcijom uvoza) i stopa rasta proizvodnje od 5,5%.
-
ado-šampion
#1989 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Je li iko od vas radio bar mjesec dana prije rata, u tom sistemu, od vas koji ste tako zustri da ga branite? Je li iko bio punoljetan kad je rat poceo? Mislim da ovdje vecina ljudi koji pate za tim sistemom nije bila ni punoljetna kad je rat poceo. Ekonomija je krahirala to je notorna cinjenica (cekovi bez pokrica, iko?), i u velikoj mjeri je ovo danasnje stanje uzrokovano tim ekonomskim krahom. Naravno krahiracemo i dalje sve dok ne budemo radili i razmisljali kao zapad, bez "sto volim ovaj rezim, plata ide a ja lezim".
Sto se tice Stojadina, nisam se dosad javljao, pise 'zablude' u naslovu, dakle, ne interesuje me proslost, jebe mi se i za Stojadina i za Jugoslaviju i sve to sto je ostalo iza, ali glavu bih na panj stavio, da se tada u osamdesetim moglo uvesti polovno njemacko auto na nacin kako je moglo posle rata, svako bi radije vozio to, nego novu Zastavu, ko god misli drukcije vara sam sebe i u teskoj je zabludi. Da ne bude palamudjenja napamet, moji su kupili 101 confort, lila, nov 1982., izgorio u ratu 1992. 1996. ili '97. stari kupio 12 godina starog Escorta 1.6D, taj Escort je bio space shuttle za Stojadina, takav 12 godina star, iako je u to vrijeme i on bio karina auto, makar je bio pouzdan i pristojno izradjen, sa pristojim sjedalima u koja se na propada i dizel motorom.
Sto se tice Stojadina, nisam se dosad javljao, pise 'zablude' u naslovu, dakle, ne interesuje me proslost, jebe mi se i za Stojadina i za Jugoslaviju i sve to sto je ostalo iza, ali glavu bih na panj stavio, da se tada u osamdesetim moglo uvesti polovno njemacko auto na nacin kako je moglo posle rata, svako bi radije vozio to, nego novu Zastavu, ko god misli drukcije vara sam sebe i u teskoj je zabludi. Da ne bude palamudjenja napamet, moji su kupili 101 confort, lila, nov 1982., izgorio u ratu 1992. 1996. ili '97. stari kupio 12 godina starog Escorta 1.6D, taj Escort je bio space shuttle za Stojadina, takav 12 godina star, iako je u to vrijeme i on bio karina auto, makar je bio pouzdan i pristojno izradjen, sa pristojim sjedalima u koja se na propada i dizel motorom.
- johntra
#1990 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
kao po običaju, bolje da se nisi ni javljao...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#1991 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Solenza se nije ni prodavala ovdje kako treba. Tek sa Renaultom je krenula prodaja. Felicija i kvalitet-zanimljiva tezaOmmadawn wrote:@BataZiv: ukoliko bi Zastava imala adekvatnu ponudu ravnu Dacijinom ili Felicijinom kvalitetu a po otprilike istoj cijeni - tek onda bi imala šanse. Uzmi u obzir da se u BiH Dacia pojavila sa Loganom. Modeli Nova i Solenza nisu imali šanse.
A Zastava poslije NATO bomardovanja i bez strateskog partnera koji bi to uradio kao sto su VW i Renault uradili ovim dvjema, nije mogla izaciti takav model. Treba biti realan. Ali da nudi solidan kvalitet za nizu cijenu od konkurencije kao domaci proizvodjac, ubila bi šakama.
Pa ovdje se debelo punoljetni golfovi dvojke traze ko suho zlato. Napisao sam ti fino sve u onom postu. Jednostavno nisi vise u stanju da stvari sagledas iz ovdasnje vizure. I bolje po tebe sto je tako.
-
ado-šampion
#1992 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Prijatelju, ja nemam afekcija prema onom sistemu, kao ni prema ovom sadasnjem. Ovaj danasnji isto qrcu ne valja, a i kako bi valjao s parazitnim narodom. U tom sistemu sam se dosta negativnog naslusao i cinjenice to isto potvrdjuju. Postavio sam pitanje da vidim da li su u pitanju zablude komunisticke mladezi, ili smo fakat duboko zaglibili.johntra wrote:kao po običaju, bolje da se nisi ni javljao...
