p.s. nisam se uvrijedio
CARINA U BiH
Moderator: anex
- rastaba
#1951 Re: CARINA U BiH
Vjerujem, ništa vratio sam pošiljku. Bokte izasle bi me na kraju vise od 200 KM. Mogao sam kupiti troje tena ovdje ...
p.s. nisam se uvrijedio
sve razumijem
p.s. nisam se uvrijedio
- Pitarrr82
#1952 Re: CARINA U BiH
un1ted wrote:ma je li ?Pitarrr82 wrote:Ako ima mogucnosti autobusom preko vozaca i ciao...Misliš da će vozač uzeti na sebe taj rizik? Dodje na carinu i carinik pita imate li sta prijavit a vozac suti dok sjedi na kutiji od konzole? Malo sutra
Ne salje iz Sarajeva u Tuzlu!
Ja vjerujem da je to odradjeno mali milion puta, za novac ce guze dati a ne... Prolaze stvari s visom vrijednoscu na takav ili slican nacin.
-
Mehemed
- Vozim: automobil
#1953 Re: CARINA U BiH
U pravu si, ja poznajem jednog momka koji pošalje prijatelju u BiH torbu sa 5-6 laptopa iz Njemačke, plati šoferu 50€ i nikakva frka...Pitarrr82 wrote:un1ted wrote:Misliš da će vozač uzeti na sebe taj rizik? Dodje na carinu i carinik pita imate li sta prijavit a vozac suti dok sjedi na kutiji od konzole? Malo sutraNe salje iz Sarajeva u Tuzlu!
Ja vjerujem da je to odradjeno mali milion puta, za novac ce guze dati a ne... Prolaze stvari s visom vrijednoscu na takav ili slican nacin.
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#1954 Re: CARINA U BiH
Pa recimo telefon u dzep i proci ce, vozac to nece ispod petobe uradit. No problem nastaje ukoliko zelis da tako prenses ps4. Moze on njega sakriti i sutiti kada budu pitali imali se sta prijaviti, no ufate li ga biti ce kuku lele i najmanje sto ce se desiti je oduzimanje ps4, kazna, te eventualno zadrzavanje na granici X sati.Pitarrr82 wrote:un1ted wrote:ma je li ?Pitarrr82 wrote:Ako ima mogucnosti autobusom preko vozaca i ciao...Misliš da će vozač uzeti na sebe taj rizik? Dodje na carinu i carinik pita imate li sta prijavit a vozac suti dok sjedi na kutiji od konzole? Malo sutra
Ne salje iz Sarajeva u Tuzlu!
Da li mu se isplati ?
-
macaak
#1955 Re: CARINA U BiH
pozz!! ja sam novi na ovom forumu, htio sam da pitam u vezi carine, nisam uspio sve da procitam sto ste pisali, jer jednostavno previse pise a ja sam u skripcu s vremenom. naime zanima me slijedece pronasao sam telefon na ebay-u koji se nalazi u njemackoj. lik ga prodaje za 161.00€ plus 10€ postarina, e sad koliko cu ja jos plus na to morati doblatiti, znaci carina i pdv. i sta sve ne? telefon je LG G2. hvala na svakom odgovoru. LP.
- dinooh
#1956 Re: CARINA U BiH
Bez obzira sto si ti toliko platio, ja mislim da oni vrse procjenu mobitela, koliko vrijedi. Evo ako je trenutna vrijednost oko 700KM, platis carine 10% 70KM i PDV 17% na 770KM 130KM. Znaci platit ces oko 200KM na carinu i PDV, plus neke usluge poste oko 15-ak maraka.macaak wrote:pozz!! ja sam novi na ovom forumu, htio sam da pitam u vezi carine, nisam uspio sve da procitam sto ste pisali, jer jednostavno previse pise a ja sam u skripcu s vremenom. naime zanima me slijedece pronasao sam telefon na ebay-u koji se nalazi u njemackoj. lik ga prodaje za 161.00€ plus 10€ postarina, e sad koliko cu ja jos plus na to morati doblatiti, znaci carina i pdv. i sta sve ne? telefon je LG G2. hvala na svakom odgovoru. LP.
Ako grijesim neka neko ispravi...
-
macaak
#1957 Re: CARINA U BiH
kako je to dobro..
to je skoro pa vrijednost koju bi ja platio... malo da ne kazem ne logicnu jer oni imaju svoju logiku.. al to je ubijanje u pojam.
