Pitanje ateistima

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Ateista

#1951 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

salter071 wrote:
Hmmm... teologija i ideologija (komunizam, kapitalizam, itd.)imaju jednu zajednicku crtu, a to je sistem vjerovanja. Sistem.Jasno definiran sistem.

Kod ideologije se poseze za argumentacijom koja se lakse moze potkrijepiti primjerima koji se nalaze u svkaodnevnom zivotu, kao, recimo, paterni ponasanja covjeka kao drustvenog bica.Takvi primjeri su ti blizi od asptraktnih.

Cini mi se da tebi kod religije nedostaje dokaz i ne odgovara zahtijevanje da se, kako si sam jednom objasnio, slijepo vjeruje. Ne prihvatas bespogovorni autoritet.

Ti pokusavas doci do odgovora na svoja pitanja koristenjem logike i znanstvene metodologije.
Znanost ima svoju snagu, no jos ne moze odgovoriti na mnoga pitanja.Cesto i kada ponudi odgovor, taj jedan odgovor za sobom povlaci niz drugih pitanja.

No, znanost ne polazi od zakljucaka da bi isla po dokaze za njih, vec obratno. Znaci, naucni pristup je otvoren ka mogucim buducim otkrivenim zakonima ili re-definiciji postojecih. Nije zatvoreni sistem.
No i znanost ima svojih ogranicenja,koja mogu biti cesto cisto tehnicke prirode. Da nije otkriven mikroskop, kako bi dokazao postojanje celije itd.?

Sto se tice ogranicenja i nesavrsenosti i ljudski rod ih ima. Pogledaj samo covjekovo tijelo. Nas vid je inferioran u odnosu na pojedine zivotinjske vrste, kao i sluh, brzina refleksa itd.

Tvoj pristup i argumentacija su mi jasni. Jedino mi nije jasno zbog cega se osjecas posebnim. Mozda si htio izraziti misljenje da se osjecas drugacijim od vecine ljudi?

Mnogi intelektualci, umjetnici i ostali, bilo vjernici ili ateisti, osjecaju se slicno. Pomalo u "svom svijetu". Posebnom. U neku ruku svi smo mi posebni. Svako je mali svijet za sebe. Npr., ne postoje dva covjeka sa identicnim sistemom asocijacija. Nekoga ce bijelo asocirati na mlijeko, a nekoga opet na, recimo, oblak.

U svakom slucaju, zanimljiva si osoba, postavljas dobra pitanja, te je zadovoljstvo citati ovu temu na forumu. Samo nastavi. :thumbup:
Osjecam se posebnim (vjerovatno ce mi ovo mnogi zamjeriti) zato sto kad pogledam svijet oko sebe vidim previse ljudi koji ne razmisljaju ni o cemu i pustaju da ih neko manipulise. Opet cu naglasiti, ovo se ne odnosi samo na religiju, odnosi se na to da mnoge institucije, masmediji, i svi koji mogu imati neku korist od toga, ljudima namecu odredjeni nacin zivota. To se krece od nekih sitnica pa sve do jako krupnih stvari koje bitno uticu na zivot ljudi, a oni to bez razmisljanja prihvataju i pokoravaju se, postaju neka vrsta robova. Ima tu jako puno stvari, vecinu je jako tesko objasniti ovako preko foruma. Ne mogu reci da sam ja potpuno imun na sve te uticaje, nije niko, ali kada vidim okolinu, i blizu i dalju, stvarno imam utisak da sam iznad toga. Znam da zvuci jako prepotentno, ali sta mogu. Na svu srecu nisam jedini, postoji mali broj ljudi koji slicno razmisljaju, ali vecina je vecina...

Intelektualci i umjetnici koje pominjes se osjecaju posebni zbog svog pogleda na svijet koji je totalno durgaciji. I sam sam umjetnik, ne tako zanesen i u svom svijetu kao neki, cvrsce "stojim na zemlji", ali otprilike znam i taj osjecaj. Ono o cemu govorim je malo opsirnije, ukljucuje osim umjetnosti ukupan pogled na svijet, shvatanja konkretnih i prakticnih stvari koje se desavaju ili su se desile oko nas. Sticajem okolnosti sam dosao do odredjenih informacija (koje ne mogu dokazati) i koje sam zahvaljujuci svom neutralnom stavu mogao prihvatiti i nisam ih odmah odbacio zbog uticaja neke propagande. Te informacije su mi recimo pruzile jedan totalno drugaciji pogled na desavanja na balkanu 90-tih, toliko drugaciji da ga ni jedna strana ne bi mogla prihvatiti jer im ne odgovara i zbog cega uglavnom i izbjegavam te teme. Osjecam se kao jedan od jako malo ljudi koji na tu temu mogu gledati potpuno neutralno i realno.

