Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
Pedja Kojovic

#1951 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

real kahn

Ako vi niste napisali u svom postu da je predsjednik Izetbegovic bio "liberalni nacionalista" ja vam se izvinjavam.
Cak i da ste to napisali pa shvatili da ste pogrijesili i korigovali post, to je po meni u redu.

p.k.
biće_šta_bude

#1952 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by biće_šta_bude »

Poštovani,

šta je konkretno uradila NS od lokalnih izbora do sada. U kratkim crtama bez demagogije i floskula.

-protivila se SDP-u da "kupi" NTV 99 i radio 202. Rezultat, 202 ugašena. SDP je odustao od kupovine NTV 99 čim je Al Džazira iskazala interesovanje. Uloženi novac će biti vraćen.

Konkretni učinak, 202 propala. Nije loše.

Šta još ? Konkretno moliću.

Također, šta dotični misli o Fadilu Šeri.

Za kraj, zašto je pisao pisma, objavljenim u Danima, sa naslovom Dragi Zlatko ili tako nešto kao "nezadovoljnik" a odmah potom "uskočio" u projekat NS. Malo licemjerno, zar ne ? Nameće se odgovor da je dotični možda i prije tog pisma znao šta hoće ;-)

S poštovanjem,
Pedja Kojovic

#1953 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

bice sta bude

Pobunili smo se protiv kupovine NTV 99 jer smo smatrali da je to nerazumno trosenje para poreskih obveznika, da mediji trebaju biti nezavisni, da grad Istocno Sarajevo nije "pogresne ruke" i zato sto smo bili svjesni da je to projekat koji ce dugorosno pojesti milione i nece dati nikakve rezultate.

Radio 202?
Ja nemam pojma o cemu govorite, a imam osjecaj ni vi.

O Fadilu Seri mislim sve najbolje. Ekspert za politicki sistem BiH. Pametan i vrijedan covjek koji je napustio odlicno placen posao da bi dvije godine skoro bez ikakve naknade radio na izgradnji Nase stranke. Velikim dijelom zasluzan da smo tu gdje smo danas.
Privatno o njemu, kao o covjeku mislim sve najbolje.

Otvoreno pismo Lagumdziji u magazinu Dani, o kojem vjerovatno, govorite nije napisao Fadil Sero nego ja.
Odluka o osnivanju Nase stranke je donesena nekoliko mjeseci kasnije.

p.k.
Posto se rijec "doticni" moze koristiti samo ako je prethodno u tekstu napisano ime osobe na koju se odnosi a vi nigdje ne spominjete moje ime nego Fadilovo ja pretpostavljam da mislite na njega a ne mene.
Last edited by Pedja Kojovic on 12/05/2010 19:38, edited 1 time in total.
Pedja Kojovic

#1954 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

bice sta bude

I jos jedna mala ispravka.
GU je kupila NTV99 od PEP-a, vlasnika Adila Kulenovica. (Kupoprodaja zakljucena, donesena odluka u GV)
Kada se pojavio kupac s "pravim rukama" koji je ponudio vise nego sto je GU platila, oni su vratili(???) televiziju prethodnom vlasniku tako da je on moze prodati Aljazeeri po boljoj cijeni.
Novac koji je GU platila ce dobiti nazad, bez kamata.Sjajno.
Zasto GU nije prodala NTV99 Aljazeeri i "zaradila" koji dinar za gradski budzet?
Ne znam.
Pitajte njih.

p.k.
biće_šta_bude

#1955 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by biće_šta_bude »

Pedja Kojovic wrote:bice sta bude

Pobunili smo se protiv kupovine NTV 99 jer smo smatrali da je to nerazumno trosenje para poreskih obveznika, da mediji trebaju biti nezavisni, da grad Istocno Sarajevo nije "pogresne ruke" i zato sto smo bili svjesni da je to projekat koji ce dugorosno pojesti milione i nece dati nikakve rezultate.

Radio 202?
Ja nemam pojma o cemu govorite, a imam osjecaj ni vi.

O Fadilu Seri mislim sve najbolje. Ekspert za politicki sistem BiH. Pametan i vrijedan covjek koji je napustio odlicno placen posao da bi dvije godine skoro bez ikakve naknade radio na izgradnji Nase stranke. Velikim dijelom zasluzan da smo tu gdje smo danas.
Privatno o njemu, kao o covjeku mislim sve najbolje.

