Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post Reply
Edin H.

#1951 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Edin H. »

DaysleepeR wrote:Na reintegrisanu Grbavicu sam ušao istu noć na dan reintegracije i to jaran i ja preko mosta Bratstva i Jedinstva bez dokumenata da smo živjeli tamo jer i nismo. Bez zaustavljanja smo na trehu prošli pored drota koji je legitimisao raju i jednostavno ušli. Za mene koji sam proveo rat pod opsadom to je bilo totalno nadrealno iskustvo. Pod jedan puno zelenila, očuvane fasade mimo prve linije i totalna pustoš...

Nismo ulazili u zgrade, niti smo silazili sa asfalta jer je mnogo upozorenja bilo vezano za ostavljene mine...

Kako god, nikad neću zaboraviti taj dan
Posao na pijacu? :D

Salim se, stvarno sta te povuklo da odmah predjes? Cista radoznalost ili je nesto drugo bilo u pitanju.
Ipak je to bio u tom momentu jos uvijek na neki nacin riskantan potez.
DaysleepeR

#1952 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by DaysleepeR »

Edin H. wrote:
DaysleepeR wrote:Na reintegrisanu Grbavicu sam ušao istu noć na dan reintegracije i to jaran i ja preko mosta Bratstva i Jedinstva bez dokumenata da smo živjeli tamo jer i nismo. Bez zaustavljanja smo na trehu prošli pored drota koji je legitimisao raju i jednostavno ušli. Za mene koji sam proveo rat pod opsadom to je bilo totalno nadrealno iskustvo. Pod jedan puno zelenila, očuvane fasade mimo prve linije i totalna pustoš...

Nismo ulazili u zgrade, niti smo silazili sa asfalta jer je mnogo upozorenja bilo vezano za ostavljene mine...

Posao na pijacu? :D

Salim se, stvarno sta te povuklo da odmah predjes? Cista radoznalost ili je nesto drugo bilo u pitanju.
Ipak je to bio u tom momentu jos uvijek na neki nacin riskantan potez.
čista radoznalost mene i jarana. a nije bio toliko riskantan, ipak je to 96 godina a ja od 92 do 95 cijeli grad prehodao pješke pod granatama, snajperima i ostalim...

ma i mlad bio, 18 godina, kao da sam puno razmišljao :D
holowey

#1953 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by holowey »

isti sam takav duduk bio... samo sto sam u po bijela dana, na dan reintegracije presao... policija legitimisala pored ekonomske, ja sa jaranom pored belamija izasao na vilsonovo i presao preko mosta brastva jedinstva... kasnije su policiju stavili na sami most da legitimisu... malo prosnjuhali okolo, kao turisti :D sjecam se da sam bio pod utiskom "ko je ovdje bio pod opsadom a ko je drzao opsadu" jer je grbavica bila puna smeca kao da cijeli rat nista nije cisceno...
DaysleepeR

#1954 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by DaysleepeR »

za smeće nije iznenađenje, sigurno su prvo ukinuli komunalije pa onda ostale servisne službe, a i skoro komplet naselje je iselilo, plus pljačkanje, paljenje, uništavanje za sobom...

mada koliko se ja sjećam Grbavica je mnogo manje zapaljena nego Ilidža koja je prije reintegrisana, skupa sa Vogošćom ako se dobro sjećam...
PM72

#1955 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

DaysleepeR wrote:za smeće nije iznenađenje, sigurno su prvo ukinuli komunalije pa onda ostale servisne službe, a i skoro komplet naselje je iselilo, plus pljačkanje, paljenje, uništavanje za sobom...

mada koliko se ja sjećam Grbavica je mnogo manje zapaljena nego Ilidža koja je prije reintegrisana, skupa sa Vogošćom ako se dobro sjećam...
Prvo smo "oslobađali" Vogošću,naoružani ekserima,tablama i zastavama pod komandom ministra Avde Hebiba.Onda su reintegrisani Hadžići pa tek poslije Ilidža.Grbavica je predzadnja.Zadnje mjesto koje smo "oslobodili" prisustva autohtonih Srba su Faletići i Mrkovići.
goran16v

#1956 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by goran16v »

Prva je bila Vogosca, drugi je bio Ilijas...
PM72

#1957 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

U pravu si.
trocadero

#1958 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by trocadero »

