PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post Reply

Šta su za vas najbitniji ciljevi protesta poput ovog u Tuzli?

Smanjenje troškova administracije na sve moguće načine a posebno kroz smanjenje plata političarima, te ukidanje svih povlastica (paušala, naknada, itd)
204
26%
Postavljanje stručnih i odgovornih, a ne podobnih kadrova na odgovorne funkcije (ukidanje stranačke raspodjele)
124
16%
Oduzimanje nelegalno stečene imovine i revizija privatizacije, te prodaja oduzete imovine radi namirivanja radničkih potraživanja
159
21%
Sudski progon i kažnjavanje odgovornih za privatizacijski kriminal, te procesuiranje i kažnjavanje svih slučajeva nepotizma i korupcije
89
11%
Efikasnije sudstvo u službi građana (a ne političara i tajkuna)
36
5%
Ukidanje kantona i jačanje države, uz puno uvažavanje etničkih prava
49
6%
Ravnomjerno a ne proporcionalno povećanje penzija i socijalnih davanja
19
2%
Ostavke onih prema kojima su protesti usmjereni (kantonalne vlade, ministri)
18
2%
Uvođenje prijevremenih izbora kao opcije za promjenu vlasti, te objedinjavanje općih i općinskih izbora
22
3%
Nasilne smjene vlasti s ciljem dokazivanja vlastodršcima da su oni u službi građana, a ne obrnuto
54
7%

Total votes: 774

StupskaBitanga

#1976 Re: PROTESTI!!!

Post by StupskaBitanga »

Sutra sastanak Skupstine TK sa udruzenjima i predstavnicima ovih firmi.

Ima 8 ili 9 zahtjeva koji ce zahtjevati medju njima i ukidanje bijelog hljeba, plate smanjiti na 2-3 radnicke prosjecne plate, ekspertna vlada ( u njoj nema osoba iz politickih partija koje su ranije ucestvovale na bilo kojoj funkciji) itd...
Odlično ovo treba na svim nivoima
Ja bi dodao ukidanje naknada što za komisije što za odvojeni život kao i ostale beneficije kojima se bahato ophode
Last edited by StupskaBitanga on 09/02/2014 11:54, edited 1 time in total.
costacurta

#1977 Re: PROTESTI!!!

Post by costacurta »

Alfons Kauders wrote:
i jos jedna stvar, ko god me jos jednom nazove budzetlijom ima da ekspresno ode u tri picke materine... smirite malo strasti ljudi, nije bas svako kome se gadi vandalizam i paljevina na strani vlasti... mozda to meni smeta upravo zato sto diskredituje pokret? al eto, valjda su pametniji navijaci od mene... to nije nimalo smijesno i bezazleno, svakog ko se protivi necemu etiketirati na taj nacin, kao da je jebeni kriminalac - opet se razvodnjava pokret i bezveze se udaljava od dobrog dijela naroda...

sve ce biti uzalud ako se zbog sacice budala narod okrene protiv protesta... nije mi jasno kako to pojedinci ne kontaju...
Alfons kako bolan ti ne skontaš, par postova iznad dijete ti napisa sve, evo da ti kopiram:

Nisu djeca ovog grada nikakvi huligani kako nas nazivate,huligani su u odijelima !!!

Otac mi nije primio platu vec 5 godina firma mu je otisla u stecaj a on ne moze dati otkaz jer se nada nekim parama koje firma treba da mu isplati a para naravno nema i nece ih ni biti, nana je 100% invalid ali joj je invalidnina ukinuta,ucenik sam srednje skola i ako Bog da namjeravam upisati fakultet,zavrsiti ga i onda fino otici na biro za zaposljavanje...

Nisam ja nikakav narkoman ja sam dijete borca Armija RBIH koji nema nikakva prava...

