Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Locked
JohnnyS

#1951 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by JohnnyS »

Havatar wrote:Hoces da kazes da nije nijedna knjiga izdata prije Austrijanaca :?: :roll: Sto se tice skola nisu imale gimnazije nego su imale medrese a inace postoji veliki broj knjzevnika koji su u tursko vrijeme bili poznati sirom carstva a koji su pisali na arabicom ili arapskim pismom , vecinom su pisali na turskom jeziku ali je postojao i jedan broj djela koja su pisana na bosanskom . Mnoga od tih djela se danas uce u turskoj bilo kao lektira bilo kasnije kao djela o kojima se govori na fakultetima.

Ajde nabroj barem tri ta djela koja su lektira. :D

Čemu uopće rasprava Austrijanci vs Turci. Okupatori jedni, okupatori drugi, nisu ništa napravili po BiH zbog ljubavi prema ovdašnjem narodu, nego zbog svojih interesa. To što su Austrijanci ostavili više može se dijelom pripisati i naprednijem razdoblju u kojem su vladali, dok je Otomansko carstvo već umiralo...
Hafis

#1952 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Hafis »

Havatar wrote:Hoces da kazes da nije nijedna knjiga izdata prije Austrijanaca :?: :roll: Sto se tice skola nisu imale gimnazije nego su imale medrese a inace postoji veliki broj knjzevnika koji su u tursko vrijeme bili poznati sirom carstva a koji su pisali na arabicom ili arapskim pismom , vecinom su pisali na turskom jeziku ali je postojao i jedan broj djela koja su pisana na bosanskom . Mnoga od tih djela se danas uce u turskoj bilo kao lektira bilo kasnije kao djela o kojima se govori na fakultetima.
Pa dobro student.
Daj mi samo nekoliko imena tih razvikanijih pisaca iz turskog doba koji su pisali na našem jeziku (osim franjevaca).
I koja se od tih dijela danas uče u BiH?

Za svakog tvog jednog nabrojanog u tih 400 godina, ja ću ih deset pobrojati u razdoblju 1878-1918...i to ono baš multietnički.
Bola', preko 95% nepismenog stanovništva su ostavili iza sebe i to u osvit dvadesetog stoljeća. Bolje su stanje zatekli španski konkvistadori u Južnoj Americi. Bolnice nisu bili u stanju iza sebe ostaviti, a ne još i knjige tiskati.
BHCluster

#1953 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by BHCluster »

Zamisli napisati za narod da je nepismen a pisali i govorili na arapskom, turskom i farsiju/perzijskom a sacuvali svoj Bosanski jezik, i zamisli uzdizati Austro Ugarsku a ta ista Austro-Ugarska zabrani Bosanski jezik 1907. Koliki Ćutuk moras biti da bih nesto tako tvrdio?
Last edited by BHCluster on 06/05/2014 17:27, edited 2 times in total.
Havatar

#1954 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Havatar »

Nisu ostavili nepismene nego su oni postali nepismeni jer su sa arapskog pisma i arabice presli na latinicu . Tokom osmanske vladavine bilo je oko 5000 divanskih pjesnika mada je u historiji književnosti poznato oko 3000 njih. . S druge strane, smatra se da je za vrijeme istog perioda djelovalo oko četiri stotine pisaca i pjesnika iz Bosne, međutim danas je poznato ime samo njih oko tri stotine sto je oko 10% osmanske knjizevnosti sto je kad se vidi da je po povrsini i po broju stanovnika Bosna cinila ne vise od 1% veoma veliki procenat. Divanska knjizevnost je knjizevnost na persijskom , turskom i arapskom jeziku a pored nje postojala je alhamijado knjizevnost koja je obuhvatala djela na domacem jezuku pisana arpskim pismom ili arabicom . Posto kazes da ti navedem djela koja su napisana na bosanskom jeziku evo da ti navedem nekoliko: Prva stampana knjiga arabicom "Ovo je od vjerovanja na bosanski jezik kitab " , "Bosansko-turski ucitelj " , casopisi "Mualim " , "Tarik " , "Misbah " , rjecnik na bosanskom u stihovima "Potur Sahidija ", kao i pjesme "Duvanjski arzuhal ", "Pismo kadije Hasana svome bratu ", "Nuto moje cuda i ljute nevolje " , "Camdzi Mujo i lijepa Una ", "Asiklijski elifbe " , "Cudan zeman nastade " ..
megaman4

