Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Vec 200 godina pokusavamo da izgradimo svoj identitet jos od Huseina kapetana Gradascevica al jos nismo pomirili naciju sa religijom a izolovani smo kad je religija u pitanju. Ubili smo Husejna zato sto je religija bila preca. To se i danas vidi kad mnogi navijaju za Rusiju zato sto je Ukrajina stala na stranu Izraela protiv Palestine. Kad mi neko spomene Palestinu i kaze da bi volio da Ukrajina izgubi, meni odmah padne Omer pasa Latas napamet jer je on upravo to uradio Husein kapetanu. Ako Rusija pobjedi Ukrajinu, srbi ce pokrenuti rat. Oni samo cekaju ishod.
i dok se to protivrječje između vjerske grupe i etnije ne riješi i ne slegne nećemo na zelenu granu
nek se svako za sebe zapita šta mu je preče Allah ili država i tu je početak i kraj svih "političkih" narativa i naših mogućnosti
Upravo. S tim da u principu nema proturjecja jer mozes imati i Allaha i drzavu samo sto mora biti bazirano na realnoscu. Kako egipcani imaju Allaha ali i drzavu koja granici sa Palestinom al opet se ne razapinju mnogo da je brane. Nasi muslimani se ponasaju kao iskompleksirani bosanski srbi i hrvati. Hoce da budu veci srbi/hrvati od ljudi koji zive u Srbiji/Hrvatskoj. I ovi im se samo smiju. Tako i nasi muslimani hoce da budu veci muslimani/turci od saudijaca/turaka.
Ne mogu ja, i ne trebam ja, gorit vise za Palestinom od Egipta. Oni su im komsije. Ako im iko moze pomoci onda je to Egipat. A ja sad trebam prodat svoju drzavu zbog njih. I onda kad zapuca opet ce bit sto amerika ne pomogne. Evropa kurva. A sve sto rade ide na ruku rusiji i srbima.
apsidejzi wrote: ↑18/03/2024 08:47
Vec 200 godina pokusavamo da izgradimo svoj identitet jos od Huseina kapetana Gradascevica al jos nismo pomirili naciju sa religijom a izolovani smo kad je religija u pitanju. Ubili smo Husejna zato sto je religija bila preca. To se i danas vidi kad mnogi navijaju za Rusiju zato sto je Ukrajina stala na stranu Izraela protiv Palestine. Kad mi neko spomene Palestinu i kaze da bi volio da Ukrajina izgubi, meni odmah padne Omer pasa Latas napamet jer je on upravo to uradio Husein kapetanu. Ako Rusija pobjedi Ukrajinu, srbi ce pokrenuti rat. Oni samo cekaju ishod.
i dok se to protivrječje između vjerske grupe i etnije ne riješi i ne slegne nećemo na zelenu granu
nek se svako za sebe zapita šta mu je preče Allah ili država i tu je početak i kraj svih "političkih" narativa i naših mogućnosti
Upravo. S tim da u principu nema proturjecja jer mozes imati i Allaha i drzavu samo sto mora biti bazirano na realnoscu. Kako egipcani imaju Allaha ali i drzavu koja granici sa Palestinom al opet se ne razapinju mnogo da je brane. Nasi muslimani se ponasaju kao iskompleksirani bosanski srbi i hrvati. Hoce da budu veci srbi/hrvati od ljudi koji zive u Srbiji/Hrvatskoj. I ovi im se samo smiju. Tako i nasi muslimani hoce da budu veci muslimani/turci od saudijaca/turaka.
Ne mogu ja, i ne trebam ja, gorit vise za Palestinom od Egipta. Oni su im komsije. Ako im iko moze pomoci onda je to Egipat. A ja sad trebam prodat svoju drzavu zbog njih. I onda kad zapuca opet ce bit sto amerika ne pomogne. Evropa kurva. A sve sto rade ide na ruku rusiji i srbima.
Pa gine se za Palestinom jer je vjerski indentitet jači od državnog, koliko god to bošnjaci ne htjeli priznati.
Svima nam je zastava sa ljiljanima najdraža i u srcu, ali majku mu nije više državna.
Nemoj sam sebi gaziti državu tako što su ti državni zastave na svakom koraku naopako postavljene i što i dan danas više guraš ljiljane od državne zastave.
Sam sebe svodiš na vjersku grupu.
Ima još milion primjera.
nažalost, sve je tako kako si opisao
Da im se uvede demokratija, bio bi ti Egipat isti. Oni ne otvaraju granice jer imaju diktaturu, gdje se narod nista ne pita.
Ne bih rekao da su puno deugaciji od Bosnjaka. Rekao bih da Bosnjaci to ispoljavaju jer ih se pita, ali vecini bi u Egiptu bila religija bitnija od nacije. Barem je moj osjecaj.
apsidejzi wrote: ↑18/03/2024 14:12
nažalost, sve je tako kako si opisao
Da im se uvede demokratija, bio bi ti Egipat isti. Oni ne otvaraju granice jer imaju diktaturu, gdje se narod nista ne pita.
Ne bih rekao da su puno deugaciji od Bosnjaka. Rekao bih da Bosnjaci to ispoljavaju jer ih se pita, ali vecini bi u Egiptu bila religija bitnija od nacije. Barem je moj osjecaj.
vjerovatno si u pravu, a to kao posljedicu ima slabu državu, bez obzira na brojnost i geostrateški položaj
DaysleepeR wrote: ↑18/03/2024 14:39
Pa gine se za Palestinom jer je vjerski indentitet jači od državnog, koliko god to bošnjaci ne htjeli priznati.
