Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Privatna poruka
Location: Papci, sjetite se tu je nekad bila Olimpijada prije tebe i tvog stada!

#1951 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Privatna poruka »

panonije85 wrote:
Privatna poruka wrote:
panonije85 wrote:imama nekoliko pitanja:
ako sam dobro shvatio u federaciji je službeni bošnjački jezik. koji je službeni naziv, bosanski ili bošnjački? on je dakle propisan ustavom? jel bošnjački u lingvistici i službeno priznat kao jedan od južnoslavenskih standarda?

imate li na filozofskim fakultetima odvojene odsjeke za srpski, bošnjački i hrvatski? ili su, kao u hrvatskoj srpski i bošnjački, srpski i hrvatski izborni ili u sklopu južnoslavistike?

što se tiče bošnjačke književnosti, na šta se ona sve odnosi? šta se smatra njenim počecima? pripadaju li joj npr. glagoljski i dr. staroslavenski spomenici iz bosne ili bosanski franjevci,kao što se npr. u hrvatsku književnost (opravdano ili ne, ne bih u to ulazio) svrstavaju neki pisci bošnjačkog porijekla (npr. muhamed hevaji uskufi - v. "5 stoljeća hrvatske književnosti")? drugim riječima, jel važniji geografsko-politički ili nacionalno-kulturni kriterij?

Nisi dobro shvatio bosnjacki jezik ne postoji - postoji bosanski jezik.
Bosanski jezik je dakle u lingvistici priznat kao jedan od 4 juznoslavenska standarda. Naravno, kao i sve ostalo problem je pojedinca sta ce priznati ili ne. U svakom slucaju zavisi ti od lingviste do lingviste i njegovog proucavanja i nacina rada.

Kada je rijec o knjizevnosti, tu se moze pricati o nacionalnim knjizevnostima zbog situacije u XIX stoljecu u BiH. Postojale su 3 konfesione skole pa su se razvijale i tri tradicije u stvaralastvu. Orijentalno islamska, rimokatolicka i bizantijsko-pravoslavna tradicija.
Bosanski franjevci jesu bosansko-hercegovacka knjizevnost, cak je to bila i najjaca knjizevnost na narodnom jeziku ( u to doba). Cak je jedan od franjevaca, mislim da se prezivao Jukic bio u velikom sukobu sa Vukovim pristalicama oko "svi su stokavci Srbi" i osnovao casopis "Bosanski prijatelj". Inace jedini pravi cuvari narodnog jezika tog doba pisali bosanskom cirilicom i bosancicom, jer su Bosnjaci Muslimani bili okrenuti arapskom jeziku (vecinom), Bosnjaci Pravoslavci pisu crkveno-slavenskom cirilicom (bastinjenom u Srbiji). (ostalo se nadam da ce ti odgovoriti kolege sa druge godine jer su upuceniji)

Sto se tice Uskufija pa i njegovih kolega iz XVII stoljeca pa do kraja XVIII, oni su sve to posmatrali kao stokavsko narjecje i kao takvo ga proucavali, tako da i knjizevnosti koje su proucavali nisu bile tako izrazene da bi iste svrstavale u jedne druge pete desete, osim sto su proucavali knjizevnost jednog geografskog podneblja. Kasnije se standardizacijom dogadjaju neke druge stvari (kraj XVIII i pocetak XIX stoljeca). (moje misljenje)

Ovo geografsko-nacionalno-ovakav-onakav kriterij, veze nemam sta pitas tako da - :run:
ok, znači bosanski. mali ispravak, jedan od 4 štokavska južnoslavenska standarda (tu su još bugarski, slovenski i makedonski).

da pojasnim: kiterij je očito geografsko-politički (to nije nikakav stručni termin, da se razumijemo) jer proučavate književnost jednog geografsko-političkog prostora (bosne) i, logično, svih njenih naroda, a ne književnost samo jedne nacije/kulture (bošnjaka). mislim da je to dobar princip jer se ideja nacionalnih književnosti, uspostavljena u svjetskoj književnosti još u XIX.st., ionako često pokazala nepreciznom i uvjetnom.