Otvoreno pismo Lagumdziji u magazinu Dani, o kojem vjerovatno, govorite nije napisao Fadil Sero nego ja.
Odluka o osnivanju Nase stranke je donesena nekoliko mjeseci kasnije.

p.k.
O relaciji 202 i NTV 99

http://www.sarajevo-x.com/bih/sarajevo/clanak/100402038

Neko je ovdje neupućen, ko je to, prosudite sami nakon što pročitate gore navedeni članak sa ovog portala.

Znači, 202 propala. Šta je NS konkretno uradila. Nisam dobio odgovor. Ponavljam pitanje.

Pogrešno sam napisao. Znam da se Vi napisali to pismo. Meni se čini malo lilcemjerno. Napad na SDP sa pozicije "neutralnog" a onda par mjeseci kasnije NS koja pretenduje na isto glasačko tijelo. Slučajnost ? :lol:

Da se razumijemo, apsolutno nisam zadovoljan sa radom SDP-a i Zlatkom "ja i samo ja" Lagumdžijom.
Pedja Kojovic

#1956 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

bice sta bude

Vi ste neupuceni, a taj clanak nije tacan.
Ja sam tada radio kao savjetnik gradonacelnika i znam cijelu stvar u detalje.
U momentu odluke da se kupi NTV99 "slucaj radio 202" nije bio ni na horizontu.
To sto vi citate je vjerovatno "spin" GU par mjeseci kasnije, kao sto vijest, na kraju krajeva i kaze.
Imate pravo da zatrazite odluke GU vezano za kupovinu NTV99 pa pogledajte, ako meni ne vjerujete.

Sto se tice pisma...

Neutralno? Ko kaze da sam ga pisao neutralno? Nisam.
Pisao sam ga kao neko ko je smatrao da je jedan novi, reformisani, SDP moze ostvariti bolje izborne rezultate od dotadasnjih.
Analize uradjene nakon loklanih izbora 2008 su pokazale ono sto smo mi u Nasoj stranci znali od pocetka - Nasa stranka ne uzima glasace SDP-u. To ce vam i SDP potvrditi, ako meni ne vjerujete.

p.k.
Last edited by Pedja Kojovic on 13/05/2010 05:45, edited 1 time in total.
Real Khan

#1957 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Real Khan »

Pedja Kojovic wrote:real kahn

Ako vi niste napisali u svom postu da je predsjednik Izetbegovic bio "liberalni nacionalista" ja vam se izvinjavam.
Cak i da ste to napisali pa shvatili da ste pogrijesili i korigovali post, to je po meni u redu.

p.k.
Naravno da nisam tako nešto napisao (bilo je mnogo tema o A.I. i starijim forumašima je dobro poznato šta sam o njemu pisao i mnogima se nije dopalo jer sam i o njemu govorio istinu.

Nego, mladi "gospodine"...ja imam 40 godina i dvoje zlatne djece kojima pošteno zarađujem hljeb. U životu sam imao uspona i padova, ali mi nikada nije na pamet palo da nekoga prevarim i stoga se nikada nisam služio prevarama. Iz istih moralnih ubjeđenja koja sam stekao kućnim odgojem ne služim prevarama čak ni ovdje na forumu gdje iz obične razonode samo razmjenjujem mišljenja sa raznim forumašima na raznim temama... Iz svega ovoga naprijed navedenog, želim samo da vas samo ljudski pitam kako vas nije stid i sram da me optužujete za varanje na forumu. To što ste otvorili ovu temu, ne daje vam za pravo da mi spočitavate bilo šta za šta nemate dokaze. Molim administratore da p.k. dostave sve moje postove pa neka čita i na kraju očekujem javno izvinjenje za gore izrečene laži.
Potpuno shvatam potrebu da me skinete sa vrata jer postavljam nezgodna pitanja na koja jednostavno nemate neki "cool" odgovor (pa, valjda ste naučili u školi da nije sramota reći "ne znam"... jegiba, niko nije savršen!), ali ne razumijem kako možete zavoditi ovaj narod pričom o nekakvoj metafizičkoj moralnoj veličini i ciljevima vaše stranke kada ste spremni ovako niskim udarcima blatiti sagovornika koji vas kritikuje i propituje (izvinjavam se ali tema je tako koncipirana - mi pitamo, a vi kao odgovarate, zer ne?). Iskreno rečeno, volio bih da uđete u vlast iz prostog razloga da vam jednom spadnu te maske "finih gradskih faca" (po mom mišljenju običnih malograđana koji se nisu afirmirali kroz SDP, a sada su okupljeni oko papka koji je nedavno obukao svoje prvo odijelo i sad konta da je neka faca)... E, moj Peđa, ne dobijaju se tako glasovi...
behavac

