Za predane Životu

Rasprave o filozofskim temama.
Post Reply
fatamorgana

#1976 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

bizet wrote:
fatamorgana wrote:Za @bizet i njenu bebu, :)
mi ti se zahvaljujemo, kompozicija je odlicna :kiss:
pa dobro gdje si se skrivao fatamorgana?...sta ima kod tebe?...kako si?
Pa eto, dobio sam nagradu na klixovoj nagradnoj križaljci, mjesec dana odmora u njihovom sindikalnom odmaralištu, :D
bizet

#1977 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

znaci ti si odmoran i horan :)

evo jedna horna pjesma

[youtube] http://m.youtube.com/watch?v=L20oTDefNcg [/youtube]
Great Cornholio

#1978 Re: Za predane Životu

Post by Great Cornholio »

fatamorgana wrote:
bizet wrote:
fatamorgana wrote:Za @bizet i njenu bebu, :)
mi ti se zahvaljujemo, kompozicija je odlicna :kiss:
pa dobro gdje si se skrivao fatamorgana?...sta ima kod tebe?...kako si?
Pa eto, dobio sam nagradu na klixovoj nagradnoj križaljci, mjesec dana odmora u njihovom sindikalnom odmaralištu, :D
Trebaš ti česće sebi govoriti ono što si nekada govorio meni " Uman si mladiću, čuvaj se prevelike pameti" :evil: :D

Mene par dana, ni krivog ni dužnog "banovaše" me ovi što im plaćam internet, kažu "Negdje bio presječen kabal od bežičnog interneta :? :-? :lol:

Pozdrav svima :)
bizet

#1979 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

Parni valjak pjeva "Dobro jutro" :)
Great Cornholio

#1980 Re: Za predane Životu

bizet wrote:Parni valjak pjeva "Dobro jutro" :)
Šta mu je :? :lol:

Djesi bizet, kako ste ?
bizet

#1981 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

dobro smo, idemo naprijed polako :)

sta ima kod tebe?...sta se radi?...kako si ti?
Great Cornholio

#1982 Re: Za predane Životu

bizet wrote:dobro smo, idemo naprijed polako :)

sta ima kod tebe?...sta se radi?...kako si ti?
Drago mi je to čuti, samo polako :)

Kod mene ništa, novo, poso - kuća - knjiga, sutra mi nekakva kontrola dolazi da vide da li sam djecu naučio da peru ruke, pa ih jedva čekam, kad dođu da provjeravaju, a ono česma pokvarena, jedan učenik je juče "popravio" :evil: :D
fatamorgana

#1983 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
Trebaš ti česće sebi govoriti ono što si nekada govorio meni " Uman si mladiću, čuvaj se prevelike pameti" :evil: :D
Zbogom lijepa pameti, :wink:
Great Cornholio

#1984 Re: Za predane Životu

bizet wrote:mnogo je tesko gledati dijete rodjeno sasvim normalno, ali zapostavljeno od strane roditelja kako sporo ili jako tesko usvaja znanje...zanemarene djece kao da ima sve vise
ako na zanemarivanje dodamo emocionalno ili fizicko nasilje dobijemo dijete kojem dok nesto objasnjavas tacno vidis zid, barijeru, koje je ono postavilo sebi, vjerujuci cvrsto u dugogodisnje izjave roditelja da je npr. glup i da nista ne vrijedi
to su posve normalna djeca koja su mogla izrasti u snazne i zdrave jedinke, a ti se uhvatis u kostac sa najminimalnijim znanjem i radujes se svakom pomaku koji naprave bez obzira koliko zaostajali sa gradivom
djeca su nasa najveca svetinja
Ovo si ti napisala na "budizmu", pa da ovdje prokomentarišem.

Kamo sreće kad bi svi roditelji ovako razmišljali, kamo sreće kad bi svi roditelji u djeci vidjeli nešto sveto, nešto prema čemu se treba odnositi sa najvećim obzirom, poštovanjem,razumijevanjem, s minimalnim udjelom sebičnosti, ali to , nažalost nije tako.

