Republika Turska

Post Reply
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#19551 Re: Republika Turska

Post by Challenger_ »

vivaldi wrote:
Challenger_ wrote:A Turska, Iran a iznad svega Rusija nisu ni Srbijica, Irak ili Libija.
ma od svih nabrojanih turska moze najvise da izgubi...sve je manje zivih ljudi u iranu koji se sjecaju zivota prije sankcija...ali turska ima sve politicko ekonomske sastojke za big bang...ako neko malo jace promucka moglo bi biti svasta
Znam, o tome sam pisao još davne 2013-e. Ali, stari moj, pogledaj ovo. Imaš ljude u vrhu Kremlja (Bjelousov, npr) koji od Putina traže da ove američke poteze interpretiraju kao objavu rata i da se u skladu sa tim ponašaju.

Igraju se i USA sa vatrom.
asker

#19552 Re: Republika Turska

Post by asker »

aratet wrote:
asker wrote:Ovo sto radi sa Turskom i Iranom sutra moze biti Italija, Brazil, Japan itd.
naravno da ne moze, jer oni imaju mnogo mudrije lidere.
Ti prespavao kurslus sa Kinom i EU?
Challenger_

#19553 Re: Republika Turska

Post by Challenger_ »

Kao, oni će sankcijama promjeniti svijet i ostvariti neke opskurne ciljeve. Nerealno i iznad svega izuzetno opasno. Po te budaletine i svjetski mir.
asker

#19554 Re: Republika Turska

Post by asker »

vivaldi wrote:
asker wrote:ali da je neka apokalipsa cisto sumnjam.
nije jos, ali su par koraka od apokalipse, i to cak nema veze samo sa trumpom, on je istina samo ubacio u brzinu vise na putu ka apokalipsi, ali turska ima strukturni problem odavno, a to je krivica samo i iskljucivo erdogana jer je njegov populizam strasno opasan posto se igra sa sudbinom cijele nacije vec godinama unazad. turska vise nema dobrog ekonomskog izbora, samo manje loseg
Vjerovatno si u pravu, zaista neznam puno o tome. Isto tako vjerujem da ce zivot teci dalje, nikakav big bang.
vivaldi

#19555 Re: Republika Turska

Post by vivaldi »

Challenger_ wrote:Znam, o tome sam pisao još davne 2013-e. Ali, stari moj, pogledaj ovo. Imaš ljude u vrhu Kremlja (Bjelousov, npr) koji od Putina traže da ove američke poteze interpretiraju kao objavu rata i da se u skladu sa tim ponašaju.
nemam pojma ko je taj bjelousov, ali to su tabloidne izjave..od trumpovog ludila (koje ne sporim) rusija ima daleko vise koristi nego stete, cak i od sankcija rusiji je jos uvijek veca korist nego steta i mislim da ce to trajati jos par godina sigurno. nakon toga, steta od sankcija ce postati veca od koristi, a kako ce se tada onda postaviti mozemo samo nagadjati.

po pitanju sankcija turska je u daleko, daleko gorem polozaju od rusije
Challenger_

#19556 Re: Republika Turska

Post by Challenger_ »

vivaldi wrote:
Challenger_ wrote:Znam, o tome sam pisao još davne 2013-e. Ali, stari moj, pogledaj ovo. Imaš ljude u vrhu Kremlja (Bjelousov, npr) koji od Putina traže da ove američke poteze interpretiraju kao objavu rata i da se u skladu sa tim ponašaju.
nemam pojma ko je taj bjelousov, ali to su tabloidne izjave..od trumpovog ludila (koje ne sporim) rusija ima daleko vise koristi nego stete, cak i od sankcija rusiji je jos uvijek veca korist nego steta i mislim da ce to trajati jos par godina sigurno. nakon toga, steta od sankcija ce postati veca od koristi, a kako ce se tada onda postaviti mozemo samo nagadjati.

po pitanju sankcija turska je u daleko, daleko gorem polozaju od rusije
Da, imaju koristi jer su se tako postavili i imaće najviše koristi srednjoročno, perspektivno. Ali, iluzija je da će dozvoliti haos nadomak svojih granica, a ne posebno u rejonu Kaspijskog bazena.

