Mržnja je jako zarazna bolest i treba puno vremena da se ispere iz nacionalnog tkiva čak i kad se to želi. U Njemačkoj i dan danas imaš stariju generaciju koja smtara da je Hitler bio upravu. Džaba kazne i zakoni, džaba Dresden i još stotine zgaženih gradova, džaba podjela...mržnja i bolesni nacionalizam su ostali u tragovima. E sad zamisli kako je u Srbiji koja se nije ni suočila sa svojim grijesima.strong69 wrote:Ja ne znam sta ovi Srbi misle i kako misle da zive i kakav je to zivot sa ovoliko mrznje? Na B92, gdje su obicno mnogo umjereniji komentatori, ista situacija... Hej...
Ratko Mladić u Haagu!
- kamberovica polje
#1951 Re: Ratko Mladić u Haagu!
-
daddy-kool
#1952 Re: Ratko Mladić u Haagu!
http://danas.rs/dijalog.46.html?news_id ... %2c+Fatima
Oprosti nam, Fatima
Komandant ovih ubica je 16 godina posle genocida bio pod zaštitom naše države, "u bekstvu". Često je viđan u Beogradu, na utakmicama, među gostima na veseljima. Onda je nestao
Zatvorite oči i zamislite mladu Srebreničanku Fatimu Muhić. Ima 22 godine, dugu crnu kosu uredno očešljanu ispod svilenog hidžaba, usko i ponosno lice. Studira filozofiju u Sarajevu, ponos je svih kod kuće.
Piše: Miloš Ćirić
Nenametljiva je i duhovita, ima mnogo prijatelja. Ovog zlatnog jutra ona sedi sama na Baščaršiji, lista beleške sa predavanja, voli svež vazduh. Diše duboko, pije kafu i grize slatki ratluk od ruže. Uzima gutljaj hladne vode, gleda u maglovita sarajevska brda i mašta o odlasku u Njujork. Sada gleda u sat, vreme je za pokret, visoko diže šake na čelo, zaokruži lice prstima i zategne kosu ispod marame. Šalje poruku mami, u Srebrenicu, želi dobro jutro i kaže joj da ih sve voli. Ustaje, prebacuje torbu preko ramena, nasmejana prolazi kroz grupu turista i nestaje u masi. Da li je vidite? Sada otvorite oči.
Fatima je rođena u Potočarima, dan nakon što je Vojska Republike Srpske umarširala u Srebrenicu. Na nepodnošljivoj vrućini hiljade ljudi panično je bežalo od srpske armije - u šume, brda, samo što dalje, ka Tuzli, u Potočare. Srbi su tog dana dobro razumeli reči svog komandanta u izjavi koju je dao čim mu je smrdljiva čizma kročila u Srebrenicu. Slavili su i pevali do duboko u noć, dok su šefovi pripremali masovni pokolj, a mehanizacija iz Srbije se gomilala za nedelje njihovog krvavog pira. Za lov na muškarce po šumama, za komande "na kolena!", za laži "neće vam biti ništa, slobodno izađite". Za dijabolično smejanje u potiljak mladićima koji, mokri od znoja i mokraće, pred srpskim herojima kleče nenaoružani, za snimanje kamerom njihovih ubistava, za tupi zvuk koje mrtvo telo pravi kad padne na požutelu travu i tešku bosansku zemlju.
Jedanaestog jula žene, deca, starci i mladići bežali su ka bazi UN. Nisu znali, kako su mogli znati, da trče u čekaonicu za smrt i svoje mesto u masovnoj grobnici. U stampedu uplašenih duša nalazila se hrabra Hava sa velikim stomakom, bojala se da će pasti, da će je masa prevrnuti na vrelu zemlju. Hava se tokom prve noći u Potočarima porodila u nezamislivim uslovima. Noć je bila gora od dana, paklena vrućina gušila je hiljade ljudi koji su delili grozan vazduh skloništa. Rodila je devojčicu.
