SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
hladan.preminger

#19576 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by hladan.preminger »

Evo zakonske definicije da se ne luta:
Nužna odbrana
(1) Nije krivično djelo ono djelo koje je učinjeno u nužnoj odbrani.
(2) Nužna je ona odbrana koja je neophodno potrebna da učinitelj od sebe ili od drugog odbije istovremeni ili direktno predstojeći protivpravni napad, a koja je srazmjerna napadu.
(3) Učinitelj koji prekorači granice nužne odbrane može se blaže kazniti, a ako je prekoračenje učinio zbog jake razdraženosti ili straha izazvanog napadom, može se i osloboditi kazne.

Sve se dokazuje i svi uslovi moraju biti ispunjeni u konkretnom slučaju: da je nophodno potrebna, da je napad protivpravan, da je napad istovremen ili neposredno predstojeći i da je srazmjerna napadu.
MaD_ProfessoR

#19577 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by MaD_ProfessoR »

archi_a wrote:Nije više tako. Dovoljno je da se uspije dokazati da je život bio ugrožen. Znači i ako krene na tebe nožem ili sjekirom ili motorkom ili autom, imaš pravo upotrijebiti oružje zbog zaštite vlastitog života.
Ljude dosta buni ovo, lice koje je pucalo je uhapšeno!
Ako je neko uhapšen, ne znači da je automatski kriv. Lišavanje slobode je normalna procedura koju službenici provode nad akterima događaja radi utvrđivanja činjenica, zaštite mjesta događaja i zaštite dokaza i uticaja na svjedoke.
Hvala za info, nisam znao da se zakon mijenjao. :thumbup:

Malo offtopica, uvesti samoodbranu kao predmet u osnovne škole, :izet:

https://jiujitsutimes.com/why-your-chil ... train-bjj/
Thorgerson

#19578 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Thorgerson »

Sjetite se one radnice kladionice koja roknu lika. Krenuli je pljackati, ona PRVA pucala ubila jednog, onda drugi tek na nju puco. Usli su prijeteci oruzjem, da je dala novac vjerovatno ne bi pucali...

Koliko znam nije osudjena.

A broj opljackanih kladionica drasticno pao. :D
finansijska kriza

#19579 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by finansijska kriza »

Koliko sam upoznat sa materijom, krajnja nužda i nužna odbrana su jedine dvije situacije kada se smije upotrijebiti vatreno oružje. Ne mislim da je krajnja nužda ili nužna odbrana ganjati napadača i pucati u njega. Pucanje na licu mjesta u momentu napada je sasvim ok, dokazat će se i momenat i mentalno stanje napadnutog u momentu napada, ali nije opravdano ganjati napadače i pucati u njih naknadno, nakon samog napada, samim tim što nije u tim momentima bio ugrožen život napadnutog - sve ostalo je predumišljaj.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#19580 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bitanga_sa_otesa »

pa i ne treba biti osudjena ,dosli su s namjerom da kradu i ubijaju,dobili sta su trazili ,zavrsena prica..
archi_a

#19581 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by archi_a »

finansijska kriza wrote:Koliko sam upoznat sa materijom, krajnja nužda i nužna odbrana su jedine dvije situacije kada se smije upotrijebiti vatreno oružje. Ne mislim da je krajnja nužda ili nužna odbrana ganjati napadača i pucati u njega. Pucanje na licu mjesta u momentu napada je sasvim ok, dokazat će se i momenat i mentalno stanje napadnutog u momentu napada, ali nije opravdano ganjati napadače i pucati u njih naknadno, nakon samog napada, samim tim što nije u tim momentima bio ugrožen život napadnutog - sve ostalo je predumišljaj.
:thumbup:
studiorum_tuzlaensis

#19582 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by studiorum_tuzlaensis »

Komentarišu ljudi koji ne posjeduju oružje i postavljaju neke šbb-kbb konstrukcije. Ko ima dozvolu i dobro barata sa vatrenim oružjem, on ne postavlja takva pitanja, nit ga boli briga šta će se desiti na suđenju, jer glava je u pitanju.

