iPhone - All about

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Mega Man X

#19576 Re: iPhone - All about

Post by Mega Man X »

Joj koliko kude ovaj iOS, a bezbroj puta mi krešovale aplikacije i na 4S i na 6. Više sam problema na iOS imao nego sad na Androidu. :izet:
Saka

#19577 Re: iPhone - All about

Post by Saka »

corolla02 wrote:Naravno nista novo; ko ne voli i dalje ce ne voljti, ko voli i dalje ce nositi isti

nego poenta je u tom dok su novi Galaxy vs Iphone oni su priblizno isti, medjutim poslje, kako vrijeme odmice, samo jedan ostaje na tronu :mrgreen:
Misliš prošlogodišnji iPhone približno isti kao novi Galaxy? Ako gledamo isključivo performanse tako ti dođe.
LeonardoAC

#19578 Re: iPhone - All about

Post by LeonardoAC »

Iphone 8 plus nista novonu odnosu na 7 plus osim wireless charge i nekih oznaka procesora koje ne razumije ni onaj sto ih prezentuje... od 6s plus nije vrijedno upgrade-a i ovo sto kaze @neki je 100% tacno... cisti marketing shit,

Licno mi fali opcija da mogu costumize shortcuts da npr iskljucim location services bez da idem u settings > privacy > loc serv

Zna li neko kako ovo brze odraditi obzirom da trosi mnogo bateriju a ujedno se cesto i koristi ?
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#19579 Re: iPhone - All about

Post by corolla02 »

@saka
hajde da kazemo da su oba dosta slicni, svojim dizajnom, opcijama, i cijenom u startu...

ali poslje na duze staze se bas ono vidi da je Samsung losijeg kvaliteta, o tome trziste polovnih tel. dovoljno govori
Dr Kova

#19580 Re: iPhone - All about

Post by Dr Kova »

Nije lošiji, nego je vrijednost Applea kao branda veća zato duže drži cijenu
Saka

#19581 Re: iPhone - All about

Post by Saka »

Neki moji utisci, kao korisnik iPhone-a, nakon sinoćnje prezentacije nisam posebno impresioniran. To je vjerovatno zato što sam, prateći glasine i informacije koje su stalno curile već znao većinu onoga što je predstavljeno. Međutim, glasine su govorile i o tome da je Apple planirao mnogo više za ovu godinu i radio na tome, ali nisu uspjeli da završe na vrijeme.

Tako je npr. za iPhone X bio planiran ultrazvučni senzor otiska prsta ispod ekrana. Glasine kažu da je tehnologija bila spremna ali da su produkcijska ograničenja presudila da ipak ne bude uključen u finalni proizvod. Istovremeno, napredak 3D prepoznavanja lica odlučio je da potpuno izbace čitač otiska prsta i oslone se na FaceID, a nas pokušaju uvjeriti kako je ova tehnologija bolja (a istina je da samo nisu uspjeli sa otiskom prsta). Nažalost, nisam uvjeren da će ova tehnologija moći adekvatno zamijeniti TouchID. Pogotovo što sad moraš podići telefon, pogledati u njega da bi se otključao, dok je TouchID radio i dok je telefon položen na stolu, dok ne gledaš u njega, imaš šal, kacigu. šta god.

Naravno telefon fantastično izgleda sa svojim edge-to-edge ekranom i dizajn sa punim ekranom bez oboda je svakako budućnost. Međutim upravo ekran bi mogao biti sljedeća slaba tačka ovog telefona. OLED ekran koji se koristi proizvodi Samsung i, osim što bi mogao biti limitirajući faktor u proizvodnji, ovaj ekran je inferiorniji u odnosu na one koje Samsung koristi u svojim telefonima. Naime, svjetlina ovog ekrana iznosi svega 650 nits, dok recimo Galaxy Note 8 ima ekran od 1200 nits. Ovo bi mogao biti problem prilikom korištenja iPhone-a vani na direktnom suncu. TrueTone display je svakako dobrodošao ali očekivao sam i ProMotion display na 120Hz što bi iPhone X lansiralo daleko ispred bilo kakve konkurencije u pogledu fluidnosti. Ali nažalost, možda sljedeće godine.

