Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
LeKo

#1951 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by LeKo »

Ove godine sam na GY UG 7+, prije sam koristio običnu 7 i bio zadovoljan. Prošlu zimu prevalio s S3, odlične bile. Što neko prije reče, na ovim "običnim" autima ni ja nisam primjetio neku razliku između S3, UG7, 4D. Tako da sam mišljenja, radije svake dvije godine nova S3 nego četiri sezone na A4.
530i

#1952 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by 530i »

Ne znam kako vi vozite, ali ja sam i na najobičnijim, jugoslovenskim autima osjetio razliku...renomirani brend VS Tigar, Sava i slični. Nije stvar samo u "peglanju" kroz krivine nekim sumanutim brzinama. Normalna vožnja, gradska, magistralom 90-100...čisto da se može lijepo zakočiti i manje misliti o akvaplaningu i sličnim dogodovštinama. Uostalom, što bolje gume to bolje...prosta je to stvar...
kloniran

#1953 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by kloniran »

530i wrote:Ne znam kako vi vozite, ali ja sam i na najobičnijim, jugoslovenskim autima osjetio razliku...renomirani brend VS Tigar, Sava i slični. Nije stvar samo u "peglanju" kroz krivine nekim sumanutim brzinama. Normalna vožnja, gradska, magistralom 90-100...čisto da se može lijepo zakočiti i manje misliti o akvaplaningu i sličnim dogodovštinama. Uostalom, što bolje gume to bolje...prosta je to stvar...
Evo ja sam na tigarkama godinu starim 140 uletio u krivinu po kisi (moze se reci i pljusak da je bio) na zaobilaznici prema Blazuju pa me evo ziv i zdrav :D
I ove naj jeftinije su prvu godinu dobre, a sto neko rece ovdje, bolje je savine il tigarke mijenjati svako dvije godine nego uzeti neke duplo skuplje pa mijenjati svake 4 godine, bar za ova manja auta na koja idu 13", a za ove vece nisam kompetentan :D
jefferson

#1954 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

kloniran wrote:
530i wrote:Ne znam kako vi vozite, ali ja sam i na najobičnijim, jugoslovenskim autima osjetio razliku...renomirani brend VS Tigar, Sava i slični. Nije stvar samo u "peglanju" kroz krivine nekim sumanutim brzinama. Normalna vožnja, gradska, magistralom 90-100...čisto da se može lijepo zakočiti i manje misliti o akvaplaningu i sličnim dogodovštinama. Uostalom, što bolje gume to bolje...prosta je to stvar...
Evo ja sam na tigarkama godinu starim 140 uletio u krivinu po kisi (moze se reci i pljusak da je bio) na zaobilaznici prema Blazuju pa me evo ziv i zdrav :D
I ove naj jeftinije su prvu godinu dobre, a sto neko rece ovdje, bolje je savine il tigarke mijenjati svako dvije godine nego uzeti neke duplo skuplje pa mijenjati svake 4 godine, bar za ova manja auta na koja idu 13", a za ove vece nisam kompetentan :D
Problem sa Savom, Tigrom i sl upravo i jeste kod vecih auta.
Sava S3 i Tigar su pravljene za 13" i tu su dobijale dobre rezultate. Pogotovo Sava.
Medjutim, na veecim autima, autima od 1.5 tone, e tu je ogromna razlika izmedju Save S3 i recimo Michelin Pilot Alpin gume koja je namjenski pravljena za auta vecih performansi.
kloniran

#1955 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by kloniran »

jefferson wrote:
kloniran wrote:
Problem sa Savom, Tigrom i sl upravo i jeste kod vecih auta.
Sava S3 i Tigar su pravljene za 13" i tu su dobijale dobre rezultate. Pogotovo Sava.
Medjutim, na veecim autima, autima od 1.5 tone, e tu je ogromna razlika izmedju Save S3 i recimo Michelin Pilot Alpin gume koja je namjenski pravljena za auta vecih performansi.
Zato i kazem za veca auta nisam kompetentan a za ova manja ne vidim potrebu davati duplo vise love za michelin alpin u odnosu na savu
udrch

#1956 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by udrch »

koga preporučujete ove zime da ne čitam sve..
zadnje dvije zime sam koristio goodyear, nisam bio zadovoljan ni prve godine..bolje mi je Sava držala, a platio sam znatno skuplje..samo Sava valjda ne proizvodi ovu moju mjeru..
nisam prešao sa njima u dvije zime više od 15000, ali ne usuđujem se i dalje sa njima..
dede merdzane