"Bogu plakati", je npr. kad vidiš da neki roditelji u potpunosti psiho - fizički zdravog djeteta, to dijete upisuju u specijalnu školu, samo zato što će imati neke novčane naknade koje ne bi imalo kad bi pohađalo redovnu školu.

Još žalosnije je kad saznaš da to ne bi mogli učiniti da ne postoje ljudi koji tu djecu proglašavaju nesposobnim za praćenje nastave u redovnoj nastavi, da bi se u specijalnim školama odražao potreban broj učenika potrebnih pojedinim nastavnicima koji bi ostali bez posla kad bi se broj učenika smanjio.

Ne znam zašto ti ovo ispričah, jer ovo bi trebala biti "vesela" tema, ali eto napisah.

Socio-kulturna deprivacija je uzrok zaostajanja u psihofizičkom razvoju, ali takva djeca mogu nadoknaditi, pravilnim tretmanom, ono što su propustila da usvoje ili razviju zbog negativnog djelovanja "neprijateljske" sredine u kojoj su rasla, a ako to i pored, posebnog tretmana, ide jako teško, onda nije samo u pitanju socio-kulturna deprivacija ( odgojno zanemarivanje, psiho-fizičko zlostavaljanje), već su tu vjerovatno radi o organskim uzrocima nepostojanja, ili nerazvijenosti , sposobnosti koje normalno postoje kod psiho- fizički zdrave djece određene dobi.
Great Cornholio

#1985 Re: Za predane Životu

fatamorgana wrote:
Great Cornholio wrote:
Zbogom lijepa pameti, :wink:
Štaš sad, zbijat' bezopasne šale i pošalice, il' puštat' pjesme ? :D
fatamorgana

#1986 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

Ovo prvo štos' rek'o, :wink:
Great Cornholio

#1987 Re: Za predane Životu

fatamorgana wrote:Ovo prvo štos' rek'o, :wink:
Samo se drži dalje od "džamija", da opet ne bude Tatagata :evil: :lol:
fatamorgana

#1988 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
ču' tebe, pa meni džamija ispred kuće, :)
Great Cornholio

#1989 Re: Za predane Životu

fatamorgana wrote:
Great Cornholio wrote:
ču' tebe, pa meni džamija ispred kuće, :)
Da ni ovdje ne začatavamo previše, šteta bi bilo da budemo spriječeni u iznošenju vlastitih stavova i mišljenja 8-) :)
bizet

#1990 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

Cornholio, vjerujem da roditeljstvo nije jednostavna stvar, ali isto tako da dijete bude sredstvo manipulacije bilo koje vrste od strane roditelja je za svaku osudu
djeca su nasa buducnost, nasa najsigurnija i najbolja investicija...da neko nije vjerovao u mene ja ne bi danas bila ovo sto jesam...isto vazi i za vas...kako onda ne uzvratiti boljim...kako ne dati sve od sebe da sutra bude bolje

ako mislis da me ponekad ne zaboli cinjenica da postoje ljudi koji radjaju djecu tek tako i iskoristavaju , te manipulisu njima, a ja se, sad vec godinama, patim da rodim dijete, naravno da zaboli, ali otjeram takve misli...hocu reci mozda mi i ne bi bila tolika svetinja da sam ih mogla radjati kad god mi cejf...zivotni putevi i dolazak do spoznaje su stvarno neobicni...ipak ja moram biti zahvalna jer spoznah...jos samo da krenem praktikovati spoznaju :)

ne znam ja sta motivise druge ljude da budu ono sto jesu, ali ucenja nikad dovoljno i treba imati otvoreno srce, spremno da nauci i prihvati bolje...a opet zakazujemo pored svih mogucnosti za ucenje koje nam zivot pruza i to je velika steta

moja djevojcica se plaho uzvrtila i ja dok ovo pisem razmisljam kako sam dobila najveci dar na svijetu...zivot, tako mali ali zivot....sveta su sva djeca, naravno da su sveta i najveci poklon koji covjek moze dobiti, bilo da se radi o bioloskom ili usvojenom djetetu...i tu nema pravila u ljubavi koju dajemo, ili imas i znas ljubav da das svojoj buducnosti, ili nemas
kakav je zivot ljudi koji nemaju ljubavi da daju ili ne znaju ne zelim nikada da saznam, neka me zivot postedi ove lekcije, jer vjerujem da je mozda i najokrutnija
Great Cornholio

