juga 1950.-1990.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
nosara

#1976 Re: juga 1950.-1990.

Post by nosara »

_BataZiv_0809 wrote:Stoner nikad pameti doći.
A sta ako ima neki problem...? Nemoj i ti odma' ostro... :D
eifel wrote:Cenzura u Alanu Fordu

U bivšoj Jugoslaviji i komunističkome režimu niti strip nije ostao pošteđen, te je i on kao i književna i likovna djela, filmska ostvarenja i još mnogo toga prolazio kroz ruke cenzora. Na žalost ta sudbina nije zaobišla niti Alan Ford u kojemu su prepravljani pojedini kadrovi, vršene intervencije na crtežu, korekcije u tekstu, ili se pak primjenjivala i najjednostavnija metoda, izbacivanje cijelih stranica ili pasica (sličica).

U trećem broju u svima osim u prvome izdanju cenzurirano je nacističko znakovlje na Kreutzerovoj uniformi i to na stranicama 102-105.
Ni sve epizode prvoga izdanja nisu prošle bez cenzure. U epizodi "Traži se Alex Barry", na stranici 29, u Grunfovoj izbi prectana je slika na zidu u svim izdanjima. U originalu je to slika Hitlera ispod koje je zapaljena svijeća s vjenčićem i piše: "Allo zio Adolfo" (Stricu Adolfu), a u hrvatskoj verziji je umjesto toga nacrtana raketa i to prilično loše, kao i cigle što su docrtane kako bi se izbrisala svijeća i vjenčić.
Tekst u epizodi "(Ne) Glasajte za Notaxa" cenzuriran je od drugoga izdanja nadalje, kao i jedna sličica u kojoj Notaxov protivnik diže desnu ruku u zrak uzvikujući "Heil!". U drugom izdanju njegova podignuta ruka precrtana je tako da izgleda kao da je spuštena uz tijelo a izmjenjen je i tekst.
U epizodi "Trojica iz Yume" nedostaje jedna stranica u svim izdanjima osim u prvome. Na toj stranci bolničari ludnice koji kupe Laffayeta i ekipu sa plaže, prije polaska stavljaju SS kape i pozdravljaju Treći Reich. Izmjene su nastale u drugom izdanju.
Kod epizode "Ponovo Baby Kate" zapravo se i ne radi o pravoj cenzuri ali malo je poznato kako je ovaj strip zapravo objavljen u pravo vrijeme i u cijelosti međutim ne i u redovitoj seriji.
U epizodi "Opasnost iz svemira" obrisan je kukasti križ na zastavi koju nacistički znanstvenici postavljaju na Mjesec.
Epizoda "Kriminal & comp." u Vjesnikovom izdanju ovoga stripa skraćena je za čak pet stranica.
U Vjesnikovom izdanju epizode "Hik, hik, hura!" na stranici 21 izbrisani su kukasti križevi na zidu kao i grafiti "Porci!" i "W I Nasizt!" a ironični grafit "Forza AIDS" (Naprijed AIDS) preveden je kao "Dolje AIDS". U Borgisovom izdanju nema cenzure a grafiti su prevedeni kao "Naprijed AIDS", "Svinje" i "Živjeli nacisti".
U epizodi "Perestrojka" izbačena je jedna stranica odnosno 2 pasice (sličice) koje bi se trebale nalaziti na stranici 15., vjesnikovoga izdanja, između prve i druge pasice. Na tim izbačenim pasicama čovjek Staljinovu sliku koja se nalazi na zidu okreće i zamjenjuje Gorbačovljevom.
Epizode sa intenzivnim prikazom blokovske podjele svijeta ili neonacizma "Formule" (10), "Hladni pol" (86), "Otok Mračnjaka" (125) i "Olimpijski plamen" (180) su ostale neobjavljene ili su objavljene naknadno.
To se tada zvalo mentalna higijena... Danas, u opcem izobilju, potpuno nepoznata pojava...
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1977 Re: juga 1950.-1990.

Post by pici »

ako smo bili fukara bar smo bili svetcka fukara...ovo danaske ko cernobil, jos samo zombiji i et ga
radostan dan

#1978 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

eifel wrote:
Cenzura u Alanu Fordu

U bivšoj Jugoslaviji i komunističkome režimu niti strip nije ostao pošteđen, te je i on kao i književna i likovna djela, filmska ostvarenja i još mnogo toga prolazio kroz ruke cenzora. Na žalost ta sudbina nije zaobišla niti Alan Ford u kojemu su prepravljani pojedini kadrovi, vršene intervencije na crtežu, korekcije u tekstu, ili se pak primjenjivala i najjednostavnija metoda, izbacivanje cijelih stranica ili pasica (sličica).