Istovremeno, 120 kilometara odatle, u smrdljivom Beogradu, gospoda je iz fotelja gledala Dnevnik i slušala generalovu izjavu: "Evo nas u srpskoj Srebrenici. Napokon je došao trenutak da se osvetimo Turcima na ovim prostorima." Gospođe su završavale pripreme za sutrašnju krsnu slavu, Petrovdan. Nedelju dana kasnije u Dnevniku RTS-a čuo se mladi glas poslanika Vučića, koji je pretio sa skupštinske govornice: "Ubijte jednog Srbina, mi ćemo stotinu muslimana."
Hiljade muslimana je već bilo bačeno u masovne grobnice. Kada su postale prepune, tela su komadana i prenošena u sekundarne, pa opet prekopavana i bacana u tercijarne grobnice. Srbi su imali pune ruke posla sve do kraja leta. Ko je upravljao bagerima? Ko je vozio autobuse iz Valjeva, Šapca, Užica da iz Potočara voze ljude na lokacije gde su streljani? Ko je dizao leševe i bacao ih u jame u Tomašici, Kozluku, Budaku, Snagovu, Kamenici?
Komandant ovih ubica je 16 godina posle genocida bio pod zaštitom naše države, "u bekstvu". Često je viđan u Beogradu, na utakmicama, među gostima na veseljima. Onda je nestao. Danas znamo da se neko vreme krio u vojnom objektu na Topčideru. Ko su Dražen i Dragan? Dvojica gardista koji su pronađeni mrtvi 5. oktobra 2004. godine u istom vojnom objektu. Naša država i mediji tvrde da je reč o ubistvu i samoubistvu, a gardisti su zapravo ubijeni jer su tog jutra slučajno videli samog đavola. U to vreme ministar odbrane bio je Boris Tadić.
General je "pronađen" 2011. godine u selu Lazarevo kod Zrenjanina. Policiji je odmah ponosno izgovorio svoje pravo, prokleto ime. Predsednik Srbije Boris Tadić tada je ucveljeno obavestio javnost da je heroj uhapšen. Komandant je odmah tražio da poseti grob svoje ćerke Ane, sahranjene baš na Topčideru. Ana je izvršila samoubistvo 1994. godine pucajući sebi u glavu iz tatinog pištolja. Prema glasinama, njen otac je zahtevao da je poslednji put našminka i opstruirao istragu o njenoj smrti. Kažu da ga je smrt ćerke toliko pogodila da je zbog toga promenio svoju "ratnu strategiju".
Sećate li se Fatime? Hava Muhić je svojoj devojčici dala ime tek 2012. godine kada su identifikovane njene bebeće kosti. Bile su male i pomešane sa drugima, nije bilo lako ni pronaći ih, ni utvrditi čije su. Fatima je najmlađa žrtva genocida u Srebrenici. Takvih žrtava ima još bar 8.371, ali Fatima je živela najkraće tokom one paklene julske noći. Fatima, koju danas zamišljamo da nasmejana prolazi Baščaršijom, umrla je istog sata kada se i rodila. Nikada neće videti sarajevska brda, ni popiti gutljaj hladne vode. NJena majka danas gleda izricanje presude ubici svog deteta, dok njene ostale ubice slobodno žive među nama, neki od njih su na vlasti, neki u opoziciji, neki nam deci predaju u školama, neki nam pišu vesti, neki od njih nam vode državu.
Oprosti nam, Fatima.
Autor je aktivista za ljudska prava i saradnik Fakulteta za studije medija, Univerziteta The New School u Njujorku, SAD
- strong69
#1953 Re: Ratko Mladić u Haagu!
A sta bi dobro donijelo za buducnost da je oslobodjen ili da mu se nikad nije sudilo?DonieBrasco wrote:Sta ova presuda donosi dobro za buducnost ?
- edo_79
#1954 Re: Ratko Mladić u Haagu!
