IRAN

Post Reply
Baki19

#19501 Re: IRAN

Post by Baki19 »

Koje su to osnove? Zar je potrebno da se muslimani dijele i da odbacuju jedni druge?
aerodinamika

#19502 Re: IRAN

Post by aerodinamika »

sam si ih naveo-šije, selefije, hanbelije, znači postoje po sektaškoj, mezhebističkoj, ako idemo dalje nacionalnoj, etničko-lingističkoj...jasno je da nije riječn o homogenoj strukturi
Baki19

#19503 Re: IRAN

Post by Baki19 »

aerodinamika wrote:sam si ih naveo-šije, selefije, hanbelije, znači postoje po sektaškoj, mezhebističkoj, ako idemo dalje nacionalnoj, etničko-lingističkoj...jasno je da nije riječn o homogenoj strukturi

A cekaj malo. Sunnijski mezhebi se priznaju medjusobno kao legalne i izmedju njih nema sukoba. Hanbelije su jedna od cetiri priznatih mezheba i ne moze se nazvati sektom nego skolom. Selefije ne priznaju nijedan mezheb. Selefije upravljaju Saudijskom Arabijom i odlikuje ih mrznja prema shijama. U sunnizmu postoje cetiri pravne skole. To su hanefijska, safijska, malikijska i hanbelijska. Oni su medjusobno priznati i smatraju se sahi skolama. Shije se pak pridrzavaju dzaferijskim mezhebom i oni su priznati. Samo selefije ne priznaju shije i smatraju ih kafirima.
aerodinamika

#19504 Re: IRAN

Post by aerodinamika »

da su jedno ne bi bile četri, da su jedno ne bi bile 4+1 (džaferije ili šije )
ima i u svijetu ili oko nas više država Hrvatska, Srbija, Crna gora, ili npr švicarska graniči sa njemačkom, lihtenštajnom, francuskom, austrijom, italijom i svi se međusobno priznaju i uvazavaju i uvazavamo ali ipak i pored svega nismo odnosno ovi iz drugog primjera nisu jedno, več svako je posebno,
i poseban tj odvojen je sa razlogom, da nije tako svi bi bili jedno
Baki19

#19505 Re: IRAN

Post by Baki19 »

aerodinamika wrote:da su jedno ne bi bile četri, da su jedno ne bi bile 4+1 (džaferije ili šije )
ima i u svijetu ili oko nas više država Hrvatska, Srbija, Crna gora, ili npr švicarska graniči sa njemačkom, lihtenštajnom, francuskom, austrijom, italijom i svi se međusobno priznaju i uvazavaju i uvazavamo ali ipak i pored svega nismo odnosno ovi iz drugog primjera nisu jedno, več svako je posebno,
i poseban tj odvojen je sa razlogom, da nije tako svi bi bili jedno
Cetiri islamske pravne skole ili mezhebi se nazivaju Ehli Sunnet vel Dzemat a dzaferijska pravna skola ili mezheb se naziva Ehli Bejt a.s. Selefije ne priznaju nijedan mezheb i ne pripadaju nijednom mezhebu. Oni su prosireni podrskom Saudijske Arabije i americkom presutnom politikom. Svaki musliman Ehli Sunneta moze prelaziti u koji god mezheb Ehli Sunneta i nece mu biti grijeh. Ipak cetiri mezheba su tolerantna prema shijama i ne zagovaraju odacivanje shija.
aerodinamika

#19506 Re: IRAN

Post by aerodinamika »

čim postoji mogučnost prelaska iz nečegu nešto to pokazuje da je riječ o odvojenim stvarima,
mogu ja sa ličnom katrticom otič u crnu goru, mogu čak i slobodno živijelt, ali nit sam ja oni, nit su oni ja, nit je ta država BIH nit je BiH crna gora, ako hoču tamo da živim moram ispunit određene uslove, da je crna gora bosna ne bi bila odvojena
Baki19

