Izgleda da ću moratiSinjaD wrote:Slobodno ti po Vukufuneral blues wrote:Guy de Maupassant?(ne znam jesam li ispravno napisala)
Kviz "Književnost"
Moderator: Chloe
-
funeral blues
#1951 Re: Kviz "Književnost"
- SinjaD
#1952 Re: Kviz "Književnost"
Evo da se solidarišem pa da i ja bubnem al' režisera - Polanski?funeral blues wrote:Izgleda da ću moratiSinjaD wrote:Slobodno ti po Vukufuneral blues wrote:Guy de Maupassant?(ne znam jesam li ispravno napisala)
a što je najgore, garant nije tačan odgovor ,može biti bilo ko ..al' hajd otrpi pa nemoj bubnut'
-
funeral blues
#1953 Re: Kviz "Književnost"
SinjaD wrote:Evo da se solidarišem pa da i ja bubnem al' režisera - Polanski?funeral blues wrote:Izgleda da ću moratiSinjaD wrote: Slobodno ti po Vukua što je najgore, garant nije tačan odgovor ,može biti bilo ko ..al' hajd otrpi pa nemoj bubnut'
a da se još više ukopam, ja sam mislila na Žan L.Godara (sad po Vuku
- sadmire
#1954 Re: Kviz "Književnost"
Evo da se solidarišem pa da i ja bubnem al' režisera - Polanski?
a da se još više ukopam, ja sam mislila na Žan L.Godara (sad po Vuku
da se i ja pridruzim ovoj zenskoj ljubavi i solidarisem i priukopam!
Nesto mi se cini da je taj slavni reziser Spielberg, al pojma nemam sta je rezirao dok je studirao! Ako je uopce studirao!?
- nacho_
#1955 Re: Kviz "Književnost"
pisac amerikanac, nobelovac, reziser rus 
- Sookie McSue
#1956 Re: Kviz "Književnost"
Hemingway, "The Killers". A režiseur je Tarkovskynacho_ wrote:pisac amerikanac, nobelovac, reziser rus
- nacho_
#1957 Re: Kviz "Književnost"
Sookie McSue wrote:Hemingway, "The Killers". A režiseur je Tarkovskynacho_ wrote:pisac amerikanac, nobelovac, reziser rus
- sadmire
#1958 Re: Kviz "Književnost"
kad sam vec vikendom za racunarom, da iskoristim priliku i postavim jedno lagano pitanjce.
Citat je iz jedne od mojih omiljenih knjiga, objavljene prije tacno 60 godina, a u njemu se objasnjava i njen naslov:
"...stalno zamisljam mnogo male djece kako se igraju u jednom velikom zitnom polju. Na tisuce male djece, a nikoga u blizini..., nikog odraslog, mislim... osim mene. A ja stojim na samom rubu jedne grozne provalije. Sta mi je duznost, treba da ulovim svakoga ko se zaleti prema provaliji... hocu reci, ako neko trci ne gledajuci kuda ide, ja treba da iskrsnem odnekud i da ga ulovim. To je sve sto bi trebalo da radim citavog dana. Da budem takav neki.... (ovdje se spominje naslov). Znam da je to ludo, al to je jedino sto bih zaista zelio biti. Znam da je to ludo."
Stvarno razumijem glavnog lika, koji ne zeli odrasti!
Citat je iz jedne od mojih omiljenih knjiga, objavljene prije tacno 60 godina, a u njemu se objasnjava i njen naslov:
"...stalno zamisljam mnogo male djece kako se igraju u jednom velikom zitnom polju. Na tisuce male djece, a nikoga u blizini..., nikog odraslog, mislim... osim mene. A ja stojim na samom rubu jedne grozne provalije. Sta mi je duznost, treba da ulovim svakoga ko se zaleti prema provaliji... hocu reci, ako neko trci ne gledajuci kuda ide, ja treba da iskrsnem odnekud i da ga ulovim. To je sve sto bi trebalo da radim citavog dana. Da budem takav neki.... (ovdje se spominje naslov). Znam da je to ludo, al to je jedino sto bih zaista zelio biti. Znam da je to ludo."