Brat mi ima 24 godine i vec bi trebao do sada da ima 4-5 godina radnog staza,ali malo sutra on koji je fakultetski obrazovan nije u mogucnosti da se zaposli zbog mafijasa koji su trenutno na vlasti...
Ja nemam snage niti volje nadvikivati se, ako ovo ne kontaš, ao ti nije jasna pozicija ovog klinca kojeg si također svrstao u grupu jal' navijača jal' huligana onda nastavi po svom.
I gdje sam ti rekao da si budžetlija, znam da nisi samo sam se sarkastično osvrnuo na sinoćnje bljuvotine BI i tvoj komentar vezano za nebitnog anonimusa Aldina kao i onog Ajanovića koji btw neodoljivo liči i podsjeća na piĆkoustog.
Fantassin

#1978 Re: PROTESTI!!!

Post by Fantassin »

Banksy wrote:
vaučer wrote:
Incko prijeti vojskom. :-)
Sweet Jesus.
Daj bože.

To bi bio početak otrježnjenja EU i Amerike glede BiH i alarm da se konačno, kroz ekonomsko - socijalno, počne rješavati i političko pitanje.
BiH nije samo siromašna i korumpirana zemlja, već i zemlja koja pod hitno treba na remont i reviziju ustava i kompletnog Daytona. 20 godina živimo u neodrživom provizoriju, pa je končano stiglo i vrijeme da se stvari preslože i konačno definiraju i zakucaju.

Ako su ovi nemiri bili okidač, odlično, bar neka korist.
Jesil gledao film "cekajuci stranu pomoc" bgm ako je po filmu mozes odma gledati i remake "djaba smo cekali"
Drvosjeca iz Dejcica

#1979 Re: PROTESTI!!!

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

elma89_ wrote:Image
Elma89, ako ti je ovo 89 godina rođenja onda si 92' bila isuviše mala da donosiš bilo kakav sud o događajima iz 1992. godine.
agnostic_front

#1980 Re: PROTESTI!!!

Post by agnostic_front »

Alfons Kauders wrote:
agnostic_front wrote:
Alfons Kauders wrote:onaj telecom babun u tuzli hoce u vladu, hajd da je barem krenuo od UO :D

i sve nesto vidim da se prica o zaposljavanju, o mladima itd... ali ne vidim da se prica o tome kako se ta omladina treba zaposliti u privredi... zato sam u startu bio protiv zahtjeva u tuzli - mladi nezaposleni s biroa, nema posla bez stele itd... ima brate, samo sto nema za drzavu, a kod nas haman narod samo zanima posao u javnom sektoru

i zasto da se njima izadje u susret i da im se izmisle radna mjesta, dok u isto vrijeme podjednako kvalifikovani omladinci krv propisase da zarade pare van struke? jebi ga, to meni malcice lici na sjasi kurta da uzjase murta...
Pa nebitno Alfonse, mene da se pita, od države bismo imali sud, policiju i vojsku. Ali nije tako nažalost, imamo dosta države.
I šta sad, zato što su oni pravi poslovi koji doprinose ekonomiji u privatnom sektoru, onda nema veze što je ovamo korupcija i što nema sesa :D u državnim firmama.
meni nije nebitno

jer se zagovara kresanje javnog sektora, vec njegovo sirenje kako bi se izbjegao socijalni bunt i kako bi se uposlili ti mladi ljudi, mada realno nema potrebe za time.... naprotiv, upravo radi toga smo u ovoj situaciji, jer se to radi zadnjih 20 godina!!!

i to je razlog zasto ne podrzavam vecinu protesta kod nas - sve se uvijek vrti oko javnog sektora... gras blokira grad "podrzite nas"... profesorima skinu plate 2% "podrzite nas"

a kad nama u privredi oderu kozu s ledja, dje su ti silni sindikati, revolucionari i solidarnost javnog sektora... dosta vise jebem mu mater! ako je cilj protesta da se uhljebljuju ljudi radi socijale, bez ikakve potrebe i plana, i da onda opet budu necija glasacka masinerija, ja odo na ulicu, al s creasyem :D

Pa smanjivaće se sam od sebe, kad MMF krene da naplaćuje i uzima sebi, neka.
Pa evo, ukidanje kantona je čin smanjivanja administracije. Mada po meni nerealan zahtjev, ali neka ga. Smanjivanje plata ovim guzonjama je isto čin smanjivanja javnog sektora. Neće se smanjiti porezi, ali makar može novac da ide u prosvjetu, zdravstvo, pa makar 10 kermi, 10 kermi, i to je nešto, može se folija za grafoskop kupiti.
Ono glavno što sam ja primijetio jeste da se traži revizija privatizacije, a ne da se ponovo pokrene proizvodnja u tim propalim firmama. Ja sam vidio ovdje ona 3-4 zahtjeva iz Tuzle, i to su sasvim realni zahtjevi za početak, a ovaj Revolt, to je ionako nebitno šta oni laprdaju.
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#1981 Re: PROTESTI!!!