- avaks
#1959 Re: CARINA U BiH
Tako nam i treba kada se ni zasta ne bunimo a vala i nemamo kome dok je vladajucih kleptomana 
Sent from my UMI X2 using DHL
Sent from my UMI X2 using DHL
-
Gamez
#1960 Re: CARINA U BiH
Da vas pitam da li ima carinjenja za Video Igre sa Amazona?
Mislim uzet vise pa bi mi sve dosle najvjerovatnije u kutiji.
Mislim uzet vise pa bi mi sve dosle najvjerovatnije u kutiji.
-
Gamez
#1962 Re: CARINA U BiH
Koliko carinuju na video igre?123456789 wrote:Ima.
- _Reds_
#1963 Re: CARINA U BiH
Pa nema šanse da G2 košta 320 KM, pa nisu ni carinici ludi.dinooh wrote:Bez obzira sto si ti toliko platio, ja mislim da oni vrse procjenu mobitela, koliko vrijedi. Evo ako je trenutna vrijednost oko 700KM, platis carine 10% 70KM i PDV 17% na 770KM 130KM. Znaci platit ces oko 200KM na carinu i PDV, plus neke usluge poste oko 15-ak maraka.macaak wrote:pozz!! ja sam novi na ovom forumu, htio sam da pitam u vezi carine, nisam uspio sve da procitam sto ste pisali, jer jednostavno previse pise a ja sam u skripcu s vremenom. naime zanima me slijedece pronasao sam telefon na ebay-u koji se nalazi u njemackoj. lik ga prodaje za 161.00€ plus 10€ postarina, e sad koliko cu ja jos plus na to morati doblatiti, znaci carina i pdv. i sta sve ne? telefon je LG G2. hvala na svakom odgovoru. LP.
- seoBIH
#1964 Re: CARINA U BiH
10% + na to 17% PDV + 15 takse.Gamez wrote:Koliko carinuju na video igre?123456789 wrote:Ima.
-
Eniac
#1965 Re: CARINA U BiH
Moze se kod slanja popuniti formular gdje prodavac navodi da telefon prodaje kao polovan itd, tako da onda cijena nije varka nego je legitimna, a tada bi se trebalo cariniti po cijeni koju je prodavac dao, ne po cijeni novog._Reds_ wrote:Pa nema šanse da G2 košta 320 KM, pa nisu ni carinici ludi.dinooh wrote:Bez obzira sto si ti toliko platio, ja mislim da oni vrse procjenu mobitela, koliko vrijedi. Evo ako je trenutna vrijednost oko 700KM, platis carine 10% 70KM i PDV 17% na 770KM 130KM. Znaci platit ces oko 200KM na carinu i PDV, plus neke usluge poste oko 15-ak maraka.macaak wrote:pozz!! ja sam novi na ovom forumu, htio sam da pitam u vezi carine, nisam uspio sve da procitam sto ste pisali, jer jednostavno previse pise a ja sam u skripcu s vremenom. naime zanima me slijedece pronasao sam telefon na ebay-u koji se nalazi u njemackoj. lik ga prodaje za 161.00€ plus 10€ postarina, e sad koliko cu ja jos plus na to morati doblatiti, znaci carina i pdv. i sta sve ne? telefon je LG G2. hvala na svakom odgovoru. LP.
Problem je kod kupovine preko eBaya od individualnih prodavaca sto se ne popunjavaju formular koje regularno popunjava prodavnica. A onda carinici ne vjeruju iznosima nkoje prodavac ili kupac navode. Formulari postoje, samo niko se ne zeza sa tim da iha popuni. To je za prodavaca gubljenje vremena, a kako carinui sve ostale troskove placa kupac, prodavac nema koristi od popunjavanja tih formulara i zato ih i ne popunjava.
Mozes prodavaca zamoliti da sve prodje kroz carinske papire. Ako prodavac bude bude htio, to bi moglo da rezultuje carinjenjem na iznos koji prodavac navodi, ne po kataloskoj vrijednosti ili po procjeni. Ali, sa druge strane, prodavac bi mogao da poveca cijenu u vrijednosti taksi koje ce eventualno platiti za te carinske formulare.
Last edited by Eniac on 12/12/2013 13:10, edited 1 time in total.
- johntra
#1966 Re: CARINA U BiH
Je li ista carina i PDV i na polovnu tehnički robu, konkretno na SLR fotoaparat?