Мислим да је и Нови Град ( Рајловац, Неџарићи) "отишао" заједно исти дан са Вогошћом.
С тим што су им јавили дан раније да одлазе сутра , а Вогошћани мислили да имају још двије хефте, па код нас на Илиџу дошли наврат на нос!
А ходало се још и прије " реинтеграције" тамо вамо, углавном ситни криминалци и хашишари...била и аутобуска линија град- Илиџа.
Код нас први долетио онај џанки Коња, син старог парламентарца Абдулаха Коњиције! Кризирао током рата па се ужелио доброг допа :D Видно сређен, кљуцао...раја му у пролазу добацивала "Ђес ба Коња ша има" а он " Ево јаране има, има :D
PM72

#1959 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Golema je šteta što ta reintegracija nije izvršena isti dan.I po Srbe i po nas.Ne bi mogli opljačkati i odnjeti onolike pogone i fabrike.Hajd što su ih razmontrali i odnjeli nego što je 95% toga propalo i završilo kao staro gvožđe.Ne bi bilo pljački i paljevina stanova.Ne bi srpska policija palicama i šakama tjerala Srbe da se sele.Znam dobro čovjeka iz Nahoreva koji je fasovao od strane srpske policije jer je htio ostati u svojoj kući.

Da je bilo pameti,Srbi bi ostali na Ilidži,Osjeku,Ilijašu i Vracama.Oni koji su imali aferima bi pobjegli.U Osjeku koji je bio 100% srpski,morali bi osnovati stanicu policije u kojoj bi bilo Srba kao i u ostalim većinskim mjestima.Ljudi bi strahovali neko vrijeme ali ne bi bilo iživljavanja nad starcima jer drugačije je napasti nekog đuturuma u Lužanima kad znaš da nema nikog a drugačije bi bilo napraviti belaj u Osjeku ili Plandištu kad znaš da tu ima dosta Srba.

Nije da plačem za njima ali bi bilo dosta drugačije. :bih:
goran16v

#1960 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by goran16v »

trocadero wrote:Мислим да је и Нови Град ( Рајловац, Неџарићи) "отишао" заједно исти дан са Вогошћом.
С тим што су им јавили дан раније да одлазе сутра , а Вогошћани мислили да имају још двије хефте, па код нас на Илиџу дошли наврат на нос!
А ходало се још и прије " реинтеграције" тамо вамо, углавном ситни криминалци и хашишари...била и аутобуска линија град- Илиџа.
Код нас први долетио онај џанки Коња, син старог парламентарца Абдулаха Коњиције! Кризирао током рата па се ужелио доброг допа :D Видно сређен, кљуцао...раја му у пролазу добацивала "Ђес ба Коња ша има" а он " Ево јаране има, има :D
Ako se dobro sjecam dana i datuma N. Grad (Rajlovac, Reljevo, Ahatovici, Dobrosevici, Nedjarici, Aerodromsko) je bio 2 dana poslje Vogosce sto je mogao biti neki 26.2.96. i moralo je biti prije Ilijasa da oba izlaza iz grada prema Zenici reintegracijom Ilijasa budu slobodna.
Taj pomenudi debil dzanki Konja je prije jedno 5 - 6 god bombom koju je postavio na kapiju da se zastiti od povjerilaca u Kemalbegovoj (kod Bulgoda) raznio postara.
PM72

#1961 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Rusmir je došao tobe.Udebljao se bar 20 kg a poštar koji je naletio na kašikaru je preživio.
goran16v

#1962 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by goran16v »

Komplet reintegracija, a trebala je poceti od centra (Nahorevo itd) je kasnila jer je Krajisnik kupovao vrijeme da je urade po principu nosi sve, trebalo - ne trebalo, samo da nista ne ostane, a sto ne moze ponijeti unisti i zapali, ukljucujuci i njegovu kucu u Zabrdju (koja je navodno prodata ali jos uvijek razvaljena) uz naravno propagandu da dolaze dzihadsko-ustaski ljudozderi. Posto sam bio direktni ocevidac komplet reintegracije sve sto nije zavrsilo tako su "regulisale" nase snage. Najapsurdniji ali najbolji primjer koliko je jadna vlast RS-a bila je oprema odnesena iz Coca-Cole uz gomilu gajbi i jednu staru Zastavu razbacana na livadi u Submulovcu, a da komedija bude veca na sred livade bez ograde je bila cak i kapija sa natpisom Coca-Cola. Coca-Cola iz Sumbulovca, yeah right, isto k'o i Aerodrom Trebinje! :lol:
aldinjo