#1991 Re: Za predane Životu

bizet, kažu da nije teško odgojiti dijete na ispravan način ako si i sam na pravilan način odgojen, u tom slučaju je potrebno samo da budeš ono što jesi, i dijete će te "prekopirati" :)

Odoh ja na spavanje, možda i poprave česmu do sutra :D

laku noć svima, da se malo nafuramo 8-) :)

Great Cornholio

#1992 Re: Za predane Životu

Ako imate vremena, pročitajte detaljne informacije o ovom "artiklu", ai pitanja zainteresovanih kupaca, ja "oplakah" čitajući :lol:

http://www.pik.ba/artikal/6403769/golf-1/

Evo vam još jedna muzička numera, sve najbolje, pa se čujemo poslije vikenda :)

Great Cornholio

#1993 Re: Za predane Životu

Možda se ne mogne otvoriti link, pa zato evo detaljnog opisa golfa keca iz 82. 8-) :lol:

Detaljni opis

Ako das 300 evrica dobijas GRATIS auto. U mom je vlasnistvu 3 godine i 2 mjeseca. Plin je atestiran i potrosnja je 8 litara na otvorenom. Auto je u voznom stanju. Prednji lijevi branik je malko udaren, al' meni to ne smeta i pravim se da ga ne vidim. Placanje iskljucivo SOLARNO - pare na sunce! Moze u 3 rate, ali kad das trecu ratu dobijas i auto.
I da ne kazes da sam stipsa, casticu te sa dvije litre benzina, jednom gorcom kafom posto nam je maloprjie nestalo secera i imas pravo na dvije case soka od visnje.

Nikakve zamjene me NE INTERESUJU! Znaci, ni jednodnevni pilici, ni poluautomatske puske, ni motorne testere, ni sjemenski kukuruz, ni polovni kompjuteri, ni rotacione brusilice, ni sjenicki sir, ni tarot karte, ni stajsko djubrivo, ni patke, sotke, guske, plovke, morke zecevi,svinje,konji krave ,...
I da napomenem da me ne interesuju zamjene za psecu hranu, za seksi lutke, za balans stangle od yuga, za mjesalice za beton, za baliranu djetelinu... Nikakvi kanapi za vesanje i sprave za mucenje ljudi me NE INTERESUJU!

Registracija istice nekako pred sami kraj,gume nove samo sto mi ih vulkanizer naizvrat namontiro pa se ne vide sare al imaju matere mi ,grijanje je ljeti odlicno a zimi imaju 2 jambolije pa se umotaju ,a ako vas ima vise u autu uspiju i nadihat malo,limarijski zdrav,pod nije najbolji ima se malo doradit ,neki dan mi je ispala steka cigara a i malo osjeti se vjetar kako fura odozdo.

Ljudi, samo KES! Sta ovde nije jasno?!

Pozurite ljudi sa kupovinom da ne bih morao da spustam cijenu na 120e za auto.
Salim se naravno, sta se primate?! Cijena moze samo da ode gore jer ipak je kriza na Bliskom istoku, a i ovi Korejanci su mi sumnjivi (ili Korejci?! ma nije ni bitno).
Edit:
Posto nisam bio dovoljno jasan gore pa mi se pojavljuju pitanja tipa:
http://www.dodaj.rs/f/25/ux/1JkUVYHd/pitanje.jpg

da naglasim ,nikakvi helikopteri,avioni ,migovi, ja se ljudi nesmijem na ljestve popet a da sjedem u helikopter ,i da napomenem nikakvi tenkovi,haubice,topovi,crijep,oluci,cesme,vodokotlici,bojleri me ne zanimaju kupam se iskljucivo bokalicem .
Imaju dvije male flekice na zadnjem sjedistu ,to kako su kokosi nekad ulazile kroz pod da snesu jaje pa nekad znao i horoz uci pa se posere ali gotov neprimjeto,vise se cuje nego sto sto se vidi .