- SinjaD
#1959 Re: Kviz "Književnost"
Lovac u žitusadmire wrote:kad sam vec vikendom za racunarom, da iskoristim priliku i postavim jedno lagano pitanjce.
- sadmire
#1960 Re: Kviz "Književnost"
SinjaD wrote:Lovac u žitusadmire wrote:kad sam vec vikendom za racunarom, da iskoristim priliku i postavim jedno lagano pitanjce.
- SinjaD
#1963 Re: Kviz "Književnost"
elizabeth a wrote:
Hvala za link. Odslušah je zatvorenih očiju. Uživah u Radetovom glasu.
- elizabeth a
#1964 Re: Kviz "Književnost"
SinjaD wrote:![]()
Hvala za link. Odslušah je zatvorenih očiju. Uživah u Radetovom glasu.
I od mene jedan pjesnik.

- SinjaD
#1965 Re: Kviz "Književnost"
Može l' neki hintić? Na prvi pogled mislim da ne poznajem gospodinaelizabeth a wrote: I od mene jedan pjesnik.![]()
- elizabeth a
#1966 Re: Kviz "Književnost"
Bio je jako mlad kad je počinio ''trostruko'' samoubistvo. 
- AC_grom_DC
#1967 Re: Kviz "Književnost"
sergej jesenjin
doviđenja draga doviđenja
- elizabeth a
#1968 Re: Kviz "Književnost"
AC_grom_DC wrote:sergej jesenjin
- AC_grom_DC
#1969 Re: Kviz "Književnost"
''Iza svakog velikog bogatstva stoji zločin'' je misao koju ćemo pročitati na početku romana Maria Puzza ''Kum''.
Ko je autor misli tj. citata?
The question is now
The question is now
- SinjaD
#1970 Re: Kviz "Književnost"
Balzak.AC_grom_DC wrote:''Iza svakog velikog bogatstva stoji zločin'' je misao koju ćemo pročitati na početku romana Maria Puzza ''Kum''.
The question is now
Sinoć odgledah na TVu Kum II. Vazda se može gledat'.
- AC_grom_DC
#1971 Re: Kviz "Književnost"
jes, jes...na hrtu.....nemoj propustiti ni naredne nedjelje.....kako ti se sviđa trilogija družina prstena, dvije kule, povratak kralja?SinjaD wrote: Balzak.![]()
ovo pitam samo tebe...a ti pitaj osatatak svijeta
- SinjaD
#1972 Re: Kviz "Književnost"
Gospodar prstenova - jedna od omiljenih knjiga. Pročitana više puta (od djetinjstva pa do danas). Filmovi sjajni, gledani također više puta (sve premijere odgledane u kinu)AC_grom_DC wrote:jes, jes...na hrtu.....nemoj propustiti ni naredne nedjelje.....kako ti se sviđa trilogija družina prstena, dvije kule, povratak kralja?SinjaD wrote: Balzak.![]()
ovo pitam samo tebe...a ti pitaj osatatak svijeta
Pitanje za ostatak svijeta
Tražeći smisao života, radio je i kao splavar, osluškujući svijet oko sebe.
- AC_grom_DC
#1973 Re: Kviz "Književnost"
mislim da je Mark Twain splavario a i ja osluškujem svijet oko sebe.....SinjaD wrote: Pitanje za ostatak svijeta![]()
Tražeći smisao života, radio je i kao splavar, osluškujući svijet oko sebe.
ma ne..ono....evo baš sad se osjećam kao da sam na splavu ....mog Mississippija nema i ne znam šta da radim....
je li Twain?
- SinjaD
#1974 Re: Kviz "Književnost"
jokAC_grom_DC wrote:mislim da je Mark Twain splavario a i ja osluškujem svijet oko sebe.....SinjaD wrote: Pitanje za ostatak svijeta![]()
Tražeći smisao života, radio je i kao splavar, osluškujući svijet oko sebe.![]()
ma ne..ono....evo baš sad se osjećam kao da sam na splavu ....mog Mississippija nema i ne znam šta da radim....![]()
je li Twain?
hint:
Indija
- AC_grom_DC
#1975 Re: Kviz "Književnost"
Herman HesseSinjaD wrote: hint:
Indija
p.s. je li Twain splavario?