taj jukić kog spominješ je ovaj (imaš ga na jednoj novčnici KM ako se ne varam): http://hr.wikipedia.org/wiki/Ivan_Franjo_Juki%C4%87

pozdrav!
j
Iako smo duboko u off-u moram ti odgovoriti:

Gore tacno za stokavsko juznoslavensko.
Zasto sam ti rekao da nemam pojma sta me pitas. Ne proucavamo prostor Bosne. Proucavamo prostor stokavskog narjecja i 3 standarda (bosanski, hrvatski i srpski) s tim da je pojava i 4 (crnogorskog) prihvacena jako dobro, iako jos uvijek usputno. Sada prostor stokavskog narjecja kroz historiju nije mogao biti preciziran itd. itd. to je vec historija. Ono sto ti zelim reci sto je bilo i tvoje pitanje na pocetku samo sto sam ja otisao na dugo i na siroko jer sam na prvu shvatio tvoje pitanje kao provokaciju, jeste, da ne postoji ta odbojnost prema jednoj, drugoj, trecoj i cetvrtoj knjizevnosti pa tako i standardu. Jedna od rijetkih stvari gdje se ta raznolikost naroda i narodnosti ovog podneblja iskoristila na pravi nacin.

To je taj samo se nisam mogao sjetiti imena.

Izvinjavam se u ime svoje i svog kolege na offtopicu.

Pozdrav.
mRva_4

#1952 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by mRva_4 »

Samo da pitam one koji su na germanistici, jeste li vi morali pisati diktat na ćirilici? Iz B/H/S -a ?
saramica

#1953 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by saramica »

Ima li iko da kombinuje 3 predmeta.. odnosno odsjeka... i da li je to moguce :? Naime jedna cura se hvalila da studira turski engleski i francuski.. pa sad koliko joj vjerovati :|
KPGS

#1954 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by KPGS »

Ja studiram četiri odsjeka. Dakle, moguće je.
saramica

#1955 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by saramica »

KPGS wrote:Ja studiram četiri odsjeka. Dakle, moguće je.
ironija ili ozbiljno :-D
alica.k

#1956 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

saramica wrote:Ima li iko da kombinuje 3 predmeta.. odnosno odsjeka... i da li je to moguce :? Naime jedna cura se hvalila da studira turski engleski i francuski.. pa sad koliko joj vjerovati :|
mislim da je moguce teoretski
iskombinujes redovno nesto
i upises/iskombinujes vanredno nesto
i eto ti tri, tj. cetiri odsjeka.

al sad, ja gledam ljude da se muce i sa dva odsjeka.
bombas_vera

#1957 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by bombas_vera »

cula sam da ce mooozda biti jos jedan oktobarski rok prije parcijala,pa zna li iko nesto vise ? :S :S
alica.k

#1958 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

rece meni prof na arapskom da nece biti.
dunjajesenja

#1959 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by dunjajesenja »

FF!hm!
Kad sam diplomirala, zarekla sam se da neću ni pogledati u tom smjeru! I ne gledam više! :run:
saramica

#1960 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by saramica »

Cula sam kad se dvopredmetno zavrsi da se ustvari ne dobiju dvije diplome.. moze li mi neko ovo objasniti :?
Barcafan

#1961 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Barcafan »

saramica wrote:Cula sam kad se dvopredmetno zavrsi da se ustvari ne dobiju dvije diplome.. moze li mi neko ovo objasniti :?
"Ja sam čuo a tako se i kazivalo..." :D :D

Mislim da si pogrešno čula, ja sam skoro negdje, mada nisam siguran u potpunosti, čini mi se na njihovoj stranici, pročitao da se dobijaju dvije diplome.

E sad, moguće je da sve to zavisi i od odsjeka, recimo moguće je da se takvo nešto dešava na romanistici ili je neko nešto pobrkao sa izbornim predmetom i slično. Ako pohađaš dvopredmetni onda prisustvujes na predavanjima iz oba odsjeka podjednako sa nekim manjim olakšicama te ne bi imalo smisla da ne dobiješ neku diplomu više :) Kako god, dobio diplomu ili ne, sigurno će biti u prednosti onaj ko završi dvopredmetni studij od jednopredmetnog, no, sve ima svoje prednosti i mane.