Post by Jimmy McNulty »

Je li iko već postavio onaj video kada je Esad Bajtal bio gost u Dnevniku? Niko pametnije nije govorio u ova 3-4 dana na TV-u, preporučujem vam da pregledate...

Black111

#1982 Re: PROTESTI!!!

Post by Black111 »

Banksy wrote:
vaučer wrote:
Sweet Jesus.
Daj bože.

To bi bio početak otrježnjenja EU i Amerike glede BiH i alarm da se konačno, kroz ekonomsko - socijalno, počne rješavati i političko pitanje.
BiH nije samo siromašna i korumpirana zemlja, već i zemlja koja pod hitno treba na remont i reviziju ustava i kompletnog Daytona. 20 godina živimo u neodrživom provizoriju, pa je končano stiglo i vrijeme da se stvari preslože i konačno definiraju i zakucaju.

Cuj daj Boze? :-) Eto ti normalnosti, kad ljudi prizeljkivaju vojsku na ulicama vlastitoj zemlji, i to stranu vojsku. :-) Mislim da smo i po tome jedinstveni.

Sta vi zelite od BiH uopce? Drzavu (ili je to samo nazivno), ili da ostane protektorat (a ona to je, nemojmo se zavaravati)?
Medeni+

#1983 Re: PROTESTI!!!

Post by Medeni+ »

ovima je dobro

Image[/quote]

Vila Amira Zukića
Image

Spavaćih Soba: 15
Stambena Površina: 1.100 m2
Zemljište: 1.230 m2
Vrijednost : 2.000.000,00 KM
Vila se nalazi u naselju Grbavica u ulici Ante Fijamenga.Kuća se sastoji od 5 etaža +banket sala+4 garaže. U sklopu kuće je još jedna manja kuća od 110 m2 koja ima 4 garaže i jedan sprat.
Prihodi porodice Zukić:
Izvor imovinski karton Centralne izborne komisije : http://database.cin.ba/baza/profil.php?profil=44
Paušal :703 KM
Plaća SDA:2.500,00 KM
Plaća supruge :1.583,00 KM
Ukupno:4.786,00 KM x 12 mjeseci=57.432,00 KM
Ušteđevina :15.000,00 Km
Krediti: HVB / Raiffeisen banka / BBI : 260.000 KM
Ukupni prihodi:332.432,00 KM
Ostala imovina porodice Zukić:
- Stan 1/2 65.000 KM Panjina Kula Sarajevo
-Kuća 1.000.000 KM Dubrovnik Hrvatska
-Zemljište 50.000 m2 Trebinje BiH
-zemljište* 50.000 m2 Rogatica BiH
-kuća 150.000 KM BiH
Alfons Kauders

#1984 Re: PROTESTI!!!

Post by Alfons Kauders »

Paranoid wrote:Alfons, ja sam mišljenja da ti ideš predaleko sa tim "šta bi bilo, kad bi bilo".. Ovo su početci preobražaja društvenog i državnog poretka i trenutno niko ne zna kako će se završiti.

Vrlo moguće je da sve fotelje ostanu prazne i da nastane "praznina" koju neće htjeti niko da popuni. U tom slučaju se očekuje da MZ odradi svoj dio posla. Kako? Nemam pojma, ali su u velikom slučaju krivci za ovakvo stanje i ako žele haos na svom pragu NEKA IM TAKO I BUDE..
pa nije sbbkbb

ako je zahtjev da se preko noci zaposle desetine hiljada ljudi sa biroa, jedini nacin da se to uradi je da se uvale na budzet... drugog jednostavno nema

ako je to cilj, onda bez mene, hvala lijepa
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#1985 Re: PROTESTI!!!

