Ukrajina

Čitalac

#195776 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Wall Street Journal analizira nacrt mirovnog sporazuma iz 2022. pa konstatuje da Putin danas želi isto što i tada – „kastriranu“ Ukrajinu, uz napomenu da je Moskva od 2014. prekršila više od 400 međunarodnih ugovora i konvencija.
Konture sporazuma koji ruski čelnik vjerojatno želi mogu se vidjeti u nacrtu mirovnog sporazuma koji su razvili ruski i ukrajinski pregovarači u travnju 2022, otprilike šest tjedana nakon početka rata. Zapadni dužnosnici i analitičari kažu da ti ciljevi ostaju uglavnom nepromijenjeni nakon dvije godine borbi: Ukrajinu pretvoriti u kastriranu državu, trajno ranjivu na rusku vojnu agresiju.
Iako su obrisi mirovnih pregovora (koji su se na kraju pokazali neuspješnima) otkriveni, cijeli dokument od 17 stranica, u koji su imali uvid The Wall Street Journal i drugi izvori upoznati s pregovorima, nije objavljen. Dokument od 15. travnja 2022. opisuje kako su pregovarači s obje strane pokušali okončati borbe, pristajući Ukrajinu pretvoriti u "stalno neutralnu državu koja ne sudjeluje u vojnim blokovima", lišavajući je mogućnosti da obnovi svoju vojsku uz zapadnu podršku, dok Krim ostaje pod de facto kontrolom Rusije. Dokument pokazuje kakve su velike ustupke pregovarači s ukrajinske strane bili spremni učiniti u prvim tjednima rata i kakvim kompromisima Rusija može uvjeriti Ukrajinu ako zapadna vojna podrška ponestane.
U nacrtu ugovora stoji da će Ukrajini biti dopušteno težiti članstvu u EU, ali joj neće biti dopušteno pridruživanje vojnim savezima poput Sjevernoatlantskog saveza (NATO). Prema nacrtu, strano oružje neće biti dopušteno na ukrajinskom tlu. Oružane snage Ukrajine bit će smanjene na određenu veličinu. Rusija je nastojala ograničiti sve, od broja vojnika i tenkova do maksimalnog dometa ukrajinskih projektila.
Poluotok Krim, koji je Rusija već okupirala, ostao bi pod utjecajem Moskve i ne bi se smatrao neutralnim. Budućnost istočne Ukrajine, koju je Rusija okupirala 2014, nije bila uključena u nacrt, ostavljajući to pitanje osobnim pregovorima Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog, koji se nikad nisu sreli. Moskva je također inzistirala da ruski jezik funkcionira ravnopravno s ukrajinskim u vlastima i sudovima, s čim se Kijev nije slagao. Ugovor su trebale jamčiti strane sile, uključujući Sjedinjene Države, Veliku Britaniju, Kinu i Francusku. Tim je zemljama povjerena dužnost zaštite Ukrajine u slučaju kršenja ugovora. Ali sve dok je ugovor na snazi, navodi se u dokumentu, zemlje jamci bit će obvezne "raskinuti međunarodne ugovore i sporazume koji nisu u skladu s trajnom neutralnošću Ukrajine", uključujući sva obećanja bilateralne vojne pomoći.
Nacrt ugovora s Ukrajinom predviđao je zabranu stranog oružja, "uključujući raketno oružje bilo koje vrste". Moskva je željela da ukrajinske oružane snage ne budu veće od 85.000 vojnika, 342 tenka i 519 komada topništva. Prema dokumentu, ukrajinska strana u pregovorima zahtijevala je 250.000 vojnika, 800 tenkova i 1.900 topničkih oruđa. Ostali problemi ostali su neriješeni.
U slučaju napada na Ukrajinu, Rusija je željela da sve države jamci usklade odgovor, što je značilo da jedinstveni odgovor da je Rusija agresor ne bi bio vjerojatan. U slučaju napada na Ukrajinu, ukrajinski pregovarači htjeli su zatvoriti njezin zračni prostor, što bi zahtijevalo od država jamaca da provedu zonu zabrane leta i daju oružje, što Rusija nije odobrila.
Rusija je htjela dodati Bjelorusiju kao jamca, Ukrajina je htjela dodati Tursku. Ukrajinski pregovarači su ispisali tekst u kurzivu koji pokazuje da su odbili razgovarati o ruskoj klauzuli kojom se zahtijeva da Kijev povuče svoje zahtjeve da dođe pod nadležnost Međunarodnog kaznenog suda koji procesuira ratne zločine. Nisu pristali ni na ratifikaciju klauzule o ukidanju svih međusobnih sankcija.
Pregovori su nastavljeni – čak i putem Zooma – ali su na kraju završili u lipnju 2022. Tada nikakvi dogovori nisu postignuti. Međutim, dokument odražava duboko ukorijenjene ruske fobije da Zapad, predvođen Sjedinjenim Državama, godinama razvija Ukrajinu kao takozvanu "anti-Rusiju" kako bi potkopao, odvratio i pokušao preuzeti kontrolu nad Rusijom…
Ukrajina sada kaže da neće započeti mirovne pregovore dok Rusija ne povuče svoje trupe s njezinog teritorija. Predsjednik Volodimir Zelenski uvjeren je da će prekid neprijateljstava jednostavno omogućiti Rusiji da se ponovno naoruža i bolje napadne Ukrajinu u budućnosti. I premda je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ranije ovog tjedna ponudio nastavak pregovora, svaki novi pokušaj postizanja mira izgleda malo vjerojatan u bliskoj budućnosti.
Istodobno, vojna pobjeda bilo koje strane izgleda sve nedostižnija. Iako je linija bojišnice jedva napredovala u godinu dana, raste pesimizam oko perspektive Ukrajine. Rusija je nedavno napravila svoj prvi značajniji prodor u nekoliko mjeseci, a snagama Kijeva ponestaje municije i ljudstva...
Prema think tanku Chatham House, od svoje prve invazije na istočnu Ukrajinu i aneksije Krima 2014. Rusija prekršila više od 400 međunarodnih ugovora i konvencija. Štoviše, sve prethodne sporazume o prekidu vatre ili mirovne ugovore koji su uključivali Rusiju u Gruziji, Siriji i Ukrajini Kremlj je naknadno okrenuo u vlastitu korist.
Ironmen