Ja, lično, iz svog kratkog iskustva :D , smatram kako se itekako isplati studirati dvopredmetno, posebno ako je to u okviru odsjeka gdje su uglavnom izbjegnuta preklapanja predavanja a i gradivo je dosta povezano. Recimo, u okviru Orijentalne filologije obično to bude ovako: Turkolozi imaju dvočas iz nekog predmeta pa idu na pauzu (tj kafu :) )od dva sata i imaju opet dvočas a u tom periodu arabisti imaju dvočas i onda imaju pauzu (kafu) od dva sata kada ponovo na scenu dolaze turkolozi i onda nakon toga svi zajedno imaju dvočas iz nekog zajedničkog predmeta (recimo Bosanski jezik). Dakle, obično je tako, umjesto što bih pio kafu češće, ja prisustvujem predavanjima... Istina, treba i duplo učiti ali isplati se i osjećaš se puno bolje kad znaš da završavaš dva fakulteta umjesto jednog :) Samo, treba napomenuti da se prilikom prelaska u narednu godinu predmeti sa oba studija računaju kao da su svi zajedno, dakle, ne možeš preći jedan predmet (studij) a na drugom obnoviti godinu, ako padneš na jednom, padaš na oba... :)

Što se olakšica tiče, studenti koji studiraju dvopredmetno ne moraju raditi seminarske radove i oslobođeni su jednog dijela vježbi na predmetu iz druge studijske grupe.
saramica

#1962 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by saramica »

Barcafan wrote:
saramica wrote:Cula sam kad se dvopredmetno zavrsi da se ustvari ne dobiju dvije diplome.. moze li mi neko ovo objasniti :?
"Ja sam čuo a tako se i kazivalo..." :D :D

Mislim da si pogrešno čula, ja sam skoro negdje, mada nisam siguran u potpunosti, čini mi se na njihovoj stranici, pročitao da se dobijaju dvije diplome.

E sad, moguće je da sve to zavisi i od odsjeka, recimo moguće je da se takvo nešto dešava na romanistici ili je neko nešto pobrkao sa izbornim predmetom i slično. Ako pohađaš dvopredmetni onda prisustvujes na predavanjima iz oba odsjeka podjednako sa nekim manjim olakšicama te ne bi imalo smisla da ne dobiješ neku diplomu više :) Kako god, dobio diplomu ili ne, sigurno će biti u prednosti onaj ko završi dvopredmetni studij od jednopredmetnog, no, sve ima svoje prednosti i mane.

Ja, lično, iz svog kratkog iskustva :D , smatram kako se itekako isplati studirati dvopredmetno, posebno ako je to u okviru odsjeka gdje su uglavnom izbjegnuta preklapanja predavanja a i gradivo je dosta povezano. Recimo, u okviru Orijentalne filologije obično to bude ovako: Turkolozi imaju dvočas iz nekog predmeta pa idu na pauzu (tj kafu :) )od dva sata i imaju opet dvočas a u tom periodu arabisti imaju dvočas i onda imaju pauzu (kafu) od dva sata kada ponovo na scenu dolaze turkolozi i onda nakon toga svi zajedno imaju dvočas iz nekog zajedničkog predmeta (recimo Bosanski jezik). Dakle, obično je tako, umjesto što bih pio kafu češće, ja prisustvujem predavanjima... Istina, treba i duplo učiti ali isplati se i osjećaš se puno bolje kad znaš da završavaš dva fakulteta umjesto jednog :) Samo, treba napomenuti da se prilikom prelaska u narednu godinu predmeti sa oba studija računaju kao da su svi zajedno, dakle, ne možeš preći jedan predmet (studij) a na drugom obnoviti godinu, ako padneš na jednom, padaš na oba... :)

Što se olakšica tiče, studenti koji studiraju dvopredmetno ne moraju raditi seminarske radove i oslobođeni su jednog dijela vježbi na predmetu iz druge studijske grupe.
Hvala puno :D
Ti studiras arapski i turski ??
Barcafan

#1963 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Barcafan »

saramica wrote:
Bir sey degil...
Evet, arapca ve turkce ogreniyorum :)

