Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
biglebovski

#19551 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

darius_maximus wrote: 14/04/2020 09:07 796 stranica i još uvijek nismo odmakli od "obične gripe" i "vazda su ljudi umirali"?

Rusija koja je tajila Černobil (i koja generalno nije baš na "ti" sa otvorenošću), Japan koji je tajio Fukushimu, Kina koja bi tajila sve živo da ne naruši imidž države (i ostale države, kao što su SAD, itd. kojima također nije strano sakriti dosta toga, čak i po štetu svoga stnaovništva) su odjednom sve odlučile biti na istoj strani i zalediti život, iako salik i još par forumaša znaju pravu istinu?

120.000 mrtvih u vrijeme kada nema ničega - ni škola/vrtića, ni turizma, ni javnih okupljanja i sportskih događaja i ljudi to porede sa sezonskom gripom. Ako kažeš da nije bezazlen virus, onda si paničar, jer nema nikakvih sivih zona.
Samo imamo prosvijetljene i paničare...
A sa ćim da poredimo ovo govno od virusa? Isti način prenošenja, isti simptomi, ista terapija, paracetamol za osobe sa blagim simptomima, obadva virusa izazivaju akutni respiratorni sindrom koji izaziva smrt. Kod kovida najteže stradaju stariji, dok gripa ne bira, umiru i mlađi i stariji. Gripa, sa vakcinom, godišnje odnese 300.000 do 600.000 ljudi, lani 90 u BiH, kovid evo vidimo, 120.000 za sad.
Evo USA:
CDC estimates that influenza has resulted in between 9 million – 45 million illnesses, between 140,000 – 810,000 hospitalizations and between 12,000 – 61,000 deaths annually since 2010.
https://www.cdc.gov/flu/about/burden/index.html
salik79

#19552 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

Istrazivanje Medicinskog Univerziteta u Becu je pokazalo da starosni i riziko-profil umrlih od korone se podudara sa uobicajenim mortalitetom.

https://www.vienna.at/analyse-zeigt-cov ... et/6581246
mO k3

#19553 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mO k3 »

salik79 wrote: 14/04/2020 09:52 Istrazivanje Medicinskog Univerziteta u Becu je pokazalo da starosni i riziko-profil umrlih od korone se podudara sa uobicajenim mortalitetom.

jeste da je starija vijest ....

tako i u new yorku , italiji??
darius_maximus

#19554 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by darius_maximus »

salik79 wrote: 14/04/2020 09:41
darius_maximus wrote: 14/04/2020 09:07 796 stranica i još uvijek nismo odmakli od "obične gripe" i "vazda su ljudi umirali"?

Rusija koja je tajila Černobil (i koja generalno nije baš na "ti" sa otvorenošću), Japan koji je tajio Fukushimu, Kina koja bi tajila sve živo da ne naruši imidž države (i ostale države, kao što su SAD, itd. kojima također nije strano sakriti dosta toga, čak i po štetu svoga stnaovništva) su odjednom sve odlučile biti na istoj strani i zalediti život, iako salik i još par forumaša znaju pravu istinu?

120.000 mrtvih u vrijeme kada nema ničega - ni škola/vrtića, ni turizma, ni javnih okupljanja i sportskih događaja i ljudi to porede sa sezonskom gripom. Ako kažeš da nije bezazlen virus, onda si paničar, jer nema nikakvih sivih zona.
Ne kaze salik i jos par forumasa, nego najeminentniji i najpriznatiji strucnjaci u datom podrucju i, opcenito, medicine.

Kada vec spiminjes Japan, oni uopce nisu uvodili ove restrikcije i nebulozna pravila, bas kao ni Juzna Koreja i Svedska.
Da, a sa druge strane argumente iznose mahom samo Sebijini poltroni koji su preko štele završili medicinu i Trump.

Inače, mi, Južna Koreja i Japan, svi možemo u isti koš.
Čitam sada za Japan:
The government has begun using cell phone data to track the number of people in key districts.
Authorities say people in major cities have already reduced their movements by about 60 to 70 percent.

