Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
nova_korisnica

#1951 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by nova_korisnica »

Sinoc sam tako fino i normalno vecerala i bila se obradovala da je mozda proslo...ali jok...jutros u 4 me probudi mucnina i sjedila, citala, hodala po kuci dok nisam povratila...onda sam mogla opet zaspati i jutros opet mucnine, bez povracanja...zgaravicu u klasicnom smislu nemam...badem sam probala ali mitrenutno ne godi...moracu kokice probati..
wewa

#1952 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

kod jutarnjih mucnina pomaze da nesto suho pojedete i prije ustajanja iz kreveta - pa nek vam pri ruci budu bademi ili suhi integralni krekeri ili suhi djumbir ;-)
beautyfool

#1953 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by beautyfool »

Meni prva 4 mjeseca nije nista pomoglo kod mucnina i povracanja ja sam bukvalno svaki obrok i neobrok povracala. :)
Alhemicarkaa

#1954 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Ni meni nije ništa pomagalo. I dobijam komplekse kad slušam priče o težini, ja sam dobila 18 kg, mada mi niko ne vjeruje, kad me vide kaže pa samo ti se stomak napuhao. Ali ja vidim gdje je, baš me interesuje koliko ću sa porodom izgubiti.

Sad sam počela i oticati :x I iako znam da je to normalno meni je to toliko krivo da vam ne mogu opisati :x
I to sam primjetila čim su mi se urijedile posjete wc-u, do prije par dana u noći sam išla piškiti i po 6-7 puta, sad jednom ili maksimalno dva put, i onda hop vidim da ne vidim svoje zglobove :( . A isto se hranim i istu količinu tečnosti unosim, ne kontam. Šta diuretično smijem konzumirati u trudnoći (od kafe sam se poslije mucnina odvikla i mislim da je nikad više neću piti, pa je iskljućena).
wewa

#1955 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

jesi bila skoro na kontroli? spomeni to rjedje mokrenje doktoru, nek te malo pogleda, vazi? ili kupi trakice u apoteci pa provjeri bjelancevine.
Alhemicarkaa

#1956 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

U utorak idem na kontrolu. Mislila sam spomenuti svakako doktoru, jer primjećujem i da mi je mokraća tamnija, ali se sve tješim da je to od toga što ne idem tako često. Ne znam, neću da se prepadam sad pred porod, ali ću razgovarati sa doktorom.
beautyfool

#1957 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by beautyfool »

Vecina zena otice pri kraju trudnoce, tako da nemoj da se sekiras oko toga, ali ipak reci dr. mozda ti moze reci neki savjet.
Felidae

#1958 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Felidae »

turquoise wrote:pozdrav svima,
iako ne ucestvujem previse na forumu, pomno pratim ovu temu i voljela bih da vas zamolim za savijet sada pred moj porod (termin mi je sljedeci cetvrtak 29.03.). molim vas, da li neko zna sa kim i kako se trebamo dogovoriti oko prisutstva muza tokom poroda na Jezeru? moj muz je strasno strasno zainteresiran da i on "ucestvuje" u porodu kako on kaze :-)i samo o tome prica, a i sama bih voljela da bude sa mnom, ali od nekoliko parova smo culi da oni nisu to mogli izvesti, pa bih voljela da mi kazete ako znate kako to funkcionise??
hvala!!!
posto ces vaditi briseve nosa i grla, ja bih preporucila da ti i suprug to uradi za svaki slucaj(moje je izvadio te briseve) jer se jos uvijek tako puno prica o mrsi, on nije htio da ga neko vrati sa poroda radi toga
turquoise

#1959 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by turquoise »

:) puno hvala!!!
Irish

#1960 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Irish »

Nama su na vjezbama govorili da je ta sva pompa oko mrse prenapuhana i da to nije nista toliko stravicno da se sada treba toliko oko toga smarati. Rekli su cak da ova mrsa po nasim porodilistima cak i nije "prava MRSA", nego nesto slicno i dosta blaze, iako ni za pravu nije smak svijeta ako se desi, te da je toga uvijek bilo i bit ce..
Eto, samo prenosim informacije :)
starii

#1961 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by starii »

Irish wrote:Nama su na vjezbama govorili da je ta sva pompa oko mrse prenapuhana i da to nije nista toliko stravicno da se sada treba toliko oko toga smarati. Rekli su cak da ova mrsa po nasim porodilistima cak i nije "prava MRSA", nego nesto slicno i dosta blaze, iako ni za pravu nije smak svijeta ako se desi, te da je toga uvijek bilo i bit ce..
heheh nemoj siriti te informacije dalje :)
Irish

#1962 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Irish »

starii wrote:
Irish wrote:Nama su na vjezbama govorili da je ta sva pompa oko mrse prenapuhana i da to nije nista toliko stravicno da se sada treba toliko oko toga smarati. Rekli su cak da ova mrsa po nasim porodilistima cak i nije "prava MRSA", nego nesto slicno i dosta blaze, iako ni za pravu nije smak svijeta ako se desi, te da je toga uvijek bilo i bit ce..
heheh nemoj siriti te informacije dalje :)
Zasto da ne?? To su informacije koje ce dobiti svaka trudnica koja ide na vjezbe u Skerlicevu i pita o tome :) MOje je da sirim.., za sve trudnice koje bi isle a nemaju vremena :wink:
safran

#1963 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by safran »

Alhemicarkaa wrote: Šta diuretično smijem konzumirati u trudnoći (od kafe sam se poslije mucnina odvikla i mislim da je nikad više neću piti, pa je iskljućena).
krastavac. dinja, svježi ananas a bjelančevine će ti svakako sad pri kraju kontrolisati
mericak

