Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
homega

#19626 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by homega »

Pedja Kojovic wrote:homega

Prethodni saziv Skupstine nece zasjedati iako je ocigledno da postoji mnogo razloga za to.
Bezbjednost u saobracaju, budzetski deficit od 150 miliona km, sezona grijanja....
Da li bivsi poslanici u ovom mandati primaju neke naknade (plate ili pausale) ne znam - mogu provjeriti.

Ukoliko se partije od kojih se ocekuje da formiraju vlast u KS budu drzale zakonskih rokova, konstituirajuca sjednica ce se odrzati u drugoj polovini novembra. Konstituiranje ce, moj je osjecaj, potrajati tako da prvu radnu sjednicu - na kojoj bi moglo biti rijeci o problemu koji ste naveli - ocekujem u decembru. Naravno, ne bi bilo sasvim neocekivano da se to dogodi tek sljedece godine.

p.k.
Ne mogu da tražim po zakonu, do kada zvanično traje mandat izabranim zastupnicima - do izbornog dana, ili do zvanične potvrde CIK-a ili do konstituiranja Skupštine?

Zar naši zastupnici zaista žive na Marsu, poznaju li ikako instituciju odgovornosti, makar moralne, ako ne političke, ili nedajbože - krivične...

Kakve su tvoje mogućnosti i prava da sazoveš hitnu - vanrednu sjednicu Skupštine KS, povodom sve lošije sigurnosne situacije u gradu?
Pedja Kojovic

#19627 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

homega

Ocekivati hitnu sjednicu starog saziva Skupstine je, po mom misljenju, nerealno.

p.k.
zippoo87

#19628 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by zippoo87 »

je li moguce da je zakonski okvir ovako nakaradan,da poslije izbora vlada bezvlasce a "izbornim pobjednicima" se uopste ne zuri sa forimiranjem vlasti,valjda jos sta mogu "zavrnuti" u ovom tranzicijskom periodu

sta treba ucitinit,da se rokovi za formiranje vlasti smanje...je li to u nadleznosti skupstine ili to CIK odredjuje ?
rokove streba samnjiti na svim nivoima...evo neka Dennis to pitanje pokrene na prvoj sjednici parlamenta

Pedja ?
Pedja Kojovic

#19629 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

zippo87

Stanje u kojem se nalazimo nije bezvlasce.
U KS imamo vladu koja radi u punom zakonskom i ustavnom kapacitetu - a ne u tehnickom mandatu kako cesto mediji dezinformisu javnost.
S obzirom na okolnosti, odnosno izborne rezultate, za ocekivati je da nece doci do znacajnih promjena u sastavu, pa samim tim niti u nacinu na koji se Vlada KS (ne)bavi problemima.
Slazem se da je period bez zasjedanja Skupstine neopravdano dug.
(Posljednje zasjedanje je bilo polovinom septembra).
Ljudi ovlasteni za sazivanje (Kolegij - kojim dominira SDA blok) Skupstine ocito nisu imali potrebe ni interesa da to urade.
Glasaci su takvo ponasanje nagradili sa tri dodatna mandata za SDA i po jedan dodatni za BPS i BOSS.
Pretpostavljam da s njihove (SDA, BPS, BOSS) tacke gledista izgleda kao da odlicno rade svoj posao.

p.k.
homega

#19630 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by homega »

Pedja Kojovic wrote:Slazem se da je period bez zasjedanja Skupstine neopravdano dug.
(Posljednje zasjedanje je bilo polovinom septembra).
Ljudi ovlasteni za sazivanje (Kolegij - kojim dominira SDA blok) Skupstine ocito nisu imali potrebe ni interesa da to urade.
Glasaci su takvo ponasanje nagradili sa tri dodatna mandata za SDA i po jedan dodatni za BPS i BOSS.
Pretpostavljam da s njihove (SDA, BPS, BOSS) tacke gledista izgleda kao da odlicno rade svoj posao.

p.k.
Zašto se ova skupštinska situacija ne prikaže svim građanima Kantona Sarajevo, zašto NS ne zatraži medijski prostor na TV ili drugim medijima, ili u javnim debatama po mjesnim zajednicama ili sličnim javnim skupovima, i objasni sugrađanima kako SDA manipulira i svojim i drugim biračima i zloupotrebljava vlast?
Pedja Kojovic

#19631 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

homega

Nasa stranka, zapravo, u skladu sa svojim mogucnostima informise gradjane o ovakvim stvarima.
Mi nismo, niti bi zeljeli biti, urednici medija.

