To nema veze sa nužnom odbranom koja je uređena KZ-om. Ne zbunjuj ljude.hrasno38 wrote:"Zabranjeno je nošenje vatrenog, zračnog i hladnog oružja na javnim okupljanjima, u obrazovnim, zdravstvenim i drugim javnim ustanovama, u prostorijama državnih organa i institucija, ugostiteljskim objektima i prostorima koji se koriste za pružanje ugostiteljskih usluga. Zabranjena je upotreba oružja na javnim i drugim mjestima na kojima se može ugroziti sigurnost ljudi i imovine, narušiti javni red i mir ili izazvati osjećaj ugroženosti ili uznemirenosti građana."LakePlacid wrote:Vidim pišete oko toga da u BIH nema pucanja u samodbrani, da ako ti povuces pistolj mora i on da bi na sudu bilo kao 1.1, pa jeli bilo slicnih situacija da neko nekoga u samodbrani ubije ili rani, da se upuca provalnik na svom posjedu itd. i sta bi na kraju, u Americi ako dobijes dozvolu smijes nositi u svojoj kuci oruzje, na svom ranču ili u autu, ali ne smijes po ulici
Prije davno je bilo ako planiraš koga koknuti odes dva tri puta u policiju i lazno ga prijavis da ti prijeti i da ga se bojiš, i onda ga kokneš (raniš), ne znam kako je sada ali je prije barem tako bilo i to pogotovo 1997.
i tu se sva prica zavrsava jer em je nosio oruzje na javnom mjestu em ga je upotrijebio
Koga interesuje detaljnije ima ovdje...
http://mup.ks.gov.ba/sadrzaj/zakon-o-na ... i-municije
SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
-
hladan.preminger
#19551 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- emigrazione
#19552 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Meni je jedan drot rekao ako zatekneš lopova u kući i uspiješ ga safatati nekako, samo ga frljakni sa balkona, stvar je završena i za tebe i za policiju...
- liaar
- Grijem se na: na suze
- Vozim: francusku nakazu
#19553 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ne može. Sin mamine kolegice sa posla upucao provalnika u stanu, na kraju on dobio godinu zatvora zbog nanošenja tjelesnih ozlijeda vatrenim oružjemnema me tamo wrote:hrasno38 wrote:ne moze!nema me tamo wrote:Jedino ga može upotrijebiti ako mu neko uđe u kucu.
može
- Obuca9
#19554 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Dodajte im jos i wannabe Francuza, da cuju i misljenje iz EULakat Jebić wrote:De ovog spojite s bettermanom, nek razmijene njujorsko-londonska iskustva
-
finansijska kriza
#19555 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ulica nije javno mjesto, u užem smislu, javna mjesta su javne ustanove i slično. Po Zakonu o nošenju oružja dozvola se dobija za držanje i NOŠENJE oružja. Naravno da se ne smije nositi oružje u sud i obdaništa....
Last edited by finansijska kriza on 16/03/2018 09:32, edited 1 time in total.
- zateznistub
#19556 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ne!finansijska kriza wrote:Ulica nije javno mjesto, u užem smislu, javna mjesta su javne ustanove i slično. Po Zakonu o nošenju oružja dozvola se dobija za držanje i NOŠENJE oružja. Naravno da s ne smije nositi oružje u sud i obdaništa....
Posebna dozvola se izdaje za posjedovanje a posebna za nošenje oružja.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#19557 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
nisi u pravuzateznistub wrote: Ne!
- jazzer
#19559 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ovako ja zamisljam pravo na upotrebu oruzja za koje imas dozvolu..
Dva lika ti u 3 ujutro upadnu u stan, mlete tebe, zenu, djecu...ubise bejzbol palicama,
otimaju vrijednosti iz stana..ti, zena i djeca lezite isprebijani i krvavi na podu..onda jedan od njih kaze drugom
''pobij ih sada, ne trebaju nam svjedoci, vidjeli su nam lica''...ovaj vadi pistolj i ubija najmladje dijete,
ubija zenu..nisani drugo dijete ali ti tada, poslednjim atomom snage vadis pistolj i ubijas ga..
I dobijes uslovnu dvije godine uz oduzimanje dozvole za oruzje i obavezan psihijatrijski nadzor.
