Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Alfons Kauders

#1951 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

tec wrote:
fidoremilienko wrote:
_đes_ba_ wrote:ma ja sam sredinom januara bio u obilasku tunela vijenac ..nisu tu potrebne neke posebne mašine jer sve se svodi na bušenje čela tunela zatim miniranje ,izvoz tog materijala običnim mašinama pa onda prskanje betonom
Rekao bih da su to vec danas primitivne metode gradnje tunela, bar u svijetu.

Image
Dobro je znati da ima toliko stručnjaka i da 90% tunela na svijetu se kopa sa tim tebi primitivnim načinom. TBM odnosno mašina koju si ti ovdje postavio odnosi manje od 10% tunela isključivo se koristi na vrlo dugim željezničkim tunelima, izgradnji metro i putnih tunela u urbanim/podvodnim sredinama, jako rijetko se koristi na putnim tunelima pogotovo onim ispod 5km i onda samo ako je potreban za specifičan tip kopanja. Ne samo da je znatno (i to više od 2 puta ) skuplji sistem gradnje tunela i osim u specifičnim slučajevima (kao ispod vode i grada) za tunele ispod 5-6 km ne dobije se vremenski.
Nijedan od najdužih tunela u hrvatskoj nije građen sa TBM a na Variante di Valico u Italiji od svih tunela koristi se samo na jednom tunelu zbog morfologije terena ali ne na najdužem koji je 8,6km gdje se koristi ista metoda kao Vijenac i Suhodol.
Primjera radi San Gottard koji će biti najduži željeznički tuneli (2x57km) na svijetu su kopali 40% tunela klasičnim načinom 60% TBM i pored toga sto su koristili 8 TBM mašina. Cijena od prvobitne je na kraju skočila 2,5 puta i ako su morali odustati za sada od nekih dijelova projekta.
fakat... nije mi struka al znam da se nesto slicno ikad koristilo na balkanu, a vjerovatno i nece osim ako beograd ne izmisli nekoliko milijardi da zavrse metro...
rimac

#1952 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by rimac »

Može li netko potvrditi da mijenjanju plan XII trasnferzale, dio od Stupske petlje prema aerodrom? Zašto, kako?
fidoremilienko

#1953 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by fidoremilienko »

_đes_ba_ wrote:
fidoremilienko wrote:
_đes_ba_ wrote:ma ja sam sredinom januara bio u obilasku tunela vijenac ..nisu tu potrebne neke posebne mašine jer sve se svodi na bušenje čela tunela zatim miniranje ,izvoz tog materijala običnim mašinama pa onda prskanje betonom
Rekao bih da su to vec danas primitivne metode gradnje tunela, bar u svijetu.

Image

ovakve mašine se koriste za izgradnju podzemnih željeznica i ovo je mašina koja koja se kreće na šinama i kako se ona kreće tako se završavaju svi poslovi ..znači dok oni naprijed buše ovi iza rade na betonu ovi iza njih na izolaciji i tako deruu sve u pokretu :mrgreen:
Uglavnom, sto ne znaci da se ne prave i "cestovni" tuneli. Promjer masine je mislim oko 20/30m. Skupa jeste u poredjenju sa konvencionalnim busenjem tunela, ali se pokazalo da je znatno jeftinije na dionicama gdje imaju duzi tuneli ili ih ima vise (kao sto je slucaj u BiH, posebno na dionici Tarcin-Konjic).
talić

#1954 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by talić »

Ove gigantske mašine sa rotirajućim čelom su korištene u Švicarskoj na gradnji najdužeg tunela na svijetu (57 km) i bušilo se 11 godina, nešto više od 5 km godišnje što je u svakom slučaju mnogo brže od miniranja.
http://www.youtube.com/watch?v=xQY7mKnoa8M
Last edited by talić on 08/06/2013 08:59, edited 1 time in total.
burekodsira

#1955 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by burekodsira »

dobro ide mastanje na forumu :D

ova masina kosta milijardu eura (pa da je i maraka opet je milijarda). tu zavrsava sva prica.
kurty

#1956 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

ove masine kojih ste se dotakli... imaju jednu mahanu a to je transport...
nekad je puno skuplja pita nego tepsija...
postoje slucajevi gdje su ove masine nakon zavrsenog posla ostavljanje tu gdje jesu, jer je to jeftinije nego da ih pebacuju na drugo gradiliste
talić

