Snajperisti u Sarajevu..

Post Reply
Dozer

#1951 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Ovo u rukama ovog gore je sigurno Steyr.
A znam i da FSPJ takodjer ima Elit Tatical. Jedino ako u zadnje vrijeme nisu kupovali jos sta.
matematicar_teski

#1952 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by matematicar_teski »

negdje sam citao da je negdje na ciglanama u garazi pronadjen tenk t32? je li to istina
TheMule

#1953 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by TheMule »

agent_zero wrote:A i ove nove uniforme policije su odlične, duplo bolje od ove digitalne kamuflaže koju nose oružane snage, a i dizajn je bolji.

Skoro identične ovim na slici nose neke jednice američke vojske (čak ih ima i u ovoj novij igrici cod: ghosts :D).
Ne svidja mi se militarizacija policije, tako ni te nove vojne :roll: uniforme, pa makar to bila i s.j. mupa.

Mislim da vojni mentalitet u policiji nije dobra stvar.
exliberal-ex

#1954 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by exliberal-ex »

sinocna emisija na history chanell canada
http://www.history.ca/video/sector+sara ... s=dd#video
smurf

#1955 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by smurf »

Ja se juce slomio trazeci ovu emisiju i sada se obradujem kad "ne valja mi lokacija".
Dozer

#1956 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Ovo samo za podrucje Kanade,a?
Probao sam i US i GB i NL servere, ali ne da ni preko njih...
Co0l

#1957 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Co0l »

Ma postavice brzo neko na youtube to sigurno.Vec je postavljena najava na yt:

exliberal-ex

#1958 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by exliberal-ex »

nadam se da ce uskoro biti na yt...samo nece se mnogima svidjet
Co0l

#1959 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Co0l »

exliberal-ex wrote:nadam se da ce uskoro biti na yt...samo nece se mnogima svidjet
Vjerovatno standardno izjednacavanje strana i slicne budalastine al svejedno,i takve stvari mogu bit informativne.
tako to

#1960 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by tako to »

Dokumentarac je srednja žalost, ne propuštate puno.

Kanađani su samo potvrdili imidž pičkica - proveli u Sarajevu mjesec dana a svima se životi drastično promijenili: samoubistva, neki postali beskućnici, razvodi brakova, alkoholizam itd. Onda bi mi što smo više od 3 godine sve proživljavali na puno gori i direktniji način trebali kolektivni harakiri napraviti. :-)

Osim ‘standardnog izjednačavanja strana’ koje je u par navrata prisutno u dokumentarcu, iznose se i direktne aluzije da je Armija BiH pucala i artiljerijski djelovala po ‘svojim’ civilima u Sarajevu još u julu 92-ge, što je nevjerovatna glupost.

Preciznije, izjava se odnosi na ovaj užasni događaj:

“Na platou ispred PTT Inžinjeringa u naselju Nedžarići 13. jula 1992. ispaljeno je nekoliko granata. Tamo se nalazila jedna grupa djece koja su tražila slatkiše od vojnika UN-a koji su se tu nalazili. Ubijeni su djevojka i njen punoljetni momak koji ju je pokušao zaštititi: Perišić (Bogdana i Slave) Slađana (1975) i Kurtović (Azema) Elmir (1973).”

U dokumentarcu o događaju svjedoči sestra ubijene Slađane, Dragana Perišić, koja je i sama bila teško ranjena tom prilikom. Njena priča je potresna i objektivna, a izjava da su granate ispaljene od strane Armije BiH je od kanadskog kaplara (Cpl Greg Alkerton), koji kasnije u dokumentarcu spominje da je nakon povratka iz Sarajeva postao beskućnik i alkoholičar.