Vidis vec se nesto naucilo... arapski je malo tezi ipak hehe
saramica

#1964 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by saramica »

Barcafan wrote:
saramica wrote:
Bir sey degil...
Evet, arapca ve turkce ogreniyorum :)

Vidis vec se nesto naucilo... arapski je malo tezi ipak hehe

To je ono sto sam oduvijek zeljela :sad:
Ali eto odoh u drugom smjeru :)
Barcafan

#1965 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Barcafan »

saramica wrote: To je ono sto sam oduvijek zeljela :sad:
U kojem smjeru? :)
Stvarno mogu ti reci da mi se sviđa studij i da mi nije dosadno gradivo...
a baš sam se bojao da ne bude suprotno...

Drago mi je sto nisam upisao anglistiku ili psihologiju ili pedagogiju :D (neka se niko ne nađe uvrijeđenim) :D
saramica

#1966 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by saramica »

Barcafan wrote:
saramica wrote: To je ono sto sam oduvijek zeljela :sad:
U kojem smjeru? :)
Stvarno mogu ti reci da mi se sviđa studij i da mi nije dosadno gradivo...
a baš sam se bojao da ne bude suprotno...

Drago mi je sto nisam upisao anglistiku ili psihologiju ili pedagogiju :D (neka se niko ne nađe uvrijeđenim) :D
pa ja bas jesam anglistiku :lol: i germanistiku.. smatrala sam da cu nakon faxa lakse naci posao sa ova dva jezika.. a iskreno nisam se usudjivala upisati dva jezika koja nikad prije nisam ucila :(
Barcafan

#1967 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Barcafan »

saramica wrote: pa ja bas jesam anglistiku :lol: i germanistiku.. smatrala sam da cu nakon faxa lakse naci posao sa ova dva jezika.. a iskreno nisam se usudjivala upisati dva jezika koja nikad prije nisam ucila :(
Pa dobro ipak je dvopredmetno, nije ni to lose, samo mislim da ima mnogo anglisticara i da se sa ovim "egzotičnim" jezicima može mnogo lakše naći posao i da ima mnogo boljih prilika za postdiplomski studij...

Nije ti nikako dobro da se odmah u startu samoubjeđuješ da ti ne valja fakultet... ni u startu a ni poslije... ako zavrsis njemacki i engleski, mislim da neces imati problema sa zaposlenjem... :)
saramica

#1968 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by saramica »

Barcafan wrote:
saramica wrote: pa ja bas jesam anglistiku :lol: i germanistiku.. smatrala sam da cu nakon faxa lakse naci posao sa ova dva jezika.. a iskreno nisam se usudjivala upisati dva jezika koja nikad prije nisam ucila :(
Pa dobro ipak je dvopredmetno, nije ni to lose, samo mislim da ima mnogo anglisticara i da se sa ovim "egzotičnim" jezicima može mnogo lakše naći posao i da ima mnogo boljih prilika za postdiplomski studij...

Nije ti nikako dobro da se odmah u startu samoubjeđuješ da ti ne valja fakultet... ni u startu a ni poslije... ako zavrsis njemacki i engleski, mislim da neces imati problema sa zaposlenjem... :)
izvini sto peglam :lol: ali nasla sam ono o cemu sam govorila za diplomu..

Osoba koja završi dodiplomski studij engleskog jezika i književnosti kao B predmet u kombinaciji s drugim osnovnim A studijem ne stiče nikakav stručni naziv iz anglistike, odnosno engleskog jezika i književnosti, ali joj se u Dodatku diplomi (Diploma Supplement), odnosno Prepisu ocjena i drugih podataka (Transcript of Records) unose svi odslušani i položeni predmeti sa B studija.
Barcafan

#1969 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Barcafan »

saramica wrote:

Osoba koja završi dodiplomski studij engleskog jezika i književnosti kao B predmet u kombinaciji s drugim osnovnim A studijem ne stiče nikakav stručni naziv iz anglistike, odnosno engleskog jezika i književnosti, ali joj se u Dodatku diplomi (Diploma Supplement), odnosno Prepisu ocjena i drugih podataka (Transcript of Records) unose svi odslušani i položeni predmeti sa B studija.
Ma ne peglas, barem ne mene haha ali mozda sve ovo pegla druge, no, mislim da je ipak ontopic... :)

Evo ja sad gledam za orjentalistiku i nisam nasao to ali jesam ovo:
U dvopredmetnom (kombiniranom) studiju, student piše dva završna dodiplomska rada, tj.
dodiplomski rad za svaku studijsku grupu (npr. jedan rad iz arabistike i jedan iz iranistike).