#195777 Re: Ukrajina

Post by Ironmen »

Rusi bacaju od jutros FAB bombe na Kupijansk, vjerovatno pripremaju teren slicna takitak kao Bahmut i Avdivka prevrni svaki kamen.
Bernardinac

#195778 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

https://m.vk.com/@m_s_simonyan-rasshifrovka-razgovora-vysokopostavlennyh-oficerov-bundesver

Jako zanimljiva navodna konverzacija o Taurusima i rušenju mosta. RT doduše i njihova pouzdana Simonyan :D
Prevedite mašinski jbg 😁
Last edited by Bernardinac on 01/03/2024 15:33, edited 1 time in total.
studeni76

#195779 Re: Ukrajina

Post by studeni76 »

Ironmen wrote: 01/03/2024 14:05 Rusi bacaju od jutros FAB bombe na Kupijansk, vjerovatno pripremaju teren slicna takitak kao Bahmut i Avdivka prevrni svaki kamen.
Samo je pitanje cijene koju ce platit za Kupijansk. A njima ocigledno ni jedna nije visoka da ostvare sto su zacrtali. Ako se zapad ne probudi ode ovo u 3pm
Comandini

#195780 Re: Ukrajina

Post by Comandini »

https://www.rferl.org/a/russian-blogger-flees-russia-fearing-for-safety/32842384.html

Ruski bloger Shtefanov je pobjegao iz Rusije. Intervjuise ga ruski nezavisni novinar Yuriy Dud.