Djeca ti se smiju moj istoričaruKejn wrote:Ma znam Uroše, ovaj Edo... zato ti kažem drži se Sokolac.net-aedo_79 wrote:
U većini komentara da ... ali ima ih par koji baš i nisu daleko od istine ....
- hekaton
#1955 Re: Ratko Mladić u Haagu!
Ako Bosnjaci i svijet zaboravljaju, interent nije!
Hajmo da ga ugostimo i docekamo prvom prilikom mirotvorca i borca za mir na Balkanu!
Najveca steta za Bosnu je sto Sloba nije dozivio citanje presude, na taj nacin bi se zavijek stavila tacka na ucesce Srbije u ratu a ovako ce svojom propagandom i lazima za 50 godina biti zrtve pa ce tanjug izvjestavati kako je Bakir hodao sa kalasnjikovom oko Beograda.
Pmatimo, opminjimo i ne zaboravimo!

Hajmo da ga ugostimo i docekamo prvom prilikom mirotvorca i borca za mir na Balkanu!
Najveca steta za Bosnu je sto Sloba nije dozivio citanje presude, na taj nacin bi se zavijek stavila tacka na ucesce Srbije u ratu a ovako ce svojom propagandom i lazima za 50 godina biti zrtve pa ce tanjug izvjestavati kako je Bakir hodao sa kalasnjikovom oko Beograda.
Pmatimo, opminjimo i ne zaboravimo!

- cyprus
#1956 Re: Ratko Mladić u Haagu!
Bolest.Mohamad Sissoko wrote:Komunjara![]()
-
il dottore
- edo_79
#1958 Re: Ratko Mladić u Haagu!
Koliko ima majki čija su djeca poginula u Srebrenici a za koje se nikad čulo nije? Imaju li one nekretnine po Sarajevu i zimuju li one u Sarajevu a budu ljeti u Srebrenici kao pojedine osobe?il dottore wrote:Koji komentari nisu daleko od istine
https://www.nezavisne.com/novosti/bih/M ... DEO/321030
Molim pogledati video ispod
- Kejn
#1959 Re: Ratko Mladić u Haagu!
Kaže se Historičar na bosanskom, moj "Bosanac i Hercegovac"edo_79 wrote:Djeca ti se smiju moj istoričaruKejn wrote:Ma znam Uroše, ovaj Edo... zato ti kažem drži se Sokolac.net-aedo_79 wrote:
U većini komentara da ... ali ima ih par koji baš i nisu daleko od istine ....
- Rampage
#1960 Re: Ratko Mladić u Haagu!
Njegova (i bratije mu) istina je da je Alija kriv za genocid u Srebrenici.
Uostalom, to možeš i sam skontati iz njegovih postova.
- Šunj
#1961 Re: Ratko Mladić u Haagu!
Pamti, opominji, ne zaboravi i nikada ne oprosti, prenosi rijecima i djelima sta se desilo Bosnjacima i ko je napravio genocid nad nama (pod zastitom UN-a), na nove generacije da se to njima ne bi desilo, neka budu spremni na odbranu.hekaton wrote:Ako Bosnjaci i svijet zaboravljaju, interent nije!
Pamtimo, opminjimo i ne zaboravimo!![]()

-
°u°
#1962 Re: Ratko Mladić u Haagu!
Najgore što su sami sebe ubijedili da je sve istina što pričaju.strong69 wrote:Ja ne znam sta ovi Srbi misle i kako misle da zive i kakav je to zivot sa ovoliko mrznje? Na B92, gdje su obicno mnogo umjereniji komentatori, ista situacija... Hej...
Jedan od najboljih opisa i kritike društva u kojem živimo je rekao fra Drago Bojić. Baš momački je opalio po religijskim vođama, političarima a vala ni narod nije poštedio.