#1958 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by behavac »

Da se vratimo na sustinu...
2 opcije:
1. Glasati za iste koji traze a)ukidanje il b)otcepljenje...i to vrlo efikasno vec 15 godina a da nista nisu dobili...
2. Traziti alternativu koja ne trazi ni jedno ni drugo vec zeli kompromisno ici na bolje...

Prema tome nema problema dok god se covjek odluci za nesto...
Ko nije za jedno jeste za drugo...i nema razloga napadati ove druge...
Toliko !
bob7

#1959 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by bob7 »

Pedja,

Mozes li mi reci zasto u zadnjem saopcenju Bojan B. brani Kuzmanovica, a ne da ga kritikuje, ogradi se ili sl????
Kuzmanovic je dodjelio priznanje ratnom zlocincu, prihvatio da dodjeli, mada je prije njega predsjedavajuci opcinskog vijeca to trebao uciniti i covjek je rekao da ne zeli takvoj osobi to dodjeliti i NAS partner Kuzmanovic to cini. On je ovim cinom skupio mnogo glasova u RS, a isto tako jos vise oduzeo NS u FBiH. Ne znam pozadinu, i cini mi se neke vec licne interese Bojanove koji se nije ni udostojio da osudi ovaj cin, vec je poceo da brani Kuzmanovica.
jeza u ledja

#1960 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by jeza u ledja »

Takodje, sada i ovi sto vole 'nenacionalne' i 'gradjanske' stranke imaju dvije fine opcije.

Imas opciju za komunjare, koje su anacionalni vise zbog toga sto su crveni, a ne zbog toga sto stvarno nisu nacionalno obojeni.
I imas stvarnu gradjansku opciju koja se postavlja poprilicno neutralno izmedju etnickih torova.

Tako da sad nema izgovora da ne glasate. :D
jeza u ledja

#1961 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by jeza u ledja »

bob7 wrote:Pedja,

Mozes li mi reci zasto u zadnjem saopcenju Bojan B. brani Kuzmanovica, a ne da ga kritikuje, ogradi se ili sl????
Kuzmanovic je dodjelio priznanje ratnom zlocincu, prihvatio da dodjeli, mada je prije njega predsjedavajuci opcinskog vijeca to trebao uciniti i covjek je rekao da ne zeli takvoj osobi to dodjeliti i NAS partner Kuzmanovic to cini. On je ovim cinom skupio mnogo glasova u RS, a isto tako jos vise oduzeo NS u FBiH. Ne znam pozadinu, i cini mi se neke vec licne interese Bojanove koji se nije ni udostojio da osudi ovaj cin, vec je poceo da brani Kuzmanovica.
Mislis Krsmanovica, ne Kuzmanovica?

Imas na par stranica prije o tome.
Pedja Kojovic

#1962 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

bob7

U svojoj izjavi Bojan ne brani Krsmanovica nego se ogradjuje od tog cina.
Krsmanovic nije dodijelio nagradu ratnom zlocincu, nego covjeku koji po nasem misljenju
snosi moralnu odgovornost za dogadjaje iz 90-tih.
Krsmanovic ovim nije dobio glasove u RS-u. On je uradio ono sto kao nacelnik mora kada vijece donese odluku.
To sto, kako i sami kazete, ne znate pozadinu, vas ocigledno ne sprijecava da spekulisete i
pripisujete Bojanu neke licne, niske motive.