Zasto je to interesantno? Jer se nalaze u Sarajevu :)

https://www.youtube.com/watch?v=6xIeLJGcpfU
Čitalac

#195781 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Glasnogovornik grupe Horticija: Rusi gomilaju snage, odbrana je spremna.
Ilja Jevlaš, šef press službe operativno-strateške grupe Horticija, kaže da ruske trupe gomilaju svoje snage i vrše snažan udar na Časiv Jar.
"Prikupili su moćne snage i sada se ovo može smatrati jednim od njihovih snažnih udara na Časiv Jar. Pristup Časiv Jaru otvorio bi put neprijatelju da nastavi svoje ofenzivne akcije i napadne Kostiantynivku. I naravno, glavni cilj u regiji Donetsk je aglomeracija Kramatorsk-Sloviansk. Stoga neprijatelj ne štedi svoje napore, pokušava iskoristiti trenutak. Već dugo traže slabosti i pri najmanjoj prilici da negdje probiju obranu, pojačavaju svoje skupine i pribjegavaju jurišnim operacijama. Časiv Jar je za agresora ključno naselje za nastavak ofenzive.
Podignuto je nekoliko krugova obrane. Tu su i minska polja, kako protutenkovska tako i protupješačka, također su napravljeni nasipi i protutenkovski bedemi kako bi se spriječilo napredovanje teške tehnike ruske vojske. Dugo smo se pripremali za obranu Časiv Jara, čak i dok je neprijatelj zauzimao Bahmut“, kaže Jevlaš.
karanana

#195782 Re: Ukrajina

Post by karanana »

e haj da vidimo. jer koliko sam cuo prije par dana ukrajinci su napustili neke bitne lokacije tj. uzvisenja kod casiv jara. ne mozes, jebi ga, izgleda da su one avio bombe od 500 kila fab ili tako nesto, game changeri.
Crvene_brigade

#195783 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

karanana wrote: 01/03/2024 15:04 e haj da vidimo. jer koliko sam cuo prije par dana ukrajinci su napustili neke bitne lokacije tj. uzvisenja kod casiv jara. ne mozes, jebi ga, izgleda da su one avio bombe od 500 kila fab ili tako nesto, game changeri.
Evo ga opet iznosi svoje maštarije? Pa zar nisu stigli ovi tvoji klošari do Kramatorska? Prije petnaestak dana si po ko zna koji put najavljivao dolazak Putinovih fašista i agresora u taj grad.
karanana

#195784 Re: Ukrajina

Post by karanana »

Crvene_brigade wrote: 01/03/2024 15:13
karanana wrote: 01/03/2024 15:04 e haj da vidimo. jer koliko sam cuo prije par dana ukrajinci su napustili neke bitne lokacije tj. uzvisenja kod casiv jara. ne mozes, jebi ga, izgleda da su one avio bombe od 500 kila fab ili tako nesto, game changeri.
Evo ga opet iznosi svoje maštarije? Pa zar nisu stigli ovi tvoji klošari do Kramatorska? Prije petnaestak dana si po ko zna koji put najavljivao dolazak Putinovih fašista i agresora u taj grad.
nisam najvaljivao dolazak u kramtorsk za skoro vrijeme. kramatorsk-slavjansk su veliki zalogaj i vjerovatno cilj za ovu godinu, time zaokruzuju punu kontrolu donjecke oblasti. sad rade potrebne pripreme, veliku potkovicu. mislim da probavaju da pripreme teren na taj nacin da ostave ukrajincima opciju povlacenja iz kramatorska i slavjanska bez borbi.
zigzag

#195785 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

:jbt:
Crvene_brigade

#195786 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

karanana wrote: 01/03/2024 15:23
nisam najvaljivao dolazak u kramtorsk za skoro vrijeme. kramatorsk-slavjansk su veliki zalogaj i vjerovatno cilj za ovu godinu, time zaokruzuju punu kontrolu donjecke oblasti. sad rade potrebne pripreme, veliku potkovicu. mislim da probavaju da pripreme teren na taj nacin da ostave ukrajincima opciju povlacenja iz kramatorska i slavjanska bez borbi.
Potkovica u vidu leševa fašističko-agresorskih klošara koje podržavaš...

apsidejzi

#195787 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

Hame_ wrote: 01/03/2024 14:07
apsidejzi wrote: 01/03/2024 13:13 Hop hop, IZRAREL salje vojnu pomoc Ukrajini. Rijec je nekom radarskom sistemu i pratecom opremom mada nije specificirano o cemu je rijec. Smijemo li pogadjati da se radi o Iron Dome?