p.k.
StupskaBitanga

#19632 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by StupskaBitanga »

ili bolje rečeno što bi se zamjerio svom drugu Dini-Kifli K. budućem premijeru?
homega

#19633 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by homega »

Nasa stranka, zapravo, u skladu sa svojim mogucnostima informise gradjane o ovakvim stvarima.
Kako, gdje, da i moji roditelji, informatički nepismeni, dobiju tu informaciju?
Mi nismo, niti bi zeljeli biti, urednici medija.
Budite urednici politike svoje stranke, ispunite obećanja biračima i programske ciljeve vaše stranke, ako želite izaći izvan 4-5 gradskih mahala
Pedja Kojovic

#19634 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

homega

Te "infomacije" poticu iz Ustava, zakona i Poslovnika Skupstine.
U vrijeme njihovog donosenja o njima se pisalo i govorilo u medijima i odrzavane su javne rasprave.
Naravno, da ne krivim gradjane sto ne poznaju bezbrojne zakonske i druge odredbe koje dopustaju i ovakve i jos vece apsurde pa i kriminale na koje se jedan dio nas, a pretpostavljam i vasi roditelji, zgrazavaju.
Na kraju krajeva veceras su u emisiji posvecenoj KS novinari TVSA po ko zna koji put dezinformisali gradjane kojih ih finansiraju i ustvrdili da je Vlada KS u "tehnickom mandatu" iako je Zakon o Vladi vrlo jasan i kaze da oni do izbora novih rade u punom ustavnom i zakonskom kapaciteti. Dakle, tehnicki mandat ne postoji u aktuelnom Zakonu o Vladi. Navodim ovo samo kao jedan od razloga zbog kojih je zahtijevno biti pravilno informisan u ambijentu politicki ovisnog i profesionalno nezadovoljavajuceg novinarstva.
(Najmanje 5-6 puta sam na sjednicama koje uzivo prenosi TVSA govorio o potrebi cesceg sastajanja Skupstine i predlagao, nakon 7. februara, da se Poslovnikom omoguci stalno zasjedanje Skupstine).

Za drugi dio vaseg posta, iskreno, ne znam sta tacno zeli da kaze pa vam ne mogu ni odgovoriti.
Mi smo iskljucivi "urednici" svojih politika i vrlo se principijelno drzimo svojih nacela i obecanja.
O razvoju NS-a i potrebi sirenja smo na ovom forumu iscrpno pricali na prethodnim stranicama.

p.k.
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#19636 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by UnscarD »

Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#19637 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Truba »

imam jedno pitanje za NS

postoji li mogućnost da na lokalnim izborima u koaliciji izađete u sarajevskim općinama gdje niko nema šanse protiv SDA ( Koldžo i Memić)

imate li takvih pregovora s bliskim strankama
razmislja li se o tome ikako?
komandant mark

#19638 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by komandant mark »

Te "infomacije" poticu iz Ustava, zakona i Poslovnika Skupstine.
U vrijeme njihovog donosenja o njima se pisalo i govorilo u medijima i odrzavane su javne rasprave.
Naravno, da ne krivim gradjane sto ne poznaju bezbrojne zakonske i druge odredbe koje dopustaju i ovakve i jos vece apsurde pa i kriminale na koje se jedan dio nas, a pretpostavljam i vasi roditelji, zgrazavaju.
Na kraju krajeva veceras su u emisiji posvecenoj KS novinari TVSA po ko zna koji put dezinformisali gradjane kojih ih finansiraju i ustvrdili da je Vlada KS u "tehnickom mandatu" iako je Zakon o Vladi vrlo jasan i kaze da oni do izbora novih rade u punom ustavnom i zakonskom kapaciteti. Dakle, tehnicki mandat ne postoji u aktuelnom Zakonu o Vladi. Navodim ovo samo kao jedan od razloga zbog kojih je zahtijevno biti pravilno informisan u ambijentu politicki ovisnog i profesionalno nezadovoljavajuceg novinarstva.
(Najmanje 5-6 puta sam na sjednicama koje uzivo prenosi TVSA govorio o potrebi cesceg sastajanja Skupstine i predlagao, nakon 7. februara, da se Poslovnikom omoguci stalno zasjedanje Skupstine).

