Jadi nas nezaposlenih

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
mp3problem

#1976 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mp3problem »

Sodom1 wrote:
mp3problem wrote:
joooj wrote:
Pretprosle sedmice bila na jednom razgovoru za posao i prema njegovom stavu ja sam stvarno mislila da je to to. I kao sto kazes pocela planirati koliko mi treba vremena do posla, posto je izvan Sarajeva, pa racunam do Ilidze tramvajem, pa bus, uzet' cu onaj studentski kupon itd. A kako sam mislila da je to to!? Covjek mi je 2-3 puta tokom razgovora rekao kako mu se svidja moj CV, moja prica i moj stav. Pitao me da li bi ova pozicija bila ispod mog nivoa, posto kao privodim master kraju. Cak mi je rekao i termine buseva i pokazao gdje je stanica. Rekao mi se javiti mail-om do proslog cetvrtka. Evo sad ce i sedmica proci kako se trebao javiti, pa nigdje odgovora. Moram priznati da sam plakala malo, ali zato sto sam se idiot ponadala. Ne radi se o tome da gubim samopouzdanje, gubim jedino vjeru u ljude. U pitanja kad cu zavrsiti fakultet (3 godine) i evo vec 2 godine sam na masteru a nigdje vise tih ljudi i njihovih obecanja.
Ne mogu reci da padam u depresiju, ali definitvno nisam osoba kakva sam bila, a bila sam i preoptimisticna, pa je onda to velika promjena i za ljude oko mene i za mene samu. Onda opet kazem sebi, nisi jedina, ima i gorih. ALi kao sto moj brat kaze dokad' vise da gledam kome je gore!? A ne znam.. Mislim da ne moze zauvijek ovako biti, pa valjda ce se bagra vise nakrasti, pozaposljavati, valjda ce morati nekad krenuti na bolje.. Mozda :roll:
Ženo draga, zovi ti njega! Nemaš ništa od plakanja! Idi mu u firmu, nazovi, šalji e-mail, trudi se, bori se... Budi fina i kulturna, nazovi i reci "obzirom da sam bila na razgovoru kod Vas i zaista imam veliku želju da krenem raditi na toj poziciji, možete li mi reći je li proces selekcije kandidata završen i jeste li donijeli konačnu odluku". Ako kaže "jesmo, niste primljeni" ti se lijepo zahvali i reci da se nadaš da će uzeti tvoj CV u obzir kada bude potrebe za radnikom tvog profila i da ti je drago što ste se lično upoznali.

E ako si baš uvjerena da si 100% odlično sve odradila i da se zakačio za tebe, onda se postavi umjereno bezobrazno. Nazovi i reci: "obzirom da ste mi rekli javiti do prošlog četvrtka jesam li primljena, a ja još čekam Vaš poziv, htjela sam samo provjeriti jeste li donijeli odluku jer su mi ponudili radno mjesto u drugoj firmi. Pretpostavljam da ste bili zauzeti ili ste bili na putu, ali zaista mi treba povratna informacija".
Ako se zakačio za tebe, vjeruj da će ti ovo upaliti.

Čak i ako te ne prime, najnormalnije je da pitaš razlog. Ja sam uvijek pitala razlog i onda znam do čega je. To otprilike ide ovakav razgovor (ljubaznim i mekim tonom): hvala Vam puno na povratnoj informaciji. Budući da aktivno tražim posao, bilo bi mi korisno da mi kažete iz kojeg razloga nisam primljena, da li je to zato što postoji neki bolji kandidat, zato što nemam dovoljno iskustva ili zato što nemam vozačku dozvolu. I pažljivo slušaj šta ti odgovori, u principu, nikada ono što ti prvo kaže nije ispravno, tek treći ili četvrti razlog koji ti navede ti je to zašto nisi primljena. Vjeruj da će ti ljudi izlaziti u susret i govoriti ti.
Tako sam ja skontala da je većinom razlog to što nisam još jebeni vozački položila.

Mahom bi mi ljudi kao treći razlog nabrajali vozački i onda sam uzela malo čitala knjige o psihologiji i shvatila da je moje zapažanje zapravo odlično, da zaista prvi razlog nikada nije pravi. To možeš primijeniti i na frajere :D Testiraj ovo u svakodnevnom životu, pa ćeš vidjeti da sam u pravu.

