Avionske nesrece

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Rob_Atl

#1976 Re: Avionske nesrece

Post by Rob_Atl »

U americkim avionskim kompanijama pilot nikad ne smije biti sam, ako jedan pilot izadje stjurdesa udje i ceka dok se pilot ne vrati bas zbog ovakvih situacija , u slucaju da drugom pilotu pozli, ili srcani dobije. Sad ne znam kakav je zakon po evropskim kompanijama.
Fudo387

#1977 Re: Avionske nesrece

Post by Fudo387 »

Ma bezveze, kol'ko sam ja snimio ona vrata, malo jace nogom da opalis izvalio bi ih iz stokova.
hladan.preminger

#1978 Re: Avionske nesrece

Post by hladan.preminger »

Fudo387 wrote:Ma bezveze, kol'ko sam ja snimio ona vrata, malo jace nogom da opalis izvalio bi ih iz stokova.

:? E jesi bitumen.
Drvosjeca iz Dejcica

#1979 Re: Avionske nesrece

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Fudo387 wrote:Ma bezveze, kol'ko sam ja snimio ona vrata, malo jace nogom da opalis izvalio bi ih iz stokova.
Možda čak ni 40mm ga ne razvaljuje a kamo li noga.
jao_situacije

#1980 Re: Avionske nesrece

Post by jao_situacije »

ma to su sve ljudske greške i tome se strogim pravilima može stati u kraj
onaj talijan otišo guzit i zabio kruzer u obalu
onaj u jadroliniji bio pjan i isto tako zabio brod u obalu
ovaj otišao negdje i avion pao
:-)
Rob_Atl

#1981 Re: Avionske nesrece

Post by Rob_Atl »

Mogao si prije 9/11 sad su pancirna vrata, sto bi se reklo ,da si bog ne mozes ih provalit :D
Fudo387

#1982 Re: Avionske nesrece

Post by Fudo387 »

hladan.preminger wrote:

Sta je bitumen?
Ozbiljno, bas sam to jedne prilike zagled'o kad sam ulazio...ma nista mala plasticna vrata, nisu deblja od cent, cent i po, nema sanse da ono izdrzi
jaci udar.
Na onom nasem bosanskom nema ni vrata, stora razvucena.
jao_situacije

#1983 Re: Avionske nesrece

Post by jao_situacije »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Možda čak ni 40mm ga ne razvaljuje a kamo li noga.
Requires strengthening of cockpit doors. The doors will be designed to resist intrusion by a person who attempts to enter using physical force. This includes the door, its means of attachment to the surrounding structure, and the attachment structure on the bulkhead itself. The FAA rule uses an impact standard that is 50 percent higher than the standard developed by the National Institute of Law Enforcement and Criminal Justice. In addition to intrusion protection, the FAA is using a standard sufficient to minimize penetration of shrapnel from small arms fire or a fragmentation device. The agency is providing guidance to operators on acceptable materials. All new doors must meet existing FAA safety requirements.
Requires cockpit doors to remain locked. The door will be designed to prevent passengers from opening it without the pilot's permission. An internal locking device will be designed so that it can only be unlocked from inside the cockpit.
Controls cockpit access privileges. Operators must develop a more stringent approval process and better identification procedures to ensure proper identification of a jump seat rider.
Prohibits possession of keys to the cockpit by crewmembers not assigned to the cockpit.
karanana

#1984 Re: Avionske nesrece

Post by karanana »

taj rad:
Image

zasto da ne? postoje ove stvarke za manje avione.
Image
mudrac2

#1985 Re: Avionske nesrece

Post by mudrac2 »

karanana wrote:taj rad:
Image

zasto da ne? postoje ove stvarke za manje avione.
Image
uz sistem automatskog izbacivanja prtljaga (zbog težine) i nepoželjnih putnika (jer nemaju štelu :D ) možda i moglo od ovoga nešto biti. ako ništa da sporije udari u zemlju, možda neko i preživi.
golman

#1986 Re: Avionske nesrece

Post by golman »

karanana wrote:mozda je taj sto je ostao u cockpitu presao na islam.

e ljudi, nisam citavu temu listao, vidim spominjete padobrane, to govorite vjerovatno o padobranima za svakog pojedinacnog putnika. to bi bilo zeznuto, tezina, prostor itd.....ali ne znam jeste li gledali na NG ili discoveriju, ima firma u americi koja pravi padobrane za avione. dakle, desi se neki kvar, neko gasenje motora, naglo padanje.....i veliki padobran se aktivira na kraju aviona i avion lagano pada na zemlju. ok, pitanje je moze li se ovo primjeniti na ove velike avione ali to rade na onim manjim cesnama i privatnim avionima i vec je bilo spasavanja zivota na ovaj nacin.