Nasa koalicija sa Krsmanovicem se odnosi na principe koje smo potpisali i koje sam ja jasno izlozio u ranijim postovima.
NS-NSP nisu partije blizanci, nego dvije razlicite stranke koje su se sporazumile o pet vaznih principa svog djelovanja kada dodju na vlast.

p.k.
Pedja Kojovic

#1963 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

real kahn

Mislim da ste sve o sebi najbolje iskazali u zadnjim recenicama vaseg posta.
Kao sto i sami kazete, EU i USA bi platili velike pare za vase savjete.
Posvetite se tome, hranite djecicu.
Nasa stranka, to je izvjesno od vaseg prvog posta, nije pravo rjesenje za vas.
Kao sto sam vam vec rekao; ja vas niti mogu niti zelim sprijeciti da dolazite na ovu temu i
izlazete svoju ideologiju, Posao je posao i ja to razumijem.

p.k.
Boom71

#1964 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Boom71 »

Misljenja sam da svaki politican covjek ima jedan prostor za korekciju stavova.Prostor moze biti veci ili manji,ali isto tako postoje i temelji na kojima se grade ti stavovi.Temelji bi trebali biti cvrsti i postojani.

Mislim da rasprava u okviru tih nekih prostora za korekciju stavova ima smisla,ali ako se dodje do temelja koji su ne pomjerljivi i ne pomirljivi,prica zapada u slijepu ulicu.
Nesto kao prica izmedju vjernika i ateiste.Nikada jedan drugoga nece ubjediti u "istinitost" njegovih stavova.

:-D
bicebolje

#1965 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by bicebolje »

Peđa hvala na odgovoru i vremenu koje ste posvetili da ga napišete.
Pedja Kojovic wrote:Koja ce ideja ujediiti 51% glasaca u BiH?
To je sto kazu, pitanje za milion dolara.
Ja sam vec pisao o tome da su jednostavna rjesenja za komplikovane problema najopasnija oruzja u BiH.

Ideje Nase stranke su relativno kompaktno izlozene u programskoj deklaraciji(govor Bojana Bajica na Kongresu).
Problemi na koje sirenje te ideje nailazi su;
- uvjerenje medju ljudima koji zive u BiH da se nista ne moze promjeniti nabolje, da nikad nece biti dobro, itd.
Taj cinizam i apatija su direktni proizvod petnaestogodisnjeg "rada" vladajuce koalicije da drustvo, pogotovo mlade inficira time, a ne slucajna socijalna pojava.
- Politicki sistem koji je napravljen tako da reproducira sebe
- Itd
Da, to je pitanje od milion dolara i na vama je da odgovorite na njega jer ste po mom mišljenju jedina stranka koja je shvatila sistem kojim se može odgovoriti na to pitanje. Na vama je hoćete li znati i hoće li ljudi htjeti.

Mislim da su razlozi daleko veći i ozbiljniji od ta dva,
Prvi i najveći je RAT i njegove posljedice. Ljudi imaju strah od dojučerašnjih neprijatelja. U ratu nije bilo pobjednika i poraženog. Ja se ne mogu sjetiti ni jednog rata u istoriji gdje su protivnici nastavili da žive u istoj državi sa istim pravima. Jedan treba da klepi ušima a drugi da uživa u plodovima pobjede. Ovo što se desilo u BiH je neprirodno i usudiću se reći, eksperimentalno. Nije isključeno da smo mi svi na psihološkom posmatranju.
Vladajuća koalicija ? To je koalicija na silu. Oni moraju biti u koaliciji inače će BIH biti blokirana. Nije Haris u koaliciji sa Dodikom zato što voli već zato što mora. To je svima jasno i teško da ćete skupiti poene gurajući ih u isti koš.
Pedja Kojovic wrote:Mi sada gradimo koaliciju koja polazi od nedjeljive BiH, zalaze se za evropski standard u ljudskim pravima, zeli se fokusirati na ekonomska i socijala pitanja, spremna je da izglasa sve sto ce ubrzati ulazak BiH u EU i NATO i rjesena je da udje u borbu protiv korupcije i oduzme "privatizacijom" opljackane resurse.
Zar to ne želi i SBiH, SDA, SDP ? Borba protiv korupcije i nelegalna privatizacija je klasična priča pred svake izbore. Poslije izbora slušamo klasičnu priču o lošem sudstvu u BiH a stranke se ne mogu mješati u rad sudova itd.
Pedja Kojovic wrote:Sve ostale razlike u programima cemo rjesavati glasanjem u parlamentu kao sto se to i radi svuda u svijetu.
Mi smatramo da bi ukljanjanjem ratnohuskacke retorike i onih stranaka koje recimo obecavaju da ce ukinuti RS, odnosno, da ce se RS otcjepiti otvorili prostor u kome bi ekoomska i socijalna pitanja dobila primat i da bi se tek onda u takvoj, relaksiranoj, medjunacionalnoj atmosferi, moglo poceti razgovarati o ustavnim i drugim reformama koje su nam neophodne.
Šta mislite koliko je ljudi u FBiH protiv ukidanja a koliko je ljudi u RS protiv otcjepljenja ?

