ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
shandrprcSA

#1951 Re: ZOBS

Post by shandrprcSA »

mayab wrote:Zar nisu u zakon unesena dnevna svjetla???
pa i sam znas koliko su azurni :D
drsrle

#1952 Re: ZOBS

Post by drsrle »

na prethodnom autu imao isto dnevna svjetla niko me dvije godine pogledao nije (doduse jest auto bilo bijelo) a sad na ovom (crnom) su me već 2x zaustavili u 7 dana i to samo zbog svjetala. I pitamo se što Bosna nije u Europi - ma neće nikad ni biti dok je ovakvih zakona i glupih drotova.
seoBIH

#1953 Re: ZOBS

Post by seoBIH »

a zasto je drot glup? JEdnostavno radi po zakonu.Tvojeje da postujes.
_Reds_

#1954 Re: ZOBS

Post by _Reds_ »

Službenica na šalteru mi rece da moram prvo platiti sve kazne pa tek onda podnijeti zahtjev za novu vozacku.

Da li je to tacno, ili mogu ja podnijeti zahtjev, ali ne mogu podici vozacku ??
calculator

#1955 Re: ZOBS

Post by calculator »

_Reds_ wrote:Službenica na šalteru mi rece da moram prvo platiti sve kazne pa tek onda podnijeti zahtjev za novu vozacku.

NE.............................................................. DA
kakavdanakneiskustvu

#1956 Re: ZOBS

Post by kakavdanakneiskustvu »

_Reds_ wrote:Službenica na šalteru mi rece da moram prvo platiti sve kazne pa tek onda podnijeti zahtjev za novu vozacku.

ne mozes podnijeti zahtjev dok ne platis sve kazne,osim ako ne znas nekog,ne znam da li me razumijes
Dzontra_Volta

#1957 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

Netačno.
Podnijeti zahtjev za bilo šta i u bilo kojem organu uprave možeš uvijek.
Drugo je što oni mogu taj zahtjev odbiti donošenjem odgovarajućeg akta (na koji bi trebao imati pravo žalbe), ali zahtjev moraju zaprimiti.
_Reds_

#1958 Re: ZOBS

Post by _Reds_ »

Dzontra_Volta wrote:Netačno.
Drugo je što oni mogu taj zahtjev odbiti donošenjem odgovarajućeg akta (na koji bi trebao imati pravo žalbe), ali zahtjev moraju zaprimiti.
Stvar je što imam ljekarsko koje ce uskoro isteci. A ako ja predam zahtjev sa ljekarskim, onda mi je ljekarsko valjano.

Znaci onda meni ne moze odbiti zahtjev. To mi je i logicno. Jedno je nekom nedati vozacku, a drugo uzeti pravo da preda papire za istu.
Last edited by _Reds_ on 23/04/2015 19:25, edited 1 time in total.
kakavdanakneiskustvu

#1959 Re: ZOBS

ja znam sta ti sluzbenici kazu kad im dodjes na salter, a to je da nece da prime zahtjev iako u tome nema logike,ako imam neplaćene kazne ne moraju mi izdati novu vozačku ali bi bilo logicno da zahtjev prime
Dzontra_Volta

#1960 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

kakavdanakneiskustvu wrote:

ja znam sta ti sluzbenici kazu kad im dodjes na salter, a to je da nece da prime zahtjev iako u tome nema logike,ako imam neplaćene kazne ne moraju mi izdati novu vozačku ali bi bilo logicno da zahtjev prime
Po Zakonu o upravnom postupku organ mora primiti zahtjev, čak i ako u zahtjevu stoji da tražiš da ti izdaju mjesečnu kartu za gradski prevoz. To što neki službenici ne poznaju propise, treba ih upozoriti da su dužni primiti zahtjev. A ako neće, ima uvijek zvati šefa.
stafi

#1961 Re: ZOBS

Post by stafi »

Dzontra_Volta wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:

Po Zakonu o upravnom postupku organ mora primiti zahtjev, čak i ako u zahtjevu stoji da tražiš da ti izdaju mjesečnu kartu za gradski prevoz. To što neki službenici ne poznaju propise, treba ih upozoriti da su dužni primiti zahtjev. A ako neće, ima uvijek zvati šefa.
a ako ni to ne upali ima pošta, preporučeno.
made_in_sarajevo

#1962 Re: ZOBS

Post by made_in_sarajevo »

Kad se sa petlje na stupu ide prema wisi, po cemu je zabranjeno uraditi polukruzno kod wise? Ima znak zabranjeno skretanje lijevo osim busa i to uredu ali nigdje nema znaka da je zabranjeno polukruzno. Neki dan sam dobio kaznu radi toga, kaze policajac to je strogo zabranjeno,ima znak tu i ja danas dva puta prolazio i bas gledao i samo stoji znak zabranjeno lijevo,a otkad to policija smatra kao zabranjeno polukruzno skretanje?
seoBIH

#1963 Re: ZOBS

Post by seoBIH »

Pa kako ces skrenuti lijevo i uraditi polukruzno nakon toga, kad je zabranjeno skretanje?
supercali

#1964 Re: ZOBS

Post by supercali »

Znak stoji za zabranu lijevo bilo da hoces polukruzno za pijacu ili na mjesec gdje god zazelis da skrenes
Odes do kruznog i vratis se nazad
Nije kruzni kilometrima daleko nego mozda 500 metara
xxturbinax

#1965 Re: ZOBS

Post by xxturbinax »

Koja je kazna za ulazak u zabranu, tačnije u jednosmjernu u kontra smjer?
Dzontra_Volta

#1966 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

xxturbinax wrote:Koja je kazna za ulazak u zabranu, tačnije u jednosmjernu u kontra smjer?
Od 100 - 300 KM, oduzimanje vozačke od jednog do četiri mjeseca i 2 kaznena boda.
Ako je time uzrokovana nesreća, onda od 300- 1000 KM i oduzimanje vozačke od jednog do šest mjeseci.
xxturbinax

#1967 Re: ZOBS

Post by xxturbinax »

Postoji li mogućnost plaćanja pola kazne? Policajac je zapisao podatke i rekao da će vidjeti hoće li poslati kaznu. Ako se može platiti pola kazne od kad se računa onaj rok od 8 dana?
seoBIH

#1968 Re: ZOBS

Post by seoBIH »

Moze pola. Racuna se dan kada zaprimis kovertu.
kakavdanakneiskustvu

#1969 Re: ZOBS

seoBIH wrote:Moze pola. Racuna se dan kada zaprimis kovertu.

tacno
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#1970 Re: ZOBS

Post by stetoskop »

Pošto sam neiskusan sa kaznama, imam jedno pitanje,
Može li policajac napisati kaznu bez da ti to saopšti i da ti ne ponudi da potpišeš prekršajni nalog.
Kada me zaustavio, nisam kod sebe imao vozačku, a u blokić je upisao podatke iz saobraćajne.
'Nako, znamo se iz viđenja, zna da u blizini stanujem, pa ne znam da li mi je "progledao kroz prste" ili će baš ono hinjski da me kazni.
Još da dodam ni pojas mi nije bio svezan. :D
kakavdanakneiskustvu

#1971 Re: ZOBS

stetoskop wrote:Pošto sam neiskusan sa kaznama, imam jedno pitanje,
Može li policajac napisati kaznu bez da ti to saopšti i da ti ne ponudi da potpišeš prekršajni nalog.
Kada me zaustavio, nisam kod sebe imao vozačku, a u blokić je upisao podatke iz saobraćajne.
'Nako, znamo se iz viđenja, zna da u blizini stanujem, pa ne znam da li mi je "progledao kroz prste" ili će baš ono hinjski da me kazni.
Još da dodam ni pojas mi nije bio svezan. :D

trebao bi ti ponuditi p. nalog da potšpises ako se slazes da si napravio prekrsaj a ako se ne slazes da sam trazis sudsko odlucivanje tako sto ces p. nalog predati u sud
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#1972 Re: ZOBS

