Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
- rovac13
#19526 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Jel realno da neko voli da mu u sobi bude 26-27 C
Jer kad ljeti samo od sebe soba bude ugrijana na 26-27 svi trcimo da to rashladimo.......nerijetko neki hlade i na 18
Jer kad ljeti samo od sebe soba bude ugrijana na 26-27 svi trcimo da to rashladimo.......nerijetko neki hlade i na 18
- SpecialOffer
#19527 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
I meni je sve iznad 22 previse. Cim se popne na 23 vruce mi.
- Pauza
#19528 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Ja kako sam računao dođe mi skuplja opcija da uzimam odvojeno. Sobe su male tako da bi najbolja opcija bila jedna vanjska a 4 unutrašnje.sale07 wrote: ↑05/12/2023 13:31Bio sam u slicnoj situaciji, na kraju poslije konsultacija uzeo sam dva sistema odvojeno, jer sam imao prostora vani za dvije jedinice.
U slucaju bilo kakvog kvara jedna ce opet biti u funkciji.
Ako skontam da postoji potreba za nesto bolje, mogu mjenjati jednu po jednu.
Jeftinije
-
sale07
#19529 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
kod mene je slucaj bio da sam trebao dvije unutrasnje, u tvom slucaju je onda definitivno druga pricaPauza wrote: ↑06/12/2023 09:34Ja kako sam računao dođe mi skuplja opcija da uzimam odvojeno. Sobe su male tako da bi najbolja opcija bila jedna vanjska a 4 unutrašnje.sale07 wrote: ↑05/12/2023 13:31Bio sam u slicnoj situaciji, na kraju poslije konsultacija uzeo sam dva sistema odvojeno, jer sam imao prostora vani za dvije jedinice.
U slucaju bilo kakvog kvara jedna ce opet biti u funkciji.
Ako skontam da postoji potreba za nesto bolje, mogu mjenjati jednu po jednu.
Jeftinije
- VladaFBiH
#19530 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
skini džemper i vunene čarape a obuci majicu kratkih rukava i šorc
- VladaFBiH
- VladaFBiH
#19532 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
subjektivni osjećaj je čudo - za tebe je 21C ok dok za nekog drugog je 25C - meni je u stanu obično 23-23,5 i to mi je ok. kada pređe 24 bude mi vruće a opet znam ljude kojima je 19C ok. ali ne hodaju u majici kratkih rukava i šorcu kao jasale07 wrote: ↑05/12/2023 13:46Kolika ti je vlaznost u stanu ?gidra wrote: ↑01/12/2023 13:55 cca 83 KM račun, ne gasi se klima.
temperatura na klimi podešena na 26 C, u kuci po termostatu u dnevnom 26-7, temepratura u ostale dvije spavace 23 stepena (dnevni + 2 spavace + 2 hodnika i 1 wc).
Sve pokriva jedan Gree G-Tech, na idelanom mjesu instalirana, druga sezona grijanja na inverter, selam Toplanama![]()
Obzirom da sam odjavljen sa Toplana, investicija u inverter otplaćena za godinu i po na ime odjave usluge Toplanama...
EDIT: pored grijanja, kupanje, kuhanje sve na struju...
![]()
Kod mene u stanu dnevni boravak 22stepena , tv gledam ono majica kratki rukav i sl. Kad na termostatu se popne na 23 vec osjetim nelagodu i otvorim vrata od zatvorene terase da udje malo hladnijeg zraka.
Kod roditelja kad odem kod njih termostat nastiman 24-25, bukvalno se gusim u prostoru.
Dodatno, kod mene na poslu kada dođem u ponedjeljak bude zamrzivać i naložim na 24+ i i dalje se smrzavam pola dana dok se ne ugriju zidovi - doslovno izbija hladnoća iz njih i meni se ruke smrznu iako je "zrak" ugrijan
- irac300
#19533 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
I ja ne kontam. Neki dan bio kod komšije, nešto mu popravljao, u kući 27 stepeni. Ja u trenerci, znaci nista specijalno obučen, znoj ljeva s mene. On lola u bermudama hoda, djeca gologuza trče, hanuma bosa.
Bjež' ba ono je meni užas, kod mene 23 ne prelazi.
-
player_
#19534 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
24C je mjera ne zale se ni zimomorni a nije ni pretoplo za nas koji ne zelimo saunu 
-
romim
#19535 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Mitsubishi sf42veh
Prostor 37m2
Dnevna temp 23c
Nocna temp 21c