#1955 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by megaman4 »

šta reće i ostade živ? čuj ostavili nepismeno stanovništvo? :-) a toliko je radova napisano u to vrijeme, zatim prvi bosansko-turski riječnik, itd... pa sav belaj u Bosni je došao iz tzv. civilizovanog kršćanskog svijeta, kada su odlukama Berlinskog kongresa BiH dali Austriji, koja je u to vrijeme naselila preko 200.000 kršćana u BiH, a isto toliko je Bošnjaka muslimana emigriralo zbog te iste politike Austrije. Zatim su nam 1907 ukinuli jezik i etnonim Bošnjak, što se kasnije pokazalo kao velika greška u daljnjim stradanjima Bošnjaka. Sve do današnjeg dana Bosna trpi zbog katastrofalne politike Austrije. Taj tvoj tzv. zapad propada kao stari Šipadov kauč, dok Turska sve više jača. I bolje se okretati Turcima nego licemjernom zapadu, koji će abd propasti, to mu je sudbina. :bih:
Hafis

#1956 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Hafis »

Havatar
Nisu ostavili nepismene nego su oni postali nepismeni jer su sa arapskog pisma i arabice presli na latinicu . Tokom osmanske vladavine bilo je oko 5000 divanskih pjesnika mada je u historiji književnosti poznato oko 3000 njih. . S druge strane, smatra se da je za vrijeme istog perioda djelovalo oko četiri stotine pisaca i pjesnika iz Bosne, međutim danas je poznato ime samo njih oko tri stotine sto je oko 10% osmanske knjizevnosti sto je kad se vidi da je po povrsini i po broju stanovnika Bosna cinila ne vise od 1% veoma veliki procenat. Divanska knjizevnost je knjizevnost na persijskom , turskom i arapskom jeziku a pored nje postojala je alhamijado knjizevnost koja je obuhvatala djela na domacem jezuku pisana arpskim pismom ili arabicom . Posto kazes da ti navedem djela koja su napisana na bosanskom jeziku evo da ti navedem nekoliko: Prva stampana knjiga arabicom "Ovo je od vjerovanja na bosanski jezik kitab " , "Bosansko-turski ucitelj " , casopisi "Mualim " , "Tarik " , "Misbah " , rjecnik na bosanskom u stihovima "Potur Sahidija ", kao i pjesme "Duvanjski arzuhal ", "Pismo kadije Hasana svome bratu ", "Nuto moje cuda i ljute nevolje " , "Camdzi Mujo i lijepa Una ", "Asiklijski elifbe " , "Cudan zeman nastade "
Čestitike na guglanju, ali kume sve ti je to sitno.
Ljudi u devetnaestom stoljeću pisali o položaju radničke klase, udarali temelje socijaldemokracije, filozofiju razvili do savršenstva, slikarstvo i komponiranje podigli na nikada više dostignutu razinu, a ti meni 400 godina sabra u par nekakvih poluriječnika od 10-15 stranica, Asiklijski elifbe i Potur Sahidiju. A slikara i kompozitora ni za lijeka.
A ne znam što ikako diplim o stvarima koje se ne mogu porediti ni u crtanom filmu a ne u stvarnosti.
Havatar

#1957 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Havatar »

