U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Locked
kiky

#1951 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by kiky »

sve je to smiješno ...
englezi su največe evropske mutikaše ...
Frankyee

#1952 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Frankyee »

Odlazak Ganica u BG je izgleda jednostavno neminovnost, na zalost. Srbija obilato koristo sve prednosti Engleskog pravnog sistema, ima iza sebe tim ljudi u Srbiji koji rade ove politicki motivisane procese i montiraju te dokaze.

Pitanje je ko je sljedeci

Nakon gubitka spora protiv Kosovske nezavisnosti, Srbija ce jos vise da udari po pojedincima iz BiH jer to je laka meta i mekan teren bez mnogo rizika da se nesto izgubi. Osim toga to je jedna od malobrojnih stvari koje Srbija moze da radi.

Svi mi se trebamo cuvati jer velikosrbi ne miruju, svaki pojedinac iz BiH je u opasnosti. Moja poruka je :

Ni po koju cijenu ne treba stupiti na tlo Srbije, to je bar prva stvar koja se moze uciniti.[/quote]

neminovnost, sumnjam, zašto, nije dovoljno nekoga optužiti, optužbu treba pokrijepiti i relevantnim dokazima, sumnjam da bi englesko pravosuđe bez dokaza granića izručilo srbiji, e ako relevantni dokazi postoje, i on završi u srbiji, onda je krimen toga na bih pravosuđu jer je davno trebalo odraditi suđenje, bez obzira kakve presude na kraju bile....[/quote]

Osa,
sve ti je fino objesnjeno u ovome gore postu na Engleskom. Da ne prevodim sad, inace tekst potpuno tacan.

U kratkim crtama, Engleski sud, po vazecem postpupku, ne treba uopste da mnogo razmislja da li je Ganic kriv ili ne. Sve sto Engleski sud treba da utvrdi je da Ganica Srbija trazi, da postoji optuznica sa sumnjom, da ne postoje pravne prepreke ( da mu ne prijeti smrtna kazna, nije vec izrucen od druge drzave i slicno ) i da ga onda izruci. Zbog postojanja ugovora sa Srbijom, Engleska jednostavno vjeruje na rijec Srbije i po automatizmu smatra da optuznica valjana. Engleski sud nece se upustiti u raspravu o detaljima tuzbe, ta se rasprava ostavlja za sud u Srbiji. Ovde Englezi pretpostavljaju da Ganic ce imati pravicno sudjenje u Srbiji koje treba da odluci da li je on kriv.

Jedino ako Ganic uvjeri sud da u ovom slucaju nije moguce da on dobije posteno sudjenje onda ima neke sanse ali ja mislim to je jako labavo. Ne zato sto sud u Srbiji je posten vec sto je mnogo lakse uvjeriti sudiju Engleza da sud u Srbiji je posten nego obratno. Vrlo je tesko dokazati politicku podlogu ovoga sto se radi Ganicu. One sve izjave Ganiceve odbrane su cini mi se otisle u pogresnom pravcu.

Posto optuznica postoji, Srbija ima ugovor o izrucenju, mislim da je to jednostavno pitanje procedure i da Ganic sigurno ide u Srbiju. Ja razumijem da se on brani od toga ali je to , na zalost gotova stvar. On ide u Srbiju i tek onda pocinje suditi se o tome da li je on kriv a svi znamo kakva ce presuda biti. U Srbiji nije moguce da on dobije posteno sudjenje.[/quote]

njihov tužilac kaže da optužnica ne postoji?
"Očekujem pozitivnu odluku za nas, odnosno da će biti doneta odluka o njegovoj ekstradiciji“, rekao je Vukčević u intervjuu agenciji Beta.

“Prezentovali smo masu dokaza koji govore da je Ganić osnovano sumnjiv da je izvršio krivično delo ratnog zločina", dodao je tužilac.

On je istakao da je od 5. jula do juče pred sudom u Londonu održano nekoliko ročišta gde se definitivno utvrđivalo da li postoje razlozi za ekstradiciju Ganića osumnjičenog u Srbiji za ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu maja 1992. godine.