#1957 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by dede merdzane »

Ni meni Goodyear nije sjeo. Ove godine bi volio probati Continental, ali to ce ovisiti o finansijama. Dimenzija je 205/55/R16.
patriotkl

#1958 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by patriotkl »

jefferson wrote:
patriotkl wrote:Kakve su vaše preporuke što se tiče dimenzija 205/55R16

Glavni kandidati za sada su Bridgestone Blizzak LM32 i Yokohama V903 TL

Vaša iskustva/preporuka što se tiče gore navedenih guma?
Taj LM32 se pravo dobro pokazao na testovima.
Bridgestone nije nikad bio neki vrh kada su u pitanju zimske gume, ali na testovima.
Medjutim, Bridgestone je vrhunska guma, sto znaci da ce vjerovatno pruziti nekoliko ujednacenih sezona.
A što se tiče Savinih Eskimo S3+?

Vozi se većinom po gradu (dakle većinom suha/mokra/zaleđena cesta (ukratko -- grad zimi), ne toliko snijeg), te eventualno da se ode van BiH i vozi autoputem.
Optimist

#1959 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Optimist »

Sta mislite o ovakvoj sari kod ove gume, i da li je uopce dobra za zimu, obzirom da vecina zimskih guma ima saru V oblika.
Tvrdja je na dodir od recimo Save S3.

Image
Teufik

#1960 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Teufik »

patriotkl wrote:[

Vozi se većinom po gradu (dakle većinom suha/mokra/zaleđena cesta (ukratko -- grad zimi), ne toliko snijeg), te eventualno da se ode van BiH i vozi autoputem.
Moze komotno...ako nemas za bolje, uzimaj.
Po snijegu dobra...ostalo tak tak. Ne gazi je puno po toplijem vremenu.
Last edited by Teufik on 25/10/2013 20:22, edited 1 time in total.
Teufik

#1961 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Teufik »

@ Optimist: Koja je to guma? Koliko je stara?
RLewis

#1962 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by RLewis »

Optimist wrote:Sta mislite o ovakvoj sari kod ove gume, i da li je uopce dobra za zimu, obzirom da vecina zimskih guma ima saru V oblika.
Tvrdja je na dodir od recimo Save S3.

Image
ovako na prvu mi lici na cjelogodisnju gumu ali mozda grijesim
jefferson

#1963 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

Izgleda kao Michelin Aplin Pilot PA3.
Medjutim, na desnoj strani gume mi je malo zig-zag utora. Jedino ako nije neka verzija PA3 za odredjeno trziste.
Mislim da je ovo prava zimska guma. Sve lamele su izrezbarene, dok All-Season gume obicno imaju jedan bocni zid koji je napravljen isto kao i ljetna guma radi povecane bocne stabilnosti.
Razlika naspram Save S3 je sto je ovo vise guma za auto-puta, za kisu, suho a nudi i dobra svojstva i po snijegu i ledu (ali daleko slabija nego S3).
direstraits0078

#1964 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by direstraits0078 »

Ovo jeste Michelin PA3. Namijenjena je vozilima vece ukupne mase i ne radi se u nizim brzinskim indexima. Otuda ovakav izgled i raspored blokova na gaznom sloju.

Ovako izgleda nova:

Image
jefferson

#1965 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

direstraits0078 wrote:Ovo jeste Michelin PA3. Namijenjena je vozilima vece ukupne mase i ne radi se u nizim brzinskim indexima. Otuda ovakav izgled i raspored blokova na gaznom sloju.

Ovako izgleda nova:

Image
Ma i ja sma odmah pomislio na PA3, ali mi na desnoj strani malo blokova ima, osim ako nisu istroseni pa guma nakon odredjenog vremena dobije ovakav raspored blokova.
direstraits0078

#1966 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by direstraits0078 »

Nije nista istroseno, zbog vece mase i brzine su blokovi drugacije rasporedjeni. Savu kad stavis na vozila vece mase poderes dok si rek'o keks.
Optimist

#1967 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Optimist »

Teufik wrote:@ Optimist: Koja je to guma? Koliko je stara?
Gume su skoro nove, a koja je tacno marka to cu pogledati pa vam javim. I meni su se ucinile po obliku sare kao cjelogodisnje, zato sam i postavio sliku da priupitam da li su to zaista.