Hafis wrote:
Havatar
Nisu ostavili nepismene nego su oni postali nepismeni jer su sa arapskog pisma i arabice presli na latinicu . Tokom osmanske vladavine bilo je oko 5000 divanskih pjesnika mada je u historiji književnosti poznato oko 3000 njih. . S druge strane, smatra se da je za vrijeme istog perioda djelovalo oko četiri stotine pisaca i pjesnika iz Bosne, međutim danas je poznato ime samo njih oko tri stotine sto je oko 10% osmanske knjizevnosti sto je kad se vidi da je po povrsini i po broju stanovnika Bosna cinila ne vise od 1% veoma veliki procenat. Divanska knjizevnost je knjizevnost na persijskom , turskom i arapskom jeziku a pored nje postojala je alhamijado knjizevnost koja je obuhvatala djela na domacem jezuku pisana arpskim pismom ili arabicom . Posto kazes da ti navedem djela koja su napisana na bosanskom jeziku evo da ti navedem nekoliko: Prva stampana knjiga arabicom "Ovo je od vjerovanja na bosanski jezik kitab " , "Bosansko-turski ucitelj " , casopisi "Mualim " , "Tarik " , "Misbah " , rjecnik na bosanskom u stihovima "Potur Sahidija ", kao i pjesme "Duvanjski arzuhal ", "Pismo kadije Hasana svome bratu ", "Nuto moje cuda i ljute nevolje " , "Camdzi Mujo i lijepa Una ", "Asiklijski elifbe " , "Cudan zeman nastade "
Čestitike na guglanju, ali kume sve ti je to sitno.
Ljudi u devetnaestom stoljeću pisali o položaju radničke klase, udarali temelje socijaldemokracije, filozofiju razvili do savršenstva, slikarstvo i komponiranje podigli na nikada više dostignutu razinu, a ti meni 400 godina sabra u par nekakvih poluriječnika od 10-15 stranica, Asiklijski elifbe i Potur Sahidiju. A slikara i kompozitora ni za lijeka.
A ne znam što ikako diplim o stvarima koje se ne mogu porediti ni u crtanom filmu a ne u stvarnosti.
Samo sam naveo nekoliko primjera posto si to od mene trazio . Sto se tice toga sto si napisao nije ni bila prica o slikarstvu, kompozitorima , radnickim pravima nego si ti tvrdio da se Aleksa Santić ili Svetozar Corović ne bi mogli baviti književnošću da je ostala turska uprava, sve do recimo prvog svjetskog rata, da ne bi imali kome pisati poeziju, da ne bi imali gdje bi je to tiskali, i da ne bi niko to znao citati i ja sam ti dokazao da to nije tacno. Sto se tice tih pitanja o tome nije ni moglo da bude rijeci kad je Austrija odzavala feudalni sistem u Bosni i nemoguce je u takvom sistemu pricati o radnickim pravima i socialdemokratiji. Turci su pokusali da taj sistem reformisu i da ga prilagode novom vremenu ali je doslo do pobune bosanskih feudalaca i nedugo zatim je Bosna potpala pod austrijsku vlast gdje su svi ti procesi vraceni na pocetak i austrijska vlast je samo usporila razvoj bosanskog drustva.
Last edited by Havatar on 06/05/2014 19:04, edited 1 time in total.
Hafis

#1958 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Hafis »

"megaman4"
šta reće i ostade živ? čuj ostavili nepismeno stanovništvo? :-) a toliko je radova napisano u to vrijeme, zatim prvi bosansko-turski riječnik, itd...
De mi to '''itd'' malo podrobnije raščlani. Nešto nemam u tefteru baš puno tih podataka pa ako ti nije teško.
pa sav belaj u Bosni je došao iz tzv. civilizovanog kršćanskog svijeta, kada su odlukama Berlinskog kongresa BiH dali Austriji, koja je u to vrijeme naselila preko 200.000 kršćana u BiH, a isto toliko je Bošnjaka muslimana emigriralo zbog te iste politike Austrije. Zatim su nam 1907 ukinuli jezik i etnonim Bošnjak, što se kasnije pokazalo kao velika greška u daljnjim stradanjima Bošnjaka. Sve do današnjeg dana Bosna trpi zbog katastrofalne politike Austrije.
To ti je kad se nema sreće.
Taj tvoj tzv. zapad propada kao stari Šipadov kauč, dok Turska sve više jača. I bolje se okretati Turcima nego licemjernom zapadu, koji će abd propasti, to mu je sudbina. :bih:
Turska forever in my hearth.
Veliš propada zapad ko šipadov kauč?
Kada saznam da je jedan, ponavljam JEDAN BiH dijasporac iz ekonomskih razloga napustio položaj u Skandinaviji ili Eu i otišao živjeti u Tursku, onda bi se možda i dalo razmišljati što kje tog lika na to natjeralo.
A ovako....šuplja. Eno propada i Clooney, grohno k'o baraka, i mada izgledam mnogo bolje od njega, još uvijek mi ne nude nikakve uloge u filmovima.
megaman4