U trećem broju u svima osim u prvome izdanju cenzurirano je nacističko znakovlje na Kreutzerovoj uniformi i to na stranicama 102-105.
Ni sve epizode prvoga izdanja nisu prošle bez cenzure. U epizodi "Traži se Alex Barry", na stranici 29, u Grunfovoj izbi prectana je slika na zidu u svim izdanjima. U originalu je to slika Hitlera ispod koje je zapaljena svijeća s vjenčićem i piše: "Allo zio Adolfo" (Stricu Adolfu), a u hrvatskoj verziji je umjesto toga nacrtana raketa i to prilično loše, kao i cigle što su docrtane kako bi se izbrisala svijeća i vjenčić.
Tekst u epizodi "(Ne) Glasajte za Notaxa" cenzuriran je od drugoga izdanja nadalje, kao i jedna sličica u kojoj Notaxov protivnik diže desnu ruku u zrak uzvikujući "Heil!". U drugom izdanju njegova podignuta ruka precrtana je tako da izgleda kao da je spuštena uz tijelo a izmjenjen je i tekst.
U epizodi "Trojica iz Yume" nedostaje jedna stranica u svim izdanjima osim u prvome. Na toj stranci bolničari ludnice koji kupe Laffayeta i ekipu sa plaže, prije polaska stavljaju SS kape i pozdravljaju Treći Reich. Izmjene su nastale u drugom izdanju.
Kod epizode "Ponovo Baby Kate" zapravo se i ne radi o pravoj cenzuri ali malo je poznato kako je ovaj strip zapravo objavljen u pravo vrijeme i u cijelosti međutim ne i u redovitoj seriji.
U epizodi "Opasnost iz svemira" obrisan je kukasti križ na zastavi koju nacistički znanstvenici postavljaju na Mjesec.
Epizoda "Kriminal & comp." u Vjesnikovom izdanju ovoga stripa skraćena je za čak pet stranica.
U Vjesnikovom izdanju epizode "Hik, hik, hura!" na stranici 21 izbrisani su kukasti križevi na zidu kao i grafiti "Porci!" i "W I Nasizt!" a ironični grafit "Forza AIDS" (Naprijed AIDS) preveden je kao "Dolje AIDS". U Borgisovom izdanju nema cenzure a grafiti su prevedeni kao "Naprijed AIDS", "Svinje" i "Živjeli nacisti".
U epizodi "Perestrojka" izbačena je jedna stranica odnosno 2 pasice (sličice) koje bi se trebale nalaziti na stranici 15., vjesnikovoga izdanja, između prve i druge pasice. Na tim izbačenim pasicama čovjek Staljinovu sliku koja se nalazi na zidu okreće i zamjenjuje Gorbačovljevom.
Epizode sa intenzivnim prikazom blokovske podjele svijeta ili neonacizma "Formule" (10), "Hladni pol" (86), "Otok Mračnjaka" (125) i "Olimpijski plamen" (180) su ostale neobjavljene ili su objavljene naknadno.

kakavdanakneiskustvu

#1979 Re: juga 1950.-1990.

Post by kakavdanakneiskustvu »

@radosni,zar ti nisi reko da ces napustiti forum nakon 15000 postova?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1980 Re: juga 1950.-1990.

Post by _BataZiv_0809 »

kakavdanakneiskustvu wrote:@radosni,zar ti nisi reko da ces napustiti forum nakon 15000 postova?
Reko pa poreko,neka nam radosnog :sax:
kakavdanakneiskustvu

#1981 Re: juga 1950.-1990.