Prostor 37m2
Dnevna temp 23c
Nocna temp 21c

- Ja_Ja
#19536 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Kod mene rijetko kad prelazi 22C i cesto sam u sorcu, bos i super mi bude. Kod buraza 25-26 i meni bude prevruce a njima taman. I ljeti i zimi mi ista temperatura.
- rovac13
#19537 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Ja nisam bio optimista da ce se romim nekad smirit s klimom.Kolko vidim sad je sve potaman 
Kod nas zadnji mjesec dana izmedju 22 i 22,5 C........djeca se razgace cim udju,bosi,kratki rukav ......niko ne trazi povecanje .
A prije nekih godina nije islo ispod 25.
Malo po malo naucili su.
Sad djeca slabije i kaslju.
Sve je biolje.
Kod nas zadnji mjesec dana izmedju 22 i 22,5 C........djeca se razgace cim udju,bosi,kratki rukav ......niko ne trazi povecanje .
A prije nekih godina nije islo ispod 25.
Malo po malo naucili su.
Sad djeca slabije i kaslju.
Sve je biolje.
-
DebelinJoe
#19538 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Moglo je biti i bolje: Da lola u bermudama hoda, da hanuma gologuza trči, a da su djeca bosa...
Zar to ne bilo ljepše?
Hahahaha
- irac300
#19539 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Da znaš da si u pravu, a hanuma mladka, gravitacija još nema uticaj.DebelinJoe wrote: ↑06/12/2023 17:53Moglo je biti i bolje: Da lola u bermudama hoda, da hanuma gologuza trči, a da su djeca bosa...
Zar to ne bilo ljepše?
Hahahaha
-
alagor2000
#19540 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Poz,kuca ,planska,prizmena,oko 65 m2 izolacija 5 cm.Na plafonima iznutra 3 cm.
Stolarija groblje.
Grijem sa dva Vivax AEHI+ ,postavlena na stateska mjesta .
Drzim na 23.5 step.
U kuci na -5 napolju bude oko 20 step.
Jbg nije nesto ali bar zena ne lozi vatru...
Sad vlazno napolju pa ide u defrost cesce...
Kad je suva zima sve ok.
Preporuka za invertere...
Stolarija groblje.
Grijem sa dva Vivax AEHI+ ,postavlena na stateska mjesta .
Drzim na 23.5 step.
U kuci na -5 napolju bude oko 20 step.
Jbg nije nesto ali bar zena ne lozi vatru...
Sad vlazno napolju pa ide u defrost cesce...
Kad je suva zima sve ok.
Preporuka za invertere...
-
baho
-
romim
#19542 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
@rovac13
Kad radi kako treba moram se smiriti
@baho
Vjeruj mi da do sad nisam ni mjerio jer sam se ispeglao sa Hansolom pa mi je toga i preko glave.
Evo sad sam pogledao potrosnja je ista vec neko vrijeme 285w.
Ventilator na autofan
Vani je trenutno 3c
Iznenadio sam se da je na izduvu 37.1c
Jos sam prije sat prozracio kucu i trenutno je unutra 22.7c

Kad radi kako treba moram se smiriti
@baho
Vjeruj mi da do sad nisam ni mjerio jer sam se ispeglao sa Hansolom pa mi je toga i preko glave.
Evo sad sam pogledao potrosnja je ista vec neko vrijeme 285w.
Ventilator na autofan
Vani je trenutno 3c
Iznenadio sam se da je na izduvu 37.1c
Jos sam prije sat prozracio kucu i trenutno je unutra 22.7c

- Haris033
#19543 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
DIFFERENCE BETWEEN HEAT MODE VS AUTO MODE

HEAT MODE
The unit purely operates in heating mode.
The indoor unit will blow warm air into the room until the set temperature is reached. Once the temperature is reached, the inverter compressor in the outdoor unit will slow down and eventually stop.
The indoor fan will effectively stop when the indoor unit cools down to avoid a draught. When the temperature in the room falls heating will resume.
When summer comes you will need to manually change the mode to COOL or AUTO (recommended).

