Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post Reply
ReD aka Socijalista

#1951 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by ReD aka Socijalista »

Banksy wrote:
ReD aka Socijalista wrote: Sta je tu laz? De mi reci slobodne bosne ti! :lol:
Pravo pitanje je otkud da baš TI (koji obično postaš SDP pamflete) danas postaviš ovaj link koji kompromituje Vladu FBiH, o memorandumu koji smo skoro zaboravili, a koji oni koji su ga sklapali kriju k'o zmija noge?

Zašto i otkud to, čiji se to talovi razbijaju, Zlatka ti?
Ljudi moji sto novinare ne mogu smisliti, vazda postavljaju indirektna pitanja...a kao lice na direktna da bi culi nesto drugo :D

Ko krije memorandum zenska glavo?
poznanik

#1952 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by poznanik »

Alfons Kauders wrote:...ovdje se pominju eventualni pregovori ako sta nadju... nista se nikome ne daje, niti se moze dati memorandumom o razumijevanju...

ljudi nisu budale da rade dvije godine istrazivanje i da svu dokumentaciju poslije ponude nekom konkurentu koji bi uletio... dakle po memorandumu se garantuje povlasteni polozaj u pregovorima na konto tog gratis istrazivanja - u slucaju da shell ne bude zainteresovan, ili da ne ponude najbolje uslove, ulijece neko drugi... s tim da bi onda koncesionar ili vlada bezbeli morali obestetiti shell za troskove istrazivanja...
Ponekad treba pročitati pa tek onda pisati...

Nijedna Strana kao ni njeni zaposlenici, službenici, direktori, agenti ili konsultanti nisu obavezni prema drugoj Strani da poduzmu bile koju radnju na nadoknadjivanju posebne, indirekine i kolateralne štete nastale po osnovu ili usljed ovog MOR-a, uključujući (all ne ograničavajući) gubitak prihoda, dobiti ill poslovne mogućnosti bez obzira na uzroke njegovog nastanka.
Alfons Kauders

#1953 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Alfons Kauders »

KatarinaKosaca wrote:
Alfons Kauders wrote:antiglobalista, o cemu ti pricas svega ti?

kakva koncesija, kakva dobit, kakvo poklanjanje?

a ti bujrum na sud i digni krivicnu protiv njih dvojice, da vidis kad se okolo skupi desetak pripravnika da te mobitelima snimaju za fesjbuk, ako mognu od smijeha...
Oh, đe si pravnik nisam te prepoznala :D Pa ako itko na ovom forumu zna o pravu to je @poznanik...
ej to? :D

i ja sam pravnik, pa neka mi onda kolega poznanik objasni gdje se u memorandumu daju prava na eksploataciju, gdje stoji da fbih nece ubirati dobit i po kom osnovu bi dizao krivicnu prijavu... :D jer meni nije jasno, haman sam fulo par godina nastave :D

poznanik, tek sad vidim da si i ti komentarisao... licno me ne zanimas, niti te poznajem da bi mogao komentarisati... i nisi ti tema - tema su tvoje tvrdnje, koje nisi u stanju potkrijepiti i odgovoriti na vrlo jednostavna pitanja koja iz njih proizilaze... :D
Banksy

#1954 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Banksy »

nosara wrote:
Banksy wrote:
Pravo pitanje je otkud da baš TI (koji obično postaš SDP pamflete) danas postaviš ovaj link koji kompromituje Vladu FBiH, o memorandumu koji smo skoro zaboravili, a koji oni koji su ga sklapali kriju k'o zmija noge?

Ili "kako nam je Hamdija ?"... :lol:
Ooooo :mrgreen:
tortekolaci

#1955 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by tortekolaci »

Banksy wrote:

Je li ovo Hamo kreno skidat Zlaju preko foruma!?
Pripreme za naredni vanredni kongres pocele
Alfons Kauders

#1956 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Alfons Kauders »

poznanik wrote:
Alfons Kauders wrote:...ovdje se pominju eventualni pregovori ako sta nadju... nista se nikome ne daje, niti se moze dati memorandumom o razumijevanju...

ljudi nisu budale da rade dvije godine istrazivanje i da svu dokumentaciju poslije ponude nekom konkurentu koji bi uletio... dakle po memorandumu se garantuje povlasteni polozaj u pregovorima na konto tog gratis istrazivanja - u slucaju da shell ne bude zainteresovan, ili da ne ponude najbolje uslove, ulijece neko drugi... s tim da bi onda koncesionar ili vlada bezbeli morali obestetiti shell za troskove istrazivanja...