#1957 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by talić »

burekodsira wrote:dobro ide mastanje na forumu :D

ova masina kosta milijardu eura (pa da je i maraka opet je milijarda). tu zavrsava sva prica.
gdje nađe tu cijenu ?
Koliko se ja razumijem u mašine cijena ovakvih mašina ( postrojenja) se formiraju po kg pa bi zavisno od veličine ( težine) vjerovatno bile u okvirima od 10 do 50 miliona eura ali je i to mnogo za nas jer u BiH vrijeme nije novac i nije bitno da li će tunel biti prokopan za šest mjeseci ili za tri godine.
Uz to sama montaža takve mašine traje dva, tri mjeseca i ne isplati se postavljati je zbog tunela od "samo" 3 km dužine.
nineinchnails

#1958 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by nineinchnails »

rimac wrote:Može li netko potvrditi da mijenjanju plan XII trasnferzale, dio od Stupske petlje prema aerodrom? Zašto, kako?
I ja sam nesto nacuo. Valjda zbog stupske dzamije koja se jos pravi.
Odlicna lokacija: ljudima pod prozor i nasred' nove ceste.
Doduse, to je dio od petlje ka Brijescu, ali odrazice se i na suprotnu stranu jer valjda most nece biti sa predvidjene strane, vec ce sada ici suprotno.
Opet, kazem, to sam nacuo, pa informacija nije tacna 100%, a za dzamiju je tacna :)
Qler

#1959 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Qler »

Ja koliko znam, koliko sam gledao na Discovery-u :) ove masine kostaju "arm and a leg" :) i poslije zavrsenog posla se bacaju, tj rastavljaju. I blize su mislim milijardi nego ovih 50 miliona...
VjecitiStudent

#1960 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

Qler wrote:Ja koliko znam, koliko sam gledao na Discovery-u :) ove masine kostaju "arm and a leg" :) i poslije zavrsenog posla se bacaju, tj rastavljaju. I blize su mislim milijardi nego ovih 50 miliona...
http://www.portofmiamitunnel.com/faqs/t ... g-machine/
The cost of the TBM is more than $45 million.
Alfons Kauders

#1961 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

talić wrote:
burekodsira wrote:dobro ide mastanje na forumu :D

gdje nađe tu cijenu ?
Koliko se ja razumijem u mašine cijena ovakvih mašina ( postrojenja) se formiraju po kg pa bi zavisno od veličine ( težine) vjerovatno bile u okvirima od 10 do 50 miliona eura ali je i to mnogo za nas jer u BiH vrijeme nije novac i nije bitno da li će tunel biti prokopan za šest mjeseci ili za tri godine.
Uz to sama montaža takve mašine traje dva, tri mjeseca i ne isplati se postavljati je zbog tunela od "samo" 3 km dužine.
Ma dje ce bit milijardu ljudi moji... :-)

Vjerovatno imaju smisla na projektima gdje ima par godina kopanja... Odrade 30-40km metroa ili tunela, taman im isteknu resursi, i samo ih ostave dole, jer se remont i prevoz onda ne isplate...

Nasi rudari bi za milijardu prokopali od Tarcina do Mostara bez problema :D
shiljak

#1962 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shiljak »

čuj milijardu dolara haha.. jeftinije je onda zovnuti kineze da kašikama kopaju :-D
Alfons Kauders

#1963 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

shiljak wrote:čuj milijardu dolara haha.. jeftinije je onda zovnuti kineze da kašikama kopaju :-D
Eura, ne dolara :D
shiljak

#1964 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shiljak »

Alfons Kauders wrote:
shiljak wrote:čuj milijardu dolara haha.. jeftinije je onda zovnuti kineze da kašikama kopaju :-D
Eura, ne dolara :D
svejedno, jeftinije je da kinezi kašikaju :D
drugi_profil

#1965 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drugi_profil »

Nebitno ba. Pustite tu pricu. Ima razlog sto se ne koristi ovdje. Jal transport, cijena masine, cijena iskopa, isplativost, nesto jest.
Siguran sam da je pod uslovima tendera bilo moguce dobiti posao sa TBM, da bi neko ponudio. Dakle ne odgovara.
burekodsira

#1966 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by burekodsira »

konačno jedan trijezan komentar :thumbup:
matematicar_teski

#1967 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by matematicar_teski »

tec wrote:
matematicar_teski wrote:

nego ima li kakvih novih dionica koje bi mogle biti otvorene za izgradnju u ovoj godini ili čekamo sledeće izbore ..
došli su sa izgradnjom do zenice sledeća dionica bi trebala biti zenica-žepče ..tu je po meni ujedno i najgora magistrala gdje je zabilježen najveći broj smrtnih slučajeva , gdje ima veliki promet pa ljudi ludo voze pa tu stalno imamo sudare
svilaj-odzak
i nema vise nijedne dionice ni u planu,nazalost,, mozda samo prvi lot obilaznice oko zenice ako se kuvajcani sjete da uplate kredit sto su obecali :run:
:-)
Svilaj-Odzak
Lot 3 Sarajevske Zaobilaznice
Prnjavor-Banjaluka
Drivusa - Klopča
Zaviseći od odobravanju zatraženih kredita:
Klopča-D.Gračanica-Banlozi (Kuwait Investment Authority (KIA))
Zvirovići-Počitelj (EiB)