_BataZiv_0809 wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:@radosni,zar ti nisi reko da ces napustiti forum nakon 15000 postova?
Reko pa poreko,neka nam radosnog :sax:

neka ga,drago mi je da se predomislio
radostan dan

#1982 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

navukO me @sakasa, pa sam ispucao postove prije rolan garosa...a i ima par pacijenata na dvije-tri teme, prosto mi duša da im repliciram. :D
kakavdanakneiskustvu

#1983 Re: juga 1950.-1990.

radostan dan wrote:
navukO me @sakasa, pa sam ispucao postove prije rolan garosa...a i ima par pacijenata na dvije-tri teme, prosto mi duša da im repliciram. :D

jesi ti imo avatar?
radostan dan

#1984 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

jesam...ali sam ga obećao @bataziv, tako da ga - neima.
kakavdanakneiskustvu

#1985 Re: juga 1950.-1990.

radostan dan wrote:jesam...ali sam ga obećao @bataziv, tako da ga - neima.

ma vidim ja nesto fali
Ommadawn

#1986 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

Negdje sredinom 1989-e, moja sestra je isla u prvi razred osnovne skole "Ranko Sipka" u Banja Luci. To vam je ona skola napravljena poslije zemljotresa 1969 u naselju Budzak (danas Lazarevo, kako se skola zove - ne znam) i bila je u to vrijeme pravo moderna. Ucionice su imale vrata tipa "harmonika" koje si mogao otvoriti cijelom duzinom ucionice, a kako su ucionice bile poredane u krug, to je valjda bilo namijenjeno za neke svecanosti i priredbe. Skola za koju se govorilo da je najmodernija u BiH - te davne 89-e su imali i kompjutersku sekciju gdje se ucilo programiranje ali si morao imati najmanje vrlodobar iz matematike da bi bio primljen u istu.
Sve bi to bilo gotovo savrseno da uciteljsko-nastavnicki kadar nije bio kakav je bio. Naime, uciteljica moje sestre je zahtijevala da ucenici moraju imati crvene hemijske olovke ili naliv-pera sa crvenom tintom. Iz kojeg razloga, nije jasno. I sta ce, mama ono slobodnog vremena sto ima dok ne ode na posao dadne se u potragu za tim. Obisla sve i jednu knjizaru i kiosk u centru Banja Luke ali ni za lijeka ni tinte niti hemijske olovke. Dosao stari navecer kuci, sestra place - jer valja budali sutradan u skolu reci da mama nigdje nije nasla, a takav odgovor ta kretenka nije prihvatala vec dva dana. On sjede u auto, skokne do kancelarije, vrati se i rece "Evo je! Cuvaj dobro!". Usput, ta uciteljica je rekla mojoj sestri "Ti nikada neces proci vecom ocjenom nego tricom!" iako je sestra ucila i redovno pisala zadace.
Potrefilo se istovremeno da smo dobili dugo cekani stan od mamine firme pa nam cinjenica da je sestra taj prvi razred zavrsila sa ocjenom tri nije tesko pala. Nova skola, nova uciteljica i novi skolski drugari. Istina, skola je starija ali nastavnicki kadar mnogo humaniji. Sestra prvo tromjesecje prodje peticom. Uciteljici nije bilo jasno kako da je prvi razred zavrsila sa tricom, te je kontaktirala njenu staru uciteljicu, tek da se pohvali da je dijete napredovalo. Ta uciteljica je iznapadala sto je kontaktirala, pa onda sumnjala u sposobnost nove uciteljice, sposobnost cijele skole....etc. Pitam se kako bi zivot moje sestre bio da je imala nesrecu da ostane u toj skoli?
No ni ja bolje nisam prosao. Moja uciteljica je bila gorljiva komunistkinja pa je na moju primjedbu ("zasto nam se stvari oduzimaju na granici? Mom rodjaku oduzeli televizor koji je kupio u Njemackoj" ona rekla "Pa i kod nas ima kupiti isto televizor, zato se oduzima" a ja rekao "Pa to je meni glupo") mene izbacila sa casa i rekla da sutradan dodjem sa mamom u skolu na razgovor. Mama dosla, pricala sa upravnikom, uciteljicom, spomenut je bio moj odgoj, mama je bila preopterecena problemima oko zakasnjele plate, stan jos nije bio rijesen, otac uvijek na putu - elem da ne duzim, dobio sam batine uz prijetnju da ce mi jezik odsjeci ukoliko ga ne budem drzao za zubima.
Blizio se Dan mladosti, uciteljica je pricala kako smo svi ravni, svi imamo isto - ja spomenuh komsiju koji vozi Opela Rekorda...opet razgovor, opet batine, ovaj put skontam da je bolje da sutim. Kod kuce se uglavnom pricalo o direktorima koji sebi obezbjedjuju dobra auta, vikendice a bogami i otvaraju male privatne trgovine, radnici nisu primili 2 mjeseca plate, strajkovi na sve strane a medije bruje o kosovskim Albancima i Slovencima kako hoce da nam uniste Jugoslaviju. Moj drug Bojan dodje jedan dan pa pokaza nesto sto ce mi zauvijek ostati u sjecanju - napravio je kolaz Jugoslavije, pa je isjekao sve i jednu njenu republiku i usput Kosovo i rekao uciteljici kako misli da ce to tako biti. Kako je on prosao kod kuce ne znam - ali vjerujem da su dobre batine bile umijesane. Inace prosjecna ocjena mu je bila trojka ali Boki je rijesavao matematicke zadatke brze nego ostali i svi su bili tacni.
Vedar i bistar - ostao mi je u dragom sjecanju. Cuo sam da je navodno u Americi.

