Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1951 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by PipiDugaDevetka »

Bellica wrote:alica.k

Covjek ne mora zivjeti u zgradi niti imati stan u istoj da bi bio PEV. Ja sam isto PEV u zgradi gdje nemam stan niti tu stanujem, ali sam odgovorna, sve je na vrijeme i navece kad me ljudi EV zovnu odem i pomognem im u dogovoru s upraviteljima. Ako niste zadovoljni s istim mozete ih lijepo promijeniti, koliko sam shvatila iz post-a, nezadovoljstvo traje jako dugo, od tog proslog puta kad nisu uradili a ti si potpisala. Razgovaraj s komsijama i rijesite taj problem jer po meni je stubiste jako bitno. Ja i kad stanove gledam za kupovinu npr. prvo gledam stubiste pa analiticku karticu. Moja prijateljica je stan od 50 m2 prodala za 49.000KM jer je ulaz bio "budi Bog s nama". Prema tome, taj problem se tice svih vas EV, a ako trebas neki savjet slobodno mi se javi. I jos nesto, ono tvoje da ces prestati da placas upraviteljima ama bas nista ne znaci. To je nazovi ucjena, ali slaba je, jer njima tvoja uplata vise ili manje ne znaci puno. Ne samo OKI-ju nego inace svim upraviteljima/
Znači i te kako znači! Još na Forumu objavljeno,...
Bellica

#1952 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

alica.k wrote:znaci on moze biti PEV iako nema apsolutno nikakve veze sa nasom zgradom?

znam da nista ne znaci moja prijetnja da necu placat, nit bih stvarno prestala placati jer onda zakidam i druge komsije tim, vjerovatno zato i nisu reagovali na to.
Da, po Zakonu o odrzavanju on moze biti PEV, mogu i ja, moze i Pipi, ili bilo ko drugi moze biti PEV u vasem ulazu, samo mora biti punoljetan i drzavljanin BiH. Pa evo sad ce MSP imati prinudne PEV pa ce u slucaju da zgrada tj. EV ne mogu izabrati svog predstavnika imati prinudnog. A prinudni ce biti kandidati koji ce poloziti ispit i pokazati svoje znanje u obavljanju ovog posla pa ce MSP cistog obraza :) da ih posalje na neciji ulaz.
Bellica

#1953 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

PipiDugaDevetka wrote:

Covjek ne mora zivjeti u zgradi niti imati stan u istoj da bi bio PEV. Ja sam isto PEV u zgradi gdje nemam stan niti tu stanujem, ali sam odgovorna, sve je na vrijeme i navece kad me ljudi EV zovnu odem i pomognem im u dogovoru s upraviteljima. Ako niste zadovoljni s istim mozete ih lijepo promijeniti, koliko sam shvatila iz post-a, nezadovoljstvo traje jako dugo, od tog proslog puta kad nisu uradili a ti si potpisala. Razgovaraj s komsijama i rijesite taj problem jer po meni je stubiste jako bitno. Ja i kad stanove gledam za kupovinu npr. prvo gledam stubiste pa analiticku karticu. Moja prijateljica je stan od 50 m2 prodala za 49.000KM jer je ulaz bio "budi Bog s nama". Prema tome, taj problem se tice svih vas EV, a ako trebas neki savjet slobodno mi se javi. I jos nesto, ono tvoje da ces prestati da placas upraviteljima ama bas nista ne znaci. To je nazovi ucjena, ali slaba je, jer njima tvoja uplata vise ili manje ne znaci puno. Ne samo OKI-ju nego inace svim upraviteljima/
Znači i te kako znači! Još na Forumu objavljeno,...
Hajde Pipi molim te i ja i ti znamo o cemu ja govorim. Ako zena placa 15KM mjesecno nece ih nimalo ostetiti. Ali opet, treba poredati prioritete, ako je voda u pitanju, jos curi i pravi stetu, treba staviti u prvi red. Ali oni imaju PEV koji nije nazvao do danas, zato niko nije ni dosao. Da su bar njega nasli ranije sve bi bilo drugacije.
alica.k