Gledam, sado-mazohističkiDrago Bojić wrote:Kad vjerski zvaničnici ili ljudi općenito veličaju ratne zločince, onda time nedvosmisleno pokazuju da nemaju ništa protiv zločina koji su počinjeni u njihovo ime ili za njihovu nacionalnu ili vjersku stvar. Štoviše, oni smatraju da su to herojska djela i veličanjem ratnih zločinaca žele dijelom participirati u kolektivnom zlu. Još davno je Hannah Arendt pisala da se moral srušio u puke mores – navike, običaje, proizvoljne konvencije – ne kod kriminalaca, već kod običnih ljudi, kod onih koji nisu ni pomišljali na to da dovedu u sumnju moralne propise sve dok su bili društveno prihvaćeni. Ratni zločini i ratni zločinci su društveno prihvaćeni, oni su u temeljima ovih društava i zato podršku ratnim zločincima mnogi smatraju moralno ispravnom i opravdanom. Njemački filozof Immanuel Kant na jednom mjestu kaže da niko ko bi proveo život među zlikovcima, ne poznajući nikoga drugoga, ne bi mogao imati pojam vrline. Naša društva su prvenstveno društva zlikovaca u kojima su vrline zgažene i odbačene. Kako onda očekivati od novih naraštaja da ne postanu zlikovci kad žive i odrastaju među zlikovcima i kad vide da zlikovci bolje prolaze u životu!?
http://www.nap.ba/new/vijest.php?id=40682
Što je najgore većina toga organizovano i isplanirano.
Last edited by °u° on 22/11/2017 14:55, edited 1 time in total.
- moa
#1963 Re: Ratko Mladić u Haagu!
Nikad ovi nece traziti halala, nego sljedeci put pamet u glavu jer ovo ludilo jos nije zavrsilo cak imam osjecaj da je jos vece nego 90tih.
- edo_79
#1964 Re: Ratko Mladić u Haagu!
Historičar/ istoričar .... može i jedno i drug patrioto ...... neznaš jezike konstitutivnih narodaKejn wrote:Kaže se Historičar na bosanskom, moj "Bosanac i Hercegovac"
- horkesh
#1965 Re: Ratko Mladić u Haagu!
Pokušavam da shvatim kakav obraz moraš biti da na dan kad se osudi čovjek koji je izvršio genocid u Srebrenici, ti pravdaš četničko iživljavanje po osobi kojoj je sve stradalo u toj Srebrenici. Ah da, ona "profitira od tragedije", isto kao da joj vi pare dajete.
Što jest jest, Bošnjaci su uvijek imali puno ovakvih, pa i 1992. godine, koji su svoje prodavali četnicima, bukvalno pod nož, od Prijedora do Velike Kladuše i Srebrenice.
Što jest jest, Bošnjaci su uvijek imali puno ovakvih, pa i 1992. godine, koji su svoje prodavali četnicima, bukvalno pod nož, od Prijedora do Velike Kladuše i Srebrenice.
- manijak1
- edo_79
#1967 Re: Ratko Mladić u Haagu!
Ja Aliju u usta uzeo nisam ... molim ne govoriti ono što nisam napisao .... vrati se i nađi post gdje sam ja to napisao i citiraj .... ja samo kažem da nije samo Munira nekog izgubila, ima masa drugih majki koje su djecu svoju izgubile i niko ih i ne spominje, koriste se samo kao brojevi da bi pojedincima bilo dobro ....Rampage wrote: Njegova (i bratije mu) istina je da je Alija kriv za genocid u Srebrenici.
Uostalom, to možeš i sam skontati iz njegovih postova.
-
Mohamad Sissoko
#1968 Re: Ratko Mladić u Haagu!
Stipu doEta, cim je presuda izrecena pojavi se lik sa pricom o torovima, politicarima ovo ono da malo ispinuje temu.Zacas ga skontas.Kejn wrote:Kaže se Historičar na bosanskom, moj "Bosanac i Hercegovac"edo_79 wrote:
Djeca ti se smiju moj istoričaru
- edo_79
#1969 Re: Ratko Mladić u Haagu!