Istina, Turska je je zaista u gadnoj poziciji ali ovo nije samo udar na vlast već prije svega na običnog turskog čovjeka.
Kikibombona

#19557 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

vivaldi wrote:nije jos, ali su par koraka od apokalipse, i to cak nema veze samo sa trumpom, on je istina samo ubacio u brzinu vise na putu ka apokalipsi, ali turska ima strukturni problem odavno, a to je krivica samo i iskljucivo erdogana jer je njegov populizam strasno opasan posto se igra sa sudbinom cijele nacije vec godinama unazad. turska vise nema dobrog ekonomskog izbora, samo manje loseg
Ovaj strucnjak je jos 2011. upozorio da Turska ide u krivom pravcu i da je kolaps neizbjezan...

https://www.nytimes.com/2018/08/11/busi ... risis.html
славянин

#19558 Re: Republika Turska

Post by славянин »

Vidim kuknjava pocela :D
vivaldi

#19559 Re: Republika Turska

Post by vivaldi »

asker wrote:zaista neznam puno o tome
ma razumljivo da ne znas ako nemas veze sa ekonomijom i ako te to ne zanima, vecina ljudi na svijetu je takva. ima obican covjek sovjih briga sasvim dovoljno, a to ne znanje je upravo ono sto populisti politicari iskoristavaju.

ljudi vole erdogana jer je preporodio tursku, jer je naprravio masu impresivnih infrastrukturnih projekata...ljudi logicno sve to povezuju samo s njim - ko je napravio? napravio erdogan! to je sasvim logicno, a jos pritom zacini uz fanfara kako turska vise nema duga prema mmf i jos ce cak oni posuditi mmf-u koji dinar...sve je to istina i naravno da zvuci sjajno. zato ga narod i voli.

ali narod ce popizdit kada skonta da zna samo pola istine, jer ona druga polovina mu se nece svidjeti nimalo. to tek kad se pretvori u brojeve dobija drugaciji ton.

turska je pod erdoganom srokala oko 90 milijardi dolara samo u energetiku za 15-ak godina. to zna svaki turcin i zato ga i vole. ono sto ne znaju da je sve to na kredit (samo nije od mmf ps kamo srece da je od mmf) a tek treba vratiti jos oko 50-ak milijardi dolara. znaci samo energetika.

turska privreda grca u dugovima, a pad lire i inflacija su slag na tortu. turska svakih 48 sati posudjuje 1 milijardu dolara samo da bi glavu drzala iznad vode.
vivaldi

#19560 Re: Republika Turska

Post by vivaldi »

Challenger_ wrote:Ali, iluzija je da će dozvoliti haos nadomak svojih granica
ma ne bih se ni u to kladio. trump kao i hrpa njegovih prethodnika se bavi stvarima o kojim do prosle godine nista nije ni znao ni cuo, niti znao da postoje, tako da u sjeni neko ili nesto postoji ko je mastermind.
Challenger_ wrote:Istina, Turska je je zaista u gadnoj poziciji ali ovo nije samo udar na vlast već prije svega na običnog turskog čovjeka.
ma svake sankcije pogadjaju iskljucivo narod, vlast je uvijek u svili i kadifi
Kikibombona

#19561 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

asker wrote:@Kiki
Ni sami Amerikanci nemogu da shvate poteze Trumpa ni kuda ih taj covjek vodi. Covjek nije kredibilna licnost, njegovi potezi su cudni i nepredvidivi. Svaka zemlja planete nervozno iscekuje sta ce budala uraditi sljadece. Osim mozda Izraela, svaka zemlja je na tapetu. Ovo sto radi sa Turskom i Iranom sutra moze biti Italija, Brazil, Japan itd.
Niko se vise ne smije na te poteze, vec se pitaju jesam li ja sljedeci. Kina je pretrpila udar tarifa, Kanada i EU i neznam ko vec ne. Nekako je naivno ocekivati da ce svi ovi igraci samo klepit usima i okrenuti drugi obraz. Uopste ne pricam o nikakvom ratu, nema od toga nista, ali da ce biti raznih smicalica i kontraudara hoce sigurno.

