Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Hajlac

#1951 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

tajdic wrote:Fujitsu nocriu deklariše sa nominalno 6kw na grejanju , znači kao 18-ica tako da bi morala i više vazduha da prevrti.
Znamo da nominalne vrijednosti malo šta u praksi znače za inverter klime po bilo kom pitanju (kapacitet, COP itd.) :)
Zato laicima i jeste prekomplikovano sve ovo brdo informacija kad se trebaju informisati radi planirane kupovine klime.

Nocria uopšte nije namijenjena za manje prostore već velike prostorije ala urede, sale, kućerine s "otvorenim" unutrašnjim dizajnom prostorija itd. - to je klima kojoj su napucani i kompresor i dimenzije unutrašnje jedinice (radi prenosa veće toplote i primarno veće količine zraka). Druga strana kovanice jeste to da je tako jaka(glomazna) klima 'overkill' za normalne stanove/prostorije - drugim riječima, njena snaga nikad se ne iskoristi a s druge strane, evidentno je da joj je efikasnost pri manjim opterećenjima i blažim temperaturama dosta lošija od novijih klima(dakle kad se poredi pri istom opterećenju te istoj vanjskoj temperaturi).
Zato se i izbacuje s tržišta tj. mijenja unaprijeđenim modelom.

................
Saće opet onaj što iskače iz pašteta :roll:
stojanko

#1952 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by stojanko »

Ljudi mislim da su dimenzije unutrasnje jedinice vece kod FH nego Nocrie
otorinolaringorolog

#1953 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by otorinolaringorolog »

stojanko wrote:Ljudi mislim da su dimenzije unutrasnje jedinice vece kod FH nego Nocrie
heh mozda i nju izbace sa trzista.
uglavnom eto slazemo se to je klima za veci prostor
ajmo dalje sad
Hajlac

#1954 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

stojanko wrote:Mozemo li konstatovati da je ljudima kojima je potrebno da griju veci prostor od 40 kvadrata, Nocria idealan izbor uz nesto manju ekonomicnost
Da, ali samo ako je taj prostor iz jednog komada ili jaaaako dobro međustobno povezane prostorije.

Pitah ja ovog fanatika: pa što, kad je toliko prejaka, ne uze jednu za tih 80m2 već ti jedna pokriva svega 40m2, ali mudro šuti :zzzz:
Hajlac

#1955 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

stojanko wrote:Ja sam da pricamo o svim modelima. I nemojmo da pricamo sta je ko rekao i da dozivljamo neke stvari licno. Sam Hajlac smatra da je Nocria dobra klima. Meni je licno Hajlac preporucio da uzmem FH35VE zato sto je noviji model klime a razlika je bila 106 KM. Licno mi je rekao da je razlika oko 300 KM preporucio bi mi Nocria-u. Ono sto je cinjenica da Fujitsu ima dobre cijene, dok je u Makedoniji duplo skuplji. Da nisam nasao povoljnije u jelicu Micka, kupio bi Fujitsu LT ili Nocria. Cak sam razmisljao o dvije LECA, ali nisam imao informacija o njoj. Međutim, zadovoljan sam sa izborom, i sprat nize ce biti ili Micko ili od ova dva jaca modela Fujitsu. Kasnije je u planu da nabavim i dva jeftinija modela (npr. LECA), koja ce biti ispomoc jacim modelima. Tako da bi volio da imamo korisnika jeftinijih modela i da vidimo iskustva korisnika istih. Drago mi je da je na forum dosao i baggio jer nam moze dosta reci o svojim modelima. Ono sto treba da budemo sto objektivniji i da prenesemo licna iskustva. Treba stvoriti realnu sliku uređaja da potencijalni kupci znaju sta kupuju. Neko ce praviti neke kompromise ali ce na kraju biti zadovoljan jer kupio uređaj od kojeg zna sta moze ocekivati.
;-)
stojanko

#1956 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by stojanko »

otorinolaringorolog wrote:
stojanko wrote:Ljudi mislim da su dimenzije unutrasnje jedinice vece kod FH nego Nocrie
heh mozda i nju izbace sa trzista.
uglavnom eto slazemo se to je klima za veci prostor
ajmo dalje sad

Odlicno Nocria preko 40 kvadrata, ajmo sad posmatrat do 40 kvadrata. Posto su druge preko 40 strasno skupe i nisu nam lako dostupne
baggio-ns

#1957 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by baggio-ns »