#1964 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by mericak »

Banana...Visok udio Kalija :wink:. I izbaci sol skroz iz upotrebe. Ja sam lezala na patologiji zbog preeklampsije i ukinuli su mi svu sol iz hrane, cak je i hljeb bio neslan.
otherside

#1965 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

uh...opet problem odjece :roll:
u prosloj trudnoci sam kupila nekoliko trudnjackih stvari u zagrebu i fino ih iskoristila (citaj: sada neupotrebljivo) :D
gdje sada da rovim i trazim u ovom sarajevu koje ni habera ne daje za trbate zene? :D
bila u waikikiju... katastrofa, samo se iznervirala pa sam i prodavacici, ni krivoj ni duznoj, dobacila da im je izbor sramotan :-? hormoni me pucaju, inace sam fina :D
da mi je kupiti farmerke i par tunika, bila bih rahat jedno vrijeme :roll:
ima li neko prijedlog?
suza81

#1966 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by suza81 »

Tiffany Grand centar, Ilidza. Jucer pozalih sto nisam opet trudna, svidjele mi se njihove samotne trudnicke hlace. Nisu nesto predebele, mogu i za ovakvo vrijeme, a mozda cak ima i tanjih, nisam detaljno gledala.
mericak

#1967 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by mericak »

Ja kupila trudnjacke farmerke na pijaci Ciglane, xxxL cak imaju. Za krupnije trudnjace, kakva sam i sama, preporucujem Ulla Popken u Importaneu.
otherside

#1968 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by otherside »

hvala suzi i mericak :kiss: :kiss:
pogledacu svakako.
ako se ko sjeti jos kakve radnje nek' se tuspasi ovdje :D
sarajevo_84

#1969 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by sarajevo_84 »

otherside wrote:hvala suzi i mericak :kiss: :kiss:
pogledacu svakako.
ako se ko sjeti jos kakve radnje nek' se tuspasi ovdje :D
Ja sam kupila farmerke na Otoci (pijaca u Merkuru), prezadovoljna sam farmerkama, imaju elastina, stomak podesiv po sirini :D 30 KM i puno su bolje nego one što sam bila našla u Waikikiju, a i jeftinije.

Što se tiče tunika, obiđi Azel, i ostale pijace, sigurno ćeš nešto potrefiti, i sama sam na početku imala isti problem, al uspjela sam se snadbjeti sa nekoliko pletenih tunika i zimus sam ih maksimalno iskoristila. Moracu ponovo u nabavku da nađem nešto za predstojeće lijepo vrijeme, obzirom da mi je termin početak juna ako Bog da, tako da imam jooš vremena, pa se moram obezbijediti sa laganijom odjećom.

P.S. Ako ikada u životu budem pokrenula privatni biznis, to će biti prodavnica odjeće za trudnice. Ne mogu da vjerujem da u ovolikom gradu nema nigdje ništa konkretno.
:shock: :D
EliasVeskot

#1970 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by EliasVeskot »

sarajevo_84 wrote:
P.S. Ako ikada u životu budem pokrenula privatni biznis, to će biti prodavnica odjeće za trudnice. Ne mogu da vjerujem da u ovolikom gradu nema nigdje ništa konkretno.[/color] :shock: :D
To sam i ja rekla drugarici, kaze ona, to ti tako mislis, cim dobijes dijete odmah ces pocet razmisljat o baby stvarima, sto jes jes :lol:
nova_korisnica

#1971 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by nova_korisnica »

posto sam zadnjih par puta kukala o mucnini, za koju sam mislila da nece nikada proci, moram sa vama podijeliti sta mi je pomoglo...
pila sam caj od djumbira, jela kadnirani djumbir, pila ginger ale, kamilicu, probala sa jedenjem prije ustajanja..ali je sve nekako uzalud bilo...tj nije mi pomagalo...vec dva dana se osjecam ok (nije potpuno prestalo, ali se sad moze trpiti)...nabavila sam tablete "nausema" sto po sastavu ne predstavlja nista drugo do vitamini B1, B6 i B12...muz je bio skeptican da ce pomoci, ali eto meni je izgleda pomoglo...ne zelim da ureknem, ali sve danas vec drugi dan mogu relativno normalno jesti...briga mi je bila ishrana (jela sam samo suh hljeb, dvopek i sl) jer nisam unosila nista hranjivo...sto je naravno dovelo do zatvora...
helem, ne znam imaju se ove tablete u BiH kupiti, ali ja bih ih preporucila...nemaju nuspojava (ne pise na ceduljici) tako da se nadam da nece nikakve stete nanijeti...vjerovatno je moja ishrana stetnija bila :(
max07

#1972 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by max07 »

je li neko bio u ovom novom outletu u importanne centru? navodno i tamo ima odjeće za trudnice.
ja ću pokušati da navratim danas, pa ako stignem, javiću kakva je ponuda (iako, iskreno, nemam neka visoka očekivanja) :|
max07

#1973 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by max07 »

evo da javim za outlet u importanne centru. navodno zbog nedostatka prostora odjeca za trudnice jos nije izlozena. kako su mi rekli, radi se pretezno o zimskoj benetton kolekciji za trudnice. rekli su mi da bi pocetkom naredne sedmice odjeca mogla biti izlozena, pa eto ako jos neko zeli da vidi...
LaCici

#1974 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

A ostalo? Kakve su ostale stvari i cijene?
beautyfool

#1975 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by beautyfool »

Jeli ima sta za bebe, djecije ?
Post Reply