#1963 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by aldinjo »

goran16v wrote:
trocadero wrote:Мислим да је и Нови Град ( Рајловац, Неџарићи) "отишао" заједно исти дан са Вогошћом.
Ako se dobro sjecam dana i datuma N. Grad (Rajlovac, Reljevo, Ahatovici, Dobrosevici, Nedjarici, Aerodromsko) je bio 2 dana poslje Vogosce sto je mogao biti neki 26.2.96. i moralo je biti prije Ilijasa da oba izlaza iz grada prema Zenici reintegracijom Ilijasa budu slobodna.
Taj pomenudi debil dzanki Konja je prije jedno 5 - 6 god bombom koju je postavio na kapiju da se zastiti od povjerilaca u Kemalbegovoj (kod Bulgoda) raznio postara.
Tačno.26.2.1996. godine.
goran16v

#1964 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by goran16v »

Zato sto postoji TV snimak kako Avdo Hebiib zakucava tablu na zgradu Policijske stanice Vogosca sto je bio neki simbol pocetka reintegracije.
momče

#1965 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by momče »

Neđarići 22.02.
goran16v

#1966 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by goran16v »

momče wrote:Neđarići 22.02.
Mozda, ali Vogosca je valjda bila 24.2. a ne sjecam se da je ista reintegrisano prije nje.
sparky

#1967 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by sparky »

Nisu se povlacili. Niko nije pucao na njih, vozili se ljudi normalno mirnodobskim rutama. Sjecam se kad su napustali Grbavicu da su kolone auta, kamiona, traktora prolazile Putem Mladih Muslimana u pravcu Pala.
Cak su iz drugog pravca isli prazni nazad po jos stokova, prozora. Cudi me da i zidove nisu probali ponijeti.
agent_zero

#1968 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by agent_zero »

Nedobrovoljac wrote:
sparky wrote:Nisu se povlacili. Niko nije pucao na njih, vozili se ljudi normalno mirnodobskim rutama. Sjecam se kad su napustali Grbavicu da su kolone auta, kamiona, traktora prolazile Putem Mladih Muslimana u pravcu Pala.
Cak su iz drugog pravca isli prazni nazad po jos stokova, prozora. Cudi me da i zidove nisu probali ponijeti.
Koji je to put?
Sarajevska obilaznica - Tranzit.

Za mene se uvijek tako zove i zvat će se.
Last edited by agent_zero on 28/01/2014 10:40, edited 1 time in total.
Kataklinger

#1969 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Kataklinger »

Nedobrovoljac wrote:
sparky wrote:Nisu se povlacili. Niko nije pucao na njih, vozili se ljudi normalno mirnodobskim rutama. Sjecam se kad su napustali Grbavicu da su kolone auta, kamiona, traktora prolazile Putem Mladih Muslimana u pravcu Pala.
Koji je to put?
Takozvani Tranzit. Starta od pekare AS u Hrasnom, proteže se iznad Željinog stadiona, iznad Skenderije, Bistrika pa skroz tamo do Pala.
sparky

#1970 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by sparky »

Ulica se zove Put Mladih Muslimana. Posto Dobrovoljac ne zna gdje je, ako bi ukucao u mapu "tranzit" mogao bi se izgubiti.
Ne znam kuda su isli iz Ilijasa, ali ako su ovi sa Grbavice imali nesmetan prolaz kroz ovaj dio, ne vidim neki poseban razlog da se ne ide preko Vogosce. Doduse, ako se sjecam, vecina iz Ilijasa je isla prema Bijeljini.
sparky

#1971 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by sparky »

Da se ne lazemo bezveze. Jesi li Ne ili Do meni ne znaci nista. Za mene si cetnik. Bez ljutnje, ali ja tako mislim. Pozdrav
trocadero