#1959 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by megaman4 »

to što ti ne priznaješ Bosanski jezik to je tvoj problem nije moj, to je stariji jezik i od Hrvatskog ali i od Srpskog, a taj riječnik o kojem govorim postoji, samo ste vi Hrvati i Srbi pokušavali nametnuti Bošnjacima u onoj državi nekakav srpsko-hrvatski jezik, i onda nam negirate naš etnonim Bošnjak, ali točak historije se mijenja, nema više te države, i vaših laži. Znam ja da vam je sve što ima prefiks Bosanski trn u oku, ali to je vaš problem, nije naš, nažalost nastavljate sa politikom negiranja jednog starog naroda, i njegovog jezika, za koji tvrdite da je kao i etnonim Bošnjak nastao 1993. A sam se zapitaj koliko turcizama ima u Hrvatskom jeziku? :-) :roll:
Hafis

#1960 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Hafis »

Havatar wrote:Sto se tice tih pitanja o tome nije ni moglo da bude rijeci kad je Austrija odzavala feudalni sistem u Bosni i nemoguce je u takvom sistemu pricati o radnickim pravima i socialdemokratiji. Turci su pokusali da taj sistem reformisu i da ga prilagode novom vremenu ali je doslo do pobune bosanskih feudalaca i nedugo zatim je Bosna potpala pod austrijsku vlast gdje su svi ti procesi vraceni na pocetak i austrijska vlast je samo usporila razvoj bosanskog drustva.
Daj molim te. ''Turska htjela reformirati Bosnu i prilagoditi novom vremenu'' a ''Austrija vratila proces unatrag''. Čovječe da su ostali još koje desetljeće ne bi pruge, škole, bolnice, električne struje, političkih stranaka vidjeli prije Tita
Pa Tursku je tek Kemal paša doveo koliko - toliko u red, a ne da ona, feudalna država u 19 stoljeću vrši reforme po Bosni.
Pogledaj sva kulturno-umjetnička društva, počevši od Zore pa sve do Napretka, Hrvoja...pogledaj pojavu pisaca, znanstvenika, istraživača, liječnika....(ne kažem da je to vrijeme pretjerano obilovalo tim ljudima, ali to je bio zametak) ...svi su oni čekali da zatvore kapiju za Turskom. e sad što je došao drugi upravitelj koji je osim europeizacije donio i druge probleme, to je za podforum povijest.
Da skratim, Turska je ipak otišla nekih 50-60 godina prekasno iz Bosne.
I povlačim se iz priče. Previše turkofila, a ja i babo sami :D .
Šalim se. Turska u mojim razmišljanjima zauzima jednako mjesto kao i nacrt petogodišnjeg plana proizvodnje federa za klix upaljače u Rurskoj oblasti.
Hafis

#1961 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Hafis »

megaman4 wrote:to što ti ne priznaješ Bosanski jezik to je tvoj problem nije moj, to je stariji jezik i od Hrvatskog ali i od Srpskog, a taj riječnik o kojem govorim postoji, samo ste vi Hrvati i Srbi pokušavali nametnuti Bošnjacima u onoj državi nekakav srpsko-hrvatski jezik, i onda nam negirate naš etnonim Bošnjak, ali točak historije se mijenja, nema više te države, i vaših laži. Znam ja da vam je sve što ima prefiks Bosanski trn u oku, ali to je vaš problem, nije naš, nažalost nastavljate sa politikom negiranja jednog starog naroda, i njegovog jezika, za koji tvrdite da je kao i etnonim Bošnjak nastao 1993. A sam se zapitaj koliko turcizama ima u Hrvatskom jeziku? :-) :roll:
Jebote, pa ti sam pitaš i sam odgovaraš.
Turcizama u hrvatskom jeziku ima oko 25-30%. To je činjenica.
Nego, što si se tako ražestio?
Stručnjak za jezike, lingvist, što bi se na mladom Hrvatskom jeziku reklo jezikoslovac, a vidiš opet upadaš u matricu mi/vi...k'o da smo na buvljaku
Zašto mi se obraćaš kao da sam množina, kao da ja ''negiram jedan narod'', da mi je ''prefiks bosanski trn'' u oku, da ''koristim laži'' i slične nebuloze.
Jesam li ti ja činjenicom da sam pripadnik druge etničke skupine ad hoc neprijatelj, ili imaš neki animozitet prema meni osobno, ali ti se slučajno otme ono mi/vi.
Seoskivaralica

#1962 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Seoskivaralica »

Ovi i oni ili ti je draze INI sa zapada ruse i tamane sve sto im se ne pokori ili sa ENTUZIJAZMOM naguzi....