-
Eniac
#1967 Re: CARINA U BiH
Jesta, visina carine i PDV-a je ista za svu robu (10%+1%+17%+15-ak KM), jedino je razlika sto je polovna roba jeftinija pa se carini po nizoj vrijednosti, ali stopa je ista. Ali trebas imati racun ili drugi validan dokument, moguce je da carinici ne prihvate vrijednost koja je naznacena samo na paketu bez racuna i slicnih papira.johntra wrote:Je li ista carina i PDV i na polovnu tehnički robu, konkretno na SLR fotoaparat?
-
Glanzer
#1968 Re: CARINA U BiH
[/quote]Eniac wrote:Bez obzira sto si ti toliko platio, ja mislim da oni vrse procjenu mobitela, koliko vrijedi. Evo ako je trenutna vrijednost oko 700KM, platis carine 10% 70KM i PDV 17% na 770KM 130KM. Znaci platit ces oko 200KM na carinu i PDV, plus neke usluge poste oko 15-ak maraka._Reds_ wrote:pozz!! ja sam novi na ovom forumu, htio sam da pitam u vezi carine, nisam uspio sve da procitam sto ste pisali, jer jednostavno previse pise a ja sam u skripcu s vremenom. naime zanima me slijedece pronasao sam telefon na ebay-u koji se nalazi u njemackoj. lik ga prodaje za 161.00€ plus 10€ postarina, e sad koliko cu ja jos plus na to morati doblatiti, znaci carina i pdv. i sta sve ne? telefon je LG G2. hvala na svakom odgovoru. LP.
Nisam bas siguran da je ovo gore tacno. Dosad je meni uvijek samo trazena faktura s paypala koliko sam platio i onda po tome carine. Zasto bi u ovom slucaju bilo drugacije?
- dinooh
#1969 Re: CARINA U BiH
Glanzer wrote:Eniac wrote:Bez obzira sto si ti toliko platio, ja mislim da oni vrse procjenu mobitela, koliko vrijedi. Evo ako je trenutna vrijednost oko 700KM, platis carine 10% 70KM i PDV 17% na 770KM 130KM. Znaci platit ces oko 200KM na carinu i PDV, plus neke usluge poste oko 15-ak maraka._Reds_ wrote:pozz!! ja sam novi na ovom forumu, htio sam da pitam u vezi carine, nisam uspio sve da procitam sto ste pisali, jer jednostavno previse pise a ja sam u skripcu s vremenom. naime zanima me slijedece pronasao sam telefon na ebay-u koji se nalazi u njemackoj. lik ga prodaje za 161.00€ plus 10€ postarina, e sad koliko cu ja jos plus na to morati doblatiti, znaci carina i pdv. i sta sve ne? telefon je LG G2. hvala na svakom odgovoru. LP.
Nisam bas siguran da je ovo gore tacno. Dosad je meni uvijek samo trazena faktura s paypala koliko sam platio i onda po tome carine. Zasto bi u ovom slucaju bilo drugacije?
Zato sto ovo nije realna vrijednost robe tj mobitela. Nov mobitel je kod nas 800-900KM , a polovan nije ispod 600KM. Nisam ni ja 100% siguran ali neka bude spreman na ovo. Jer i kada ti neko nesto salje na poklon, iako nista nisi platio, oni vrse procjenu i racunaju na tu vrijedonst PDV i carinu bez obrzira sto ti imas dokaz da nisi nista platio. Ili kada nesto kupis a prodavac naznaci na kutiji puno manju vrijednost nego sto je na trzistu, carina vidi da nesto nije uredu, i onda racuna carinu i PDV po trzisnoj cijeni robe. Opet kazem, ako grijesim neka me neko ispravi ko ima vise iskustva, pogotovo oni koji su kupovali na aukcijama preko ebaya.
-
Mislite Drugacije
#1970 Re: CARINA U BiH
Ljudi ako moze jedan odgovor, nisam iskusna za te internet kupovine, ali hocu da narucim neke stvari preko e baya, pa me zanima da li onaj koji salje stavi racun u taj paket? Ako neko zna, ili to zavisi od prodavca..
-
shandrprcSA
#1971 Re: CARINA U BiH
zadnjih par artikala sto sam narucio bio je i racun u kutijiMislite Drugacije wrote:Ljudi ako moze jedan odgovor, nisam iskusna za te internet kupovine, ali hocu da narucim neke stvari preko e baya, pa me zanima da li onaj koji salje stavi racun u taj paket? Ako neko zna, ili to zavisi od prodavca..