#19507 Re: IRAN

Post by Baki19 »

aerodinamika wrote:čim postoji mogučnost prelaska iz nečegu nešto to pokazuje da je riječ o odvojenim stvarima,
mogu ja sa ličnom katrticom otič u crnu goru, mogu čak i slobodno živijelt, ali nit sam ja oni, nit su oni ja, nit je ta država BIH nit je BiH crna gora, ako hoču tamo da živim moram ispunit određene uslove, da je crna gora bosna ne bi bila odvojena
Hodze kazu da je jedno te isto i cetiri sunnijske skole su prihvacene u dzamiji. Ja sam presao u hanbelijski mezheb i klanjam tako slobodno u dzamiji. Mezhebi nisu sekte, nego pravne skole jer razlicite skole postoje zbog obima hadisa i tako su neke skole prihvatili jedan odredjeni izvor a druge prihvatili drugi ili treci izvor a to se priznaje kod svih cetiri skola. Zato se one nazivaju Ehli Sunnet vel Dzemat.
Baki19

#19508 Re: IRAN

Post by Baki19 »

Kod shija postoji samo jedan mezheb a to je dzaferijski mezheb i on je polazio od hadisa koga je prenijela Poslanikova s.a.v.s. porodica i to je bio njegov izvor tako da shije klanjaju nesto drugacije od sunnija. Da se razumijemo mezhebi nisu sekte nego misljenja Imama osnivaca pravnih skola ili mezheba.
Baki19

#19509 Re: IRAN

Post by Baki19 »

Image

Hanbelijski namaz

Image

Dzaferijski namaz
Moenx

#19510 Re: IRAN

Post by Moenx »

Uglavnom jednom rječju mi ovdje imamo jednu jako zanimljivu situaciju
Baki19

#19511 Re: IRAN

Post by Baki19 »

Moenx wrote:Uglavnom jednom rječju mi ovdje imamo jednu jako zanimljivu situaciju
Da.
Atego

#19512 Re: IRAN

Post by Atego »

Fudo387 wrote:
Challenger_ wrote:Sredstva koja upotrebljavaju Huti pokazuju da uprkos svemu imaju dobru logistiku, a ta logistika pokazuje da je Zio-USA-Wahhabi osovina koja ubija narod Jemena izbušena sa svih strana.

Neka je!
Ako su stvarno oborili taj dron,
Bolje da su to sto su koristili sebi u ledja opalili.
Evo sace...
Sanjarko

#19513 Re: IRAN

Post by Sanjarko »

Shija imalo 2009 oko 200 miliona ko zna koliko ih ima sada. Rat sa Iranom bi vecinom znacilo i s njima rat. Jos ko zna kako bi se ostali Muslimani u tom slucaju ponijeli.
Atego

#19514 Re: IRAN

Post by Atego »

Vizionar 1985 wrote:Shija imalo 2009 oko 200 miliona ko zna koliko ih ima sada. Rat sa Iranom bi vecinom znacilo i s njima rat. Jos ko zna kako bi se ostali Muslimani u tom slucaju ponijeli.
Nece nam bit pravo
Baki19

#19515 Re: IRAN

Post by Baki19 »

Vizionar 1985 wrote:Shija imalo 2009 oko 200 miliona ko zna koliko ih ima sada. Rat sa Iranom bi vecinom znacilo i s njima rat. Jos ko zna kako bi se ostali Muslimani u tom slucaju ponijeli.
Turska ima dobre odnose sa Iranom. Ako Amerika napadne Iran to ce kod muslimana podgrijati suosjecanje i mnogi bi se odazvali Dzihadu. Zapad svojim neprijateljstvom prema Iranu jaca muslimanski identitet kod Iranaca i to bi znacilo da bi se Iran tesko dao i imao bi podrsku Turske a Saudijska Arabija bi bila zadovoljna jer ona ih je proglasila nevjernicima. Shije imaju iskustva u borbi i ratu i sigurno da ne bi dozvolili da Amerika okupira Iran ili da smijeni rezim. Iran nije siromasni Afganistan. Iranci imaju daleko vecu podrsku Kine i Rusije i smatram da Amerika ne bi mogla sprovesti misiju u Iranu.
aerodinamika

#19516 Re: IRAN

Post by aerodinamika »

Baki19 wrote:Image

Hanbelijski namaz

Image

Dzaferijski namaz
;ini mi se da hanbelije i [ije imaju dosta dodirnih ta;aka barem [to se ti;e pojavnog dijela obredoslovlja?
basar

