Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
topcam
Vozim: uzbrdo

#1951 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by topcam »

vettel wrote:
topcam wrote:Jesu li ovi PD motori od VW bas tako losi koliko sam cuo i uspio procitati, misli na ove 2.0 tdi sa 170 ks. prije 2008 god.
Te problemi sa T3 senzorom, te dizne.

Koliko je pametno kupiti auto sa ovakvim motorom iz 2007 godine, po sistemu, kako vidio tako kupio?
Ako ti nije snaga prioritet, onda uzmi provjereni 1.9 TDI 105ks. Ja bih isao na tu varijantu
Isao bih ja na 1.9 105 ks varijantu da je imam. (nema ih puno, a i sto ima, meni ne odgovara (uopste 1.9 tdi vozila bez obzira na ks)).

Slucajno sam proslu subotu naletio na jednu doduse 2.0 tdi (140 ks) verziju, ali jucer auta vise nema.
(u biti sam isao da pogledam astru 1.9 cdti sa 120 ks). Prodavac im bio bolestan (kao svaki ima svoja auta),
a ja u toku sedmice radim duze od njih, tako da nije bilo sanse da odem sutradan tj. u ponedeljak.

Danas evo oko 10 idem gledati ovo auto sa 170 ks, pa cemo vidjeti sta pise u servisnoj, i kako live izgleda.
Jedino sto nece biti kako sam zamislio, je da odem na tehnicki sa autom, da ga cekiraju, kat i te skuplje,
zezancije. I naravno sto je privatna kupovina, jer kod auto kuce bi imao, bar neku osnovnu garanciju i
sistem sjedi vozi.
Kod ovog moram prijaviti vozilo skroz na novo i sve sam zavrsiti, kosta me najmanje dan godisnjeg u vrijeme kad uopste
ne pase, jer i subote radimo do podne.

Moje se pitanje vrti oko, ako ja ovom uradim servis, i to neko ultrazvucno ciscenje dizni, koliko je pouzdano auto nakon toga,
remen mu je mjenjan prije 10.000 na 140.000 km (vidjeti cu ima li sve racune i unose u servisnoj). I ovaj T3 senzor bih isto
mjenjao, ako nije novije generacije.

U podne sam malo pametniji, koliko toliko. :)

EDIT:
Nista od ovog. Auto je navodno kupio zeni, a ona ga kao nije htjela da vozi,
zena inace posjeduje Benz AMG 6.3.
Na telefonu je bilo stosstanga je narucena nova i dosla sa pogresnim lakom (nova dodje u uni-code boji, i tek se naknadno lakira),
dok je uzivo vidljivo da je puno vise lakirano i to fuserski.
Prodavac sam vozi onog novog mercedesa GLE.

Inace passat 3c b6 kombi, highline puna oprema, DSG, xenon kuka, koza i integrisani djeciji
sicevi, velika navigacija, nokia telefon soso-mange juni 2007.

Mislim da mu jedino webasto fali.

Servisna je u redu, samo sto je naprijed bio veci udar od (samo stosstanga i blatobran),
airbagovi su intaktni, ali nesto ne valja, da hebe rak raka.

Na termin je zakasnio skoro pola sata i probna voznja, onako, bez autoputa, 10 minuta, manje nego sto mu treba da se malo zagrije,
jer je poslije mene termin imala neka zena.

Mislim fino je sve i za nekoliko klasa bolje nego sto sad vozim, ali citava prica nije "cista". Prvo glede auta ispred kuce,
drugo kupio sam zeni nije htjela, samo stoji (mislim nije luda sjesti u pasata, a vec ima AMG 6.3 l.)
do potrosnja nekih 6 litara, mislim kako zna kad ne vozi.
Qler

#1952 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Qler »

Sta je stosstanga?
530i

#1953 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

Karambolka.
Qler

#1954 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Qler »

Nisam nikad prije cuo za taj izraz. Predpostavljao sam, iz konteksta, ali nisam bio siguran.
topcam

#1955 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by topcam »

Na slici se i ne vidi, ali mu je prednji branik, u drugom tonu crne boje.

Image

Da je bilo samo "povrsinski" udareno, kako je rekao, pa hajde, da se lakirati i polirati.
To sto je drugi ton crne i nije bitno, meni apsolutno svejedno u biti, inace ne bih isao da gledam.

Ali i ja kao laik, vidim da je cijela strana suvozaca dobro udarena, slabo izvucena. Lijevo fuga izmedju
blatobrana i haube 3-4 mm desno je nema nikako.

