Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Hemel

#1976 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Hemel »

golfiista wrote:Ma kako je ovo pocelo, jos ce poceti i plin ugrađivati radi manje potrosnje, pa mislim stvarno, napravise ljudi nauku cijelu od kotla za grijanje.
pa i jeste nauka. pogledaj konstrukciju kotla, njegov rad, mogucnosti, velike kombinatorike...pravljenje peleta, odabir sirovina, kombinacije i to sve da bi se dobilo komforno grijanje.

mislim da nije ni jednostavno. mozda i jeste ako nazoves servisera da ti ugradi kotao, nastima postavke, odabere najbolju kombinaciju za grijanje(termoglave, troputi ventil, termostat...)a ako nije kako treba opet ga nazoves. pelet kupujes telefonom sa prevozom i istovarom...jos nekoga da napuni i pritisne puljku. :D

imati auto ne znaci samo sjesti u njega i voziti dok ne stane. valja u medjuvremenu stotine stvari ustimati i odrzavati da bi to funkcionisalo.

p.s. poznajem jednog stranca(malo iznad prosjeka inteligentnog) koji je 12 puta polagao vozacki i na kraju odustao. kaze a i od drugih sam cuo ''to je citava nauka''.
Hemel

#1977 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Hemel »

rovac13 wrote:
almirkoba wrote:kratko sam u ovim vodama ali mislim da se tu nemože previše uštediti sa dodatnim tuningom opcija.
Slicno mislimo :-D
Od 2008.g. kad smo uveli pelet sam pokusavao nastimat......znale me noge bolit po koliko puta sidjem u kotlovnicu i vratim se na sprat.......sve moguce nacine isprobavao mjerio testirao..........zidni termostat,termo glave,kombinacija oboje,paljenje gasenje kotla,niza temp vode,visa temp vode ne znam ni ja sta..........sta god uradio kotao trosi od 1 vrecu dnevno kad je manje hladno do 2 vrece dnevno kad zahladni................i na kraju roditelji ne gase nikad,24h na istu temp, i opet im potrosnja tu negdje :D
Za svaki pelet trebalo bi malo ustimati postavke jer su i sami peleti razlicitih kvaliteta i sastava. Nece se mnogo ustediti ili skoro nista ali se moze poboljsati sagorjevanje.

Pec trosi onoliko peleta koliki su gubici toplote. Nikakvo ustimavanje tu ne pomaze ili pomaze ali neznatno. Jasno ko dan.
sabanss

#1978 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

Kako rekoste, ustediti se ne moze skoro nista ali se moze imati bolji komfor.

Kotao na pelet je inertan, ako uspijes postimati stvari kako treba neces imati skokove niti padove temperature. Osim toga, ciscenje kotla i posudice za sagorijevanje ce biti rjedje sto je po meni najveci benefit. Ukoliko se covjeku ne da uciti i stimati moze i sa defaultnim postavkama, sve radi. Neko voli da vidi i kako radi, neko ne.

To me uvijek podsjeti na druga iz djetinjstva koji je sve igracke imao citave. Moje nisu izdrzavale ni po 15 min :D
isx

#1979 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

Hemel wrote:
rovac13 wrote:
almirkoba wrote:kratko sam u ovim vodama ali mislim da se tu nemože previše uštediti sa dodatnim tuningom opcija.
Slicno mislimo :-D
Od 2008.g. kad smo uveli pelet sam pokusavao nastimat......znale me noge bolit po koliko puta sidjem u kotlovnicu i vratim se na sprat.......sve moguce nacine isprobavao mjerio testirao..........zidni termostat,termo glave,kombinacija oboje,paljenje gasenje kotla,niza temp vode,visa temp vode ne znam ni ja sta..........sta god uradio kotao trosi od 1 vrecu dnevno kad je manje hladno do 2 vrece dnevno kad zahladni................i na kraju roditelji ne gase nikad,24h na istu temp, i opet im potrosnja tu negdje :D
Za svaki pelet trebalo bi malo ustimati postavke jer su i sami peleti razlicitih kvaliteta i sastava. Nece se mnogo ustediti ili skoro nista ali se moze poboljsati sagorjevanje.