Popisi imaju od turskog vakta kad je ko dosao da se zna i kolko ima svih zajedno i pojedinih poimenice....naravno radi efikasnije mobilizacije i ubiranja poreza....da ne kazem sta su i dusmani planirali pa prebrojavali....

Po pitanju filozofije ne trkeljajte jer nista nije receno da je inovacija samo dorade od kad je svijeta i vijeka....
Da nisu arapi ili ti islamski mislioci izucavali filozofiju ona bi danas pocinjala sa hobbsom i smitom hegelom i tomom akvinskim ,jer je zapaljena alexandrijska cuvena biblioteka, te ostalim pametnjakovicima da ne spominjem onog naheravo....nasadjenog....kanta.....tek kad se cuje ibn sinna gazalli ili ibn ruzd neke stvari postaju upitne u temelju zapadne filozofije....tolko o tom....

Turci su bili najmodernija vojna sila kad su prodirali na balkan i najprosvijeceniji , nesto novo u tom periodu.....srecom kao i sve i oni su stagnirali i ugusili se u vlastitim shupljacima i dekadenciji....
Dosli su drugi koji su zajedno sa njima rasli te ubrzo i riknuli, imali su svoju viziju koja nije bas prosla....mi smo se stalno povijali da bi opstali, kolko dobra i zla donesose jedni i drugi meni je svejedno jer i da smo na karpatima isto bi nam bilo ...imali bi nekakvu istoriju......
Nas naaajveci problem , tu mislim na Bosnjake , je religija jer da smo katolici hrvati bi nas smatrali saveznikom , da smo ortodoxi srbi bi nas smatrali saveznikom i bila bi mirna Bosna ili ti asimilirana u jedno od ove dvije....
Vjerovatno zato je i nasa vlastela i narod u 15 vijeku masovno primila islam....da mu se ne pita kakav srbin jal hrvat....

Neise biti posten u sagledanju cinjenica moze samo neko objektivan , mi svi smo isuvise prisno vezani za sve sto vidimo ocima.....

Nama bi samo Spock iz zvjezdanih staza mogao kadisati......
Havatar

#1963 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Havatar »