Vidili smo na prošlim izborima da ljudi u BiH vole takvu retoriku. Jedino stranci mogu prekinuti takvu retoriku, ljudi u BiH će se i dalje paliti na to. Šta mislite koliko ljudi u RS zaista želi dobro BiH. Da li ste vidjeli slavlje na ulicama RS nakon pobjede reprezentacije BiH ? Što se tiče RS siguran sam da ta priča ne pije vode.

FBiH. Zašto mislite da će ljudi kojima je dosadila SDA, SBIH i SDP dati glas vama a ne SZBB ? Jasno mi je da vam se programi razlikuju ali ljudi ako hoće promjene lakše ih je privoliti da glasaju za priču koja je ugodna uhu. A vidite i na ovom forumu da većini forumaša vaša priča nije baš ugodna.

Ideja vam je dobra, jedina moguća ako se želi zajednički život i normalna država ali u ovom trenutku je mission impossible.
Ali imate još vremena da se spremite za izbornu kampanju.
Možda se iznenadim.

Mislim da vam je Bajić najveća greška tj. mjesto na kojem se nalazi. Trebali ste ga smjeniti nakon katastrofalnog rezultata u rodnom mjestu. Ja bih prikupio više rodbine i prijatelja da glasaju za mene. Kolumnu o bošnjačkoj demografiji ne treba ni spominjati jer tukne na fašizam prema Bošnjacima sa ciljem da se preplaše Srbi iako svi znamo da ta priča ne pije vode dok postoji entitetsko glasanje. Jako naivno.
Mislim da bi Dino Mustafić bio pun pogodak jer je ubjedljiviji, živahniji i harizmatičniji od uspavanog i nezanimljivog Bajića.

Što se tiče RS. Stari igrači, dokazano neuspješni, isto katastrofalan rezultat Miljevića na prošlim izborima za Gradonačelnika BL. Stiče se utisak da su u NSRS jer ih niko drugi neće da stavi ni na izbornu listu. Nemoguće je da niste uspjeli naći nekog boljeg.
Adriatic

#1966 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Adriatic »

Pitaanje za Pedju:

Da li je danasnja RS, ona koja je zamisljena u Dejtonu? Dakle, kao ontitet tri jednakopravna naroda.
Real Khan

#1967 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Real Khan »

Pedja Kojovic wrote:real kahn

Mislim da ste sve o sebi najbolje iskazali u zadnjim recenicama vaseg posta.
Kao sto i sami kazete, EU i USA bi platili velike pare za vase savjete.
Posvetite se tome, hranite djecicu.
Nasa stranka, to je izvjesno od vaseg prvog posta, nije pravo rjesenje za vas.
Kao sto sam vam vec rekao; ja vas niti mogu niti zelim sprijeciti da dolazite na ovu temu i
izlazete svoju ideologiju, Posao je posao i ja to razumijem.

p.k.
@p.k.
Znači, ništa od izvinjenja zbog krivog navoda i laži. Nema problema, to sasvim dovoljno govori o vama kao ličnosti, a ukoliko vaša stranka takvo ponašanje toleriše, onda dovoljno govori i o "konzistentnosti" vaše politike. Propagirate da ste nešto bolji i drugačiji nego sve druge stranke, a kada vas neko samo malo "žbarne" pokažete da ste apsolutno ISTI kao i sve druge stranke u BiH (naime, iste ovakve pljuvačke sposobnosti su manifestirali članovi i simpatizeri SDA, SBiH, "Radončićevci", SDP, itd. kada sam objektivno i kritički pisao o njihovim stranačkim liderima. Vjerujte, nikome nije bilo drago pročitati kako njihov "vođa" nije najpametniji, najmudriji, najpošteniji, najsposobniji...)