"Posebno napominjem da je Ganić osnovano sumnjiv jer je u pitanju istraga, pošto još nije podignuta optužnica. Jedini način da se utvrdi da li postoje dokazi za podizanje optužnice jeste to da on bude saslušan, a pošto to do sada nije mogao biti, mi smo bili prinuđeni da upotrebimo procesna sredstva, da odredimo pritvor, da raspišemo poternicu na osnovu koje je on u Velikoj Britaniji i uhapšen", precizirao je srpski tužilac.
[/quote]
Umjesto optuznica trebao sam napisati potjernica, to ne mijenja sustinu moga posta. Znaci, cini se da Srbija je ispunila sve proceduralne uslove i izrucenje Ganica je stvar automatizma, jer Srbija je u grupi zemalja ciji zahtjev je sam za sebe dovoljan da sud u Engleskoj ne mora da ulazi u sustinu i dubinu samog djela za koje se neko trazi, to jest navodnog ratnog zlocina. Sud dakle treba da vodi racuna o proceduralnim stvarima a rasprava o samom djelu ( navodnom zlocinu ) je ostavljena za sud Srbije. Na Ganicevoj odbrani je dakle da pokusa da obori te proceduralne stvari, da utvrdi na primjer kako on ne moze dobiti pravedno sudjenje, kako samo djelo uopste ne postoji to jest u pitanju je neka greska, kako mu je zivot ugrozen i slicno. U takvom slucaju Sud u Engleskoj moze da odbije izrucenje kao izuzetak od procedure. Engleski sud nece raspravljati o tome da li je Ganic kriv ili ne.

Samim tim sto Srbija na svojos strani ima protokol, to jest uspostavljen i ugovoren mehanizam, onda je Ganicevoj odbrani posao jako tezak. Ako Srbija dokaze da zlocin se desio, da je dakle neko djelovao prekomjernom silom i slicno, da je Ganic bio mozda u prilici da u tome ucestvuje, da nepostoje proceduralne prepreke, onda Ganic ide u Srbiju.

Na zalost svih postenih ljudi ovo bi mogla ( ako izruce Ganica ) biti velika nepravda , ali kad se mali bore protiv velikih onda mali cesto gube iako je pravda na njihovoj strani.
and

#1953 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by and »

@Frankyee,
eto saznaćemo ubrzo šta će englezi reći.
nije to baš tako da se može isporučivati na osnovu potjernica bez argumenata.
nije baš ni da englezi nisu ulazili u problematiku,jer su od srbije tražili nove dokaze,različite od onih koji su bili u hagu i sarajevu.
smiješno mi je sad da iz srbije kažu da nemaju ni optužnicu,a kao dostavili su stotinu strana dokumenata.
koliko su to kvalitetni dokumenti,kad nisu mogli podići optužnicu?
koliko se sjećam na početku su govorili da optužnica postoji?
sada kažu da samo žele ispitati ganića?pa zašto odmah nisu tražili da ga u londonu ispitaju,već su tražili izručenje?
oni traže čovjeka iz bih,terete ga za događaje u bih,za stvar koju su pregledala dva kompetentna tužilaštva,bih i haško tužilaštvo.
ovi su optužnice dizali i raspisivali potjernice i protiv klintona,amerike.....
VjecitiStudent

#1954 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by VjecitiStudent »

A judge is expected to decide Tuesday whether former Bosnian leader Ejup Ganic should be extradited to Belgrade.
The hearing begins at 9 a.m. ET at the City of Westminster Magistrates' Court.
Danas je kraj prvog cina, kakve su prognoze?
ari_selfsufficient

#1955 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by ari_selfsufficient »

Bas me zanima kako ce Silajdžić (ne)reagovati ako Ganić bude izručen Srbiji :?
osa

#1956 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by osa »

ari_selfsufficient wrote:Bas me zanima kako ce Silajdžić (ne)reagovati ako Ganić bude izručen Srbiji :?
burno, a tek komšić, frcaće šamari i prema cameronu, mada ništa od toga ganić ide u bih, naravno nakon srbijanske žalbe, oni ne odustaju tako lako....
Shoba

#1957 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Shoba »

and wrote:znam ja za ovo,ali na osnovu čega su onda englezi hapsili i zadržalii ganića,pravno?
ma kakvo pravo. pravo je stvar dogovora onih koji drmaju....

Ejupa ce definitivno izruciti Srbiji, da malo ublaze vijesti o nezavisnosti Kosova, da se malo ljudi u Srbiji bolje osjecaju...
zlatiborka

#1958 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by zlatiborka »

Shoba wrote:
and wrote:znam ja za ovo,ali na osnovu čega su onda englezi hapsili i zadržalii ganića,pravno?
ma kakvo pravo. pravo je stvar dogovora onih koji drmaju....