Prodje takoreci neopazeno da je Merkelica rekla da se EU konacno mora skinuti sa americke sise, da moraju biti samostalni. Mogerini sa ekipom jasno i glasno kaze da Iran postuje onaj sporazum, i da im ne pada na pamet da iz njega izadju. Kritike Trumpove politike stizu iz svih krajeva svijeta, tisi su nego tviteras Trump, vjerovatno nespremni docekali njegove odluke i sad se regrupiraju. U samoj Americi se pitaju jel' se ovo snima neki film, neznaju vise ko je direktor FBI/CIA, ko je drzavni sekretar, podpredsjednik, ministar odbrane, ko je smijenjen a ko je sljedeci, ko odlazi a ko dolazi, kome se sudi i ko koga tuzi.
Mozda su sankcije (ako cemo tako nazvat povecane tarife na uvoz) Turskoj dosle u "najboljem" trenutku u opstem ludilu.
Nisu USA samo jedan covjek naravno, ali da je ova budala zamutila baru do maksimuma to je fakt.
Jaki ce prezivjeti i izaci jaci, vjerovatno u velikoj mjeri smanjiti ovisnost o Americi.
Koliko je Turska jaka vidjet cemo, ali da je neka apokalipsa cisto sumnjam.
Tramp je udario na sve, na Kanadjane, Svabe, Francuze, Kineze, Nijemce, Meksikance itd itd... ali samo Turska i Iran su osjetili teske posljedice. :idea:

Ne mislim da je Tramp budala. Cijeli zivot se bavi biznisom, premazan je svim bojama i veoma lukav. Na sve nacine, dozvoljene i nedozvoljene, lijepe i ruzne, on pokusava donijeti korist Americi. I veoma je pragmatican i realan. Kada udari u zid, povuce se. Kada vidi da moze, da ima prolaz, lomi do kraja.

Kao sto kazes, Amerika nije samo Tramp. Da je vecina mocnika protiv njega, u raznim strukturama, letio bi ekspresno. On itekako ima znacajnu podrsku u ovom sto radi. Pratim izjave republikanskih kongresmena i senatora. Vecina ga podrzava. Ni demokrate nisu tako zestoko protiv.

Nijemcima, Francuzima i ostaloj ekipi Tramp ne moze pera odbiti. On ce pokusati, ali ce se povuci kada vidi da ne moze. Dovoljno je racionalan i taktican, ne ide glavom kroz zid. Nijemci, Francuzi i ostala ekipa znaju da je Tramp prolazan i da ce ubrzo doci neko novi.

Kina i Rusija nisu ekonomski toliko ovisni od Amerike, narocito Rusija, tako da oni znatno lakse podnose sankcije i dodatne poreze u odnosu na Tursku.

Problem Turske je taj sto su imali problem sa Obaminom administracijom. Turska ima problem sa demokratama i republikancima. Tramp je samo nastavio gdje je Obama stao. U vremenu Obame, Tajip Erdogan je imao zestoke verbalne obracune sa Dzo Bajedenom. Prozivao je Ameriku da podrzava teroriste, tj. Kurde. Uputio je bezbroj anti-americkih i anti-zapadnih poruka poput one da zapad najvise voli gledati mrtvu muslimansku djecu. Mozes misliti koji stepen ludila kada to izjavi? Turska se dosta prije Trampa otela kontroli i pokusava voditi politiku koja se konfrontira sa Amerikom i ostatkom zapadnog bloka. Ako se Turska vrati gdje joj je mjesto, Amerika ce je potapsati po ramenu i reci 'dobro nam dosli prijatelji'.
славянин

#19562 Re: Republika Turska

Post by славянин »

dupli.
Last edited by славянин on 12/08/2018 23:15, edited 1 time in total.
славянин

#19563 Re: Republika Turska

Post by славянин »

vivaldi wrote:
ma ne bih se ni u to kladio. trump kao i hrpa njegovih prethodnika se bavi stvarima o kojim do prosle godine nista nije ni znao ni cuo, niti znao da postoje, tako da u sjeni neko ili nesto postoji ko je mastermind.
Challenger_ wrote:Istina, Turska je je zaista u gadnoj poziciji ali ovo nije samo udar na vlast već prije svega na običnog turskog čovjeka.
ma svake sankcije pogadjaju iskljucivo narod, vlast je uvijek u svili i kadifi
Pa pogadjaju narod naravno - kako ce pogoditi predsjednika - nece sigurno njemu faliti.Ali preko naroda njemu zavrcu m*da.
Challenger_

#19564 Re: Republika Turska

Post by Challenger_ »

vivaldi wrote:
Evo, nudim opkladu. Milja maraka da će napenaliti mnoge izvan granica RF ako se nastavi ova "američka" politika.

