Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
-
Seyfo
#19701 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Koristite teške riječi, bez potrebe...
Ja bih zaključio da, bez obzira kako se ko od naših osjeća vani, u sredini u koju je došao je od domicilnih tretiran isto, kao "jugo", bez obzira da li je iz Beograda, Zagreba, Sarajeva ili npr.iz nekog sela na granici Srbije i Rumunije. Jednostavno je u istom košu, stranac, "Jugo", i s tim se mora boriti.
Još bih dodao da su veći gradovi zapadne Evrope mahom puni stranaca, pa će zato i naši prije u gradove gdje su svakako sve stranci, nego u manje sredine gdje je više domicilan svijet. Lakše se snaći i lakše se uklopiti. To je recimo izraženo u npr.Austriji, gdje je Beč "država za sebe"i mnogi Austrijanci idu iz Beča. Naravno, i u drugim gradovima ima naših, ali Beč je dosta karakterističan, kao i npr.Cirih, Minhen, Frankfurt. I naravno da će se neki naš prije odlučiti tamo da živi, kad već ide.
Ali je i tamo, kako rekoh, stranac, i tamo gdje je došao nije mnogo bitno kako se na našem jeziku izražava, jesu li mu gradski maniri, ponašanje, oblačenje, ...
Ja bih zaključio da, bez obzira kako se ko od naših osjeća vani, u sredini u koju je došao je od domicilnih tretiran isto, kao "jugo", bez obzira da li je iz Beograda, Zagreba, Sarajeva ili npr.iz nekog sela na granici Srbije i Rumunije. Jednostavno je u istom košu, stranac, "Jugo", i s tim se mora boriti.
Još bih dodao da su veći gradovi zapadne Evrope mahom puni stranaca, pa će zato i naši prije u gradove gdje su svakako sve stranci, nego u manje sredine gdje je više domicilan svijet. Lakše se snaći i lakše se uklopiti. To je recimo izraženo u npr.Austriji, gdje je Beč "država za sebe"i mnogi Austrijanci idu iz Beča. Naravno, i u drugim gradovima ima naših, ali Beč je dosta karakterističan, kao i npr.Cirih, Minhen, Frankfurt. I naravno da će se neki naš prije odlučiti tamo da živi, kad već ide.
Ali je i tamo, kako rekoh, stranac, i tamo gdje je došao nije mnogo bitno kako se na našem jeziku izražava, jesu li mu gradski maniri, ponašanje, oblačenje, ...
- stakasa
#19702 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Kada nemas nista drugo za ponuditi onda je i to vrlo bitnoSeyfo wrote:Koristite teške riječi, bez potrebe...
- insomnia78
#19703 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Znate vi vrlo dobro o cemu ja pricamThorgerson wrote:Jesu, pa?insomnia78 wrote:Cekaj i Babini su krajisnici
Svugdje ima necovjeka i divljaka.
U Sarajevu si imao 10 hiljada+ ljudi koji su jedva cekali da uzmu puske i mitraljeze pa da rokaju po ovom gradu. A sve dojucerasnja gospoda. Na celu sa uglednim doktorom.
-
kiligonzales
#19704 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Trebali ti sta laziratiHAVANA wrote:Da se i ja pozalim malo na bosnu.Danas sam poludio.Nevjerovatno kolika je opterecenost kod nasih ljudi sa pecatom i potpisom.U vrijeme kada citav svijet funkcionise elektronskim putem,placanjem,fakturisanjem...Samo nas kreten jednako vice dje pecat? I potpis.Sve platis,ocarinis,uzmu ti pare za carinu,pdv i sve ostalo.Kad ti prodas kaze daj ino nabavnu fakturu.Kao prvo sta ce tebi i odakle ti pravo da meni kao pravnom licu trazis ino fakturu? Da svi vide sta sam i gdje kupio,koliko sam platio...
To je valjda poslovna tajna.Carina je to sve pregledala,odredila osnovicu i naplatila sve sto treba.Jok,kaze daj ino,dje je peeecaaaat? Jebo mater te su oni normalni.Kaze male plate.Ne treba vam nikako dat platu otac vas jebo nepismeni.Gdje god dodjem niko nista ne zna.A svi fakultete zavrsili.Jebem li ti uciteljicu.
Onda kad joj dam sve ino dokumente, kaze sta pise ovde?