#19517 Re: IRAN

Post by basar »

Napravio bih mali uvod:
Molio bih da izbjegnete vrijeđanje mene, moje vjere i sl.- pokušat ću vam samo objasniti sa dokazima (svima dosptupnim) o ovoj temi.
U šiizmu postoji nešto što se zove "Merdža" - https://en.wikipedia.org/wiki/Marja%27
Postoji više Merdži u svijetu, međutim mali broj. Ukratko, Merdža je osoba koja u skrivenosti Imama Mehdija a.s. daje odgvore na vjerska tj. pravna pitanja muslimana (koji slijede 12 Imama/ danas poznati kao Šiiti Imamije)

Ono što je nastalo od Islamske revolucije do danas je princip Vilajete Fakiha https://en.wikipedia.org/wiki/Guardians ... mic_Jurist
kojeg je ustanovio Imam Homeini r.a. / koji je i političko i vjersko rješenje u vremenu skrivenosti Imama Mehdija a.s.

Sljedbenici Ajatollaha Hameneija, kao Merdže, a što je najvažnije Valije Faqiha, imaju vjersku obavezu slijediti savjete, naredbe i zahtjeve Ajatollaha Hameneija.

Sljedbenici Vilajete Faqiha nisu iranci nego muslimani (koji slijede 12 imama/šiije 12- imamije/ sljedbenici vilajete fakiha). Oni žive širom svijeta (Iran, Irak, Sirija, Kuvajt, Afganistan, Pakistan, Indija, Kina, Koreja, Japan, Južna Amerika, čitava Evropa, Bosna :-D , Amerika, Afrika.

Rat objavljen Veliji Fakihu bi stavio na ispit i Veliju Fakiha (Hameneija) a i sve njegove sljedbenike širom svijeta. To je ono što Amerika dobro zna, jer bi se radilo o vjerskom ratu, a ne ratu protiv jedne države.

Neko je spomenuo Tursku, u Turskoj živi nekoliko miliona sljedbenika Velije Fakiha, a o Azerbejdžanu ne treba ni govoriti.

Rat protiv Irana bi značio rat protiv Hezbollaha, Palestinskog džihada, Iračkog hašd Šabija, Bahreinskih šiija, Kuvajtskih, Arabijskih, Sirijskih, Egipatskih, Alžirskih, Marokanskih, Turskih, Bosanskih, Pakistanskih itd.

Koliki je broj ljudi koji bi se odazvali je nepoznat. Što zbog principa "Tekije" https://en.wikipedia.org/wiki/Taqiya ; što zbog individualnog nivoa vjerovanja i odanosti.

Što se tiče Irana, Iraka, Saudije, Libanona, Sirije i Jemena, Pakisatana i Afganistana,neupitno je učešće. Jer tu postoje i vojna i komandna hijerarhija Velije Fakiha.
sumirprimus

#19518 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

sta sije u bosni??? daj nemoj me zajbavat??? kad su vas presaltali,kad i vehbije u ratu jel to to??
jel bilo prije sita u bosni, prije rata?
sumirprimus

#19519 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

basar wrote:
Napravio bih mali uvod:
Molio bih da izbjegnete vrijeđanje mene, moje vjere i sl.- pokušat ću vam samo objasniti sa dokazima (svima dosptupnim) o ovoj temi.
U šiizmu postoji nešto što se zove "Merdža" - https://en.wikipedia.org/wiki/Marja%27
Postoji više Merdži u svijetu, međutim mali broj. Ukratko, Merdža je osoba koja u skrivenosti Imama Mehdija a.s. daje odgvore na vjerska tj. pravna pitanja muslimana (koji slijede 12 Imama/ danas poznati kao Šiiti Imamije)

Ono što je nastalo od Islamske revolucije do danas je princip Vilajete Fakiha https://en.wikipedia.org/wiki/Guardians ... mic_Jurist
kojeg je ustanovio Imam Homeini r.a. / koji je i političko i vjersko rješenje u vremenu skrivenosti Imama Mehdija a.s.

Sljedbenici Ajatollaha Hameneija, kao Merdže, a što je najvažnije Valije Faqiha, imaju vjersku obavezu slijediti savjete, naredbe i zahtjeve Ajatollaha Hameneija.