-
Mislite Drugacije
#1972 Re: CARINA U BiH
aha pa to me zanima, kontam da mi ne carne nesto sto ne vrijedi 50 KM.. hvala tishandrprcSA wrote:zadnjih par artikala sto sam narucio bio je i racun u kutijiMislite Drugacije wrote:Ljudi ako moze jedan odgovor, nisam iskusna za te internet kupovine, ali hocu da narucim neke stvari preko e baya, pa me zanima da li onaj koji salje stavi racun u taj paket? Ako neko zna, ili to zavisi od prodavca..
-
Eniac
#1973 Re: CARINA U BiH
Zato su meni u kancelariji carine u Sarajevu savjetovali da kada se salje poklon da se naznaci vrijednost. Jer ce najvjerovatnije cariniti po naznacenoj vrijednosti. Ako nema naznacene vrijednosti, onda idu na procjenu. A nema veze da li polovan mobitel standardno kosta 600KM. Ako ga ja prodam za 300 KM i popunim carinski formular (ne mogu izdati racun jer nisam firma) da je vrijednost 300 KM, to je osnov za carinu. Nece meni carina naredjivati za koliko cu prodati svoj polovan mobitel, moja je stvar ako ga prodam ispod stvare vrijednosti. Ali ja to kao prodavac moram legalizovati popunjavajuci potrebne formulare. Ako ne popunim, carina ce kupca teretiti za carinu kojoj je osnova kataloska vrijednost polovnog uredjaja, ne za onoliko za koliko sam ga ja prodao. Ali, mene kao prodavca to ne interesuje (bas me briga koliko ce kupac platiti carinu) pa necu ispuniti formulare, to mi gubitak vremena, a nemam koristi od toga. Jos mogu imati i stetu, em sto cu platiti takse, em sto je to jos jedna osnova da platim porez, vuce mi se ime kroz carinske i poreske institucije. Ja dobio svojih 300 KM, kupac dobio mobitel, a koliko ce kupac platiti carinu, to je njegova stvar, mene bas briga.dinooh wrote:Zato sto ovo nije realna vrijednost robe tj mobitela. Nov mobitel je kod nas 800-900KM , a polovan nije ispod 600KM. Nisam ni ja 100% siguran ali neka bude spreman na ovo. Jer i kada ti neko nesto salje na poklon, iako nista nisi platio, oni vrse procjenu i racunaju na tu vrijedonst PDV i carinu bez obrzira sto ti imas dokaz da nisi nista platio. Ili kada nesto kupis a prodavac naznaci na kutiji puno manju vrijednost nego sto je na trzistu, carina vidi da nesto nije uredu, i onda racuna carinu i PDV po trzisnoj cijeni robe. Opet kazem, ako grijesim neka me neko ispravi ko ima vise iskustva, pogotovo oni koji su kupovali na aukcijama preko ebaya.
Pa je sve moguce, da ga carine na 300 ili na 900 KM.
-
Eniac
#1974 Re: CARINA U BiH
Ali racun ti moze izdati samo prodavnica. Ako kupujes od neke osobe, kako da ti izda racun? Ako kupujes iz prodavnice, onda bi morala dobiti racun.Mislite Drugacije wrote:aha pa to me zanima, kontam da mi ne carne nesto sto ne vrijedi 50 KM.. hvala tishandrprcSA wrote:zadnjih par artikala sto sam narucio bio je i racun u kutijiMislite Drugacije wrote:Ljudi ako moze jedan odgovor, nisam iskusna za te internet kupovine, ali hocu da narucim neke stvari preko e baya, pa me zanima da li onaj koji salje stavi racun u taj paket? Ako neko zna, ili to zavisi od prodavca..
Ima situacija da nema racuna u kutiji. Meni je dolazila roba bez racuna u kutiji, a racun mi je dolazio posebno na kucnu adresu. Tada se ide na carinu sa racunima, oni otvore paket, uporede sadrzaj paketa sa spiskom na racunu, i onda carine po racunu koji se donese.
I imas i ovo. Kupila si nesto sto kosta 30 KM. I to ne bi trebalo cariniti. Ali cijena transporta je recimo 30 KM. Ukupno je to 60 KM i tada se carini. Carini se vrijednost robe plus cijena transporta. Carine se i usluge(transport), ne samo predmeti (roba).
- seoBIH
#1975 Re: CARINA U BiH
onaj cumez nazivas kancelarijom ? Sto se tice carine, moze popunit visoki predstavnik, ako oni odluce da ce biti 500 umjesto 200KM, biti ce po njihovom. Po zakonu...Zato su meni u kancelariji carine u Sarajevu