Bila sam i sa jedne i sa druge strane, nagledala sam se svakavih CV-ijeva... Onaj ko je meni ostao u sjećanju je osoba koja se interesovala, zvala, propitivala. Jer ako ona u tome pokaže inicijativu, znači da će sutra i meni na poslu pokazati inicijativu. To ti povećava šanse, diferencira te od ostalih...Ako ti zvučiš očajno, nisi zanimljiva poslodavcu. Nemoj se inferiorno postavljati. Budi samouvjerena, dođi sa stavom "koliko ja trebam vas, toliko vi trebate mene" (naravno ako imaš neke vještine i iskustvo)

Ako si pripravnik, onda pokaži pismenost, elokventnost, dođi oprane kose, decentno našminkana, crna suknja, bijela košulja, mala petica, bez jakog parfema, nasmijana,pozitivnog stava, ali ne napadna. Nemaš iskustvo, ok...Ali vrijedna si, voliš raditi. Ideš stavom: Još uvijek nisam imala priliku raditi u svojoj struci, ali sam volontirala, bila aktivna u studentskim organizacijama, čuvala komšinici djecu, izvodila tuđe cuke. Voliš imati ispunjen dan i uvijek se trudiš da se oko nečega zanimaš...Jbg, slaži malo, ako i nije tako. Rolaš, čitaš, voziš bajk, voliš životinje, praviš nakit...Istakni se od mora onih koji će reći "završio sam faks i sad tražim posao jer želim graditi karijeru u svojoj struci". Pogotovo ako nešto uspiješ smisliti da ti je hobi vezan za struku. Tipa: završila sam marketing, ali primijetila sam da se danas jako puno koristi digitalni marketing. Obzirom da nisam na faksu učila o tome, sada malo sama izučavam to područje jer je interesantno i u ekspanziji.

Nedavno sam i sama tražila posao. Upala sam bez štele, a prošla sam more intervjua, ne znam im broj...

Nakon svakog intervjua sam kratko poslala mail zahvale što su izdvojili svoje vrijeme da me lično upoznaju, tamo gdje mi nisu ništa javili zvala sam ih i ljubazno pitala o mom statusu ili slala im mail. Jbg, ja sam odvojila svoje vrijeme za njih i minimum profesionalnosti koji očekujem je povratna informacija.

Ja sam imala puno sreće i uspjela sam relativno brzo naći posao, ali sigurno sam prošla 30tak intervjua. Šta mi se sada dešava - ljudi me zovu, kažu, eee, moj kolega iz te i te firme je vas intervjuirao i ostavili ste dobar dojam iako niste primljeni, pa vas je preporučio nama, imamo tu i tu poziciju otvorenu, hoćete li doći na intervju...I firme su mahala, znam ja po svojoj, svakog kandidata kada ode protaborimo, pregledamo mu fejs profil, prokomentarišemo...Jbg, nama je to budući kolega, valja nam sjediti sa njim cijeli dan, ako ti dođeš i osjetiš se na znoj, ja ću prva dati crveni karton jer valja meni sutra sjediti kraj tebe i umirati od smrada...

Sretno rajo svima, nije vam lako, a na žalost, kod nas te rijetko ko ima posavjetovati, ljudima je ili mrsko ili su bezobrazni, ja sam napisala svoje zaključke iskreno i prema mojim zapažanjima :)

Čuvam svima fige, a jooooj! ako ti ovo pomogne, vodiš me na nekakav alkohol :D

P.S. Znam da je predug post, ali fakat mi žao sve raje koja ne može naći posao, nadam se da će barem nekome ovo pomoći, ako jednoj osobi upali, ja sam presretna! :)
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Osim ovaj dio s alkoholom to nula bodova
Takvi kao ti, kojima "vizija" ide tako daleko da od cijelog ovog posta najviše zapamte i jedino prokomentarišu ovaj dio sa alkoholom (dakle najnebitniju stvar od svega napisanog) završe čitav život nosajući tuđu poštu i praveći drugima kafe.