Zamisli samo,koja je bila brzina ovog aviona pri padu i koja bi bila eventualna brzina u momentu otvaranja padobrana.... :?:
byNelle

#1987 Re: Avionske nesrece

Post by byNelle »

https://www.youtube.com/watch?v=ixEHV7c3VXs

ovdje je fino objasnjena procedura otvaranja vrata kokpita sa vanjske strane, za airbus.
Ukratko, mogu se otvoriti unosom pina, ali pilot u kabini ima mogucnost u roku od 30sec da blokira otvaranje.
OldMayor

#1988 Re: Avionske nesrece

Post by OldMayor »

Padobrane zaboravite. :-)

"Consider that between 2003 and 2012, only 9% of all fatal accidents on commercial flights, seven total, occurred while the plane was cruising"

Dakle, samo u 9% nesreca bi imao teoretski koristi od padobrana. Sve ostale nesrece su pratile oluje, vjetrovi, nevrijeme.

Uvesti tako skupu stvar, a opet nisi 100 % siguran, whats the point?

Uostalom, niko ujutro kad sjedne u auto ne pomisli da su mu vece sanse da ce poginut nego u avionu. Jbg takva je statistika. Kaze u avionu sigurno gines. Pa gines i autu jbt ako podletis pod kamion. Gdje tu sigurnost. Kaze vozi normalno i neces, pa vozi qrac, evo vozis ti ide kamion, pukne mu guma i poklopi te.
Gabrielo

#1989 Re: Avionske nesrece

Post by Gabrielo »

OldMayor wrote: Uostalom, niko ujutro kad sjedne u auto ne pomisli da su mu vece sanse da ce poginut nego u avionu. Jbg takva je statistika. Kaze u avionu sigurno gines. Pa gines i autu jbt ako podletis pod kamion. Gdje tu sigurnost. Kaze vozi normalno i neces, pa vozi qrac, evo vozis ti ide kamion, pukne mu guma i poklopi te.
Istina je da manje ljudi strada u avionu. Ali koliko je automobila dnevno na cestama, a koliko aviona u zraku? Pored toga, ako se desi nesreca pri letu aviona nemas nikakve sanse da prezivis.

Je li to sada na terorizam sumnjaju?
shake69

#1990 Re: Avionske nesrece

Post by shake69 »

Gabrielo wrote:
OldMayor wrote: Uostalom, niko ujutro kad sjedne u auto ne pomisli da su mu vece sanse da ce poginut nego u avionu. Jbg takva je statistika. Kaze u avionu sigurno gines. Pa gines i autu jbt ako podletis pod kamion. Gdje tu sigurnost. Kaze vozi normalno i neces, pa vozi qrac, evo vozis ti ide kamion, pukne mu guma i poklopi te.
Istina je da manje ljudi strada u avionu. Ali koliko je automobila dnevno na cestama, a koliko aviona u zraku? Pored toga, ako se desi nesreca pri letu aviona nemas nikakve sanse da prezivis.

Kako bolan nemas srece da prezivis pri padu aviona? Toliko je primjera u historiji zrakoplovstva. Drugo je ovo kad lupis u planinu. Znas li da 50% putnika aviona ce prezivjeti ako mu otkaze sistem i on sleti, recimo na vodenu povrsinu?
OldMayor

#1991 Re: Avionske nesrece

Post by OldMayor »

Gabrielo wrote:

Netacno jbg. U velikom broju nesreca dosta ljudi prezivi. Jbg, ovaj put to nije bio slucaj.

