Republika Turska

Post Reply
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#19501 Re: Republika Turska

Post by Challenger_ »

Bliskoistočni/maloazijski antagonizmi su za tebe potpuna nepoznanica pa se kliberiš kao mazga ne shvatajući ništa. Savjet: Čitaj pametnije i upućenije od sebe i ne komentariši ama baš ništa.
Kikibombona

#19502 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

detroit-mercy wrote:
Fudo Bosna wrote:A inace Trump bas vodi "pametnu" politiku, zakuhava sa Iranom, zakuhava i nipodastava EU, (proglasava nevazecim ugovor sa Iranom i cini slicne politicke "gafove"), namece carine svom strateskom vojnom partneru, R .Turskoj ? Jako "pametno". Ako Erdogan i "koketira" sa Rusima, ovi potezi i antiamericka Trumpova politika, politika guranja prsta u oko najbitnijem, geostrateski i vojno najmocnijem USA savezniku/Turskoj, bas mu nabacuju, Erdoganu, (mozda cak i mimo volje), " loptu na volej", za totalno okretanje Turske prema Rusiji ...
Gospodin Trump, vjerovatno jedan od najgorih USA lidera u povijesti...
Pitanje je samo sta Rusi mogu ponuditi Turcima a da im treba :mrgreen:
Turska u Rusiju izvozi 2.7 milijardi a uvozi 10.4 milijarde dolara.
Turska u Kinu izvozi 2.9 milijardi a uvozi 25 milijardi dolara.

Ako se njima okrenu, opljackat ce ih jos vise.

Inace, ne slazem se sa Fudom vezeno za gospodina Tramp. Lukav je on, itekako. Zateze i popusta, povali koga moze i povuce se kada udari u zid. Cini sve da ojaca americku ekonomiju, pri tome ruseci sve pred sobom. Moze mu se.

Za raskol na relaciji Amerika - Turska, kriva je Turska. Vec nekoliko godina unazad, godinama prije nego ce Tramp doci na vlast, Erdogan i AKP rezim salju otrovne strelice prema Americi. Sta reci o izjavama tipa: 'zapad voli gledati mrtvu muslimansku djecu', 'zapad nam zeli sve najgore, zanima ih samo nasa nafta', 'sta Amerika radi u Siriji, hiljadama kilometara daleko od svoje zemlje', 'Amerika dijeli teroriste na dobre i lose' itd itd. Sve ovo je izjavio Erdogan dok je Obama bio predsjednik.

Turci su se oteli kontroli. Kurce se i nastoje biti glavni igrac na BI. Pomagali su i pomazu Iran prkoseci americkim sankcijama. Guraju Amerikancima prst u oko u Siriji. Lizu se sa Rusima itd.

Amerika i Turska nikad ne mogu biti ravnopravni partneri, kao sto ne mogu trgovacki konglomerati i male piljare. Mora se znati gdje je kome mjesto. Na taj nacin svijet oduvijek funkcionise. Turci se kurce i sada snose posljedice. Jos hapse americke drzavljane.

Sta ocekuju, da ih Amerika nakon svega nabrojanog, i jos mnogo toga, zasipa ruzama? Neka se pokore i Amerika ce ponovo odgovoriti prijateljski.
славянин

#19503 Re: Republika Turska

Post by славянин »

Image

Erdoanovo ekonomsko cudo... Lira - EUR :lol:

USD - Lira
Image

Sta covjek uradi od zemlje pa to samo vrli ekonomista i politicar moze :D
Fudo Bosna

#19504 Re: Republika Turska

Post by Fudo Bosna »

-
Last edited by Fudo Bosna on 10/08/2018 23:45, edited 1 time in total.
Fudo Bosna

#19505 Re: Republika Turska

Post by Fudo Bosna »

-
jeza u ledja

#19506 Re: Republika Turska

Post by jeza u ledja »

Erdogan, Putin, Trump, sve su to ista nacionalisticka govna. :wink:
славянин

#19507 Re: Republika Turska

Post by славянин »

Sad je pravo vrijeme na odmor u Tursku :D
Kikibombona

#19508 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Ova poruka Pensa je pokazatelj da im je pun qrac Erdogana. Veoma emotivno i ostro. Bilo je jasno da ce nakon ovoga uslijediti ofanziva na Tursku. Ako se nastave kurciti i ne povinuju autoritetu, bice 100 puta gore.