Dodje rat, izvukla se ziva glava, u Svedskoj sretnem neke skolske drugare iz te skole. Gdje, sta, kako - uglavnom, moja uciteljica iz gorljive komunistkinje se metamorfozirala u gorljivu Srpkinju a kasnije se prebacila u drugu skolu gdje je napredovala kao pedagog.

Eh ovo su moja iskustva iz SFRJ i ja u pricu napretka, bratstva i jedinstva ne vjerujem.
Imali su svi posao - dok su se plate finansirale od kredita. Cim je MMF trazio revidiranje ekonomije da bi odobrio novi kredit sto je znacilo zatvaranje nerentabilnih preduzeca i otkaz radnicima - nastade frka, potpomognuta nacionalizmom.
Nisu svi imali rijeseno stanovanje - mnoge znam koji su rat docekali kao podstanari. Neki nisu ni kuce dovrsili. Neki su zivjeli i u podrumima zgrada namjenjenim kao skloniste.
Stoner

#1987 Re: juga 1950.-1990.

Post by Stoner »

Zato se tad dobro rostiljalo. Uz gitaru. Nesto sto je nezamislivo za moju generaciju.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1988 Re: juga 1950.-1990.

Post by _BataZiv_0809 »

radostan dan wrote:jesam...ali sam ga obećao @bataziv, tako da ga - neima.
Eh kako da dodjem do njega :?
JThomas

#1989 Re: juga 1950.-1990.

Post by JThomas »

a kako se to danas finansiraju plate sa budžeta u bosni i hercegovini?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1990 Re: juga 1950.-1990.

Post by _BataZiv_0809 »

JThomas wrote:a kako se to danas finansiraju plate sa budžeta u bosni i hercegovini?
Nevidljiva ruka trzista se za sve pobrine, ccc ja tebe. :D
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#1991 Re: juga 1950.-1990.

Post by Domaci izdajnik »

Domaci izdajnik

#1992 Re: juga 1950.-1990.