Hvala @jefferson i @direstraits0078 na pojasnjenju. :bih:
jefferson

#1968 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

direstraits0078 wrote:Nije nista istroseno, zbog vece mase i brzine su blokovi drugacije rasporedjeni. Savu kad stavis na vozila vece mase poderes dok si rek'o keks.
Ma nije to. Znam to, nego PA3 koje sam ja vidjao su imale malo gusce rasporedjene blokove na unutrasnjoj strani gume. Moze biti da je ovo neki model PA3 iz odredjene godine.
Evo link gdje mozes vidjeti kako su mali blokovi rasporedjeni na unutrasnjos strani gume:
http://www.tirebuyer.com/tires/michelin ... MgodlCUATw
Zato me zbunilo.
Onu novu koji si pokazao je PA4, i umalo je nisam ugrabio na rasprodaji za svoje auto, a bas sam se bio "nameracio" na nju.
Ovako, Bridgestone Blizzak sam povoljno nasao.
ajdin_nine

#1969 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ajdin_nine »

kakva su vasa iskustva sa protekt gumama? da li je pametno uzeti 4 protekt gume i koliko siguran cu biti?
jefferson

#1970 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

ajdin_nine wrote:kakva su vasa iskustva sa protekt gumama? da li je pametno uzeti 4 protekt gume i koliko siguran cu biti?
Moja su iskustva nikakva jer mi to nikad nije niti ce pasti na pamet!
xamp

#1971 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by xamp »

ajdin_nine wrote:kakva su vasa iskustva sa protekt gumama? da li je pametno uzeti 4 protekt gume i koliko siguran cu biti?
Super guma da ti posluzi umjesto rezerve dok ne kupis pravu gumu :) Imao sam ja 2 protekt zimske gume, mjesec dana vozio... Super za taj kratki period jer su "dobre po snijegu bile" al nisam se usudio vozit vise od 100 s njima nijednom....
ajdin_nine

#1972 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by ajdin_nine »

xamp wrote:
Super guma da ti posluzi umjesto rezerve dok ne kupis pravu gumu :) Imao sam ja 2 protekt zimske gume, mjesec dana vozio... Super za taj kratki period jer su "dobre po snijegu bile" al nisam se usudio vozit vise od 100 s njima nijednom....
ma ne mislim ni ja sada nigdje specijalno voziti. nego kontam uzeti 4 protekt gume za zimu i da mi posluze samo ovu godinu. da li je to pametan potez, ili je pametnije uzeti dvije nove gume i dvije ove?
plucna mahramica

#1973 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by plucna mahramica »

Ono gore je pa3 a ta slika sa neta je pa4
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#1974 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by un1ted »

195 sav 90km
mishelin 120KM

koliko su u SA ?
belfy

#1975 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by belfy »

vidim dosta se raspravlja izmedju michelina i continentala, pa sam po istome i dosta neoudlucan. kao i po cijenama koje neko postavi za michelina iz tuzle.

elem, trazim zimske 205/55 R16 za citroen C4. zanima me cijena za kupovinu sve cetiri gume (dakle koliko sveukupno sa ukljucenim popustima). u zenici je najbolja ponuda koju mogu naci 768 KM za 4 michelinke (nisam pitao da li su A4, nazalost) sa spurom ukljucenom u cijenu.

bitno je napomenuti da nisam agresivan u voznji (cak suprotno od toga) i da je u pitanju 90% gradske voznje. na prvom mjestu mi je sigurnost (vozim bebu u autu cesto), na drugom udobnost i na trecem trajnost gume. gume mijenjam ljeto/zima, i ne bih cetverodobne.

posto je u zenici slab izbor (tacnije samo jedan), volio bih cuti imali boljih preporuka za michelin ili continental negdje drugo. neko je, cini mi se, pomenuo da su michelinke dosta jeftinije u tuzli, pa bih bio zahvalan ako bi mogao dostaviti cijene za komplet od 4 komada (sa pripadajucim popustima i da li je u to ukljuceno i podesavanje spure). takodjer, ako neko ima nesto slicno za sarajevo (ili bilo gdje drugo).

za kraj da dodam da sam imao jako dobra iskustva sa uniroyal zimskim gumama na manjem autu sa 14" gumama, pa bih volio cuti ako neko ima iskustva sa njima na ovoj velicini auta ili ovim dimenzijama zimskih guma. hvala unaprijed svima koji nadju vremena za odgovor.
Post Reply