Sljedbenici Vilajete Faqiha nisu iranci nego muslimani (koji slijede 12 imama/šiije 12- imamije/ sljedbenici vilajete fakiha). Oni žive širom svijeta (Iran, Irak, Sirija, Kuvajt, Afganistan, Pakistan, Indija, Kina, Koreja, Japan, Južna Amerika, čitava Evropa, Bosna :-D , Amerika, Afrika.

Rat objavljen Veliji Fakihu bi stavio na ispit i Veliju Fakiha (Hameneija) a i sve njegove sljedbenike širom svijeta. To je ono što Amerika dobro zna, jer bi se radilo o vjerskom ratu, a ne ratu protiv jedne države.

Neko je spomenuo Tursku, u Turskoj živi nekoliko miliona sljedbenika Velije Fakiha, a o Azerbejdžanu ne treba ni govoriti.

Rat protiv Irana bi značio rat protiv Hezbollaha, Palestinskog džihada, Iračkog hašd Šabija, Bahreinskih šiija, Kuvajtskih, Arabijskih, Sirijskih, Egipatskih, Alžirskih, Marokanskih, Turskih, Bosanskih, Pakistanskih itd.

Koliki je broj ljudi koji bi se odazvali je nepoznat. Što zbog principa "Tekije" https://en.wikipedia.org/wiki/Taqiya ; što zbog individualnog nivoa vjerovanja i odanosti.

Što se tiče Irana, Iraka, Saudije, Libanona, Sirije i Jemena, Pakisatana i Afganistana,neupitno je učešće. Jer tu postoje i vojna i komandna hijerarhija Velije Fakiha.
nije mi ovo najasnije... sta to znaci protiv bosanskih?
basar

#19520 Re: IRAN

Post by basar »

sumirprimus wrote:sta sije u bosni??? daj nemoj me zajbavat??? kad su vas presaltali,kad i vehbije u ratu jel to to??
Evo vidiš- već je počelo (vrijeđanje, netrpeljivost itd.) Šiije u Bosni su činjenica, možda nije značajan broj, ali je značajnan kapacitet pojedinaca- jer se radi i o značajnom broju istaknutih profesora, poznatih i uticajnih ljudi.

To ko je kad prešao i što je prešao je lična stvar- svak ima pravo izbora. A da ti pomognem pošto vidim da griješiš- Ne možeš ti nekoga prešaltati- nego je moguće da samo sam sebe prešaltaš. Jer vjera i misao nije nešto što se može nasilno prihvatiti. Moguće je formalno - ali ta vremena su prošla. Danas se vjera prihvata bez vojnog i ekonomskog pritiska. Bar što se tiče Bosne.
sumirprimus

#19521 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

basar wrote:
sumirprimus wrote:sta sije u bosni??? daj nemoj me zajbavat??? kad su vas presaltali,kad i vehbije u ratu jel to to??
Evo vidiš- već je počelo (vrijeđanje, netrpeljivost itd.) Šiije u Bosni su činjenica, možda nije značajan broj, ali je značajnan kapacitet pojedinaca- jer se radi i o značajnom broju istaknutih profesora, poznatih i uticajnih ljudi.

To ko je kad prešao i što je prešao je lična stvar- svak ima pravo izbora. A da ti pomognem pošto vidim da griješiš- Ne možeš ti nekoga prešaltati- nego je moguće da samo sam sebe prešaltaš. Jer vjera i misao nije nešto što se može nasilno prihvatiti. Moguće je formalno - ali ta vremena su prošla. Danas se vjera prihvata bez vojnog i ekonomskog pritiska. Bar što se tiče Bosne.
ma ne vrijedjam, nemam pojma da je ikad bilo sita ovde al fakat, kontam turci, pa poslje one dede u francuskim kapama, turbe i to...
kad su se grupisali,dosli i to?
naravno da imas pravo vjerovat u sta hoces i bit di cega hoces, dok god ne diras druge i ne nameces svoje.to je moj neki rezon.
basar

#19522 Re: IRAN

Post by basar »

sumirprimus wrote:
basar wrote:

ma ne vrijedjam, nemam pojma da je ikad bilo sita ovde al fakat, kontam turci, pa poslje one dede u francuskim kapama, turbe i to...
kad su se grupisali,dosli i to?
Bitno je definisati termin "Šiija"- ako se misli na one koji vjeruju u Vilajet Ehli Bejta a.s. nakon Poslanika- što jeste glavna odrednica- Takvih šiija je bilo u Bosni i prije Osmanlija i u toku Osmanlija i unutar samih Osmanlija.