Edit:
Posto vidim da ima mnogo zainteresovanih ljudi za golfa da samo napomenem da od opreme ima trokut ,imao sam i lenjir i sestar negdje al ispalo mi,mislio sam ti dat i kljuc za svjecice al necu ,one nikad nisu odvrtane zapeklo je to Bog to ne odvrnu pa da dzaba ne opterecujemo gepek,prvu pomoc imas u svakom gradu neki je ljudi zovu i hitna,a dacu ti i pumpu ,da nekazem nisam nista dao,posto mi gume pustaju malo,prvo prva lijeva pocne pa dok nju napumpas onda pusti zadnja lijeva pa dok nju onda zadnja desna pa na kraju i prva desna pocne pustat ,i kad ih tako napumpas onda si miran narednih 534 metara pa opet pumpas,a za rezevne nemojte pitat dzabe probjene su obje,doduse kod ove lijeve nema ventia a inace dobra je ,al ja stavim ventil ono pisti izvadim ga sisti,pa kontam da je ventil od desne gume.

Edit:
Da koju rijec i o motoru kazem,1.1 benzin mada pali ko los dizel ,svjecice nikad nisu dirane ,ulje nije da trosi neko potrosi sve ,pa sam mu poceo sipat jestivo ulje floriol jeftinije me izadje,mjenjac 4 brzine stim da prva i druga rade perfekt a iz trece i cetvrte iskace ali nema veze svakako dok dodjete do njih gume su izduhale,kocnice rade ali ne koce ,disk plocice takodje nikad nisu mijenjane pa ono sto i bi zakocile nemogu,a rucna ,rucna je jel je darnes koci ,samo sto se otkinula kad sam zadnji put povuko pa sad ima rupa izmedju sjedala,zracni filter takodjer nema,mnogo mi baca na iber pa nisam mogo mijenjat filetere pa sam stavio komad spuzve 10ke bitno sluzi,svjetla rade ali se ne vide ,mislim vide se ono ko malo il to mozda mi se cini posto napnem se ko konj kad vozim nocu ,tako da ponoci ne vidis se al se cujes posto mi auspuha takodjer nema ,mislim ima od grane pa do pola auta a ono pola odpalo jedne prilike .

Eto tako, pa se ćujemo....
odr0n

#1994 Re: Za predane Životu

Post by odr0n »

Šta su te spopale te ratničke pjesme. :lol:

Evo još koja:

nasa

#1995 Re: Za predane Životu

Post by nasa »

bizet wrote:dan :)

poznat mi je osjecaj kad te okolina ne vidi onakvim kakav jesi (uh, ovo je malo preostro zazvucalo, a nije mi to namjera)...par godina sam zaredom odbijala cestitke za Bajrame govoreci ljudima da ih ne slavim i da nisam muslimanka, ali ljudi to jednostavmo nisu prihvatali...samo se nasmiju i kazu tipa hajd' ne budali, oni stariji se uvrijede i krenu propovjedati o vjeri...nakon par godina sam odustala od objasnjavanja i jednostavno pocela prihvatati hladno cestitke, najvise zbog starijih, iz nekakve doze postovanja, posebno prema par clanova porodice kohe sam znala svojim nevjernickim izjavama dovesti do suza....shvatila sam da nije vrijedno, tj. da su oni meni bitniji od moje sujete i zelje za nadmudrivanjem...a ono sto nosim u dusi svakako ostaje samo moje i to mi niko ne moze oduzeti
jest da mi smeta sto u svojim ocima ispadam dvolicna, ali strancu cu se uvijek predstaviti onim kakva jesam, dok ljudi koji me poznaju vise od pola mog zivota imaju sliku koju je jako tesko mijenjati, a ja ne zelim da ih zbog Bajrambarecula izgubim....u ovom slucaju jedna rijec ne znaci nista, dok u nekom drugom slucaju vjerovatno bi