Hafis wrote:
Havatar wrote:Sto se tice tih pitanja o tome nije ni moglo da bude rijeci kad je Austrija odzavala feudalni sistem u Bosni i nemoguce je u takvom sistemu pricati o radnickim pravima i socialdemokratiji. Turci su pokusali da taj sistem reformisu i da ga prilagode novom vremenu ali je doslo do pobune bosanskih feudalaca i nedugo zatim je Bosna potpala pod austrijsku vlast gdje su svi ti procesi vraceni na pocetak i austrijska vlast je samo usporila razvoj bosanskog drustva.
Daj molim te. ''Turska htjela reformirati Bosnu i prilagoditi novom vremenu'' a ''Austrija vratila proces unatrag''. Čovječe da su ostali još koje desetljeće ne bi pruge, škole, bolnice, električne struje, političkih stranaka vidjeli prije Tita
Pa Tursku je tek Kemal paša doveo koliko - toliko u red, a ne da ona, feudalna država u 19 stoljeću vrši reforme po Bosni.
Pogledaj sva kulturno-umjetnička društva, počevši od Zore pa sve do Napretka, Hrvoja...pogledaj pojavu pisaca, znanstvenika, istraživača, liječnika....(ne kažem da je to vrijeme pretjerano obilovalo tim ljudima, ali to je bio zametak) ...svi su oni čekali da zatvore kapiju za Turskom. e sad što je došao drugi upravitelj koji je osim europeizacije donio i druge probleme, to je za podforum povijest.
Da skratim, Turska je ipak otišla nekih 50-60 godina prekasno iz Bosne.
I povlačim se iz priče. Previše turkofila, a ja i babo sami :D .
Šalim se. Turska u mojim razmišljanjima zauzima jednako mjesto kao i nacrt petogodišnjeg plana proizvodnje federa za klix upaljače u Rurskoj oblasti.
Nisu oni reformisali samo u Bosni nego su krenuli u reformu i modernizaciju u cijelom carstvu ali je taj proces zaustavljen u cijelom carstvu nakon pobune bosanskih feudalaca i zbog toga je bilo tako kako opisujes posto da je ta reforma i proces modernizacije sproveden u 19 vijeku onda bi i Turska i svi dijelovi koji su bili pod njom bili u nivou sa onima koji su prihatili ono sto je novo vrijeme zahtjevalo i to je jedan od glavnih razloga sto se Osmansko carstvo raspalo. Ubrzo nakon toga Bosna potpada pod austrijsku vlast koja je potpuno zaustavila i vratila te procese na pocetak i dalje je feudalni sistem bio sistem po kom je privreda u BIH funkcionisala i samo je usporen razvoj drustva u Bosni. Austrija u Bosni nije vrsila nikakvu europeizaciju nego je radila samo ono sto bi omogucilo funkcionisanje austrijske drzave na bosanskom tlu i ta izgradnja pruge je bila zbog toga da bi se odnosile sirovine iz Bosne a ne da bi je razvijali. Tramvaj je prvi put vidjen u Sarajevu ne zbog toga sto je bio centar u Austrougarskoj nego sto je taj grad izabran za njegovo testiranje pa ako nesto podje po zlu onda nema veze. Isto tako izgraadnja skola je bila potrebna posto je pismo koje je koristila administracija nove drzave bila latinica a stanovnistvo se koristilo arapskim pismom i arabicom a na selu je postojao i dobar broj nepismenih i onda su morali da te ljude nauce novo pismo da bi mogli da funkcionisu . Da su zeljeli da narod europeiziraju onda bi otvorili makar jednu visokoskolsku ustanovu a nisu otvorili nijednu i pravili bi kulturne institucije koje bi sistematski radile na razvoju kulture . Da ne govorim koliko je negativno i na razvoj drustva i kulture uticalo ukidanje jezika i etnonima Bosnjak sto je jos jedan negativni proces koji je austrijska drzava pokrenula i to u vrijeme kad su u Evropi bili aktuelni suprotni procesi koji su doveli do modernih drzava i ncija kakve danas postoje.
BHCluster

#1964 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by BHCluster »

Hafis wrote: Turcizama u hrvatskom jeziku ima oko 25-30%. To je činjenica.
I onda se Hafisaga pitas kako je Turska utjecaj imala na literaturu.
BHCluster

#1965 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by BHCluster »

Image
Nasuh Karađoz bin Abdulah el-Bosnavi ili ti ga Matrakçı Nasuh.
BHCluster

#1966 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by BHCluster »

Hafis wrote: Čestitike na guglanju, ali kume sve ti je to sitno.
A sta ti poredis Hafisaga, Otomansku okupaciju sa Austro-Ugarskom okupacijom, mozeli se to porediti mislim 16. sa 19. vijekom na taj nacin i usporedjivati ta dostignuca?
Hafis

#1967 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Hafis »

Što su se ovo ušutili?
Nego, nitko ne komentira prijedlog Izbornog zakona za Mostar koji je prošao u domu naroda.
Čitav grad jedna izborna jedinica - pa kom' obojci, kom' opanci.
Mada neće proći predstavnički dom, ipak je vrijedilo pokušati.
BHCluster

#1968 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by BHCluster »

Hafis wrote:Što su se ovo ušutili?
Nego, nitko ne komentira prijedlog Izbornog zakona za Mostar koji je prošao u domu naroda.
Sta mislis bili isti princip trebalo primjeniti na sve razine vlasti?
Joe McCarthy

#1969 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Joe McCarthy »