Za drugi dio vaseg posta, iskreno, ne znam sta tacno zeli da kaze pa vam ne mogu ni odgovoriti.
Mi smo iskljucivi "urednici" svojih politika i vrlo se principijelno drzimo svojih nacela i obecanja.
O razvoju NS-a i potrebi sirenja smo na ovom forumu iscrpno pricali na prethodnim stranicama.

p.k.
Ovo je jos jedan dokaz da TVSA nije potrebna, pogotovo ne na budzetu. Treba to privatizovati odmah. Nema drzave u svijetu da ima vise javnih TV servisa, a svi oni nisu u stanju da proizvedu niti jedan jedini kvalitetan programski sadrzaj. Posto nema sanse da postoji jedan RTV servis koji bi mozda mogao biti kvalitetan, rjesenje je da se to sve privatizuje, pa neka vidi buduci vlasnik sta ce s tim... Samo neka se skinu s javnih izvora finansiranja.
Pedja Kojovic

#19639 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

black swan

Na slican razmisljamo i mi.
Ali pitanje je, naravno, s kim.

p.k.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#19641 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sabina1 »

Black swan wrote:imam jedno pitanje za NS

postoji li mogućnost da na lokalnim izborima u koaliciji izađete u sarajevskim općinama gdje niko nema šanse protiv SDA ( Koldžo i Memić)

imate li takvih pregovora s bliskim strankama
razmislja li se o tome ikako?
Bilo bi super da je prije dvije godine u Novom Sarajevu Sabina Ćudić bila kandidatkinja ujedinjene opozicije.
No da li bi "gordi i veliki" SDP i SBB to prihvatili ?

Sada su šanse još manje pojavom Demokratskog Fronta.

Nadajmo se da će Koldžo u ministre pa da imamo vandredne lokalne....
homega

#19642 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by homega »

Pedja Kojovic wrote:black swan

Na slican razmisljamo i mi.
Ali pitanje je, naravno, s kim.

p.k.

Kad bi promijenili političku retoriku spuštanja glave i klimanja pred interesima "velikih", ubijeđen sam da bi se politički odnosi u Gradu počeli mijenjati. Nije dovoljno raspravljati i davati odgovore na forumima, ili određenim revijalnim TV nastupima, treba izaći i iz kuća "spašavati" jednog po jednog sugrađanina.

Nije pošteno u izbore ulaziti samostalno, dobiti povjerenje birača, a onda ih izdati koaliranjem s nekim čija su politička načela dijametralno suprotna, ili nisu, svejedno. Pokažite odlučnost i političku čistoću, ostanite samostalni u višim nivoima vlasti, ubijeđen sam da će građani prepoznati vašu vrijednost i da ćete za dvije godine biti značajan politički faktor u odlučivanju. Naravno, uz intezivniji rad na terenu.
rajvosa1

#19643 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by rajvosa1 »

Kako će se Naša stranka odnositi prema sporazumu SDA-DF, posebno ako se na taj način forimira vlast u KS-u?
sabina1

#19644 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sabina1 »

rajvosa1 wrote:Kako će se Naša stranka odnositi prema sporazumu SDA-DF, posebno ako se na taj način forimira vlast u KS-u?
100 % opoziciono nadajmo se.

Na kraju krajeva , šta konkretno Naša Stranka može sa samo tri zastupnika u SKS ?

Ništa osim principijelnosti i razuma i čekanja novih izbora...

Pitanje za Albina Zuhrića ili Peđu Kojovića.

Kakav je Vaš stav prema zahtjevu univerzitetskog profesora Kurtćehajića da se ne potpisuje "Odluka o granicama" između BiH i Crne gore jer bi time "Crnogorci bez vlasničkog prava zadržali Sutorinu (oni nemaju papir koji dokazuje posjedovno pravo :shock: ) iako je ona unazad vijekovima bila u bosanskohercegovačkim granicama a time bi Bosna i Hercegovina zapravo poklonila ovo područje Crnoj Gori " :shock:

Hvala.
Last edited by sabina1 on 09/11/2014 16:37, edited 1 time in total.
Baton_Ilirski

#19645 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Baton_Ilirski »

tvsabina wrote:
rajvosa1 wrote:Kako će se Naša stranka odnositi prema sporazumu SDA-DF, posebno ako se na taj način forimira vlast u KS-u?

Na kraju krajeva , šta konkretno Naša Stranka može sa samo tri zastupnika u SKS ?

A zasto ne bi NS sa DF sada u cemu je problem sada, ovaj dogovor DF-SDA je u osnovi temeljen na jasnim i konstruktivnim prijedlozima?
sabina1

#19646 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sabina1 »

Baton_Ilirski wrote:
tvsabina wrote:

A zasto ne bi NS sa DF sada u cemu je problem sada, ovaj dogovor DF-SDA je u osnovi temeljen na jasnim i konstruktivnim prijedlozima?
Zašto bi bilo koji glasač/ica Naše Stranke dozvolio/la sebi takav luksuz da njegovi direktno izabrani predstavnici (zastupnici u SKS) njegov/njen glas direktno ili indiretkno "poklone" kroz savez , koaliciju ili podršku bilo kome ili bilo čemu što vodi ili o čemu odlučuje SDA ?

