Evo ovako, da se i ja javim na ovu temu, i unaprijed se izvinjavam na mozda malo duzem postu,ali jednostavno moram ovo podjeliti sa vama.
Procitao sam svih ovih 90tak stranica za dvije noci,zahvaljujuci ljudima kao Dezurnom, Ozone,i pojedincima da ne nabrajam,cisto zato jer se ovdje prica o mojoj mahali.
Da ne dolazi do nesuglasica,ja nisam bio za vrijeme rata na Grbavici,ali me itekako interesuje kakva bi moja sudbina bila da sam mozda ostao.
Mozda ce me neki proklinjati,cak sta vise od onog zadnjeg konvoja koji je bio 4 dana na Ilidzi,ja vise nisam bio u Sarajevu.Bio sam tada dijete,mene niko nije ni pitao.Ali sam imao starijeg brata koji je itekako bio cjeli rat tu.Znaci sam pocetak rata,za mene kao klinca od nekih 11 godina sam docekao pred Holiday Inn-om.Bilo je to nesto uzbudljivo za mene kao malog,gledam kroz prozor,zivio sam tada u Zagrebackoj na cosku gdje je Agronom u onoj velikoj zgradi preko puta sumarskog fakulteta,i posto smo ja mislim svi tada pratili Yutel,i vidjeli kako ljudi krecu od mosta Bratstva i Jedinstva pravac Holiday Inn-u,vidjeh masu njih koja ide Zagrebackom.Stara rece bratu i meni,silazite idemo!Prikljucili smo se masi i krenuli svi prema skupstini.To je za mene i dalje bio jedan neopisiv osjecaj,stara buraz i ja ulazimo u skupstinu,masa je sa nama,sjecam se da su se ljudi bukvalno gurali da udju unutra.Hej zamisli ja kao klinac sjedim tamo gdje se drze politicki govori gdje je neki dan, onaj sto mokri u krevetu,jer njegovo ime nije vrijedno spomena a kamoli da se pise velikim ili malim slovom,rekao da ce mozda muslimanski narod nestati.Koji kreten,kod mene u skoli bili Milan, Ante, Irfan, Zeljko, Snjezana,Snezana kako god Goran,Katarina,Edin ma svakavih nas je bilo.Snezana je kako da to opisem,skolska drugarica koja mi je bas prijateljski opalila samar,nakon 20 godina kad je,ukratko da opisem:lajkala na ovom glupom fb sliku mladica,ja je upitao jeli dobra,a ona hladno odgovori: Nisam ni ja tebe nista pitala kad si sliku Jovana Divjaka lajkao..
Nego da skratim pricu,izadjemo svi poslije na plato pred Holiday Inn i prvi put,umjesto u filmu,cujem pucanj.Raja bjezi svi ko muhe bez glave da se negdje sklone, jer niko nema pojma odakle pucanj dolazi.Masa ide prema Holiday Inn-u,desavaju se i Olga i Suada i sve to prolazi kao neki film od par sekundi ali u biti si satima tu.I nakon sve te frke,da skratim, kad su vikicevi prosli itd,kad smo isli pravac kuci,upazio sam covjeka koji stoji na raskrsnici,nas, sa utokom i puskom osigurava prolaz,gleda prema jevrejskom i u sve moguce pravce gdje bi one bradonje mogle biti.Kontam,ma kakav crni rat,ovo ko film, sta je ovo?! Bili smo stara, ja brat kao 90% raje tada misljenja,kakav crni rat,regulisat ce se sve to ubrzo.Uzevsi u obzir da smo stara i ja izgubili brata u cjeloj frci kad je pucanj pao bili smo itekako preplaseni,ali smo ipak krenuli kuci jer je njemu bilo "skoro" 18,pa je stara kontala mene da skloni sto prije kuci.Skoro 18 kazem jer smo njegov 18ti rodjendan pod paljbom proveli u WC-u 8.4.92ge,jer je to bila jedina prostorija koja je isla prema hodniku.Par dana nakon tih svih dogadjaja otisli smo nakon savjeta pokojnog komsije Ante M. van Grbavice, sto se meni i dan danas cinilo jedinom ispravnom odlukom.Otisli smo na Otoku gdje smo ja stara i brat proveli skupa do naseg izlaska i istovremenog ostavljanja brata u ratu
Imam ja sta i za otoku napisati kad je onaj glavonja kojeg su par puta hapsili i prebijali koji je rekao da ce most dici nebudu li se barikade digle ali to ne spada u temu Grbavica.Zanima me jedna bitna stvar a cim nadjem slike postavit cu iste.Cujem ovdje cijelo vrijeme za Veljka Papica,ali ako me pamcenje dobro sluzi,meni na vratima je pisalo Dragan Papic,ma svasta je pisalo na vratima,drustvo srpskih boraca,stan kao eto da pripada tom papicu,ko je to bio,cisto iz radoznalosti.Kad smo se prvi put vratili za vrijeme integracije, slagat cu krajem februara pocetkom marta,sjecam se dobro jedini put iz "dijaspore" prema Sarajevu je bio preko Mrkonjic grada, gdje oblik cetnika koji nas je tada kod mg zaustavio nikad necu zaboraviti,kao ni onog na Ilidzi koji je isao okolo i pisao imena osoba koji se nalaze u autu,prije izlaska iz SA.Kao sto su neki vec napisali,kad dam dosao u stan nisam zatekao ni zice iz zida da vire,a kamoli neku uticnicu ili nesta sta je bilo u stanu,osim smeca par knjiga,zapaljenih prozora i ormara nije bilo ama bas nista u stanu.Imam i o toj Ilidzi dosta za reci,jbg 4 dana kao godina,ali nije ni to tema.
Cisto me interesuje od O zone-a ili nekoga ko moze sta na to reci,ko je taj "drugi" papic i kakva je bila situacija u toj zgradi za vrijeme rata,jer znam da je komsija zivjeo tu cjeli rat i dugo nakon rata.
Jos jednom izvinjavam se na duzem postu imam toliko da kazem al necu da vas gusim,i jos jednom veliko hvala svim onima koji su smatrali ljiljane svojima i koji su se borili za Bosnu od mora do Save od Drine do Une,sa svim ljudima dobre volje i istog cilja nebitno koje vjere.Nemojte zamjeriti na gramatici ili nekim drugim greskama. LP