Prije Osmanlija to su bila određena plemena koja su većinom naseljavala sjeveroistočnu Bosnu oko Kalesije- i u historijskim zabilješkama su se nazivali Khalisije, a neki kažu da ime Kalesija baš potiče od tog imena- međutim o tom-potom. Dolaskom Osmalnija njihova nastambina je uništena. Osim toga postojali su razni derviški šiitski redovi- koji postoje i dan danas u istom obliku. Postojale su i postoje npr. Hamzevije- koji jesu šiije, postojale su i postoje Ismailije, postojale su i postoje Bektašije itd.---- u tom kontekstu su svi šiije.

Ako se misli na revolucionarni šiizam- on postoji u Bosni, Srbiji, Makedoniji, Albaniji - od prvih godina pobjede islamske revolucije. Ljudi su tad to prihvatali na daljinu- wifijem :-D

Bez zezancije- prevodom prvih knjiga, ljudi bliski toj ideji su se apdejtovali bez nekih posebnih komplikacija.

O današnjem vremenu je glupo govoriti- vrijeme je dostupnosti informacija- onaj koga zanima ta tema ima more informacija- što na bosanskom- što na engleskom što na drugim svjetskim jezicima..

Aha zaboravih-- u toku osmanlija, evo jedna poezija, gdje su redom poimenice nabrojani svih 12 imama:

Šaćir Sikirić 1881 godine:

U čast strašnog mača Božijeg lava, vladara priestolja bogougodnika,

Velikog Alije, koji se smatra pravim vratima naseobine (Božije) saznanja.

U čast miljenika Božijeg Poslanika, prvaka bogougodnika,

Husejna, koji je izgubio život i umro žedan mučeničkom smrću.

U ime najodličnijeg pobožnjaka i askete, prvaka Božijih ugodnika,

U čast dičnog Zejnul-Abidina.

U ime crvene ruže ružičnjaka bogobojaznosti,

U čast prvaka Muhameda Bakira.

U ime jedinstvenog bisera iskrenosti i dragulja iz rudnika Božije blizine,

U čast iskrenosti prvaka Džafera Sadika.

U čast očevidca Božije pojave i Božije riječi na Sinajskoj gori srca,

Božije blagodati, prvaka Musa Kjazima.

Radi časti prvaka Ali Riza’a,

Čija je odora Božije zadovoljstvo, a kruna Božija blizina.

U čast prvaka i ponosa pobožnjaka,

Kome je ime Muhamed Takij.

U ime bisera iz mora čistoće, dragulja iz oceana saznanja,

U čast prvaka, koji nosi ime Ali Nekij.

Radi ukrasa ružičnjaka istine i zrake vječnog svjetla,

Prvaka Hasan Askeri.

U ime kraja niza prvaka, koji istinom sja kao pun mjesec,

U čast vođe Muhamed Mehdije.

//niti koga diram, niti ću, niti kome namećem, niti ću
Vjerovanje nije takvo, kao što rekoh, da ga je moguće nametnuti silom. Ako bi smo predpostavili da je moguće. čak i ako ga nametneš, pojedincu/osobi kojoj bi bilo nametnuto ne bi predstavljalo nikakvu korist, jer je uslov svakog djela nijet u ime Boga i približavanja Bogu, ukoliko je bez toga- ono nema vjersku vrijednost.
sumirprimus

#19523 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

joj druze izvini al ja to citat ne mogu. jednostavno neda mi se tolko o vjeri, svako dobro i nemoj sta haterit :thumbup:
asurbanipal

#19524 Re: IRAN

Post by asurbanipal »

.
sumirprimus

#19525 Re: IRAN

Post by sumirprimus »

ovo ti namjerno jel asure??? :lol:
Post Reply