Challenger_ wrote:vivaldi wrote:...
Vivaldi. Da imaš 100k KM na računu i da sumnjaš (kao ja) u srednjoročnu stabilnost valuta, da li bi KM-ove konvertovao u neku drugu valutu, recimo Švicarce??
ne moze se to tako hipotecki.
km je vezana za euro, sto znaci da bi morao sumnjao u euro. ali da bi sumnjao u euro onda bi morao imati neki razlog za tu sumnju, a onda kada bi evaluirao taj razlog onda bi morao razmisljati kako bi se krah eura mogao odraziti i na druge valute, eto npr i na svajcarac...tako da se ne moze odgovoriti na to pitanje, ali onako usopteno kad god se pojavi neka globalno sumnja tada se uglavnom bjezi u zlato.
ali djeliicno vezano za temu, zlatno pravilo, opste poznato vec milion godina je da se jaja nikada ne drze u jednoj korpi, a to je glupost koju je dozvolio erdogan jer je bio ovisan na posudjivanje dolara.
pa cak i maloj bosni oba nasa entitetska ministarstva plus drzavno, svake godine u izvjestaju o stanju javne zaduzenosti na kraju napisu u cijelom poglavju potencijalne rizike gdje se uvijek navode kursne fluktuacije kao jedan od mogucih problema.
zato sam maloprije i napisao kamo srece da je erdogan duzan mmf je mmf kredite obracunava u sdr (to je fiktivna valuta) koja je koktel 4 valute (dolar, euro, funta i jen u odredjenom odnosu ne znam sad tacno koliko je ucesce koje valute). jedan od razloga je i da se smanje valutni rizici pa ako jedna vlauta skoci druga ce mozda pasti pa neces popusiti previse ili mozda neces nikako.
ovako je cijela drzava postala ko ovi nasi "svajcarci" sto kukaku, samo su oni dolarci