Republika Turska

Post Reply
славянин

#19626 Re: Republika Turska

Post by славянин »

ultima_palabra wrote:
archi_a wrote:Ne volim tajipa, ali ga i ne mrzim. Ušteđevina mi je u bosanskohercegovačkoj konvertibilnoj marki, a vidjet ćemo da li će Turska propasti, kako neki aludiraju, ili će stići odgovor jedne ozbiljne zemlje, što Turska jeste.
Da postoji odgovor, već bismo ga vidjeli.
Smirit ce se Erdo nema druge.... ili ce ga smiriti vlastiti narod kad ekonomija drmne.
Kikibombona

#19627 Re: Republika Turskaj

Post by Kikibombona »

archi_a wrote:Ne volim tajipa, ali ga i ne mrzim. Ušteđevina mi je u bosanskohercegovačkoj konvertibilnoj marki, a vidjet ćemo da li će Turska propasti, kako neki aludiraju, ili će stići odgovor jedne ozbiljne zemlje, što Turska jeste.
I Getafe je ozbiljan tim, sa milionskim budzetom, al kad se namjere na Barselonu, obavezno dobiju po usima. Na kraju balade, Barsa uvijek bude bolje plasirana.

Turska nema adute da se bori sa Amerikom. Sta god urade, donji su, samo od taktike zavisi da li ce izgubiti 2:0, 4:0 ili 7:0. Da ce izgubiti, to je jasno, kvota 1.01.

A nece Turska propasti. Nije propala ni Venecuela, ni Grcka, ni Argentina.
archi_a

#19628 Re: Republika Turska

Post by archi_a »

Jeste, a amerika je do sada volila Tursku. Svih ovih stoljeća im žele dobro? I amerika nešto gubi ovakvom spoljnom politikom trenutnog predsjednika, samo ćemo na rezultate takvog djelovanja morati malo sačekati da vidimo šta i kako. Ništa, pošto je amerika u pitanju, predlažem da cijeli svijet skine gaće i čeka šta će trump odlučiti. :-D Dajte ljudi, ne budite smiješni. Trenutni predsjednik amerike je tu 4 godine, a ja sam ubijeđen da će ovaj trenutni možda biti smijenjen i prije isteka ovog mandata. I da će to biti "presedan" iako nije prvi put u historiji SAD-a.
Last edited by archi_a on 13/08/2018 16:26, edited 1 time in total.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#19629 Re: Republika Turska

Post by Velkoski »

Neće biti smijenjen, a možda uzme i još jedan mandat :mrgreen:
Fudo387

#19630 Re: Republika Turska

Post by Fudo387 »

ultima_palabra wrote:
Da postoji odgovor, već bismo ga vidjeli.
Ja sve cekam neki smislen post, imaju tu i tu opciju, a sve se svodi na djecije, vi’cete vi...
Opet se ponavljam k’o kreten,
Sto im ovo treba?
Ulazis u konflikt sa likovima koji jednostavnim brisanjem dvije nule na wall streetu mogu poslati u istoriju sve sto si decenijama stvarao.
Da me jebes, ne kontam zasto?
славянин

#19631 Re: Republika Turska

Post by славянин »

archi_a wrote:Jeste, a amerika je do sada volila Tursku. Svih ovih stoljeća im žele dobro? I amerika nešto gubi ovakvom spoljnom politikom trenutnog predsjednika, samo ćemo na rezultate takvog djelovanja morati malo sačekati da vidimo šta i kako. Ništa, pošto je amerika u pitanju, predlažem da cijeli svijet skine gaće i čeka šta će trump odlučiti. :-D Dajte ljudi, ne budite smiješni. Trenutni predsjednik amerike je tu 4 godine, a ja sam ubijeđen da će ovaj trenutni možda biti smijenjen i prije isteka ovog mandata. I da će to biti "presedan" iako nije prvi put u historiji SAD-a.
I sta ce to promijeniti u politici :?
Kikibombona

#19632 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

ultima_palabra wrote:Da postoji odgovor, već bismo ga vidjeli.
Odgovor je kolektivna histerija. Erdogan ne prestaje pricati, prijetiti i sl. Njegov primjer prate svi drugi duznosnici, mediji itd. Cijela Turska se digla na noge, salju zestoke poruke.