Svima nam je zastava sa ljiljanima najdraža i u srcu, ali majku mu nije više državna.
Nemoj sam sebi gaziti državu tako što su ti državni zastave na svakom koraku naopako postavljene i što i dan danas više guraš ljiljane od državne zastave.
Sam sebe svodiš na vjersku grupu.
Ima još milion primjera.
veći palestinci i od samih palestinaca. veći turci od turaka.
a ovi drugi veći rusi od rusa.
Tona potpunih nebuloza čistog off topic sadržaja koji ne smo da je promašen nego je toliko kontradiktoran da glava boli. Kod pojedinaca je identitet pitanje volje i izbora, potom potpuno isključiva kategorija i valja se opredjeljivati za i protiv, i td. i td. A o neadekvatnim povijesnim događajima koji se poturaju tamo gdje im nije mjesto valjda s ciljem da bi se neki drugi amnestirali da ne govorimo...
JoseMujica wrote: ↑18/03/2024 12:51
Nije čak ni to pitanje koje treba postaviti jer jedno ne isključuje drugo.
Samo da se zapita jel hoće da živi u svojoj vjeri, u svojoj evropskoj državi... ili neće...
Samo da se zapita jel hoće da živi u svojoj vjeri, u svojoj evropskoj državi... ili neće...
u političkom smislu isključuje...možda da ga preformulišem u Ummet ili Država?
Joj razmisljanja.
nije to ništa novo...štaviše, imaš knjigu na tu temu...samo je malo razvodnjeno napisana....nije se lako ni naukom bavit među zadojenim budalama
U narodu poznatiji kao trocijevac Samo što je ovdje samostalan.
Da smo imali bilo šta ovako u julu i avgustu 1992 dok su četnički avioni udarali po nama, druga bi im se priča pričala.
drug_profi wrote: ↑18/03/2024 18:54
Ma zastarjelo jos prije naseg rata
Dobar protiv pješadije ali za borbu protiv dronova vrlo upitan. Ne može ljudski operater efikasno naciljati malu i pokretnu metu kao što je dron, jedino da ih stotinu puca odjednom.
Senator Graham koji je doputovao u Kijev kaže da bi pomoć Washingtona Ukrajini trebalo da bude usvojena u vidu beskamatnog zajma.
Republikanski senator Lindsey Graham podržava pružanje pomoći Ukrajini u obliku beskamatnog zajma i nada se da će sljedećih dana relevantni projekt biti predstavljen u Zastupničkom domu Kongresa SAD-a. Senator je naglasio da je prenio poruku predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom.
"Amerika želi pomoći, ali imamo problema kod kuće koje moramo početi rješavati. Imamo problem na granici. Možemo li to pitanje riješiti prije izbora? Sumnjam, ali moramo nastaviti pokušavati...Saznao sam da je 380 milijardi dolara ruske imovine zamrznuto, 200 milijardi dolara u Belgiji, trebamo dobiti taj novac kako bismo pomogli Ukrajini i sebi. Rekao sam predsjedniku Zelenskom da smo spremni pomoći Ukrajini, ali to moramo učiniti u obliku zajma, bez kamata. Bit će to novi način poslovanja", rekao je senator.
Graham je podržao inicijativu američkog republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa da se pomoć pretvori u beskamatni zajam i izrazio nadu da će relevantni dokument "u idućim danima, a ne tjednima, proći Zastupnički dom".
"Mislim da će ideja o zajmu biti prilično popularna, ne samo među republikancima, već i među demokratima", dodao je Graham.
Athlon64 wrote: ↑18/03/2024 18:49
Meni ovaj M75 uopšte nije poznat. Može li više info o njemu?
kao PVO sredstvo zastario, mozda moze protiv dronova ovih Shehida i slicnih biti koristen uspjesno isto kao i sa trocjevcom, isti je top samo ovdje jedna cijev, koliko se sjecam dokumentarca Bitka na Karušama, koristen je jedan,bilo je dovoljno municije za njega, i to veoma uspjesno protiv pjesadije VRS i oklopnih transportera.
kao PVO sredstvo zastario, mozda moze protiv dronova ovih Shehida i slicnih biti koristen uspjesno isto kao i sa trocjevcom, isti je top samo ovdje jedna cijev, koliko se sjecam dokumentarca Bitka na Karušama, koristen je jedan,bilo je dovoljno municije za njega, i to veoma uspjesno protiv pjesadije VRS i oklopnih transportera.
ovo je sada gadnije sredstvo za pješadiju nego za avijaciju
Ovo oružje u nekoj kupoli sa termovizijom na nekom pokretnom oklopu bi bilo opasno kao Bradley
ovo je sada gadnije sredstvo za pješadiju nego za avijaciju
Pa dobro je i za antidron odbranu. Čak najbolje ako ih se veliki broj može rasporediti na određenom području. Nisu gerani prebrzi , optimalni za ove topove.
Jednocjejvac je I napravljen za pjesadiju 20/1 M55(M75) sto kaze od 75te godine.
Inace je originalni trocijevac m55 20/ 3 20 mm.. ubio se za sporih dronova.. do 1500 m.