Nije tako davno, mozda i najpoznatiji slucaj...svih 155 prezivjelo.
http://en.wikipedia.org/wiki/US_Airways_Flight_1549
SanskiBiser

#1992 Re: Avionske nesrece

Post by SanskiBiser »

shake69 wrote:
Gabrielo wrote:

http://www.planecrashinfo.com/cause.htm

Evo statistika, 2012-2013 su bile najbolje godine za avijaciju ali onda SKOK u nesrećama :sad:
hladan.preminger

#1993 Re: Avionske nesrece

Post by hladan.preminger »

Fudo387 wrote:
hladan.preminger wrote:

Sta je bitumen?
Ozbiljno, bas sam to jedne prilike zagled'o kad sam ulazio...ma nista mala plasticna vrata, nisu deblja od cent, cent i po, nema sanse da ono izdrzi
jaci udar.
Na onom nasem bosanskom nema ni vrata, stora razvucena.

Kako ne znas sta je bitumen? :D

To ona samo izgledaju tako, ali nema šanse da ih nogom ili bilo čim drugim izvališ.
JanuaryJones

#1994 Re: Avionske nesrece

Post by JanuaryJones »

UČENICI koji su poginuli u padu aviona Germanwingsa odabrani su na lutriji, piše njemački lokalni list iz Halterna, u kojem se nalazi njihova gimnazija.

Djeca su se vraćala s organizirane razmjene učenika u školi u Llinars de Valles, u blizini Barcelone. Na školsku razmjenu željelo je ići 40 učenika iz gimnazije, ali škola je mogla organizirati put samo za njih 16. Pratile su ih i dvije profesorice španjolskog jezika.

Škola je zbog teškog izbora odlučila organizirati izvlačenje 16 učenika koji će ići na put, pa je tako odabrano 14 učenica i dva učenika.

Svi su imali oko 16 godina. Jedna od poginulih učenica skoro je propustila let jer joj je u kući obitelji kod koje je odsjela ostala putovnica. Nakon što ih je nazvala, obitelj je brzo sjela u automobil i odvezla se 50 kilometara do aerodroma kako bi joj na vrijeme donijeli dokument s kojim je krenula kući sa svojim kolegama.

U gimnaziji u Halternu još nema nastave jer su svi pogođeni tragedijom, a učenici mogu doći kako bi razgovarali s psiholozima.

U padu zrakoplova poginulo je svih 144 putnika i 6 članova osoblja.
vade_mecum

#1995 Re: Avionske nesrece

Post by vade_mecum »

sad mi nista nije jasno :(
insomnia78

#1996 Re: Avionske nesrece

Post by insomnia78 »

vade_mecum wrote:
Kod, amidze idriza, je samo zahtjev za ulazak
Pilot, iz kabine odobrava otvaranje
insomnia78

#1997 Re: Avionske nesrece

Post by insomnia78 »

Ovaj zadnji nacin pokazuje da je pilot ipak bio pri svjesti, jer je blokirao otvaranje vrata
Drvosjeca iz Dejcica

#1998 Re: Avionske nesrece

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

insomnia78 wrote:
vade_mecum wrote:
Kod, amidze idriza, je samo zahtjev za ulazak
Pilot, iz kabine odobrava otvaranje
Ali ipak nakon 40sec. ako niko ne reaguje vrata se mogu otvoriti iz vana u trajanju od 5 sec. Mislim da je ovo samo u slučaju ako prekidač vrata nije u položaju "locked".
insomnia78

#1999 Re: Avionske nesrece

Post by insomnia78 »

Pa pilotova je zadnja
Ako je svjestan dzaba sifra za nuzdu
Gabrielo

#2000 Re: Avionske nesrece

Post by Gabrielo »

OldMayor wrote:
Gabrielo wrote:

Netacno jbg. U velikom broju nesreca dosta ljudi prezivi. Jbg, ovaj put to nije bio slucaj.

Nije tako davno, mozda i najpoznatiji slucaj...svih 155 prezivjelo.
http://en.wikipedia.org/wiki/US_Airways_Flight_1549
Samo ih je majstorstvo pilota spasilo. Ja vise vjerujem u sebe kad vozim nego u neku budalu kojoj moze doci da pocini samoubistvo kao sto je izgleda kod ove nesrece slucaj.
Post Reply