Gradonacelnik Adane :-)

https://mobile.twitter.com/Ozkok_/statu ... 0559557633

S druge strane, Amerikanci se uopste ne oglasavaju. Nema nikakvih izjava. Na turskih 1 000 ide 1 americki odgovor. :D

Dva totalno razlicita temperamenta, pristupa ili sta vec.
ultima_palabra

#19633 Re: Republika Turska

Post by ultima_palabra »

archi_a wrote:Jeste, a amerika je do sada volila Tursku. Svih ovih stoljeća im žele dobro? I amerika nešto gubi ovakvom spoljnom politikom trenutnog predsjednika, samo ćemo na rezultate takvog djelovanja morati malo sačekati da vidimo šta i kako. Ništa, pošto je amerika u pitanju, predlažem da cijeli svijet skine gaće i čeka šta će trump odlučiti. :-D Dajte ljudi, ne budite smiješni. Trenutni predsjednik amerike je tu 4 godine, a ja sam ubijeđen da će ovaj trenutni možda biti smijenjen i prije isteka ovog mandata. I da će to biti "presedan" iako nije prvi put u historiji SAD-a.
Erdogan je dosao u sukob i sa Obaminom administracijom.
detroit-mercy

#19634 Re: Republika Turska

Post by detroit-mercy »

archi_a wrote:Halo, govorite o zemlji sa 80 miliona stanovnika!!! O zemlji koju nikad niko nije smio napasti!!! Čuj oni glume da su zajeban igrač? Oni jesu zajeban igrač! I oni mogu sebi dozvoliti da odbruse i EU i trumpu. Neki drugi će prešutiti i kad ih trump bukvalno odalami po leđima i glavi i izgura sa puta. :D
Pa i Dodo odbrusi Amerima i EU, sad da li ga to cini zajebanim igracem :? :mrgreen:
elcaliente

#19635 Re: Republika Turska

Post by elcaliente »

Erdo se prvi put zafrkao kada je prijetio pa nista nije ucinio, pa opet maho prstom i prijetio pa corak i tako u krug vec godinama. Sa druge strane Izrael i USA neprijete vec posalju jedno upozorenje i onda te lagano odrade iza kulisa. Malo ti podplate Kurde da ti bace koju bombu, onda malo medijima negativnu propagandu i sada lagano subtilni ekonomski pritisak.
Pa brate dragi ako prijetis onda moras nesto i uraditi inace te nece shvatiti ozbiljno. Nisu to neke bezveze drzave tipa BiH i Albanija itd.
Ja mislim da on ipak nije toliko lud da ce nastaviti sa ovim i rizkovati da mu se podpuno unisti ekonomija pa da mu Kinezi sve pokupuju. Skiniti ce gace Izraelu i USA negdje iza zatvorenih vrata i vratiti stabilnost, ali rasta tesko da ce vise biti kao do sada ako USA neinstalira svog igraca.
sekerbay

#19636 Re: Republika Turska

Post by sekerbay »

