SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
hladan.preminger

#19551 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by hladan.preminger »

hrasno38 wrote:
LakePlacid wrote:Vidim pišete oko toga da u BIH nema pucanja u samodbrani, da ako ti povuces pistolj mora i on da bi na sudu bilo kao 1.1, pa jeli bilo slicnih situacija da neko nekoga u samodbrani ubije ili rani, da se upuca provalnik na svom posjedu itd. i sta bi na kraju, u Americi ako dobijes dozvolu smijes nositi u svojoj kuci oruzje, na svom ranču ili u autu, ali ne smijes po ulici

Prije davno je bilo ako planiraš koga koknuti odes dva tri puta u policiju i lazno ga prijavis da ti prijeti i da ga se bojiš, i onda ga kokneš (raniš), ne znam kako je sada ali je prije barem tako bilo i to pogotovo 1997. :mrgreen:
"Zabranjeno je nošenje vatrenog, zračnog i hladnog oružja na javnim okupljanjima, u obrazovnim, zdravstvenim i drugim javnim ustanovama, u prostorijama državnih organa i institucija, ugostiteljskim objektima i prostorima koji se koriste za pružanje ugostiteljskih usluga. Zabranjena je upotreba oružja na javnim i drugim mjestima na kojima se može ugroziti sigurnost ljudi i imovine, narušiti javni red i mir ili izazvati osjećaj ugroženosti ili uznemirenosti građana."

i tu se sva prica zavrsava jer em je nosio oruzje na javnom mjestu em ga je upotrijebio :-?

Koga interesuje detaljnije ima ovdje...

http://mup.ks.gov.ba/sadrzaj/zakon-o-na ... i-municije
To nema veze sa nužnom odbranom koja je uređena KZ-om. Ne zbunjuj ljude.
emigrazione

#19552 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by emigrazione »

Meni je jedan drot rekao ako zatekneš lopova u kući i uspiješ ga safatati nekako, samo ga frljakni sa balkona, stvar je završena i za tebe i za policiju...
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#19553 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by liaar »

nema me tamo wrote:
hrasno38 wrote:
nema me tamo wrote:Jedino ga može upotrijebiti ako mu neko uđe u kucu.
ne moze!

može
Ne može. Sin mamine kolegice sa posla upucao provalnika u stanu, na kraju on dobio godinu zatvora zbog nanošenja tjelesnih ozlijeda vatrenim oružjem
Obuca9

#19554 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Obuca9 »

Lakat Jebić wrote:De ovog spojite s bettermanom, nek razmijene njujorsko-londonska iskustva
Dodajte im jos i wannabe Francuza, da cuju i misljenje iz EU :D
finansijska kriza

#19555 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by finansijska kriza »

Ulica nije javno mjesto, u užem smislu, javna mjesta su javne ustanove i slično. Po Zakonu o nošenju oružja dozvola se dobija za držanje i NOŠENJE oružja. Naravno da se ne smije nositi oružje u sud i obdaništa....
Last edited by finansijska kriza on 16/03/2018 09:32, edited 1 time in total.
zateznistub

#19556 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zateznistub »

finansijska kriza wrote:Ulica nije javno mjesto, u užem smislu, javna mjesta su javne ustanove i slično. Po Zakonu o nošenju oružja dozvola se dobija za držanje i NOŠENJE oružja. Naravno da s ne smije nositi oružje u sud i obdaništa....
Ne!
Posebna dozvola se izdaje za posjedovanje a posebna za nošenje oružja.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#19557 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bitanga_sa_otesa »

zateznistub wrote: Ne!
nisi u pravu
archi_a

#19558 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by archi_a »

:thumbup:
jazzer

#19559 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by jazzer »

Ovako ja zamisljam pravo na upotrebu oruzja za koje imas dozvolu..

Dva lika ti u 3 ujutro upadnu u stan, mlete tebe, zenu, djecu...ubise bejzbol palicama,
otimaju vrijednosti iz stana..ti, zena i djeca lezite isprebijani i krvavi na podu..onda jedan od njih kaze drugom
''pobij ih sada, ne trebaju nam svjedoci, vidjeli su nam lica''...ovaj vadi pistolj i ubija najmladje dijete,
ubija zenu..nisani drugo dijete ali ti tada, poslednjim atomom snage vadis pistolj i ubijas ga..