Ono čime sam zadovoljan su performanse, posebno A11 procesora koji melje konkurenciju, omogućava snimanje videa u 4K 60fps, nove mogućnosti kamere (vještačko osvjetljenje, dupli OIS). Što se tiče iPhone-a 8/8+ to je više inkrementalni update sa boljim performansama, boljom kamerom, bežičnim punjenjem. On se zapravo ove godine trebao zvati 7S što bi bilo logičnije jer se radi o manjem update-u u odnosu na prošlogodišnji iPhone 7, a iPhone X se trebao zvati 8 ili Edition, ali eto, oni su se odlučili za ovu konfuzniju varijantu naziva (šta će sad biti sa iPhone 9?).

Pozitivno iznenađenje je da je wireless charging standardiziran pa možete koristiti punjače trećih strana ili javne punjače u kafićima, aerodromima i sl. Bilo je očekivano da ugrade svoj čip i prodaju isključivo svoje punjače ili licenciraju tuđe i time dodatno zarade, što bi ličilo na Apple. Tako da je ovo prijatno iznenađenje za promjenu. Njihov punjač će doći kasnije, a on će podržavati punjenje više uređaja odjednom (iPhone, Apple Watch, Airpods slušalice).

Sve u svemu vidjećemo kako će se iPhone X pokazati, pogotovo u smislu ekrana i FaceID-a i da li će moći opravdati cijenu od $1000. Što se mene tiče mislim da ću ga preskočiti (mada isto sam rekao i za iPhone 7 :)) i sačekati TouchID ispod ekrana, nešto bolji (LG) OLED ekran sljedeće godine i možda nešto nižu cijenu.
exampLe.

#19582 Re: iPhone - All about

Post by exampLe. »

Joj handroid kompleksasa, glavni ste. :lol:
isx

#19583 Re: iPhone - All about

Post by isx »

Jadna majko o čemu se ovdje raspravlja, widgeti i sl.

Performase ovog A11 chipa su otpuhale one koji ostvaruju Note8 i S8. I to ne minorno, vec duplo. Vec su izbaceni rezultati nekih sintetickih testova. Sto neko o tome ne pise.
Mega Man X

#19584 Re: iPhone - All about

Post by Mega Man X »

isx wrote:Jadna majko o čemu se ovdje raspravlja, widgeti i sl.

Performase ovog A11 chipa su otpuhale one koji ostvaruju Note8 i S8. Vec su izbaceni rezultati nekih sintetickih testova. Sto neko o tome ne pise.
Zato što neki ne gledaju samo procesor.

Ja lično ne gledam da je aman zaman procesor na telefonu nešta zato što ne igram igrice na telefonu. Za to imam PC i ništa ne može zamijeniti tastaturu i miš. Džaba ti tolike touch kontrole kad su obični shit.

Džaba ti takav CPU kad je sam operativni zaključan i ne pruža mogućnosti u kojem ga Android doslovno ubija.
Last edited by Mega Man X on 13/09/2017 17:40, edited 1 time in total.
isx

#19585 Re: iPhone - All about

Post by isx »

Halo bolan, S8 šteka kad listaš galeriju slika. O čemu mi ovdje pričamo.
Mega Man X

#19586 Re: iPhone - All about

Post by Mega Man X »

isx wrote:Halo bolan, S8 šteka kad listaš galeriju slika. O čemu mi ovdje pričamo.
Možda šteka zato što je na TouchWizu. Ili jednostavno imaš kopiju telefona. :lol:

Moj S7 radi kao singerica. I dan danas nakon toliko korištenja i punjenja me baterija služi dan i po doslovno. Nekad i dva dana zna da izdrži. Ako zagusti, imam Ultra Power Saving mode o kojem iOS može da sanja.

Dok na iPhone 4S i 6 koje sam imao, i hvala Bogu, riješio se nisu mogli ni cio dan izdržati.
Apple je jedina kompanija koja konta da je 2000 mAh taman za njihove telefone. A ovamo konkurencija ubi žito u njima sa 5000 mAh baterijama. Kad telefoni budu imali po 6-7 mAh, Apple će tek uvest 3000 i reć da je inovacija. :lol: :lol:

I da, nemoj mi slati slike benchmarka i ostalih qraca. Benchmarkove ne yebem ni 2%.
isx

#19587 Re: iPhone - All about

Post by isx »

Meni je jedini relevantan benchmark onaj kada na S8 listam slike u galeriji, a one hoce nece, frejmrate 3fps, kucam na tastaturi u chrome browseru, a slova iskacu dvije sekunde nakon sto tapnes ekran, o force close-u i iskakanju svake druge aplikacije koju skines sa Play store-a da ne pricamo.