Jos sam mu rekao da treba komplet haubu (kad stoji izpred auta) malo u lijevo, da malo popravi optiku.
I da bi sa vremenom tu nastradao lak, jer se dijelovi dodiruju (vibracije, trenje, ode lak)
amar1994

#1956 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

Da li bi bilo dobro preventivno zastiti motor od smeca blokiranjem EGR ventila mehanicki i elektronski :?:
NediM17

#1957 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

amar1994 wrote:Da li bi bilo dobro preventivno zastiti motor od smeca blokiranjem EGR ventila mehanicki i elektronski :?:
Ne diraj ako ti ne pravi probleme. Osim ekologije, EGR ima i nekih drugih pozitivnih svojstava, recimo zimi se motor lakse grije jer vraca vrele gasove ponovo u usis.
Nefs-i Mulhima

#1958 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Nefs-i Mulhima »

johntra wrote: Ja sam to skidao kod sebe i mijenjao sam, nije neka sad velika gimnastika...jeste malo teže doći do gornja dva šarafa i pritom mi je pukao dio plastike, koji nije predstavljao problem kasnije... :D
meni je bio crkao prekidač za klimu, pa sam samo kupio drugi set i zamijenio...jesi pregledao osigurače? mislim da ima poseban za ventilaciju, odnosno ventilator...ipak mislim da ti je problem u komandama, ali bez drugog seta to nećeš moći sam skontati...najbolje ti je da odeš do električara, pa nek ti izmjeri da li ima napona na prekidaču, odnosno da li ga pali uopšte...
Da se oglasim nakon godine :D

Popravljena klima, otisla spojnica na zicama do ventilatora (pregorila - zice spaljene i plastika). Nakon nerviranja i mog ispitivanja bezuspjesnog, otisao kod majstora i za cca sahatak i nesta (30KM) popravljeno.

Morao pola dijela prednje plastike kod suvozaca da skine da bi dosao do ventilatora.
Felidae

#1959 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Felidae »

Prilikom kočenja se čuje lupanje bum bum bum....diskovi? Auto se nije vozilo mjesec dana
NediM17

#1960 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Felidae wrote:Prilikom kočenja se čuje lupanje bum bum bum....diskovi? Auto se nije vozilo mjesec dana
Vjerovatno ti struzu plocice po disku, jer ima korozije na njemu. Nakon par kocenja bi zvuk trebao nestati.
Sodom1

#1961 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Sodom1 »

NediM17 wrote:
Felidae wrote:Prilikom kočenja se čuje lupanje bum bum bum....diskovi? Auto se nije vozilo mjesec dana
Vjerovatno ti struzu plocice po disku, jer ima korozije na njemu. Nakon par kocenja bi zvuk trebao nestati.
I kod mene se ovo cuje bubm bum bum ,i to samo kad jace i naglo zakocim. Auto vozim skoro svaki dan :? :?
NediM17

#1962 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Sodom1 wrote:
NediM17 wrote:
I kod mene se ovo cuje bubm bum bum ,i to samo kad jace i naglo zakocim. Auto vozim skoro svaki dan :? :?
ABS
ado_7

#1963 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by ado_7 »

Pozdrav ljudi

Astra G, 2001, 2.0 dti

1. Problem sa paljenjem
Nekad pali bez problema, nekad vergla 5-6 sekundi pa pali.
Kada upalim auto, ako palim u sljedecih par sati, pali bez problema, ako stoji duze 5+ sati, onda opet ide verglanje i pali.
Moguce da je povezano sa grijacima, jer kada je prije 15ak dana bilo hladnije, ujutro se grijaci upale samo na tren i tada pali bez problema, medjutim posto je sada toplo, grijaci se ne pale.
Da li postaviti dodatnu klapnu (nepovratni ventil) prije bosch pumpe? jer kako sam procitao na nekim opel forumima, klapna u bosh pumpi propusta, i vraca gorivo u rezerovar, te iz tog razloga treba duze vremena da upali. A ako se grijaci pale onda se pumpa pali kada i grijaci i iz tog razloga odmah pali.
Da li je neko ima slicnih problema? i savjeti dobrodosli

2. Problem sa radom na leru.
Desava se da auto sam podigne obrtaje na 1100 do 1300 i tako ih drzi, ako stisnem gas malo jace onda se vrate na nekih normalnih 800-900.
ranger

#1964 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by ranger »

ado_7 wrote:Pozdrav ljudi

Astra G, 2001, 2.0 dti

1. Problem sa paljenjem
Kada upalim auto, ako palim u sljedecih par sati, pali bez problema, ako stoji duze 5+ sati, onda opet ide verglanje i pali.
Moguce da je povezano sa grijacima, jer kada je prije 15ak dana bilo hladnije, ujutro se grijaci upale samo na tren i tada pali bez problema, medjutim posto je sada toplo, grijaci se ne pale.
Da li postaviti dodatnu klapnu (nepovratni ventil) prije bosch pumpe? jer kako sam procitao na nekim opel forumima, klapna u bosh pumpi propusta, i vraca gorivo u rezerovar, te iz tog razloga treba duze vremena da upali. A ako se grijaci pale onda se pumpa pali kada i grijaci i iz tog razloga odmah pali.