Pa ja neznam šta vama treba taj čovjek da uradi da idite njegovu dvoličnost. Čovjek prvo u ratu bio iznad opkoljenog Sarajeva, sve lafo neće se miješati u unutrašnju politiku BiH a ovamo samo što Dodi ne kaže koje će gaće obuć, i ljudi i dalje vjeruju da se Vučko promijenio.hekaton wrote:Ako Bosnjaci i svijet zaboravljaju, interent nije!
Pmatimo, opminjimo i ne zaboravimo!![]()
Vučko dlaku mijenja ali ćud nikad
- Kejn
#1970 Re: Ratko Mladić u Haagu!
Pa može al samo kod tebeedo_79 wrote:Historičar/ istoričar .... može i jedno i drug patrioto ...... neznaš jezike konstitutivnih narodaKejn wrote:Kaže se Historičar na bosanskom, moj "Bosanac i Hercegovac"
-
Smaakaro
#1971 Re: Ratko Mladić u Haagu!
Hvala Bogu, uvijek istina izađe i stigne, Đeneral Pampers će krepati u sobici od 2 kvadrata.
Ostade Bosna i Hercegovina, prođe Osmansko Carstvo, Austro-ugarsku, Jugoslaviju, Četnike i ništa je ne uništi!
Ostade Bosna i Hercegovina, prođe Osmansko Carstvo, Austro-ugarsku, Jugoslaviju, Četnike i ništa je ne uništi!
-
kapljica kise
#1972 Re: Ratko Mladić u Haagu!
Margita81 wrote:Citam komentare na vijest po srbijanskim i srpskim portalima i porazni su. Na Balkanu moze biti samo opet rata. To je apsolutno sigurno. Nikad ali nikad tu normalnog i zdravog zivljenja.
Svi koji mogu treba da bjeze glavom bez obzira.
Isto pomislih citajuci
Ne mogu razumjeti i vjerovatno i necu nikad
Osjecam i ja doneke pripadnost svom narodu, ali pruzati podrsku ubici, monstrumu, necovjeku......ne razumijem
- edo_79
#1973 Re: Ratko Mladić u Haagu!
Bosna i Hercegovina je BILA, JESTE i BIĆE ..... nit je šta uništiti može nit je šta promijeniti može .....Smaakaro wrote:Hvala Bogu, uvijek istina izađe i stigne, Đeneral Pampers će krepati u sobici od 2 kvadrata.
-
LSD
#1974 Re: Ratko Mladić u Haagu!
Zar ima takvih neznalica i budala koji ne znaju ko je i šta je Vučić, šta je bio nekad u radikalima, šta je radio nekad, šta je pricao nekad itd .edo_79 wrote:Pa ja neznam šta vama treba taj čovjek da uradi da idite njegovu dvoličnost. Čovjek prvo u ratu bio iznad opkoljenog Sarajeva, sve lafo neće se miješati u unutrašnju politiku BiH a ovamo samo što Dodi ne kaže koje će gaće obuć, i ljudi i dalje vjeruju da se Vučko promijenio.hekaton wrote:Ako Bosnjaci i svijet zaboravljaju, interent nije!
Pmatimo, opminjimo i ne zaboravimo!![]()
Vučko dlaku mijenja ali ćud nikad
Nemoj podcijenjivati ljude....raja zna o kakvoj zmiji je riječ.
A Ivanić je posebna sorta srpskog nacionaliste.
-
il dottore
#1975 Re: Ratko Mladić u Haagu!
Ljudsko pasce, eto kakav obrazhorkesh wrote:Pokušavam da shvatim kakav obraz moraš biti da na dan kad se osudi čovjek koji je izvršio genocid u Srebrenici, ti pravdaš četničko iživljavanje po osobi kojoj je sve stradalo u toj Srebrenici. Ah da, ona "profitira od tragedije", isto kao da joj vi pare dajete.
Krenuo sam mu bio pisati odgovor pa odustadoh, bolje je pratiti na sta su sve spremni