AUTO MODE
(Auto changeover mode)
In this mode, the unit will run on HEAT or COOL depending on the room and set temperatures. Simply set the desired temperature and the inverter compressor will speed up and slow down to maintain temperature. Once the temperature is reached, the outdoor unit will slow down and eventually stop.
The indoor fan will effectively stop when the indoor unit cools down to avoid a draught. When the temperature in the room falls during winter, heating will resume.
If the room temperature is 2ºC above the set temperature in winter, the unit will automatically switch to COOL to maintain temperature.
During summer, the unit running on AUTO mode will automatically switch to cooling to maintain temperature.
For convenience, AUTO mode is recommended. Just set and forget.
Pitanje za Rovca i ostale da li koristite AUTO mode?
Osim toga, još uvijek mi je enigma FAN opcija, tj. kako koristiti istu
Da li ga ostavljati na AUTO i nikako ne dirati ili postaviti u prvoj (preko noći), odnosno u drugoj brzini (preko dana)?
Koja je opcija najbolja da se ne zeza uređaj, a da imamo tople sobe i malu potrošnju?

HEAT MODE
The unit purely operates in heating mode.
The indoor unit will blow warm air into the room until the set temperature is reached. Once the temperature is reached, the inverter compressor in the outdoor unit will slow down and eventually stop.
The indoor fan will effectively stop when the indoor unit cools down to avoid a draught. When the temperature in the room falls heating will resume.
When summer comes you will need to manually change the mode to COOL or AUTO (recommended).

AUTO MODE
(Auto changeover mode)
In this mode, the unit will run on HEAT or COOL depending on the room and set temperatures. Simply set the desired temperature and the inverter compressor will speed up and slow down to maintain temperature. Once the temperature is reached, the outdoor unit will slow down and eventually stop.
The indoor fan will effectively stop when the indoor unit cools down to avoid a draught. When the temperature in the room falls during winter, heating will resume.
If the room temperature is 2ºC above the set temperature in winter, the unit will automatically switch to COOL to maintain temperature.
During summer, the unit running on AUTO mode will automatically switch to cooling to maintain temperature.
For convenience, AUTO mode is recommended. Just set and forget.
Pitanje za Rovca i ostale da li koristite AUTO mode?
Osim toga, još uvijek mi je enigma FAN opcija, tj. kako koristiti istu
Da li ga ostavljati na AUTO i nikako ne dirati ili postaviti u prvoj (preko noći), odnosno u drugoj brzini (preko dana)?
Koja je opcija najbolja da se ne zeza uređaj, a da imamo tople sobe i malu potrošnju?
-
rimano
#19544 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Ja ne koristim auto, ne zelim zimi da pocne klima hladiti ako npr sunce bude jako ili nalozim kamin radi romantike. Ventilator drzi u najvecoj brzini koja ti ne smeta. Kod mene je u drugoj ili trecoj brzini od pet brzina. U vecoj brzini bolja je iskoristivost energije a i bolje se rasporedi temp. Skontat ces vremenom kako je najbolje u tvom domu.
- skupljac_zeljeza
-
Naslovnica
#19546 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Nekakvo kinesko govno, evo u sat vremena 4 puta ide na defrost, zagrijava najobičniji gradilišni kontejner (nov), napolju -4.
Nema šanse da ugrije kako treba. Radi 24h.

Nema šanse da ugrije kako treba. Radi 24h.

-
player_
#19547 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Ta ti je vise za hladjenja i mozda da dogrije na +7 vanjske...
-
doktor78
#19548 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Težak dan za invertere.
Svakih par sati defrost.
Svakih par sati defrost.
- skupljac_zeljeza
#19549 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Gusta magla od koje mi pločice na natkrivenoj terasi kao da su pokisle. Dobro se i bore.
-
bumerangss
#19550 Re: Grijanje na Inverter klima uredjaje [Procitati prvi post]
Ja sa svojom Daikin sensira 12ka zadovoljan
Držim na 23c i ne cuje se da radi niti znam sta je taj defrost tj ne osjetim nikakve promjene u radu klime. Grije dnevni boravak 18 kvadrata gdje i spavam a u ostatku sprata je 19c jer imam dobru PVC stolariju i 8-icu stiropor fasadu. Meni je to taman. Prošli racun bio 52 km ukupno struja bez RTV taxe. Iscekujem novi racun za period 08.10-08.11
Držim na 23c i ne cuje se da radi niti znam sta je taj defrost tj ne osjetim nikakve promjene u radu klime. Grije dnevni boravak 18 kvadrata gdje i spavam a u ostatku sprata je 19c jer imam dobru PVC stolariju i 8-icu stiropor fasadu. Meni je to taman. Prošli racun bio 52 km ukupno struja bez RTV taxe. Iscekujem novi racun za period 08.10-08.11