Treba navesti da odmah nakon te izjave slijedi izjava Martina Bell-a, BBC-ijevog novinara koji je dobar dio rata proveo u Sarajevu i koji tvrdi da nikada, ali baš nikada nije vidio dokaz niti je imao razlog da misli da je Armija BiH djelovala po civilima Sarajeva, iako je bio prisutan na mnogim scenama masakra.
exliberal-ex

#1961 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by exliberal-ex »

tako to wrote:Dokumentarac je srednja žalost, ne propuštate puno.
Dosta ljudi sa zapada koji su bili u mirovnim misijama na podrucju bivse Yu su krahirali da nekazem obolili od posljedica rata...( italijani, englezi, francuzi...nema imunih)...to sto smo mi "prezivjeli i sad smo normalniji od njih" je mit ...vidim po sebi kako sam izgubio zivce i sto sam stariji sve vise primjecujem, vise volim biti sa zivotinjama nego ljudima, sa druge strane pogledaj koliko je oboljelih na svim teritorijama od PSTP, koliko od izlozenosti radijacij, oboljeli od raka.. .
Tvrdit da su kanadjani pickice je malo djecije.
Sto se tice dokumentarca presucujes izjavu u kojoj kazu da je Armija instalirala minobace uz objekat UN i da su pucali odatle po srbima sve u namjeri da isprovociraju napad. O tome negovoris nista kao i ultimatumu koji je dat da se taj minobacas skloni od objekta....takodjer negovoris nista o slucaju kad umalo nije doslo do pucnjave izmenju Armije i UN snaga.
Kanadjani su povuceni nakon izjave na pres onferencij da sve strane nezele mir i da svi pucaju na sve, sto je i sam Mekenzie priznao da je bio meltdown i da nije trebao to reci...poslije toga kanadjani su povuceni u Hrvatsku gdje su provjeli ostatak misije.
Sad smo svjedoci da sve vise informacija izlazi na vidjelo o svim stranama , ko je skim trgovao , dogovarao, ko je koga ubijao, po cijim nalozima.
Da je bogdo vise ovakivih emisija....ali ko sto rekoh mnogima se nece svidjet ovaj dokumentarac...
Nadzornik

#1962 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Nadzornik »

20-godina nakon....

Neke snajperiste mrzimo,neke hvalimo,dobar je onaj iz Staljingrada Zajcev,dobar je i onaj biser iz Iraka ali ovi
nasi domaci su zaista Sejtani pravi... :?:

U normalnim okolnostima,snajperisti su face,naravno,sve armije svjeta ih imaju.
To su ljudi ostra oka i mirne ruke a gadjaju sve,od terorista,pljackasa banaka u miru do obicne djece,zena i staraca u ratu..

Ovi u Sarajevu su bili snajperisti u ratu ili bolje receno jednoj agresiji.

Snajperisti su dobri momci sve dok su u sluzbi mira i bezbjednosti a pretvaraju se u psihopate u ratu.
Slicno je sa pilotima fantom f-16-18.

Sve je za "ljude" pa tako biti i snajperista... :cry:
tako to

#1963 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by tako to »

exliberal-ex wrote:
tako to wrote:Dokumentarac je srednja žalost, ne propuštate puno.
Dosta ljudi sa zapada koji su bili u mirovnim misijama na podrucju bivse Yu su krahirali da nekazem obolili od posljedica rata...( italijani, englezi, francuzi...nema imunih)...to sto smo mi "prezivjeli i sad smo normalniji od njih" je mit ...vidim po sebi kako sam izgubio zivce i sto sam stariji sve vise primjecujem, vise volim biti sa zivotinjama nego ljudima, sa druge strane pogledaj koliko je oboljelih na svim teritorijama od PSTP, koliko od izlozenosti radijacij, oboljeli od raka.. .
Tvrdit da su kanadjani pickice je malo djecije.
Sto se tice dokumentarca presucujes izjavu u kojoj kazu da je Armija instalirala minobace uz objekat UN i da su pucali odatle po srbima sve u namjeri da isprovociraju napad. O tome negovoris nista kao i ultimatumu koji je dat da se taj minobacas skloni od objekta....takodjer negovoris nista o slucaju kad umalo nije doslo do pucnjave izmenju Armije i UN snaga.
Kanadjani su povuceni nakon izjave na pres onferencij da sve strane nezele mir i da svi pucaju na sve, sto je i sam Mekenzie priznao da je bio meltdown i da nije trebao to reci...poslije toga kanadjani su povuceni u Hrvatsku gdje su provjeli ostatak misije.
Sad smo svjedoci da sve vise informacija izlazi na vidjelo o svim stranama , ko je skim trgovao , dogovarao, ko je koga ubijao, po cijim nalozima.
Da je bogdo vise ovakivih emisija....ali ko sto rekoh mnogima se nece svidjet ovaj dokumentarac...
Ma znam da je djetinjasto, ali tako ih ameri vazda zezaju, pa sam se ja samo nadovezao... :D
Ništa lično, ako imaš kanadsko državljanstvo. :D