Golemo ako se to ispostavi. Sjetimo se da je Izrael brzo nakon hamasovog napada 7/10 rekao kako ce uciniti sve da Rusija izgubi ovaj rat, kao osvetu za rusku podrsku hamasu. Sjetimo se isto tako da je Moskva ugostila hamas u septembru prosle godine, nekih pola mjeseca prije napada. Ocito je ovo sada pocetak neceg novog u svjetskim tokovima. Mozemo mi pricati sta hocemo, ali danas jevreji upravljaju finansijskim svijetom i ko im se zamjeri, mogao bi imati dugorocnih posljedica. Ako su 4000 godina vrijedno radili na tome da dobiju drzavu i dobili je, ako su 70 godina ganjali njemacke naciste svuda po svijetu i svakog uhvatili za kojeg su saznali... bazirano na iskustvu, rutalji se nece dobro provesti.
Prva monoteističika vjera (vjera u jednog boga) je bila Izraelska i knjiga Tora. Nemam ja nikakve simpatije prema njima, kao ni oni prema meni. Moje je mišljenje da smo nakon katastrofe koju su nam priredile komšije i susjedik (kao jevrejima sada) trebali izabrati stranu. Koju stranu? Pa Američku. Najjaču stranu, da nam žene nikada više niko ne jebe (siluje).

Hoću da napišem, ko je taj narod... u stvari evo pitaću AI.

Prema Institutu koji je objavio redovni godišnji izvještaj, trenutno u svijetu živi 14,2 miliona Jevreja. Ova brojka može porasti do 16,5 miliona kada se u tu populaciju ubroje i potomci Jevreja koji se izjašnjavaju kao dijelom Jevreji. Većina Jevreja (6,74 miliona) živi u Izraelu, dok ih još 6,09 miliona boravi u Sjevernoj Americi i 1,07 miliona u Europi. Jevreji su narod koji je raspršen širom vijeta, a njihova vjera, judaizam, čvrsto ih povezuje - Židove.
Nemamo mi konceptualnu sposobnost da to prihvatimo. Meni lik danas prica kako mu je drazi Putin od amerikanaca zbog palestine. Ja njemu objasnim da nas putin jebe danas a da ce sutra biti BiH na redu. Pusti palestinu. Nek se sikira Egipat i Saudija. Preci su. Al ne. Hamas i Fatah danas u Moskvi i rusija valja a amerika ne valja. Ukljucujuci izrael.

A moj stav je jednostavan. Zaboli me klinton i za palestinom i za ukrajinom. Rusija nam radi o glavi i njihov neprijatelj je moj prijatelj po interesu. Ne navijam ja za ukrajinu jer ih volim. Svejedno mi je. Da ih je Kazahstan napao bolio bi me klinton isto kao za palestinsko izraelski rat. Ne tice me se.

Ne moram ja volit Izrael. Ne moram voliti Ukrajinu. Ali sta god ucine protiv rusa, hvala im. Bolje oni nego ja. Uzme li putko ukrajinu, Bosne nece biti. Onda nam valja u Palestinu ic :D
Čitalac