Ne vidim ništa do presipanje iz šupljeg u prazno.
Kiki prednjači :mrgreen: očekivano jelte.
Amerika šamara, turska prima i propada.
Samo me zanima kako će propasti :)
Nemoguće je da jedna država propadne finansijski. Nemoguće.
Šta će se desiti ako lira toliko padne da za jedan dolar možeš dobiti 1000 lira? Ništa se neće desiti.
Ako je neko imao biznis na stranom tržištu, jednostavno se prebaci na domaće.
Onda se fino okrenu ka evropi i americi, izvade ćune i kažu: evo vam ga, evo.
Ko je onda pušiona? Banke koje su poslovale u turskoj.
Budući da su evropske banke relevantne za sistem(tako tumače eu vlastodršci), neće se dozvoliti da propadnu.
Ako dođe stani-pani, račun će poravnati porezni obveznici.
Ev kak to izgleda na primjeru :)
Ja sam otjelovljena velika turska firma i ko takav poslujem sa nekom evropskom bankom.
Od njih sam dobio 1000 nečega sa obavezom da do ugovorenog datuma vratim 1300.
Bankina bilansa cvjeta jer u papirima imaju 1300 nečega.
Budući da nema zlatnog pokrića, to nešto možemo zvati šipak.
Budući da je sam šipak ustvari obojeni papir il pamuk il koja već stvarka, on nema vrijednost. U šipak se vjeruje.
E, vratimo se dugu.
Jbg, poso mi ne cvjeta tak da sam bio prinuđen da odem kod izdavača šipaka i kažem da im ne mogu vratiti 1300 šipaka.
Šta sad, zapitaše se izdavači, znači l to da ćemo bankrotirat, zatvorit radnju i morat na bauštelu?
Ne, reče glavni izdavač, mi smo relevantni za sistem.
Nego, sad će oni meni isplatiti 1500 šipaka kako bih vratio onih 1300, ali po novim uslovima.
Naravno po mene boljim uslovima.
Jer ako su gori, onda neću moći vratiti šipke, tako da će izdavači šipaka morati na bauštelu.
Toliko o tome m
Rješenje turske "krize" vidim u naglom zaokretu, hermetičkom zatvaranju prema americi i njenoj valuti a otvaranju ka rusiji, iranu i kini.
Ako su dužni amerima, nek prolongiraju vraćanje duga.
Naftu i plin kupovati iranskim rijalima i rubljom.
Ili obična robna razmjena.
Dakle, lovac f8-e4, šah! :mrgreen:
Da vidimo kako bi petrodolar podnio taj šahovski potez.
Fudo387

#19637 Re: Republika Turska

Post by Fudo387 »

sekerbay wrote:Ne vidim ništa do presipanje iz šupljeg u prazno.
Šta će se desiti ako lira toliko padne da za jedan dolar možeš dobiti 1000 lira? Ništa se neće desiti.
Budući da su evropske banke relevantne za sistem(tako tumače eu vlastodršci), neće se dozvoliti da propadnu.
Ja sam otjelovljena velika turska firma i ko takav poslujem sa nekom evropskom bankom.
Budući da je sam šipak ustvari obojeni papir il pamuk il koja već stvarka, on nema vrijednost. U šipak se vjeruje.
E, vratimo se dugu.
Jbg, poso mi ne cvjeta tak da sam bio prinuđen da odem kod izdavača šipaka i kažem da im ne mogu vratiti 1300 šipaka.
Šta sad, zapitaše se izdavači, znači l to da ćemo bankrotirat, zatvorit radnju i morat na bauštelu?
Nego, sad će oni meni isplatiti 1500 šipaka kako bih vratio onih 1300, ali po novim uslovima.
Jer ako su gori, onda neću moći vratiti šipke, tako da će izdavači šipaka morati na bauštelu.
Toliko o tome m
Rješenje turske "krize" vidim u naglom zaokretu, hermetičkom zatvaranju prema americi i njenoj valuti a otvaranju ka rusiji, iranu i kini.
Jarane,
Ti si genije.
ljevoruki

#19638 Re: Republika Turska

Post by ljevoruki »

sekerbay wrote: Ako su dužni amerima, nek prolongiraju vraćanje duga.

:lol: :lol:

Bilo ih je jos koji su to samo pomenuli pa su zavrsili ili na kanafi ili sa drvetom u supku. :-)
Kikibombona

#19639 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

ultima_palabra wrote:
Erdogan je dosao u sukob i sa Obaminom administracijom.
Vec 5-6 godina Turska vodi tihi rat sa Amerikom. Razilaze se u svemu. Erdogan je 2014. i 2015., za vrijeme vladavine Baraka Obame, uputio bezbroj ostrih poruka zapadu poput: 'vi ste nasi neprijatelji, volite samo nase resurse', 'Amerika dijeli teroriste na dobre i lose', 'sta radite u Siriji, idite' itd itd. Nervoza je eskalirala radi americkog angazmana u Siriji, iako se razilaze oko mnogih drugih pitanja...