#1954 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by alica.k »

cinjenica je da se do PEVa ne moze doci normalnim putem. zvala sam ga na broj u njemackoj (jos jedan trosak!) jer se na mobilni koji su mi oni dali ne javlja.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1955 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Odavno se prilikom kupovine stana kupci interesuju, ko je upravitelj, kolika je naplata upraviteljnine u ulazu, koliko ima para na računu za ulaz,...Prema tome, ako komšija ne plaća upraviteljninu, zavlači ruke i u tvoj džep. Svakog mjeseca neplaćanjem UMANJUJE TRŽIŠNU VRIJEDNOST I TVOG STANA!
PipiDugaDevetka

#1956 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

alica.k wrote:cinjenica je da se do PEVa ne moze doci normalnim putem. zvala sam ga na broj u njemackoj (jos jedan trosak!) jer se na mobilni koji su mi oni dali ne javlja.
Eto ti razloga da se pismeno obratiš Ministarstvu stambenih poslova prema članu Zakona koji je naprijed postirao @HALO.BA. Moraju ti odgovoriti u roku od 15 dana.
Bellica

#1957 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

alica.k wrote:cinjenica je da se do PEVa ne moze doci normalnim putem. zvala sam ga na broj u njemackoj (jos jedan trosak!) jer se na mobilni koji su mi oni dali ne javlja.
Pobogu i u JAR-i postoji e-mail. Sto vam nije ostavio e-mail adresu pa da mu se mozete javiti. Kad vi njemu javite kvar, on opet e-mail moze javiti oki upravitelju kad vec hoce da bude PEV cccc neodgovornost nije vrlina.
PipiDugaDevetka

#1958 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Bellica wrote: Hajde Pipi molim te i ja i ti znamo o cemu ja govorim. Ako zena placa 15KM mjesecno nece ih nimalo ostetiti. Ali opet, treba poredati prioritete, ako je voda u pitanju, jos curi i pravi stetu, treba staviti u prvi red. Ali oni imaju PEV koji nije nazvao do danas, zato niko nije ni dosao. Da su bar njega nasli ranije sve bi bilo drugacije.
Uzmi u obzir da je ovo Sarajevo-x, novi interaktivni medij, najčitaniji u BiH,...Znači i te kako znači ako jedan EV prestane plaćati upraviteljninu i opravdanost tog čina objasni ovdje.
:sax:
Bellica

#1959 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

PipiDugaDevetka wrote:
Bellica wrote: Hajde Pipi molim te i ja i ti znamo o cemu ja govorim. Ako zena placa 15KM mjesecno nece ih nimalo ostetiti. Ali opet, treba poredati prioritete, ako je voda u pitanju, jos curi i pravi stetu, treba staviti u prvi red. Ali oni imaju PEV koji nije nazvao do danas, zato niko nije ni dosao. Da su bar njega nasli ranije sve bi bilo drugacije.
Uzmi u obzir da je ovo Sarajevo-x, novi interaktivni medij, najčitaniji u BiH,...Znači i te kako znači ako jedan EV prestane plaćati upraviteljninu i opravdanost tog čina objasni ovdje.
Ali zena je ipak postena, kaze da ce placati da ne bi napravila stetu komsijama, iako, nikoga nije briga sto ce kod nje plafon otpasti dok ovi dodju iduce srijede jer voda curi vec dvije sedmice. Ima jos postenih ljudi u Sarajevu Pipi, smao je tesko povjerovati.
PipiDugaDevetka

#1960 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Bellica wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
Ali zena je ipak postena, kaze da ce placati da ne bi napravila stetu komsijama, iako, nikoga nije briga sto ce kod nje plafon otpasti dok ovi dodju iduce srijede jer voda curi vec dvije sedmice. Ima jos postenih ljudi u Sarajevu Pipi, smao je tesko povjerovati.
Ooo, da odgoj se njen vidi kroz pixele ove sa moga ekrana, ima obzira prema drugom i ne bi nažao učinila nikome ništa.

Razlika između nje i ovih iz OKI-ja+PEV, DRASTIČNA!

I ovdje se pokazalo da se nečije poštenje i ljubaznost od strane hojratina i hojratinki razumijeva kao slabost.