Pec trosi onoliko peleta koliki su gubici toplote. Nikakvo ustimavanje tu ne pomaze ili pomaze ali neznatno. Jasno ko dan.
Na eco pellingu nema nikakvih postavki, sam se prikagođava kvaliteti peleta. :)
turbofolk

#1980 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by turbofolk »

Novi sam na temi. Vidim da ista nije samo o kvalitetu peleta, nego i o grijanju na palet generelano, pa ću postati ovdje ono što sam napisao na temi minusi. Čisto radi usporedbe sa ostalima koji koriste ovaj način grijanja. Pozdrav svima i želim vam svima što i sebi samom: da se ugrijete uz minimalnu potrošnju :D
Dakle
turbofolk wrote: 33 vreće peleta u prvih 11 dana ove godine. Cca 150 KM. Kuća bez izolacije, sa novom PVC stolarijom. Zadana dnevna temperatura na termostatu je 23,2 stepena. Ne postižem je nikako. Maksimalno 22,00 jedva. Nije mi zima, opet je majica kratkih rukava. Noćna 19,00 i upali se jednom u noći do dnevnog režima. Peć znači radi haman pa non stop od pola šest ujutro do 11 navečer i tri vreće odu za dan. Grijem ukupno 90 kvadrata prizemlja i potkrovlja. Prva mi je sezona sa peletom - ugradio pelet gorionik na postojeću etažnu peć. Do sad trošio cca 1600 KM za grijanje na drva i ugalj, a ova sezona će izgleda biti skuplja za 300 KM od moje neke računice od 5 tona peleta (1.500 KM), dakle za tonu peleta što je cca 300 KM. Ukupno do danas u sezoni od kraja septebembra otišlo dvije i po palete (na paleti je 72 vreće = 1.080,00 kg = 324 KM). Znači jedino me kvalitetna izolacija može izvući na manju potrošnju, ali i to je značajan trošak.
zigzag

#1981 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by zigzag »

golfiista wrote:Citam i kontam, treba jedan semestar odslusati na Elektrotehnici kako bi se mogao grijati na pelet. Te neki parametri, modulacije, grijaci, pretvaraci, rezimi, p1 P2, ups, agregati .... pa mislim ono jbt. Nejse.
Peleta ima na Hifinoj pumpi na Ilidzi, 6,5 KM/vreca. Sipao gorivo prije sat vremena pa da javim kome treba.
Ja počesto bacim pogled na ovu temu i po svemu sudeći ako čovjek nije inžinjer termotehnike onda se bolje ne uključivati.

I to sve samo da bi neko naložio vatru i ogrijao se u 21. vijeku.

A toliko alternativa.
hladan.preminger

#1982 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by hladan.preminger »

Ovdje raja previse pametuje oko grijanja.
U stvari kad jednom se nastima od strane majstora, onda je tvoje samo da čistiš peć i puniš spremnik.
Ostalo je glupost.
Nove peći su u potpunosti automatizovane.
Same doziraju pellet i određuju radnu snagu prema temperaturi vode u sistemu grijanja.
otacxxl

#1983 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by otacxxl »

Zadnjih 7 dana kako su bilo veliki minusi sam isključio termostat i ostavi da pec konstantno radi. Temperaturu kotla sam mijenjao od 55-60 stepeni u zavisnoti od hladnoce. U kuci je stalno bilo 23 do 24 stepena. Za to vrijeme sam potrošio 30 vreća pelata, što je oko 4,3 vreće/danu.

Inače sam do sada uvijek trošio 5t/sezoni (gore/dole 200kg).
__Phoenix__

#1984 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by __Phoenix__ »

hladan.preminger wrote:Ovdje raja previse pametuje oko grijanja.
U stvari kad jednom se nastima od strane majstora, onda je tvoje samo da čistiš peć i puniš spremnik.
Ostalo je glupost.
Nove peći su u potpunosti automatizovane.
Same doziraju pellet i određuju radnu snagu prema temperaturi vode u sistemu grijanja.
:thumbup:

Također, ništa ne diram, znam od podešavanja da mi je majstor rekao da se pumpa pali kad voda dosegne 60 stepeni i to je to, podesim sobni termostat i očistim, napunim spremnik jednom sedmično, usput pogledam pritisak u cijevima za ne daj bože...
adoadop

#1985 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by adoadop »

otacxxl wrote:Zadnjih 7 dana kako su bilo veliki minusi sam isključio termostat i ostavi da pec konstantno radi. Temperaturu kotla sam mijenjao od 55-60 stepeni u zavisnoti od hladnoce. U kuci je stalno bilo 23 do 24 stepena. Za to vrijeme sam potrošio 30 vreća pelata, što je oko 4,3 vreće/danu.