Post by plain vanilla »

Janjicar wrote:
agnostic_front wrote:Mene zanima šta se sad dešava u Tuzli, jesu li demonstranti povukli i čekaju izvršenje zahtjeva ili su na ulici, jer je sad postalo jasno da su mediji poklopljeni i od njih više nema koristi?
Sutra sastanak Skupstine TK sa udruzenjima i predstavnicima ovih firmi.

Ima 8 ili 9 zahtjeva koji ce zahtjevati medju njima i ukidanje bijelog hljeba, plate smanjiti na 2-3 radnicke prosjecne plate, ekspertna vlada ( u njoj nema osoba iz politickih partija koje su ranije ucestvovale na bilo kojoj funkciji) itd...
Traze li ostavku Jasmina Imamovica, opc. vjecnika ili sl?
weredsf

#1986 Re: PROTESTI!!!

Post by weredsf »

Banksy wrote:
vaučer wrote:
Sweet Jesus.
Daj bože.

Ako dodju jedini razlog za to ce biti zastita njihovim investicija tu, banaka prije svega koje su lideri na trzistu tu, ja ne vjerujem koliko ste naivni jos uvijek

bar
Ako dodju jedini razlog za to ce biti zastita njihovim investicija tu, banaka prije svega , ja ne vjerujem koliko ste naivni jos uvijek da vjerujete da bilo koga zanima sta se desava tu osim nas samih!!!!
madner

#1987 Re: PROTESTI!!!

Post by madner »

Bosna, Bosna.
Havatar

#1988 Re: PROTESTI!!!

Post by Havatar »

Ovima je dobro
weredsf

#1989 Re: PROTESTI!!!

Post by weredsf »

Medeni+ wrote:ovima je dobro

Image
Vila Amira Zukića
Image

Spavaćih Soba: 15
Stambena Površina: 1.100 m2
Zemljište: 1.230 m2
Vrijednost : 2.000.000,00 KM
Vila se nalazi u naselju Grbavica u ulici Ante Fijamenga.Kuća se sastoji od 5 etaža +banket sala+4 garaže. U sklopu kuće je još jedna manja kuća od 110 m2 koja ima 4 garaže i jedan sprat.
Prihodi porodice Zukić:
Izvor imovinski karton Centralne izborne komisije : http://database.cin.ba/baza/profil.php?profil=44
Paušal :703 KM
Plaća SDA:2.500,00 KM
Plaća supruge :1.583,00 KM
Ukupno:4.786,00 KM x 12 mjeseci=57.432,00 KM
Ušteđevina :15.000,00 Km
Krediti: HVB / Raiffeisen banka / BBI : 260.000 KM
Ukupni prihodi:332.432,00 KM
Ostala imovina porodice Zukić:
- Stan 1/2 65.000 KM Panjina Kula Sarajevo
-Kuća 1.000.000 KM Dubrovnik Hrvatska
-Zemljište 50.000 m2 Trebinje BiH
-zemljište* 50.000 m2 Rogatica BiH
-kuća 150.000 KM BiH[/quote]

Opet ova kuca iz oglasa :-) :-) :-) :-) :-)
guber90

#1990 Re: PROTESTI!!!

Post by guber90 »

Havatar wrote:Ovima je dobro
Lazes me, lazes nas, lazes sve, lazes se, TEBI JE vazno jer lazno je UBIJ SE
Banksy

#1991 Re: PROTESTI!!!

Post by Banksy »

Martinez_ wrote:
Banksy wrote:
vaučer wrote:
Sweet Jesus.
Daj bože.

Znači full protektorat da ne kažemo okupaciona zona?
Možda i to, bar privremeno.
kakavdanakneiskustvu

#1992 Re: PROTESTI!!!

Post by kakavdanakneiskustvu »

Banksy wrote:
kemalba wrote:
Lasta92 wrote:Ko danas bude odlucio da prisustvuje demonstracijama neka pazi sta radi, kerova u civulu na desetine, jucer su pretresali raju trazeci fantomke, kamenice i sl. stvari, koliko vidim i cujem od par jarana kantonalna murija je u rasulu, dosta povrijedjenih policajaca koji su otisli na bolovanje a sa druge strane specijalna jedinica fmupa je povucena.