Ja sam drugačiji, pa sada 23.5. ove godine moram na pripremno ročište u parnici sa FAMOS-GRADNJOM (Znam da sam loozer, ali ni marke do kraja života njima ne dam). Nadam se da će narodu dopi3diti i da će sve ovo porušiti u mirnim nenasilnim protestima.
Last edited by PipiDugaDevetka on 30/03/2012 11:52, edited 1 time in total.
Bellica

#1961 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

A jesi li ranije placao? Mozda nece da rade jer im ne placate.
PipiDugaDevetka

#1962 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Bellica wrote:A jesi li ranije placao? Mozda nece da rade jer im ne placate.
Imam dopis direktora FG upućen Ministarstvu gdje on konstatuje da moja sestra redovno plaća upraviteljninu. Taj dopis je šefica Alma, sada penzionerka, držaala u ladici skoro godinu i po štiteći FG i direktora jer je u dopisu konstatovao da tri garaže i dva posl. prostora niko ne koristi, a ja ih lično obavijestio o imenima i adresama vlasnika.
Da ne pričam da nadograđeni nisu uopšte bili u evidenciji, a FG nadogradila te stanove. Dakle, posjedovala primjerke ugovora o kupovini stanova.
mobutu

#1963 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by mobutu »

PipiDugaDevetka wrote:
Bellica wrote:A jesi li ranije placao? Mozda nece da rade jer im ne placate.
Imam dopis direktora FG upućen Ministarstvu gdje on konstatuje da moja sestra redovno plaća upraviteljninu. Taj dopis je šefica Alma, sada penzionerka, držaala u ladici skoro godinu i po štiteći FG i direktora jer je u dopisu konstatovao da tri garaže i dva posl. prostora niko ne koristi, a ja ih lično obavijestio o imenima i adresama vlasnika.
Da ne pričam da nadograđeni nisu uopšte bili u evidenciji, a FG nadogradila te stanove. Dakle, posjedovala primjerke ugovora o kupovini stanova.
To je upravo ono na što sam i ja ukazivao. Diplomatski rečeno, sve indicije upućuju na to da postoji sprega između pojedinaca u MSP-u i upraviteljskih firmi. Nije normalno i nije moguće da se za sve ove godine samo par slučajeva riješilo u korist građana, a da na sve pritužbe građana odgovori budu pa zakon je takav, pa nije naša nadležnost, pa ovo pa ono... Nije normalno da mi ministar kaže jedno, a njegovo osoblje sasvim drugo. Polako kontam da je izgleda ministar tu najmanje kriv (osim što je njegova odgovornost komandna). Mislim da se stanje u MSP i sa upraviteljima jedino može sada riješiti grubom primjenom instrumenata državne sile, kao Staljin ili neko sličan. To se otelo svakoj kontroli.
sarajevo63

#1964 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by sarajevo63 »

Pipi, evo mala obavijest i 1 moj korak naprijed ....
Kako sam se osigurala ko medvjed u stanu, sa svih strana, dobila odgovor od upravitelja, a sve u folu "zakona" pa im poslala odgovor, al potkrepljen članovima zakona a ne ublehaškim pismom (sve vezano za štetu u mom stanu),
jutros dobih odgovor od osiguravajuće kuće i, kako sam i očekivala, a obzirom da nemamo osiguranje zajedničkih dijelova, a moj stan je ispod krova - nemam pravno osnovan zahtjev. Jer: "Naime , težina snijega na krovu koja je dovela do prokišnjavanja istog, prema polici i uvjetima za osiguranje kućanstva i stvari domaćinstva koji su sastavni dio police, nije pokriveno osnovnim kao ni dopunskim opasnostima." Naime ova rečenica mi je sjela ko budali šamar za dalje sa upraviteljem koji tvrdi da je krov moj :) u usmenom obraćanju, a u pisanom obliku da sve to ovisi od EV-a (al ih ne interesuje što ja plaćam, nego to što drugi ne plaćaju).
No, od osiguranja dobih i drugi dopis: Cijeneći Vas kao našeg osiguranika, uprava je donijela odluku o pomoći za sanaciju nastale štete usljed nastalih vremenskih nepogoda iz sredstava preventive, a koja nije pokrivena Vašom policom osiguranja. (Visina pomoći je u visini jednoipogodišnjeg plaćanja osiguranja, tako da se ipak isplatilo.)
No, idemo dalje, pa ako treba ko i ti, na sud ću, zbog neplaćanja, jer mi ne pada na pamet više platiti niti 1 KM ukoliko se ne riješi trajno krov, ko će to uraditi nije me briga, lopticu nek prebacuju kome god hoće.
Preventiva je mnogo bolja od sanacije štete a koliko znam sredstva postoje i u opštinama i pri kantonu za hitne opravke il kako god se to zvalo, a ja od upravitelja ne dobih da su prijavili štetu nadležnima iako sam to tražila.
Idemo dalje....Ako imam prava imam i obaveza, suština svega.
mobutu

#1965 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by mobutu »

Slično se moglo dogoditi meni da nisam izborio izmjenu zakona. Kao vlasniku individualnog objekta, da sam plaćao jagmujanovim prijateljima iz Hetiga, čak i da je Hetig poštena firma, bile bi mi ruke vezane. Pare bi bile na njhovom računu, sa kojeg ja, bez obzira šta njihov advokat jagmujan priča, i ne bih mogao doći do vlastitih para u slučaju hitne potrebe, već bih svakako morao tražiti alternativno rješenje za uklanjanje ogromne količine snijega sa krova. Ovako platiš čovjeka, on ti očisti krov, kuća osigurana, a jagmujanovim prijateljima šipak :) Znači velika je laž koju prenosi jagmujan da pare koje se uplaćuju upraviteljima ostaju tvoje, jer ne možeš njima raspolagati u slučaju hitne situacije kao kada je bio ovaj snijeg. Vjerovatno Hetig i da je htio nije mogao odmah poslati ekipu u Vogošću, tim prije što je par dana saobraćaj bio zaustavljen. Znači, po jagmujanu, ja bih i dalje plaćao taj porez na budale, a u slučaju hitne situacije, sam plaćati popravke. Drugo, zašto se ljudima ne omogući da u slučaju da im upravitelj ne dođe odmah u slučaju hitne situacije, usmjere pare na drugu firmu?
sarajevo63

#1966 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by sarajevo63 »

@ mobutu ja sam sama platila čišćenje snijega, iako nemam individualni objekat :)
mobutu

#1967 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by mobutu »

sarajevo63 wrote:@ mobutu ja sam sama platila čišćenje snijega, iako nemam individualni objekat :)
Eto koliko nam je povjerenje u jagmujanove prijatelje :lol: BTW, vani prelijepo vrijeme, a mene uhvatilo, ne mogu van :sad:
PipiDugaDevetka

#1968 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

sarajevo63 wrote:Pipi, evo mala obavijest i 1 moj korak naprijed ....
Kako sam se osigurala ko medvjed u stanu, sa svih strana, dobila odgovor od upravitelja, a sve u folu "zakona" pa im poslala odgovor, al potkrepljen članovima zakona a ne ublehaškim pismom (sve vezano za štetu u mom stanu),
jutros dobih odgovor od osiguravajuće kuće i, kako sam i očekivala, a obzirom da nemamo osiguranje zajedničkih dijelova, a moj stan je ispod krova - nemam pravno osnovan zahtjev. Jer: "Naime , težina snijega na krovu koja je dovela do prokišnjavanja istog, prema polici i uvjetima za osiguranje kućanstva i stvari domaćinstva koji su sastavni dio police, nije pokriveno osnovnim kao ni dopunskim opasnostima." Naime ova rečenica mi je sjela ko budali šamar za dalje sa upraviteljem koji tvrdi da je krov moj :) u usmenom obraćanju, a u pisanom obliku da sve to ovisi od EV-a (al ih ne interesuje što ja plaćam, nego to što drugi ne plaćaju).
No, od osiguranja dobih i drugi dopis: Cijeneći Vas kao našeg osiguranika, uprava je donijela odluku o pomoći za sanaciju nastale štete usljed nastalih vremenskih nepogoda iz sredstava preventive, a koja nije pokrivena Vašom policom osiguranja. (Visina pomoći je u visini jednoipogodišnjeg plaćanja osiguranja, tako da se ipak isplatilo.)
No, idemo dalje, pa ako treba ko i ti, na sud ću, zbog neplaćanja, jer mi ne pada na pamet više platiti niti 1 KM ukoliko se ne riješi trajno krov, ko će to uraditi nije me briga, lopticu nek prebacuju kome god hoće.
Preventiva je mnogo bolja od sanacije štete a koliko znam sredstva postoje i u opštinama i pri kantonu za hitne opravke il kako god se to zvalo, a ja od upravitelja ne dobih da su prijavili štetu nadležnima iako sam to tražila.
Novi Zakon je po obećanju morao riješiti ovu situaciju kada samo nekoliko platiša ima u zgradi i oni TRPE NEPRAVDU UPRAVITELJSKU da im se ništa ne popravlja jer, kao nema sredstava zbog većine NEPLATIŠA.
Ovo da je TVOJ KROV, ne bih komentarisao tu glupost.
Ne znam navesti član novog Zakona koji je riješio pomenutu NEPRAVDU zvanu NEPLATIŠE BLOKIRAJU MANJINU PLATIŠA, TE CIJELU ZGRADU/ULAZ TAKO TERORIŠU.

Kada ih ne možeš pobijediti, pridruži im se!

Zašto bih samo ja posjećivao sudove i bio presuđivan kao neki kriminalac. De, malo i ti budi posjetilac Općinskog suda! :D

Raspitaj se kako radi Izvršno odjeljenje tog suda i da li uopšte radi?
HALO.BA

#1969 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by HALO.BA »

mobutu wrote:Slično se moglo dogoditi meni da nisam izborio izmjenu zakona. Kao vlasniku individualnog objekta, da sam plaćao jagmujanovim prijateljima iz Hetiga, čak i da je Hetig poštena firma, bile bi mi ruke vezane. Pare bi bile na njhovom računu, sa kojeg ja, bez obzira šta njihov advokat jagmujan priča, i ne bih mogao doći do vlastitih para u slučaju hitne potrebe, već bih svakako morao tražiti alternativno rješenje za uklanjanje ogromne količine snijega sa krova. Ovako platiš čovjeka, on ti očisti krov, kuća osigurana, a jagmujanovim prijateljima šipak :) Znači velika je laž koju prenosi jagmujan da pare koje se uplaćuju upraviteljima ostaju tvoje, jer ne možeš njima raspolagati u slučaju hitne situacije kao kada je bio ovaj snijeg. Vjerovatno Hetig i da je htio nije mogao odmah poslati ekipu u Vogošću, tim prije što je par dana saobraćaj bio zaustavljen. Znači, po jagmujanu, ja bih i dalje plaćao taj porez na budale, a u slučaju hitne situacije, sam plaćati popravke. Drugo, zašto se ljudima ne omogući da u slučaju da im upravitelj ne dođe odmah u slučaju hitne situacije, usmjere pare na drugu firmu?
Nije da sam bas na strani upravitelja, ali po tvom postu izgleda da bi upravitelji trebali imati helikoptere, pa da lete na hitne intervencije. .... A i koju si ti to firmu mogao angazovati kada je pao snijeg??? Mislim da dodje neko da vidi sta treba ocistiti, pa da ti da ponudu, pa da mu uplatis preko racuna... idt..
HALO.BA

#1970 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by HALO.BA »

U tvom slucaju se moze desiti da osiguranje koje ti isplati stetu (ili dio) tuzi zgradu i naplati sa svojim troskovima 5x vecu cifru tj. opet od tvoje love :-)
mobutu

#1971 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by mobutu »

HALO.BA wrote:
mobutu wrote:Slično se moglo dogoditi meni da nisam izborio izmjenu zakona. Kao vlasniku individualnog objekta, da sam plaćao jagmujanovim prijateljima iz Hetiga, čak i da je Hetig poštena firma, bile bi mi ruke vezane. Pare bi bile na njhovom računu, sa kojeg ja, bez obzira šta njihov advokat jagmujan priča, i ne bih mogao doći do vlastitih para u slučaju hitne potrebe, već bih svakako morao tražiti alternativno rješenje za uklanjanje ogromne količine snijega sa krova. Ovako platiš čovjeka, on ti očisti krov, kuća osigurana, a jagmujanovim prijateljima šipak :) Znači velika je laž koju prenosi jagmujan da pare koje se uplaćuju upraviteljima ostaju tvoje, jer ne možeš njima raspolagati u slučaju hitne situacije kao kada je bio ovaj snijeg. Vjerovatno Hetig i da je htio nije mogao odmah poslati ekipu u Vogošću, tim prije što je par dana saobraćaj bio zaustavljen. Znači, po jagmujanu, ja bih i dalje plaćao taj porez na budale, a u slučaju hitne situacije, sam plaćati popravke. Drugo, zašto se ljudima ne omogući da u slučaju da im upravitelj ne dođe odmah u slučaju hitne situacije, usmjere pare na drugu firmu?
Nije da sam bas na strani upravitelja, ali po tvom postu izgleda da bi upravitelji trebali imati helikoptere, pa da lete na hitne intervencije. .... A i koju si ti to firmu mogao angazovati kada je pao snijeg??? Mislim da dodje neko da vidi sta treba ocistiti, pa da ti da ponudu, pa da mu uplatis preko racuna... idt..
U pravi si, to i jeste poenta. Zašto onda u takvim slučajevima uopće plaćati upraviteljima kada ti ne mogu pomoći kada su ti najpotrebniji. Zašto da moja ušteđevina bude u rukama jagmujanove raje ako mi ne mogu pomoći? Šta će mi onda upravitelj ako mi ne može pomoći kada mi zaista treba, već moram plaćati življaka? Ako ne mogu raditi intervencije kad je najpotrebnije, šta će nam????
mobutu

#1972 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by mobutu »

http://www.iis.unsa.ba/izdavacka_djelat ... vizija.pdf

Na ovom linku može se skinuti čitava knjiga, zbornik radova, Revizija prošlosti na prostoru bivše YU, nastala kao rezultat istoimenog naučnog skupa održanog 2006. Tu je i moj rad, Stambena politika u Sarajevu 1945. Zanimljivo je sada praviti komparaciju, kada se više zlostavljao narod zbog stanova i upravitelja, 1945. ili danas? Ko je bio gori, tadašnje vlasti ili danas likovi kao onaj nesretni jagmujan i "stručne" saradnice i savjetnice u MSP-u? BTW, kada sam vršio ovo arhivsko istraživanje, nije mi ni na kraj pameti padalo da ću se na ovakav žestok način sukobiti upravo sa ministarstvom za stanove :) Velika razlika između ova moja iskustva je što je ovaj rad nastao kao rezultat istraživanja u kojem sam uživao, a saznanja do kojih sam došao sada su rezultat borbe protiv nasilja i terora MSP-a i upravitelja.
HALO.BA

#1973 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by HALO.BA »

Odlukom ministarstva stambene politike oduzet je certifikat upravitelju FAMOS GRADNJA! :D

Zivio prvi April!! :dance:
sarajevo63

#1974 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by sarajevo63 »

mobutu wrote:
sarajevo63 wrote:@ mobutu ja sam sama platila čišćenje snijega, iako nemam individualni objekat :)
Eto koliko nam je povjerenje u jagmujanove prijatelje :lol: BTW, vani prelijepo vrijeme, a mene uhvatilo, ne mogu van :sad:
Nema to veze s povjerenjem u j.p.
Svak odlučuje za sebe šta će uraditi.
Ovo je odlična tema, za običnog malog čovjeka.
HALO.BA wrote:
U tvom slucaju se moze desiti da osiguranje koje ti isplati stetu (ili dio) tuzi zgradu i naplati sa svojim troskovima 5x vecu cifru tj. opet od tvoje love :-)
Halalosum, od mene.

Može se desiti i da ja tužim PEV-a, EV-e i Upravitelja.
Bellica

#1975 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

Dragi forumasi,

Imam opet neku infomaciju koju bi bilo korisno s vama podijeliti, a tice se svih PEV, EV i ostalih koje zanima ova problematika. Naime, nama PEV i svim EV je zabranjeno pozivati policiju u slucaju kradje necega iz ulaza, ostecenja zajednicke imovine i sl. Kod mene su unisteni i pokradeni skoro svi PP aparati u petak. Pozvala sam policiju, dosli, napravili zapisnik, odmah u ponedjeljak sam otisla po kopiju istog jer moram nekako dokazati da je lopov sve to napravio, a ne npr. ja ili neko od EV, upravitelj i sl. Iz PU sam izasla razocarana, ponizena, zatecena njihovom arogancijom, drskoscu i na kraju ignorisanjem. Rekli su mi da nemam pravo bilo sta da trazim, da su PP aparati u vlasnistvu upravitelja :shock: i da samo oni mogu smiju pozivati policiju, prijaviti slucaj i traziti kopiju zapisnika. Trazili su da dokumentujem svoju funkciju PEV jer mi nisu vjerovali, pitali su da nisam s ulice dosla i trazila taj zapisnik. Pokusala sam objasniti da mi treba taj papir da ukoliko dodje protiv pozarna inspekcija mogu dokazati da su ukradeni, da smo ih imali, da je proslo samo 3 dana od kradje i da za tako kratko vrijeme nisam mogla nabaviti nove. Kazu mi da je dokaz to sto sam pozvala policiju, kad sam trazila pisani dokaz rekli su "ne moze", neka upravitelj to uradi, neka prijavi i zatrazi zapisnik???? Nije mi jasno kako i zasto. Ja se kao gradjanka ovog grada, kao PEV u sluzbi svojih komsija ne smijem obratiti niti jednom JP, niti jednom KJKP, policiji, vatrogascima, opstini...? Isto se desi kad nesto prijavim EP, ViK i sl, sve mora upravitelja, a nigdje u Zakonu o odrzavanju zajednickih dijelova to nije navedeno. Pa sta trebam, zvati upravitelja u 3h iza ponoci i zamoliti da pozovu policiju jer je neko obio vrata od lift kucice, jer to je njihova lift kucica, njihov katanac na istoj i njihov lift :shock: prema rijeci ovih iz PU?! Jos sebi nisam dosla, da bih napismeno uzela svoju izjavu iz policije moram platiti upraviteljima da napisu zahtjev za mene, kao da sam ja nepismena, neskolovana, kao da ne poznajem ni Zakon niti bilo sta drugo. Pa zar mi sve zivo moramo placati upraviteljima? Vise ni policijsku zastitu ne smijemo traziti bez upravitelja? Koliko znam, upravitelji imaju pametnijeg i vaznijeg posla od pozivanja policije.
Ovo je bilo ujedno informacija, ali i pitanje, da li je neko imao isto ili slicno iskustvo, sta ste poduzeli ili sta savjetujete PEV i EV u ovakvim situacijama? Kao sto znate policajci ne daju da im se rijec kaze jer oni valjda najbolje poznaju sve moguce Zakona (kako da ne), kad se pokusate zastiti Zakonom u mom slucaju o odrzavanju zajednickih dijelova oni u sekundi smisle neki svoj u kojem stoji da upravitelj poziva policiju ako iz ulaza nestanu PP aparati npr. jer su u njegovom vlasnistvu? A zasto onda moj upravitelj ne donese nove aparate i ne zamijeni ih besplatno kad su u njihovom vlasnistvu? Meni je neprijatno te ljude, upravitelje stalno nesto moliti da urade. Pa za sta onda sluzi PEV? Sad moram ljude moliti da pisu taj zahtjev i nose u PU, a imaju garant vaznijeg posla. A ja, nastranu sto sam skolovana i sto znam kako treba napisati zahtjev, zivim 15-tak misnuta daleko od PU. Ima li neko neku ideju kako rijesiti ovaj problem, da vise ne zamaram MSP sa svojim primjedbama, da nesto sami pokusamo jer nema smisla da ovo sve tolerisamo. Nagore mi je kad odem u opstinu predati zahtjev za neki smijesni komunalni posao ili u MZ, npr. da pokose travu sa javnih zelenih povrsina oko zgrade, oni mi kazu neka upravitelj javi. A ovi su u velikom poslu, dok oni stignu da posalju, ja mogu poslati, da prodje kroz protokol i jos i da pokose. Kome je u interesu sve ovo, zasto nam rade ovakve gluposti? Hajde dobro moj upravitelj koji me "slusa", ali sta je s ljudima gdje upravitelj nece da se javi na telefon, gdje ga ne interesuje ni ulaz ni EV? Sta ce oni u ovakvim situacijama? Molim vas za prijedloge, ako moze realne jer je problem zaista veliki i jako je bitan za sve nas. Hvala :)
Post Reply