Po mogucnosti kakav pecat
- amidzazeher
#19705 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
mali_balon wrote:
Za krajisnike 100% si u pravu a ovaj pokusaj od sarajlije cu reci da je jebeno imati malogradjanske koplekse.....zesci je on papak nego onaj focak sto ne smije zaspat sa naocalama da mu se ne trose dok spava.....veci je on seljak od bilo kojeg papka i seljaka......on i onaj koala ko da ih je isti kurac pravio
Znaci Focake i Tuzlake mozemo zajebavati i o njima svasta pricati ali ne i Krajisnike!?
Ovo samo na klix forumu ima
-
kiligonzales
#19706 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Lajavikrelac wrote:Radio Sarajevo wrote:Ljudi, smijte se, vjerujte da je ljepše
- HAVANA
#19707 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Supak je supak, totalno nebitno jel iz kladnja ili krajine,sarajeva ili foce.A supaka nam ne fali.Ima ih svuda
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#19708 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Samo jos napisite da se ljudi dijele na dobre i lose pa da sve ode u pm 
-
mali_balon
#19709 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Mora da si se naso prozvanim......focak je " onaj" focak iz viceva......a tuzlak nako beze naveden.....mora da te nesta boli ali to je tvoj problemamidzazeher wrote:mali_balon wrote:
Za krajisnike 100% si u pravu a ovaj pokusaj od sarajlije cu reci da je jebeno imati malogradjanske koplekse.....zesci je on papak nego onaj focak sto ne smije zaspat sa naocalama da mu se ne trose dok spava.....veci je on seljak od bilo kojeg papka i seljaka......on i onaj koala ko da ih je isti kurac pravio
Znaci Focake i Tuzlake mozemo zajebavati i o njima svasta pricati ali ne i Krajisnike!?
Meni je nebitno ko je odakle je ciji je, bitno mi je da nije iz SDA i sto Havana rece da nije supak.....ali vecina ovih "sarajlija" su malogradjanski cmarovi, ali to je njihov problem, valjda boli sto nisu original sarajlije.....btw nisam ni ja sarajlija, da ne bude zabune, ja sam dosljo sa trenutnom adresom boravka u Sarajevu
- Radio Sarajevo
#19710 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
mali_balon wrote: ja sam dosljo sa trenutnom adresom boravka u Sarajevu
Osjeti se
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#19711 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa realno, to je prvi uslov, poslije dolaze ovi jesi li Sarajlija, Fočak, Tuzlak ili šta već_BataZiv_0809 wrote:Samo jos napisite da se ljudi dijele na dobre i lose pa da sve ode u pm
- Radio Sarajevo
#19712 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Nije ništa loše biti iz Donjeg Brabonjišta, i onda je normalno da ti Grac promijeni svjetonazore i pogled na sve.
I to je cijela poenta o kojoj SaraFina i ja pričamo, niko od nas nije rekao da smo bolji od ovih iz Donjeg Brabonjišta.
I to je cijela poenta o kojoj SaraFina i ja pričamo, niko od nas nije rekao da smo bolji od ovih iz Donjeg Brabonjišta.
- amidzazeher
#19713 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Sta se imam nalaziti prozvanim u postu nekog anonimca na klix.ba forumu, pa nije mi 15 godina.mali_balon wrote:Mora da si se naso prozvanim......focak je " onaj" focak iz viceva......a tuzlak nako beze naveden.....mora da te nesta boli ali to je tvoj problemamidzazeher wrote:mali_balon wrote:
Meni je nebitno ko je odakle je ciji je, bitno mi je da nije iz SDA i sto Havana rece da nije supak.....ali vecina ovih "sarajlija" su malogradjanski cmarovi, ali to je njihov problem, valjda boli sto nisu original sarajlije.....btw nisam ni ja sarajlija, da ne bude zabune, ja sam dosljo sa trenutnom adresom boravka u Sarajevu
Samo sam htio poentirati da si pun predrasuda i da nisi kompetentan osudjivati bilo koga jer istu gresku pravis.
Sada sto je u tvom slucaju Focak tj. svi stanovnici Istocne Bosne (istocnjaci) i sto se o njima pricaju vicevi, ne znaci da imas pravo nekome drzati predavanje o etici i malogradjanstini. Kontas?
Ja se jednako jezim i na izjave o glupom Bosancu Muji, Cigi lopovu, glupim plavušama itd. jer je to za mene generalizacija i time se koriste samo ljudi niske inteligencijske moci.