Ejupa ce definitivno izruciti Srbiji, da malo ublaze vijesti o nezavisnosti Kosova, da se malo ljudi u Srbiji bolje osjecaju...
Ne znam zasto, i ja slutim ovo......
nokia6170

#1959 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by nokia6170 »

Ma kakvi, trakavica se nastavlja :D
michio

#1960 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by michio »

Pustaju ga sigurno. Sutra je on vec u BiH.
cyprus

#1961 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by cyprus »

ari_selfsufficient wrote:Bas me zanima kako ce Silajdžić (ne)reagovati ako Ganić bude izručen Srbiji :?
A ne brinem se ja za Silajdžićevu reakciju... :-) Na tome će gradit svoju predizbornu kampanju :oops:
VjecitiStudent

#1962 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by VjecitiStudent »

Zakuhalo se, mogli smo i kladionicu organizovati :D
brucos7

#1963 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by brucos7 »

Hoce li me neko podsjetiti gdje su bili Radoncic, Lagumdzija, Ceric... i ini Bosnjaci kada je trebalo pomoci Ganicu, posto znam da ce sada svi ovi hrliti da ga docekaju na aerodromu!? Fuj!!! :x
VjecitiStudent

#1964 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by VjecitiStudent »

brucos7 wrote:Hoce li me neko podsjetiti gdje su bili Radoncic, Lagumdzija, Ceric... i ini Bosnjaci kada je trebalo pomoci Ganicu, posto znam da ce sada svi ovi hrliti da ga docekaju na aerodromu!? Fuj!!! :x
Objasni nam ovo "pomoci"???
Osim Sanele, ko je to jos i kako, nesebicno pomogao Ganicu?
michio

#1965 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by michio »

Da se i to zavrsi pa da barem na forumu neki ne prijete srpskim lobijem.
Shoba

#1966 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by Shoba »

Ejupa su zrtvovali oni za koje je radio...
michio

#1967 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by michio »

Ko, jel Tihic? :D
Svasta cuti. Pa covjek za par sati slobodan.

Samo hajde da te vidim da kao bivsi pripadnik ArBiH odes u Srbiju :D
luckylaka

#1968 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by luckylaka »

Shoba wrote:Ejupa su zrtvovali oni za koje je radio...
Bolje da nisi nista rekao...
VjecitiStudent

#1969 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by VjecitiStudent »

"Extradiction blocked", ova epizoda se pozitivno zavrsila

... sad kad navale zohari pobjede :D
red01

#1970 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by red01 »

Ganić neće biti izručen Srbiji
27. jul 2010. | 00:40 -> 16:35 | Izvor: B92 London -- Sud u Londonu odbio je zahtev Srbije za izručenje nekadašnjeg člana Predsedništva BiH Ejupa Ganića.

Popušili ga ČETNICI...... :bih: :bih: :bih:
ChataDodajStaHoces

#1971 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by ChataDodajStaHoces »

Informacija provjerena direktno iz sudnice !!! :)
Prof.Ganic oslobodjen po SVIM tackama optuzbe!!! Sudija potvrdio da se radilo o zloupotrebi suda i politicki motivisanom procesu!!! Shaking @ Magistrates Court!
VjecitiStudent

#1972 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by VjecitiStudent »

Nije jos gotovo, sad ide zalbeni postupak, naravno, pod uslovom da tuzilastvo ulozi zalbu.
ChataDodajStaHoces

#1973 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by ChataDodajStaHoces »

VjecitiStudent wrote:Nije jos gotovo, sad ide zalbeni postupak, naravno, pod uslovom da tuzilastvo ulozi zalbu.
Ganic je sutra u Sarajevu takodjer provjerena informacija :bih: :bih: :bih:
michio

#1974 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by michio »

Taman da razgleda London u miru. Sanela je platila :D
VjecitiStudent

#1975 Re: U Londonu uhapsen Ejup Ganic

Post by VjecitiStudent »

Chata87 wrote:
VjecitiStudent wrote:Nije jos gotovo, sad ide zalbeni postupak, naravno, pod uslovom da tuzilastvo ulozi zalbu.
Ganic je sutra u Sarajevu takodjer provjerena informacija :bih: :bih: :bih:
Pod uslovom da se bude mogao vidjeti od Harisa :D
Locked