Lagano kafica, malo ošmekati kako su organi reda "spremni" i pravac demonstracije ... :bih:
Kako si uvertiru zaključku napisao, trebao si samo završiti sa "pravac u pljačku"
''Kerovi u civilu'' je naša regularna policija, blesane. A ''fantomke i kamenice'' se ne nose na demonstracije kojima izražavaš socijalni bunt. Nadam se da će u narednim danima policija slomiti svakog ko opet zamahne kamenjem ili bakljama prema zgradama državnih institucija.

Smislite i uobličite realne i sprovodive zahtjeve, imenujte vođe, pa nek pregovaraju.

Dosta je bilo loma i paljevine, i previše.

:thumbup:
weredsf

#1993 Re: PROTESTI!!!

Post by weredsf »

Alfons Kauders wrote:
Paranoid wrote:Alfons, ja sam mišljenja da ti ideš predaleko sa tim "šta bi bilo, kad bi bilo".. Ovo su početci preobražaja društvenog i državnog poretka i trenutno niko ne zna kako će se završiti.

Vrlo moguće je da sve fotelje ostanu prazne i da nastane "praznina" koju neće htjeti niko da popuni. U tom slučaju se očekuje da MZ odradi svoj dio posla. Kako? Nemam pojma, ali su u velikom slučaju krivci za ovakvo stanje i ako žele haos na svom pragu NEKA IM TAKO I BUDE..
pa nije sbbkbb

ako je zahtjev da se preko noci zaposle desetine hiljada ljudi sa biroa, jedini nacin da se to uradi je da se uvale na budzet... drugog jednostavno nema

ako je to cilj, onda bez mene, hvala lijepa
Pa svi bi se oni trampili sa njima, zboh toga se ovo i desava...ne zanima njih rad u rudniku
Drvosjeca iz Dejcica

#1994 Re: PROTESTI!!!

Elma89, ako ti je ovo 89 godina rođenja onda si 92' bila isuviše mala da donosiš bilo kakav sud o događajima iz 1992. godine.
Havatar

#1995 Re: PROTESTI!!!

Post by Havatar »

guber90 wrote:
Lazes me, lazes nas, lazes sve, lazes se, TEBI JE vazno jer lazno je UBIJ SE
znaci nije im dobro :mrgreen:
rokan

#1996 Re: PROTESTI!!!

Post by rokan »

realna do boli wrote:Svasa izlazi na vidjelo za ova dva, tri dana...Incko zeli trupe EU u BiH, zasto...da se iz ovih zahtjeva ne pokaze, sta su oni zapravo ovdje, godinama radili, prali pare, djelili ih sa nasim politicarima...strah ih da se u njihovim drzava to ne sazna.

A arhiva nikako nije smjela biti u zgradi predsjednistva, sto samo pokazuje koliko ih je briga...za muzeje, istoriju...narod....
Sada vjeovatno rade vruce linije..Inco i BiH politicari....

Evo i strani predsjednici hladno setaju po bIh, ko ih je pozvao..kako tako hladno dolaze na teritoriju druge drzave......
i meni njegova izjava bode oci.kao da je nekome cilj da ovo sto vise napuse, dramatizuje, radikalizuje, zaostri...
Breathless

#1997 Re: PROTESTI!!!

Post by Breathless »

Nokian808 wrote:1. Javno izvinjenje Izetbegovića i Niksića za laži koje su iznjeli na Face TV o protestantima s 12 kg droge i priznanje da se radi o buntu NARODA
2. Povećanje minimalne penzije na 400 KM
3. Prestanak daljnjeg zaduživanja kod MMF, rasta cijena komunalija i uvodjenja novih nameta – nedostajuća sredstva neka namire oduzimanjem nelegalno stečene imovine kroz reviziju privatizacije, ograničavanjem najviše plate budžetskih korisnika, ukidanjem nepotrebnih putovanja, smanjenjem broja kantona, reduciranjem voznog parka i drugim mjerama štednje.
4. Puštanje uhapsenih demostranata i prestanak fabrikovanja laži o istim s tim da oni pojedinci koji su iskoristili opravdani bunt za krađu i palež trebaju odgovarati.