Tvojim tonom, dobro da si se ti javio da kazes da hrvatski ekonomski analiticari lazu, bez da ponudis i jedan argument da pogura tvoju tvrdnju. Te price s cigare pred haustorom u Hrasnom kakve obicno pricas mozes ostaviti tamo sto se mene tice. Ja trazim argumente kao neko neutralan, te papanske doskocice me ne diraju vjeruj mi.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#1993 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Otac ti je kupio novog Stojadina 82?ado-šampion wrote:Prijatelju, ja nemam afekcija prema onom sistemu, kao ni prema ovom sadasnjem. Ovaj danasnji isto qrcu ne valja, a i kako bi valjao s parazitnim narodom. U tom sistemu sam se dosta negativnog naslusao i cinjenice to isto potvrdjuju. Postavio sam pitanje da vidim da li su u pitanju zablude komunisticke mladezi, ili smo fakat duboko zaglibili.johntra wrote:kao po običaju, bolje da se nisi ni javljao...![]()
Tvojim tonom, dobro da si se ti javio da kazes da hrvatski ekonomski analiticari lazu, bez da ponudis i jedan argument da pogura tvoju tvrdnju. Te price s cigare pred haustorom u Hrasnom kakve obicno pricas mozes ostaviti tamo sto se mene tice. Ja trazim argumente kao neko neutralan, te papanske doskocice me ne diraju vjeruj mi.
Hajde mangupe,stisni dupe i kupi novi 500L koji se pravi u KG. Kupi bilo koji nov auto danas koji vrijedi koliko je onda vrijedio Stole. Budi veci hadzija od svog oca i popisaj se po onom sistemu.
- johntra
#1994 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
prvo, iako se naravno većinu stvari ne sjećam jer sam bio manji, znam čitati i znam slušati priče starijih...daleko da je tada bilo sve idealno, ali je u nekim stvarima zaista bilo bolje...nisu to nikakve zablude, nego emprijski dokazi, koje sam iskusio na svojoj koži...pošto je ovo tema o autima, vratimo se tamo i da dodam još malo empirije - u svojoj porodici imali dva komada 101, jednog je ubila granata na Breci, drugog smo prodali pred rat...ado-šampion wrote:
Prijatelju, ja nemam afekcija prema onom sistemu, kao ni prema ovom sadasnjem. Ovaj danasnji isto qrcu ne valja, a i kako bi valjao s parazitnim narodom. U tom sistemu sam se dosta negativnog naslusao i cinjenice to isto potvrdjuju. Postavio sam pitanje da vidim da li su u pitanju zablude komunisticke mladezi, ili smo fakat duboko zaglibili.![]()
prvi Stojkan je bio tetkin, sa kojim je prešparetala pola Juge i gle čuda, svuda je odveo...i sad se sjećam kupovine polovnog Renaulta 5 poslije rata, koji je više u crno zavio, nego desetak godina druženja sa tim Stojkanom...
naš zeleni SMB 101 bio odličan, kupljen polovan, a prodao se radi kupovine novog vozila...a gle čuda, danas mi je san novo auto i ko zna kad ću ga moći kupiti...
što se tiče ovog predstavljanja SFRJ kao ekonomske crne rupe, u svim tekstovima u kojima se spominje bankrot, koji se nikada nije ni desio, zaboravlja se na mnoge vanjske efekte koji su doveli do takozvane dužničke krize...od rasta kursa dolara zbog naftne krize, od skuplje nafte, od krize u Afganistanu...sve su to stvari koje su dovele da SFRJ krene nizbrdo ekonomski početkom 80-ih godina, što se poslije pogoršalo nakon Titove smrti...tad je krenula i restrikcija trgovine devizama, restrikcija uvoza, problemi sa gorivom....ali opet, više bi volio da sa ovim godinama živim u toj dekadi, nego u ovoj...znam da bi nešto imao ostaviti svom djetetu, sad, ko zna, da li ću moći...