DF neka vodi svoje brige i neka sam razmišlja o svojoj "principijelnosti" i glasačima i glasačicama.

Hvala.
Last edited by sabina1 on 09/11/2014 16:52, edited 1 time in total.
Baton_Ilirski

#19647 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Baton_Ilirski »

tvsabina wrote:
Zašto bi bilo koji glasač/ica Naše Stranke dozvolio/la sebi takav luksuz da njegovi direktno izabrani predstavnici (zastupnici u SKS) njegov/njen glas direktno ili indiretkno "poklone" kroz savez , koaliciju ili podršku bilo kome ili bilo čemu što vodi ili o čemu odlučuje SDA ?

DF neka vodi svoje brige i neka sam razmišlja o svojoj "prncipijelnosti" i glasačima i glasačicama.

Hvala.
Zar nije NS za bolje sutra svih nas "gradjana" zar ovaj savez nije utemeljen na jasnom dogovoru koji je ocito za dobrobit "gradjana" ne razumijem taj stav o "principijelnosti" jel to isti onaj stav koji je razmontirao Aprilski paket i Prudski sporazum, koji da su prosli vec bi zivjeli godinama u kakvoj takvoj boljoj BiH od trenutne? Da li je ideoloska zaslijepljenost ipak bitnija od napretka ove zemlje..sta NS ceka da liberalne snage pobijede pa da onda preuzmu odgovornost za bilo sta u ovoj zemlji? znas kad ce to onda biti? NIKADA, koji je smisao onda glasa koji dajemo NS.. hvala
Paranoid

#19648 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Paranoid »

tvsabina wrote: Pitanje za Albina Zuhrića ili Peđu Kojovića.

Kakav je Vaš stav prema zahtjevu univerzitetskog profesora Kurtćehajića da se ne potpisuje "Odluka o granicama" između BiH i Crne gore jer bi time "Crnogorci bez vlasničkog prava zadržali Sutorinu (oni nemaju papir koji dokazuje posjedovno pravo :shock: ) iako je ona unazad vijekovima bila u bosanskohercegovačkim granicama a time bi Bosna i Hercegovina zapravo poklonila ovo područje Crnoj Gori " :shock:

Hvala.
:lol: :lol:

binasatv...ovo tvoje pitanje je odlično, ali ako smijem primjetiti upućeno je na pogrešnu adresu. Da li je to zbog izgubljenih žetona na drugim stolovima gdje se igra sa većim ulogom ili ....

PS: Imam i ja jedno pitanje... Hoće li biti dovoljno jake/široke/uske šine u Sarajevu da podnesu donaciju tramvaja iz Konje.. :lol:
sabina1

#19649 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by sabina1 »

Paranoid wrote:
tvsabina wrote: Pitanje za Albina Zuhrića ili Peđu Kojovića.

Hvala.
:lol: :lol:

binasatv...ovo tvoje pitanje je odlično, ali ako smijem primjetiti upućeno je na pogrešnu adresu. Da li je to zbog izgubljenih žetona na drugim stolovima gdje se igra sa većim ulogom ili ....

PS: Imam i ja jedno pitanje... Hoće li biti dovoljno jake/široke/uske šine u Sarajevu da podnesu donaciju tramvaja iz Konje.. :lol:
Ma ne.
Naime jedini susjed sa kojim imamo dobre odnose je Crna Gora.
Postavljati ovakve teze kao taj profesor je totalno nepotrebno a mene zanima stav Naše Stranke.
Pozdrav.
Pedja Kojovic

#19650 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

Zvanicni stav o sporazumu DF/ZK - SDA cemo objaviti nakon sto organi stranke, na osnovu potvrdjenih informacija, zauzmu stav.

p.k.

p.s.
U medjuvremenu, krajnje je zabavno podsjetiti se sta su jedni o drugima govorili prije par sedmica, u toku predizborne kampanje.
Samo onaj ko prodje kroz to gradivo ce biti u stanju da u potpunosti uziva u intelektualnim i jezickim akrobacijama u objasnjenjima koje ce i jedni i drugi ponuditi javnosti i svojim glasacima narednih dana.

p.k.
Locked