Ispravite me ako grijesim.
Dva lika ti u 3 ujutro upadnu u stan, mlete tebe, zenu, djecu...ubise bejzbol palicama,
otimaju vrijednosti iz stana..ti, zena i djeca lezite isprebijani i krvavi na podu..onda jedan od njih kaze drugom
''pobij ih sada, ne trebaju nam svjedoci, vidjeli su nam lica''...ovaj vadi pistolj i ubija najmladje dijete,
ubija zenu..nisani drugo dijete ali ti tada, poslednjim atomom snage vadis pistolj i ubijas ga..
I dobijes uslovnu dvije godine uz oduzimanje dozvole za oruzje i obavezan psihijatrijski nadzor.
- zateznistub
#19560 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nisam se dobro izraziobitanga_sa_otesa wrote:nisi u pravuzateznistub wrote: Ne!
Odobrenje za nabavku i dozvola za posjedovanje i nosenje
- bitanga_sa_otesa
#19561 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
kad prvi put zamahne palicom ,ubijes jednog ,pa drugog,djecu odvedes kod punice,a ti i zena pocistite nered,nema svjedoka,nema ostecene strane i svi zadovoljnijazzer wrote:Ovako ja zamisljam pravo na upotrebu oruzja za koje imas dozvolu..
- bitanga_sa_otesa
#19562 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
tako vec moze ,ali to ide u paketu sve ,sta ce ti dozvola za posjedovanje i nosenje ,ako nemas za nabavkuzateznistub wrote: Nisam se dobro izrazio
- zateznistub
#19563 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Sad sam čitao zakon. Piše fino da se prvo izdaje odobrenje za nabavku nakon čega se izdaje oruzni list tj. dozvolabitanga_sa_otesa wrote:tako vec moze ,ali to ide u paketu sve ,sta ce ti dozvola za posjedovanje i nosenje ,ako nemas za nabavkuzateznistub wrote: Nisam se dobro izrazio
- madner
#19564 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ako ti neko udje u stan/auto, nuzna odbrana se lako pokaze.
Problem ljudima nastane sto nakon nuznog djela predju na slobodni dio, pa ide izivljavanje.
Za takve stvari mogu imati problem. Shodno tome daleko je najbolje ako provalnik skoci kroz prozor i nanese sam sebi povrede.
Problem ljudima nastane sto nakon nuznog djela predju na slobodni dio, pa ide izivljavanje.
Za takve stvari mogu imati problem. Shodno tome daleko je najbolje ako provalnik skoci kroz prozor i nanese sam sebi povrede.
- madner
#19565 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Dva lika ti u 3 ujutro upadnu u stan sa palicama, upucas ih, zovnes policiju, peglas se sa izjavama mjesec dana i imas najveci problem da ti vrate dokazni materijal.jazzer wrote:Ovako ja zamisljam pravo na upotrebu oruzja za koje imas dozvolu..
Upadnu u stan, zarobis ih, malo ih tuces, lemis, ranis, nakon 6 dana zovnes policiju: imas problem.
-
hladan.preminger
#19566 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
U pravu ste obojica.bitanga_sa_otesa wrote:nisi u pravuzateznistub wrote: Ne!
U SA kontonu to je jedna dozvola, a u USK ima posebno za držanje, a posebno za držanje i nošenje.
- bitanga_sa_otesa
#19567 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
ze-do isto,ne smije biti okvir u pistolju .u rs-u isto tako mislim...ima razlika dosta...ja sam se bazirao na sa kanton jer tu zivim.hladan.preminger wrote:
U pravu ste obojica.
U SA kontonu to je jedna dozvola, a u USK ima posebno za držanje, a posebno za držanje i nošenje.
- zateznistub
#19568 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ja se ne smijem zakleti, ali ne znam onda odakle mi da su i u sa bile dvije dozvole. Možda nekad ranije...hladan.preminger wrote:U pravu ste obojica.bitanga_sa_otesa wrote:nisi u pravuzateznistub wrote: Ne!
Last edited by zateznistub on 16/03/2018 09:41, edited 1 time in total.