LG Hero, po mojim saznanjima trenutno je u ponudi samo turski model, korejski su bili aktuelni pre par godina. U principu uredjaji i performanse bi trebali da su identicni, samo su se navodno u turski modeli (te prve serije kad su se pojavile) vise kvarili. U svakom slucaju ja sam dobio 5god full garancije (bila neka akcija) tako da imam bar neku sigurnost, ali se nadam da nece biti problema.
Sto se performanci tice, rano mi je jos da zakljucim posto mi radi tek od nedavno, nije videla jos pravu zimu. Ono sto mi se od starta ne svidja je, pomenuih i ranije, kvalitet plastike koji je katastrofalan. Unutrasnja strahovito pucketa i lose podnosi promene temperature. Takodje, dosta je bucnija od Fujitsu, na low tu negde u rangu sa Mideom. Nema taj quet mod, ima samo sleep, ali nije to to. Za sada razocaran, iskreno da sam znao, ne bih je kupio posto me jako nervira. Performanse s druge strane mogu biti i ok, no to cemo tek videti. NIsam merio potrosnju.

@ Hajlac,

..nisi mi odgovorio nista za Gree Hansol, kako ti se cini? :)
stojanko

#1958 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by stojanko »

baggio-ns wrote:LG Hero, po mojim saznanjima trenutno je u ponudi samo turski model, korejski su bili aktuelni pre par godina. U principu uredjaji i performanse bi trebali da su identicni, samo su se navodno u turski modeli (te prve serije kad su se pojavile) vise kvarili. U svakom slucaju ja sam dobio 5god full garancije (bila neka akcija) tako da imam bar neku sigurnost, ali se nadam da nece biti problema.
Sto se performanci tice, rano mi je jos da zakljucim posto mi radi tek od nedavno, nije videla jos pravu zimu. Ono sto mi se od starta ne svidja je, pomenuih i ranije, kvalitet plastike koji je katastrofalan. Unutrasnja strahovito pucketa i lose podnosi promene temperature. Takodje, dosta je bucnija od Fujitsu, na low tu negde u rangu sa Mideom. Nema taj quet mod, ima samo sleep, ali nije to to. Za sada razocaran, iskreno da sam znao, ne bih je kupio posto me jako nervira. Performanse s druge strane mogu biti i ok, no to cemo tek videti. NIsam merio potrosnju.

@ Hajlac,

Hvala kolega na vrlo preciznom odgovoru
Hajlac

#1959 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

Vidiš, nisam još dublje proučio FH seriju. Sjećam se da je kod Nocrie sam ventilator unutrašnje većeg profila pa zato dosta više zraka može provući (što je naravno namijenjeno velikim prostorima a ne ovim našim stanovima s ispresijecanim prostorijama).
otorinolaringorolog

#1960 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Image
-jel ko vidio ovo novo cudoviste iz daikina
-novi freon r32
-scop 5,9
-seer 9,54
-na koga vas podsjeca izgledom :-D
stojanko

#1961 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by stojanko »

Hajlac wrote:
Vidiš, nisam još dublje proučio FH seriju. Sjećam se da je kod Nocrie sam ventilator unutrašnje većeg profila pa zato dosta više zraka može provući (što je naravno namijenjeno velikim prostorima a ne ovim našim stanovima s ispresijecanim prostorijama).
Moze biti. Znam kad sam gledao kako bi koji model izgledao na zidu da sam se iznenadio. Fujitsu 899 mm a kod fh 925 mm. Inace unutrasnja jedinica FH stvarno izgleda ogromna
baggio-ns

#1962 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by baggio-ns »

Ururu sarara r32.

Iskreno, ako bih morao da kazem ko je No1, po meni bi to bio Daikin :-D Bez obzira sto nisu popularni kod Skandinavaca ;)

http://lampopumput.info/foorumi/index.php?topic=18866.0

ccc.., poceli da kopiraju ovu bezveze Nocriu :P
Last edited by baggio-ns on 24/11/2013 23:57, edited 1 time in total.
stojanko

#1963 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by stojanko »

otorinolaringorolog wrote:Image
-jel ko vidio ovo novo cudoviste iz daikina
-novi freon r32
-scop 5,9
-seer 9,54
-na koga vas podsjeca izgledom :-D
Haha ali na koga lici nova Nocria. Jos ako bude ispod 2000 KM eto nam idealnog uređaja za preko 40 kvadrata hahahh. Ili ipak posto je u pitanju preko 40 kvadrata, da joj Nokria pokaze ko je tata hahah. Ajd da se sad uozbiljimo, bas si me nasmijao
Last edited by stojanko on 25/11/2013 00:01, edited 1 time in total.
otorinolaringorolog

#1964 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

-jednom sam vidio vise novih uredjaja koji su za japansko trziste
-ali ne mogu vise nigdje da nadjem
-ali ljudi ja ruznijih klima nisam mogo zamislit
-ali sve do jedne,i mitsubishi i toshiba i redom
-toshiba je na sebi imala display na kom pokazuje kolko trenutno trosi struje :-D
survie