Nijedna Strana kao ni njeni zaposlenici, službenici, direktori, agenti ili konsultanti nisu obavezni prema drugoj Strani da poduzmu bile koju radnju na nadoknadjivanju posebne, indirekine i kolateralne štete nastale po osnovu ili usljed ovog MOR-a, uključujući (all ne ograničavajući) gubitak prihoda, dobiti ill poslovne mogućnosti bez obzira na uzroke njegovog nastanka.
rijec je o steti, a ne o troskovima samog istrazivanja, sto nema blage veze o temi...

druga je prica ako shell zaista nadje nesto, pa mi odabaremo drugog partnera - onda ce svakako traziti da se pokriju njihovi troskovi, nisu idioti da nama ili nekom konkurentu poklone dvije godine rada... ali to nije dio memoranduma, to dolazi poslije
nosara

#1957 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by nosara »

Alfons Kauders wrote:
poznanik wrote:

rijec je o steti, a ne o troskovima samog istrazivanja, sto nema blage veze o temi...

druga je prica ako shell zaista nadje nesto, pa mi odabaremo drugog partnera - onda ce svakako traziti da se pokriju njihovi troskovi, nisu idioti da nama ili nekom konkurentu poklone dvije godine rada... ali to nije dio memoranduma, to dolazi poslije
Da oni ne znaju sta ih ceka, ne bi trazili preferencije kod pregovora... Popusti malo, nisi u pravu... Ako bude nafte, bice nafake, ali to ne umanjuje svinjac federalne vlade...
ReD aka Socijalista

#1958 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Krushe kud postavi ovo na forum. Sad sad sam napravio gresku...joooooooj FBiH ipak nema nista od ovoga, nema memoranduma, nema bosne slobodne nema nas. :D

Sto smo mi opicit narod to je strasno :D
Alfons Kauders

#1959 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Alfons Kauders »

Banksy wrote:
Alfons Kauders wrote:
Banksy wrote: Čitajući ovaj memorandum čini mi se da je ovo iznad rečeno zapravo laž?
na osnovu cega? :-)
Pročitaj memorandum ... I ne kolutaj, svega ti, odrastao si čovjek, imam osjećaj da pričam s tinejdžerom ...
mlad sam u dusi... procitao sam i nije mi jasno... dakle objasni sta je konkretno laz... :D

zapravo cekaj red, da mi prvo poznanik objasni zbog cega bi hapsio radi veleizdaje i da prezentira (nepostojeci) ugovor o koncesiji na koji se poziva kada prica o raspodjeli dobiti :D
ReD aka Socijalista

#1960 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Da oni ne znaju sta ih ceka, ne bi trazili preferencije kod pregovora... Popusti malo, nisi u pravu... Ako bude nafte, bice nafake, ali to ne umanjuje svinjac federalne vlade...
Cekaj maloprije ste rekli da ima nafte i da je istrazivana prije 30god. i sta sad? Mozda je nema? Pa hajmo onda odmah kopati uzeti dokumenti stare preko 30god. i ici po njima. Hebes ekologiju, zemlju sve zivo tada se je moglo i bez toga. Nosara...nesto si mi neozbiljan ;-)
sinuhe

#1961 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by sinuhe »

Ovo sa naftom ce se pretvoriti u Semirovu pricu o piramidama. "Privatni kontakti smjenjenog direktora sa Shell radnikom naseg porijekla"

Kakva bolan nafta u BiH.
nosara

#1962 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by nosara »

ReD aka Socijalista wrote:
Cekaj maloprije ste rekli da ima nafte i da je istrazivana prije 30god. i sta sad? Mozda je nema? Pa hajmo onda odmah kopati uzeti dokumenti stare preko 30god. i ici po njima. Hebes ekologiju, zemlju sve zivo tada se je moglo i bez toga. Nosara...nesto si mi neozbiljan ;-)
Memorandum je klasicno pokrice za buducu kocesiju na koju ce ekskluzivno pravo prvog (pise tako) imat shell iz holandije (holandski bataljon, sta je to bilo...?)