U Turskoj kolektivna histerija, propadaju brzinom svjetlosti i prijete, potpuno nesvjesni svoje minijaturnosti u odnosu na americkog gorostasa
Industry and Technology Minister Varank: "They (America) do not know Turkey's strength... With God's permission we will all win this war together."
Erdoganov zet, ekonomski strucnjak, preuzeo stvari u svoje ruke :D

https://twitter.com/TheocharousH/status ... 6655314944

Erdogan ima rjesenje za Ameriku, keca u rukavu, svoju djecu, Sumeju i Bilala. Ako ih postavi na rukovodece pozicije, premijerka i ministar odbrane, recimo, Amerika ce se morati povuci. :D
soha96

#19509 Re: Republika Turska

Post by soha96 »

Sta je uradio taj frajer uopste pa su ga uhapsili?
Kikibombona

#19510 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

soha96 wrote:Sta je uradio taj frajer uopste pa su ga uhapsili?
Radi se o krscanskom pastoru, valjda protestantu, nisam siguran, koji vec 20 godina zivi u Turskoj i bavi se misionarskim poslom.

Turci ga optuzuju za veze sa PKK. Tuzilastvo trazi kaznu od 35 godina. Imaju i neke slike, gdje je pastor sa pripadnikom PKK uslikan u Siriji. Pastor je covjek skroz lijevo a navodni pripadnik PKK je tip sa salom.

Image

Image

Image

Isto tako, pastora optuzuju da je imao veze sa pokretom Fetulaha Gulena.
soha96

#19511 Re: Republika Turska

Post by soha96 »

:thumbup:
Hendrix

#19512 Re: Republika Turska

Post by Hendrix »

Challenger_ wrote:Vezano za ekonomski pritisak na Erdogana...

Image

Prema mojim izvorima, iza USA su u cijeloj priči DEBELO, KSA i Emirati.
Erdogan je s njima zavrsio od kako je pomogao Kataru kad su ga ovi hajvani blokirali preko noci, jest dobio partnera u Kataru ali je zakuho sa ovim ludacima koji drze cijeli region naravno pod kapom USA.
Sanjarko

#19513 Re: Republika Turska

Post by Sanjarko »

ultima_palabra wrote:Najvece zlo je ruski medjed... a Erdogan se stavio na njegovu stranu.
Ma ono vece i manje zlo pa biraj. Pravo mi glupo ovo zakuhavanje Trampa i Amerikanaca sa Turcima.

Hej jbt zajedno su se borili u Korejskom ratu itd. Paglu pravo.
walter kurtz

#19514 Re: Republika Turska

Post by walter kurtz »

Je li vrijeme da neko stavi asadovu sliku kako se smije na prekrizenu sultanovu :zoka:
Kikibombona

#19515 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Tajip pisao NY Times-u :D

Erdogan: How Turkey Sees the Crisis With the U.S.

https://www.nytimes.com/2018/08/10/opin ... tions.html

U kratkim crtama...

Prvi dio teksta je ocigledno pisan sa suzama u ocima. I mene je pogodilo na poseban nacin.

- drugovi smo deceniju sestu, u periodu Hladnog rata smo bili rame uz rame. Bili smo tu za vas gdje god je bilo potrebno. Zajedno smo proljevali krv u Koreji, bili smo uz vas u periodu kubanske krize, nakon 11. Septembra, borili smo se zajedno u Afganistanu...

Uprkos svemu, Amerika ne zeli shvatiti potrebe brata Turcina, pa Erdogan emotivno nastavlja.

- ne zelite shvatiti i prihvatiti nase strijepnje, ne zelite uvaziti nase interese, postovati nas suverenitet... Fetulah Gulen je napao moju domovinu iz Pensilvanije, a vi ste na to bili prilicno indolentni, niste pokazali zabrinutost, nije bilo jasne osude. Sjetite se Perl Harbura i 11. Septembra, tako smo se mi osjecali za vrijeme vojnog udara, u kojem je poginulo 200 ljudi, ukljucujuci mog bliskog prijatelja i njegovog sina...