Ommadawn wrote:Negdje sredinom 1989-e, moja sestra je isla u prvi razred osnovne skole "Ranko Sipka" u Banja Luci. To vam je ona skola napravljena poslije zemljotresa 1969 u naselju Budzak (danas Lazarevo, kako se skola zove - ne znam) i bila je u to vrijeme pravo moderna. Ucionice su imale vrata tipa "harmonika" koje si mogao otvoriti cijelom duzinom ucionice, a kako su ucionice bile poredane u krug, to je valjda bilo namijenjeno za neke svecanosti i priredbe. Skola za koju se govorilo da je najmodernija u BiH - te davne 89-e su imali i kompjutersku sekciju gdje se ucilo programiranje ali si morao imati najmanje vrlodobar iz matematike da bi bio primljen u istu.
Sve bi to bilo gotovo savrseno da uciteljsko-nastavnicki kadar nije bio kakav je bio. Naime, uciteljica moje sestre je zahtijevala da ucenici moraju imati crvene hemijske olovke ili naliv-pera sa crvenom tintom. Iz kojeg razloga, nije jasno. I sta ce, mama ono slobodnog vremena sto ima dok ne ode na posao dadne se u potragu za tim. Obisla sve i jednu knjizaru i kiosk u centru Banja Luke ali ni za lijeka ni tinte niti hemijske olovke. Dosao stari navecer kuci, sestra place - jer valja budali sutradan u skolu reci da mama nigdje nije nasla, a takav odgovor ta kretenka nije prihvatala vec dva dana. On sjede u auto, skokne do kancelarije, vrati se i rece "Evo je! Cuvaj dobro!". Usput, ta uciteljica je rekla mojoj sestri "Ti nikada neces proci vecom ocjenom nego tricom!" iako je sestra ucila i redovno pisala zadace.
Potrefilo se istovremeno da smo dobili dugo cekani stan od mamine firme pa nam cinjenica da je sestra taj prvi razred zavrsila sa ocjenom tri nije tesko pala. Nova skola, nova uciteljica i novi skolski drugari. Istina, skola je starija ali nastavnicki kadar mnogo humaniji. Sestra prvo tromjesecje prodje peticom. Uciteljici nije bilo jasno kako da je prvi razred zavrsila sa tricom, te je kontaktirala njenu staru uciteljicu, tek da se pohvali da je dijete napredovalo. Ta uciteljica je iznapadala sto je kontaktirala, pa onda sumnjala u sposobnost nove uciteljice, sposobnost cijele skole....etc. Pitam se kako bi zivot moje sestre bio da je imala nesrecu da ostane u toj skoli?
No ni ja bolje nisam prosao. Moja uciteljica je bila gorljiva komunistkinja pa je na moju primjedbu ("zasto nam se stvari oduzimaju na granici? Mom rodjaku oduzeli televizor koji je kupio u Njemackoj" ona rekla "Pa i kod nas ima kupiti isto televizor, zato se oduzima" a ja rekao "Pa to je meni glupo") mene izbacila sa casa i rekla da sutradan dodjem sa mamom u skolu na razgovor. Mama dosla, pricala sa upravnikom, uciteljicom, spomenut je bio moj odgoj, mama je bila preopterecena problemima oko zakasnjele plate, stan jos nije bio rijesen, otac uvijek na putu - elem da ne duzim, dobio sam batine uz prijetnju da ce mi jezik odsjeci ukoliko ga ne budem drzao za zubima.
Blizio se Dan mladosti, uciteljica je pricala kako smo svi ravni, svi imamo isto - ja spomenuh komsiju koji vozi Opela Rekorda...opet razgovor, opet batine, ovaj put skontam da je bolje da sutim. Kod kuce se uglavnom pricalo o direktorima koji sebi obezbjedjuju dobra auta, vikendice a bogami i otvaraju male privatne trgovine, radnici nisu primili 2 mjeseca plate, strajkovi na sve strane a medije bruje o kosovskim Albancima i Slovencima kako hoce da nam uniste Jugoslaviju. Moj drug Bojan dodje jedan dan pa pokaza nesto sto ce mi zauvijek ostati u sjecanju - napravio je kolaz Jugoslavije, pa je isjekao sve i jednu njenu republiku i usput Kosovo i rekao uciteljici kako misli da ce to tako biti. Kako je on prosao kod kuce ne znam - ali vjerujem da su dobre batine bile umijesane. Inace prosjecna ocjena mu je bila trojka ali Boki je rijesavao matematicke zadatke brze nego ostali i svi su bili tacni.
Vedar i bistar - ostao mi je u dragom sjecanju. Cuo sam da je navodno u Americi.

Dodje rat, izvukla se ziva glava, u Svedskoj sretnem neke skolske drugare iz te skole. Gdje, sta, kako - uglavnom, moja uciteljica iz gorljive komunistkinje se metamorfozirala u gorljivu Srpkinju a kasnije se prebacila u drugu skolu gdje je napredovala kao pedagog.

Eh ovo su moja iskustva iz SFRJ i ja u pricu napretka, bratstva i jedinstva ne vjerujem.
Imali su svi posao - dok su se plate finansirale od kredita. Cim je MMF trazio revidiranje ekonomije da bi odobrio novi kredit sto je znacilo zatvaranje nerentabilnih preduzeca i otkaz radnicima - nastade frka, potpomognuta nacionalizmom.
Nisu svi imali rijeseno stanovanje - mnoge znam koji su rat docekali kao podstanari. Neki nisu ni kuce dovrsili. Neki su zivjeli i u podrumima zgrada namjenjenim kao skloniste.
Šta reći na ovo što si napisao :? I jeste i nije istina..... :-? Krajem 80tih stvari su već počele ići kako ne treba i tu se slažem sa tobom, ali nije baš bilo toliko crno. Kretena od nastavnika je bilo i prije i poslije rata, tipa "ja znam za 4 Bog za 5" i slično imaš i danas od osnovne do fakulteta koji su studentima sjebavali semestre i prosjek ocjena to nije do Juge.....Ja sam bio dijete ali se sjećam komšije koji je bio čivija i kupio ganjc novog Golfa i dovezao pred zgradu što je tad bio vau! I drugog komšije nekog direktora koji je dovezao novi Jettu iz TAS-a i da ne bi bilo zajdljivih komentara nisu bili Srbi - ovaj prvi Bošnjak, a drugi Hrvat :) Komšija ljekar je vozio starog Opela, a mi smo imali Renoa sjećam se da je parking do rata baš bio šarolik modelima. Moja učiteljica iz osnovne je bila veliki komunista i Jugosloven, da bi njen sin poslije rata postao jedan od novopečenih gazda i divljih kapitalista...Učila nas je kao đačiće Titu, B-J, partizanima, SFRJ i kako se to sve mora voliti i cijeniti. Poslije 1991 je preko noći postala veliki demokrata i sve što smo do sad učili treba zaboraviti :-? .......za utjehu nikada nije bila nacionalista, svu je djecu jednako gledala i voljela. I to joj hvala od mene kad pogledam iz današnje prespektive, možda zato i nisam nikada mrzio druge.....
Ommadawn