Post by stetoskop »

Hvala, čuo sam od nekih da ovako znaju uzeti podatke bez da ti išta obrazlože i kasnije dođe plava koverta. Ako se to desi, "će da idem na sud"
shandrprcSA

#1973 Re: ZOBS

Post by shandrprcSA »

Dzontra_Volta wrote:
xxturbinax wrote:Koja je kazna za ulazak u zabranu, tačnije u jednosmjernu u kontra smjer?
Od 100 - 300 KM, oduzimanje vozačke od jednog do četiri mjeseca i 2 kaznena boda.
Ako je time uzrokovana nesreća, onda od 300- 1000 KM i oduzimanje vozačke od jednog do šest mjeseci.
moze li clan?
Dzontra_Volta

#1974 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

shandrprcSA wrote:
Dzontra_Volta wrote:
moze li clan?
Član 235. stav (1) tačka 2)

Član 40.
(1) Na putu s kolovozom za saobraćaj vozila u oba smjera na kome postoje najmanje četiri saobraćajne trake,
vozač ne smije vozilom prelaziti na kolovoznu traku namijenjenu za saobraćaj vozila iz suprotnog smjera.
(2) Na putu s kolovozom za saobraćaj vozila u oba smjera na kome postoje tri saobraćajne trake vozač se ne
smije vozilom kretati saobraćajnom trakom koja se nalazi uz lijevu ivicu puta u smjeru kretanja vozila.
(3) Na putu na kojem su kolovozne trake fizički odvojene jedna od druge, vozač se ne smije vozilom kretati
kolovoznom trakom namijenjenom za saobraćaj vozila iz suprotnog smjera.
(4) Na putu s kolovozom za saobraćaj vozila u jednom smjeru, vozač se ne smije vozilom kretati u
zabranjenom smjeru.

Ĉlan 235.
(1) Novĉanom kaznom u iznosu od 100,00 KM do 300,00 KM kaznit će se za prekršaj:
1) vozaĉ koji ne zaustavi vozilo kad naiĊe na vozilo kojim se prevoze djeca, kad je to vozilo zaustavljeno na
kolovozu radi ulaţenja ili izlaţenja djece (ĉlan 30. stav (4));
2) vozaĉ koji na putu postupa protivno odredbama ĉlana 40.;
...
(2) Za prekršaje iz taĉ.1), 2), 3), 5), 10), 11), 13), 14), 15), 17), 18), 25), 26), 32) i 33) stava (1) ovog ĉlana
vozaĉu ili instruktoru voţnje uz kaznu izreći će se zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u
trajanju od jedan mjesec do ĉetiri mjeseca
, a i za druge prekršaje iz tog stava ta mjera se moţe izreći u istom
periodu.
(3) Za prekršaje iz stava (1) ovog ĉlana kojim je izazvana saobraćajna nezgoda, uĉinilac će se kazniti
novĉanom kaznom u iznosu od 300,00 KM do 1.000,00 KM, a vozaĉu izuzev vozaĉa iz stava (1) taĉke 27) ovog
ĉlana će se uz kaznu izreći i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od jednog mjeseca
do šest mjeseci.
(4) Osim novĉane kazne za prekršaje iz stava (2) ovog ĉlana, vozaĉu ili instruktoru voţnje izuzev vozaĉa iz
stava (1) taĉke 27) ovog ĉlana određuju se i dva kaznena boda, a za ostale prekršaje iz stava (1) ovog ĉlana
vozaĉu ili instruktoru voţnje, osim novĉane kazne, odreĊuje se i jedan kazneni bod.
shandrprcSA

#1975 Re: ZOBS

Post by shandrprcSA »

hvala...a sta ako ima saob.znak?
Post Reply