Mogu zamisliti da kod nas Solak počne pratiti kretanje ljudi pomoću mobitela.
muha_sa

#19555 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by muha_sa »

salik79

#19556 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

mO k3 wrote: 14/04/2020 09:55
salik79 wrote: 14/04/2020 09:52 Istrazivanje Medicinskog Univerziteta u Becu je pokazalo da starosni i riziko-profil umrlih od korone se podudara sa uobicajenim mortalitetom.

Sta "starija vijest"?!

Svugdje. Sto se New Yorka i Amerike tice, do sada sam postavljao xy clanaka i priloga sa najeminentnijim strucnjacima sa Stanforda, ali ni to nesto ne pase :-? Moze li s Colorada?

Seroloska studija u Saveznoj drzavi Colorado je dosla do preliminarnih rezultata da je letalitet korone za faktor 5 do faktora 20 precijenjen i da bi trebao biti izmedju normalne i pandemijske gripe.
https://reason.com/2020/04/08/mass-anti ... lethality/

Razlika izmedju mene i vas je pracenje i citiranje ozbiljnih studija, a ne masmedijske hajke i stavova profanisanog WHO i njihovih satrapa i placenika (ljudi na njihovoj platnoj listi).
darius_maximus

#19557 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by darius_maximus »

muha_sa wrote: 14/04/2020 09:59
Yes, Sweden good.
55.000 testiranja, 11.000 slučajeva, 1.000 mrtvih.
Odlične brojke i svi tome trebamo težiti.
drag_gost

#19558 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by drag_gost »

darius_maximus wrote: 14/04/2020 09:40
drag_gost wrote: 14/04/2020 09:21
sumirprimus wrote: 14/04/2020 09:18 sloboda je izbora vjerovati u ovo ili ne
mada rijetko kad brojevi lazu.
ja se ne bih s ovim zajebavo inace ne bih postivao pravila i drzao djecu u izolaciji..
kome je do zajebancije, siroko mu polje, ko sto rekoh sloboda izbora.
Bas tako, treba naci mjeru. Nije obicna sezonska gripa (mozda nekada i predje u takvu), ali nece ni 100 miliona ljudi umrijeti do juna, niti ce se desiti zombi apokalipsa. Takodjer, u izolaciji sam, nisam izasao 15 dana i postujem sve moguce mjere koji je nametnuo ovaj nas nakaradni (ne)sistem. Istina je negdje u sredini.
Uz trenutne globalne napore, nema šanse da će i milion umrijeti.
Da se nije stegao kaiš, vjerujem da bismo brzo dostigli tu brojku, pa i dosta veću.
Još kad pomislim da smo mi penzionerska država i svi sa po 3-4 zdravstvene tegobe i terapije, ne bih volio vidjeti puni potencijal virusa ovdje.

Što se tiče ovih mjera, kako ćeš ti ljudima objasniti potencijalnu opasnost?
Pokušati sve na vrijeme educirati i nadati se da će se svi ponašati propisno?
Nije svaka država Južna Koreja, pa da se možeš uzdati u ljude.

Džaba, ne volim ni ja čitavu ovu situaciju i vjerujem da meni lično ne bi ništa bilo.
Međutim, rizični moji roditelji, rizična žena, rizični njeni roditelji, a ne valja se s tuđim glavama igrati.
Sigurno ce i vise od miliona umrijeti vremenom, jer se korona nece istrijebiti, ali ce se drzati pod kontrolom.
salik79

#19559 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

darius_maximus wrote: 14/04/2020 09:57
salik79 wrote: 14/04/2020 09:41

Ne kaze salik i jos par forumasa, nego najeminentniji i najpriznatiji strucnjaci u datom podrucju i, opcenito, medicine.

Kada vec spiminjes Japan, oni uopce nisu uvodili ove restrikcije i nebulozna pravila, bas kao ni Juzna Koreja i Svedska.
Da, a sa druge strane argumente iznose mahom samo Sebijini poltroni koji su preko štele završili medicinu i Trump.