Kao sto vjernici imaju osjecaj da su im oci otvorene zbog u odnosu na ateiste pripadnike ostalih religija jer su uvidjeli zasto je ta religija ona prava, ja imam osjecaj da su mi oci otvorenije u odnosu na vecinu vjernika vec i u odnosu na veliki broj ateista, ne samo vezano za temu postojanja stvoritelja vec i po pitanju nekih konkretnih desavanja oko nas.

Pozdrav! ;-)
Ateista

#1952 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

Butcher wrote: Ali ovakve vase tvrdnje ustvari imaju drugo lice, opcenito. Stvar koju sam ja primjetio i koja je ocita, je to da vi nemate neki svoj licni stav, vec je vas stav, zavisan od stava nekog npr. ''vjernika'', dakle ako ja kazem da islam zabranjuje ovo ili ono, vi se odmah postavljate suprotno tom stavu, dakle ne razmisljajuci istinski, da li je to stvarno korisno ili stetno, da li je to dobro. Po vasem, sve sto religija nudi, svako rjesenje je lose i automatski se postavljate suprotno tomu, i zatim krecu rasprave gdje se daju razne potvrde i td. i cjepidlacenja i banalnosti.
Ovo tek sad vidjeh.

Moj stav nema veze sa stavom vjernika. Ja sam puno puta navodio da smatram da postoje odredjeni religijski propisi koji su u redu, potpuno podrzavam one koji zabranjuju ubijanje i kradju. Isto tako sam govorio da mnogi imaju logike kada se smjeste u vrijeme i mjesto nastanka religije. Neke smatram polovicno dobrim jer imaju dobru osnovu ali su previse bukvalno i striktno postavljeni a ne moraju biti.

Teorija ti uopste nije tacna, vidis da mi nije cilj samo da tjeram kontru religiji, ali mi smeta kada se ti propisi postavljaju kao apsolutni i da bi nam svima bilo bolje kad bi ih se pridrzavali.
BHF_Manijak

#1953 Re: Pitanje ateistima

Post by BHF_Manijak »

Ateista wrote:
Osjecam se posebnim (vjerovatno ce mi ovo mnogi zamjeriti)
:lol: :lol: :lol: Sta ima gospodine "spešl wan", :mrgreen: hajd dobro sto je Mourinho proglasio takvim ali ti...zavidim ti mogu ti reci,inace ti si sa posebne planete i na tebe APSOLUTNO niko nikakav uticaj nema,jednostavno sam si svoj covjek,ni tv,ni mediji,ama bas nista na tebe ne utice,jednostavno perfektan si....zato i jesi poseban....divim ti se :mrgreen: 8-)
Ateista

#1954 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

BHF_Manijak wrote:
Ateista wrote:
:lol: :lol: :lol: Sta ima gospodine "spešl wan", :mrgreen: hajd dobro sto je Mourinho proglasio takvim ali ti...zavidim ti mogu ti reci,inace ti si sa posebne planete i na tebe APSOLUTNO niko nikakav uticaj nema,jednostavno sam si svoj covjek,ni tv,ni mediji,ama bas nista na tebe ne utice,jednostavno perfektan si....zato i jesi poseban....divim ti se :mrgreen: 8-)
Ovakve komentare sam i ocekivao, ali nema freke. ;-)
BHF_Manijak

#1955 Re: Pitanje ateistima

Post by BHF_Manijak »

Ateista wrote:
BHF_Manijak wrote:
Ateista wrote:
Izvini drugaru,ali morao sam fakat si malo pretjerao...glede bar medijske kampanje i uticaja nekih ovosvjetskih :wink:
irma_TZ

#1956 Re: Pitanje ateistima

Post by irma_TZ »

izvinjavam se na upadu, samo cu se ukljuciti da kazem da sam procitala svih 80 stranica, te da zbog vas nisam izasla na ispit, nisam jednostavno mogla odustat od citanja :D

by the way, nisam sigurna ko niti u kojem kontekstu (ipak je 80 stranica 8-) ) je pomenuo meaningless of human life, te bih vezano za to preporucila odlicno djelo, ne znam ima li prevod na nas jezik, ne bih rekla, ''endgame'', samuel beckett. jeste da je na engleskom, ali kako sam vidjela pojedinim osobama s ove teme to nije problem :wink:
strasno je dobro djelo, napisano u periodu poslije drugog svjetskog rata, tema je existentialism-human life has no objective meaning, universe is absurd, humans left to create their own subjective meaning in a meaningless life etc...
takodje dobro djelo sa slicnom tematikom-''the dumb waiter'', harold pinter-nije me odusevilo kao prethodno djelo, ali je relativno dobro...malo se vise fokusira na communication breakdown in society, ali je vezano za svrhu zivota covjeka...
pa eto, ako nekog zanima, neka pokusa naci...