Istina, nisam sve spomenuo, fokusirao sam se na najjaču izjavu dokumentarca, većinu ostalog sam zanemario pošto je ta rečenica nekako zasjenila sve drugo.

Jednostavno mi bode oči i para uši i grebe mozak tvdnja da je u julu ’92 neko iz Armije BiH mogao pucati po svojim civilima. Tad se još nije znalo ni šta je rat kako treba, ni važnost medija i javnog svjetskog mnijenja, još nije postojala organizovana struktura Armije BiH, četnici su s druge strane mislili da su svemoćni, da će Srbija završavati negdje oko Tokija i da će svi zločini proći nekažnjeno iz prostog razloga što za njih to uopšte nisu bili zločini.
Da se ta izjava odnosi na neki događaj iz 95te, opet bih je smatrao bolesnom i neprihvatljivom, ali u tom slučaju bi ipak bilo malo prostora za poklonike teorija zavjere, dok se ovako može odmah reći da se radi o besmislicama.

Neka dokumentarca, slažem se. Nije tendenciozan, na kraju krajeva, jer se odmah nudi i drugo mišljenje gledaocima. A po meni je svjedočanstvo Martina Bella daleko vjerodostojnije od nagađanja nekog kanadskog vojnika alkosa.

Ovi kanađani su nebitni u tragičnoj sarajevskoj priči iz devedesetih – dokumentarac im odaje priznanje što su “pročepili” aerodrom, ali to se svakako moralo uraditi, sa njima ili bez njih.
Otišli nakon mjesec dana, nisu bili kročili ni u predvorje pakla... Prva ratna zima, pa druga, pa treća... A oni sve pratili na CNN-u i prisjećali se ljeta 92-ge.. Eto sad imaju i svoj dokumentarac, svaka im čast. :-)

Cijela uloga “mirovnih snaga” u Sarajevu zaslužuje jedan iscrpan dokumentarac, ali sumnjam da će to ikad biti napravljeno, jer prljavi veš ujedinjenih naroda nije tako interesantna tema.

To za minobacače pored baze UN-a je bio sasvim logičan potez: tuku te sa svih strana sa brda, ali doslovno sa svih strana, tebe već handri prirodna konfiguracija terena, da ne pričamo o totalnom nedostatku naoružanja. Normalno da ćeš pokušati iskoristiti te neke minimalne prednosti koje ti okolnosti pružaju.

Generalova izjava je bila pogrešna i s pravom su ga uklonili, jer ako si bio u Sarajevu tog ljeta 92ge znaš da je na 500 projektila s brda možda išao jedan s dola.. Ne zato što su u gradu svi bili pacifisti i cvijećke, već jednostavno nisu imali s čime..

Tako da je izjava da svi pucaju na sve teorijski bila tačna, ali generala su vjerovatno handrile proporcije i matematika još od školskih dana. Lijepa mu penzija bila, a kuća daleko. :-D
exliberal-ex

#1964 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by exliberal-ex »

tako to wrote: Ma znam da je djetinjasto, ali tako ih ameri vazda zezaju, pa sam se ja samo nadovezao... :D
Ništa lično, ako imaš kanadsko državljanstvo. :D

Istina, nisam sve spomenuo, fokusirao sam se na najjaču izjavu dokumentarca, većinu ostalog sam zanemario pošto je ta rečenica nekako zasjenila sve drugo.