@ostali

Prije svega trebate naći definiciju pojma "malograđanin" pa onda skontajte da li možete prepoznati Bojana Bajića i čitavu plejadu "intelektualaca" iz Naše stranke u svemu tome... Evo jednog pokušaja definiranja pojma malograđanina: "To su ljudi koji žele postati nešto iznad svojih mogućnosti, i kada dođu u novu i veću sredinu izigravaju nešto što nisu"...
Kontrast-x

#1968 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Kontrast-x »

Pedja Kojovic wrote:bob7

U svojoj izjavi Bojan ne brani Krsmanovica nego se ogradjuje od tog cina.
Krsmanovic nije dodijelio nagradu ratnom zlocincu, nego covjeku koji po nasem misljenju
snosi moralnu odgovornost za dogadjaje iz 90-tih.
Krsmanovic ovim nije dobio glasove u RS-u. On je uradio ono sto kao nacelnik mora kada vijece donese odluku.
Bez obzira na to sto se Bajic ogradjuje od ovoga, Mislim da je NS svjesna da joj to nanosi stetu. Prije svega, ova koalicija nije zvanicna stvar, nego je u stvari predkoalicioni ugovor. Znaci, ako Krsmanovic napravi opet nesto slicno, a ne konsultujuci se sa NS o mogucim posljedicama tog eventualnog cina, siguran sam da od te koalicije nece biti nista, a u krajnjem slucaju da ce NS i NSP imati saradnju samo u okviru RS-a.
Znam sigurno da mnogi clanovi NS-a u Federaciji, nisu nimalo zadovoljni ovom saradnjom NS sa NSP(pogotovo nakon ovog najnovijeg dogadjaja u Foci), jer imaju problem objasniti taj dogadjaj simpatizerima NS-a.
Zato, vjerujem da se lako moze dogoditi da NS prekine ovu saradnju sa NSP, pogotovo zato sto NS zna da Krsmanovic ima vise koristi od saradnje sa NS, nego NS sa NSP.
Abacija

#1969 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Abacija »

EvE: Da li je NS da se RS organizuje po kantonalnom principu kao sto je uredjena FBiH?
Pedja Kojovic

#1970 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

abacija

Ne. Zasto bismo nesto sto je neuspjesno multiplicirali?

p.k.
Abacija

#1971 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Abacija »

Pedja Kojovic wrote:abacija

p.k.
Da li to znaci da je nacin na koji je RS uredjena uspjesan?
Pedja Kojovic

#1972 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

abacija

Mi se zalazemo za evropski sistem decentralizacije u kome poreski obveznici imaju vecu kontrolu nad nacinom na koji se njihov novac trosi....
Vise o tome mozete procitati na nasoj web stranici i u nasem prijedlogu ustavnih principa. Tekst je suvise obiman i bilo bi ga neozbiljno prepricavati ovdje u par recenica.

p.k.
Abacija

#1973 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by Abacija »

Mi se zalazemo za evropski sistem decentralizacije u kome poreski obveznici imaju vecu kontrolu nad nacinom na koji se njihov novac trosi....
Vise o tome mozete procitati na nasoj web stranici i u nasem prijedlogu ustavnih principa. Tekst je suvise obiman i bilo bi ga neozbiljno prepricavati ovdje u par recenica.

p.k.
To nije odgovor na moje pitanje. Iz ovog sto ste napisali ja ne mogu zakljuciti da li ste Vi odgovorili sa DA ili NE. Molim Vas da mi tako odgovorite. Ponavljam, ako je princip uredjenja FBiH neuspjesan, da li to znaci da je nacin na koji je RS uredjena uspjesan?

I podpitanje: kazete da se zalazete za evropski sistem decentralizacije u kome poreski obveznici imaju vecu kontrolu nad nacinom na koji se njihov novac trosi. Pa zar nije FBiH ustrojena po evropskom sistemu decentralizacije?!
uvjek dobar gost

#1974 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by uvjek dobar gost »

Pedja samo jedno kratko pitanjce...
S obzirom da nije bilo ozbiljnih izmjena IZ-a, da odluka iz Strazbura o diskriminaciji (predmet Finci i Sejdić) nije prihvaćena i uključena u izborni zakon za naredne izbore.... s obzirom na odbijanje zakona o zabrani fašističkih organizacija... jeli možda najbolje rješenje da se otvoreno bojkotuje ovakav izborni sistem u ovakvoj (fašističkoj) državi ? Mislim da se ljudi pozovu na bojkot izbora jer samim izlaskom na iste sami legalizuju nakaradni sistem u svakom njegovom pogledu ?!
MufljuzMali