I ja sam blizu sa potrošnjom , grijem oko 170 kvadrata i stend BY on mi je podešeno , tako da sobni isključuje kotao i on miruje nekih sat vremena na ovim minusima.
Koliko kvadrata grijeh i imaš li izolaciju?
Hemel

#1986 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Hemel »

otacxxl wrote:Zadnjih 7 dana kako su bilo veliki minusi sam isključio termostat i ostavi da pec konstantno radi. Temperaturu kotla sam mijenjao od 55-60 stepeni u zavisnoti od hladnoce. U kuci je stalno bilo 23 do 24 stepena. Za to vrijeme sam potrošio 30 vreća pelata, što je oko 4,3 vreće/danu.

Ovo je bas puno. Ne daj Boze da potraju minusi, covjek bi bankrotirao.

Za 7 dana po sadasnjim cijenama 180-195 KM.

Vjerovatno da imas slabu izolaciju i velike gubitke. :roll:
rolenc

#1987 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rolenc »

Nije mi samo jasno zasto tako visoko setovana temperatura. Optimalna temperatura za covjeka se smatra od 20-22. Kod projektovanja sistema grijanja uzima se 21 za sve prostorije, kupatilo ide 23, spavaca je pozeljno cak i 19. Logika je da se sa padom (pogotovo ekstremnim) vanjske temperature obara i setovana vrijednost unutar objekta jer je prag tolerancije sasvim drugaciji. Pri -15 vani, unutra je i 21 super ugodno. Jedan stepen vise, pola vrece vise, a visa delta temperature cini da jos brze rasipate toplotu vani, odnosno grijete susjedne stanove.
Hemel

#1988 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Hemel »

Ranije smo rekli da se proracun radi tako sto se prvo izracuna kubikaza svake prostorije(sxdxv).

Temperatura koja se predlaze prilikom proracuna u *C:

-spavaca soba 18
- toalet/WC ako je odvojen 18
-hodnici i stepenice 19
- kuhinja 20
- dnevni boravak 22
-radna i studentska soba 22
- kupatilo 24

Potrebna snaga u Watima za odredjene prostorije(sve zavisi od izolacije).
-dn. boravak 80- 85 w/ m3
-spavaca 60-70 w/m3
-kuhinja 70-75 w/m3
-radna soba 80-85 w/ m3
-kupatilo 80-93 w/m3
toalet/wc 60-70 w/m3

Na kraju se radi odabir grejnih tijela(radijatora) po obliku i velicini u zavisnosti od okolnosti gdje se postavljaju(negdje treba visociji a uzi, negdje treba sa jednom plocom...). Najbolje se odluciti za jednog proizvodjaca radijatora koji u svom katalogu ima i snagu za svaki oblik radijatora.

Npr. dnevni boravak 4x5 m sa visinom 2,5m =50m3x80w=4.000w ili 4kw nekih radijatora.
SaltCity__

#1989 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by SaltCity__ »

rolenc wrote:Nije mi samo jasno zasto tako visoko setovana temperatura. Optimalna temperatura za covjeka se smatra od 20-22. Kod projektovanja sistema grijanja uzima se 21 za sve prostorije, kupatilo ide 23, spavaca je pozeljno cak i 19. Logika je da se sa padom (pogotovo ekstremnim) vanjske temperature obara i setovana vrijednost unutar objekta jer je prag tolerancije sasvim drugaciji. Pri -15 vani, unutra je i 21 super ugodno. Jedan stepen vise, pola vrece vise, a visa delta temperature cini da jos brze rasipate toplotu vani, odnosno grijete susjedne stanove.

Za mene optimalna nije 22 stepena. 23-24 , to je ljepota.
hladan.preminger

#1990 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by hladan.preminger »

SaltCity__ wrote:
rolenc wrote:Nije mi samo jasno zasto tako visoko setovana temperatura. Optimalna temperatura za covjeka se smatra od 20-22. Kod projektovanja sistema grijanja uzima se 21 za sve prostorije, kupatilo ide 23, spavaca je pozeljno cak i 19. Logika je da se sa padom (pogotovo ekstremnim) vanjske temperature obara i setovana vrijednost unutar objekta jer je prag tolerancije sasvim drugaciji. Pri -15 vani, unutra je i 21 super ugodno. Jedan stepen vise, pola vrece vise, a visa delta temperature cini da jos brze rasipate toplotu vani, odnosno grijete susjedne stanove.