Jednostavno mi bode oči i para uši i grebe mozak tvdnja da je u julu ’92 neko iz Armije BiH mogao pucati po svojim civilima. Tad se još nije znalo ni šta je rat kako treba, ni važnost medija i javnog svjetskog mnijenja, još nije postojala organizovana struktura Armije BiH, četnici su s druge strane mislili da su svemoćni, da će Srbija završavati negdje oko Tokija i da će svi zločini proći nekažnjeno iz prostog razloga što za njih to uopšte nisu bili zločini.
Da se ta izjava odnosi na neki događaj iz 95te, opet bih je smatrao bolesnom i neprihvatljivom, ali u tom slučaju bi ipak bilo malo prostora za poklonike teorija zavjere, dok se ovako može odmah reći da se radi o besmislicama.

Neka dokumentarca, slažem se. Nije tendenciozan, na kraju krajeva, jer se odmah nudi i drugo mišljenje gledaocima. A po meni je svjedočanstvo Martina Bella daleko vjerodostojnije od nagađanja nekog kanadskog vojnika alkosa.

Ovi kanađani su nebitni u tragičnoj sarajevskoj priči iz devedesetih – dokumentarac im odaje priznanje što su “pročepili” aerodrom, ali to se svakako moralo uraditi, sa njima ili bez njih.
Otišli nakon mjesec dana, nisu bili kročili ni u predvorje pakla... Prva ratna zima, pa druga, pa treća... A oni sve pratili na CNN-u i prisjećali se ljeta 92-ge.. Eto sad imaju i svoj dokumentarac, svaka im čast. :-)

Cijela uloga “mirovnih snaga” u Sarajevu zaslužuje jedan iscrpan dokumentarac, ali sumnjam da će to ikad biti napravljeno, jer prljavi veš ujedinjenih naroda nije tako interesantna tema.

To za minobacače pored baze UN-a je bio sasvim logičan potez: tuku te sa svih strana sa brda, ali doslovno sa svih strana, tebe već handri prirodna konfiguracija terena, da ne pričamo o totalnom nedostatku naoružanja. Normalno da ćeš pokušati iskoristiti te neke minimalne prednosti koje ti okolnosti pružaju.

Generalova izjava je bila pogrešna i s pravom su ga uklonili, jer ako si bio u Sarajevu tog ljeta 92ge znaš da je na 500 projektila s brda možda išao jedan s dola.. Ne zato što su u gradu svi bili pacifisti i cvijećke, već jednostavno nisu imali s čime..

Tako da je izjava da svi pucaju na sve teorijski bila tačna, ali generala su vjerovatno handrile proporcije i matematika još od školskih dana. Lijepa mu penzija bila, a kuća daleko. :-D
Sad kad pricamo o ratu....kao sto ti rece na pocetku se nije znalo ko puca na koga, ja sam sjedio u ratu sa tipovima koji su bili murijasi...I zapilo se sa destilovanom rakijom...I jedan kaze znas da smo mi bombardovali mljekaru greskom...kako ba greskom...trebali da ispucamo par plotuna na grbavicu ali zajebali se malo pa ispalili na mljekaru...naravno taj slucaj je zabiljezen kamerom cnn...ko garantuje da to nije jedini slucaj..
Sa druge strane svako kritikovanje ili ukazivanje na greske Armije se odmah proglasavaju cetnickom propagandom...ako se sjecas svaki put kad je Alija isao na pregovore zajebancija je isla da on kao dobar domacin iskljuci struju I vodu kad nije kuci...nije se jednom desilo da je Sarajevo u mraku tokom pregovora, cetnici srusili dalekovod a mi na zuci slusamo kako zice zuje...trafo stanica kod pekare svjetlli...
nemoj sad da prebacis pricu srbi su radili gore stvari...to je fakt, zna se ko je pobio srebrenicane I prijedorcane ...ljaga je na srpskom narodu zbog toga ali to nije izgovor da se neprica o prljavstini koja se sakriva sa sarajevske strane

jos jedna stvar koja mi bode oci...prozivas kaplara koji je pjano...ok covjek kaze da je postao pijanica po povratku iz misije...nazalost ali nista neobicno za ljude koji su sluzili na balkanu...dosta ih je doslo osteceno ali to neumanjuje snagu njegove izjave niti njegovo iskustvo iz situacija gdje je bio prisutan...I nije jedini dao slicnu izjavu..mnogo izjava ima od drugih pripadnika mirovnih strana koji su bili dosta kriticni na Armiju I neke njene poteze.
Ripicipi