izvinjavam se jos jednom zbog upada :-D
irma_TZ

#1957 Re: Pitanje ateistima

Post by irma_TZ »

kad sam vec tu :-D
Jos jedna odlicna knjiga, ''things fall apart'', chinua achebe.
africki pisac, tema je kolonizacija od strane naravno amerikanaca kriscana... dosli su u neki africki klan,nisam sigurna za ime i mjesto,podavno sam citala, te su propagirali kriscanstvo... ljudi koji su tu zivjeli, naravno, nikad nisu culi za ovu religiju, politeisticka religija je zastupljena, medjutim, propaganda je ucinila svoje, ljudi neuki, prepali se, poceli masovno prihvatat kriscastvo...da ne duljim, shvatili ste temu djela...
ah, ima strasno dobar odlomak, kada jedan od kriscana razgovara sa starim pripadnikom ovog klana, i govori mu o jednom bogu, objasnjava religiju etc, ovaj mu kaze nesto u smislu kako su njihove dvije religije ipak slicne...dok u kriscanstvu bog ima svoje ''agente'' (ta je rijec upotrebljena u djelu, dobro se sjecam) kao sto su svecenici etc, u njihovoj religiji ima mnostvo malih bogova kojima se oni obracaju kako ne bi zamarali glavnog boga... made me think :wink:

jako interesantno djela, toplo preporucujem :wink:
Ateista

#1958 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

BHF_Manijak wrote:
Ateista wrote:
BHF_Manijak wrote: :lol: :lol: :lol: Sta ima gospodine "spešl wan", :mrgreen: hajd dobro sto je Mourinho proglasio takvim ali ti...zavidim ti mogu ti reci,inace ti si sa posebne planete i na tebe APSOLUTNO niko nikakav uticaj nema,jednostavno sam si svoj covjek,ni tv,ni mediji,ama bas nista na tebe ne utice,jednostavno perfektan si....zato i jesi poseban....divim ti se :mrgreen: 8-)
Izvini drugaru,ali morao sam fakat si malo pretjerao...glede bar medijske kampanje i uticaja nekih ovosvjetskih :wink:
To je tvoje misljenje, ali ocigledno me ne poznajes dovoljno dobro dok mislis da sam pretjerao... :)
Ateista

#1959 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

irma_TZ wrote:izvinjavam se na upadu, samo cu se ukljuciti da kazem da sam procitala svih 80 stranica, te da zbog vas nisam izasla na ispit, nisam jednostavno mogla odustat od citanja :D

by the way, nisam sigurna ko niti u kojem kontekstu (ipak je 80 stranica 8-) ) je pomenuo meaningless of human life, te bih vezano za to preporucila odlicno djelo, ne znam ima li prevod na nas jezik, ne bih rekla, ''endgame'', samuel beckett. jeste da je na engleskom, ali kako sam vidjela pojedinim osobama s ove teme to nije problem :wink:
strasno je dobro djelo, napisano u periodu poslije drugog svjetskog rata, tema je existentialism-human life has no objective meaning, universe is absurd, humans left to create their own subjective meaning in a meaningless life etc...
takodje dobro djelo sa slicnom tematikom-''the dumb waiter'', harold pinter-nije me odusevilo kao prethodno djelo, ali je relativno dobro...malo se vise fokusira na communication breakdown in society, ali je vezano za svrhu zivota covjeka...

Ma nije problem upad, problem je sto nisi izasla na ispit zbog ove teme, stvarno si neodgovorna! :D ;-)

Nego, sto se tice te knjige, mozes li podijeliti sa nama do kakvog si zakljucka dosla nakon citanja?

Pozdrav.
irma_TZ

#1960 Re: Pitanje ateistima

Post by irma_TZ »

Ateista wrote:
irma_TZ wrote:izvinjavam se na upadu, samo cu se ukljuciti da kazem da sam procitala svih 80 stranica, te da zbog vas nisam izasla na ispit, nisam jednostavno mogla odustat od citanja :D

Ma nije problem upad, problem je sto nisi izasla na ispit zbog ove teme, stvarno si neodgovorna! :D ;-)

Nego, sto se tice te knjige, mozes li podijeliti sa nama do kakvog si zakljucka dosla nakon citanja?

