lerdi wrote:Previše se komplikuje a čitava situacija je vrlo jednsotavna. SDP ima najviše zastupnika u klubu Srba i na njima je odgovornost htjeli oni to priznati ili ne. Pošto ne žele da participiraju u vlasti i daju nekog svog kandiadata ostale su im samo dvije mogućnosti:
1. Da se ponašaju probosanski i da podrže probosanskog kandidata ko god bio predlagač istog,
2. Da državu podrede svojim foteljema te dovedu sve nas u situaciju kada neće biti novca ni za penzije ni za ostale stvari jer MMF neće davati više pare dok se nova vlast ne uspostavi. Ova opcija može dovesti i do toga da SNSD predloži svog kandidata koji će teško proći u parlamentu ali će dopuštanje jedne ovakve stvari jako puno reči o "principima" kojih se drži SDP i "novom" pravcu koji zauzeli nakon kongresa.
Naravno da žele, zato ovo i rade. Odluka je na Bakiru, koji sada, očito, vaga. Da se vratimo malo unatrag ...
Po meni, za SDA je najprirodnije bilo da su išli sa SBB-om. Znam pouzdano da su neki ljudi iz vrha SDA molili Bakira da pređe preko toga šta mu je Radončić radio i da ide sa SBB-om, ali Bakir nije htio (mislim da mu je prekipilo kada je Avaz poturio snimke njegove rahmetli majke u jeku predizborne kampanje, koja je btw bila bolesna, neuračunjljiva žena). Bakir je donio odluku da ide sa DF-om, uz glasno negodovanje većine činovnika SDA, posebno na nižim nivoima. I SBB i SDP bi čak i sada, na najmanji mig SDA ušli u vlast, nema sumnje u to. Čović ionako nikada nije bio za DF, a vjerovatno bi došlo i do prekompozicije na državnom nivou, uključivanjem SNSD-a.
Za DF bi najbolje bilo da bude opozicija, a ovo možda i nije loša prilika da se izvuku. Za državu - nisam optimista. Mislim da će SDA završiti posao - dovesti zemlju do kolapsa. Ali narod ih je izabrao i to je to.