Za mene optimalna nije 22 stepena. 23-24 , to je ljepota.

U mene nije 24 u kuci kad je vani 35 ljeti. :D
aris 8

#1991 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by aris 8 »

sabanss wrote:Vjerovatno imas pec sa novijom elektronikom. Evo mojih parametara za staru elektroniku sa 30 stavki:

15 - 03 - 13 - 1.6 - 0.9 - 1.3 - 1.7 - 2.4 - 2.7 - 3.0 - 00 - 05 - 45 - 220 - 40 - 12 - 13 - 13 - 14 - 14 - 14 - 09 - 30

Nadam se da nisam fulio neku od cifri. Generalno su vrijednosti duzine ubacivanja peleta nesto nize dok je jacina ventilatora za prisis zraka nesto veca zbog iskustava koje sam imao sa losim peletom. Mada sad mi je ok otkako ne uzimam pelet iz Rogatice.

Moja radi na ovim nizim stepenima snage tj. P1 i P2. Nikad ne ide u modulaciju pa se nikad i ne pali / gasi u toku rada sto mi je logicno obzirom da ciklus potpale traje 10-tak minuta. Generalno mi je samo bitno da drzi temperaturu vode u sistemu iznad otprilike 50 stepeni tj. da pumpa non-stop radi. Cak i pri ovim ekstremnim temperaturama radijatori ugriju stan sa temperaturama vode od oko 55 stepeni.

Dakle moja taktika je drzati nesto nizu temperaturu vode tako da se pec nikad ne gasi ali da radijatori uspijevaju odrzavati zadane temperature po prostorijama. Ne znaci da ce kod tebe to funkcionisati jer ima i drugih faktora ali probaj smanjiti snagu, izbaciti termostat (digni ga na npr. 30 stepeni) kad vec imas termoglave i onda ce ti se pec manje gasiti. Trebalo bi da trosi i nesto manje peleta obzirom da imas 5-6 ciklusa potpale koje ces izbaciti ovim pristupom.
Pozdrav...
Da se i ja uključim, kod mene je interio Termoflux 14kW verzija kotla 2013 g plavi display. Imamo sam prve godine loše iskustvo sa peletom pa mi je serviser dolazio nekoliko puta , pa kondezator , pa podešavao parametre itd...U peći se nalazi 6 turbulatora za koje mi je serviser rekao da ih moram izvaditi al kad ih izvadim peć podivlja izlazni gasovi prelaze preko 230 stepeni u "strahu da se ne zapali dimnjak" vratio sam turbulatore i izlazni gasovi se kreću cca 160 stepeni dnevno trošim 1 vreću peleta stim da ujutro moram očistiti posudicu za sagorijevanje nađe se šljake i prašine , trenutni parametri koje mi je postavio serviser evo samo za dozator : 1.1;1.3;1.6;1.9;2.3 a jačina ventilatora: 1100;1300;1500;1700;1900 .
Molim savjet, da li da parametre podesim npr dozator i jačinu ventilatora kao kod tebe i da izvadim turbulatore ?
Hvala
r_faruk

#1992 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by r_faruk »

kod nas je pec KOVAN, ima joj 6-7 godina.
par puta je bilo problema zbog loseg peleta (puno vlage, znao je zacementirati u spremniku).
grijace smo mijenjali dva ili tri puta do sada, nisam siguran, ali su uvijek pregurali zivotni vijek :)

sve u svemu, nije lose pozvati servis kako bi serviser podesio pec, mislim, mozemo je mi podesavati, ali oni takodjer mogu setovati neke stavke koje mi ne mozemo mijenjati. lose postavke peci su uzrokovale zadimljavanja kotlovnice i stana.... nakon sto je dosao serviser i podesio pec, ista radi savrseno sa minimumom pepela u poredjenju sa prethodnim stanjem.

za jednu sezonu se potrosi oko 6 tona, a povrsina koja se grije je oko 180 kvadrata. pec je 35 KW, kuca je izolovana.

prije tri godine sam kupovao pelet od kovan-a, proslu i ovu godinu sam kupovao od druge firme 260KM/t sa prevozom (zaboravih koja je firma) i sad za sad pelet je dobar, ostalo je jos malo vise od dvije tone, mislim da ce izgurati ovu zimu.... provjericu koja je firma pa javim
Filter

#1993 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

aris 8 wrote: Molim savjet, da li da parametre podesim npr dozator i jačinu ventilatora kao kod tebe i da izvadim turbulatore ?
Hvala
sta god da cackas po parametrima, mislim da nije pametno uklanjati turbulatore jer onda pec gubi smisao.
merjem-2006

#1994 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by merjem-2006 »

Peleta ima u Ilijašu (firma Bioenergy, u krugu nekadašnje željezare) cijena vreće 15 kg 4,5 KM. Uzeo 4 vreće da probam. Tona 300 KM i na dostavu se čeka 7 dana. Vidjećemo kakav je...