#1972 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by trocadero »

goran16v wrote:Komplet reintegracija, a trebala je poceti od centra (Nahorevo itd) je kasnila jer je Krajisnik kupovao vrijeme da je urade po principu nosi sve, trebalo - ne trebalo, samo da nista ne ostane, a sto ne moze ponijeti unisti i zapali, ukljucujuci i njegovu kucu u Zabrdju (koja je navodno prodata ali jos uvijek razvaljena) uz naravno propagandu da dolaze dzihadsko-ustaski ljudozderi. Posto sam bio direktni ocevidac komplet reintegracije sve sto nije zavrsilo tako su "regulisale" nase snage. Najapsurdniji ali najbolji primjer koliko je jadna vlast RS-a bila je oprema odnesena iz Coca-Cole uz gomilu gajbi i jednu staru Zastavu razbacana na livadi u Submulovcu, a da komedija bude veca na sred livade bez ograde je bila cak i kapija sa natpisom Coca-Cola. Coca-Cola iz Sumbulovca, yeah right, isto k'o i Aerodrom Trebinje! :lol:
Па није Крајишник своју кућу ни уништио ни запалио, већ је одмах издао под кирију уваливши неке странце у њу.Лија је он био. Мајка му је у њој и живјела током рата а он редовно долазио да домачински прослави Божић и Славу! За разлику од Дабић-Раше који се ниједном није упристојио да сиђе у сарајевско поље и обиђе борце!
А Хађичку Колу боље да нису ни дирали ионако не би могли добити лиценцу!
И није баш на Илиџи све спаљено, остала општина,пошта нетакнута, станица полиције, спортски центар, средања и двије основне школе, комплекс хотела,дом здравља, ту остао и рендген апарат, ваљда га нико није знао размонтирати бојали се радијације ;-)
А највише су палили туђе станове и куће они што су избјегли из Сарајева и Средње Босне, контали кад су они нама и ми ћемо њима!
Аеродром у Требињу увелико ради, каже наш министар саобраћаја да добро и послује, па чак има и више путника него прије :D :-)

И шта велите, Коња разнио бомбом поштара :lol: , ајд нек се бар он скинуо са хорса баш ми драго!
aldinjo

#1973 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by aldinjo »

goran16v wrote:
momče wrote:Neđarići 22.02.
Mozda, ali Vogosca je valjda bila 24.2. a ne sjecam se da je ista reintegrisano prije nje.
Vogošća 23.2. a Nedžarići 26.2.
edin_k

#1974 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by edin_k »

Evo ovako, da se i ja javim na ovu temu, i unaprijed se izvinjavam na mozda malo duzem postu,ali jednostavno moram ovo podjeliti sa vama.