#195788 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Oleksij Danilov: Za Kremlj je ovo ključna godina...
Rusko vodstvo 2024. definira kao ključnu i odlučujuću godinu...Jasno je da Rusi većinom nisu protiv rata, oni su protiv gubitničkog rata, a o pobjedi se može sanjati samo u ne baš trezvenim snovima Dmitrija Medvedeva. Inače, trend povećanja broja onih koji se zalažu za prekid neprijateljstava bilježe kao trend i sociolozi Kremlja.
Što Putin intenzivnije bude vrtio vojni točak, to će brže rasti nezadovoljstvo "dubokih ljudi", po formuli koja je izravno proporcionalna. Nesigurna ravnoteža interesa između raspoloženja ruskog društva i Putinovih planova mogla bi potrajati najviše do kraja 2024. godine i neizbježno se razići u nedostatku temeljnih promjena i postizanja značajnih rezultata. Raspon mogućnosti, ma što govorili razni stručnjaci, neminovno će se sužavati za Kremlj, a svaki novi korak pogoršavat će unutarnju situaciju.
Dakle, drugi val mobilizacije, koji je ruskoj vojsci već prijeko potreban, zajamčeno će izazvati eksploziju društvenog nezadovoljstva, sa slabo predvidivim posljedicama. Daljnje povećanje vojnog proračuna i povezano neizbježno smanjenje socijalne potrošnje, posebno za regije Ruske Federacije, također predstavljaju programirane velike prijetnje stabilnosti režima…
Logika početne zablude (napad na Ukrajinu) pretpostavlja lavinsko gomilanje problema i postupno pogoršavanje okolnosti. A u ratu koji je pokrenula Rusija, pobjednik će biti onaj koji održi unutarnje jedinstvo i ne pukne iznutra. Ukrajina ima motivaciju, cilj, osjećaj pravedne mržnje i razumijevanje pravednosti svoje borbe - ono što nas kali i ujedinjuje! Što od toga imaju Rusi?
JMGuti

#195789 Re: Ukrajina

Post by JMGuti »

apsidejzi wrote: 01/03/2024 13:13 Hop hop, IZRAREL salje vojnu pomoc Ukrajini. Rijec je nekom radarskom sistemu i pratecom opremom mada nije specificirano o cemu je rijec. Smijemo li pogadjati da se radi o Iron Dome?

Golemo ako se to ispostavi. Sjetimo se da je Izrael brzo nakon hamasovog napada 7/10 rekao kako ce uciniti sve da Rusija izgubi ovaj rat, kao osvetu za rusku podrsku hamasu. Sjetimo se isto tako da je Moskva ugostila hamas u septembru prosle godine, nekih pola mjeseca prije napada. Ocito je ovo sada pocetak neceg novog u svjetskim tokovima. Mozemo mi pricati sta hocemo, ali danas jevreji upravljaju finansijskim svijetom i ko im se zamjeri, mogao bi imati dugorocnih posljedica. Ako su 4000 godina vrijedno radili na tome da dobiju drzavu i dobili je, ako su 70 godina ganjali njemacke naciste svuda po svijetu i svakog uhvatili za kojeg su saznali... bazirano na iskustvu, rutalji se nece dobro provesti.
Odavno je rascisceno sto se tice Iron Domea, nece ga slati Ukrajini. Ono sto su vec poslali prosle godine, a vjerovatno i ovo sad sto ti najavljujes je radarski sistem ieMHR. Mada taj clanak ja nigdje ne mogu da nadjem?
madner

#195790 Re: Ukrajina

Post by madner »

Mislim da je i vise od 13, samo se Rusi prave da nije tako.
Bloo
Globalna šefica

#195791 Re: Ukrajina

Post by Bloo »

Grean wrote: 01/03/2024 14:59
Hame_ wrote: 01/03/2024 14:07
Spoiler
Show

Prva monoteističika vjera (vjera u jednog boga) je bila Izraelska i knjiga Tora. Nemam ja nikakve simpatije prema njima, kao ni oni prema meni. Moje je mišljenje da smo nakon katastrofe koju su nam priredile komšije i susjedik (kao jevrejima sada) trebali izabrati stranu. Koju stranu? Pa Američku. Najjaču stranu, da nam žene nikada više niko ne jebe (siluje).

Hoću da napišem, ko je taj narod... u stvari evo pitaću AI.

Prema Institutu koji je objavio redovni godišnji izvještaj, trenutno u svijetu živi 14,2 miliona Jevreja. Ova brojka može porasti do 16,5 miliona kada se u tu populaciju ubroje i potomci Jevreja koji se izjašnjavaju kao dijelom Jevreji. Većina Jevreja (6,74 miliona) živi u Izraelu, dok ih još 6,09 miliona boravi u Sjevernoj Americi i 1,07 miliona u Europi. Jevreji su narod koji je raspršen širom vijeta, a njihova vjera, judaizam, čvrsto ih povezuje - Židove.
Prva i puna zla, u rangu Meine Kampf-a sto se vidi iz citata koji je Nataniahu koristio pred napad na Gazu.