Pozdrav.
sto se ispita tice, to mi je posljednji ispit, tako da nakon cetiri godine koje sam zavrsila u roku imam pravo malo i razvuci :) a tema i sagovornici su jako interesantni, te mi nije zao izgubljena blizu dva dana koliko mi je trebalo sve da iscitam :)

sto se djela tice,endgam-om sam kako vec rekoh odusevljena...endgame je, ako neko ne zna, pat pozicija u sahu..znaci, iako se ishod, odnosno pobjednik unaprijed zna, igraci nastavljaju igru... e sad, beckett je ovo koristio kao metaforu za zivot..iako svi znamo ishod zivota, koji je naravno smrt, i dalje igramo igru...sta je onda poenta? zasto igramo? ljepota je u samom cinu, a ne ishodu...zivjeti zivot je ono sto je bitno, zivjeti ga kvalitetno...ne gubiti vrijeme na nevazne stvari, okrenuti se ljubavi, sreci, traziti ljepotu u malim stvarima...uciniti igru zanimljivom, ne samo nama, nego i protivniku :D smrt ne mozemo pobijediti, ali zato mozemo uciniti svoj zivot lijepim...
to je, naravno, moje licno tumacenje, s kojim se ne mora niko sloziti... rubaije se takodje tumace na vise nacina, neki omera khayyama smatraju vjernikom, neki ateistom... ja ga licno smatram hedonistom... jedna njegova rubaija me fascinira, kaze ovako (prijevod Edward J.Fitzgerald):
''In life devote yourself to joy and love
behold the beaty of the peaceful dove
those who live, in the end must all perish
life as if you are already in heavens above''

Inace, ne vjerujem u boga kao takvog,odnosno nisam vjernik,vjerujem u majku prirodu, ne poznajem dovoljno materiju oko koje su se vodile debate unutar ove teme, te se stoga nisam ni ukljucivala...vjerujem u zivot, vjerujem u ljude, vjerujem u ljepotu zivljenja, vjerujem u suzivot...iz tog razloga uzivam u knjizevnosti, poeziji, prozi, lijepim stvarima...ne zamaram se pitanjima ima li ili nema boga, sta ce biti sa mnom ako ga ima, ako postoji selekcija koja se vrsi poslije smrti...vjerujem u pravednost, pa ako ima boga, vjerujem da je i on pravedan, da ce znati izvrsiti selekciju...trudim se biti dobar covjek, dobra osoba, ne biti zla, zeljeti dobro drugima koliko je to moguce. Po prirodi sam sebicna, trudim se to promijeniti...
sve u svemu, vjerujem da su svi ljudi u sustini dobri, tim se motom vodim u zivotu, nadam se da mi se nece obiti o glavu...uzivam u svakom trenutku svog zivota.
i volim puno da pricam :razz: i tipkam :razz: sto je ocito :lol:
Ateista

#1961 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

irma_TZ wrote: sto se ispita tice, to mi je posljednji ispit, tako da nakon cetiri godine koje sam zavrsila u roku imam pravo malo i razvuci :) a tema i sagovornici su jako interesantni, te mi nije zao izgubljena blizu dva dana koliko mi je trebalo sve da iscitam :)
Hajd', onda ti je oprosteno, cak sta vise pametno, zivot treba i zivjeti, ne treba se sve svesti samo na rad, ucenje i slicno. Ako ti je bilo zanimljivo dok si ovo citala onda to vrijeme ne moze biti izgubljeno. :D
sto se djela tice,endgam-om sam kako vec rekoh odusevljena...endgame je, ako neko ne zna, pat pozicija u sahu..znaci, iako se ishod, odnosno pobjednik unaprijed zna, igraci nastavljaju igru... e sad, beckett je ovo koristio kao metaforu za zivot..iako svi znamo ishod zivota, koji je naravno smrt, i dalje igramo igru...sta je onda poenta? zasto igramo? ljepota je u samom cinu, a ne ishodu...zivjeti zivot je ono sto je bitno, zivjeti ga kvalitetno...ne gubiti vrijeme na nevazne stvari, okrenuti se ljubavi, sreci, traziti ljepotu u malim stvarima...uciniti igru zanimljivom, ne samo nama, nego i protivniku :D smrt ne mozemo pobijediti, ali zato mozemo uciniti svoj zivot lijepim...
to je, naravno, moje licno tumacenje, s kojim se ne mora niko sloziti... rubaije se takodje tumace na vise nacina, neki omera khayyama smatraju vjernikom, neki ateistom... ja ga licno smatram hedonistom... jedna njegova rubaija me fascinira, kaze ovako (prijevod Edward J.Fitzgerald):