- drugi izvor frustracije je vasa podrska sirijskom krilu PKK, skupini koju ste proglasili teroristickom, koja je od 1984. ubila hiljade ljudi. Isporucili ste 5 000 kamiona i 2 000 teretnih aviona opreme za YPG teroriste. Oni tim oruzjem ubijaju nase vojnike u Turskoj, Siriji i Iraku. Moja vlada je nebrojeno puta ukazala americkim zvanicnicima na nase brige vezane za treniranje i naoruzavanje PKK snaga u Siriji. Vi nas ignorisete.

Ovdje jecaj prestaje, brise suze sa obraza i porucuje: 'Turska se saginjati nece'

- ne postujete nasu drzavu, pravosudje. Radi teroriste pastora, u proteklim sedmicama ste povukli nekoliko poteza koji su odveli do eskalacije odnosa. Uveli ste sankcije prijateljskoj naciji. Mi smo na to odgovorili istom mjerom.

Na kraju Erdogan pokazuje dirljivu zabrinutost radi ugrozbe americkih interesa i opste sigurnosti... upozorava i na kraju prijeti...

- unilateralni potezi usmjereni protiv Turske, kljucnog partnera kroz decenije, ne sluze americkim interesima i sigurnosti

- urazumite se prije nego postane prekasno

- ako se to ne desi, Turska ce naci nove prijatelje

:lol:
Ludzak

#19516 Re: Republika Turska

Post by Ludzak »

Erdogan je mislio da može protiv Amera. Očito nema pojma šta radi. Blebeta protiv države koja mu državu može svući skroz do ekonomskog kolapsa, a to je već počelo.
dječak sa šibicama

#19517 Re: Republika Turska

Post by dječak sa šibicama »

Javlja mi se neka revolucija u Turskoj, neka demokratska umjerena opozicija i Ahrah al Turkije, bijeli sljemovi, ovo ono.
Ludzak

#19518 Re: Republika Turska

Post by Ludzak »

Erdogan se jučer pozivao na Allaha, danas se poziva na turski narod. Ja stvarno ne znam ko je njega mogao prozvati ozbiljnim političarem.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#19519 Re: Republika Turska

Post by japin_mutapi »

pa dobro je ovo, mislim zabavlja nas sve u nedostatku događanja
ponekoga i veseli ova situacija, neko je zabrinut a ostale boli kurac ali svi zajedno pratimo kao neku seriju

kad se samo sjetim kako su mnogi forumaši pljuvali trampa a gledaj sad što tramp zadaje jade turcima - još malo i više će ga voljeti od assada
Lincoln-Burrows

#19520 Re: Republika Turska

Post by Lincoln-Burrows »

japin_mutapi wrote:pa dobro je ovo, mislim zabavlja nas sve u nedostatku događanja
ponekoga i veseli ova situacija, neko je zabrinut a ostale boli kurac ali svi zajedno pratimo kao neku seriju

kad se samo sjetim kako su mnogi forumaši pljuvali trampa a gledaj sad što tramp zadaje jade turcima - još malo i više će ga voljeti od assada
Realno svi se polagano plaše ovakvog scenarija, svi šute i kažu dobro je da nije kod nas,
ne mislim samo na nas u BiH nego i ostale. Osobno me više plaši što radi SAD nego što radi Turska ili Assad,
ali ako si novčano zbrinut onda ti ovo dođe ko sapunica. U koga je mač njega se boj.
Janjicar

#19521 Re: Republika Turska

Post by Janjicar »

Jel bio danas članak o Turskoj liri na klixu ? Sad ga ne mogu naci
Kikibombona

#19522 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Janjicar wrote:Jel bio danas članak o Turskoj liri na klixu ? Sad ga ne mogu naci
Izbrisan je, izgleda.