Iz 2014...

Erdogan: West doesn’t like Muslims, wants them dead
“They look like friends, but they want us dead, they like seeing our children die. How long will we stand that fact?” he said on Friday during an address to the Standing Committee for Economic and Commercial Cooperation of the Organization of Islamic Cooperation (COMCEC) in Istanbul.

“Only we can solve our problems. I speak openly; foreigners love oil, gold, diamonds and the cheap labor force of the Islamic world. They like the conflicts, fights and quarrels of the Middle East. Believe me, they don’t like us,” he was quoted by the Turkish daily Hurriyet as saying.

“The only condition to overcome the crisis in the Islamic world is unity, solidarity and alliance. Believe me, we can resolve every problem as long as we are united. Islamic countries, which have developed economically recently, have been experiencing the biggest humanitarian and political crisis in their history simultaneously,” the Turkish president said.

“If we act together, we will end the loneliness of Palestine which has continued for nearly one century … It is possible to end the bloodshed in Iraq and killing of Syrian children if we unite,” he added.
Bezbroj ovakvih izjava radi neslaganja sa Obaminom administracijom vezano za rat u Siriji...

Demokrate jednako kao republikanci ne podnose Erdogana i njegovu politiku. On u Americi trenutno nema prijatelje. Izmedju redova optuzuje Obaminu administraciju da je odgovorna za drzavni udar itd.

Americka politika ima kontinuitet. Misljenja sam da Tramp nema veze sa ovim, vec Pens, Pompeo, Bolton i ekipa iz Pentagona, sigurnosnih sluzbi itd.

Ovaj tvit je napisao Majk Pompeo, nakon drzavnog udara u Turskoj, kada je iranski ministar vanjskih poslova Zarif podrzao Erdogana. Nadovezao se na njegov komentar i rekao sta misli o jednima i drugima. To je napisao neposredno prije imenovanja za sefa FBI. Sada je drzavni sekretar i glavna faca za vanjsku politiku.

Image
sekerbay

#19640 Re: Republika Turska

Post by sekerbay »

Ako sam negdje pogriješio, slobodno hrakni upis.
Turska na energente izdvaja gotovo 40 milijardi dolara.
Kako lijepo zvuči kad kažeš, in rijal vi trast.
Ps.
Redžo erdogančević: "čim grčka vrne silne milijarde upumpane u sanaciju, mi smo drugi koji će vraćati.
Et, stojimo u redu iza grčke" :oops: :mrgreen:
sekerbay

#19641 Re: Republika Turska

Post by sekerbay »

ljevoruki wrote:
sekerbay wrote: Ako su dužni amerima, nek prolongiraju vraćanje duga.

:lol: :lol:

Bilo ih je jos koji su to samo pomenuli pa su zavrsili ili na kanafi ili sa drvetom u supku. :-)
Jah, turska je Libija :-)
Probali su, ali je vojni puč propao.
Što se tiče toga, turska je stabilnija od amerije tj. prije će trump završiti sa štapom u zadnjici.

Otpadu je ostao taj ekonomski rat koji su pokrenuli na raznim frontovima.
Pazi ovo, ovaj turski rejting :)
Fitch - BB -
Moody's - Ba2
S&P - BB -
A kod ju es end ej, AAA
Kako očigledno iliti ašićare, zar ne :)
Amerika ima robni deficit od preko 800 milijardi. Koga briga jbt :-D
madner

#19642 Re: Republika Turska

Post by madner »

Haj sto veze nemas sa ekonomijom.
Haj sto imas rjesanja pod naslovom kako mali Perica/Mujo zamislja svijet.
Haj sto mislis da se nista nece desiti.
Ali lovac ne moze nikako napraviti taj potez u sahu :evil: :D
madner