S obzirom da se komentariše situacija samoodbrane u vlastitom domu, po meni logično, objektivno i racionalno je sljedeće:

- Ako ti je neko u sred noći ili dana upao u kuću ili uletio u sobu sa hladnim/vatrenim oružjem, bez razmišljanja je opcija da se provalnik ohladi sa vlastitim pištoljem za koji imaš dozvolu.

Sud će uvijek tebi prije povjerovati i biti nakloniji tvojoj izjavi, nego izjavi idiota (ako je preživio) koji je već samim protupravnim ulaskom u stan sa oružjem počinio još hejbet KD. Ako je na mjestu mrtav, tim još bolje.

Dobiješ možda uslovnu, možda zguliš i par mjeseci u tvorza za prekoračenje nužne odbrane, a ostalo uslovno. Glava je na ramenima, a Hakija sa Bara neće nikada. Uglavnom, ništa strašno za osobe koje već posjeduju vatreno oružje, i takvi su spremni na većinu navedenih stvari.

Ne znam da se iko ikad dobro proveo zastrašivanjem sa pištoljem, samo paljba bato moj, znaće stariji mangupi.
hladan.preminger

#19583 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

finansijska kriza wrote:Koliko sam upoznat sa materijom, krajnja nužda i nužna odbrana su jedine dvije situacije kada se smije upotrijebiti vatreno oružje. Ne mislim da je krajnja nužda ili nužna odbrana ganjati napadača i pucati u njega. Pucanje na licu mjesta u momentu napada je sasvim ok, dokazat će se i momenat i mentalno stanje napadnutog u momentu napada, ali nije opravdano ganjati napadače i pucati u njih naknadno, nakon samog napada, samim tim što nije u tim momentima bio ugrožen život napadnutog - sve ostalo je predumišljaj.

ne lupaj gluposti živ mi bio.

Krajnja nužda nema veze za nužnom odbranom. Krajnja nužda je kad komšijinu kuću poplaviš crijevom da spasiš svoju od požara.
archi_a

#19584 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by archi_a »

Ne lupa čovjek gluposti. To su termini koji su usko povezani. Od kad postoji pravo i zakoni postoji i pravo na nužnu odbranu. Pravo krajnje nužde je uvedeno kasnije i ono uključuje širi spektar objašnjenja i opravdanosti postupka ugroženog lica. Dakle, krajnja nužda nadopunjuje aktima i objašnjenjima sve ono što nije bilo zahvaćeno zakonom o nužnoj odbrani i ne odnosi se samo na upotrebu vatrenog oružja kod zaštite od ugroženosti.
JThomas

#19585 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

ne nadopunjuje, to su različite stvari. nužna odbrana je odbrana samo od drugog čovjeka i njegovog protivpravnog napada. krajnja nužda je sve ostalo, kad ti opasnost nanosi ili prijeti životinja, elementarna nepogoda, neka druga više sile, mašina u kvaru i tako dalje...sve što nije drugi čovjek.
DaffyDuck

#19586 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by DaffyDuck »

studiorum_tuzlaensis wrote:Komentarišu ljudi koji ne posjeduju oružje i postavljaju neke šbb-kbb konstrukcije. Ko ima dozvolu i dobro barata sa vatrenim oružjem, on ne postavlja takva pitanja, nit ga boli briga šta će se desiti na suđenju, jer glava je u pitanju.

S obzirom da se komentariše situacija samoodbrane u vlastitom domu, po meni logično, objektivno i racionalno je sljedeće:

- Ako ti je neko u sred noći ili dana upao u kuću ili uletio u sobu sa hladnim/vatrenim oružjem, bez razmišljanja je opcija da se provalnik ohladi sa vlastitim pištoljem za koji imaš dozvolu.

Sud će uvijek tebi prije povjerovati i biti nakloniji tvojoj izjavi, nego izjavi idiota (ako je preživio) koji je već samim protupravnim ulaskom u stan sa oružjem počinio još hejbet KD. Ako je na mjestu mrtav, tim još bolje.

Dobiješ možda uslovnu, možda zguliš i par mjeseci u tvorza za prekoračenje nužne odbrane, a ostalo uslovno. Glava je na ramenima, a Hakija sa Bara neće nikada. Uglavnom, ništa strašno za osobe koje već posjeduju vatreno oružje, i takvi su spremni na većinu navedenih stvari.