ma znas sta, pravo je tesko biti nevjernik...htjeli su da mi saljevaju stravu, mislili da sam naograjsala,da nije kakav sejtan usao u mene...a cijelo vrijeme niko se nije pitao kako sam, kako se osjecam, niko nije ni pokusao da me razumije...ispala sam bolesnik kojeg hitno treba na pravi put izvesti

ah ispisah memoare, ne zamjeri, visak vremena...vidi, zar moze biti da insan kaze da ima viska vremena?

uzivaj u danu :)
Ja mislim da si ipak dobro postupila sto se tice porodice.Za razliku od tebe ja sam izabrala vjeru ali neki clanovi moje porodice nisu vjernici ili nisu bili...Jednom sa diskutovala s dedom koji je bio ateista i mozda sam rekla vise nego sto je trebalo ,a bio je divan deda i uvijek mi je zao zbog toga....Zato bas izbjegavam takve rasprave s prijateljima i porodicom !
A znas sta je smijesno,zbog moje rane mladosti u ateizmu ostali koji jesu vjernici su dugo bili pravo skepticni prema mojoj vjeri. Nana dok nije jednom za razamazan provela sa mnom cijeli dan i vidjela da stvarno ne jedem nije vjerovala da ipak postim :D
Eto podsjetih se s ovim tvojim postom na slicne situacije u kojima sam se nalazila i nadjem,a inace sam svratila samo da vidim je li sve OK,kako guras,debljas li se ,kako hormoni :mrgreen:
fatamorgana

#1996 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

Kao što reče Odron vjera je ipak uglavnom nasljednog, porodičnog karaktera, :wink:
odr0n

#1997 Re: Za predane Životu

Post by odr0n »

fatamorgana wrote:Kao što reče Odron vjera je ipak uglavnom nasljednog, porodičnog karaktera, :wink:
Otkud se ti pojavi. :lol: "S koljena na koljeno" je moćno sredstvno širenja i očuvanja, kao npr. prezimena koja se tako rašire i održe hiljadama godina, tradicija, običaji itd.
bizet

#1998 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

@nasa, dobro smo, hvala na pitanju :)...debljina, mila otkako sam u krevetu 24/7 prestala sam se vagati...hormoni, sta je to? :)
jedino sto mi je bitno jeste da uspjesno iznesem trudnocu i rodim zivo i zdravo dijete

@Cornholio, @odr0n, odabir muzike :thumbup:

sjetih de sinoc jedne koja je meni dala snagu da se odvazim zatraziti medicinsku pomoc kad su mi u nalazu napisali dijagnozu neplodna...meni bas motivirajuca, nadam se da ce vam se svima bar malo dopasti

[youtube] http://m.youtube.com/#/watch?v=6dDmcsbIeBY [/youtube]
nasa

#1999 Re: Za predane Životu

Post by nasa »

@bizet :thumbup:

Evo jedna i od mene,Adriano Celantano,stari ciko :D ali dobra muzika i kao covjek je poseban ...Izvan Italije mozda najpoznatiji po "Ventiquattromila baci" ....
"Confessa"
http://youtu.be/GLvi3evF0Fs
fatamorgana

#2000 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

odr0n wrote:
fatamorgana wrote:Kao što reče Odron vjera je ipak uglavnom nasljednog, porodičnog karaktera, :wink:
Otkud se ti pojavi. :lol: "S koljena na koljeno" je moćno sredstvno širenja i očuvanja, kao npr. prezimena koja se tako rašire i održe hiljadama godina, tradicija, običaji itd.
Ma ja, malo s koljena na koljeno,a malo s noge na nogu ....Evo me sa nagradnog putovanja, :D
Post Reply