Jade na sta spade!

U cije ime ovi govore i ko ih je ovlastio? Sta ce bilo kome njihova izvinjenja?

Izuzev tacke 3. i tacke 4. koja se mora podrazumijevati, ovo nisu ni mrvice i od njih niko nece od najugrozenijih slojeva stanovnistva, a ni drustvo u cjelini, nece imati gotvovo nikakvu korist.

Ovi zahtjevi, koji su preneseni s jednog mostarskog portala, meni su do sada najartikuliraniji. Ovo nije nerealno i neke stvari se vec mogu kernuti provoditi.

Što se tiče zahtjeva, neki od njih bi mogli glasiti:

1. Uvođenje progresivnih poreza na svim nivoima na kojima se vrši oporezivanje;
2. Uvođenje diferencirane stope PDV-a, uz nultu stopu za određene proizvode;
3. Skraćenje i podjela radnog vremena, u cilju smanjenja nezaposlenosti, bez istovremenog smanjivanja plata;
4. Briga države o ubrzavanju provrednog rasta djelovanjem državnih investicionih banaka koje će davati povoljne kredite privrednim subjektima;
5. Zakonsko ograničavanje visine kamatnih stopa za kredite koje daju privatne banke, kako bi se spriječili zelenaški krediti koji uništavaju građane;
6. Poništavanje (za početak) nezakonitih privatizacija, s tim da takva preduzeća prelaze u jedan od dva režima: vrši se njihova nacionalizacija, a upravu čine predstavnici radnika i države na principu pariteta; ova preduzeća postaju vlasništvo zaposlenih koji kupuju dionice, koje ne mogu prodati određeno vrijeme, a preduzećima upravljaju preko demokratski biranih organa;
7. Utvrđivanje porijekla imovine;
8. Uvođenje radničke participacije u upravljanje preduzećima, tako što će radnici u upravnim odborima imati najmanje jednu trećinu članova, a u javnim preduzećima i jednu polovinu, jer se samo tako može spriječiti neodgovorno, stranačko upravljanje preduzećima;
9. Promjene zakonodavstva o štrajku, koje treba da obezbijede povoljnije uslove za ostvarivanje prava na štrajk;
10. Ukidanje finansiranja parlamentarnih stranaka iz budžeta;
11. Ukidanje poslaničkih paušala i smanjivanje poslaničkih plata na nivo prosječnih radničkih plata;
12. Ukidanje funckionerskih primanja po prestanku funkcije.
Black111

#1998 Re: PROTESTI!!!

Post by Black111 »

Alfons Kauders wrote:
Black111 wrote: Ha ja. :D A dok su peglali kako su HDZ-ovci sami sebi postavljali bombe pod auta, o "fasistickim divljanima" po Hercegovini, nazivanju sveg i svaceg lopovom, profiterom itd. ko ne drzi muda Zlatku... e onda nikom nista nije bilo sporno. Da, da... obilo se o glavu. Oce to. :)
kome nije bilo sporno? ja sam im jebao majku i tad i sad... fulo si adresu i to zestoko
Pa mozda i jesam, mozda i nisi ti. Ali ovdje je bilo tako ozracje. Sta FTV servira to se guta. A ta FTV je leglo smeca. Nema tu ni "n" od novinarstva. Naprotiv, samo huskaju ljude lazima.

Al Jazzera s druge strane je jedno osvjezenje i hvala Bogu na njoj, da postoji neka objektivna i profesionalna medijska kuca na ovim prostorima.
Drvosjeca iz Dejcica

#1999 Re: PROTESTI!!!

Ima li ko kakvih informacija kako Amerikanci prenose ove proteste u USA? Ima li kakvih izjava iz WhiteHouse?
agnostic_front

#2000 Re: PROTESTI!!!

Post by agnostic_front »

Martinez_ wrote:
Banksy wrote:
vaučer wrote:
Sweet Jesus.
Daj bože.

Znači full protektorat da ne kažemo okupaciona zona?
Ako Bog da inšalah, samo da budemo dio Amerike :thumbup:
Post Reply