I dobijes uslovnu dvije godine uz oduzimanje dozvole za oruzje i obavezan psihijatrijski nadzor.

Ispravite me ako grijesim.
zateznistub

#19560 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zateznistub »

bitanga_sa_otesa wrote:
nisi u pravu
Nisam se dobro izrazio
Odobrenje za nabavku i dozvola za posjedovanje i nosenje
bitanga_sa_otesa

#19561 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

jazzer wrote:Ovako ja zamisljam pravo na upotrebu oruzja za koje imas dozvolu..

Dva lika ti u 3 ujutro upadnu u stan, mlete tebe, zenu, djecu...ubise bejzbol palicama,
otimaju vrijednosti iz stana..ti, zena i djeca lezite isprebijani i krvavi na podu..onda jedan od njih kaze drugom
''pobij ih sada, ne trebaju nam svjedoci, vidjeli su nam lica''...ovaj vadi pistolj i ubija najmladje dijete,
ubija zenu..nisani drugo dijete ali ti tada, poslednjim atomom snage vadis pistolj i ubijas ga..

I dobijes uslovnu dvije godine uz oduzimanje dozvole za oruzje i obavezan psihijatrijski nadzor.

kad prvi put zamahne palicom ,ubijes jednog ,pa drugog,djecu odvedes kod punice,a ti i zena pocistite nered,nema svjedoka,nema ostecene strane i svi zadovoljni :D
bitanga_sa_otesa

#19562 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

zateznistub wrote: Nisam se dobro izrazio
tako vec moze ,ali to ide u paketu sve ,sta ce ti dozvola za posjedovanje i nosenje ,ako nemas za nabavku :D
zateznistub

#19563 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zateznistub »

bitanga_sa_otesa wrote:
zateznistub wrote: Nisam se dobro izrazio
tako vec moze ,ali to ide u paketu sve ,sta ce ti dozvola za posjedovanje i nosenje ,ako nemas za nabavku :D
Sad sam čitao zakon. Piše fino da se prvo izdaje odobrenje za nabavku nakon čega se izdaje oruzni list tj. dozvola
madner

#19564 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by madner »

Ako ti neko udje u stan/auto, nuzna odbrana se lako pokaze.
Problem ljudima nastane sto nakon nuznog djela predju na slobodni dio, pa ide izivljavanje.

Za takve stvari mogu imati problem. Shodno tome daleko je najbolje ako provalnik skoci kroz prozor i nanese sam sebi povrede. :D
madner

#19565 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by madner »

jazzer wrote:Ovako ja zamisljam pravo na upotrebu oruzja za koje imas dozvolu..

Dva lika ti u 3 ujutro upadnu u stan sa palicama, upucas ih, zovnes policiju, peglas se sa izjavama mjesec dana i imas najveci problem da ti vrate dokazni materijal.

Upadnu u stan, zarobis ih, malo ih tuces, lemis, ranis, nakon 6 dana zovnes policiju: imas problem. :D
hladan.preminger

#19566 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

bitanga_sa_otesa wrote:
nisi u pravu
U pravu ste obojica.

U SA kontonu to je jedna dozvola, a u USK ima posebno za držanje, a posebno za držanje i nošenje.
bitanga_sa_otesa

#19567 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

hladan.preminger wrote:
U pravu ste obojica.

U SA kontonu to je jedna dozvola, a u USK ima posebno za držanje, a posebno za držanje i nošenje.
ze-do isto,ne smije biti okvir u pistolju .u rs-u isto tako mislim...ima razlika dosta...ja sam se bazirao na sa kanton jer tu zivim.
zateznistub

#19568 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zateznistub »

hladan.preminger wrote:
bitanga_sa_otesa wrote:
nisi u pravu
U pravu ste obojica.