Inace, ne vjerujem u boga kao takvog,odnosno nisam vjernik,vjerujem u majku prirodu, ne poznajem dovoljno materiju oko koje su se vodile debate unutar ove teme, te se stoga nisam ni ukljucivala...vjerujem u zivot, vjerujem u ljude, vjerujem u ljepotu zivljenja, vjerujem u suzivot...iz tog razloga uzivam u knjizevnosti, poeziji, prozi, lijepim stvarima...ne zamaram se pitanjima ima li ili nema boga, sta ce biti sa mnom ako ga ima, ako postoji selekcija koja se vrsi poslije smrti...vjerujem u pravednost, pa ako ima boga, vjerujem da je i on pravedan, da ce znati izvrsiti selekciju...trudim se biti dobar covjek, dobra osoba, ne biti zla, zeljeti dobro drugima koliko je to moguce. Po prirodi sam sebicna, trudim se to promijeniti...
sve u svemu, vjerujem da su svi ljudi u sustini dobri, tim se motom vodim u zivotu, nadam se da mi se nece obiti o glavu...uzivam u svakom trenutku svog zivota.
i volim puno da pricam :razz: i tipkam :razz: sto je ocito :lol:
Zanimljiv stav, svidja mi se takav nacin razmisljanja, bilo bi super kada bi vise ljudi stvarno koristilo svoj zivot i uzivalo u stvarima koje ovaj zivot nudi, a kad bi se manje opterecavali nebitnim stvarima i trosili vrijeme i energiju na njih. Zato smatram da nije strasno ni sto si propustila ispit (ono u proslom postu je bila zezancija naravno :D ) ako ti ne utice puno na nastavak faksa i ako si to vrijeme iskoristila za sebe, sta god to da znacilo, u ovom tvom slucaju iscitavanje ove teme.

Sto se tice vjerovanja da su svi ljudi dobri, to moze biti jako dobar stav, ali po mom misljenju je samo potrebno biti oprezan upravo da bi mogla da nastavis uzivati u svakom trenutku svog zivota i da ti to neko ne bi uskratio.

Jedna mi stvar samo nije jasna, mozda i nebitno, ali pomenula si pat poziciju u sahu kao situaciju u kojoj se igra nastavlja cak i ako se zna pobjednik. To mi je zanimljiva ilustracija zivota, ali mislim da nije tacno objasnjenje PAT pozicije, jer pat pozicija je situacija u kojoj jedan igrac nije napadnut (nije u sahu) ali nema mogucnost da odigra ni jedan ispravan potez, sto onemogucava nastavak igre. Pat pozicija se boduje kao remi - nema pobjednika, a igra prestaje, tako da mi nije jasno to poredjenje sa PAT pozicijom?
avicena

#1962 Re: Pitanje ateistima

Post by avicena »

Ateista wrote:
Zanimljiv stav, svidja mi se takav nacin razmisljanja, bilo bi super kada bi vise ljudi stvarno koristilo svoj zivot i uzivalo u stvarima koje ovaj zivot nudi, a kad bi se manje opterecavali nebitnim stvarima i trosili vrijeme i energiju na njih.
U tvom profilu stoji ova statistika...
Najaktivniji/a na forumu:
Religija
(839 post(ov)a / 41.01% od postova korisnika/ce)
Image

...ili je religija stvarno toliko bitna?

irma_TZ wrote: neki omera khayyama smatraju vjernikom, neki ateistom... ja ga licno smatram hedonistom... jedna njegova rubaija me fascinira, kaze ovako (prijevod Edward J.Fitzgerald):
Ima i ova njegova kao kajanje zbog naglasenog hedonizma...

"O Ti, Koji svačije tajne misli znadeš,
Koji svakom u muci Tvoju pomoć dadeš,
Bože, primi ispriku i pokoru moju,
ako zehru milosti za mene imadeš!"

Omar Hajjam
seljak_cojek

#1963 Re: Pitanje ateistima

Post by seljak_cojek »

Pošto se nama, vjernicima, stalno predbacuje kako nemamo volje, želje, snage, hrabrosti ili mudrosti da preispitamo svoje stavove ili vjerovanje, želio bih pitati @Ateistu da li je on spreman preispitati svoje stavove u vezi sa postojenjem ili nepostojanjem Boga, odnosno svoje vjerovanje ili nevjerovanje. :?:
salter071

#1964 Re: Pitanje ateistima

Post by salter071 »

seljak_cojek wrote:Pošto se nama, vjernicima, stalno predbacuje kako nemamo volje, želje, snage, hrabrosti ili mudrosti da preispitamo svoje stavove ili vjerovanje, želio bih pitati @Ateistu da li je on spreman preispitati svoje stavove u vezi sa postojenjem ili nepostojanjem Boga, odnosno svoje vjerovanje ili nevjerovanje. :?:
Evo da predvidim odgovor koji ces dobiti...da, kada vidim dokaze.
Ateista

#1965 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

avicena wrote:
Ateista wrote:
Zanimljiv stav, svidja mi se takav nacin razmisljanja, bilo bi super kada bi vise ljudi stvarno koristilo svoj zivot i uzivalo u stvarima koje ovaj zivot nudi, a kad bi se manje opterecavali nebitnim stvarima i trosili vrijeme i energiju na njih.
U tvom profilu stoji ova statistika...
Najaktivniji/a na forumu:
Religija
(839 post(ov)a / 41.01% od postova korisnika/ce)
Image

...ili je religija stvarno toliko bitna?
Vec sam govorio i o tome, na poslu nekad imam dosta slobodnog vremena pa ga uglavnom koristim za forum jer sa protivnik FB-a i slicnih stvari. Kad nisam na poslu, imam puno pametnijih nacina da iskoristim svoje vrijeme, i jedva da sam par postova napisao iz kuce. Tako da ne koristim svoj zivot opterecavajuci se sa tim, samo vrijeme koje svakako ne mogu bolje iskoristiti trosim za forum.

