Osjecam se posebnim (vjerovatno ce mi ovo mnogi zamjeriti) zato sto kad pogledam svijet oko sebe vidim previse ljudi koji ne razmisljaju ni o cemu i pustaju da ih neko manipulise. Opet cu naglasiti, ovo se ne odnosi samo na religiju, odnosi se na to da mnoge institucije, masmediji, i svi koji mogu imati neku korist od toga, ljudima namecu odredjeni nacin zivota. To se krece od nekih sitnica pa sve do jako krupnih stvari koje bitno uticu na zivot ljudi, a oni to bez razmisljanja prihvataju i pokoravaju se, postaju neka vrsta robova. Ima tu jako puno stvari, vecinu je jako tesko objasniti ovako preko foruma. Ne mogu reci da sam ja potpuno imun na sve te uticaje, nije niko, ali kada vidim okolinu, i blizu i dalju, stvarno imam utisak da sam iznad toga. Znam da zvuci jako prepotentno, ali sta mogu. Na svu srecu nisam jedini, postoji mali broj ljudi koji slicno razmisljaju, ali vecina je vecina...salter071 wrote:
Hmmm... teologija i ideologija (komunizam, kapitalizam, itd.)imaju jednu zajednicku crtu, a to je sistem vjerovanja. Sistem.Jasno definiran sistem.
Kod ideologije se poseze za argumentacijom koja se lakse moze potkrijepiti primjerima koji se nalaze u svkaodnevnom zivotu, kao, recimo, paterni ponasanja covjeka kao drustvenog bica.Takvi primjeri su ti blizi od asptraktnih.
Cini mi se da tebi kod religije nedostaje dokaz i ne odgovara zahtijevanje da se, kako si sam jednom objasnio, slijepo vjeruje. Ne prihvatas bespogovorni autoritet.
Ti pokusavas doci do odgovora na svoja pitanja koristenjem logike i znanstvene metodologije.
Znanost ima svoju snagu, no jos ne moze odgovoriti na mnoga pitanja.Cesto i kada ponudi odgovor, taj jedan odgovor za sobom povlaci niz drugih pitanja.
No, znanost ne polazi od zakljucaka da bi isla po dokaze za njih, vec obratno. Znaci, naucni pristup je otvoren ka mogucim buducim otkrivenim zakonima ili re-definiciji postojecih. Nije zatvoreni sistem.
No i znanost ima svojih ogranicenja,koja mogu biti cesto cisto tehnicke prirode. Da nije otkriven mikroskop, kako bi dokazao postojanje celije itd.?
Sto se tice ogranicenja i nesavrsenosti i ljudski rod ih ima. Pogledaj samo covjekovo tijelo. Nas vid je inferioran u odnosu na pojedine zivotinjske vrste, kao i sluh, brzina refleksa itd.
Tvoj pristup i argumentacija su mi jasni. Jedino mi nije jasno zbog cega se osjecas posebnim. Mozda si htio izraziti misljenje da se osjecas drugacijim od vecine ljudi?
Mnogi intelektualci, umjetnici i ostali, bilo vjernici ili ateisti, osjecaju se slicno. Pomalo u "svom svijetu". Posebnom. U neku ruku svi smo mi posebni. Svako je mali svijet za sebe. Npr., ne postoje dva covjeka sa identicnim sistemom asocijacija. Nekoga ce bijelo asocirati na mlijeko, a nekoga opet na, recimo, oblak.
U svakom slucaju, zanimljiva si osoba, postavljas dobra pitanja, te je zadovoljstvo citati ovu temu na forumu. Samo nastavi.
Intelektualci i umjetnici koje pominjes se osjecaju posebni zbog svog pogleda na svijet koji je totalno durgaciji. I sam sam umjetnik, ne tako zanesen i u svom svijetu kao neki, cvrsce "stojim na zemlji", ali otprilike znam i taj osjecaj. Ono o cemu govorim je malo opsirnije, ukljucuje osim umjetnosti ukupan pogled na svijet, shvatanja konkretnih i prakticnih stvari koje se desavaju ili su se desile oko nas. Sticajem okolnosti sam dosao do odredjenih informacija (koje ne mogu dokazati) i koje sam zahvaljujuci svom neutralnom stavu mogao prihvatiti i nisam ih odmah odbacio zbog uticaja neke propagande. Te informacije su mi recimo pruzile jedan totalno drugaciji pogled na desavanja na balkanu 90-tih, toliko drugaciji da ga ni jedna strana ne bi mogla prihvatiti jer im ne odgovara i zbog cega uglavnom i izbjegavam te teme. Osjecam se kao jedan od jako malo ljudi koji na tu temu mogu gledati potpuno neutralno i realno.
Kao sto vjernici imaju osjecaj da su im oci otvorene zbog u odnosu na ateiste pripadnike ostalih religija jer su uvidjeli zasto je ta religija ona prava, ja imam osjecaj da su mi oci otvorenije u odnosu na vecinu vjernika vec i u odnosu na veliki broj ateista, ne samo vezano za temu postojanja stvoritelja vec i po pitanju nekih konkretnih desavanja oko nas.
Pozdrav!