Torbi, cekera zene, torbiiiiiiii...! :lol:
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#1963 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by KatarinaKosaca »

sinuhe wrote:Ovo sa naftom ce se pretvoriti u Semirovu pricu o piramidama. "Privatni kontakti smjenjenog direktora sa Shell radnikom naseg porijekla"

Kakva bolan nafta u BiH.
Što imam osjećaj da si potpuno u pravu.
Banksy

#1964 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Banksy »

ultima_palabra wrote:
... za ovo je ipak potrebno malo šire znanje ;-)
:lol: :lol: :lol:
Alfons Kauders

#1965 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Alfons Kauders »

nosara wrote:
Alfons Kauders wrote: rijec je o steti, a ne o troskovima samog istrazivanja, sto nema blage veze o temi...

ja da popustim? u cemu konkretno?

ako si ti u stanju naci naftnu kompaniju koja ce potrositi stotinjak miliona eura i onda bez ikakve obaveze prepustiti rezultate istrazivanja nama, ili svojoj konkurenciji, onda bujrum, niko ti ne brani...

ono sto haman nekim ide na kurac je sto u memorandumu nema niceg bitnog sto vec nije receno kada je potpisan, pa se sad hvata za slamke... vec tad se znalo da ce shell imati povlasteni tretman, na konto svojih troskova...

ako iko misli da ce nam neka kompanija raditi istrazivanje na lijepe oci, to je druga stvar... kad ih nadjete, zamolite ih i da naprave autoput usput, na dodjems
poznanik

#1966 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by poznanik »

ReD aka Socijalista wrote:Cekaj maloprije ste rekli da ima nafte i da je istrazivana prije 30god. i sta sad? Mozda je nema?...

Možda je isparila, ili su je lokalci krišom, noću, iscrpili i prodali u kanisterima :lol: Zato je tu Shell da sve ispita i provjeri i za nagradu dobije ekskluzivu i koncesiju :-)
Na osnovu prakticne procjene sprovedene od strane Shell-a, u skladu sa Članom 1.2. Strane, ill umjesto Shell-a njegovo ovlašteno Povezano lice, će po principu preferencije i ekskluzivnosti, savjesno i u skladu sa Clanom 7, pregovarati o jednoj ill vise koncesija, licenci ill sporazuma o podjeli dobiti, a na osnovu kojih bi Shell ili njegova Povezana lica imala ekskluzivna prava na istrazivanja, procjenu i po mogućnosti komercijalni razvoj i
proizvudnju hidrokarbonata na Podrucju istrazivanja
. ...Cilj pregovora je izdavanje Naftne licence Shell-u (ili njegovom oviastenom Povezanon) licu), odnosno zakljucivanje konačnog sporazuma izmedju Strana (ili umjesto Shell-a njegovog ovlastenog Povezanog lica) a roku od dvadeseticetiri (24) mjeseca od Datuma stupanja na snagu MOR-a.
VjecitiStudent

#1967 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by VjecitiStudent »

nosara wrote:
Memorandum je klasicno pokrice za buducu kocesiju na koju ce ekskluzivno pravo prvog (pise tako) imat shell iz holandije (holandski bataljon, sta je to bilo...?)

S obzirom da smo kokuzi i blecci za ovu oblast, izmedju ostalog, jasno je da se malo moramo naguziti.
Jel' ovo sto je navedeno u memorandumu malo, taman ili previse, to je samo predmet rasprave.
nosara

#1968 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by nosara »

Alfons Kauders wrote:
nosara wrote:
Alfons Kauders wrote: rijec je o steti, a ne o troskovima samog istrazivanja, sto nema blage veze o temi...

ja da popustim? u cemu konkretno?

ako si ti u stanju naci naftnu kompaniju koja ce potrositi stotinjak miliona eura i onda bez ikakve obaveze prepustiti rezultate istrazivanja nama, ili svojoj konkurenciji, onda bujrum, niko ti ne brani...

ono sto haman nekim ide na kurac je sto u memorandumu nema niceg bitnog sto vec nije receno kada je potpisan, pa se sad hvata za slamke... vec tad se znalo da ce shell imati povlasteni tretman, na konto svojih troskova...

ako iko misli da ce nam neka kompanija raditi istrazivanje na lijepe oci, to je druga stvar... kad ih nadjete, zamolite ih i da naprave autoput usput, na dodjems
Kako se znalo kad su krili papir...?