Otvori malo um i za drugačije od sebe i za drugačije stavove od tvojih, bolje ćeš u životu proći :thumbup:

Prijateljski savjet i end of discussion, as far as I'm concerned!
i_ja_na_forumu

#1977 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by i_ja_na_forumu »

mirsek wrote:
i_ja_na_forumu wrote:
Da ponovim isto pitanje.
Koja struka tj. koji fax si zavrsila, ako mozes reci na koji si referat primljena i da li si zadovoljna sa platom ?
Zavrsila sam na FPN medjutim radim sad u administraciji u organizaciji cija je primarna djelatnost vezana za nasilje.. sa platom sam zadovljna(prva mi je, pa i nisam ocekivala vecu) mislila sam da ce biti manja s obzirom da ide refundacija od zavoda, ali mi i oni dodaju na platu, pa je pristojna :)
Ovo si preko neke akcije federalnog ili kantonalnog zavoda za zaposljavanje dobila posao?
Dobro,to ti je ipak malo olaksalo pronalazak.
Znaci ako ti firma daje nesto mimo zavoda to onda moze izaci 600-800 KM na ruke.
Fina platica za pocetak. :thumbup:
Pa eto.. imala sam srece.. jer ipak znam dosta ljudi koji nisu mogli da nadju poslodavce za ovaj program.. rijec je o programu prvo radno iskustvo
modem33

#1978 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by modem33 »

sarock wrote:
Žao mi je kad je neko tako frustriran da zna samo pljuvat.[/quote]

Hehehehehehehehe, nisam ja frustriran. Ja sam slao lazne oglase na posao.ba koje vi naplacujete po 200 KM po oglasu. Vecina bude laznih oglasa koje se reklamiraju a ljudi salju CV-e a poslodavac ne pogleda a nikad ne plati. 8-)

A ovo rijec "frustrirani" cesto koriste ovi iz SDP-a i njihovih nevladinih organizacija gdje peru kesh od "donatora" :mrgreen:
Android Knego

#1979 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Android Knego »

modem33 wrote:
sarock wrote:
Žao mi je kad je neko tako frustriran da zna samo pljuvat.

Hehehehehehehehe, nisam ja frustriran. Ja sam slao lazne oglase na posao.ba koje vi naplacujete po 200 KM po oglasu. Vecina bude laznih oglasa koje se reklamiraju a ljudi salju CV-e a poslodavac ne pogleda a nikad ne plati. 8-)

A ovo rijec "frustrirani" cesto koriste ovi iz SDP-a i njihovih nevladinih organizacija gdje peru kesh od "donatora" :mrgreen:
frustriran nefrustriran, komentar ti je stvarno bio bezze...
Sodom1

#1980 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Sodom1 »

Nisam skontao ovo ´´lazni oglasi´´ uplacivanje 200 maraka. o cemu se tu radi :? :?
modem33

#1981 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by modem33 »

Sodom1 wrote:Nisam skontao ovo ´´lazni oglasi´´ uplacivanje 200 maraka. o cemu se tu radi :? :?

Radi se o tome ... da posao.ba stranica koja se "brine" kao za zaposljavanje .... a zapravo se bavi naplacivanjem oglasa poslodavcima za odredjeni posao. Meni je zao ljudi koji traze poslove jer obicno bude "reklamiranje firmi" a ne zaposaljvanje jer znam par firmi koji su izmislili oglas u cilju marketinga a ne zaposljavanje ljudi i ti su portali postali bezveze ...

8-)
mirsek

#1982 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mirsek »

modem33 wrote:
Sodom1 wrote:Nisam skontao ovo ´´lazni oglasi´´ uplacivanje 200 maraka. o cemu se tu radi :? :?

Radi se o tome ... da posao.ba stranica koja se "brine" kao za zaposljavanje .... a zapravo se bavi naplacivanjem oglasa poslodavcima za odredjeni posao. Meni je zao ljudi koji traze poslove jer obicno bude "reklamiranje firmi" a ne zaposaljvanje jer znam par firmi koji su izmislili oglas u cilju marketinga i ti su portali postali bezveze ...

8-)
TO ti je svuda tako.
Npr. dnevni avaz ili neka druga novina npr. ima tiraz 10 000 novina dnevno a oni firmama kad prodaju oglasni prostor navedu da su prodali 9000 primjeraka dnevno a prodali su mozda 4-5000 primjeraka i tako podizu cijene oglasnog prostora.
sarock

#1983 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by sarock »

I sad on misli da ja radim u Posao.ba :D

Vjerovatno da izgleda kao da ih reklamiram, al iskreno, misli šta hoćeš. Jednostavno čujem ljude kako govore da ih nikad ne zovnu na razgovore kada šalju na oglase sa tog portala, i hoću da kažem da nije istina, i da ne treba vjerovat svemu što se čuje, već slat prijave, nema se šta izgubiti.