Ja se ne smijem zakleti, ali ne znam onda odakle mi da su i u sa bile dvije dozvole. Možda nekad ranije...
Last edited by zateznistub on 16/03/2018 09:41, edited 1 time in total.
nookey

#19569 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nookey »

Ne znam ja bih pucao kad bi mi neko ušao u stan, pa i kad bi ga vidio da obija auto ili kad bi me napalo više njih, naravno u noge, ali bih pucao, pa odgovarao, ležao svejedno...
archi_a

#19570 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by archi_a »

Aludirao si da mnogi mogu posjedovati oružje ali samo rijetki smiju nositi oružje. Zato si i pokušao objasniti da se izdaju dvije posebne dozvole.
Poenta je da se oružje smije nositi i da svi koji dobiju dozvolu to mogu raditi. Da se ne ispravljaš više.
Dakle prvo dobijaš odobrenje za kupovinu oružja, a kad ga kupiš prijavljuje se i zavodi u PU i dobijaš zvanično odobrenje, zvaničnu ispravu.
MaD_ProfessoR

#19571 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by MaD_ProfessoR »

hrasno38 wrote:
Bloo wrote:
hrasno38 wrote:. Zabranjena je upotreba oružja na javnim i drugim mjestima na kojima se može ugroziti sigurnost ljudi i imovine, narušiti javni red i mir ili izazvati osjećaj ugroženosti ili uznemirenosti građana."[/i][/b]

i tu se sva prica zavrsava jer em je nosio oruzje na javnom mjestu em ga je upotrijebio :-?
Pa kad ga mogu upotrijebiti? Ako me neko napadne na javnom mjestu da ga zamolim da se premjestimo u stan?
Ne mozes ga upotrijebiti ni u stanu tek tako.....
"Sila koju upotrijebiš mora biti srazmjerna sili upotrijebljenoj protiv tebe."

Dakle, kad krene šakom, i tek nakon što zamahne, smiješ mu vratiti istom mjerom (uz dovoljan br svjedoka :D )
On tebe, nožem, ti njega istim, ali nakon što on povuče.
Utoka, isto pravilo.

Smijurija od zakona koji se tiču dozvole za nošenje, korištenje oružja i samoobrane, nesprovediva u praksi potpuno za 99% stanovnika.
archi_a

#19572 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by archi_a »

Nije više tako. Dovoljno je da se uspije dokazati da je život bio ugrožen. Znači i ako krene na tebe nožem ili sjekirom ili motorkom ili autom, imaš pravo upotrijebiti oružje zbog zaštite vlastitog života.
Ljude dosta buni ovo, lice koje je pucalo je uhapšeno!
Ako je neko uhapšen, ne znači da je automatski kriv. Lišavanje slobode je normalna procedura koju službenici provode nad akterima događaja radi utvrđivanja činjenica, zaštite mjesta događaja i zaštite dokaza i uticaja na svjedoke.
Last edited by archi_a on 16/03/2018 09:52, edited 1 time in total.
hladan.preminger

#19573 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

bitanga_sa_otesa wrote:
hladan.preminger wrote:
U pravu ste obojica.

ze-do isto,ne smije biti okvir u pistolju .u rs-u isto tako mislim...ima razlika dosta...ja sam se bazirao na sa kanton jer tu zivim.
ta materija je u kantonalnoj nadležnosti pa zato ima velikih razlika. u mene na dozvoli piše za "držanje i nošenje".
bitanga_sa_otesa

#19574 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

hladan.preminger wrote: u mene na dozvoli piše za "držanje i nošenje".
i kod mene isto
zateznistub

#19575 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by zateznistub »

archi_a wrote:Aludirao si da mnogi mogu posjedovati oružje ali samo rijetki smiju nositi oružje. Zato si i pokušao objasniti da se izdaju dvije posebne dozvole.
Poenta je da se oružje smije nositi i da svi koji dobiju dozvolu to mogu raditi. Da se ne ispravljaš više.
Dakle prvo dobijaš odobrenje za kupovinu oružja, a kad ga kupiš prijavljuje se i zavodi u PU i dobijaš zvanično odobrenje, zvaničnu ispravu.
Ma ne ispravljam se... vise...
Jednostavno mi negdje u glavi da su bile dvije dozvole i onda otvorio zakon i pročitao.
Post Reply