Poslano sa mog F5 koristeći Tapatalk
Banksy

#1995 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Banksy »

Taj iz Ilijaša, je li ga ko probao ove godine, kakav je kvalitet?
Magarece_godine

#1996 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Magarece_godine »

Banksy wrote:Taj iz Ilijaša, je li ga ko probao ove godine, kakav je kvalitet?
Koristim.ja tri sezone...nikakvih problema...pec cistim jednom sedmicno...probao sam neki iz hadzica i onaj sa hifine pumpe i u poredjenju sa ovim iz ilijasa su katastrofa...
Banksy

#1997 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Banksy »

Izgleda da će se morati u Ilijaš...
anes66

#1998 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by anes66 »

Ljudi sve zivi prevaranti imali neko da koristi Centrometalov Kamin na pelet koji je prikopcan na radijatore po sobama da mi zna nastimati parametre (zvao servisera znaci dno dna dok nije uzeo pare med i mlijeko poslije toga nigdje ga sve danas sutra nikad ga neznam ziv sta da radim) p.s Takoder bi isto da kaxem Bio-Energy Ilijas petljanac lazov rekao u cetvrtak da ce dovuci pelet nista kaze bice danas reko koliko je to sigurno kaze jedino da snijeg padne i opet slagao tako da nevjerujte nikome

Gesendet von meinem X5 mit Tapatalk
kokolina

#1999 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by kokolina »

rovac13 wrote:
Nadzorna_ploca wrote:Ne znam po kojoj logici, racunici, fizici i hemiji neko trosi dnevno jednu vrecu osim da mu je pola dana iskljucen kotao ili da su mu zavrnuti svi radijatori. Ili pak da vam je mlako u kuci. Kakve su to onda postavke da i ja trosim po jednu vrecu. :D
Nabaci jos izolacije na kucu i stavi prozore pvc sa 6 komora sa dvostrukim low-e staklima..........raspolovit ces potrosnju....ugrubo :D

Nema ti to bas puno veze sa izborom peci ili sa postavkama......koliko ima veze sa velicinom prostora zadatom temperaturom i izolacijom :-D
e nek i ti dodje na moju pa ne zalim umrjeti :D

salu na stranu nego da prvo podjelim svoje iskustvo sa hifinim peletom iz konzuma: prije nego sto smo nabavili pelet ono zaprave nekih mjesec dana smo tovarili iz konzuma po 300 kg i kod trece ture napunimo spremnik i pec stane svako malo
otvorimo pec kad tamo na resetki sljake ko u prici
i sve tako dok neispraznismo taj spremnik, o jadu se zabavili
znaci isti proizvodjac ista prodavnica razlika kvalitete drasticna a sve u nekih 30-40 dana

e sad da pitam ima li ko iskustva sa etaznom peci MINITHERM AQUA 8,5 Kw
merjem-2006

#2000 Re: RE: Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by merjem-2006 »

Magarece_godine wrote:
Banksy wrote:Taj iz Ilijaša, je li ga ko probao ove godine, kakav je kvalitet?
Koristim.ja tri sezone...nikakvih problema...pec cistim jednom sedmicno...probao sam neki iz hadzica i onaj sa hifine pumpe i u poredjenju sa ovim iz ilijasa su katastrofa...
Juče uzeo 4 vreće da probam. Nisam zadovoljan. Za 6 sati rada napuni posudu za sagorjevanje peleta do vrha i počne presipati u posudu za pepeo. Dva puta juče gasio peć i čistio. Čini mi se da ima i previše vlage (dok sagorjeva crni) Poslije ubacio vreću peleta iz Kemoproma i očigledna razlika. Peć Thermoflux Interio 14 KW.

Poslano sa mog F5 koristeći Tapatalk
Post Reply