Pa podijelite Mostar po ratnim linijama i problem riješen, Hrvatima je uskraćena majorizacija Bošnjaka, a naše Bošnje dobijaju svoj tor gdje se nemogu kriti iza "sabotaža HDZovaca". :thumbup:
Hafis

#1970 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Hafis »

http://www.klix.ba/vijesti/bih/zijat-mu ... /140506026

Mostar je eklatantan primjer paradoksalnosti.
Imamo deklarativno zaklinjanje u jedinstveni grad, jedinstvenu državu, zajedništvo i folove, a s druge strane, kada dođu djela na red: ako ''naši'' ne mogu vladati, vjerojatno će nas ''oni'' kad-tad poklopiti - zato, haj'mo mi to nekako izdjeliti na vakat....što kažu: za ljute rane - ljuta trava.
Političari su pokvareni i nema tu ni dobrih stranaka, ni dobrih momaka...postoje samo navijačke strasti - naši/njihovi.
Rat koji nikada nije prestao.
Heartbeats

#1971 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Heartbeats »

Hafis wrote:Što su se ovo ušutili?
Nek bude tako, ali hajmo prvo definisati sta je grad u ovom slucaju! Ne mogu brato ni podvelez ni goranci ni cim biti u gradu!!!

Evo ja licno nema apsolutno nista protiv da bude jedinstveni grad sa jedan covjek jedan glas principom. Nek naprave neko malo vijece u gradskoj skupstini gdje ce se pitanja od tog posranog vitalnog nacionalnog interesa tretirati (kao imena ulica..doduse imena ulica u dijelovima grada nisu nacionalno pitanje nego stvar univerzalne ljudske sramote)

Ali fol je u tome sto na lokalnom nivou od tog nacionalne price nema fajde, bitno ti je da komunalno radi, da djeca mogu do skole stici kako treba, da gradski prevoz radi...i neka bude jedan covjek jedan glas pa ces fino svako skonatati koliko su ovi suplji i koliko je ta nacionalna suplja i bez ikakve supstance..
Paranoid

#1972 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Paranoid »

Hafis wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/zijat-mu ... /140506026

Imamo deklarativno zaklinjanje u jedinstveni grad, jedinstvenu državu, zajedništvo i folove, a s druge strane, kada dođu djela na red: ako ''naši'' ne mogu vladati, vjerojatno će nas ''oni'' kad-tad poklopiti - zato, haj'mo mi to nekako izdjeliti na vakat....što kažu: za ljute rane - ljuta trava.
Političari su pokvareni i nema tu ni dobrih stranaka, ni dobrih momaka...postoje samo navijačke strasti - naši/njihovi.
Ko o čemu, ti o dijeljenju...haman je krivoustom lakše izgovorit "treći", nego "suživot"... Samo, moram ti reći da se slažemo u tome da "rat nije nikada prestao"..samo što više nema Dretelja i postrojavanja mršavih.. jbg... što si mogao, mogao si nekad, danas jok..
Hafis

#1973 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Hafis »

Heartbeats wrote:
Nek bude tako, ali hajmo prvo definisati sta je grad u ovom slucaju! Ne mogu brato ni podvelez ni goranci ni cim biti u gradu!!!
Evo ja licno nema apsolutno nista protiv da bude jedinstveni grad sa jedan covjek jedan glas principom. Nek naprave neko malo vijece u gradskoj skupstini gdje ce se pitanja od tog posranog vitalnog nacionalnog interesa tretirati (kao imena ulica..doduse imena ulica u dijelovima grada nisu nacionalno pitanje nego stvar univerzalne ljudske sramote)