#1975 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Post by MufljuzMali »

Abacija wrote:

p.k.
Da li to znaci da je nacin na koji je RS uredjena uspjesan?
kako kao slucajno "naivno" postavljeno pitanje. jer ako PK kaze, da je RS uspjesna onda je "velikosrpski ....."

ako jedno ne valja, ne znaci da drugo valja, jer ima jos drugih opcija. (da si se malo potrudio i prelistao temu nasao bi ovo vec odgovoreno)

ali ipak komparativno gledano RS ima jedan nivo vlasti manje pa je prema tome sa te tacke gledista ocito uspjesnija jer obavlja iste poslove sa nivom manje. tako ustedis hrpu nekih sluzbenika, ovlasti, odredbi, konflikta nivoa, a tebi kao gradjaninu ustedi jednu istancu kroz koju se moras "boriti" kad ti nesto treba.

ako pogledas listu gradova (ne urbanih podrucja) vidjeces da na planeti ima 35 koji po broju stanovnista imaju vise od BiH ( http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_ci ... population ) i oni sigurno nemaju tako puno nivo vlasti.

a posto ti je ocito mrsko pogledati NS stranicu evo ti samo jedna recenica : "U budućoj ustavnoj organizaciji BiH postojeću praksu ostvarivanja prava tri konstitutivna naroda na principima podjele teritorija isključivo po etničkom kriterijima neophodno je zamijeniti...".

Za mene je ovo veoma jasan stav. Imati bilo kakav drugi cilj je samoubilacki. Pledirati za isti cilj a biti nacionalisticka stranka je sa druge strane licemjerno i apsurdno.

Koliko je to trenutno realan plan, odnosno koliko vremena ce proci da se to ostvari je nesto drugo. Dokle god vlada "strahovlada" od onih drugih, to nije moguce. Ti sam si najbolji primjer - ti gledas federaciju i poredis sa RS, a gubis sliku BiH iz vida, jer tamo su "oni" a ovdje smo "mi". Kad na vlast dodju nenacionalne stranke to veoma lako postaje realnost.
bicebolje wrote: Mislim da su razlozi daleko veći i ozbiljniji od ta dva,
Prvi i najveći je RAT i njegove posljedice. Ljudi imaju strah od dojučerašnjih neprijatelja. U ratu nije bilo pobjednika i poraženog. Ja se ne mogu sjetiti ni jednog rata u istoriji gdje su protivnici nastavili da žive u istoj državi sa istim pravima. Jedan treba da klepi ušima a drugi da uživa u plodovima pobjede. Ovo što se desilo u BiH je neprirodno i usudiću se reći, eksperimentalno. Nije isključeno da smo mi svi na psihološkom posmatranju.
Vladajuća koalicija ? To je koalicija na silu. Oni moraju biti u koaliciji inače će BIH biti blokirana. Nije Haris u koaliciji sa Dodikom zato što voli već zato što mora. To je svima jasno i teško da ćete skupiti poene gurajući ih u isti koš.
Uzmi spaniju kao primjer. Poslije franka donijeli zakon o amnestiji i bas ovih dana smijenjuju sudiju (ili tuzioca, nisam siguran) koji se usudio da obradi proslost i time prekrsio taj isti zakon. sad "bjezi" u haag. prije toga sudio pinoceu, ali svojim "domacim" ne smije.

Niko, nigdje i nikad nije u koaliciji jer mu je merak, samo je velika razlika sta ce biti sa opozicijom u slucaju da neko dobije vecinu. Mene licno je te opcije u vecini slucajeva strah, jer odmah postoji argument "etnickog preglasavanja" koje ce se (nazalost) zloupotrijebiti. Dokle god je entitesko etnicka struktura stanovnista a i partija takva, sve je u patu. Jedini izlaz je stvaranje normalne atmosfere i ukidanja straha. to naravno ne iskljucuje bavljenje prosloscu, da pace. medjutim, stajanje u mjestu je najgora opcija.
Locked