Procitao sam svih ovih 90tak stranica za dvije noci,zahvaljujuci ljudima kao Dezurnom, Ozone,i pojedincima da ne nabrajam,cisto zato jer se ovdje prica o mojoj mahali.
Da ne dolazi do nesuglasica,ja nisam bio za vrijeme rata na Grbavici,ali me itekako interesuje kakva bi moja sudbina bila da sam mozda ostao.
Mozda ce me neki proklinjati,cak sta vise od onog zadnjeg konvoja koji je bio 4 dana na Ilidzi,ja vise nisam bio u Sarajevu.Bio sam tada dijete,mene niko nije ni pitao.Ali sam imao starijeg brata koji je itekako bio cjeli rat tu.Znaci sam pocetak rata,za mene kao klinca od nekih 11 godina sam docekao pred Holiday Inn-om.Bilo je to nesto uzbudljivo za mene kao malog,gledam kroz prozor,zivio sam tada u Zagrebackoj na cosku gdje je Agronom u onoj velikoj zgradi preko puta sumarskog fakulteta,i posto smo ja mislim svi tada pratili Yutel,i vidjeli kako ljudi krecu od mosta Bratstva i Jedinstva pravac Holiday Inn-u,vidjeh masu njih koja ide Zagrebackom.Stara rece bratu i meni,silazite idemo!Prikljucili smo se masi i krenuli svi prema skupstini.To je za mene i dalje bio jedan neopisiv osjecaj,stara buraz i ja ulazimo u skupstinu,masa je sa nama,sjecam se da su se ljudi bukvalno gurali da udju unutra.Hej zamisli ja kao klinac sjedim tamo gdje se drze politicki govori gdje je neki dan, onaj sto mokri u krevetu,jer njegovo ime nije vrijedno spomena a kamoli da se pise velikim ili malim slovom,rekao da ce mozda muslimanski narod nestati.Koji kreten,kod mene u skoli bili Milan, Ante, Irfan, Zeljko, Snjezana,Snezana kako god Goran,Katarina,Edin ma svakavih nas je bilo.Snezana je kako da to opisem,skolska drugarica koja mi je bas prijateljski opalila samar,nakon 20 godina kad je,ukratko da opisem:lajkala na ovom glupom fb sliku mladica,ja je upitao jeli dobra,a ona hladno odgovori: Nisam ni ja tebe nista pitala kad si sliku Jovana Divjaka lajkao.. :cry:
Nego da skratim pricu,izadjemo svi poslije na plato pred Holiday Inn i prvi put,umjesto u filmu,cujem pucanj.Raja bjezi svi ko muhe bez glave da se negdje sklone, jer niko nema pojma odakle pucanj dolazi.Masa ide prema Holiday Inn-u,desavaju se i Olga i Suada i sve to prolazi kao neki film od par sekundi ali u biti si satima tu.I nakon sve te frke,da skratim, kad su vikicevi prosli itd,kad smo isli pravac kuci,upazio sam covjeka koji stoji na raskrsnici,nas, sa utokom i puskom osigurava prolaz,gleda prema jevrejskom i u sve moguce pravce gdje bi one bradonje mogle biti.Kontam,ma kakav crni rat,ovo ko film, sta je ovo?! Bili smo stara, ja brat kao 90% raje tada misljenja,kakav crni rat,regulisat ce se sve to ubrzo.Uzevsi u obzir da smo stara i ja izgubili brata u cjeloj frci kad je pucanj pao bili smo itekako preplaseni,ali smo ipak krenuli kuci jer je njemu bilo "skoro" 18,pa je stara kontala mene da skloni sto prije kuci.Skoro 18 kazem jer smo njegov 18ti rodjendan pod paljbom proveli u WC-u 8.4.92ge,jer je to bila jedina prostorija koja je isla prema hodniku.Par dana nakon tih svih dogadjaja otisli smo nakon savjeta pokojnog komsije Ante M. van Grbavice, sto se meni i dan danas cinilo jedinom ispravnom odlukom.Otisli smo na Otoku gdje smo ja stara i brat proveli skupa do naseg izlaska i istovremenog ostavljanja brata u ratu :roll:
Imam ja sta i za otoku napisati kad je onaj glavonja kojeg su par puta hapsili i prebijali koji je rekao da ce most dici nebudu li se barikade digle ali to ne spada u temu Grbavica.Zanima me jedna bitna stvar a cim nadjem slike postavit cu iste.Cujem ovdje cijelo vrijeme za Veljka Papica,ali ako me pamcenje dobro sluzi,meni na vratima je pisalo Dragan Papic,ma svasta je pisalo na vratima,drustvo srpskih boraca,stan kao eto da pripada tom papicu,ko je to bio,cisto iz radoznalosti.Kad smo se prvi put vratili za vrijeme integracije, slagat cu krajem februara pocetkom marta,sjecam se dobro jedini put iz "dijaspore" prema Sarajevu je bio preko Mrkonjic grada, gdje oblik cetnika koji nas je tada kod mg zaustavio nikad necu zaboraviti,kao ni onog na Ilidzi koji je isao okolo i pisao imena osoba koji se nalaze u autu,prije izlaska iz SA.Kao sto su neki vec napisali,kad dam dosao u stan nisam zatekao ni zice iz zida da vire,a kamoli neku uticnicu ili nesta sta je bilo u stanu,osim smeca par knjiga,zapaljenih prozora i ormara nije bilo ama bas nista u stanu.Imam i o toj Ilidzi dosta za reci,jbg 4 dana kao godina,ali nije ni to tema.
Cisto me interesuje od O zone-a ili nekoga ko moze sta na to reci,ko je taj "drugi" papic i kakva je bila situacija u toj zgradi za vrijeme rata,jer znam da je komsija zivjeo tu cjeli rat i dugo nakon rata.
Jos jednom izvinjavam se na duzem postu imam toliko da kazem al necu da vas gusim,i jos jednom veliko hvala svim onima koji su smatrali ljiljane svojima i koji su se borili za Bosnu od mora do Save od Drine do Une,sa svim ljudima dobre volje i istog cilja nebitno koje vjere.Nemojte zamjeriti na gramatici ili nekim drugim greskama. LP
Zokipfc

#1975 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Zokipfc »

Pisi Edine! Da se ne zaboravi :thumbup:
Post Reply