Na iOSu sve to radi savrseno glatko. Sedmica radi kao prvog dana iako je pretrpana do maksimuma.
Vertig0

#19588 Re: iPhone - All about

Post by Vertig0 »

Mega Man X wrote:
isx wrote:Halo bolan, S8 šteka kad listaš galeriju slika. O čemu mi ovdje pričamo.
Možda šteka zato što je na TouchWizu. Ili jednostavno imaš kopiju telefona. :lol:

Moj S7 radi kao singerica. I dan danas nakon toliko korištenja i punjenja me baterija služi dan i po doslovno. Nekad i dva dana zna da izdrži. Ako zagusti, imam Ultra Power Saving mode o kojem iOS može da sanja.

Dok na iPhone 4S i 6 koje sam imao, i hvala Bogu, riješio se nisu mogli ni cio dan izdržati.
Apple je jedina kompanija koja konta da je 2000 mAh taman za njihove telefone. A ovamo konkurencija ubi žito u njima sa 5000 mAh baterijama. Kad telefoni budu imali po 6-7 mAh, Apple će tek uvest 3000 i reć da je inovacija. :lol: :lol:

I da, nemoj mi slati slike benchmarka i ostalih qraca. Benchmarkove ne yebem ni 2%.
2000maha al bar ne gori :D
Mega Man X

#19589 Re: iPhone - All about

Post by Mega Man X »

Samo što kod mene je u 90% slučajeva krešovale aplikacije na iOSu dok na Androidu nijedna tako da.. :lol:
isx

#19590 Re: iPhone - All about

Post by isx »

Ma ima protivpozarni aparat za svaki slucaj buduci da ima i Samsunga u blizini. :)
exampLe.

#19591 Re: iPhone - All about

Post by exampLe. »

Mega Man X wrote:Samo što kod mene je u 90% slučajeva krešovale aplikacije na iOSu dok na Androidu nijedna tako da.. :lol:
Meni nikad nije crashala aplikacija na iOS-u i uvijek je bio maksimalno fluidan, dok s druge strane na Androidu mi se desavalo da aplikacije crashaju i da telefon zalaga dok skrolam po facebooku, instagramu, u browseru i slicno a imao sam flagship telefone (S6 Edge, S7 Edge).

Nikad Android nece imati tu fluidnost kao iOS, tacka. :)
febo_acm

#19592 Re: iPhone - All about

Post by febo_acm »

Ja korsitim iPhone 7 plus, ali mislim da treba biti realan... Nisu vise doba kada je touch wizz stekao i bio neupotrebljiv. To vec postaju malo bezveze price :D mislim da se sve svodi na milistotinke. Kolega na poslu ima S8+ i bas sam ih onako uporedio koristio i nisam primjetio neke bitne razlike. U nekim stvarima je cak Samsung bio bolji.
Mega Man X

#19593 Re: iPhone - All about

Post by Mega Man X »

Ma ništa onda.. uzet ću sebi dva iPhona X da mogu se qrčit pred rajom. Kad mi prvi dosadi da mogu onda drugi koristit i to je to.
shalla

#19594 Re: iPhone - All about

Post by shalla »

E čuj šteka galerija na S8 :lol:
I onda kažu nisu ko sektaši :run:

P.s. Saka svaka čast na realnosti...
Better Man

#19595 Re: iPhone - All about

Post by Better Man »

Apple sa novim iPhone-ima nije ponudio ništa novo, niti nešto što nismo već vidjeli kod drugih proizvođača. Koliko god nekom se ne sviđalo, ipak će Apple morati još dosta pure da pojede da nadmaši Samsung i njihove najnovije flagship telefone Galaxy S8, S8+ i Note 8. Đaba ti sve što si ponudio, kad ti je iPhone i idalje ograničen i zatvoren i kad ne možeš neke stvari namjestiti i napraviti kako ti želiš, već kako ti Apple odredi. Glede laptopa, Apple je vrh, ali ako gledamo iPhone tu su ispod Samsunga i biće sve dok budu se vodili politikom kakvom se vode trenutno.
Last edited by Better Man on 13/09/2017 22:26, edited 1 time in total.
basicm

#19596 Re: iPhone - All about

Post by basicm »