#1993 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

Aha, znači ja lažem za sve loše što se meni lično desilo za vrijeme SFRJ?

BTW, nije manjkalo bivših komunističkih kadrovika u banjalučkom SDA. Čak mislim da su odreda svi bili gorljivi komunisti do 1990.

Da se razumijemo - ni ovaj sistem u BiH ne valja kurcu.
Sezam

#1994 Re: juga 1950.-1990.

Post by Sezam »

Bas neki dan odgledah dokumentarac o generaciji Dinamovih nogometasa iz 1967 i kako su im velikosrbi u najvisim pozicijama vlasti sjebali tim poslavsi najbolje igrace u vojsku i kutrisavsi se legendarnog trenera Branka Zebeca, a sve samo zato da ne bi ko uzdrmao poredak na vrhu tabele, FK Arkan i onaj drugincetnicki tim partizanskog imena. Prava divota od zemlje.
Domaci izdajnik

#1995 Re: juga 1950.-1990.

Ommadawn wrote:Aha, znači ja lažem za sve loše što se meni lično desilo za vrijeme SFRJ?

BTW, nije manjkalo bivših komunističkih kadrovika u banjalučkom SDA. Čak mislim da su odreda svi bili gorljivi komunisti do 1990.

Da se razumijemo - ni ovaj sistem u BiH ne valja kurcu.
Ne kažem da lažeš, daleko od toga, samo hoću reći da nije sve bilo crno bijelo ima tu nijanse sivog :wink:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1996 Re: juga 1950.-1990.

Post by _BataZiv_0809 »

A inace zasto se svaka anomalija u tom drustvu predstavlja kao da je to aman zaman krivnja tog sistema?

Mislim nema ljudske organizovane zajednice bez problema. Ljudi smo. Kvarljiva roba. Bitne su pravda i sigurnost koje proisticu iz drustvenog ugovora. Toga je sigurno prije bilo vise, a niko ne tvrdi na nije bilo nepravde i nesigurnosti,uopce.

Doduse, nekima na temi je cilj naci bilo sta i iz toga izvlaciti fabrikovane zakljucke.
Ommadawn

#1997 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

_BataZiv_0809 wrote:A inace zasto se svaka anomalija u tom drustvu predstavlja kao da je to aman zaman krivnja tog sistema?

Mislim nema ljudske organizovane zajednice bez problema. Ljudi smo. Kvarljiva roba. Bitne su pravda i sigurnost koje proisticu iz drustvenog ugovora. Toga je sigurno prije bilo vise, a niko ne tvrdi na nije bilo nepravde i nesigurnosti,uopce.

Doduse, nekima na temi je cilj naci bilo sta i iz toga izvlaciti fabrikovane zakljucke.
Pazi druze, ja ne mogu reci da ama bas nista nije valjalo u SFRJ, ima tu mnogo stvari koje su bile bolje nego sto je to danas. Recimo, ulagalo se u fabrike da bi narod imao posao, da bi se radilo, ali problem je bio sto su fabrike bile nerentabilne i produktivnost ne bas najbolja. Danas u Bosni i Hercegovini (a i sire) to malo preduzeca sto je ostalo a sto su mogla da se koliko toliko razviju - opljackana, kroz razne mutljaze, privatizacije i sta ti ja znam, a zaposlenici istih prevareni i ostavljeni na cjedilu. Mogla se nastaviti neka produkcija, manja nego u proslom sistemu ali produktivna - ali nije. Mogle su se sazeti greske bivseg sistema, ispraviti, srediti i praviti drzavu - ali nije ni to. Implementuj ono sto valja, a sto se pokazalo lose - izbaci i polako. Preuzeli su komunisticku ideologiju koju su nam nametali u skolama, izbacili je a uveli religiju i podijelili djecu u torove. U bivsem sistemu su se stvarale neke aktivnosti za djecu i mlade - danas toga nema, prepusteni su sami sebi i kroz to im se stvara pogresna slika o zivotu.