Ali fol je u tome sto na lokalnom nivou od tog nacionalne price nema fajde, bitno ti je da komunalno radi, da djeca mogu do skole stici kako treba, da gradski prevoz radi...i neka bude jedan covjek jedan glas pa ces fino svako skonatati koliko su ovi suplji i koliko je ta nacionalna suplja i bez ikakve supstance..
To jeste neobično. Ali kako odrediti što potpada grad a što ne? Dobro, Cim bih izuzeo jer je danas urbaniziraniji od većine nekadašnje urbane jezgre grada i stvarno je urastao u grad, a za Gorance, Podveležje, Polog, da ne govorimo Drežnicu i sl...tko bi to razriješio.
Ono što ''handri'' Mostar je ta obvezujuća nacionalna kvota, nacionalni klubovi u gradskoj skupštini, svojevrsna prava nacionalnih veta... i ostale kvake, koje jednom riječju u potpunosti liče na jedan mini dom naroda. Ja znam da su ti... da ih nazovem rudimenti obvezujući u ovakvoj rovitoj sredini - na žalost, ali stvarno je teško napraviti funkcionalnu lokalnu zajednicu s tako kompliciranim sustavom koji liči na jedan mali parlament i koji zahtijeva masu usuglašavanja, a koji bi ujedno trebao predstavljati jednu običnu gradsku vlast. Vrlo komplicirano.
S tim da današnje političke stranke svojim ponašanjem tu ionako delikatnu situaciju još više usložnjavaju. bojim se da ćemo mi kao generacija izumrijeti, a to se neće riješiti. Pa već je 20 godina prošlo.
Hafis

#1974 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Hafis »

Paranoid wrote:
Hafis wrote:http://www.klix.ba/vijesti/bih/zijat-mu ... /140506026

Ko o čemu, ti o dijeljenju...haman je krivoustom lakše izgovorit "treći", nego "suživot"... Samo, moram ti reći da se slažemo u tome da "rat nije nikada prestao"..samo što više nema Dretelja i postrojavanja mršavih.. jbg... što si mogao, mogao si nekad, danas jok..
Tko o čemu ti po meni.
Uopće nisi pročitao tekst koji sam komentirao, nego onako iz volea.
I ne znam što mi impliciraš nekakvo postrojavanje u Dretelju? S kojim pravom?
Mislim stvarno si lik....uostalom znam i ja takve gluposti mlatiti:
Jer ako slijedimo tvoju logiku da sam ja postrojavao mršave, ne vidim razloga da i ti nisi postrojavao u Bugojnu ili u Hadžićima...mršave-debele, nebitno...i da ne nabrajam još neke logore pošto njih navodno ''zvanično'' nije bilo.
Znači kume, što si postrojavao - postrojavao, što si mogao mogao si nekad, danas jok...
Heartbeats

#1975 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju

Post by Heartbeats »

Hafis wrote:
Heartbeats wrote:

To jeste neobično. Ali kako odrediti što potpada grad a što ne? Dobro, Cim bih izuzeo jer je danas urbaniziraniji od većine nekadašnje urbane jezgre grada i stvarno je urastao u grad, a za Gorance, Podveležje, Polog, da ne govorimo Drežnicu i sl...tko bi to razriješio.
Ono što ''handri'' Mostar je ta obvezujuća nacionalna kvota, nacionalni klubovi u gradskoj skupštini, svojevrsna prava nacionalnih veta... i ostale kvake, koje jednom riječju u potpunosti liče na jedan mini dom naroda. Ja znam da su ti... da ih nazovem rudimenti obvezujući u ovakvoj rovitoj sredini - na žalost, ali stvarno je teško napraviti funkcionalnu lokalnu zajednicu s tako kompliciranim sustavom koji liči na jedan mali parlament i koji zahtijeva masu usuglašavanja, a koji bi ujedno trebao predstavljati jednu običnu gradsku vlast. Vrlo komplicirano.
S tim da današnje političke stranke svojim ponašanjem tu ionako delikatnu situaciju još više usložnjavaju. bojim se da ćemo mi kao generacija izumrijeti, a to se neće riješiti. Pa već je 20 godina prošlo.
Pa u tome i jeste caka..dok se oni glodju, Cim se urbanizirao...i dok god postoji nacionalna kvota Cim ce se i dalje urabanizirati a podvelesci ce naseljavati pasjak i dovoditi ovce do magistrale..i zbog toga i Cimu i Dobrcu odgovara ovo stanej i zbog toga bi ih ja izbacio iz grada :-)

Ali relano, sta na lokalnom nivou koze biti od nacionalne vaznosti? Medjutim, ovim spomnutim sto su se okoristili o navedeno to odgovara i zato ce ti ibiti tako..dosli divlji i otjerali pitome...samo sto su se sada divlji kao "urbanizirali"
Locked