#1965 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by survie »

Ururu Sarara FTXR42E 3500KM to je malo previse, iskreno za nase uslove to je preverzija, isto kao i njihova dizajnerska serija Emura FTXG35JA 2800KM, brate previse.
otorinolaringorolog

#1966 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

survie wrote:Ururu Sarara FTXR42E 3500KM to je malo previse, iskreno za nase uslove to je preverzija, isto kao i njihova dizajnerska serija Emura FTXG35JA 2800KM, brate previse.
kaze narod ako ne znas sta je dobro znas sta je skupo :-D :-D :-D
stojanko

#1967 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by stojanko »

survie wrote:Ururu Sarara FTXR42E 3500KM to je malo previse, iskreno za nase uslove to je preverzija, isto kao i njihova dizajnerska serija Emura FTXG35JA 2800KM, brate previse.

Nemoj tako Fujitsu je jeftiniji od ostalih. Krenuce ponovo debata. Ajmo o jeftinijim, gdje ima Vivax i Gree kod nas. Mislim o modelima sto je spomenuo baggio
otorinolaringorolog

#1968 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

stojanko wrote:

Nemoj tako Fujitsu je jeftiniji od ostalih. Krenuce ponovo debata. Ajmo o jeftinijim, gdje ima Vivax i Gree kod nas. Mislim o modelima sto je spomenuo baggio
zato i nevalja :-D :-D :-D
ali ozbiljno ja mislim da je taj vivax odlican,ljudi su ga kupili i odusevljeni njime
-samo sto ga ja nebi kupio dok ne prodje vremena da se vidi kako to fercera,kolko ce trajat da se ne kvari
stojanko

#1969 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by stojanko »

Vivax i GREE sam vidio da ima kod nas, ali nisam vidio navedene modele
otorinolaringorolog

#1970 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

-ja sam postavljao link sa forum hr,lik ima toshibu suzumi + 16 i kaze da mu vivax gexi 12 bolje grije i da se ne cuje
-treba potrazit jos ljudi da ne kazu da ovaj laze
ketronsd1

#1972 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

Zapamti ovo dobro sta si rekao :-D :-D :-D
Hajlac

#1974 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

baggio-ns wrote: @ Hajlac,

Eh, ja kad sam prije 4 godine učio o grijanju na klime, okrenuo sam se nordijskim iskustvima jer se tamo najviše taj vid grijanja koristi - tako je i pala odluka na SKVP model koji se gore dokazao i dobro pokazao.

Kad(i ako) gore kod njih vidim da Mitsubishi, Toshiba i Fujitsu gube primat od strane Daikina, Panasonica, LG-a, Greea itd., shvatiću ih ozbiljno i zauzeću se za te klime :)

Ja lično uvijek u životu se vodim onom "nisam bogat da kupujem jeftine stvari" tako da za ovako bitno životno pitanje idem na sigurno :) Nema ništa od priče o podržavanju "underdog-a" tj. malih proizvođača te tehnike - tako samo krajnji korisnig izvlači deblji kraj, znam to lično iz druge vrste/sfere tehnike.

Sigurno neću zaozbiljno shvatiti recimo pompu oko Gree klima u HR jer više od 50% HR tržišta klima nalazi se na Mediteranu :) Ili vjerovati na riječ samim proizvođačima i nekakvim skeniranim i štembiljisanim "dokazima" performansi.

Evo jednog giganta LG-a, Samsunga, Panasonica i Daikina pa hajmo se zapitati kako to da se ne mogu dokazati s toplotnim pumpama(na sjeveru Evrope malo ko ih koristi - s Panasonicom su se mnogi opekli i pobjegli od njega)?
A sad očekivati od kineza (koje vuku "veliki" radi profita a ne nekakvog raznovrsnijeg i kvalitetnijeg tržišta/konkurencije) da pometu ovo gore semi-monopolističko japansko trojstvo malo je nerealno...

Kakva god da je tehnika u pitanju, vidno niža cijena + nepoznat proizvođač obično znače probleme dugoročno.
Hajlac

#1975 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hajlac »

baggio-ns wrote:Ururu sarara r32.

Iskreno, ako bih morao da kazem ko je No1, po meni bi to bio Daikin :-D Bez obzira sto nisu popularni kod Skandinavaca ;)

http://lampopumput.info/foorumi/index.php?topic=18866.0
Toliki slojevi 'radijatora' kad se zaprljaju, treba ti 2l skupe tečnosti + kompresor zraka + vodena para(recimo usisivač za pranje tepiha) da sve slojeve smoga, prašine i nerijetko plijesni skineš dok klimi ne vratiš normalan protok zraka i efikasnost.

Image
Post Reply