A to za SDP već prelazi granice dobrog ukusa.
Sodom1

#1984 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Sodom1 »

mirsek wrote:
modem33 wrote:

Radi se o tome ... da posao.ba stranica koja se "brine" kao za zaposljavanje .... a zapravo se bavi naplacivanjem oglasa poslodavcima za odredjeni posao. Meni je zao ljudi koji traze poslove jer obicno bude "reklamiranje firmi" a ne zaposaljvanje jer znam par firmi koji su izmislili oglas u cilju marketinga i ti su portali postali bezveze ...

8-)
TO ti je svuda tako.
Npr. dnevni avaz ili neka druga novina npr. ima tiraz 10 000 novina dnevno a oni firmama kad prodaju oglasni prostor navedu da su prodali 9000 primjeraka dnevno a prodali su mozda 4-5000 primjeraka i tako podizu cijene oglasnog prostora.
Znaci u nas sve lopovluk. A na sva zvona zvone o uspehu
sarock

#1985 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by sarock »

Ne opterecuj se :D
Jedva cekam cetvrtak!!! :kiss:
Ma smiješno je koliko ljudi mogu biti plitki :D
A, i ja jedva čekam :) :kiss:
sarock

#1986 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by sarock »

I još nešto za ekonomiste i IT. Pošaljite obavezno cv svim bankama jer zovu oni zapošljavaju 99% iz tih baza. Provjereno znam za Sber, Unicredit i Reiffeisen.
Last edited by sarock on 30/08/2014 11:05, edited 1 time in total.
Nisrin

#1987 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Nisrin »

modem33 wrote:

Radi se o tome ... da posao.ba stranica koja se "brine" kao za zaposljavanje .... a zapravo se bavi naplacivanjem oglasa poslodavcima za odredjeni posao. Meni je zao ljudi koji traze poslove jer obicno bude "reklamiranje firmi" a ne zaposaljvanje jer znam par firmi koji su izmislili oglas u cilju marketinga a ne zaposljavanje ljudi i ti su portali postali bezveze ...

8-)

Sto se tice moje kompanije mogu potvrditi da NIJE TACNO ovo napisano...objavili smo oglas preko posao.ba portala, preko dnevnih novina i napravili smo selekciju kandidata, uskoro ih pozivamo na razgovor---bilo je tu i "preporuka", poziva, ali smo se za uzi krug ipak odlucili za anonimne osobe koje su CV poslale preko posao.ba portala...
/u pitanju je dosta jaka internacionalna kompanija/
Mr.Penguin

#1988 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Mr.Penguin »

Počeo je upis na nove kurseve, ako nekog zanima evo link :arrow: http://kf-cc.ba/
lavorpunvode

#1990 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by lavorpunvode »

Zna li neko kad se mogu ocekivati rezultati onog konkursa za sufinansiranje objavljenog na kantonalnom nivou?
sarock

#1991 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by sarock »

Rekli su najkasnije za mjesec dana.
lolol

#1992 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by lolol »

Nisrin wrote:
modem33 wrote:

8-)

Sto se tice moje kompanije mogu potvrditi da NIJE TACNO ovo napisano...objavili smo oglas preko posao.ba portala, preko dnevnih novina i napravili smo selekciju kandidata, uskoro ih pozivamo na razgovor---bilo je tu i "preporuka", poziva, ali smo se za uzi krug ipak odlucili za anonimne osobe koje su CV poslale preko posao.ba portala...
/u pitanju je dosta jaka internacionalna kompanija/

Ja zaista vjerujem da je tako kako kazete. osim toga totalno su mi glupi ovi zakljuci o tome da se ljudi reklamiraju preko tih portala za posao. Kome da se reklamiraju, nezaposlenima...??????Mozes misliti uspjeha hahahahahah
shibonja

#1993 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by shibonja »

Sto da ne,pogotovo firme da proizvodima za sire mase,psihologija je to...
sarock

#1994 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by sarock »

Po toj logici, Robot se definitivno najviše reklamira. Sem, naravno, onog očiglednog: tolika fluktuacija radnika samo srozava ugled kompanije, tako da ako i kompanija želi da se reklamira na taj način, stvarno ima problema u marketing odjelu :D
ExNihilo

#1995 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by ExNihilo »

sarock wrote:Po toj logici, Robot se definitivno najviše reklamira. Sem, naravno, onog očiglednog: tolika fluktuacija radnika samo srozava ugled kompanije, tako da ako i kompanija želi da se reklamira na taj način, stvarno ima problema u marketing odjelu :D
Ne samo to, već je za očekivati da će osoba koja se prijavljuje na oglas(e) takve kompanije percipirati istu s dozom gorčine, jer "nije bila dovoljno dobra za njih", pa maksuz otići konkurenciji pri kupovini. Nema logike.