Ne uplaćuje se nikakvi kredit nego se plača izvođaču za završeno kako je ugovoreno. Nisu ovo lični krediti koji ti digneš na banci pa ti stave novac u račun.
Govorio sam za autoputevve u FBiH, RŠ me ne interesira nimalo
tec

#1968 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

matematicar_teski wrote: Govorio sam za autoputevve u FBiH, RŠ me ne interesira nimalo
Za mene je sve to BiH.
Od 4 sigurni projekta i 2 moguća 5 je fbih i 1 u rs.
drugi_profil

#1969 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drugi_profil »

Sve je to BiH, iako neki ne bi voljeli. Ja se jesam najvise i bojao opstrukcije izgradnje C5 bas u RS. Oni se trude da ucine sve sto je moguce da se narusi ugled drzave i sve cine da ko biva ne mozemo zajedno.

Jesu li dionice od Zenice ka Doboju i Zepcu makar isprojektovane? Da se mozemo nadati radovima kad bude para.
udrch

#1970 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by udrch »

kurty wrote:ove masine kojih ste se dotakli... imaju jednu mahanu a to je transport...
nekad je puno skuplja pita nego tepsija...
postoje slucajevi gdje su ove masine nakon zavrsenog posla ostavljanje tu gdje jesu, jer je to jeftinije nego da ih pebacuju na drugo gradiliste
pa bilo je dosad na NG bar 5,6 emisija o ovim mašinama i njihovom kopanju..
to su klix mašine..izrađuju se prema narudžbi za konkretan projekat..traju onoliko koliko i projekat..
da bi se koristila mora se ispuniti nekoliko uslova da bi se isplatilo baš njom kopati..
Alfons Kauders

#1971 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

drugi_profil wrote:Sve je to BiH, iako neki ne bi voljeli. Ja se jesam najvise i bojao opstrukcije izgradnje C5 bas u RS. Oni se trude da ucine sve sto je moguce da se narusi ugled drzave i sve cine da ko biva ne mozemo zajedno.

Jesu li dionice od Zenice ka Doboju i Zepcu makar isprojektovane? Da se mozemo nadati radovima kad bude para.
Zajebano ce to ici... Zato mi iz Tuzle godinama navijamo za alternativni pravac :wink: Ali ni od njeg nema nista, barem ne uskoro...
_đes_ba_

#1972 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by _đes_ba_ »

Alfons Kauders wrote:
drugi_profil wrote:Sve je to BiH, iako neki ne bi voljeli. Ja se jesam najvise i bojao opstrukcije izgradnje C5 bas u RS. Oni se trude da ucine sve sto je moguce da se narusi ugled drzave i sve cine da ko biva ne mozemo zajedno.

Zajebano ce to ici... Zato mi iz Tuzle godinama navijamo za alternativni pravac :wink: Ali ni od njeg nema nista, barem ne uskoro...
ma ako RS bude pravila probleme i nebude htjela pravit 5c kroz svoj teritorij što je za očekivati ,onda naši ulažu u plan B :mrgreen: vidite da se zadnjih godinu dana pojavilo idejni projekat povezivanja i tuzle na 5C i ako rs bude kočila onda se autoput od žepča pravi prema tuzli pa na orašije , pa distirkt brčko i u hrvatsku i opet imamo autoput koji povezuje krajnji jug sa sjeverom države ..
NIN

#1973 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by NIN »

Imal kakva karta gdje se vidi sta je sve uradjeno, na cemu se trenutno radi, kao i plan trase ovog koridora?
Alfons Kauders

#1974 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

NIN wrote:Imal kakva karta gdje se vidi sta je sve uradjeno, na cemu se trenutno radi, kao i plan trase ovog koridora?
Vazda bila na istom mjestu :D

http://www.jpautoceste.ba/web/images/ka ... nal-bg.jpg
shake69

#1975 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

Ne razumijem ovu pricu 'ako nam RS bude blokirala' imamo plan preko Tuzle! Oni mogu odugovlaciti, ali zabraniti prolazak kroz manji entitet nikako ne mogu. Osim toga, zar bi se radila dionica od Svilaja i most ako nece biti spojen koridor Vc do Doboja! Besmislena rasprava ljudi zalutalih na ovu temu!
Post Reply