#1965 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ripicipi »

Pa zar ne postoji video skidanja pancira sa nekih likova u holu Holiday Inn-a??
Na tom videu se jasno vidi faca jednog od osumnjicenih.
goran16v

#1966 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by goran16v »

Ripicipi wrote:Pa zar ne postoji video skidanja pancira sa nekih likova u holu Holiday Inn-a??
Na tom videu se jasno vidi faca jednog od osumnjicenih.

Postoji naravno i ne samo da se vidi faca nego mu se znaju ime i prezime.
TheMule

#1967 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by TheMule »

Kada izlazi Dozerova knjiga, jel objavio datum?
Dozer

#1968 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Prekosutra :)
TheMule

#1969 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by TheMule »

Ja sam reko knjiga ne pismena vjezba. Evo glave ako si napiso vise od pola stranice! :lol:
Dozer

#1970 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Otprilike :D
agent_zero

#1971 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by agent_zero »

Sinoć na viasat exploreru emisija o snajperima i snajperistima. I naravno dotakli su se i sarajeva, sa enormnom dozom samohvalisanja kako je su tokom rata NATO snage (eki NATO) redovno uklanjali i rješavali snajperiste po gradu. Čak su i prikazali neki filmić snimljen ovih godina u nekoj vukojebini u šumici, gdje ima nekakava devastirana zgrada i to prikazali kao akciju uklanjanja snajperista u sarajevu.
Dozer

#1972 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Ma ja...k'o oni francuzi st ose uzverase na Momu i Uzeira, na 15-ti, ko fol da osmatraju i da "love" snajpere na jevrejskom. Sreco leg'o na nekakvu dasku postavljenu na izgorenu konstrukciju stola, na sred sobe, i k'o fol - sace on to da rijesi. A lezi u potpuno osvjetljenoj sobi i potpuno otvoren prema jevrejskom jer nije postojao ni prozor (izgoreno), ni zid ispred njega.

Naravno, nakon par minuta dobije takme u vugla. Ona njegova dvojica k'o kakva 2 pjetlica se raskokodakali na stanice, al' ni jedan ni da makne i udje po ovoga. Onda mi uletimo i izvucemo ga van sobe, ali ionako je bilo prekasno za njega :D
Gojeni H

#1973 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Gojeni H »

Dozer wrote:Ma ja...k'o oni francuzi st ose uzverase na Momu i Uzeira, na 15-ti, ko fol da osmatraju i da "love" snajpere na jevrejskom. Sreco leg'o na nekakvu dasku postavljenu na izgorenu konstrukciju stola, na sred sobe, i k'o fol - sace on to da rijesi. A lezi u potpuno osvjetljenoj sobi i potpuno otvoren prema jevrejskom jer nije postojao ni prozor (izgoreno), ni zid ispred njega.

Naravno, nakon par minuta dobije takme u vugla. Ona njegova dvojica k'o kakva 2 pjetlica se raskokodakali na stanice, al' ni jedan ni da makne i udje po ovoga. Onda mi uletimo i izvucemo ga van sobe, ali ionako je bilo prekasno za njega :D
Mozes li malo sire o angazovanju NATO "lovaca"? Ne znam na koji se period odnosi ovo sto si napisao gore?
Ja se sjecam onih izvjestaja na samom kraju rata ... lafo dosli francuski i ini lovci na snajpere ... supermeni za par dana razvalili cetnicke lovce na djecu, zene i starce ...
Meni je to sve zvucalo taaako bljak ... ali eto, znam da je raja pusila tu pricu i nakon sto bih im pokusao da objasnim kako se "peca" neprijateljski snajper i koliko to traje.
madner

#1974 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by madner »

Nego sta je bolje, Francuska doktrina sa 3 covjeka u timu, 2 ili 1?
felsh

#1975 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by felsh »

dozicu

imal ko jaci? hahahahhaha
Post Reply