Nema ni računice, jer za 200 KM možeš dušu izreklamirati po socijanim mrežama i targetirat daleko širu i finansijski jaču populaciju...Ako po kompanijama zaista ima "marketinških magova" koji primjenjuju ovu "strategiju", radi se o solidnim budalama. Otpustite ih i zaposlite mene. :oops:
mali_balon

#1996 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mali_balon »

I ja sam bio skeptican oko posao.ba oglasa ali moram reci da sam preko 80% poziva na razgovor dobio tako sto sam se javio na "njihove" oglase.
E sad, ima ono kada oni rade tkz rekruting to sad ne bi znao reci kako fercera da li ima stele ili ne....vjerovatno kao i svugdje.

A cuo sa i ja da ima reklamiranja firmi ili jednostavno pravljanje baze, skupljanja CVijeva ako nekad zatreba.
JThomas

#1997 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by JThomas »

sarock wrote:Po toj logici, Robot se definitivno najviše reklamira. Sem, naravno, onog očiglednog: tolika fluktuacija radnika samo srozava ugled kompanije, tako da ako i kompanija želi da se reklamira na taj način, stvarno ima problema u marketing odjelu :D
robot se ne reklamira, nego od njih svako bježi glavom bez obzira nakon par mjeseci.

zaista ima i jeftinijih i pametnijih načina za reklamiranje.
mirsek

#1998 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by mirsek »

Kod Robota je problem sto su tamo svi glavni u nekom rodbinskom odnosu a pojma nemaju o struci.
Ratnoprofiterska familija sa takvim mentalitetom vodstva ne moze normalno organizovati veliku organizaciju i kolicinu ljudi bez strucnog kadra koji naravno bjezi cim prije iz ove firme kad vidi gdje je dosao.
Radnici na nizim nivoima se tu sami snalaze,referate skoro niko ne benda.
Neko ima 3 referata neko 1.
Preko godinu dana u Robotu ostaju samo oni koji su spremni da trpe nerezonske uvrede i da se ulizuju i letaju oko sefova glumeci vrijedne radnike.I da naravno pokrivaju njihove malverzacije bez pogovora.
Samo kad im vidite ugovore za radnike odmah znate kako su neozbiljni.
Njihovi ugovori na odredjeno nemaju navedene ni iznose plate, tako da te mogu handriti kod isplate kako hoce.
Dobijas minimalac na koji si prijavljen oko 400 KM preko racuna a ostalo ti daju u bonovima i u koverti.
Sa druge strane pola radnika u losem odnosu napusta firmu pa se mora tuziti po sudovima za zaostale plate koje ne vide ocima.
Mr.Penguin

#1999 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by Mr.Penguin »

V ciklus programa „Moja praksa“
Studentska praksa u IT organizacijama - "Moja praksa"
Šta je Moja praksa? Jedinstvena prilika da stekneš praktično radno iskustvo u IT kompanijama.

Zašto da se prijavim?

• da iskoristiš svoje znanje i vještine i stekneš nova;
• stvoriš poslovne kontakte;
• upotpuniš svoj CV sa radnim iskustvom;
• povećaš svoje šanse za buduće zaposlenje i
• iskusiš kako izgleda stvarni poslovni svijet

Kako da se prijavim? Pošalji nam kratko motivaciono pismo i CV na [email protected]

Kad se mogu prijaviti?

Poziv je otvoren do 20. septembra 2014.

Program “Moja praksa” je rezultat saradnje ICBL-a sa projektom USAID-a „Partnership for Innovation“ sa ciljem da se stvori prilika za zapošljavanje i samozapošljavanje mladih. Iza nas je IV ciklusa, preko 200 studenata, 40 projekata!
Studenti prolaze kroz edukativni dio, obuka iz timskog rada i upravljanja projektima a zatim obavljaju praksu u kompanijamau trajanju od 160 sati gdje zajedno sa svojim mentorima rade na realizaciji određenog projekta.
Za više informacija, obratite nam se na +387 51 340 619 ili na 066/828-482.
http://www.mladi.info/index.php?type=1&a=posao&id=6643
sarock

#2000 Re: Jadi nas nezaposlenih

Post by sarock »

Last edited by sarock on 03/09/2014 14:10, edited 2 times in total.
Post Reply