-
mali_balon
#19714 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
A ti si od onih pravih bezgresnih dusa....lupas ko pizd po samaru haj zdravo...amidzazeher wrote:
Sta se imam nalaziti prozvanim u postu nekog anonimca na klix.ba forumu, pa nije mi 15 godina.
Samo sam htio poentirati da si pun predrasuda i da nisi kompetentan osudjivati bilo koga jer istu gresku pravis.
Sada sto je u tvom slucaju Focak tj. svi stanovnici Istocne Bosne (istocnjaci) i sto se o njima pricaju vicevi, ne znaci da imas pravo nekome drzati predavanje o etici i malogradjanstini. Kontas?
Ja se isto jezim i na izjave o glupom Bosancu Muji, Cigi lopovu, plavušama itd. jer je to za mene generalizacija i time se koriste samo ljudi niske inteligencijske moci.
Last edited by mali_balon on 10/10/2019 13:37, edited 1 time in total.
-
mali_balon
#19715 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ali nekim cudom to tebe vise boli nego mene.. jugovicuRadio Sarajevo wrote:mali_balon wrote: ja sam dosljo sa trenutnom adresom boravka u Sarajevu
Osjeti se
-
Seyfo
#19716 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
I opet....
zaključujemo da smo svi kad odemo vani isti, Jugosi, a to što smo sami sebi Tuzlaci, Fočaci,Purgeri, vaki-naki...to nikog tamo ne zanima.Stranac si svakako i stranac ćeš biti.
zaključujemo da smo svi kad odemo vani isti, Jugosi, a to što smo sami sebi Tuzlaci, Fočaci,Purgeri, vaki-naki...to nikog tamo ne zanima.Stranac si svakako i stranac ćeš biti.
- amidzazeher
#19717 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Zasto editujes post?mali_balon wrote:A ti si od onih pravih bezgresnih dusa....lupas ko pizd po samaru haj zdravo...amidzazeher wrote:
Sta se imam nalaziti prozvanim u postu nekog anonimca na klix.ba forumu, pa nije mi 15 godina.
Ja se isto jezim i na izjave o glupom Bosancu Muji, Cigi lopovu, plavušama itd. jer je to za mene generalizacija i time se koriste samo ljudi niske inteligencijske moci.
-
mali_balon
#19718 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Me tih lokal podjela ce vazda bit i bilo je i ima ih svugdje....pitaj engleza sta misli o velsanima, amerai z klaifornije sta misli o onom iz luizijane itd itd....i vazda ce bit da nekim misle da su Boga za muda ufatili jer su iz sarajeva....pa i u sarajevu imas podjelu na buca potok ciglane breku itd.......Seyfo wrote:I opet....
Lokal patriote su sitne duse koje svoje komplekse, da li zbog svog porijekla ili porijekla prijasnjih pokoljena, lijece tako sto ce na sav glas ponavljati da su oni pravi istinski gradjani odredjenog grada i nosioci vrijednoati istiog. A ustvari su obicni seljoberi i papci
Last edited by mali_balon on 10/10/2019 13:48, edited 1 time in total.
- ćiribiribela
#19719 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Nama iz Buzima je i Sarajevo kulturoloski sok. 
- Radio Sarajevo
#19720 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
I nama je Bužimćiribiribela wrote:Nama iz Buzima je i Sarajevo kulturoloski sok.
- muha_sa
#19721 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
imal šta novo 
- 512MB
#19722 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Unutarnacionalni dvoboj, dijaspora čeka u finalumuha_sa wrote:imal šta novo
- muha_sa
#19723 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
512MB wrote:Unutarnacionalni dvoboj, dijaspora čeka u finalumuha_sa wrote:imal šta novo
-
SD7
#19724 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Koje Sarajevo, prijeratno ili ovo savremeno? Ako je ovo posljednje onda moram konstatovati da je i Buzim pao ".urcu za usi", sto bi se kazalo.ćiribiribela wrote:Nama iz Buzima je i Sarajevo kulturoloski sok.
- SaraFina
#19725 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Kad ja Havanu nagovorim da kupi forum i server, svi koji su pisali protiv nas iz Sarajeva i Sarajeva ići će da se registriraju na matiĆne forume!
Oho vam se! Oho!
Oho vam se! Oho!