Ne znam da se iko ikad dobro proveo zastrašivanjem sa pištoljem, samo paljba bato moj, znaće stariji mangupi.
pravo i logika nemaju veze jedno s drugim.
archi_a

#19587 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by archi_a »

JThomas wrote:ne nadopunjuje, to su različite stvari. nužna odbrana je odbrana samo od drugog čovjeka i njegovog protivpravnog napada. krajnja nužda je sve ostalo, kad ti opasnost nanosi ili prijeti životinja, elementarna nepogoda, neka druga više sile, mašina u kvaru i tako dalje...sve što nije drugi čovjek.
Nisi u pravu. :D
Opasnost kod krajnje nužde može dolaziti iz različitih izvora; radnji čovjeka, djelovanje prirodnih sila, nepogoda, životinja itd. Opasnost koja dolazi od čovjeka može biti kako neprotivpravno, tako i protivpravno ponašanje. Neprotivpravno bi postojalo npr. kada učinilac djela nužne odbrane pri odbijanju napada povrijedi drugo lice ili njegova dobra, a protivpravno bi postojalo npr. putem prijetnje, što se po prihvaćenom shvatanju teorije tretira kao opasnost kod krajnje nužde, tzv. krajnja nužda prinude.
Al da ne idemo dalje u tumačenje iz sfere pravnih nauka. Svi oni koji budu htjeli da dobiju dozvolu za oružje, bit će upućeni i na isčitavanje zakona, a u slučaju da dođete u situaciju da se branite na sudu, bilo bi dobro da znate osnovne pojmove čisto da ne budete kao tele, ali nije neophodno jer će to za vas uraditi advokat. :lol:
JThomas

#19588 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

šta ba nisam u pravu?

nužna odbrana je protivpravni napad drugog čovjeka. sve ostalo je krajnja nužda. to može biti uzrokovano i radnjom čovjeka, npr. ti ostaviš mašinu upaljenu koja meni napravi opasnost. ali to nije tvoj protivpravni napad. može biti nepažnja, ali nije napad.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#19589 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

kad ti neko upadne u kuću fino ga ucmekaš
onda dijelove tijela daš svinjama

ali je problem što raja ne uzgaja svinjetinu :D

nema tela nema dela

ha ja
:mrgreen:
archi_a

#19590 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by archi_a »

JThomas wrote:šta ba nisam u pravu?

nužna odbrana je protivpravni napad drugog čovjeka. sve ostalo je krajnja nužda. to može biti uzrokovano i radnjom čovjeka, npr. ti ostaviš mašinu upaljenu koja meni napravi opasnost. ali to nije tvoj protivpravni napad. može biti nepažnja, ali nije napad.
Druže kVotao sam ti dio zakona. Nemoj da ideš u krajnost da bi odbranio svoje stavove.
Evo ti jedan primjer, na brzinu.
Posjedujem i nosim oružje. Idem ulicom i sa desne strane je viseći most koji je pričvršćen za jedan nosivi zid. Na sredini mosta se nalaze dvije osobe a na onom dijelu gdje je most pričvršćen stoji vidno pijana osoba koja pokušava da prereže nosivi dio. Ja vadim oružje i pucam da onesposobim lice i tako zaustavim rezanje i rušenje mosta i vjerovatno smrt dvije osobe na mostu. Šta misliš, po kojoj bi mi stavci sudili? Po izvršenju djela iz nužne odbrane ili po izvršenju djela iz krajnje nužde? Da li bi bio osuđen kao krivac? :D
JThomas

#19591 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

ako namjerno reže, to je protivpravni napad. i ako uspije, biće ubistvo.
Bloo
Globalna šefica

#19592 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Bloo »

Black swan wrote:kad ti neko upadne u kuću fino ga ucmekaš
onda dijelove tijela daš svinjama

ali je problem što raja ne uzgaja svinjetinu :D

nema tela nema dela

ha ja
:mrgreen:
:lol: :lol: :lol:
archi_a

#19593 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by archi_a »