Sto se tice foruma religija, smatram najzanimljivijim rasprave vezane za religiju, a i smeta pravo izrazena religijska propaganda pa pokusavam iznosenjem svojih stavova da malo napravim ravnotezu.
PalaSa Marsa

#1966 Re: Pitanje ateistima

Post by PalaSa Marsa »

Ateista, i prije sam Ti se obracala i evo citam kako komuniciras sa drugima. Mislim da se ravnoteza, odnosno bilo koja vrsta ravnoteze ne postize tim, da nipodastavas drugo i drugacije, ravnoteza je 'pak nesto drugo.
Ateista

#1967 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

seljak_cojek wrote:Pošto se nama, vjernicima, stalno predbacuje kako nemamo volje, želje, snage, hrabrosti ili mudrosti da preispitamo svoje stavove ili vjerovanje, želio bih pitati @Ateistu da li je on spreman preispitati svoje stavove u vezi sa postojenjem ili nepostojanjem Boga, odnosno svoje vjerovanje ili nevjerovanje. :?:
Uvijek. Da nisam spreman da preispitujem svoje stavove onda ne bih ni ucestvovao na ovim temama. Na svako ozbiljno i kulturno pitanje odgovaram i svakom posvetim paznju da razmislim o tome i da ne odgovaram sablonski i po inerciji. Spreman sam da cujem svaki argument vjernika i da o njemu diskutujem, ali ne da ga odbacujem nego da ozbiljno diskutujem. Bilo je i pravo zanimljivih pitanja i argumenata oko kojih sam se stvarno morao zamisliti i na koje sam iskreno odgovorio.
Ateista

#1968 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

PalaSa Marsa wrote:Ateista, i prije sam Ti se obracala i evo citam kako komuniciras sa drugima. Mislim da se ravnoteza, odnosno bilo koja vrsta ravnoteze ne postize tim, da nipodastavas drugo i drugacije, ravnoteza je 'pak nesto drugo.
Dobrodosla ponovo! :)

Ne redim to sto si navela (nipodistavanje drugog i drugacijeg), mozda tako djeluje ali nije tako. Ja samo iznosim svoje misljenje koje je drugacije.
Problem je u tome sto se vecina vjernika osjeca uvrijedjenim zbog mojih stavova, ali meni nije cilj da vrijedjam vec ja stvarno mislim sve ono sto navodim, da bog ne postoji i da su vjerske knjige pisali ljudi sa odredjenim ciljevima i motivima. To je moje misljenje za koje imam argumente i zao mi je ako nekog to vrijedja posto mi nije to cilj, ali treba pogledati i drugu stranu:

Zapitaju li se ikad vjernici koliko religijski stavovi u svojoj osnosvi vrijedjaju ateiste? Mi smo prema religijskim stavovima nemoralni, nismo dovoljno vrijedni, slijepi smo i gluhi, zasluzujemo vjecnu vatru i patnju, treba nas ubijati na ovom svijetu i slicno, a treba oprostiti kriminalcima i zlocincima ako postanu iskreni vjernici i pokaju se prije smrti...
Da ne bude zabune, ne bojim se ja nikakve vjecne vatre ni patnje jer ne vjerujem u boga pa tako ni u bilo kakvu kaznu i nagradu poslije smrti, ali moze li iko od vjernika da shvati koliko je to uvrjedlivo da neko ima takvo misljenje o meni bez ikakvog razloga, odnosno samo zbog toga sto imam drugaciji nacin razmisljanja i drugaciju logiku koja mi na osnovu svih saznanja i dokaza ne dozvoljava da vjerujem u tako nesto?

I pored toga, ja se ne uvrijedim i ne naljutim kada neki vjernik kaze "ako bog da" i slicno, te postujem ta njegova uvjerenja, svejedno sto su ona u svojoj osnovi za mene uvrjedljiva, dok se vjernici vecinom trzaju i vrijedjaju samo na sto ja kazem da sam ateista.

Poenta cijelog ovog posta je da ja samo radim isto sto i vjernici inace, iznosim svoje misljenje i svoj stav, a stavovi i vjernika i ateista u svojoj osnovi podrazumijevaju negiranje ovog drugog pa cak i vrijedjanje. To se ne moze izbjeci, treba samo biti tolerantan i prihvatiti tudje misljenje koliko god da je drugacije i koliko god da je uvrjedljivo za mene jer je i moje misljenje uvrjedljivo za druge. Treba biti tolerantan zato sto u vecini slucajeva cilj tog stava uopste nije vrijedjanje drugog, samo je nuspojava koja se ne moze izbjeci.