Bilo je nepravde i nesigurnosti ali mnogi tvrde da nije. Doduse, manje nego danas. Komunizam i socijalizam nisu lose zamisljeni, samo su se nasli pogresni ljudi na vlasti. Zamisli samo, da smo imali tu nesrecu da imamo budale poput N.Ceausescu, Enver Hoxha ili Todor Zivkova?
Ni kapitalizam u biti nije los ali problem je sto se danas primjenjuje najgori oblik toga. Samo je pitanje dokle ce ostati.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1998 Re: juga 1950.-1990.

Post by _BataZiv_0809 »

Ommadawn wrote: Pazi druze, ja ne mogu reci da ama bas nista nije valjalo u SFRJ, ima tu mnogo stvari koje su bile bolje nego sto je to danas. Recimo, ulagalo se u fabrike da bi narod imao posao, da bi se radilo, ali problem je bio sto su fabrike bile nerentabilne i produktivnost ne bas najbolja. Danas u Bosni i Hercegovini (a i sire) to malo preduzeca sto je ostalo a sto su mogla da se koliko toliko razviju - opljackana, kroz razne mutljaze, privatizacije i sta ti ja znam, a zaposlenici istih prevareni i ostavljeni na cjedilu. Mogla se nastaviti neka produkcija, manja nego u proslom sistemu ali produktivna - ali nije. Mogle su se sazeti greske bivseg sistema, ispraviti, srediti i praviti drzavu - ali nije ni to. Implementuj ono sto valja, a sto se pokazalo lose - izbaci i polako. Preuzeli su komunisticku ideologiju koju su nam nametali u skolama, izbacili je a uveli religiju i podijelili djecu u torove. U bivsem sistemu su se stvarale neke aktivnosti za djecu i mlade - danas toga nema, prepusteni su sami sebi i kroz to im se stvara pogresna slika o zivotu.

Bilo je nepravde i nesigurnosti ali mnogi tvrde da nije. Doduse, manje nego danas. Komunizam i socijalizam nisu lose zamisljeni, samo su se nasli pogresni ljudi na vlasti. Zamisli samo, da smo imali tu nesrecu da imamo budale poput N.Ceausescu, Enver Hoxha ili Todor Zivkova?
Ni kapitalizam u biti nije los ali problem je sto se danas primjenjuje najgori oblik toga. Samo je pitanje dokle ce ostati.
Druze, mislio sam na Sezama, ne na tebe.

Znas sta je problem, generalno?

Sto se kao postavljaju uslovi da drzava mora funkcionsiati kao firma. Cim nisi 2 kvartala u rastu, odmah recesija. A rast je tako sto se bogati dodatno bogate. Obican covjek tu nema puno. Na zapadu kad se zaposlis, odmah ti daju potrosacke kartice, uvaljuju u kredite. Potrosnja, potrosnja i samo potrosnja. Tu je kljuc.

Mislis li da bi Amerika bila toliko uspjesna da ne otima od drugih? Mislis da bi Zapadna Evropa bila to sto jeste da nisu jahali cijeli svijet stoljecima, a i dalje jasu po Africi?

Eh kad to sve sagledamo, prigovarati Jugoslaviji sto se zaduzivala i gradila fabrike da bi narod radio je licemjerno i bezobrazno. Ne mislim na tebe tu naravno :thumbup:
muha_sa

#1999 Re: juga 1950.-1990.

Post by muha_sa »

Bata nije promjeno avatar---a obeco :-) :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#2000 Re: juga 1950.-1990.

Post by _BataZiv_0809 »

muha_sa wrote:Bata nije promjeno avatar---a obeco :-) :D
Cekam da mi radosni posalje :oops:

A i chomljo ne odgovara na upit o promjeni nicka :evil: