Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Moderator: anex
- minjonja
#1951 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
masha, to nije jezivo ni zastrasujuce kako se macka ponasa nego normalno. pusti ih tako kako jesu da se naviknu jedno na drugo. stavi maloj maci neku igracku unutra, pa je kasnije daj velikoj maci. tako razmjenjuj igracke izmedju jedne i druge. to sto velika hoda oko transportera ne govori da hoce da je rastrga nego je zanima sta se unutra desava sa tom malom macom. radoznala je i empaticna. uvijek kad neka macka vani mjauce, skupe se sve ostale iz mahale da vide sta se desava. isto kao i ta tvoja.
-
Masha.sa
#1952 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
to s razmjenom igracaka vec radim... ali velika samo onjusi igracku koja je bila kod male, promrnjauce ljutito i ode od nje. ako na meni osjeti miris male mace, grize me, grebe i puse...minjonja wrote:masha, to nije jezivo ni zastrasujuce kako se macka ponasa nego normalno. pusti ih tako kako jesu da se naviknu jedno na drugo. stavi maloj maci neku igracku unutra, pa je kasnije daj velikoj maci. tako razmjenjuj igracke izmedju jedne i druge. to sto velika hoda oko transportera ne govori da hoce da je rastrga nego je zanima sta se unutra desava sa tom malom macom. radoznala je i empaticna. uvijek kad neka macka vani mjauce, skupe se sve ostale iz mahale da vide sta se desava. isto kao i ta tvoja.
-
Masha.sa
-
globosa
#1954 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Jupiii!Masha.sa wrote:https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/ ... 4462_n.jpg
veceras nema niko sretniji od mene!!!!![]()
-
Masha.sa
#1955 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Amar je pri posjeti rekao da ce malena izgubiti i drugo oko... prije par dana, na onom plavom dijelu pojavila se bijela flekica, kao prosuta boja... danas je ta flekica pocela krvariti, formira se rupica... i oko je nalik na smezuranu sljivu, koja je pocela da truli...
malena je inace super... jede 200 puta na dan... igra se k'o luda s ovom velikom... usi pocele prekrivati nove dlacice...
jedino te okice, male... 
malena je inace super... jede 200 puta na dan... igra se k'o luda s ovom velikom... usi pocele prekrivati nove dlacice...
- alibegoa
#1956 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Tuga.
Sent from my GT-P1000 using Tapatalk 2
Sent from my GT-P1000 using Tapatalk 2
-
globosa
#1957 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Molim Te, prije nego što joj budu vadili i drugo oko, kontaktiraj očne ljekare, veterinare u Zagrebu.
Meni su pomogli na čemu sam im neizmjerno zahvalna, a o tome sam ranije pisala.
Ne znam ime veterinara koji se bavi baš tim problemom, ali na brojeve dole dobićeš sve potrebne informacije.
Uradi slike s dobrom rezolucijom da možeš odmah poslati. Sve to pripremi i zovi ujutru u 8, jer od 9 su svi u operacionim salama.
Sretno.
VETERINARSKI FAKULTET ZAGREB
KLINIKA ZA KIRURGIJU, ORTOPEDIJU I OFTALMOLOGIJU
HEINZELOVA 55, 10000 ZAGREB
TELEFON : (+385)01/2390 – 390
(+385)01/2390 – 376
FAX : (+385)01/2390 – 380
GSM : (+385) 091/2390 – 122 (OD 08 – 18 SATI)
Meni su pomogli na čemu sam im neizmjerno zahvalna, a o tome sam ranije pisala.
Ne znam ime veterinara koji se bavi baš tim problemom, ali na brojeve dole dobićeš sve potrebne informacije.
Uradi slike s dobrom rezolucijom da možeš odmah poslati. Sve to pripremi i zovi ujutru u 8, jer od 9 su svi u operacionim salama.
Sretno.
VETERINARSKI FAKULTET ZAGREB
KLINIKA ZA KIRURGIJU, ORTOPEDIJU I OFTALMOLOGIJU
HEINZELOVA 55, 10000 ZAGREB
TELEFON : (+385)01/2390 – 390
(+385)01/2390 – 376
FAX : (+385)01/2390 – 380
GSM : (+385) 091/2390 – 122 (OD 08 – 18 SATI)
-
Mr. Brightside
#1958 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
hjustn vi hav a problm
mače, skakuće mi po dvorištu i mjauče glasno koliko može
traži nekog, valjda?
e sad, nedavno se jedina mačka iz ulice okotila (nisam vidio mačiće).. prišla ovom mačetu napala ga i zbrisala
i pojma nemam šta da radim, nasuo sam mlijeka i ostavio.. (inače ne da da mu se približi iko )

jel' ok da mače prisvojim? ne zbog mene već zbog njeg', hoće li se ono smiriti
mače, skakuće mi po dvorištu i mjauče glasno koliko može
traži nekog, valjda?
e sad, nedavno se jedina mačka iz ulice okotila (nisam vidio mačiće).. prišla ovom mačetu napala ga i zbrisala
i pojma nemam šta da radim, nasuo sam mlijeka i ostavio.. (inače ne da da mu se približi iko )
jel' ok da mače prisvojim? ne zbog mene već zbog njeg', hoće li se ono smiriti
-
DON_eARL
#1959 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Prisvoji ga slobodno, neće se budniti ako dobije topao dom i redovan obrok.
I nemoj mu davati mlijeko da pije, dobiće proljev, drži se hrane za male mace. 
-
Mr. Brightside
#1960 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
šta znam, preplašeno je
ujutru vidim

ujutru vidim
-
DON_eARL
#1961 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Prelistaj i temu malo. Za početak preporučujem da kupiš odmah i pjesak, da ne bude haos po kući.
Vjerovatno će mu trebati par dana da se privikne na tebe i okolinu, pa ga nemoj previše forsirati. Doće na svoje čim se malo opusti.
Ja imam trenutno dvije mačke koje pokupih iz sličnih situacija, i još tri koje napraviše.
Da ovom prilikom napišem da još uvijek poklanjam dvije mace stare oko 4 mjeseca.
Ja imam trenutno dvije mačke koje pokupih iz sličnih situacija, i još tri koje napraviše.
Da ovom prilikom napišem da još uvijek poklanjam dvije mace stare oko 4 mjeseca.
- Poison_Ivy
#1962 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Svoju macu sam sa grane skinula istravljenu potpuno a bila je sasvim maaaalo mace koje jos nije ni vidjelo kako treba, od momenta ulaska u kucu i prvog kunjanja u krilu vise nije bilo nikakvih strahova tako da
i kupi to s ulice bice vam oboma super 
-
Mr. Brightside
#1963 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
bilo mi je ispod prozora čini mi se do pred zoru
nema ga više, i ne brinem se
puna mi ulica 'nakih curica, ma snaći će se već
nema ga više, i ne brinem se
puna mi ulica 'nakih curica, ma snaći će se već
- sheilak
#1964 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
a ja od jucer cekam slicice. 
-
Mr. Brightside
-
luna09
#1966 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Imam problem sa mačetom i hajd ko zna lijek hitno se javljajte.Prije 20tak dana našla sam mače staro možda mjesec .Bilo je kost i koža ,slinavo, imalo proliv koji je smrdio na kilometre. Malo sirupa malo hrane i puno pomoći cuka
ozdravila je Da,da vjerovali ili ne ali cuke koje hranim lizale su je, čistile, grijale, za razliku od 4 mace koje su je tjerale. Pitate se gdje je sad problem. Mače sad ima zatvor. Mi kad smo u kući pustimo ga unutra, i ono jadno svakih 5 minuta trči od jedne do druge kutije s pjeskom, napreže se i .....izbaci mrvicu. Inače je veselo, razigrano,maza veeliiika.Hranimo ga istom hranom koju jede i naša kućna princeza (krekeri, kesice, kuhana piletina, jetrica, a može koja mrvica i od našeg ručka),vode ima koliko hoće. Postoji li nešto da mu damo bez da ga vodimo vet-u.
-
wildflower
#1967 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Mislim da bi tako malom macetu kod zatvora mogla pomoci masaza trbuha, a vlaznim peskiricem imitirati pokrete kojim ih majka cisti oko guze. Jeste da se to inace radi sa manjim, nedohranjenim macicima, kojima probava ne radi sama od sebe, ali vrlo moguce da bi i u slucaju tog malisana pomoglo. Mozda je i malo prerano za krekere, davati mu ipak meksu hranu dok se malo prilagodi.
-
globosa
#1968 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Začepio se mačak!
Dobro jede pa nije ni čudo kada je veliki prelaz sa gladovanja na pravu hranu!
Sve dok izbacuje i mrvicu dobro je.
Prvo pokušaj sa uvođenjem toplog mlijeka, čak i na silu, ako neće sam, a izbaciti privremeno suhu hranu.
Takođe i čaj od kamicice.
Ako za 2-3 dana ne bude pomaka onda glicerinski ćepić za djecu (ne Dulcolax!!!) i to komadić vel. zrna riže u guzu.
Uz to, cijelo vrijeme ga maziti, maziti...
Dobro jede pa nije ni čudo kada je veliki prelaz sa gladovanja na pravu hranu!
Sve dok izbacuje i mrvicu dobro je.
Prvo pokušaj sa uvođenjem toplog mlijeka, čak i na silu, ako neće sam, a izbaciti privremeno suhu hranu.
Takođe i čaj od kamicice.
Ako za 2-3 dana ne bude pomaka onda glicerinski ćepić za djecu (ne Dulcolax!!!) i to komadić vel. zrna riže u guzu.
Uz to, cijelo vrijeme ga maziti, maziti...
-
Jastoje
#1969 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Pozdrav svima!
Imam problem sa mackom(on) pa ako ima koja dobra dusa da pomogne
Prije par mjeseci su mu se na usima pocele stvarati kraste.
Problem je nastao kada su trebale otpasti i onda je zbog svraba poceo sam sebe da grebe po usima sve dok je ne otkine i pocne krvariti. Nakon toga nastane nova krasta, i kada zaraste on se opet pocne grebati i otkine je i tako vec par mjeseci. Poslednjih par puta je ostavljao lokvice krvi iza sebe i te rane se samo sire i sire...
Pokusavali smo sa raznim kremama, puderima ali nista ne pomaze...
Pomagajte!
Problem je nastao kada su trebale otpasti i onda je zbog svraba poceo sam sebe da grebe po usima sve dok je ne otkine i pocne krvariti. Nakon toga nastane nova krasta, i kada zaraste on se opet pocne grebati i otkine je i tako vec par mjeseci. Poslednjih par puta je ostavljao lokvice krvi iza sebe i te rane se samo sire i sire...
Pomagajte!
- VenomousV
#1970 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
veterinar?
nemamo ti mi sta pomagati, nek veterinar pogleda, moze biti svasta od gljivicne infekcija pa nadalje
takve stvari ne treba laicki rjesavati i ocekivati da ce proci samo od sebe
nemamo ti mi sta pomagati, nek veterinar pogleda, moze biti svasta od gljivicne infekcija pa nadalje
takve stvari ne treba laicki rjesavati i ocekivati da ce proci samo od sebe
-
Jastoje
#1971 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Isao sam on mi i jeste dao te kreme, ali su ovi kod nas krajnje neprofesionalni i nemaju pojma nista van zivotinja koje se jedu 
-
globosa
#1972 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Uslikaj fino te promjene da se dobro vide na slici, pa ćeš dobiti odgovor...
-
franjo97
#1973 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Pozdrav,imam pitanje dali je normalno da macke nema vise od 1 tj...sve vise me strah da je netko nije otrovao,sta vi mislite?Samo me tjesi da nije otisao za nekom zenkom i da ce se vratiti uskoro,ako netko moze da me uputi u vezi toga..
-
tabtabcoon
#1974 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
Na žalost, ovo se često događa. Logično i normalno je da mačka kojoj je omogućeno da izlazi ode napolje, a naročito ako nije sterilisana. To je opasno iz više razloga. Postoji mogućnost da je neko otruje, da pokupi neku zarazu od uličnih mačaka ili da je udari auto.
Naravno, postoji šansa da se mačak vrati, što iskreno želim i njemu i tebi. Jedini način da ovo izbjegneš je sterilizacija i obezbjeđivanje da mačka ne može napolje. Ja svoje izvodim isključivo na povodcu.
Naravno, postoji šansa da se mačak vrati, što iskreno želim i njemu i tebi. Jedini način da ovo izbjegneš je sterilizacija i obezbjeđivanje da mačka ne može napolje. Ja svoje izvodim isključivo na povodcu.
- Aleluja
#1975 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti
...i moj mačak je to isto imao ne brini, ništ strašno ...samo sumporom napraši i biće kao nov!Jastoje wrote:Pozdrav svima!
Pomagajte!