#19643 Re: Republika Turska

Post by madner »

Kikibombona wrote:
madner wrote:Kiki strucnjak za natalitet :D

Za nezavisnost se mora izboriti, samo Kurdi misle da se to poklanja.
Kikibombona wrote:Kurdi su prosle godine proglasili nezavisnost u Iraku cemu se Amerika i EU zestoko usprotivila. Srusili su san o kurdskoj drzavi. Njima odgovara da Kurdi ostanu u Iraku, sa jakom autonomijom, da drzava ne moze nikad biti normalna. U stanju haosa, permanentne krize i nestabilnosti, Amerikanci odrzavaju svoju poziciju i kontrolisu cijeli region.

Kurdi su toga veoma svjesni, o tome pisu i govore njihovi intelektualci. Medjutim, oni nemaju izbora. Prihvataju ruku koja im se pruza, crpe od nje moc i rade za 'svoju stvar'. Jasno je da im niko nece dati nista na poklon, da se za sve moraju sami izboriti, uz zrtve i patnju, kako to uvijek ide...

Zapad vec 200 godina vjesto manipulira drzavama i narodima bliskog istoka, sve sa ciljem da ostanu u inferiornom polazaju, nestabilni, razjedinjeni i siromasni.
To ti govorim, kakva politicka naivnost i glupost. Nije EU i USA srusila njihov san, nego oni sami nisu imali snage, volje, znanja i muda da ga ostvare. Nadali se da ce USA za njih ratovati a EU jos pritisnut i Tursku :D
JThomas

#19644 Re: Republika Turska

Post by JThomas »

na turska je stabilnija od amerike je i kurs mog mozga otišao do vraga...
vatrogasac

#19645 Re: Republika Turska

Post by vatrogasac »

Kakva je lira danas?
Kikibombona

#19646 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

vatrogasac wrote:Kakva je lira danas?
Ovdje mozes pratiti, iz sata u sat

https://mobile.twitter.com/dolardegisti

Danas su mediji objavili da je Turska pristala pustiti pastora na slobodu. Lira se momentalno popravila sa 7.2 na 6.7 u odnosu na dolar. Kada su Amerikanci porucili da je vijest lazna, ponovo je pocela padati i sada iznosi 7 lira u odnosu na dolar.
Kikibombona

#19647 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

madner wrote:To ti govorim, kakva politicka naivnost i glupost. Nije EU i USA srusila njihov san, nego oni sami nisu imali snage, volje, znanja i muda da ga ostvare. Nadali se da ce USA za njih ratovati a EU jos pritisnut i Tursku :D
Bez americke podrske Iracki Kurdistan nema sanse. Iako su Amerikanci bili sve vrijeme protiv, oni su se nadali da ce popustiti kada vide rezultate referenduma. I zajebali su se. Zajebao se Barzani i dio PUK-a koji je podrzao referendum. Veci dio PUK-a i Goran (druga i treca stranka po snazi u parlamentu) su bili protiv radi americkog protivljenja.

Skupa greska KDP i Barzanija.

Kurdistan ce biti realnost kada se iz Turske oslobodi velika energija. Kurdski narod u Turskoj brzo raste i ceka pravi momenat.
archi_a

#19648 Re: Republika Turska

Post by archi_a »

Crno beli svet wrote:dosta je bilo prilagođavanja

:D
detroit-mercy

#19649 Re: Republika Turska

Post by detroit-mercy »

sekerbay wrote:Ne vidim ništa do presipanje iz šupljeg u prazno.
E, vratimo se dugu.
Toliko o tome m
Genijalno, kako se samo nismo toga sjetili ranije :mrgreen:
Ovo je za Nobela :mrgreen:
archi_a

#19650 Re: Republika Turska

Post by archi_a »

Crno beli svet wrote:vidi ovog sda majmunčeta :lol: imal kakva novog oruŽija :lol: aubice i sultani

vojske i govana :lol: :lol: :lol:

Tako malo postova, a već poFino ispao glup! :lol:
Post Reply