Tako da zlo koje ta zemlja i narod provodi nisu ni cudni. Poznata ideologija iz naseg komsiluka.
Mjesec
Govor mrznje
karanana

#195792 Re: Ukrajina

Post by karanana »

Crvene_brigade wrote: 01/03/2024 16:36
karanana wrote: 01/03/2024 15:23

Potkovica u vidu leševa fašističko-agresorskih klošara koje podržavaš...

vidis da im lesevi nisu problem. ima mesa. a nisu ni ukrajinci terminatori pa mi ti sad pokazujes 20 leseva rutalja a ja ti za ovo mogu naci isti snimak ukrajinaca. opet dolazimo na atrition pitanje kome ovaj dugi prolongirani rat vise ili manje odgovara. pa ti vidi kome ce faliti ljudi za 6 mjeseci-godinu, tj. kome vec danas fali ljudi.
fakat neki od vas zive u jednodimenzionalnom svijetu gledajuci samo ove ekrajinske snimke i rutaljske gubitke.

na tvoje subjektivne komentare o tome koga ja podrzavam a koga ne, necu davati odgovore ni komentare.
Čitalac

#195793 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Antiratne poruke na sahrani Navaljnog...
U Moskvi se 1. ožujka na sprovodu Alekseja Navaljnog uzvikivalo antiratne poruke, a lokalni mediji već izvještavaju o uhićenicima. Rusi su posebno skandirali "Ukrajinci su dobri ljudi" i "Vratite vojnike kući".

enigma74

#195794 Re: Ukrajina

Post by enigma74 »

Navaljni će naškoditi Putinu više sad kada je mrtav nego dok je bi živ..
mishic

#195795 Re: Ukrajina

Post by mishic »

Čak ni konačan ishod i perspektiva ovoga i svih drugih ratova koji su se vodili, vode ili će voditi nisu bitni koliko je bitan princip razlikovanja nepravde od pravde, agresije od odbrane, zločina i žrtve...

Principijelan čovjek kada bi bio siguran da će u ovom slučaju Ukrajina ali i u svakom drugom slučaju žrtva pasti i stradati još žešće i čvršće bi bio protiv agresora i zločinca a čvršće uz žrtvu...

I to uvijek, redovno, svim srcem i snagom...
sumirprimus

#195796 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Bogme zatrpani putevi rujanima, katastrofa gubici :-)
Kako ono ovo prodaju populaciji bog te pito :-)
sumirprimus

#195797 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

I izraelci konacno pomazu, lijepo lijepo.
Slava Ukrajini :bih:
karanana

#195798 Re: Ukrajina

Post by karanana »

mogu detalji na izraelskom pomaganju? ima li sta konkretno ili samo sto je onaj fejker ambasador un-a ispricao?
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#195799 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

afterbub ...

Spoiler
Show
Crvene_brigade

#195800 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

NIZOZEMSKA VEZA: Potpisan ugovor, Ukrajini osigurana velika vojna pomoć, mjeri se u milijardama. Nizozemska je sedma zemlja koja je potpisala desetogodišnji sigurnosni sporazum s Kijevom

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i nizozemski premijer Mark Rutte potpisali su u petak u Harkivu bilateralni sigurnosni sporazum.

Sporazum predviđa da će Nizozemska Ukrajini ove godine dati dvije milijarde eura vojne pomoći te drugu obrambenu pomoć u idućih deset godina, objavio je Zelenski na X-u.

Sporazum je potpisan tijekom Rutteova nenajavljenog posjeta Harkivu, drugom najvećem ukrajinskom gradu, koji se nalazi samo 42 kilometara od ruske granice i redovito je meta ruskih zračnih napada.

Nizozemska je sedma zemlja koja je potpisala desetogodišnji sigurnosni sporazum s Kijevom.

Sporazumi imaju za cilj jačanje ukrajinske sigurnosti dok ne postane članica NATO-a.

Sigurnosne sporazume s Ukrajinom u zadnja dva mjeseca potpisali su Kanada, Italija, Njemačka, Francuska, Danska i Britanija.

Izvor: "Jutarnji.hr"
Post Reply