Dakle, slazemo se da su vec zavrsili i koncesiju...!? :D
ReD aka Socijalista

#1969 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

nosara wrote:

Ekskluzivno pravo da oni vade naftu, da. Vjerovatno i pretpostavljam da je tako. Zasto? Pa nece ljudi dzaba istrazivati dvije godine a da dadnu nekoj drugoj kompaniji da kopaju, nema smisla. Sta ce u koncesiji pisati to ne znamo eh o tome mozemo kada bude potpisana, naravno. Ali ne sad, gdje uopce ne pise kome sta i gdje i koliko. :thumbup:
poznanik

#1970 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by poznanik »

nosara wrote:Dakle, slazemo se da su vec zavrsili i koncesiju...!? :D
U skladu sa zakonom o javnim nabavkama :D
nosara

#1971 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by nosara »

U hrvatskoj robijaju zbog ovakvih memoranduma, kod nas se hvale... :lol:
tortekolaci

#1972 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by tortekolaci »

Sve po zakonu.
O koncesijama.
Nepostojecem.
Alfons Kauders

#1973 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by Alfons Kauders »

nosara wrote:
Kako se znalo kad su krili papir...?

Dakle, slazemo se da su vec zavrsili i koncesiju...!? :D
znalo se zato jer je to vec receno, u dnevniku... :-)
ReD aka Socijalista

#1974 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

poznanik wrote:
ReD aka Socijalista wrote:Cekaj maloprije ste rekli da ima nafte i da je istrazivana prije 30god. i sta sad? Mozda je nema?...

Možda je isparila, ili su je lokalci krišom, noću, iscrpili i prodali u kanisterima :lol: Zato je tu Shell da sve ispita i provjeri i za nagradu dobije ekskluzivu i koncesiju :-)
Na osnovu prakticne procjene sprovedene od strane Shell-a, u skladu sa Članom 1.2. Strane, ill umjesto Shell-a njegovo ovlašteno Povezano lice, će po principu preferencije i ekskluzivnosti, savjesno i u skladu sa Clanom 7, pregovarati o jednoj ill vise koncesija, licenci ill sporazuma o podjeli dobiti, a na osnovu kojih bi Shell ili njegova Povezana lica imala ekskluzivna prava na istrazivanja, procjenu i po mogućnosti komercijalni razvoj i
proizvudnju hidrokarbonata na Podrucju istrazivanja
. ...Cilj pregovora je izdavanje Naftne licence Shell-u (ili njegovom oviastenom Povezanon) licu), odnosno zakljucivanje konačnog sporazuma izmedju Strana (ili umjesto Shell-a njegovog ovlastenog Povezanog lica) a roku od dvadeseticetiri (24) mjeseca od Datuma stupanja na snagu MOR-a.
Ovdje ne pise nigdje da ce Vlada prihvatiti bilo sta ili bilo gdje! Mogu oni postaviti cijenu, razvoj, podjelu dobiti, ali sta ako vlada ne prihvati, pa hajde valjda nisu nasi toliki mazlumi da prihvate nesto dzaba. Ali kada dodje koncesioni ugovor mozemo o tome rekao sam vec.
nosara

#1975 Re: Vlada FBiH (2011 - .........?)

Post by nosara »

nosara wrote:
ReD aka Socijalista wrote: Cekaj maloprije ste rekli da ima nafte i da je istrazivana prije 30god. i sta sad? Mozda je nema? Pa hajmo onda odmah kopati uzeti dokumenti stare preko 30god. i ici po njima. Hebes ekologiju, zemlju sve zivo tada se je moglo i bez toga. Nosara...nesto si mi neozbiljan ;-)

Ekskluzivno pravo da oni vade naftu, da. Vjerovatno i pretpostavljam da je tako. Zasto? Pa nece ljudi dzaba istrazivati dvije godine a da dadnu nekoj drugoj kompaniji da kopaju, nema smisla. Sta ce u koncesiji pisati to ne znamo eh o tome mozemo kada bude potpisana, naravno. Ali ne sad, gdje uopce ne pise kome sta i gdje i koliko. :thumbup:
Pise sta ce pisat... Oni imaju pravo, a uslovima moraju obje strane bit zadovoljne... Dakle i bivsi sdp i "holandski bataljon"...
Post Reply