Inače, mi, Južna Koreja i Japan, svi možemo u isti koš.
Čitam sada za Japan:
The government has begun using cell phone data to track the number of people in key districts.
Authorities say people in major cities have already reduced their movements by about 60 to 70 percent.

Mogu zamisliti da kod nas Solak počne pratiti kretanje ljudi pomoću mobitela.
Pa, dajte malo tih istrazivanja sa instituta i univerziteta? Da vidimo ko i sta?

Solak nas i bez pracenja grebe u zdrav mozak. A klinike zjape (malo je reci) poluprazne.
sumirprimus

#19560 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

Prema rezultatima istraživanja kompanije Deep Knowledge Ventures, najsigurnija zemlja u doba koronavirusa je Izrael, najnesigurnija je Italija, a najefikasniji zdravstveni sistem ima Njemačka.
ako cemo vec s interneta kupit :mrgreen:
nema sigurnije od izraela
salik79

#19561 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

darius_maximus wrote: 14/04/2020 10:08
Yes, Sweden good.
Jok, trebamo teziti totalnom kolapsu, pa da svi zavrsimo u opcem haosu i beznadju.
mO k3

#19562 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by mO k3 »

salik79 wrote: 14/04/2020 10:05

Sta "starija vijest"?!

Svugdje. Sto se New Yorka i Amerike tice, do sada sam postavljao xy clanaka i priloga sa najeminentnijim strucnjacima sa Stanforda, ali ni to nesto ne pase :-? Moze li s Colorada?

Seroloska studija u Saveznoj drzavi Colorado je dosla do preliminarnih rezultata da je letalitet korone za faktor 5 do faktora 20 precijenjen i da bi trebao biti izmedju normalne i pandemijske gripe.

Razlika izmedju mene i vas je pracenje i citiranje ozbiljnih studija, a ne masmedijske hajke i stavova profanisanog WHO i njihovih satrapa i placenika (ljudi na njihovoj platnoj listi).
Starija vijesyt 7 dana , pola vijeka danas da ....

Ne visim na temi u nadi da ce ti ili bluemore postaviti neki komentar pa da vam dam kontru , ne zamjeri mi ....

Mozes mi u kratko napisati sta su strucnjaci sa Stanforda rekli ...
salik79

#19563 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

mO k3 wrote: 14/04/2020 10:15
salik79 wrote: 14/04/2020 10:05

Sta "starija vijest"?!

Starija vijesyt 7 dana , pola vijeka danas da ....

Ne visim na temi u nadi da ce ti ili bluemore postaviti neki komentar pa da vam dam kontru , ne zamjeri mi ....

Mozes mi u kratko napisati sta su strucnjaci sa Stanforda rekli ...
Cuj, starija vijest?! :lol:

Ono, naucno istrazivanje se sprovede za pola sata i objavi :mrgreen:

Evo, citirat cu samo zadnji upis:

Profesor medicine sa Stanforda, John Ioannidis, kojeg sam vec spominjao, u novom istrazivanju je dosao do rezultata da je rizik od smrtnog ishoda od korone za populaciju ispod 65 godina, cak i u globalnim zaristima (hotspots), jednak riziku smrtnog ishoda u saobracajnoj nesreci kod svakodnevnih vozarenja (s posla i na posao, u skolu iz skole, itd. ).

https://www.medrxiv.org/content/10.1101 ... 20054361v1
biglebovski

#19564 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by biglebovski »

salik79 wrote: 14/04/2020 10:05 Razlika izmedju mene i vas je pracenje i citiranje ozbiljnih studija, a ne masmedijske hajke i stavova profanisanog WHO i njihovih satrapa i placenika (ljudi na njihovoj platnoj listi).
Nakon 92-95, UN i njegove agencije, po meni, su mogli komotno zatvorit. Korist nikakva a fin trošak manje.
sumirprimus

#19565 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

i onda vidis kod nas, smrtni slucaj 50ak godina i tako redom :-)
Diwan

#19566 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Diwan »

Image
cvrčak_na_hedonizmu

#19567 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by cvrčak_na_hedonizmu »

darius_maximus wrote: 14/04/2020 09:50
cvrčak_na_hedonizmu wrote: 14/04/2020 09:29

Banaliziras stvari, al nebitno u sustini.