Mega Man X wrote:Samo što kod mene je u 90% slučajeva krešovale aplikacije na iOSu dok na Androidu nijedna tako da.. :lol:
Ne volim se petljati u ove rasprave, ali pises gluposti. Stekanje aplikacija na ios-u skoro da ne postoji, u 8 godina desilo mi se par puta, i to zbog jailbreaka. Baterija bez obzira na kapacitet traje duze nego na samsungu, imao s6 edge i zbog njega sam morao nosati eksternu bateriju, kupio je zbog njeg, na iphonu nikad nisam ostao bez baterije.
Ovo pisem jer iznosis neistine, ne da kazem bolji ovaj ili onaj. Npr kamera, displej su kod samsunga bolji.
Mega Man X

#19597 Re: iPhone - All about

Post by Mega Man X »

basicm wrote: Ne volim se petljati u ove rasprave, ali pises gluposti. Stekanje aplikacija na ios-u skoro da ne postoji, u 8 godina desilo mi se par puta, i to zbog jailbreaka. Baterija bez obzira na kapacitet traje duze nego na samsungu, imao s6 edge i zbog njega sam morao nosati eksternu bateriju, kupio je zbog njeg, na iphonu nikad nisam ostao bez baterije.
Ovo pisem jer iznosis neistine, ne da kazem bolji ovaj ili onaj. Npr kamera, displej su kod samsunga bolji.
Nemam šta da pišem neistine kad je tako kod mene bilo. Ja samo iznosim svoje činjenice povučen iskustvom na iOS-u i iPhone-u generalno.
I ne, nisam kupovao kopije koje koriste Android nego official modele.

4S i 6 modeli nisu mogli dan da izdrže bez punjenja. Stalno su mi krešovale aplikacije itd.

Bezveze ti je da me nazivaš lažovom. Ispadaš glup. Imam 4 godine iskustva sa Apple-om iza sebe, i sa rukom na srcem mogu itekako izjaviti da je Apple odavno počeo da qrcu svira otkako je Steve Jobs mandrkno.
Better Man wrote:Apple sa novim iPhone-ima nije ponudio ništa novo, niti nešto što nismo već vidjeli kod drugih proizvođača. Koliko god nekom se ne sviđalo, ipak će Apple morati još dosta pure da pojede da nadmaši Samsung i njihove najnovije flagship telefone Galaxy S8, S8+ i Note 8. Đaba ti sve što si ponudio, kad ti je iPhone i idalje ograničen i zatvoren i kad ne možeš neke stvari namjestiti i napraviti kako ti želiš, već kako ti Apple odredi. Glede laptopa, Apple je vrh, ali ako gledamo iPhone tu su ispod Samsunga i biće sve dok budu se vodili politikom kakvom se vode trenutno.
https://www.cnbc.com/2017/09/06/huawei- ... brand.html

Ubi Huawei žito u njima.
Last edited by Mega Man X on 13/09/2017 22:38, edited 4 times in total.
Better Man

#19598 Re: iPhone - All about

Post by Better Man »

shalla wrote:E čuj šteka galerija na S8 :lol:
I onda kažu nisu ko sektaši :run:

P.s. Saka svaka čast na realnosti...
Na S8 ništa ne šteka i sve radi savršeno. To što neki misle da je u S8 tehnoligija iz starih Galaxya S1 ili S2, to je njegov problem. Sama činjenica da određene komponente za iPhone radi Samusng sve govori. Koristio sam 2 godine iPhone i dobro znam šta nude i kakvi su. Ima iPhone itekako svojih mana i nije savršen u funkcionisanju.
basicm

#19599 Re: iPhone - All about

Post by basicm »

Da sam htio reci da si lazov rekao bih, ali pises neistine, ja evo ne kazem da android kresa jer meni nije nijednom, ali za bateriju nema smisla, puni je brzo ali je i guta.
Mega Man X

#19600 Re: iPhone - All about

Post by Mega Man X »

Opet ponavljam: Moje lično iskustvo sa iPhoneom je da sam svako predvečer, pa čak i nekad u toku dana znao puniti telefon.
Znači rijetko kad sam igre palio, normalno Safari korištenje, druge aplikacije itd. i opet svuče bateriju na 2% kao pijavica.

To je znači moje lično iskustvo i nemam šta da lažem kad mi je tako bilo. Boldiram pošto si očigledno pao sa kruške pa ne kontaš.
Post Reply