Kolaps turske lire – ni Alah ne pomaže
„Turska se politički pod predsjednikom Erdoganom pretvorila u islamsku autokratiju. Dramatični raspad vrednosti turske lire zajedno sa žestokim tempom inflacije jesu vesnici pretećeg sloma“, piše nemačka štampa.
https://www.dw.com/bs/kolaps-turske-lir ... a-45045272

Kurdski grad Sirnak, skoro potpuno unisten, jednako kao Nusajbin, Dzizre, Gever, Sur itd. Trudili su se da poruse kurdske kuce i sacuvaju dzamije. Mozda im Alah sada pomogne radi te pokazane velikodusnosti. Ubijati Kurde je svakako halal, kada su losi muslimani.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Ci-Nick

#19523 Re: Republika Turska

Post by Ci-Nick »

Je li Bakir pozvao Bošnjake da kupuju lire američkim dolarima, šta nam je činiti da pomognemo čovjeku koji ima Bosnu u emanetu ? :run:
cyprus

#19524 Re: Republika Turska

Post by cyprus »

Random ekspert sa fejsbuka wrote:Ako čitate "avaz", osim što ste izloženi ozbiljnoj poganštini, smatrati ćete Erdoana diktatorom i neukim liderom i ekonomistom. Očiti je to apsurd ako uzmemo u obzir koliko podrške uživa taj lider, ali da vidimo i zbog čega Erdoan smeta, odnosno ovaj napredak Turske kroz par činjenica: Turska nije u dužničkom ropstvu, sav dug MMF-u vratila, gradi treći aerodrom u Istanbulu čime će uzeti primat u broju putnika, trenutno ima najniže kamatne stope i veliki ekonomski rast, čak i iznad predviđanja, gradi se najveći viseći most na svijetu koji će povezivati Europu i Aziju i tako dalje.Da li je moguće da lider koji je doveo državu do ovog napretka ne valja, teško!? Onima koji ovih dana "ratuju" sa Turskom sigurno ne valja, Ataturk je njima bio bolji jer, osim što je za njegovo vrijeme ugrožen vjerski identitet Turske potpisan je i sporazum koji je značio odricanje hilafeta i zabranu eksploatisanja nafte sa svog teritorija narednih 100 godina. Njima odgovara i Saudijska Arabija koja je nedavno zatražila kredit od 10 milijardi dolara, iako ima preko 900 milijardi deponovanih u SAD-u. Apsurd? SAD je blokirao Saudijske milijarde sve dok ne završe sudski procesi po njihovom zakonu koji je omogućio da svaka porodica koja je oštećena u 11. Septembru tuži Saudijsku Arabiju. Gdje je to Turska napravila novu "grešku"? Povukla je sve zlatne poluge iz SAD-a. Uvođenje predsjedničkog sistema u Turskoj je antidemokratsko, za njih, ali postojanje istog u SAD-u nije. I šta to Turska ne smije dočekati? 2023.-tu godinu. Zašto? To će biti 100 godina postojanja Turske u ovom formatu kao i istek Sporazuma iz Lozane, vjerovatno najbitnije činjenice.

Po mom skromnom mišljenju, ovaj rat sa Turskom nije pitanje Erdoana nego turskog naroda, konačna sloboda ili vraćanje u ropstvo.

Iskreno se nadam danu kada "avaz" neće osvanuti na kioscima ali ni elektronski.

A Bošnjaci se mogu odužiti Mehmed Fatihu svojim dovama za njegov narod i njegove nasljednike.
:)

Majke mi, nemam ništa protiv Turaka... Simpatičan je to narod, sa vrlo zanimljivim specifičnostima, koji je dao veliki doprinos kulturi stanovništva na ovom prostoru (ne samo bošnjačkog)... Velika većina Turaka sa kojima sam lično komunicirao, ostavili su na mene pozitivan dojam... Čak mi ni Erdogan toliko ne smeta (ništa više nego ostali lideri kleronacionalističke orijentacije), koliko me ovi domaći wannabe Turci (u pravilu SDA-ovci) izbijaju iz cipela silovanjem svake moguće trunke zdravog razuma... Kakva glupost i zatucanost strši iz ovakvih objava, tačno se ja zacrvenim...

:oops:
madner

#19525 Re: Republika Turska

Post by madner »

Erdogan njima puno znaci, posto domaca stranka nema rezultate.

Uglavnom pretjerivanje, ekonomska kriza nije nista novo za Tursku.
Post Reply