Složena je stvar današnja američka politika. Na jednu stranu vuče Trump (strukture koje ga podržavaju i mastermind iza njih), a na drugu strukture Duboke države. Daleko je to od bilo kakvog saglasja i to je njihova kapitalna slabost.
славянин

#19565 Re: Republika Turska

Post by славянин »

Challenger_ wrote:
vivaldi wrote:
Evo, nudim opkladu. Milja maraka da će napenaliti mnoge izvan granica RF ako se nastavi ova "američka" politika.

Složena je stvar današnja američka politika. Na jednu stranu vuče Trump (i mastermind iza njega), a na drugu strukture Duboke države. Daleko je to od bilo kakvog saglasja i to je njihova kapitalna slabost.
Budi konkretan na sta mislis da ce napenaliti mnoge (koga sta ??) i ja pristajem na opkladu :)
megaman4

#19566 Re: Republika Turska

Post by megaman4 »

Challenger_ wrote:Kao, oni će sankcijama promjeniti svijet i ostvariti neke opskurne ciljeve. Nerealno i iznad svega izuzetno opasno. Po te budaletine i svjetski mir.
Iznenadjuje me da je ova vijest slabo popracena od strane medija jer se radi o ozbiljnoj stvari. Ugrozen je svjetski mir i to je opasna cinjenica trenutno.

Valjda je svijet okupiran glupostima tipa reality ili x factor? :roll:

Ne vide ljudi da smo vrlo blizu pucanja balona?

Turska je trenutno ekonomski ugrozena, i ako se nastavi ovaj trend, bojim se da ce doci do unutrasnjih sukoba, koji bi mogli Erdogana kostati vlasti.

Morat ce Erdogan na kraju ipak popustiti pod pritiskom Amerike, zarad ekonomske stabilnosti, ali i zbog samog naroda, koji mu jos ipak vjeruje.
vivaldi

#19567 Re: Republika Turska

Post by vivaldi »

Challenger_ wrote:napenaliti mnoge izvan granica RF ako se nastavi ova "američka" politika
nisam te ovo skonto. ko ce koga napenaliti?
Challenger_ wrote:Daleko je to od bilo kakvog saglasja
ovdje se slazem, cinjenica govore da je to do sada bila maericka snaga, ali u nekom scenariju moze postati i najveca slabost, ali jako mali broj ljudi na svijetu ima dublji uvid u odnose, omjere, ciljeve itd tih mocnih frakcija. ja sigurno nisam jedan od njih :D
Challenger_

#19568 Re: Republika Turska

Post by Challenger_ »

vivaldi wrote:
Challenger_ wrote:napenaliti mnoge izvan granica RF ako se nastavi ova "američka" politika
nisam te ovo skonto. ko ce koga napenaliti?
Rusija "američke" pijune nadomak svojih granica i dalje od njih.
Challenger_

#19569 Re: Republika Turska

Post by Challenger_ »

vivaldi wrote:ovdje se slazem, cinjenica govore da je to do sada bila maericka snaga, ali u nekom scenariju moze postati i najveca slabost, ali jako mali broj ljudi na svijetu ima dublji uvid u odnose, omjere, ciljeve itd tih mocnih frakcija. ja sigurno nisam jedan od njih :D
Dobro Antonio, dobro. Mark my words.
vivaldi

#19570 Re: Republika Turska

Post by vivaldi »

Challenger_ wrote:Rusija "američke" pijune nadomak svojih granica i dalje od njih.
ma u to ne vjerum ni 1 jedini procenat. to bi bio kraj svijeta
Challenger_

#19571 Re: Republika Turska

Post by Challenger_ »

vivaldi wrote:
Challenger_ wrote:Rusija "američke" pijune nadomak svojih granica i dalje od njih.
ma u to ne vjerum ni 1 jedini procenat. to bi bio kraj svijeta
Bojim se da se ne razumijemo. Znam da USA ne bi dozvolile rusko zajebavanje na svojim granicama a ti ako misliš da će Rusi dozvoliti kakvu ludost Tbilisija ili pseudo-Kijeva, varaš se.