Nadam se da razumijes sta sam htio da kazem. Pozdrav. :)
avicena

#1969 Re: Pitanje ateistima

Post by avicena »

Ateista wrote:
Problem je u tome sto se vecina vjernika osjeca uvrijedjenim zbog mojih stavova, ali meni nije cilj da vrijedjam vec ja stvarno mislim sve ono sto navodim, da bog ne postoji i da su vjerske knjige pisali ljudi sa odredjenim ciljevima i motivima. To je moje misljenje za koje imam argumente ...
Prvo jos nisi dokazao, a drugo...daj ti napisi neku knjigu koja ce privuci milione i to trajati stoljecima kada je tako jednostavno. Ako to uspijes, onda ces moci reci da imas argument.
PalaSa Marsa

#1970 Re: Pitanje ateistima

Post by PalaSa Marsa »

Razumijem naravno u kontekstu Tebe kao covjeka, kao ljudsko bice. Sve je to u redu, misliti svojom glavom, imati svoje stavove. Al' to nam (ti) ne daje za pravo da Ajete iz Kur'ana tumasis na bilo koji (svoj) nacin. Ako vec postoji ta tolerancija, pa haj'mo 'vako: Ti tvrdis svoje i eto imas svoj stav, mi vjerujemo u Boga i to je nepobitno. Dakle ne trebas ti jednog vjernika ubjedjivat' u to da Bog ne postoji, niti vjernik Tebe treba ubjedjivat' da postoji, naprosto jer mislim da to nije moguce, jer vec sam ranije 'pomenula da je osjecaj presudan u Vjeri..tako da svaka debata (afirmacije-negacije) ne vodi nicemu, osim u nipodastavanje i isticanja misljenja u smislu <moje je vrijednije od tvog> i samim tim trazit' neku ravnotezu. To je naprosto nemoguce, i malo me podsjeca na pocetak rata u BiH, kad su Karadzic i ostali sl njemu isto tako navodno pravili ravnotezu izmedju "naroda" i na kraju te iste narode pobili i sl. Dakle ravnoteza postoji, samo ako postoji i tolika "sirina" covjeka da prihvati ustvari ono sto je on ili da ne prihvati ono sto nije a zeli bit' (recimo), a da pri tom' ne kopka tamo gdje mu mozda nije mjesto, il' 'pak mozda gdje ne zna da bude.
dr.Gonzo

#1971 Re: Pitanje ateistima

Post by dr.Gonzo »

Ja mislim da ovakve diskusije, ako nista drugo, mogu povecati stopu tolerancije prema drugacijim misljenjima, ako razdvojimo neslaganje od neprijateljstva.
Prvo jos nisi dokazao, a drugo...daj ti napisi neku knjigu koja ce privuci milione i to trajati stoljecima kada je tako jednostavno. Ako to uspijes, onda ces moci reci da imas argument.
Sta cemo sad, po stoti put ponavljati pricu na logicki nema smisla dokazivati nepostojanje necega? Teret dokaza nije na ateistima.
I od kad su dugotrajnost i broj citalaca argumenti za nesto? Zamisli da za recimo 100 godina The God Delusion Richarda Dawkinsa bude i dalje popularna, i da ju je procitalo 100 miliona ljudi. Da li bi to za tebe bio ikakav dokaz istinitosti teza iznesenih u toj knjizi? Cisto sumnjam.
avicena

#1972 Re: Pitanje ateistima

Post by avicena »

dr.Gonzo wrote:
Sta cemo sad, po stoti put ponavljati pricu na logicki nema smisla dokazivati nepostojanje necega? Teret dokaza nije na ateistima. I od kad su dugotrajnost i broj citalaca argumenti za nesto?
Moras prvo vidjeti na sta je bila moja replika vezana za postojanje Boga. A vezano za Knjigu...zar nije zanimljivo da milioni (da ne spominjem milijarde u ovom trenu) smatraju aktuelnim sto je objavljeno prije 1400 godina kada govorimo samo o islamu. 21. je vijek. Daj sta mudrije za slijedjenje, a ne samo za citanje, ali da to ima bar cetvrtinu cifre od gore spominjane kada je to tako simple.
Ateista