Desava se da auto sam podigne obrtaje na 1100 do 1300 i tako ih drzi, ako stisnem gas malo jace onda se vrate na nekih normalnih 800-900.
za pocetak probaj ostavit auto parkirano na nizbrdici...
drugo otidji nekom nek ti ocita parametre bospumpe - bosch servis
ovo drugo ne znam sta bi moglo bit al realno moglo bi biti povezano s bospumpom
topcam

#1965 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by topcam »

ranger wrote:

Astra G, 2001, 2.0 dti

1. Problem sa paljenjem

Dizel? :mrgreen:
Ned071

#1966 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

Astra G, 2001, 2.0 dti

1. Problem sa paljenjem

Vuce ti negdje zrak. Od crijeva do vakuum pumpe ima nekoliko mogucnosti. Najvjerovatnije

Bos pumpa radi ili ne radi.

Topcam dti je. Vjerovatno je gas u boci.... Cccccc
ado_7

#1967 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by ado_7 »

Ako je do bosch pumpe zasto ne vergla svaki put, vec samo ako stoji duze vremena, npr preko noci, i ako se ujutro grijaci ne pale.
topcam

#1968 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by topcam »

ado_7 wrote:Ako je do bosch pumpe zasto ne vergla svaki put, vec samo ako stoji duze vremena, npr preko noci, i ako se ujutro grijaci ne pale.
Mozda ovo (isti je motor). Traversendichtungen Po slikama ti automehanicar moze skontat o cemu se radi. Ne treba mu poznavanje
jezika.
http://www.zwirlein.com/OPF/Traversendi ... eitung.pdf

@Ned071

Sta ce mu pomoci to parkiranje nizbrdo? Ccccc
topcam

#1969 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by topcam »

Ned071 wrote:
Vidim da mislite na nesto drugo.

Meni bila slaba baterija, crkla ustvari, i tako ja fino nizbrdo parkiram, spustim se malo i upalim.
Pa sam konto da je to to, pa se sjetio kamiona, dizela, cijela firma gurala i sipak.

Vidis kako se desi nesporazum, i laHko rijesi.

Gas moze i u flasi biti :mrgreen:
Sodom1

#1970 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Sodom1 »

[quote="NediM

Vjerovatno ti struzu plocice po disku, jer ima korozije na njemu. Nakon par kocenja bi zvuk trebao nestati.[/quote]
I kod mene se ovo cuje bubm bum bum ,i to samo kad jace i naglo zakocim. Auto vozim skoro svaki dan :? :?[/quote]

ABS[/quote]
Zasto ABS?
Jedan tocak samo, i to prednji, bar ja tako mislim
Ned071

#1971 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

topcam wrote:
Ned071 wrote:
Vidim da mislite na nesto drugo.

Meni bila slaba baterija, crkla ustvari, i tako ja fino nizbrdo parkiram, spustim se malo i upalim.
Pa sam konto da je to to, pa se sjetio kamionađ, dizela, cijela firma gurala i sipak.

Vidis kako se desi nesporazum, i laHko rijesi.

Gas moze i u flasi biti :mrgreen:
Zezam te ba. Nizbrdo jer ako vuce zrak nizbrdo pali bez problema. Detaljnije kod izvjesnog mehanicara na stupu...
ranger

#1972 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by ranger »

topcam wrote:
ranger wrote:

Astra G, 2001, 2.0 dti

1. Problem sa paljenjem

Dizel? :mrgreen:
Da,dizel... Ako je ovo, rijesava se nepovratnim ventilom..
NediM17

#1973 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

Sodom1 wrote:[quote="NediM

I kod mene se ovo cuje bubm bum bum ,i to samo kad jace i naglo zakocim. Auto vozim skoro svaki dan :? :?[/quote]

ABS[/quote]
Zasto ABS?
Jedan tocak samo, i to prednji, bar ja tako mislim[/quote]

Kada se ABS aktivira proizvodi takve zvukove.
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#1974 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Leon16v »

Nakon sto nisam rijesio problem sa cliom 1.5 dCi 48kw 2002, doslo je do jos simptoma.

Naime, ujutro kada je hladan auto i kada se upali trese se i jako cudan zvuk u haubi kao da nesto drobi, "hrklja". Kad se krene gas propada i ne prima gas kako treba i odjednom primi i trzne.
Kada se zagrije radi sve normalno kao novo, ne trese na semaforu i sl. Znaci samo kod recimo prvog paljenja to se desi i prvog kretanja. Ostalo sasavim ok.
Prije mjesec mjenjan senzor radilice, filter svi...

Do cega bi moglo biti ?
Qler

#1975 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Qler »

Ja jucer kod bitange zamijenio grijace, i vise nema problema sa prvi jutarnjim paljenjem. Pali bez problema ne dimi i ne trese kod prvog paljenja. :) u glavnom, problem rijesen :) sva 4 grijaca zamijenio...
Post Reply