Dakle ako radim dva diplomska onda dobijam i dvije diplome vjerovatno.... :)
saramica

#1970 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by saramica »

Barcafan wrote:
saramica wrote:

Ma ne peglas, barem ne mene haha ali mozda sve ovo pegla druge, no, mislim da je ipak ontopic... :)

Evo ja sad gledam za orjentalistiku i nisam nasao to ali jesam ovo:
U dvopredmetnom (kombiniranom) studiju, student piše dva završna dodiplomska rada, tj.
dodiplomski rad za svaku studijsku grupu (npr. jedan rad iz arabistike i jedan iz iranistike).

Dakle ako radim dva diplomska onda dobijam i dvije diplome vjerovatno.... :)
Ma ko ce im ga znati :lol: vidjet cemo jednog dana aBd :lol:
alica.k

#1971 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

Barcafan wrote:Dakle ako radim dva diplomska onda dobijam i dvije diplome vjerovatno.... :)
pogresno. dobijes diplomu iz studijske grupe A, i dodatak diplomi za tu studijsku grupu pod B.
saramica

#1972 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by saramica »

alica.k wrote:
Barcafan wrote:Dakle ako radim dva diplomska onda dobijam i dvije diplome vjerovatno.... :)
pogresno. dobijes diplomu iz studijske grupe A, i dodatak diplomi za tu studijsku grupu pod B.
A ako se uzme jedan vandredno a drugi redovno???
because_of_you

#1973 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by because_of_you »

Barcafan wrote:

:evil: :evil: :evil:
alica.k

#1974 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

saramica wrote:
alica.k wrote:
A ako se uzme jedan vandredno a drugi redovno???
onda dobijes dvije diplome.
Barcafan wrote:
ja eto studiram i arapski i engleski. svejedno je.
btw, cekaj usmeni ispit iz morfologije i savremenog kod amira i suade. bice ti jako jako zao sto nisi upisao engleski. sad sve izgleda super, al jel prodje koja sedmica, jadna majko...iz svih predmeta zajedno na engleskom se nisam ubila od ucenja koliko samo one glagolske vrste u drugom semestru.
Barcafan

#1975 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Barcafan »

alica.k wrote:
ja eto studiram i arapski i engleski. svejedno je.
btw, cekaj usmeni ispit iz morfologije i savremenog kod amira i suade. bice ti jako jako zao sto nisi upisao engleski. sad sve izgleda super, al jel prodje koja sedmica, jadna majko...iz svih predmeta zajedno na engleskom se nisam ubila od ucenja koliko samo one glagolske vrste u drugom semestru.
Mah, odmah, nakon prvog predavanja kod Amira sam vidjeo da ce kod njega da bude tesko :D ali mi izgleda kao korektan profesor sto je najbitnije

Znam da ce trebati ucenja ali mislim da se moze ako se sve sredi na vrijeme... mislim da ce dosta zavisiti od toga kako se prodje na ovom prvom polusemestralnom ispitu.

Inace, turski je po tezini tu negdje sa arapskim, ne moze se to uopste uporediti sa engleskim posebno jer vecina nas vec zna dobro gramatiku engleskog. Ali, zbog toga su ti jezici i vrijedniji... :)

P.S. Bas me zanima kako izgleda ispit kod Amira? Znaci na tom ispitu ce biti sve sto smo kod njega ucili + ono sto smo radili na vjezbama iz pisanja i govora? To ce sve biti jedan test? Radi li se pismeno ili usmeno? Ako ti nije mrsko napisi nam malo o tome... :)

@sumayya: Ko se zadnji smije, najzadnji se smije :evil: :D
Post Reply