#1973 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

PalaSa Marsa wrote:Razumijem naravno u kontekstu Tebe kao covjeka, kao ljudsko bice. Sve je to u redu, misliti svojom glavom, imati svoje stavove. Al' to nam (ti) ne daje za pravo da Ajete iz Kur'ana tumasis na bilo koji (svoj) nacin. Ako vec postoji ta tolerancija, pa haj'mo 'vako: Ti tvrdis svoje i eto imas svoj stav, mi vjerujemo u Boga i to je nepobitno. Dakle ne trebas ti jednog vjernika ubjedjivat' u to da Bog ne postoji, niti vjernik Tebe treba ubjedjivat' da postoji, naprosto jer mislim da to nije moguce, jer vec sam ranije 'pomenula da je osjecaj presudan u Vjeri..tako da svaka debata (afirmacije-negacije) ne vodi nicemu, osim u nipodastavanje i isticanja misljenja u smislu <moje je vrijednije od tvog> i samim tim trazit' neku ravnotezu. To je naprosto nemoguce, i malo me podsjeca na pocetak rata u BiH, kad su Karadzic i ostali sl njemu isto tako navodno pravili ravnotezu izmedju "naroda" i na kraju te iste narode pobili i sl. Dakle ravnoteza postoji, samo ako postoji i tolika "sirina" covjeka da prihvati ustvari ono sto je on ili da ne prihvati ono sto nije a zeli bit' (recimo), a da pri tom' ne kopka tamo gdje mu mozda nije mjesto, il' 'pak mozda gdje ne zna da bude.
Upravo ovo sto je dr.gonzo rekao, povecavanje stope tolerancije.

Mozda ti zvuci nelogicno, ali nije, jer mozda iz svog ugla, odnosno ugla vjernika ne vidis koliko je jaka religijska propaganda na svakom koraku, koliko su vjernici u vecini i kolika je netolerancija prema ateistima od kad je poceo rat. Sigurno nisi svjesna koliki je tabu rasprava o religiji. Znam i dosta ateista koji iz postovanja prema vjernicima ne zele da iznose svoje misljenje i ne vole uopste da se izjasnjavaju kao ateisti zbog nacina na koji ih vjernici tretiraju. Isto tako sigurno nisi svjesna koliko ljudi prihvata religiju po navici i zato sto ni ne zna za drugo misljenje.

Nije meni cilj da ubijedim vjernike da bog ne postoji, znam da niko od vas nece promijeniti misljenje, cilj mi je da razbijem tabu i da ohrabrim i druge ljude koji slicno razmisljaju da svoje misljenje slobodno iznose i da se toga ne stide zato sto su u manjini. Cilj mi je da vjernici prihvate da ima ljudi koji tako razmisljaju i da normalno i sa postovanjem prihvataju iznosenje ateistickih stavova kao sto ateisti prihvataju s postovanjem religijske stavove, obicaje, navike. Cilj mi je da nekim mladim ljudima koji jos nisu izgradili svoje stavove (a koji mozda citaju ovaj forum, uvijek ima puno gostiju koji samo citaju) ponudim alternativu, da pored toliko izrazene religijske propagande cuju i stav ove strane, da vide argumente i jedne i druge strane pa neka sami odluce koji ce stav izabrati a ne da samo prihvataju jedini izbor koji im se nudi jer su vjernici puno glasniji...
dr.Gonzo

#1974 Re: Pitanje ateistima

Post by dr.Gonzo »

Nisam ja ni rekao da je jednostavno. A da je zanimljivo, tu se slazem. Religija je zanimljiv socioloski fenomen.

Ne mogu ti dati nikakav mudar savjet, ili stivo za slijedjenje, jer me takvo stivo ne privlaci. Misljenja sam da u jednoj knjizi ne mozes pronaci univerzalnu istinu iz jednostavnog razloga - takve nesto ne postoji.
Ateista

#1975 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

avicena wrote:
dr.Gonzo wrote:
Sta cemo sad, po stoti put ponavljati pricu na logicki nema smisla dokazivati nepostojanje necega? Teret dokaza nije na ateistima. I od kad su dugotrajnost i broj citalaca argumenti za nesto?
Moras prvo vidjeti na sta je bila moja replika vezana za postojanje Boga. A vezano za Knjigu...zar nije zanimljivo da milioni (da ne spominjem milijarde u ovom trenu) smatraju aktuelnim sto je objavljeno prije 1400 godina kada govorimo samo o islamu. 21. je vijek. Daj sta mudrije za slijedjenje, a ne samo za citanje, ali da to ima bar cetvrtinu cifre od gore spominjane kada je to tako simple.
Ispade sad islam jedina religija a kur'an jedina sveta knjiga, koliko je samo religija i koliko svetih knjiga i starijih od islama pa ljudi to prihvataju, biblija na primjer. Ne mora to ni biti knjiga, uzmi bilo kakvu ideologiju ili neki pravac.

To sto toliki broj ljudi smatra tu knjigu aktuelnom je najvise zbog toga sto su tako nauceni. Ima i slucajeva kada neko predje na drugu religiju ali statisticki gledano je broj tih ljudi manjina u odnosu na ukupan broj vjernika.

Hoces nesto aktuelnije za slijedjenje, ko kaze da treba bilo kakva knjiga za slijedjenje? Ja smatram da civilizovanim ljudima nije potrebna nikakva knjiga ni ideologija koju ce slijediti.
Locked