-
ado-šampion
#1995 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Vec sam pricao o tome prije tako da ne bih da se ponavljam. Da, otac je kupio nov Stojadin, tako sto je prodao polovnu Skodu 5 godina staru (koju je novu dobio na poklon od roditelja), ne znam tacno koja je bila, i jos mu ostalo para. I to nakon sto je radio 10+ godina u kao dipl. pravnik. 500 L je nesto sasvim drugo, pristojno i KONKURENTNO auto. I kosta 11000 eura, sto je puno vise nego sto bi danas kostao Stojadin. Ne bih da se hvalim ali upravo gledam polovno auto koje toliko vrijedi, od svojih para, a za mjesec mi se navrsava 5 godina kako radim kao obican radnik. Auto kakav je moj otac mogao sanjati u onom sistemu.mali_milojica wrote:Otac ti je kupio novog Stojadina 82?ado-šampion wrote:Prijatelju, ja nemam afekcija prema onom sistemu, kao ni prema ovom sadasnjem. Ovaj danasnji isto qrcu ne valja, a i kako bi valjao s parazitnim narodom. U tom sistemu sam se dosta negativnog naslusao i cinjenice to isto potvrdjuju. Postavio sam pitanje da vidim da li su u pitanju zablude komunisticke mladezi, ili smo fakat duboko zaglibili.johntra wrote:kao po običaju, bolje da se nisi ni javljao...![]()
Hajde mangupe,stisni dupe i kupi novi 500L koji se pravi u KG. Kupi bilo koji nov auto danas koji vrijedi koliko je onda vrijedio Stole.
-
Kiberluskoni
#1996 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Evo, mogu li ja da uletim. Naime, vlasnik stojadina iz sage koju sam opisao prija par strana, je trenutni ponosni vlasnik Toyote Auris, kupljene nove ispod čekića, kao što je bio i stojadin iz 78.mali_milojica wrote:Otac ti je kupio novog Stojadina 82?ado-šampion wrote:Prijatelju, ja nemam afekcija prema onom sistemu, kao ni prema ovom sadasnjem. Ovaj danasnji isto qrcu ne valja, a i kako bi valjao s parazitnim narodom. U tom sistemu sam se dosta negativnog naslusao i cinjenice to isto potvrdjuju. Postavio sam pitanje da vidim da li su u pitanju zablude komunisticke mladezi, ili smo fakat duboko zaglibili.johntra wrote:kao po običaju, bolje da se nisi ni javljao...![]()
Hajde mangupe,stisni dupe i kupi novi 500L koji se pravi u KG. Kupi bilo koji nov auto danas koji vrijedi koliko je onda vrijedio Stole. Budi veci hadzija od svog oca i popisaj se po onom sistemu.
Isti posao, nije privatnik, radi sve što je radio i tada.
- johntra
#1997 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Kako je taj vlasnik riješio svoje stambeno pitanje? Je li dobio stan od strane bivšeg sistema?
da, kao što je to bilo tada, u većini slučajeva, imam riješeno stambeno pitanje, nov automobil mi ne bi bio problem...čak i neko skuplje...
da, kao što je to bilo tada, u većini slučajeva, imam riješeno stambeno pitanje, nov automobil mi ne bi bio problem...čak i neko skuplje...
-
Kiberluskoni
#1998 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
Nećeš vjerovati, nije ni tojohntra wrote:Kako je taj vlasnik riješio svoje stambeno pitanje? Je li dobio stan od strane bivšeg sistema?
- Ommadawn
#1999 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
@BataZiv: moje iskustvo sa Felicijom na kojoj smo se sestra, zet i ja iživljavali a gonili smo je tamo gdje i koza bira put govori o solidno kvalitetnom autu. Kupili je za 800 eura i prodali za 1000 nakon godinu i po. Ništa na nju nismo uložili osim mijenjanja ulja i uljnog filtera. Pazi, moje iskustvo.
@johntra: dokaži da je laž. Iznesi adekvatne dokaze.
@johntra: dokaži da je laž. Iznesi adekvatne dokaze.
-
quarterback
#2000 Re: crvena zastava-istine i zablude(sjecanja)
za vas mlade informacija da nesto sto je SMB nikako ne moze biti i zeleno SMB jer SMB znaci - sivo-maslinasta bojajohntra wrote: zeleni SMB
sa adom sampionom iz principa necu da polemisem iako ispunjavam uslove da sam bio punoljetan i imao svoj novac