Aha, al u qrtzu...miki.ba wrote:Nije ovo klubski fudbal gdje se igracima ugađa da bi došli igrati, za repku se igra sa ponosom, rado i ako treba đaba.zlajapravaraja wrote:Mi nismo u poziciji da odbacujemo klasne igrace koji su ispekli zanat u nogometno razvijenim drzavama (u koje ubrajam i Svicarsku) ukoliko zelimo da ostanemo konkurentni u kvalifikacijama za SP i EP.
Dijasporski bazen kvalitetnih igraca ce veoma brzo da presusi, sto znaci da cemo se u skorije vrijeme morati oslanjati samo na igrace koje su izdali nasi "velikani", koji sa svojim "talentom" nerijetko ne mogu proci ni u 2. jebeno pretkolo evropskih takmicenja.
Sa sadasnjim nacinom rada u nasim omladinskim pogonima je vrlo vjerovatno da cemo bez prinova i osvjezenja tipa Kolasinac, Hajrovic, Bicakcic veoma uskoro spasti na one grane na kojima se nalazi i nas klupski fudbal![]()
Tako da bih bio oprezan s izjavama tipa "ko ga jebe ako nije 100% Bosanac". U nasem slucaju to nema veze s ponosom, nego s diletantizmom i lijenoscu onih koji su zaduzeni za dobrobit ove sportske selekcije, jer bi im ovo sto sam naveo moralo biti jasno.
Druge zemlje su zasluzne za razvitak ovih igraca, i nerijetko ti igraci dobiju probleme i u maticnim klubovima i sa medijima zbog svojih izjava da bi igrali za domovinu svojih roditelja. I ako jedan izdanak gigantskog kluba i gigantskog omladinskog pogona kao sto je Schalke 04 ipak kaze da bi "dosao pjeske", onda to ustvari znaci da bi Pape trebao otici pjeske po njega, umjesto sto se sprda s njim. Ili planira li s Vrsajevicem na lijevom beku igrati sljedece kvalifikacije....?![]()
Samo moje misljenje
To je razlika, nikad nisam cuo da je neki selektor molio neke kvazi igrace da dođu igrati za repku, nego naprotiv mladi igraci kopaju i rukama i nogama da se nametnu.
Mislim da bi sad ovaj momak što igra u Šalkeu trebao doci u Sarajevo (naravno na reprezentativnoj pauzi), završiti papire i putem medija objaviti da je spreman za repku i da ceka poziv.
Igraci koji budu dugo razmišljali hoce li ili nece igrati za BiH, svakako nam nikad nec biti dragi, koliko god se pokušavali oprati.
Sad i da dođe ovaj momak igrati za nas meni bi bilo apsolutno svedno, a da je rekao na prvu da hoce, kovali bi ga u zvijezde.
I onda on to tako lijepo izjavi a selektori krenu sa kalkulacijama tipa "mlad je on, znaš tek mu je 19 godina a ionako imamo previše odbrambenih igrača i neću da ih gomilam" i sl. a ovog bi vjerovatno, obzirom na kvalitet, zvao i selektor Njemačke U-21 ali eto jbg, ovaj je izjavio da je završio papire i da je spreman za BiH i ne dobije ni poziv za njemačku i šta je uradio? Uradio velik korak unazad u svojoj karijeri, eto šta...Manite se ljudi dragi patriotizma, bar kad je riječ o momcima koji su napustili BiH u pelenama i koji znaju za Bosnu jedino preko Hayata ili preko roditeljskih foto-albuma...
Ja samo pokušavam reći da i naši selektori moraju pokazati određenu inicijativu da bi taj igrač krenuo završavati papire (evo kao što se uradilo sa Hadžićem, selektor izjavio da ga je pratio, da ima kvalitet i sl i naravno da je ovaj krenuo ganjati papire a ja sam i dalje mišljenja da jebena administracija u savezu to treba da odradi...). Ono, ako ništa postupiti mangupski pa razgovarati sa takvim igračima u smislu "najozbiljnije računamo na tebe, ti si nam igrač oko kojeg planiramo napraviti ekipu, blabla", dakle ako treba ići malo i na blef, pozvati ih nek odigraju 33 sekunde i onda kad jednom budu "naši" mogu pjevati borbene sa kalkulacijama...