Inace ljudi ne umiru uopste, pa se cudimo kako ljudi umiru ? Gdje su totali, istrazivanja i analize broja umrlih ove i prosle godine ? Nema ih, samo tabele koje kazu u tom selu/gradu je prosle godine umrlo 10 ljudi, ove godine je umrlo 110 pa imamo povecanje od 1000%;

To je sve sto imamo i msm histeriju. Prvo ozbiljno istrazivanje uradile Svabe, nakon cetiri mjeseca. John Hopkins fulio nemoguce. Ne znam o cemu pricamo realno.

Zatvaraju te, jer neko kaze, e bolje je to za tebe. Bez argumenata i dokaza. Ako neces, kazna ili te hapsimo. To se zove diktatura ili totalitarizam, da se ne lazemo bezveze. Ljudi su se u proslosti borili i ginuli da se to ne desava. Sada idemo u rikverc.

Mozda grijesim.
Postoji vrijeme i mjesto za sve, pa tako i za borbe.
Nekada treba sačekati i vidjeti gdje sve vodi.
Ne treba histerija, ali treba biti oprezan, kada vidiš da svi bježe u zaklon.

Ja opet ponavljam, "mi" nemamo ništa, niti se pretjerano pitamo išta.
Prave brojke - prave brojke su bile dovoljne da se sve države, koje bi inače jedva dočekale propast druge (ili, drugih), ujedine i zatvore sve.

Ako ćete ta poređenja o borbama, u vojsci se sluša naredba komande.
Ne može se sada sjesti, pa saslušati svačije mišljenje, pa iznijeti dokazi, pa argumenti, itd.
Izginuli bi svi za dan.

Sve je do povjerenja u sistem.
Ja ne vjerujem u ovaj naš sistem ni trenutka, nijedan njegov dio.
Međutim, vjerujem u druge svjetske sisteme koji su se također sasrali.
Sada se vec slazemo u potpunosti. I nisam napisao "jebo ovo odoh da lizem rafove u Metkatoru" nebil' dokazao da je ovo gripa ili da sam kasljao ljudima u lice da im dokazem da je covid sega, bez obzira sto sam to mislio postovao sam druge.

Samo kazem, a nisam jedini, da se panika uvukla bespotrebno i da strucnjaci koji su imali drugacije misljenje, a nije da ih nije bilo, nisu imali priliku da kazu svoje u medijima, niti su uzimani za ozbiljno. Fb i yt su bile haman jedine platforme gdje su mogli nesto reci, a i tu su se pljuvali, prozivali i nazivali teoreticarima zavjere.

Apsolutno nije bilo nijednog dokaza da se potvrdi opravdanost haman totalnog lockdowna od mjesec i kusur dana osim vjerujte nam na rijec.

O nama i ne pricam, nit nas spominjem, jer smo smijesni sto se tice sistema i uredjenosti drustva.
sumirprimus

#19568 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

ako njemacka ima jedan od najefikasnijih zdr.sistema, i ako njemci prate upute svog RKI.
ko smo mi da izmisljamo toplu vodu, mislim mozemo mi ovako po forumu lelemudat, al uprazno.
slusaj pametnije i ako mozes i koliko mozes kopiraj i isprati.
nas hebe sto i kad se donese neka mjera sprovodi se djelimicno i ne vazi za sve isto.
sumirprimus

#19569 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

jbo institute, ima fejsbuk i jutjub, pa nema dalje, :bih: :lol: :thumbup:
darius_maximus

#19570 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by darius_maximus »

salik79 wrote: 14/04/2020 10:15
Yes, Sweden good.
Jok, trebamo teziti totalnom kolapsu, pa da svi zavrsimo u opcem haosu i beznadju.
10% od broja potvrđenih zaraženih, mrtvi.
I to je kao sa sistemom koji valjda ne "broji sve smrti pod Coronu"?