JThomas wrote:ako namjerno reže, to je protivpravni napad. i ako uspije, biće ubistvo.
Pitam te, šta sam ja uradio pucajući u njega? :D
nookey

#19594 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nookey »

archi_a wrote:
JThomas wrote:ako namjerno reže, to je protivpravni napad. i ako uspije, biće ubistvo.
Pitam te, šta sam ja uradio pucajući u njega? :D
Počinio si ubistvo ili pokušaj ubistva jer ti nisi obučen ni dužan da štitiš druge ljude i imovinu od protivpravnog napada
petunija

#19595 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by petunija »

zateznistub wrote:
archi_a wrote:Aludirao si da mnogi mogu posjedovati oružje ali samo rijetki smiju nositi oružje. Zato si i pokušao objasniti da se izdaju dvije posebne dozvole.
Poenta je da se oružje smije nositi i da svi koji dobiju dozvolu to mogu raditi. Da se ne ispravljaš više.
Dakle prvo dobijaš odobrenje za kupovinu oružja, a kad ga kupiš prijavljuje se i zavodi u PU i dobijaš zvanično odobrenje, zvaničnu ispravu.
Ma ne ispravljam se... vise...
Jednostavno mi negdje u glavi da su bile dvije dozvole i onda otvorio zakon i pročitao.
Možda si mislio dozvola za nošenje i dozvola za upotrebu?
Mislim da je tako bilo
JThomas

#19596 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

Nužna je ona odbrana koja je neophodno potrebna da učinitelj od sebe ili od drugog odbije
istovremeni ili direktno predstojeći protivpravni napad
, a koja je srazmjerna napadu.

ako on to namjerno radi, nužnu odbranu. jasno je.
nookey

#19597 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nookey »

To sam pitao kad smo išli na 'obuku' za nošenje i držanje oružja...
Znači samo policija i agencije smiju i moraju zaštititi druge ljude ukoliko su u opasnosti a ti kao fizičko live imaš dozvolu koju si dobio i naveo razlog 'za ličnu zaštitu'.
nookey

#19598 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nookey »

JThomas wrote:Nužna je ona odbrana koja je neophodno potrebna da učinitelj od sebe ili od drugog odbije

mislim da ti ne smiješ pucati ni pod razno da bi zaštitio drugog...
hladan.preminger

#19599 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

archi_a wrote: Nisi u pravu. :D
Opasnost kod krajnje nužde može dolaziti iz različitih izvora; radnji čovjeka, djelovanje prirodnih sila, nepogoda, životinja itd. Opasnost koja dolazi od čovjeka može biti kako neprotivpravno, tako i protivpravno ponašanje. Neprotivpravno bi postojalo npr. kada učinilac djela nužne odbrane pri odbijanju napada povrijedi drugo lice ili njegova dobra, a protivpravno bi postojalo npr. putem prijetnje, što se po prihvaćenom shvatanju teorije tretira kao opasnost kod krajnje nužde, tzv. krajnja nužda prinude.
Al da ne idemo dalje u tumačenje iz sfere pravnih nauka. Svi oni koji budu htjeli da dobiju dozvolu za oružje, bit će upućeni i na isčitavanje zakona, a u slučaju da dođete u situaciju da se branite na sudu, bilo bi dobro da znate osnovne pojmove čisto da ne budete kao tele, ali nije neophodno jer će to za vas uraditi advokat. :lol:

glup si, i ne pričaj o stvarima koje ne poznaješ a pogotovo ako se time nekom može nanijeti šteta.
JThomas

#19600 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by JThomas »

nookey wrote:
JThomas wrote:Nužna je ona odbrana koja je neophodno potrebna da učinitelj od sebe ili od drugog odbije

mislim da ti ne smiješ pucati ni pod razno da bi zaštitio drugog...
teoretski je jasno i jednostavno, smiješ ako je neophodno potrebno i srazmjerno napadu. ali nauka je utvrditi šta je to neophodno potrebno i srazmjerno. u nas je praksa restriktivna, ali to opet hoće biti slučaj ako i napadač ima vatreno oružje i prijeti da ga upotrijebi. primjera radi...
Post Reply