-
nookey
#19569 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ne znam ja bih pucao kad bi mi neko ušao u stan, pa i kad bi ga vidio da obija auto ili kad bi me napalo više njih, naravno u noge, ali bih pucao, pa odgovarao, ležao svejedno...
-
archi_a
#19570 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Aludirao si da mnogi mogu posjedovati oružje ali samo rijetki smiju nositi oružje. Zato si i pokušao objasniti da se izdaju dvije posebne dozvole.
Poenta je da se oružje smije nositi i da svi koji dobiju dozvolu to mogu raditi. Da se ne ispravljaš više.
Dakle prvo dobijaš odobrenje za kupovinu oružja, a kad ga kupiš prijavljuje se i zavodi u PU i dobijaš zvanično odobrenje, zvaničnu ispravu.
Poenta je da se oružje smije nositi i da svi koji dobiju dozvolu to mogu raditi. Da se ne ispravljaš više.
Dakle prvo dobijaš odobrenje za kupovinu oružja, a kad ga kupiš prijavljuje se i zavodi u PU i dobijaš zvanično odobrenje, zvaničnu ispravu.
- MaD_ProfessoR
#19571 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
"Sila koju upotrijebiš mora biti srazmjerna sili upotrijebljenoj protiv tebe."hrasno38 wrote:Ne mozes ga upotrijebiti ni u stanu tek tako.....Bloo wrote:Pa kad ga mogu upotrijebiti? Ako me neko napadne na javnom mjestu da ga zamolim da se premjestimo u stan?hrasno38 wrote:. Zabranjena je upotreba oružja na javnim i drugim mjestima na kojima se može ugroziti sigurnost ljudi i imovine, narušiti javni red i mir ili izazvati osjećaj ugroženosti ili uznemirenosti građana."[/i][/b]
i tu se sva prica zavrsava jer em je nosio oruzje na javnom mjestu em ga je upotrijebio
Dakle, kad krene šakom, i tek nakon što zamahne, smiješ mu vratiti istom mjerom (uz dovoljan br svjedoka
On tebe, nožem, ti njega istim, ali nakon što on povuče.
Utoka, isto pravilo.
Smijurija od zakona koji se tiču dozvole za nošenje, korištenje oružja i samoobrane, nesprovediva u praksi potpuno za 99% stanovnika.
-
archi_a
#19572 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Nije više tako. Dovoljno je da se uspije dokazati da je život bio ugrožen. Znači i ako krene na tebe nožem ili sjekirom ili motorkom ili autom, imaš pravo upotrijebiti oružje zbog zaštite vlastitog života.
Ljude dosta buni ovo, lice koje je pucalo je uhapšeno!
Ako je neko uhapšen, ne znači da je automatski kriv. Lišavanje slobode je normalna procedura koju službenici provode nad akterima događaja radi utvrđivanja činjenica, zaštite mjesta događaja i zaštite dokaza i uticaja na svjedoke.
Ljude dosta buni ovo, lice koje je pucalo je uhapšeno!
Ako je neko uhapšen, ne znači da je automatski kriv. Lišavanje slobode je normalna procedura koju službenici provode nad akterima događaja radi utvrđivanja činjenica, zaštite mjesta događaja i zaštite dokaza i uticaja na svjedoke.
Last edited by archi_a on 16/03/2018 09:52, edited 1 time in total.
-
hladan.preminger
#19573 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
ta materija je u kantonalnoj nadležnosti pa zato ima velikih razlika. u mene na dozvoli piše za "držanje i nošenje".bitanga_sa_otesa wrote:ze-do isto,ne smije biti okvir u pistolju .u rs-u isto tako mislim...ima razlika dosta...ja sam se bazirao na sa kanton jer tu zivim.hladan.preminger wrote:
U pravu ste obojica.
- bitanga_sa_otesa
#19574 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
i kod mene istohladan.preminger wrote: u mene na dozvoli piše za "držanje i nošenje".
- zateznistub
#19575 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ma ne ispravljam se... vise...archi_a wrote:Aludirao si da mnogi mogu posjedovati oružje ali samo rijetki smiju nositi oružje. Zato si i pokušao objasniti da se izdaju dvije posebne dozvole.
Jednostavno mi negdje u glavi da su bile dvije dozvole i onda otvorio zakon i pročitao.