Šta ti tačno hoćeš da dokažeš?
Da Covid-19 nije opasan?
Da je kao odlazak na posao autom?
sumirprimus

#19571 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

ih kad smo to stavljali da kovid nije opasan, lizale se ograde da se dokaze tvrdnja :lol: :-)
GAU8

#19572 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by GAU8 »

sumirprimus wrote: 14/04/2020 10:33 ako njemacka ima jedan od najefikasnijih zdr.sistema, i ako njemci prate upute svog RKI.
ko smo mi da izmisljamo toplu vodu, mislim mozemo mi ovako po forumu lelemudat, al uprazno.
nas hebe sto i kad se donese neka mjera sprovodi se djelimicno i ne vazi za sve isto.
Fazon je što ne postoji univerzalni recept za svaku regiju i državu.
Eto Švedska je primjer gdje su blage mjere imale efekta.
Ali djelomično ima tu i mnogo sreće. Švedska profitira i od oštrijih mjera njenih susjeda pa joj nisu upali slučajevi zaraze na samom početku.
Isto kao kada se antivakser pravi pametan, tobože ništa mu ne fali, ali ne konta da je to zato što su svi oko njega mahom pelcovani, pa nema puno opasnosti da pokupi bolest.
sumirprimus

#19573 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by sumirprimus »

GAU8 wrote: 14/04/2020 10:45
sumirprimus wrote: 14/04/2020 10:33 ako njemacka ima jedan od najefikasnijih zdr.sistema, i ako njemci prate upute svog RKI.
Fazon je što ne postoji univerzalni recept za svaku regiju i državu.
Eto Švedska je primjer gdje su blage mjere imale efekta.
Ali djelomično ima tu i mnogo sreće. Švedska profitira i od oštrijih mjera njenih susjeda pa joj nisu upali slučajevi zaraze na samom početku.
Isto kao kada se antivakser pravi pametan, tobože ništa mu ne fali, ali ne konta da je to zato što su svi oko njega mahom pelcovani, pa nema puno opasnosti da pokupi bolest.
pa da iskopiraj sta mozes naravno.
suludo je i pokusat poredit, vise sam na fonu mjera za distancu i izolaciju.
ako oni koji su za nas spejs satl kazu isto, a uzimajuc u obzir stanje naseg zdravstva, naravno da ces pucat na to.
alternativa je otvorit se i popustit mjere i cekat sta ce se desit, s tim da znas kakav generalno sistem imas iza sebe.
salik79

#19574 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

Svicarski biofizicar je po prvi put uvrstio i graficki prikazao pozitivne rezultate testiranja iz SAD, Njemacke, Francuske i Svicarske. Ocigledno je da procenat pozitivno testiranih u nabrojanim zemljama lagano, a ne eksponencijalno, raste.

salik79

#19575 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by salik79 »

darius_maximus wrote: 14/04/2020 10:39
salik79 wrote: 14/04/2020 10:15

Yes, Sweden good.
10% od broja potvrđenih zaraženih, mrtvi.
I to je kao sa sistemom koji valjda ne "broji sve smrti pod Coronu"?

Šta ti tačno hoćeš da dokažeš?
Da Covid-19 nije opasan?
Da je kao odlazak na posao autom?
Ti ocito ne kontas... To su samo potvrdjeni zarazeni, a gdje su nepotvrdjeni, a gdje su oni koji nikakvih simptoma nisu imali?!

Najbolji pokazatelj je kruzer "Diamond Princess", klaster koji je do kraja i u potpunosti obradjen. Iako je vecina putnika bila starije starosne dobi, smrtnost je bila u promilima.
Locked