Da ne pričam da će dozvoliti da im preko Irana izbije "američki satelit" na Kaspijsko jezero.

Uostalom, živi bili pa vidjeli.
Kikibombona

#19572 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Lira 7.1 u odnosu na dolar :shock: :shock: :roll: :roll:

Image

Ne kontam, kako je moguce da valuta ovako brzo pada, prakticno iz sata u sat?

Ipak se nije desilo nista specijalno, sankcije za dva turska duznosnika i povecan porez za celik i alminijum. To je djecija igrica u odnosu na sankcije koje trpi Iran...

Zipa ovog gulenovskog novinara :lol:
Abdullah Bozkurt
‏ @abdbozkurt
5h5 hours ago

#Erdogan looks increasingly like a #Hitler as he asks the audience to stand up and salute with his invention of #Rabia sign he borrowed from the street protests of Muslim Brotherhood in #Egypt. He says the cost of freedom is sacrificing lives.
https://twitter.com/abdbozkurt/status/1 ... 5398718464

Erdogan odlijepio... Tramp je sinonim za stalozenost, racionalnost, pragmatizam... u odnosu na 'emotivca' Erdogana.
Last edited by Kikibombona on 12/08/2018 23:37, edited 1 time in total.
Challenger_

#19573 Re: Republika Turska

Post by Challenger_ »

Vivaldi. Oni (RF) žele sve to da riješe dijalogom, a ovi planiraju daljnja proširenja NATO i razvlačenje "štitova", sve uz prateće sankcije Deep State. To će ići do jedne granice a onda ide fajront.

Nadam se da neće ići ovim tokom ali ako ode (a hoće), želim da mi svaki put kada se loguješ odaš priznanje za minucioznu anticipaciju.

:zzzz:
vivaldi

#19574 Re: Republika Turska

Post by vivaldi »

Challenger_ wrote:Bojim se da se ne razumijemo. Znam da USA ne bi dozvolile rusko zajebavanje na svojim granicama a ti ako misliš da će Rusi dozvoliti kakvu ludost Tbilisija ili pseudo-Kijeva, varaš se
mislim da se ne razumijemo, mada je i meni bilo malo mrsko pisati.

rusija, i to i dan danas pod sankcijama, ima vanjsko trgovinski suficit koji se mjeri u trocifrenom broju milijardi dolara. nema nikakve logike da rizikuje to zarad nekih totalnih sankcija koje bi uslijedila nakon aneksije estonije, litvanije, letonije i tako te buranije. to nema nikakvog smisla. pogotovo sto su te zemlje vec davno otisle. ukrajina je bila skroz druga prica jer je u svakom smislu vrijednija im bila 10 puta nego sva ta buranija zajedno, a pritom nije pobjgla 90-ih kad i ostali
Challenger_

#19575 Re: Republika Turska

Post by Challenger_ »

vivaldi wrote:
Challenger_ wrote:Bojim se da se ne razumijemo. Znam da USA ne bi dozvolile rusko zajebavanje na svojim granicama a ti ako misliš da će Rusi dozvoliti kakvu ludost Tbilisija ili pseudo-Kijeva, varaš se
mislim da se ne razumijemo, mada je i meni bilo malo mrsko pisati.

rusija, i to i dan danas pod sankcijama, ima vanjsko trgovinski suficit koji se mjeri u trocifrenom broju milijardi dolara. nema nikakve logike da rizikuje to zarad nekih totalnih sankcija koje bi uslijedila nakon aneksije estonije, litvanije, letonije i tako te buranije. to nema nikakvog smisla. pogotovo sto su te zemlje vec davno otisle. ukrajina je bila skroz druga prica jer je u svakom smislu vrijednija im bila 10 puta nego sva ta buranija zajedno, a pritom nije pobjgla 90-ih kad i ostali
Ja o jednom, ti o drugom. Ide im dobro i žele da im dalje ide dobro. Sa druge strane se vuku potezi koji im ugrožavaju elementarnu bezbjednost. Ja pričam o hipotetičkoj reakciji na te izazove a ne o suludim ankesjima.

Pišem o ozbiljnim bezbjedonosnim izazovima a ne o nespornom suficitu.
Post Reply